*** Panhard EBR 75 ***
* Egy hét játék után *
Az
előzetesben
harsányan pendítettem, hogy rajongója vagyok! Hogy mennyire jól szórakozom a tesztelés lehetőségével. Hogy egy felszabadult utat adott az artik és tédék fullasztó tengerében. Hogy egy hétig alig játszottam mással, alig bírtam letenni. Most máshonnan közelítek hozzá.
Lényegében egyetlen típusú játékosnak sem ajánlom azonnali vételre. Tudástól, rutintól, játék habitustól függetlenül sem. Senkinek sem, egyáltalán nem! Csak a közvetlen környezetemben láttam jó pár tapasztaltabb játékost, aki szintén megkapta egy hétre, ment vele kettő-négy csatát, aztán hozzá sem nyúlt többé. Talán, mert szerintük gyenge, vagy körülményes, vagy értelmetlen, vagy nekik egyszerűen csak nem tetszett. Nem érné meg vétel után jutni egy ilyen villám felismerésre.
Ezért azt mondom, ne ugorjunk rá egyből! Türelemre intenék most óvatosabban. Javasolnám a lehetőség szerint ismerősöknél kipróbálást vagy pedig a minden bizonnyal érkező tesztszerver megvárását, ahol a nem prémium kerekes tankok (Harckocsik?) először lesznek elérhetőek. Egy jelentős érvem még ehhez, hogy megjelenés után lesz a legrosszabb játszani vele. Rengeteg lesz belőlük a csatákban, ami általában nem szerencsés a lightoknak, ami az első hetekben sem az eredményességnek, sem a móka részének nem fog kedvezni.
Érdemes lehet valamelyest részletezni, konkretizálni a körülményesség problémáját, de először a leggyakrabban említett negatív felvetésre reagálnék. Milyen egy agyalágyult, inkompetens hülyeség az már megint, hogy új felderítő osztályt adnak nekünk, de látótáv nélkül? Haló? Megborult a vodka megint? Ez megint mi ez?
Bármilyen furcsa is, én már kipróbálás előtt is tudtam szimpatizálni a koncepcióval. Mégpedig, mert a tier nyolc és feletti könnyűtankokkal nem csak az volt a problémám, hogy átlagban gyengék, hogy itt már “túlzsúfoltak” a pályák, hogy sztenderdizált a négyszáz méter látótáv, hogy random csatákban a bezsebelt assist sebzésen túl szinte semmi jelentősége nincsen a megszerzett információnak, hanem az is, hogy egész egyszerűen túl sok álcát ad a növényzet. Kis túlzással lényegtelen, hogy 470 vagy 520 méterrel nézelődsz, amit egyedül játszva igazán jelentőségteljes lenne felvillantani, ahhoz nincsen jól járható út, lehetőség. Bár jelezném, hogy nem kell túlgondolni, mert gyakran nehéztankok két kidöntött fa meg pár összefújt levélhalom mögötti megtalálásához is ésszerűtlen kockázatot kell vállalni.
Ezért tetszett, ezért érdekelt már az elejétől a koncepció. Rendben, akkor ne látótáv legyen, akkor kérek helyette mást! Itt pedig már a tier nyolc remek példa, mert kiemelkedő álca, sebesség, kiemelkedő sebesség melletti irányíthatóság van. Tehát, lehetőség van nem csak közelebb menni, de más irányból nekimenni, meglepni, újítani, vagy egyszerűen csak: megkerülni azokat a nyomorult bokrokat!
Aztán igen, miközben nem feltétlenül látjuk ennek bármi értelmét, miközben semmiképpen sem egyértelmű, hogy megéri ezzel vacakolni, eközben meg tényleg körülményes! Nem annyira elszaladt felütés, hogy újra kell tanulni a játékot vele. Már a vezetést! Már az eleve teljesen más vezetésnek is két külön módja van! Kihívás lesz már megfelelően megérkezni egy fedezék takarásába vagy megfelelően kinézni adott fedezékek mögül is.
A kezdő light tankos nekifutás, az úgymond klasszikus szpotbokrok és kezdőpozíciók megtanulása még sokkal inkább okafogyott, gyakorlatilag itt azonnal kukába hajítható. Az eredményességhez újra kell gondolni a pályákat, újra kell gondolni a távolságokat, újra kell gondolni a pozíciókat.
Vannak új játék mechanikák, képességek is. Most én nem fogok a használatukról írni, mert úgy gondolom, hogy a “hogyan” egy külön cikket érdemelne, és ez egyébként is megjelenés után és a végleges formájú tanknál lenne igazán releváns. Annyi viszont kijelenthető, hogy az eredményességhez ezeknek a helyes használata, játékrutinunkba való beépítése is fontos lesz.
Ha pedig nem lenne elég egyedi a négy kerék, még felettük van ez a furcsa duplalövető ágyú is, amivel már ellenfeles felderítők ellen sem igazán lehet felvállalni egy normális lefolyású ki-ki harcot. Itt sincs vége, mert ehhez meg kapunk három különböző lőszert, ahol mindenféle prémium lőszer változtatás nélkül is sikerült megvalósítani - Nahát! - a használatukra vonatkozó célkitűzést. Mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya és funkciója. (Olyannyira sokszor váltottam közöttük, hogy annak ellenére, hogy egyetlen töltő perknek jutott hely, Intuitiont használtam hozzá.) Az APCR gyors, ami itt értelemszerűen különösen fontos a magas sebesség mellett leadott lövésekhez; a HEAT az esetenként szükséges átütést adja; a relatív magas átütésű HE pedig lényegi (DPM) különbséget nyújt, éppen a “könnyűtankos pozíciókért” lefolytatott összetűzésekben. Tehát, ismét, fontos lesz a tár megfelelő megválasztása. Még egy dolog, amire folyamatosan figyelni kell, amivel érdemes mindig előre kalkulálni.
A statisztikák összegzéséhez ismét a megdönthetetlennek tűnő orosz riválist veszem elő. Ez durván háromezer kombinált, ami durván a legerősebb tier nyolcas prémiumok három gunmark szintje.
Mégse dőljünk ennek be, azonnal vissza kell utalnom! Ezt úgy, hogy én nagyon is vállalni akartam ezt a körülményességet. Hogy nekem éppen a fentiektől is egy friss, izgalmas, lelkesítő dolog ez! Hogy éppen emiatt egy új megfejtendő kihívás ez!
Ezt úgy, hogy egy viszonylag ideális mezőnybe vittem be egy ismeretlen ellenfelet. Ezt úgy, hogy hat-hét skillsoros lányok irányították a minden bondos nyámnyilával is felturbózott szekeret! Aztán úgy, hogy rengeteg energiám van már a lightokban. Úgy is, hogy már régóta kísérletezem olyan “felderítési stílussal”, ami kifejezetten jól áll ennek a harckocsinak.
Ne gondoljuk azt, hogy ez az új legerősebb valami. Nem az. Lehetőség van benne elég sok, de tényleg vannak annyira egyértelműen egyszerűbb, ésszerűbb választások!
Bár a szerverstatisztikái valószínűleg tragikusak lesznek, nem igazán tartom azt sem, hogy javítani kellene rajta. Kiugróan kézenfekvő pontokat nem is látok erre. Teszem azt, látótávolságon biztosan nem növelnék, mert rendkívül könnyedén háttérbe szoríthatná a tiertársait, amint az optimális közeli legénységgel és felszereléssel elérhetővé válna vele az alap (445 méter) látótáv határ.
Szerintem rendben van. Szerintem van értelme, hozzáad, megfelelően bővít a játékon. Szerintem kellenek olyan tankok is, amikkel még rengeteg csata után is egyértelműen látod a fejlődés lehetőségét - amit nem is igazán tudsz máshol folytatni, mert annyira nem is hasonlít semmi máshoz. Szerintem kellenek választási lehetőségek a vékony rétegnek is. Mert nem lesz mindenki tankja. Példának okáért, az AMX ELC bis sem volt mindenki tankja. Rajongói voltak neki.
2021 decemberi lootboxos tankok:
M-IV-Y - 2022 április 29:
https://worldoftanks.eu/en/news/specials/return-of-the-m-iv-y-apr22/
Caliban - ...