Jelenleg 452 vendég és 3 tag online

Egy kis történelem...

Sugárzásmérő Shermanek

Értékelés:
(10 szavazat)
Írta:
2018. szeptember 16. 13:14

Harckocsikkal, nevükkel ellentétben, nem csak a harctereken lehet találkozni. Más célokra is fel lehet őket használni, mint például a magyar „Big Wind” tűzoltójármű. A mai posztban olyan járművekről lehet olvasni, amik szintén nem a harctéri szereplésüknek köszönhetően lettek híresek.

3 hozzászólás

A második villers-bretonneux-i csata (by Soshykin)

Értékelés:
(36 szavazat)
Írta:
2018. április 27. 06:40

Április 24-én volt a második villers-bretonneux-i csata századik évfordulója.

Ez a csata többek között azért is jelentős, mert a történelem során itt zajlott le az első tankcsata.

5 hozzászólás

Aki megszelídítette a Párducot: Ernst Barkmann (by Bodzy)

Értékelés:
(46 szavazat)
Írta:
2017. november 21. 11:56

Ernst Barkmann 1919. augusztus 25-én született a Hamburgtól 30 kilométerre fekvő Kisdorfban. Az iskola befejezése után apja mezőgazdaságában segített, majd 1936-ban önként jelentkezett az SS Standarte Germania ezredbe, az akkor még csak alakuló Waffen SS egyik alakulatába, ahol mint géppuskás szolgált.

1939-ben részt vett a lengyelországi hadjáratban, itt szenvedte el első sebesülését. 1941-ben ezrede szerepet kapott a Barbarossa-hadműveletben, amely a Szovjetunió megtámadását jelentette.

11 hozzászólás

"The Grim Reaper", avagy "A Kaszás" (by Muerte92)

Értékelés:
(19 szavazat)
Írta:
2017. október 10. 07:39

Talán ez az M48-as volt a legjobban felfegyverzett tank Vietnámban. A visszaemlékezést írta, és a képeket készítette Dave Decker:

1969 volt. A B35-ös sorszámú tank legénységi tagja voltam, aminek a beceneve “The Grim Reaper” volt. Az 1. Gyalogsági Osztályhoz tartozó hadműveleti vezetés 2/34-es páncélozott B századának 3. Szakaszában szolgáltam. Ez az M48A3-as volt valószínűleg a legjobban felfegyverzett tank Vietnámban.

11 hozzászólás

Példaképeink: Az aradi vértanúk

Értékelés:
(36 szavazat)
Írta:
2017. október 6. 10:29

1849. október 6. Mikor még tisztán létezett a becsület, a bátorság és haza szeretete...

"Damjanich Jánost lábtörése miatt parasztszekéren vitték a vesztőhelyre, a kocsin végig szivarozott". Utolsó előttiként került rá sor a kötél általi halálra szánt kilenc vértanú közt, legendássá vált végső szavai: "Azt gondoltam én leszek az utolsó, mert a csatában mindig az első voltam. Szegény Emíliám! Éljen a haza!"

Wiki a barátnőd

45 hozzászólás

A Renegát: Kurt Knispel (by Bodzy)

Értékelés:
(77 szavazat)
Írta:
2017. szeptember 5. 09:12

A második világháború tankászainak említésekor sokaknak Wittmann vagy Carius neve ugrik be, míg a legtöbb igazolt győzelemmel rendelkező tankparancsnokról sokaknak nincs ismeretük.

Ő nem más, mint Kurt Knispel, akinek 168 igazolt győzelme volt, de sokak szerint ez a szám akár a 200-at is elérhette.

45 hozzászólás

Budapest ostroma (by Bodzy)

Értékelés:
(50 szavazat)
Írta:
2017. augusztus 10. 08:25

Budapest ostroma több szempontból is rendkívüli volt. A szovjet hadsereg magyarországi összes veszteségének fele Budapesttel kapcsolatosan keletkezett. A város elfoglalásáért indított hadművelet 108 napig, a tényleges ostrom 102 napig tartott, amelyből 52 napot a védők teljes bekerítésben harcoltak végig.

56 hozzászólás

A Tigrisek királya - Michael Wittmann (by Bodzy)

Értékelés:
(72 szavazat)
Írta:
2017. július 20. 12:59

A második világháború poklában voltak akik hősökké váltak saját nemzetük történelmében.

Egyikük Michael Wittmann, a német páncélos legenda. Nevéhez 138 tank és 132 löveg kilövése fűződik, miközben neve tökéletesen tiszta maradt a háború mocskában, nem szennyezte be sem katonai sem civil személyek elleni atrocitás.

87 hozzászólás

Egy a Svéd Nemzeti Levéltárban dolgozó lelkes tankimádó az interneten közzétette azt a jelentést, melyet svéd katonai megfigyelők készítettek egy 1973-as németországi gyakorlat után.

Az anyag titkosítását nemrégiben feloldották, így az interneten bárki számára elérhetővé vált.

12 hozzászólás

A huzagolatlan lövegek atyja, a 115mm-es űrméretű szovjet U-5TS volt az első löveg, ami leválóköpenyes, űrméret alatti szárnystabilizált páncéltörő lőszert használt és elindította az átállást a huzagolatlan lövegekre.

3 hozzászólás

Példaképeink: Hegedűs Ferenc páncélos őrmester emlékezete

Értékelés:
(40 szavazat)
Írta:
2017. június 29. 09:25

Katonai tiszteletadás mellett vettek végső búcsút Hegedűs Ferenc páncélos őrmestertől Cegléden. A Magyar Honvédség legidősebb altisztjét életének 103. évében érte a halál. Családja, hozzátartozói és ismerősei mellett az MH Altiszti Akadémia katonazenekara és díszelgői kíséretében búcsúztatták Hegedűs Ferencet a ceglédi Hold utcai temetőben, június 20-án.

A szentendrei alakulat katonái és növendékei külön megtiszteltetésnek tekintették, hogy ők gondoskodhattak a katonai szertartás végrehajtásáról, hiszen a honvédségi körökben is csak Feri bácsiként emlegetett páncélos őrmester rendszeres vendégelőadónak számított az akadémián.

8 hozzászólás

Példaképeink: Vitéz Horváth Sándor gyalogos főhadnagy (by Creative35)

Értékelés:
(40 szavazat)
Írta:
2017. június 28. 07:17

A keleti fronton Horváth Sándor hadnagy 1942 nyarán egy felderítés folyamán egy erdőben 4 orosz páncélgépkocsira talált, amelyet csak egy katona őrzött. A többi orosz valahol távolabb fedezte magát, mert az erdő magyar tüzérségi tűz alatt állt. Az oroszt leütötte, két honvédjével két páncélost beindított és kivezetett az erdőből, majd erősítéssel visszatérve a magukhoz tért oroszokat kézigránátokkal leküzdötte, így a másik két páncéljármű is a honvédek zsákmánya lett. A közelben tartózkodó Jány vezérezredes intézkedésére azonnal kitüntették a Magyar Koronás Bronzéremmel.

13 hozzászólás

KERES
© 2018 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.