*** Nehézségek fejlődésben, mappák és tankok ***
**Első rész, mappák**
Meggondoltam magam az első témáról, a kezdeti tragikomédia ágválasztás regélése helyett belefognék a
legnagyobb nehézségek tárgyalásába. A relatív gyorsan haladni és fejlődni akaró új játékosok számára. Igazából baromi egyszerű és nincs meglepetés:
túl sok dolog. És ez a "túl sok" még valószínűleg sokszor visszatérő lesz, mint kontraproduktív elem. Tényleg sokszor hajlandó vagyok preferálni az aktív játékon kívüli fejlődést, tanulmányozást, megfejtést, de amikor ennyire nem látni a végét, és ennyire nem érezni az azonnali hatását, akkor az én lelkesedésem és energiáim is könnyedén máshová forognak. Legyen az a hasonlat, hogy a jövő heti vizsgádra el kell olvasnod 5 könyvet és 99%, hogy azokból fognak kérdezni a kollokvium valamelyik pontján; vagy 15 könyvet, és nincs rá garancia, hogy nem csak a tanár féléves jegyzeteit kell betűre tudni. Nyilván hamarabb és nagyobb energiabefektetéssel kellene nekiállni a tizenötnek, ha tutitra akarunk menni, de a legtöbb ember pont az ellenkezőjét fogja tenni.
Úgy képzelem, hogy sok játékos, aki évek óta itt van már akár ott tart, hogy nincs elég új tank, új pálya, de ez nyilván fel sem merül, ha beleképzelitek magatokat egy újonnan érkező helyzetébe. Bár rá tudnám ezt az egészet vetíteni például a játék ökonómiai részére is, de most akkor csak legyen az, hogy
mappák és tankok.
Szűkítsünk rajta még tovább, mondjuk azt, hogy tier 5-6 környékén kezdek el megfontoltabban haladni, valahol itt szeretném jobban érteni és kevesebbet lövöldözni vaktában. Itt tartva, ha nem tévedek, durván 40 különböző pályán kell valamilyen szinten ismerősnek éreznem magam. Negyven különböző térkép különböző oldalain, különböző játékmódjaiban. Másik kézben
(túl sok angol kontentet nézek, huh?), 6-8 matchmaking tierben durván 220 különböző tankkal találkozhatunk (150 normál és 70 premium tier 5-8 tank). És amúgy nem tier haton szeretnék beleöregedni a katonaéletbe.
Persze, lehet ezeken a számokon finomítani, lehet okos jegyzeteket készíteni a könyvekből, és fogok is, csak szerettem volna megvilágítani azt a végeláthatatlanságot.
OK, tehát mire jutottam eddig a térképekkel? Először, amit
játék közben használok.
WorldofTankers.com
, kezdődik a meccs, második monitoron vagy ipaden rányomok az adott pályára. Természetesen, mondanotok sem kell, ezzel rengeteg probléma van, vagy csak probléma van. Régi, elavult, minden szempontból elnagyolt, szükséges magyarázat nélküli, butaság tier- és tankspecifikusság nélkül követni, hiányoznak is pályák, de kellett valamilyen
kiindulópont. Ennél jobbat erre a célra nem találtam - ha van, azonnal szeretném megkapni a linket!
Gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy adott tanktípussal odamentem a jelöléshez és próbáltam kitalálni, hogy namivan. Gyakorlatban rémálom. Rengetegszer haltam meg zero sebzéssel, miközben csak próbáltam megfejteni, hogy miért van ott a szimbólum, hogy itt most van valami cover vagy hova line of fire/sight ez, vagy ez csak egy start point, ahonnan bizonyos feltételek teljesülésén vagy nem teljesülésén azonnal tovább kellene haladni... satöbbi.
Mégis, valahol el tudtam indulni. És mégis, már volt valami elképzelésem arról is, hogy az ellenféltől mire számítsak, egyértelmű choke pointokról, veszélyes helyekről, SPG pozíciókról és így tovább.
Játékon kívül. Ezek bizonyos része sajnos inkább csak terv mint határozott folyamat, de összességében, azért igyekszem. Mindenekelőtt, nem tudok mit csinálni 40 mappával.
Not gonna' happen. Szerencsére - innen nézve szerencsére - furcsán működik a map rotation, vannak gyakrabban és ritkábban előforduló pályák. (
Tier6 link.
)
Így aztán, gondoltam arra, kezdésnek ismerni mondjuk a top10 minden szegletét, az már elég jó. Ott már kicsit megnyugodhatok, megveregethetem a saját vállam. Elővettem még az ezeréves laptopom is, hosszú-hosszú órákon telepítettem rá, hogy be tudjak menni training mode-ba nyugodtan körbe..lánctalpazni ezeket. Aztán ott vannak az elérhető elemzések, útmutatók, amiket hozzá lehet nézni.
(Itt nyitnék egy zárójelet, hogy az is bajom ezzel az öt évvel, hogy használható, aktuális tartalmat találni, pusztán az intervallum miatt is bonyolult. Rengeteg időt töltöttem el fórumokon, különböző csatornákon, hogy aztán kicsit később realizáljam, hogy amit éppen megtudtam azt valamelyik patch időközben semmissé tette. Vagy legalábbis zárójelezte.)
Őszintén, egyelőre nem haladtam sokat. Tizenöt könyv... meg az is, hogy tudom, még olyan általános érvényű tudás, játékmechanika is bőven van, amik minden pályán hasznosak, de még mindig nem értem teljes egészen vagy nem használom ki eléggé. Vannak előrébb prioritásban. (Meg az emóció közben az, hogy haladnék is a tankokkal. Hát ki nem?!)
Na, de megint túlmagyarázom. Ami nekem el van mentve első körben ehhez a munkához: QB rövid életű sorozata, Map Mondays, The RiisingSun, 4TankersAndDog scout location guide és where the f' to go sorozata. (Hiperhivatkoznám ezeket nektek egyesével, de a nyitóposztomnál, miután végigszüttyörésztem ezt a folyamatot, jött a hibaüzenet, hogy túl sok hivatkozást használok. Ugyanakkor, sima youtube keresés megoldja.)
4Tankers
hez fűznék, már csak azért is, mert valószínűleg ő a legkevésbé ismert. Feltételezem, nem a legnagyobb pro a nagy videórengetegben, de mint tartalomkészítő, biztosan élen van. Lelkiismeretes, aktív, velős, könnyen fogyasztható. Plusz, csak simán bírom a fickót. Külön nagyon-nagyon sokat segített a kezdeti scout fronton, hogy ne csak esés legyen, de néha kelés is.
Jah, nagyjából így a terv, szépen módjával finomítani a játék közben használt térképeken. Persze, "passzívan" is van ebben haladás. Pusztán játékból, minden halálból tanulnom kellene valamit. Vagy bámilyen gameplay videót, streamet nézek, valamilyen szinten mindig figyelni fogom, hogy ki hogyan használ pozíciókat (pláne remek, ha találok valami használhatót, ahol nem csak tier8+ tank van 90 százalékban.)
Összességében nehéz. Nem tudom, mondhatom e, nagyon nehéz magabiztossághoz érni. Az a rengeteg pálya ráadásul sosem statikus. Mindig más. Más az enemy, más a csapatod, másfelé indultak el, máshogy alakul. Más a tankod, ahol az előző tornya még nem lógott ki, másiké már igen, ahol egyikkel le tudtál lőni, másikkal már nem, ahol egyikkel odaértél időben, másikkal félúton szpotolnak, ahol egyikkel elfértél mögötte, annak az összebuherált Skodának biztosan szétlövik a rozsdás fenekét, ahol lehetne sorolni bármeddig. Ettől is szép. Ettől szép? Csak nem egyszerű.
Nem panasznak szánom, ha nem tartanám izgalmasnak vagy sokszor lenyűgözőnek, akkor nem is írtam volna róla ennyit. Remélem, van akinek segítettem a hivatkozásokkal, van, akinél elindítottam akár csak egy hasznos gondolatot, vagy épp valakinek eszébe juttattam, hogy milyen is volt az elején, talán még a kezdő játékosra a csapatodban is egy nagyon kicsivel kevésbé leszel mérges ma. : )
Tankokról legközelebb. Talán jövök ma még egy kis napi aktuálissal is.
Köszi, glhf.
amikor megemlítettem, hogy ...
7018, ...