Üdv kedves naplóíró!
Nem akartam írni ebbe a topicba de csak nem állom meg
Stílus:
=======
A huglisht-t értem, avval nincs gondom. Viszont a gondolataidat - amik vitathatatlanul mélyreszántóak! - kicsit nehéz követnem.
Most lehet én vagyok vénségemre kicsit nehézfejű... de nekem azt tanították, hogy ha már írok akkor írjak úgy, hogy az mások számára érthető legyen, sőt lehetőleg minél könnyebben érthető legyen.
Ehhez pedig nem árt a tagolás, meg a többszörösen összetett mondatok lehetőség szerinti kerülgetése. ( Persze vannak itt akik az én hozzászólásaimat nem bírják, a hosszuk miatt főképp.

)
Statisztikai elemzéseid:
========================
Nagyon sok melót raktál bele, kellően le is nyűgöztél - ám szerintem részben hibás következtetésekre jutottál, mégpedig azért, mert elhibázott a "mintavételezésed".
Megpróbálom elmondani mire is gondolok, először is egy példán keresztül.
Van mondjuk az IS-5 és az ő kredithozama.
www.vbaddict.ne...editsn
Eszerint jelenleg az IS-5 a legjobb farmoló tank, megelőzve a Skorpiót és a T-34-et is.
Az IS-5 álagos kredithozam a levonások után 21,868 kredit/kör.
Mindeközben az IS-3A kredithozama 12,213, ő a 22. helyezett kredithozamban.
Na most ennek a két vasnak a péncélja, ágyúja, szoft statjai eléggé ugyanolyanok, sőt az IS-3a kicsit még jobbnak is tűnik.
tanks.gg/wot/co...c:is-5
Miről van szó akkor?
Nyilvánvaló: IS-3a-val egy olyan "játékos-populáció" jáccik, akinek volt rá felesleges 13 ezer Ft-ja... IS-5-tel viszont egy sokkal válogatottabb és színvonalasabb társaság: jobbára azok, akik nyertek ilyen tankot CW kampányon.
Szóval mint látjuk nem mindegy kik játszanak vele... egy tank statisztikában látszó eredményessége ennyire függ attól, hogy kik játszanak vele!
Azt írtad, a hátsó toronyos orosz med ág neked tetszik, a remek nyerési statisztikái miatt. Ezt szerintem benézted, a fenti eszmefuttatáshoz hasonló okból. Sőt két hasonló okból
Egyik, hogy "a legtöbb játékos" a light ágon ment: MT-25(szar),LTTB(elmegy),LwT(megtartós,fontos CW tank),T-54 ... és utána Obj-140 vagy T-62A .. esetleg mind a kettő. (Erről az ágról az Obj430 nem érhető el, de a három tech tree-ben kifejleszthető orosz med közül ez a kettő a népszerűbb.) De mint látod, ezen az ágon három fontos tank is ott van ... és az LWT másképp nem is érhető el.
Ehhez képest úgy tudom hogy a hátsó tornyos med ága vasait (t7-t8-t9) kifejezetten nehezen játszható, nem túl "kezdőbarát" vasaknak tartják. ( Csak kitér a torony de nem fordul körbe, nix csőlehajlás csak ha feltolat a dombra stb.)
De induljunk onnét, hogy aki "elkezdi" a WOT-os és egy idő után célnak tekinti a 8-as CW-t is, az az LWT-t "kötelező" tanknak szokta tekinteni.. és már csak ennek okán is az orosz "könnyű" ág fele indul... és ha már itt eljutott a t8-ig, akkor effelől éri majd el a t10 orosz medeket.
És akiknek ezek már megvannak, általában csak azok közül néhány szokott rácuppanni a hátsó tornyos orosz med ágon elérhető dolgokra.(*) ... Szóval ezen az ágon általában (mondjuk tippem szerint 10-ből 8-9 esetben) olyan játékosok szoktak haladni, akik már rendelkeznek 1-2 tízes orosz meddel, sőt valszeg néhány más 10-es tankkal is, és akarnak még Obj430-at is ezek után és mellé.
Na most akinek van már 4-5(több) tizes vasa, azok eléggé "elkötelezett" és nem rossz játékosok szoktak lenni ... minőségibb játéktudású populáció, mint az első nyolcas CW-lightért majd az első X-es orosz medért hajtók populációja!
*(Esetleg az A-43-at kifejlesztheti hamarabb, ha az a hepje hogy evvel akar 6-os osztagot tolni ... ha az embernek van egy jó orosz med legénysége erre a célra, akkor ez nem rossz választás állítólag .. én most vakarom a fejem rajta, hogy a kis t-34-ből kikapom a legényeket, és átképzem őket aranyból A-43-ra... az a három skillsor azért jól jön 6-os osztagban... )
Van itt még valami amin vakarom a fejem: mint ha azt nem túl rég variálták volna át az orosz tech tree-ben, hogy a hátsó toronyos ágról mindhárom X-es vas elérhető lett.. emlékeim szerint (amire azért nem vennék mérget) régebben ez az út csak és kizárólag az Obj430-hoz vezetett, a másik kettőt asszem nem lehetett innét elérni ... majd valaki kijavít ha rosszul emlékeznék.
Orosz vs Kínai:
===============
Hajj... van itt baj
Van egy dolog amit még asszem nem éltél át: amikor belelövök HEAT-tal az IS-3,IS-3A,IS-5,IS-6 oldalába, akkor általában nagyot káromkodok .. mert a nyomorú üregpáncéljuk benyeli a sebzést... ezzel szemben ha valami hasonló meglövi oldalról az én szeretett 110-emet vagy WZ-111-emet, akkor bizony bekaptam egy 390-est... merthogy a kínai tankok ugyan elölről hasonlóan kemények, DE NINCS OLDALSÓ ÜREGES PÁNCÉLJUK !
Azaz valójában a kínai vasak csatában sokkal sebezhetőbbek, legalábbis oldalról. Vagyis amíg szemből lődözzük egymást addig tartom az egált, DE ha valaki oldalról elkap, akkor sokkal valószínűbb hogy belémsebez egy emberest, mint ha ruszki IS-3-at (vagy ruszki klónt) vezetnék. Szar ügy
Pesze elvileg az IS-3 is sebezhet oldalról, AP-val... csakhogy ha az ember IS-3-al facehugol, akkor hajlamos "gold" lőszet betölteni... mert Ap-val szemből átütni... hát, elvileg lehetséges, csak hát ugye a szórásom gyakran nagyobb mint az ő gyenge pontja, és ha még mozgunk is... szóval töltöm inkább a "gold" lőszert.
És amíg szemben vagyunk ez okés is, de ha közben úgy alakul hogy egymás mellé kerülünk, akkor meg pont szívok miatta, ha HEAT-ot töltöttem. ( WZ-111-el szoktam így járni amikor IS-3-mal verekszem...)
Pesze elvileg HEAT-tal lehetne lőni a második görgőt... ja, ráérek én célozgatni, mikor mozog és lő rám épp... és hát ugye a szórásom is olyam amilyen

)
Másik eset az, amikor 110-zel megyek az IS-családtagok közül valaki ellen ... szemből töltöm a "gold"-ot, és amikor mégis leforgós harc alakul ki, akkor meg ő szokott lepődni ... 110 gold lőszere ugyanis APCR, az meg viszi oldalról az üregpáncélt mint kés a vajat
De a lényeg: az IS-3 (és ruszki rokanai és utódai) kevésbé sebezhetőek oldalról, mint a kínai unokatesók.
( Cserébe a kínai vonal ágyúi és ezen vasak mozgékonysága is kicsit jobb.)
Kínai vasak osztagban:
======================
Amennyire én tudom, épeszűbb klánok elfogadják a 110-et... ugyanakkor nekem van ezzel egy rossz tapasztalatom.
Csapatharcban nagyon fontos az FC (field commander) azaz a taktikai irányító ténykedése. Hogy melyik tankot hová küldi...
És én ugyan csatában oda megyek ahová küldenek ... de csata után már több FC torkát is át akartam harapni ... a következő miatt.
Ő ugye életében nem játszott 110-zel, IS-3-hoz van szokva, tehát odaküldi a 110-emet is ahová az IS-3-akat szokta.
( A 110 amúgy együtt tud mozogni az IS-3-akkal, sebesség terén nincs érzékelhető eltérés, különféle tereptípusokon sem...)
Szóval az FC azt mondja h menjek én is oda ahova az IS-3-ak mennek.
Mi evvel a gond, kérdezed most.
Az a kibaszott alsó lemez, az a gond!!!!
A 110 alsó lemeze gyengébb (jóval gyengébb) mint az IS-3 alsó lemeze. És persze h mindenki azt lövi...
Az FC meg nem tudja fejből (hogy is tudhatná, ha neki IS-3 van és nem tolt még 200-300 csatát 110-zel) hogy hol tudok úgy mozogni a terpen hogy az elsó lemezemet békén hagyják és hol nem ... és ahol az IS-3ak alsó lemeze jó eséllyel pattint, ottan az 110-emet szarrá lövik az alsó lemezen át.
Érted már mi a gond ...
Az FC-k (vagy a magukat annak tartó egyedek vagy a klánok által annak tartottak) jelentős része nem képes igazán jól mozgatni olyan tankokat, amiket ők maguk nem igazán ismernek. ( Gondolom van kivétel, azaz van aki képes erre ... csak olyant én még nem láttam...

)
Még durvább példa: egyszer nyolcas osztagot toltunk, és egy olyan srác irányított, aki engem lenyűgözött: nagyon tudta mikor hová induljunk el, hogy akkorra érjünk oda, amikorra szerinte oda kell érnünk a térképen valahova. Csak tátott szájjal bámultam, hogy "időben" is látja a térképet, hogy mikorra érünk oda ha most indulunk.. és képes volt időzítve mozgatni minket.
Namost: képzeld el hogy 6-os osztagba behoz valaki mondjuk AC4-experimental-t.
Jó, valszeg nem láttál még olyant

... viszonylag új, és edddig egyszer volt tán a boltban. Nyilván hatos és med, de... vajon ha odamegy valahova, akkor ... Mikorra ér oda ha most elindul? Le tud onnét lőni valahova? ...
... Szóval az FC valszeg agybajt fog tőle kapni és nem lesz képes normálisan mozgatni - ha csak nem játszott ő maga korábban AC4exp-al, aminek azért eléggé zéróközeli a valószínűsége.
Remélem érthető miért nem szeretik a klánok annyira a ritka és furcsa tankokat, vagy mire számíthatsz játékosként ha neked pont ilyened van ...
Huhh, még egy gondolat, ezt majdnem lefelejtettem
Legénység:
==========
Van valami, amire nem tudom gondoltál-e... mondjuk elég alapos vagy, tehát valszeg igen ... csak nem írtál róla.
Ez pedig a legénység problémája.
Egy ágon sem biztos hogy elég az egy legénység!
Kínai ágon mutatom mire gondolok:
A:
A t1-t2-t3-t4 lightokból a legények a typeT-34-ba majd a Type58-ba ültak át.. ez a legénység nálam most a 59-16-ban csücsül. ( Kellett oda a lámpa és a camo... lassan meg lesz a második skillsor is, ami esetemben ennél a vasnál BIA lesz.)
B:
Az IS-2-őt tehát vadiúj legénységgel kezdtem, ők a 110-be mentek tovább, most a harmadik skillsorban 75% körül járnak. ( Jobbára a WZ-111-ben tornáznak amúgy...)
Csakhogy nekem a 110 "megtartós", ez a nyolcas "osztag" tankom ... tehát a t9-t10 vasakba szükségem lesz egy vadiúj legénységre ... ezek kiképzeését már elkezdtem szintén a WZ-111-ben.
Mint látod: három legénység egy ágon ... és ez csak egyetlen ág!
Orosz lapos TD-knél is van két fullos legénységem, de már gyanítom hogy lehet kell majd egy harmadik is ( SU-152 jelenleg akkora kedvenc h sanszos h megtartom... )
Amcsi tornyos TD-ket is szeretem, itt is több legénység kell:
- M8A1: ez KELL azért mert fun (első legénység)
- T-67 vagy Achilles... hát fene tudja .. inkább nem
- Hellcat: ful factor és vannak olyan küldik amiket valszeg evvel kell majd (második legénység)
- tovább az úton: harmadik legénység... és nem tudom h itt a nyolcast netán a kilencest nem akarom-e majd megtartani. Brr. SOK legénység
Orosz med és orosz light át: az MT-25 nélkül megleszek asszem. De az LTTB lehet megtartós lesz (vagy nem) .. az LWT biztosan megtartós. ( ide szerencsére két legyénységem van, egyik fullos kettő+ skillsoros light legénység, másik egy bevetésre kész, még nem túl képzett 4 fős női legénység

)
És közben t-34, t-34-85 egyaránt megtartós, előbbi fan, utóbbi meg jó ha van

... és asszem szeretnék egy A-43-at is... na ez már a harmadik med legénység lenne, noha nekem csak kettő van.
A későbbi négy fős orosz csúcsmedek miatt lehet kéne még egy legénység... és az lehet egy női legénység lesz megint... vagy lehet veszek egy Rudy-t, a nulladik skillsoros legénység miatt, és azok mennek majd X-be... a HTC küldikkel szerezhető női legénységet meg akkor inkább a 113-ba rakom majd .. hmhm.
Hoppá, vegyük csak ehhez még hozzá, hogy a WG X-es lightokkal fenyegetőzik .. abba honnét szerzek legénységet-leányságot... ajaj.
Köszönöm a kerek válaszokat!
Mivel igen szeretem a statisztikákat, elkezdtem ...