*** Napló, MM, Június ***
Nem lesz meglepő, de az évek szép fokozatosan, biztos kézzel kiölték belőlem, hogy véletlenszerűen, kérés nélkül próbáljak valamit átadni a tudásomból és tapasztalatomból. Ha úgy tetszik, hogy rendszeresen próbáljak a nagyvilágba okoskodni.
Néha mégis lenne kedvem írni valamit az Örömködő topikon kívül is. Most arra gondolok, hogy majd rövidebb bejegyzések, kevésbé komolyan véve, talán pár off topic megjelenésével is. Akárhogy is, kezdem a jelenben, az aktuálissal.
Top százas hónap! Let's go!
Új battle pass tankok érkeztek, nem is akármilyenek! Az E 100 a lehető egyik legjobb választás erre a népszerű-népszerűsítő szerepre! A két med (STB, 430u) is olyan, hogy jellemzően megtalálják vele a csatát a játékosok, lehet velük harcolni, nem mindig a bokrokból kell előásni őket. Később még a 780 is megérkezett grátiszként.
Pendíteném, hogy soha nem volt ennyire jó a játék magas tierben. Hívhatjuk MM-nek is, úgy még többen fognak, minden további nélkül, könnyedén egyetérteni velem! Soha nem volt ilyen jó az MM! Háh! Let's go!
Nem viccelődőm egyébként. Talán közvetlen az arti nerf és HE változás utáni hónapok voltak még jobbak, de sajnos szinte egyáltalán nem játszottam abban az időszakban. A Kran+Leo BP igyekezett lerántani a helyzetet, de még az is messze jobb volt, mint bármi, amire emlékszem az arty+HE patch előtti egy-két évből. Brutális, de tényleg brutális, kezelhetetlen mennyiségű 3+3 artis csata tier tízben. A lehetőségek, a mozgástér, a skill ceiling, a játékélmény abszolút legalja számomra. Még azt megcifrázva, nem ritkán 3+ EBR oldalanként. Tejszínhabnak 2-4 FV TD. Az EBR behelyettesíthető más lightokkal, az FV más papír háromszögekkel, hozzávetőleg ugyanoda vezetünk. Arti elől bujkáló tankosztályok és játékosaik; páncél, életerő, tartás nélküli, kártyavár csapatok. Nem ragozom tovább, játszhatatlan. Játékra alig-alig volt lehetőség.
Majd több változáson keresztül, lépésről lépésre sikerült népszerűbbé tenniük a nehéz és aktív közepes tankos szerepet. Új felszereléssel (Improved Hardening) és Field Modokkal közvetetten tovább növelték a csatákban lévő életerő pontokat. Bravó! Ha ez nem történik meg ebben az ütemben, akkor én nem lennék most itt. Valószínűleg nem térek vissza az üresjáratos hónapjaim után. Még egyszer, a hangsúly kedvéért, bravó!
Senki nem beszél vagy nem akar erről beszélni. Nem ez a népszerű narratíva. Nem is leszek népszerű vele, nem lényeges. Ahogyan az sem érdekel, hogy szerinted a Ranked unalmas hulladék. Nem érdekel, ha a Ranked hulladék. Ami tényleg, de tényleg, sarkítás nélkül nem érdekel, ha te úgy érzed, hogy neked jobb csapatok járnának, hogy ajándékba kellene kapnod a győzelmeket valami varázslatos (értsd: megvalósíthatatlan, indokolatlan, semmibe vezető) matchmaking által. Hogy az ezüsttálcád. Nem érdekel, hogy jajj a Chieftain, a Skoda, a 279, a Kran, hogy a kedvenc HE ágyúd nem mókás többé, hogy a VZ félvállról csapja beléd az ezredest, hogy és a többi!
Nem érdekel, ha ez volt az ára annak, hogy visszaültessünk játékosokat tankokba, amik aktív résztvevői a csatáknak! Semmi nem volt rosszabb azoknál a magas tier csatáknál, amikben nem volt ötnél több páncéllal és életerővel rendelkező tank (TD, heavy, medium). Nem érdekel, hogy ez meg az lehetne jobb. - Most van lehetőség játszani, most van lehetőség fejlődni, most lehet konzisztens eredményeket mutatni, most lehet nagy csatákat játszani! Az elmúlt öt évből én biztos nem emlékszem olyan periódusra, amikor ez igazabb lett volna.
Hoppá, kicsit beleszaladtam ebbe! Értem is, hogy vannak különböző álláspontok, hogy nem egyezik, hogy másként tekintünk a játékra. Mindezt nem is terveztem ebben formában leírni, amit mondani akartam eredetileg, hogy ez egy jó tankos időszaknak ígérkezett! Játszottam is, amennyit csak bírtam. Előkerültek a nagyfiúk a garázsból!
*
Kranvagn *
Időrendben haladok, itt kezdtem a hónapot. Egyetlen random csatám sem volt benne. Egyszer rá kell tenni a jelöléseket, lehetne akár most! Ahogy említettem máshol, az első felében jobban ment, aztán lejtő. Nem is annyira meglepő, nem voltam fejben teljesen ott, nem igazán kötött le a tank. Unalmasnak találtam egy ponton túl, nem élveztem az ágyút sem. Ranked is már eleget játszottam vele.
Az is hozzátartozik, hogy az E 100, ha vákuumban nézzük, akkor az egyik legrosszabb heavy matchup neki. Tornyon a vékony sávot érdemes lőni a legtöbb esetben. Oldala szenvedés, nem lehet gyorsan lőszert váltani láncoló lövésekhez. Még az alsó lemeznél is érdemes kutatni a tökéletes közeli szöget. Továbbá, nem fog rettegni a Kran DPM-től sem, ha éppen pusholnia kell minket.
Természetesen, ha a teljes képet nézzük, akkor igen, nem véletlenül most ültem le vele. Akkor örülök, ha E 100 ellen játszhatom. Örülök, ha ott van előttem 3k lőhető HP. Örülök, hogy nem papír td, light, arty van a helyén. Természetesen! Ettől még kellemes, nyugis párbajnak nem állítanám be. Ha azonos és tapasztalt ellenfélről beszélünk, akkor inkább jöjjön ellenem egy 279-ben! Az orosz torony számunkra gyenge része nem kisebb, az oldala kényelmesebben lőhető, lehet rá lefelé nézni, lehet facehugolni! Talán túlzásnak hangzik... de az a mennyiség, amit az E 100 alsó lemezéről pattantam!
*
VZ. 55 *
Ennek kellene a legmagasabban lennie, jó eséllyel ott is lesz nagyobb mintán. Viszonylag egybehangzó vélemény és véleményekhez társuló statisztika, hogy ez az! Nem a Kran, nem a 279, nem a Chieftain, hanem a VZ a Random DPG bajnoka.
Nekem is ez volt a korai benyomásom. Azonnal nagyságrendekkel élvezetesebb volt az ágyú! Működik nagyobb távolságban is. Pusztán az APCR miatt a 45 fokban lévő E 100 is lényegesen kevesebb problémát okozhat.
Kegyetlen masina. Mindegy, az utolsó 1-2 session lerontottam (WR és DPG), amit már nem volt időm kijavítani, mert a 780 megjelenésével azonnal váltottam 279-re és később VK-ra. Nem lett volna probléma tovább menni vele, de nem lesz probléma egy-két hónappal később sem. Ha pedig van választásom, akkor nyilván kiválasztom a 340/350 HEAT lőszert! :kacsint:
*
279 *
Fúú te, ez mi egy tank! A morál szintjén ez volt a Kran abszolút ellentéte. Nagyon kedvelem, nagyon tetszik, pillanatig nem unalmas, de hozzá kell tenni, egy nyugodt óra sincsen vele! Kihozza belőlem az őrült játékost, az indulatos csak még egy csatát három órán keresztül, a kétségbeesett azonnal ki kell javítanit, a mindent.
Nagyon tetszik, mert nincs még egy ilyen! Sajátosan közelít pályákhoz, pozíciókhoz, szituációkhoz. Nagyon-nagyon tetszett, hogy megnyit pályákat, pozíciókat, szituációkat. (Az egy tank, ahol nem volt problémám az Airfieldre kerüléssel.) Teljesen egyedi. Más a ritmus, mások a kérdések, más válaszokat és megoldásokat keres.
Ami egy frissesség, ami nagyon lekötött, de persze társul, hogy néha azért el voltam veszve. Évekkel ezelőtt játszottam vele 150 csatát, ennyi. Tehát, nem elég, hogy nem vagyok rutinos nehéztankos, de még külön figyelmet és munkát is igényel. Talán még visszautalok ide, de a lényeg, hogy az utolsó 60 csatában már 4.500 volt, amit remélhetőleg tudnék is tartani, ha most kezdeném újra.
Bírtam volna tovább tolni, gondolkoztam is rajta, de BP pontok, meg lila Hardening, és más tankoknak is helyet akartam hagyni.
*
VK. 72.01 K *
Miért ne folytattam volna egy valóban lassú nehézben? Szintén évekkel ezelőttről, szintén 150 csata volt benne, viszont itt egy meglehetőst csúf 3,3k DPG és 59% WR szerepelt az adatlapon.
A javító kísérlet remekül indult, de követve a mintát, most szerdán rontottam le 4,6k-ról. Teljesen tragikus session volt, de őszintén, ez a végeredmény reálisabb is. Így is teljesen meg vagyok lepve, hogy én meg a super heavy, meg a 600 m/s lőszer, meg a szünet nélküli angling. Persze, a lila turbó segített, a mezőny nem lesz ennél jobb neki, de akkor is!
Ma játszottam vele az egyik legjobb sessiont:
Ez már a fentiben nincsen benne, de ezzel már 268 csata után 3878-ra javult a teljes átlag sebzés. Ami azt jelenti, hogy 32.696 sebzés hiányzik a 4k DPG-hez. Ami további 82 csata 4,4k. Vagy 164 csata 4,2k. Hm. még nem határoztam el magam, de ha már ennyire sikerült felhozni... nem lenne rossz kikerekíteni!
Meglátjuk, azért lehetne lassan egy kis szünetet is tartani. Jah, amúgy teljesen jól szórakoztam vele! Cool tank! (Menőn néz ki a 3D stílus is!)
Tier kilenc valamivel szomorúbban ment a dolog. A Kpz gunmark elvártja vastagon tier tízes szinten van, de oda kellene érnem hozzá. Hozzávetőleg 90-92% játszottam a legtöbbet, nem érkeztek meg a jó napok egymás után. Ambivalens viszonyulok hozzá. Most már rövidre zárom, de ha valakiben még kérdés volt, hogy melyik legyen előbb, akkor Concept, nem közeli! Ha nem egy ilyen sajátos, lila turbós setuppal futtatnám a Kpz-t, akkor még sértőbb lenne a mobilitásbeli szakadék hiánya, miközben van alfa, meg van lényegi páncél is. Árulkodó, hogy kézzelfoghatóan több assistom is van a Conceptben. Itt amúgy 4k volt a célszám, de elég csúnyán lecsúsztam róla.
Összességében, szép hónap, de nyilvánvalóan van min csiszolni! Legnagyobb problémának azt látom ilyen DPG magasságban, hogy ritkán, de még mindig túl gyakran futok bele 0-2 lövéses csatákba. Ezek végzetesek. Belemegyek a hülyeségbe, nem ismerem fel időben, vagy nem akarom felismerni, elfogadni, hogy nem fog működni, amit elképzeltem. Gondolkoztam ezen. A játékstílusomon nem fogok változtatni, mert kevesebb kockázattal kevesebb nyereség is jár, meg egyáltán!, de valahogy faragni kell belőle. Gyenge kifogás, de talán csak hiányzik a tapasztalat. Lassabb tankokkal nehezebb is időben kikerülni rossz szituációkból. Durván hétezer nehéz tankos csatával a hátam mögött kezdtem a hónapot, talán csak bele kell tenni! Dolgozni kell rajta.
Visszakanyarodva, most lehet is rajta munkálkodni. A játéktér adott!
Hivatalos cikk: https://worldoftanks.eu/en/news/general-news/holiday-ops-2024-regulations/
Hivatalos videó: https://www.youtube.com/watch?v=U3rQV96YJvc