III
Azért bennem voltam ám (vékonyan), hogy legalább a markolt tankokról írhatnék valamit. Szerencsére, volt is annyi, hogy a nagy lemaradást egy hárombekezdéses gyűjtőbejegyzésben hozhassam be most sumákul! Ez egy ilyen időszak is volt. Ha már a fentebb említett eventek mentén játszottam, akkor már próbáltam közben pipálni ezeket a tier 10 alatti tankokat. Esetleg, pontot tenni régen befejezetlen mondatokra.
Talán pont egy éve volt Top of the Tree a 13105. Akkor a Bat-Chat legénységével összeszedtem vele az 50 - kínkeserves - győzelmet. A 1357 megvásárlásával kezdtem el külön light legénységet képezni.
A 1390 várt rájuk elsőként. Alatta minden light markolva, Bat-Chat is, odaillőnek gondoltam. (A 13105-tel pedig azóta sem játszottam.)
Maga a grind különösebb odafigyelés nélkül, elég simán ment. A tankról sem jut eszembe semmi különlegesség. Táras, francia, kilences matchmaking, eléggé magától értetődő tank és mozgástere. Játszható kilences light. Sokan azt mondanák, ez a legjobb kilences light.
Mások azt mondanák, a T-54 ltwt. lesz az! Anno, szintén Top of the Tree, siettem a T100-hoz, nem is ment vele olyan jól, de nem is adtam el. Voltak érvek, de az egy, amit fontosnak tartanék most kiemelni közülük, hogy ez egy szép tank. Még szebb három csillaggal. Szerintem.
Akár a legerősebb kilences, akár a majdnem legerősebb, ha engem kérdezel, még mindig csak a "játszható könnyű" kategóriában vagyunk. Azt mondanám, minimum lehetne az a tank "alapvonala", ahogy én játszottam: erősebb APCR, bondos kutyafüle, kaja, minden.
Bántóan régóta, bántóan gyenge, túlzóan underdog helyzetben vannak a kilences és tízes lightok. Beszélhetnénk róla, hogy igazából a nyolcasok is.
Akárhogy is, azért szerettem volna egy garázsban maradó nyolcas könnyűtankot is. Nem volt ez egy bonyolult választás. (Ez még az ELC Even előtt is volt, de a franciákhoz már egyébként is ott van a 1357.) Team Battle-ben és Strongholdban is lehet egy kis változatosság, erős pick. Lehetett volna, de sajnos, szerintünk jobban megéri jól felszerelt Progettokat vinni a lightok helyére is.
Ettől még persze egyedi, izgalmas tank, egyáltalán nem bánom a beszerzését. Már maga a három használható és használandó lőszertípus hallatlan egy dolog sajnos! Számomra azért is különleges, mert eléggé elkerültem az ilyen amerikai típusú, duci, gundepes lightokat. Igazából nem is preferálóm őket, de egyáltalán nem árt néha komfortzónán kívül csatázni.
A grind egészen kellemes volt. A szóló győzelmi arányon is látjuk, hogy gyanúsan mellettem állt a szerencse is. Egészen a végéig! Régen szakadt ennyire nehezen a célszalag. Kettő, talán három este, hosszú-hosszú órákon keresztül ingáztam 94 és 94,5% körül. Persze, klasszikus lightos inkonzekvencia is ez.
Komfortzónán kívül tehát! Éppen ezért akartam vele a harmadik csillagig játszani. Korrekt gyakorlásnak, felkészülésnek, játékstílus finomhangolásnak is tartottam az M48 előtt.
Az elején nagyon tetszett. Az ágyú, barátom, az az ágyú! Nagyon adta! Más nem sok kell! Aztán sok más nincs is itt..., aminek meg is volt a mélypontja. Nyolcvan csata körül közel voltam az elengedéséhez. Akkortájt éppen nagyon visszaütött a lényegi páncél hiánya, a proaktivitiás lehetőségeinek szűkössége. Ráadásul, itt pedig azt látjuk, hogy sikerült jelentősen várható érték alatt futnom a győzelmekkel.
Összeszedtem magam, végigvittem! Amikor kezdtem, volt ez még legendás tank. Legalábbis, hírhedt tank! Jó még most is, megéri még most is, de két év alatt elment mellette a játéktankos világ. Az APCR pen, a nagy alfa, a megbízható ágyú, fő erősségei elértéktelenedőben, eltucatlanóban'.
Tessék! Tierrel lejjebb 440 alpha, APCR, magához képest okés gun handling.
De amúgy nem. Persze, legénységképzés, persze, akartam, persze, jópofa kis küllemű dolog ez, de amúgy nem. Nem volt ez egy kellemes menet. A végére már leginkább egy csakazértis maradt és más semmi.
Objektíven, egyáltalán nem rossz. Ahhoz, hogy igazán ne legyen rossz, kellett volna még egy kis sebesség tuning! Lassúnak érződik ahhoz képest, amit tud. Nem rossz, egyáltalán, csak nem éri utol az amerikai, orosz, brit nyolcas nehéz fáklyavivőket. (Sem Random, sem CW, sem SH, sem TB.)
Tudtam, hogy statisztikailag erős móka ez. Papíron pedig nem volt teljesen egyértelmű, hogy miért. Miért lehet, akár a Lorraine-nél is ütősebb? Alig találnál olyan rutinos játékost, aki nem a medet választaná, akinek nem az a kézenfekvőbb, kényelmesebb, érzésre erősebb is.
Aztán meg az történik, hogy az ötös tár tényleg nagyon hatásos. Az ötös tár, akkor is hatásos, ha ötből négy megy be - ami fontos különbség! Az ötös tár erős nyolcas, kilences és tízes csatában is. A páncél pedig nem tűnik soknak, de éppen elég az autoaim lövésekhez és pár csuda-pattanóhoz, ami egy tárasnál pláne sorsdöntő lehet.
Egészen izgalmasra sikerült lustálkodni, de a bérleti időszak tizedik, utolsó napján egy nagy hajrával behúztuk! Ugyan, én annyira nem érzem a típust, lehetne vele sokat fejlődni, de ez a 63% winrate simán benne van. Gyanítom, egy háromezres átlagot viszonylagos könnyedséggel meg lehet ezzel lőni.
Visszajátszásokat az aláírásban lévő hivatkozáson találhattok hozzájuk. A preferential matchmaking nyolcasokról külön szólok. Egyet, kettőt, vagy hármat.
vettem 28 ládát, ennyit gondoltam ...
Az adventi naptár 7. napi nyitásából kapott női legénység ...
Hivatalos cikk: https://worldoftanks.eu/en/news/general-news/holiday-ops-2024-regulations/
Hivatalos videó: https://www.youtube.com/watch?v=U3rQV96YJvc