Egy hónapja, némi kutatómunka után megírtam a jegyzeteimet két-három Equipment 2.0 témájú bejegyzéshez (főként az IRM-re és CVS-re összpontosítva), aztán nem találtam meg hozzá az alkalmat. Most már kicsit elkésettnek is tűnik belekezdeni az új felszerelések elemzésébe, értelmezésébe. Az is lehet, hogy végleg asztalfiókban maradnak.
Akárhogy is, az elcsúszásnak az egyik fő indoka, hogy a tankos idő nagy része "amíg még lehet játszani a PTA-val, addig játszani kellene a PTA-val" hangulatban telt el. Nem jellemző rám, hogy sokáig leragadnék, hogy kedvenc tankok, hogy kizárólagosan, hogy ilyesmi. Egész konkrétan, eddig egyetlen nem tízes, nem premium/reward tankot sem tartottam meg a garázsomban. Most mégis, az elmúlt hónapokban mindenképpen, a Leopard PTA volt a kedvenc tankom.
Az első csaták még egészen rosszul is alakultak, de már akkor ott volt az érzés, hogy ez itt bizony nem tucat, ez különleges lesz, hogy ezt mindenképpen meg kell szelídítenem! Viszonylag hamar eljutottam oda fejben, hogy a gunmark és a tízes verzióba átülés után nem fogom eladni, hanem szépen megtartom, és az elméletben érkező legénységi változásokkal - ahol több azonos típusú tankot lehetne egy "parancsnokkal" vezetni - előveszem újra, ennyit csak megérdemel.
Majd ez átfordult oda, hogy nem megy a legénység sehová, inkább a nagy Leo várjon csak türelmesen a Crew 2.0 frissítésre! Majd oda, hogy legalább ezer csata, ebbe bele fog pörögni! Gyönyörű tank! Gyönyörű tank, de ami aztán érdekessé teszi, hogy nem magától értetődően az. Először elkendőz, nem mutat annyira sokat. Nincs beüthetetlen tornya, nem emelkedik ki mindenben a többiektől, nem egy kivételezett jutalomtank. Csak egy kilences, normál, közepestank.
Aztán kiderül, hogy elképesztően magasra lehet mászni vele. A 100% gunmark, ez volt az egyik célom, bő kétszáz csatánál értem oda. Nem egyszerű, nem volt egyszerű számomra, nem magától értetődő. Tehát, amellett, hogy erős, hogy élvezetes, amellett ott a kihívás, és emiatt nem lett volna eladva, emiatt lett volna ezer csata. A magas tető. A végig ott lévő érzés, hogy ezzel lehet, kell, érdemes fejlődni. Ezzel jobbá kell válni, még magasabbra kell mászni!
Erős sniper tank, szokták így jellemezni. Baromság. Már eleve, ellentmondás! Számomra azonnal értelmetlen, összeütközik az, hogy erős, és hogy sniper tank. Random csatákban a "sniper", az nem egy feltétlen betöltendő, nélkülözhetetlen, vagy irányító, vagy nyertes szerep. Semmiképpen sem egy erős szerep. Hiába figyelnek oda a pályakészítők a klasszikus TD pozícióra, az jellegéből adódóan gyenge. Passzív, kiismert, behatárolt, önállótlan, gyenge. (Unalmas is.) Nemrég gunmarkoltam egy lassú papír tédét. Egyrészt, borzalmas volt, másrészt, még tier hét is, még a jobbnak számító pozíciók is borzalmasak. Megint másrészt, ordított, hogy elbukott csatákban magasabb a sebzés átlagom. Ahelyett, hogy csatákat nyernék azzal, hogy sokat sebzek! Nem apró a különbség.
Van egy egészen pontos ágyúd, az tény. Villámgyors APCR, az is. Tehát, mondhatjuk, hogy megállja a helyét sniper szerepben. Teljesen logikus. Csakhogy, ettől még nem különleges, erős, nem tucat tank. Némi fenntartással, halkan, de pendíteném, ha egy ténylegesen "sniper tankot" játszol, akkor egy gyenge tankot játszol.
Szerencsére, a pontosság mellett van sebesség, remek ágyúkezelés, csőlehajlás, alfa, átütés, hogy lejátszhasd (outposition, outtrade, outsmart) az ellenfeleid. Ha megvizsgálnánk pályánként, hogy mely területeket játszom be, akkor nem találnánk túl nagy különbséget a PTA és egy mondjuk 907 között. Egy FAME versenyjátékosnál pedig még kevesebb eltérés lenne. A kisebb tier és magasabb alfa, gyakran még egyszerűbbé és kívánatosabbá teszi a városi vagy általában közeli harcokat is. Nincsen játszhatatlan pálya. Minden adott. Hibátlan tank. A 430 és a Standard B nerf után egyedül az 50t volt vetélytársa.
Szóval, ott tartottam, hogy ezer csata, nagyon simán! Viszonylag stabilan tartom a 100%-ot, van sok 4k session, de vannak még ehanyatlások is persze. Legalább egy száz csatás 4k sebzés (recent) mintáig fel kell fejlődnöm vele! - Aztán jött a nerf híre. Elengedtem. Ötszázig sem jutottam. Nem is az, hogy nagyon sokat elvesznek belőle, de hát ilyenek ezek a nerfek és kedvelt tankok, megtörik kicsit az embert.
Gyakran előkerül fórumokon, de még nagyobb Youtube csatornákon is felbukkan, hogy a szerver statisztikák alapján az összes tier kilences med közül a leggyengébben szerepel, lista alja konkrétan. "Senki nem kérte, nem is jó tank, hihetetlen, hogy nincsen jobb dolga a sok hülyének" és a többi. Na, ezért nem nézel általános szerver statisztikákat, ha egy tank ereje érdekel. Ezek a számok pusztán a tank népszerűségéről és a mögötte lévő játékosbázisról árulkodnak.
Ha ezt hozzávetőleg lebontjuk játékos erősségre, akkor azt látjuk, hogy 52% saját (overall) győzelmi arány alatti játékosok átlagban maguk alatt teljesítenek a PTA-val. Akkor hozzávetőleg megkapjuk azt, hogy milyen az, amikor átlagos vagy akár enyhén átlag feletti játékosok egy "erős sniper tankot" sniper tankként játszanak. Ergo, a játékosok abszolút túlnyomó többsége alulteljesít a PTA-val. Ugyanakkor, ahogy feljebb megyünk, ott ez gyorsan és látványosan átfordul komoly túlteljesítésbe. (Értsd úgy, egy sokat nyerő játékos még sokkal többet fog nyerni vele.)
Egyik oldalról, az ilyen típusú tankok szimpatikusak számomra. Ahol alacsony a padló, de magasra lehet nyújtózkodni. Amik megmutatják a játékost az acél mögött. Valószínűleg, nem baj az, ha vannak ilyenek. Másik oldalról viszont, kiemelkedő játékosok kezében rendkívül domináns a csatatéren. Ebben az értelemben, elnyomó (oppressive) is a jelenléte. Számomra nem volt elégséges indok tovább lépni a tízes szintre. Tovább gondolva, kivételes tankfejlesztést félretéve, nem feltétlen lett volna elégséges indokom bármilyen másik kilencest akármikor is játszanom helyette. Azt gondolom összességében, hogy a nerfnek van alapja, mértéke nem túlzó, teljesen fair változás.
Szubjektíven pedig, persze van egy kicsi elvették a játékszerem érzés, de igazából csak ez a nerf napja előtti időszak volt olyan kikényszerített helyzet, de ebben a pillanatban már nem igazán bánom. Végre nyugodtan tovább léphetek a többi várakozó kilencesre és ágyújelöléseikre, új kihívásokra.
(Legjobb példám a Type 61. Megvan egy ideje, mert elhatároztam magam az STB mellett, de komolyan ódzkodtam beleülni. Teljesen korrekt tank, olyasmi, mint a PTA, csak mindenben rosszabb, mint a PTA.)
A videó abból a szempontból sajnos nem túl érdekes, hogy teljesen standard lefolyású a csata (a többi replay-t meg már nem lehet lejátszani, mert nem tudom, 2020-ban még nem tart ott a technika), viszont ez volt az első a fenti ötösből, a 100% elérésénél. Ezért aztán, ez a kör marad meg számomra egy nem jellemzően, nem azonnal, nem magától értetődően, de kedvenc tankomról emlékként.
Az adventi naptár 7. napi nyitásából kapott női legénység ...
Hivatalos cikk: https://worldoftanks.eu/en/news/general-news/holiday-ops-2024-regulations/
Hivatalos videó: https://www.youtube.com/watch?v=U3rQV96YJvc