Jelenleg

14
látogatónk van

2021. április 26. 09:00

Tank elemzés: VK 45.03

Írta:
(66 szavazat)
34 hozzászólás

VK 45.03

  VIII NÉMET PRÉMIUM NEHÉZ TANK

Írta: ikarus55 - Verzió: 1.12

1937-ben a német hadvezetés pályázatot írt ki egy "áttörő" harckocsi fejlesztésére, amivel kiválthatják a pz.III és pz.IV harckocsikat. A pályázatra a DW (1937-ben készült el tervben de elutasították) és a DW 2 (1938-ra készült el, de elutasították, mivel a Durchbruchwagen-hez képest egy plusz géppuskát kapott volna, ami valljuk be nem egy nagy tűzerő növekedés) harckocsik terveit küldték be, ám 1938-ra a szovjet harckocsik ellen ezek nem sokat értek volna, így egy új nehéz harckocsi elkészítésére írtak ki pályázatot. A pályázat kiírása egy 30 tonnás "nehéz áttörő harckocsi"-ra szólt, ez volt a VK 30.01.

A nevében a VK a kisérleti mivoltára utal, a 30 a tonnában mért súlyára, a 01 pedig hogy ez lett volna az első 30 tonnás harckocsi. Összesen 4 cég pályázott: Benz, Henschel, Mann és a Porsche; ezek közül a Porsche és a Henschel modelljeit választották további tesztelésre. Innen a VK 30.01 [H] és VK 30.01 [P] modellek. A német hadsereg egyik modellt se fogadta el. Porsche tovább kísérletezett a hajtással és a felfüggesztéssel, míg a Henschel gyakorlatiasan inkább egy új modellt alkotott meg ami a VK 36.01 [H] jelzést kapta (1941-ben; és itt csalóka a 36 mert valójában 40 tonnásra sikerült a jószág, nevében a [H] a Henschel-re utal) amit szintén elutasítottak.

Ekkorra viszont az orosz fronton megjelentek a 45 tonnás KV-1-es nehéz harckocsik, amik messze jobbak voltak az akkor hadrendben lévő Pz.III és Pz.IV-es harckocsiknál, így nyilvánvaló volt, hogy szükséges már egy német nehézharckocsi bevezetése. Az új tankokat továbbra is a Henschel és a Porsche készítette és ezek voltak a VK 45.01 [H] (későbbi Tigris), valamint a VK 45.01 [P] (késöbbi Porsche Tigris). A pályázaton a Henschel nyert de Porsche náci kapcsolatait kihasználva kibulizta, hogy az ő modelljét is sorozatgyártsák (amikből később technikai problémák miatt végül a Ferdinand páncélvadászokká alakították az összeset), ám a VK 45.01 [P] a kisebb kaliberű 88-as löveget hordozta volna (Kwk 36 L/56), nem úgy mint a Henschel, ami a korszerűbbet kapta (mármint ami a Tigris II-re került végül). Ezt ellensúlyozva Porsche azonnal nekilátott egy újabb a korszerű KwK L/71-es löveggel ellátott harckocsi megalkotásához, ami a VK 45.02 [P] jelölést kapta, de ez a terv nem nyerte el a hadsereg tetszését, így a projektet lefújták és prototípus sem készült el. Porsche ezután a Maus (Porsche Maus, nem ugyan az) tervével foglalkozott, így nem készültek további tervek egy 45 tonnás harckocsihoz.

A VK 45.03 színtisztán a WG agyszüleménye, de ha létezett volna is, valószínűleg a Porsche Tigris fejlesztett verziója lehetett volna (vagy a VK 45.02 [P]-é, ebből a szempontból mindegy).

A történelmi részt írta: Echiron

Paraméterek

Ágyú

A tank talán legjobb része kétségtelenül a löveg, ami nem más, mint a jó öreg, rengeteg másik német tankon is ismert 8.8 cm Kw.K. 43 L/71. Páncélátütése 203/237/44 (AP/APCR/HE), sebzése 240/240/295 (AP/APCR/HE). Átütése VII-es szinten kiemelkedőnek, sebzése inkább átlagosnak mondható. A löveg alap újratöltési ideje 8,4 s, ez 1714-es alap DPM-nek felel meg, ami viszonylag alacsonynak mondható. Ezt az értéket az én konfigurációmban (fullos legénység, töltésgyorsító, szellőzés, BIA, de csoki nélkül) 6,9 s-re lehet lefaragni, ami már 2086-os percenkénti sebzést tesz lehetővé.

A lövedék sebessége 1000/1250/1000 m/s (AP/APCR/HE), ami jónak mondható, különösen APCR-rel, ezért gyorsan mozgó célpont esetén megfontolandó golddal lőni, de az AP is teljesen vállalható szemben pl. egy IS torkolati sebességével.

Az én konfigurációmban a pontosság 0,3 m/100m, ez kiemelkedő. Tapasztalatom szerint nem lesz probléma akár több száz méterről is eltalálni az ellenfél tankjait, még a gyengepontokat sem. A célzásidő 2 s, ami ugyancsak jobbnak számít a legtöbb azonos szintű nehéz tankénál. A -8 fokos ágyúsüllyedés lehetővé teszi a hull downozást is, de azért mégsem egy -10 fokról beszélünk, tehát nem mindig lesz elég.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Torony

100/80/80 mm-es (elöl/oldalt/hátul) páncélzattal rendelkezik a VK tornya, ami elég gyengének számít. Réteges páncélzat sehol nincs a tankon, ami alól a torony sem kivétel. VI/VII-es tankok tudnak pattanni néha a toronyról, de elsősorban inkább akkor, ha a torony oldalát találják el szemből, ami automatikus pattanást eredményez. VIII/IX-es tankok szinte mindig átütik a tornyot bárhonnan, ezért nem árt óvatosan játszani ellenük, akár hull downozáskor is. Található még a torony bal oldalán egy kupola is, amit szintén minden nehézség nélkül át lehet ütni, VI-os VII-es tankokkal is.

A torony forgási sebessége 24,09 °/s, ez nem kifejezetten jó, de vannak bőven rosszabak is (Tiger I, Maus, stb.). Kiemelném a 380 méteres alap látótávolságot, amit az én konfigurációmban (legényégi skillekkel, de távcső nélkül) 413 méterre tornáztam fel, így már kiemelkedő a VII-es nehéz tankok között.

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Felépítmény

A toronyhoz hasonlóan a tank teste is 100/80/80 mm-es (elöl/oldalt/hátul) páncélzattal rendelkezik, amelyet meg is döntöttek, így a frontpáncélzat effektív páncélvastagsága 130 mm körüli, ami valljuk be szintén nem túl acélos. Sidecrape-elni lehet, de csak óvatosan, nehogy túlforgassuk a tankot, mert akkor könnyen ellövik a 80 mm-es oldalpáncélt, ami különösen a 122 mm-es kaliberű IS ágyúk ellen nem egy életbiztosítás...

Moduloknál viszonylag gyakran lövik el a motort és a lőszerrekeszt, valamint a legénységi tagok közül is szinte bármelyiket.

A tank alap életereje 1400, amit én fejlesztett edzés felszereléssel 1520 HP-ra tornáztam fel. Szintén érdemes megemlíteni, hogy ez a felszerelés nem csak a HP-t növeli meg, hanem a felfüggesztés javítási sebességét is 15%-kal, a felfüggesztés ellenállóságát 50%-kal és a zuhanás általi sebzést is csökkenti 50%-kal. Nehéz tank lévén ezek rendkívül hasznosak tudnak lenni egy közelharci szituációban.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

Felfüggesztés

Az alap fordulási sebesség 28 °/s, én ezt a legénységi képességekkel 32,53-ra tudtam növelni, ami viszonylag jó, nagyságrendekkel gyorsabban fordul mint például egy Löwe.

Motor

Ezen a téren a 700 lóerős Maybach HL30 P30 nevezetű egység áll rendelkezésre, ami a Panther M10-ben is megtalálható. Mivel azonban tankunk 65 tonnát nyom, ezért a motor fajlagos teljesítménye teljesen felszerelve 10,71 LE/t-ra jön ki. Papíron tehát nem tűnik túl mozgékonynak, azonban viszonylag gyorsan eléri a 38 km/h-s végsebességét, köszönhetően a nem rossz talajellenállási tényezőinek.

Tolatni 12 km/h-val tud, ami azért elég kellemetlen tud lenni ha gyorsan kell fedezék mögé visszatolatni. Mivel a tank nehéz, viszonylag nagy lendülettel lehet vele menni (nehéz tankhoz képest persze), így ha az utunkba kerül egy-egy ellenséges tank, ne habozzunk rammolással csökkenteni a HP-ját, 90%-ban ő húzza a rövidebbet (azért nyilván mérlegeljünk előtte hogy kibe megyünk bele). A motor gyulladási esélye 20%, ezért mindenképpen ajánlom az automata tűzoltó használatát.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Ajánlott játékstílus

Lehet többféleképpen is játszani vele, azonban én tapasztalatom szerint nem szereti az agresszív, klasszikus nehéz tankos játékstílust, elsősorban a viszonylag gyenge páncélzata, és a kis DPM-e miatt. Ajánlott inkább a második vonalban maradni és kihasználni a kitűnő pontosságunkat, jó torkolati sebességünket, és onnan szedegetni az ellenfél HP-ját. A csata alakulását folyamatosan kövessük nyomon és ha kell bátran menjünk és váltsunk pozíciót, és ne féljünk használni a sok HP-nkat.

Top tier csatában természetesen lehetünk valamivel agresszívabbak, azonban főleg IX-es csatákban hatványozottan fontos a második-harmadik vonalbeli szerepkör megtartása.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 2. osztály
 • Fokozott szellőzés 2. osztály
 • Fejlesztett edzés 2. osztály; esetleg távcső 2. osztály

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, javítás, mentor, BIA
 • Lövegkezelő: javítás, pillanatkép, BIA
 • Vezető: javítás, kuplungégető, sima utazás, BIA
 • Rádiós: javítás, helyzetfelismerés, BIA
 • Töltő: javítás, biztonságos elhelyezés, adrenalin roham, BIA

WIKI: Legénység

Bevétel, WN8

Tier VII-es prém létére viszonylag jól lehet keresni vele, ami talán annak köszönhető, hogy viszonylag ritkán kell goldot használni vele. 30-50 ezer kredit egy átlagos körrel simán hozható, prémium fiókkal még több. WN8 és gunmark értékek az alábbi Wotgarage táblázatban láthatók:

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • Sok HP
 • Kiváló löveg
 • Jó látótáv
 • Használható mobilitás
 • Jó rammolási képesség

Hátrányok

 • Viszonylag gyenge páncélzat
 • Nagy test (szeretik az artyk)
 • Drága (6900 gold)
 • DPM

Kiknek ajánlott?

Elsősorban azoknak, akik olyan fanatikus német tank gyűjtők mint én :) Ha egy német prém heavyt kellene választanom, biztos nem ez lenne az, de mivel olcsóbban meg tudtam vásárolni (tank becseréléssel), így teljes mértékben megérte ez a tank, amire már 2 kiválóságjelet is szereztem, és tervezem rá a harmadikat is. Összességében akinek bejön a német pontosság és passzívabb játékstílus, azoknak tetszeni fog ez a jármű is :)


Az elemzést írta: ikarus55

Utoljára frissítve: 2022. augusztus 19. 12:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  454AutomaticDave
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 2 éve
  Sziasztok!
  Kedves Ikarus 55!
  Jó kis elemzés, köszönöm szépen! Mindig nagy öröm új elemzést olvasni az oldalon.Az meg kiváltképpen jó, ha gondolatébresztő, értelmes és tanúlságos viták azaz inkább beszélgetések kezdődnek a kommentírók között, melyet a te cikked inspirált.
  Természetesen megy az 5 csillag.
  Köszi!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   ikarus55
   • Tankos
   · 2 éve
   Örülök, hogy sok mindenkiben gondolatokat ébresztett az elemzésem, és az még inkább előremutató, hogy konstruktívan, értelmesen megbeszéljük az észrevételeket a cikk alatt. És köszönöm szépen az értékelést
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KLC_KTE
  • Tankos
  · 2 éve
  Remek elemzés, sajnos egyre ritkábbak manapság. Ment az 5 csillag. És sok sikert a 3. GM-hez.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   ikarus55
   • Tankos
   · 2 éve
   Köszi
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  alphajet
  • Tankos
  · 2 éve
  Én német tank fan vagyok. Nem sokkal megjelenése után beruháztam erre a tankra. Régebben nagyon szerettem. Akkoriban még kapott top tier leosztásokat. 1.0-át követően folyamatosan bottom tierben van ami nem tesz jót a játékélménynek ezzel a tankkal.

  A repeszlövő tankok is nagy ellenségei. Egyszer a heavy oldalon beálltam sidescrapelni. Kitolattam, egy OI belémvágott 300-at + egy ammorack-et. Én válaszoltam 220-al, de az ammo-t nem tudtam javítani, mert előtte már 1 láncot javítottam. A következő kitolatásomnál az OI megint ellőtte az ammo rackemet, és el is szállt a tornyom. Jó trade volt, 220 hp-t cseréltem 1400-ért.
  Remélem a repeszlőszer balanszolása ezen majd javít.
  Az ilyen a csaták miatt jó régóta nem is használom, az 1 tierrel nagyobb Löwe sokkal jobban játszható, az meg néha még a tier10-eseket is tudja pattintani.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  JeeZee
  • Tankos
  · 2 éve
  Sziasztok!
  Kedves ikarus55!

  Azt látom, hogy nem Te írtad a történelmi részt, ezért bocs, hogy Téged szólítalak meg  A VK 45.03 nem a WG agyszüleménye, komplett tervrajzok készültek róla a valóságban.
  Forrás:
  https://pekobooks.hu/konyvek/panzerkampfwagen-tiger-ausf-b/

  A Tiger II továbbfejlesztése lett volna (papíron), de még az előtt, hogy a Tiger II valójában gyártásra került volna. Ezért lehet az, hogy a VK45.03-nak korai, Porsche által tervezett tornya van a tervrajzokon, nincsenek kötények, sárvédők, prototípus kipufogó van rajta (ezt egyébként a WG tökéletesen eltalálta). Ami viszont logikailag meglepő, de az E100 futógörgőit használták volna. (ezek szerint az E100 projekt ekkor már biztosan létezett a fejekben). Tulajdonképpen "előtervezék" a Tiger III-t.

  Az ötletet ejtették (hasonlóan a Panther II-höz), mert túl sok különböző verzió létezett, így a VK 45.02/Tiger II kivitel maradt és azt fejlesztgették a gyártás során.

  Tornyokról:
  Az elnevezéseket onnan kapták, hogy melyik cég tervezte őket, nem onnan, hogy melyik üzemben lettek öntve. Porsche-nak nem volt gyára, Henschel-éknek igen (még ma is..). Ballisztikailag a Porsche-torony verte a Henschel-t, viszont a gyártása jelentősen bonyolultabb és időigényesebb volt. Ez harci körülmények között kicsit sem előnyős. Ezért nyert ebben a kiírásban (is) a Henschel, és lett övé a szériatorony gyártásának joga.

  Ferdinand Porche: ahogy távolodunk az időben a II.vh-tól, egyre bátrabb a "nazi"-zás. Egyre több helyen olvasom, hallom, hogy ő a párt magas rangú tisztje volt, ami egyébként igaz is. Az már nem annyira, hogy tukmálnia kellett volna a saját projektjeit, és felhasználnia a kapcsolatait, hogy eladja a pocsék terveit.
  Az igazság az, hogy a nagyon is előremutató ötletei voltak, amik többségéhez még nem állt rendelkezésre a technológia. Az, hogy a projekteket nem nyerte meg, annak köszönhető, hogy az ötletei harctéri körülmények között túl lassúak, és bonyolultak voltak. (80 éve hibrid meghajtású tank, automata váltóval...hát még ma is gyerekcipőben járnak, a technológia határaihoz képest persze).


  Üdv.
  JZ
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Echiron
   • Tankos
   · 2 éve
   Kedves JZ,

   Akkor sorrendben válaszolnék.
   A VK 45.02 után nem folyt érdemi fejlesztés egy új 45 tonnás nehéz harckocsi kifejlesztésére. Azt kérlek ne keverjük össze, hogy modifikációkat készítettek egy éppen tervben lévő vagy már gyártott típushoz. Az attól nem válik egy teljesen új kódnevű típussá. A VK 45.02 után mind a Henschel mind a Porche egy teljesen új tank fejlesztésére összpontosítottak ami a Maus volt majd a későbbi E széria. Az igaz, hogy készült A és B variáns de 1 kódnév alatt futottak: Sd.Kfz. 182
   Én vagy 4 enciklopédiát lapoztam végig és nincs említés se egy VK 45.03 kódjelű tankról, de az is beszédes, hogy a google se hoz találatot csak a WG fan oldalait és fórumait.

   A panther II-ről is tudjuk, hogy fake tank. Nem létezett. Ötletként felmerült, hogy a Panther-t fejlesszék de még a tervek előtt elkaszálták az ötletet. És igen azt is tudjuk, hogy több könyv és videójáték is terjeszti ezt a teóriát, hogy ez bizony egy létező típus volt.. ettől még nem válik azzá. (konkrétan a tank enciklopédia is megjelölte nem létező típusként és a könyveket is amikben megjelenik)
   Amúgy a legnagyobb érv amellett, hogy ez egy kamu tank, hogy a Panther II tornyába nem is fért volna bele a löveg amivel ábrázolják (8.8 cm Kw.K. 43 L/71) ami azért egy mérnöknek csak szemet szúrt volna ha a tervező asztal felett rajzolgatta volna a modellt.

   Az elnevezésben a [_] karakter a gyártóra utal, ez a leírásban sem szerepel máshogy. (nem is említettem melyik gyárban készültek a prototípusok)

   Porchéről tudjuk, hogy párttag volt, sőt SS tag... ellenben az is igaz, hogy nem voltak politikai ambíciói. Az mindössze egészen bizonyos, hogy politikai kapcsolatait lantba vetette, hogy ötleteit megvalósíthassa. Hiába szúrja egyesek fülét mégis helytálló azt kijelenteni, hogy náci kapcsolatait használta fel, hogy bizonyos tankjait megépíthesse (hiszen a VK 45.01 [P] alulmaradt a tesztek során a Henschel modellje mellett)

   Üdv,Echiron
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    JeeZee
    • Tankos
    · 2 éve
    Kedves Echiron!

    Hát, ha már keveredés.....

    Forrásként megjelöltem a könyvet, amiben tervrajz (másolatok) vannak az VK 45.03-ról, amik egyébként konkrétan 1942.11. hónapban készültek. Kevéske sztori is van hozzá, de vélhetően ez a terv még nagyon előre gondolkodás volt. Amit alátámaszt az, hogy kódnevet nem is említ a könyv a járműhöz, míg a többi prototípusnál igen (VK4502A = Typ180; VK4502B = Typ205, stbstb.).

    A VK45.02 után valóban nem terveztek új típust, a VK45.03 vele egy időben, sőt inkább kicsivel előtte(?!) született meg a fejekben. Ez logikai bukfenc a számozásban, ez tény. A könyvben szereplő tervrajzok dátumozása viszont ezt többször alátámasztja.

    A google nem hiszem, hogy barátja lenne a nazi (proto)prototípusok ismeretterjesztésének, én inkább makettezó fórumokat, illetve a világ(!)viszonylatban is elismert szakértőket ajánlom információ kérésre. Wehrmacht-os, eldugott levéltári anyagokhoz, mikrofilmekhez van hozzáférésük, stbstb., igazán hitelesek a forrásaik.

    De ha már Google: beírja az egyszeri felhasználó a VK45.03-at, amire alig kap találatot, de azok között ott van, ahol leírod, hogy ez a tank színtisztán a WG agyszüleménye. Ami egyszerűen nem igaz.

    A Panther II részt nem értem, gondolom nem nekem szólt, mert szintén azt írtam, hogy nem létezett.

    Ferdi Porsche megítélése szerintem szubjektív, de annyiban megegyezhetünk, hogy minden egyes gyártó, mindkét oldalon máig jól él...

    Részemről maradok überpiros játékos
    Üdv.
    JZ
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vaskereszt
    • Tankos
    · 2 éve
    a panther 2 azért nem teljesen fake tank, a National Armor and Cavalry Collectionben (Ft. Benning) megtalálható egy továbbfejlesztett páncéltest, ami számos ponton eltér az eredeti párducoktól. A páncéltest és a felfüggesztés hiányosságait igyekeztek javítani rajta, számos olyan megoldás látható rajta ami átöröklődött későbbi típusokba (panther G, Tigris 2). de ebben a formában nem került gyártásra. Viszont nincs, vagy nem találom az online katalógusukat, hogy honnan szerezték, és pontosan mi ennek a története. https://www.youtube.com/watch?v=kiKE3E5dk6E&t=135s&ab_channel=Sofilein
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     RockyRuciano
     • Tankos
     · 2 éve
     Van egy könyv, Walter Spielberger: The Panther & its Variants. Ez 1993-tól számos kiadást megélt angol nyelven is (az eredeti német mellett ugye). Nekem egy, a Schiffer Publishing által évjelzés nélkül kiadott van meg. Ennek 169 oldalán kezdődően írja le, fényképekkel mindent belevéve mintegy 8 oldalon a Panther II-t. Azt írja, hogy 2 prototípust építettek, 1 példányban túlélte, Fort Knox-ba került, Kentucky-ba. Gondolom, onnan vitték át időközben a Fort Benning-ben, Georgia-ban lévő múzeumba.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Echiron
     • Tankos
     · 2 éve
     A videó amit linkeltél azon egy Panther Ausf.G modell látható (a tornya jellegzetes, a lövegpajzs különbözteti meg az A típustól) és hangsúlyozom ebben a toronyban nem fér el egy 8.8 cm Kw.K. 43 L/71 -es löveg. Még a fejlesztett Panther Ausf.F tornyába is csak egy 7.5cm Kw.K.44/1 L/70 -es löveget tettek. Márpedig a Panther Ausf.F volt az a modell ahol egy nagyobb és erősebb kísérleti tornyot kaptak a Pantherek.

     A Panther II ötletét azért vetették el még a tervek előtt mert kilátásba került az E széria, azon belül is az E 50. Viszont azt nem tudom, hogy az E 50 esetében akár csak a tervekig eljutottak. Az E szériából csak az E-100 teste maradt ránk de kb arról se tudunk semmit
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      vaskereszt
      • Tankos
      · 2 éve
      Ha megnézed a videót, elmondja, hogy a torony, nem tartozik az alvázhoz, azt a múzeumban rakták rá, a lényeg a páncéltest. Elmondja mi a különbség a széria párduc és ez között. ( 60mm oldalpáncél, eltérő dőlési szögek a fronton, hosszabb páncéltest stb.)Hozzáteszem szerintem is szerencsésebb lenne, ha egy másik párduc mellé rakná és úgy mutatná be, akkor látványosabb lenne.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       RockyRuciano
       • Tankos
       · 2 éve
       Na, rászántam magam a kérdésben leglényegesebb részek legépelésére:
       This development was to be conducted under contract number SS 4911-0006-2937/44 Az 76g 20 Waprüf 6/11 dated 4 december 1944. The Krupp studies showed that the 88 mm KwK 43 could indeed be installed int he turret, if the trunion pin on the cradle was shifted back 350 mm.
       …..
       A test model of the Panther II turret which can be found in England shows a front plate of 125 mm, while the turret roof has a thickness of 40 mm.


       Úgyhoyg van páncéltest + torony, csak a történelem különsodorta őket, így "lefejezték" a Panther II-t.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      RockyRuciano
      • Tankos
      · 2 éve
      Keresztbement. Neked is ajánlom a Walter Spielberger által írt: The Panther & its Variants című könyvet. Lásd fentebbi kommentem.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Echiron
       • Tankos
       · 2 éve
       https://tanks-encyclopedia.com/ww2-germany-panther-ii-mit-88cm-kwk-43-l71/

       Pontosan ő állítja ezt az egész kamut A fenti enciklopédia cikkben fel is hívják rá a figyelmet! Egy lapon említik a WG-vel ami elárul valamit
       Nem ajánlom pont ezért azt a könyvet; a könyvet pedig elküldeném egy alaposabb szerkesztői felülvizsgálatra mielőtt publikálnak légbőlkapott dolgokat vagy ne állítsák ténynek...
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        RockyRuciano
        • Tankos
        · 2 éve
        Az általad belinkelt internet-cikket jegyző Louis Mendoza egy no-name internet-huszár. Ahogy látom, azt se tudja igazán, hogy mit állít, önellentmondásokat halmoz egymásra. Egyik állítása szerint a Panther II fejlesztési elképzelés 1943 májusára véget ért (állítás-kritikai/”forráskritikai” megjegyzés: 1943 májusára a szimpla Panther gyártását épp sikerült beindítani/felpörgetni , pl. a Kurszki offenzívát részben ezért halogatják júniusig – na erre Louis Mendoza állítása/konklúziója, hogy a Panther II fejlesztési elképzelést egyidejűleg lelövik - aha), másik állítása szerint viszont 1945 elején a 8.8 cm Kw.K. 43 L/71 löveggel ellátott tankot javában fejlesztik (ez igaz, mert ez volt a Panther II fejlesztés vége….). Az is „mókás” állítás, hogy a Panther II-nél a meghajtást, a felfüggesztést és a tornyot alaposan újraterveznék (ez igaz!), ámde az egészet a tökegyszerű Schürzen-nel/kötényzettel ellátott Panther I-ek miatt félredobják. Ehhez jön, hogy a Louis Mendoza-féle állítás szerint egy „Real Panther II” látható Fort Benning-ben --- na most a Fort Benning-ben található Panther II-testről/futóműről készült fényképeken észrevehető néhány, a Panther II-ről tudott eltérés a Panther I-hez képest --- csak éppen „Panther II project was killed off in May 1943” ugyebár. Ennyit Louis Mendoza következetességéről , logikájáról.
        Walter Spielberger viszont a II. vh-s német páncélostechnika legnevesebb szakértői közé tartozott, amig élt, Thomas Jentz és Uwe Feist mellett. Együtt és külön-külön számos könyvet + tanulmányt publikáltak, az angolszász szerzők is (pl. Hilary Doyle, Peter Chamberlain) a német páncélostechnika vonatkozásában rájuk hagyatkoztak/hagyatkoznak (úgy tudom, Uwe Feist még jó egészségnek örvend). A nevezett könyvet úgy 15-2 éve vettem meg. El tudom képzelni, hogy azóta pár fejlesztési részletet (melyik motor lett volna a végleges, toronyból is volt pár variáns, stb.) tisztáztak, de ezek egy fejlesztési projektnél természetesek és legfőképp nem változtatnak a főbb kérdésen. A Panther II nem „fake tank”, 1943 elejétől 1945 elejéig dolgoztak a fejlesztésén, még prototípus szinten is létezett/valamikor 1945 elején a 2 db prototípust minden jel szerint legyártottak a 8.8 cm Kw.K. 43 L/71 löveggel.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        vaskereszt
        • Tankos
        · 2 éve
        akkor én idéznék ebből pár sort:"While no versuchs turm (Eng: experimental turret) for the Panther II was ever completed, a single versuchs Panther II hull was completed by MAN in Nuremberg.""Krupp had previously drawn a sketch (drawing number Hln-130 dated 18th October 1944) of the 8.8 cm Kw.K. 43 L/71 gun mounted in a Panther Schmalturm with as little modifications as possible, the most notable of which was the moving of the trunnions for the 8.8 cm Kw.K. 43 L/71 gun back 350 mm, meaning the gun was moved forward 350 mm."
        A lényeg annyi, hogy létezett a panther 2 program és a panther 8'8 program is, de a kettő között nincs átfedés, de biztosan készült alváz a panther 2-höz ami túlélte a háborút. Mellesleg azt a Hilary Doyle-t is említi aki az általam linkelt videóban szerepel.Végül egy idézet tőled is ha nem haragszol: "Én vagy 4 enciklopédiát lapoztam végig és nincs említés se egy VK 45.03 kódjelű tankról, de az is beszédes, hogy a google se hoz találatot csak a WG fan oldalait és fórumait." Ezzel szemben amit most linkeltél cikket annak a 2. bekezdésében : "A week later, on the 17th, it was decided that the VK45.03(H) Tiger 3 (later redesignated as Tiger II) would become standardized along with the Panther II."
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         Echiron
         • Tankos
         · 2 éve
         A VK 45.03 ötletként felmerült de nem létező jármű, terv se készült róla. A Panther II is felmerült mint opció de nem készült el, a tervet törölték. És mint korábban hangoztattam a tervezett tornyába nem fért bele a löveg amivel párosítani szerették volna. Nem értem ezen mi nem érthető.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          RockyRuciano
          • Tankos
          · 2 éve
          A Panther II járműtest elkészültét, ami ugye a Fort Benning-i fényképen látható, nem vitatod Te sem.
          A toronyba pedig 8.8 cm Kw.K. 43 L/71 löveget terveztek, ennek problémáját 1945 elejére sikerült megoldani.

          A dokumentumok szerint a járműtest+torony+löveg kombinációt Panther II-nek nevezték.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          vaskereszt
          • Tankos
          · 2 éve
          nem tudom te mit nem értesz, a panther 2 és a panther mit 8.8/ L71 két eltérő program.Panther 2: 1943-ban A panther hiányosságai miatt elkezdték áttervezni a páncéltestet, de később erre nem volt szükség, a köténylemez megoldotta a problémát, DE készült prototípus (páncéltest) ami most az USA-ban Fort Benningben van kiállítva, tehát létezett (igen panther G toronnyal de az nem tartozott hozzá eredetileg).Panther mit 8.8: 1944-ben felmerült és elméletileg sikerült is, de erről nem maradt fent semmi, a Bovingtonban lévő Schmalturm nem azonos ezzel. (In a meeting on 23rd January 1945, Oberst (Eng: Colonel) Holzäuer of Wa Pruef 6 reported that development of a Panther mounting the 8.8 cm Kw.K. 43 L/71 gun in a heavily modified Schmalturm was to be accomplished by Daimler Benz.)Ami NEM létezett az a Panther 2 mit 8.8 cm Kw.K. 43 L/71, 1943-ban nem merült fel még a torony módosítása, 1944-ben pedig már lekerült a napirendről a test módosítása.A Panther 2 egészen Fort Benningig jutott a tervezőasztalról.De ezeket a cikk amit linkeltél leírja.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       vaskereszt
       • Tankos
       · 2 éve
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   ikarus55
   • Tankos
   · 2 éve
   Köszönöm a hasznos információkat
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt
   • Tankos
   · 2 éve
   ki ez a Volgin? neten nem találtam róla semmit.https://www.youtube.com/watch?v=QuDuBwAhRa4&ab_channel=TheTankMuseum
   5:40 től tárgyalja a torony kérdést,én is rosszul emlékeztem de attól nem Porsche, bocs de nekem a fickó hitelesebb
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vaskereszt
  • Tankos
  · 2 éve
  vk45.03 projekt ha jól tudom a Királytigrist takarta, ez egy tigris 2 prototípus nem a wg agyszüleménye. Az átlag ember tévesen Porsche toronynak ismeri a korai tornyot, valójában azonban ez is Henschel (szerk.: * elnézést, Krupp) terméke volt, de a szűkös küzdőtér és a rossz ballisztikai tulajdonságok miatt cserélni kellett ( a toronyfront a lövedékeket a páncéltest teteje felé terelte ami nem volt szerencsés)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Totti5
   • Tankos
   · 2 éve
   Ránézésre is Tigris II klón, de inkább hihető számomra hogy a wg játszott kicsit a paraméterekkel meg a modellel, mintsem hogy (legalább papíron) létező tank lenne. Vagy téves/kreált név alatt fut, az sem lenne meglepő.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vaskereszt
    • Tankos
    · 2 éve
    így néz ki Bovingtonban az utolsó túlélő, paraméterek terén csak a frontpáncél nem stimmel azt hiszem. Illetve a játékban nincs a modellen géppuska, lehet az a V1 prototípus akar lenni A képen a V2 van. "This Tiger II was the second prototype of three built by Henschel, with the Chassis Number V2 (Versuchs-Fahrgestell No. V2 (Trial Chassis V2)), and completed in January 1944. It was not issued to a combat unit, remaining with Henschel were it was used for various trials." https://tankmuseum.org/tank_collection/tiger-ii
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Echiron
     • Tankos
     · 2 éve
     Érdekes módon a Tiger II minden típusa Sd.Kfz. 182 kódnévvel fémjelezik.. azaz egy típus. A VK 45.03 egy teljesen új típust takart volna ahogy a korábbi VK jelöléseknél is láttuk (ahogy a Tiger I és Tiger II-t is elkülönítjük ugyan ezen az elv alapján)
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      vaskereszt
      • Tankos
      · 2 éve
      utólag tudom, hogy hülyeséget írtam, de a sok vk-ba belezavarodtam. Mondjuk érdekes is lenne, hogy a tigris 2 továbbfejlesztése egy "gyengébb" tank lenne.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     ikarus55
     • Tankos
     · 2 éve
     Ez a tank a képen rendkívül hasonlít a VK-ra. Nem tudom, de ha ennek 150mm-es a frontpáncélja a képen, akkor viszont eltér a játékbeli VK 45-től, annak csak 100. Tiger 2-nek meg ugye 150, tornya 100, fejleszett Henschel-toronnyal 185. Kérdés a képen látható tanknak mennyi lehet a frontpáncélja?
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      vaskereszt
      • Tankos
      · 2 éve
      ez egy tigris 2, korai toronnyal, a 3 prototípus egyike (V2). Sosem került harcoló alakulathoz, a Henschel haustenbecki tesztpályáján zsákmányolták az britek, ez az egyetlen korai tigris 2 ami túlélte a háborút, ma a bovingtoni tankmúzeumban található. 4:50-től David Willey a múzeum kurátorának előadásában. https://www.youtube.com/watch?v=QuDuBwAhRa4&ab_channel=TheTankMuseum
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kicsitrash
  • Tankos
  · 2 éve
  Porche és a Hensel... De legalább nem elütés, hanem végig, következetesen hibásan került ki. Adjak ötleteket, vagy működhet az autocorrect ?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ego
  • Tankos
  · 2 éve
  Köszönjük az elemzést, sajnos nem egy klasszikus meta tank, ezért nincs nagy érdeklődés iránta.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt
   • Tankos
   · 2 éve
   és ezen az ára sem segít
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   ikarus55
   • Tankos
   · 2 éve
   Hát igen. Valóban nagyon kevesen játszanak ezzel a tankkal, ezért is gondoltam, hogy bemutatom, hiszen sokak számára ismeretlen lehet.
Tovább a kategóriában: E 75 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.