Jelenleg

18
látogatónk van

2018. augusztus 18. 06:30

WOT WIKI: Csata mechanizmusok - Célzás

(18 szavazat)
4 hozzászólás

A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

Minden arról, hogy hogyan találd el eredményesen a célpontokat.

Automata célzás

Az automata célzás a becélzott tank alsó felére céloz. Ez sokszor rossz helyzetbe hozhat, mert olyan pontokra is célozhat a rendszer, amik jól páncélozottak vagy épp rossz szögben állnak. Ezen felül nem kompenzálja az ellenséges tank mozgását sem. Akkor érdemes használni, amikor gyenge páncélzatú tankra akarsz lőni, vagy közelharcban vagy valakivel és a beérkező lövések elkerülésére akarsz koncentrálni. Alapértelmezetten a jobb egérgombbal kapcsolható be ez a célzás. Azt érdemes megjegyezni, hogy az automata célzás addig marad a járművön, amíg az látható számodra, még akkor is, ha egy szilárd objektum mögött van. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes eszetlenül lövöldözgetni, amíg nem győződsz meg arról, hogy el is tudod a célpontot találni.

Manuális célzás

A legtöbb esetben hatásosabb manuálisan célozni a löveggel. Minden lövedéknek megvan a maga repülési sebessége, amit jó figyelembe venni manuális célzás során, elég tapasztalattal magától is menni fog az ellenséges tank mozgásának kompenzálása.

Harmadik személyű nézet

A harmadik személyű vagy árkád nézet az alapértelmezett mód, amikor betöltesz egy csatába. A kamera a tankod tornya mögött van. Oda tudsz célozni, ahova nézel. Ez zavaró lehet a játékosok számára épületek mellett, mert ezekben az esetekben gyakran felemelkedik a löveg és az akadályra céloz. Ez megakadályozható a löveg helyben tartásával, amit a jobb gomb lenyomásával lehet elérni. Így szabadon mozgatható a kamera anélkül, hogy a löveg követné. Mivel alapértelmezetten az automata célzás is a jobb egérgombon van, érdemes azt másra átállítani.

Mesterlövész nézet

A mesterlövész nézetben a lövegcsövön keresztül nézel. Alapból a Shift gombbal lehet elérni és az egérgörgővel lehet nagyítani és kicsinyíteni a nézeten. A másféle nézőpontnak köszönhetően itt nincs baj a célzással az épületek mellett.

A másik előnye ennek a nézetnek a nagyítás (zoom), aminek segítségével precízebben lehet célozni. Vigyázz viszont a csőlátással, és figyeld mindig a kistérképet, így nem fognak meglepni a többiek, akik pl. hátulról támadnak, miközben te el vagy foglalva a mesterlövészkedéssel. A jobb játékosok ezért is lépnek ki leggyakrabban a mesterlövész nézetből a lövés utáni pillanatban azonnal, hogy lássák, mi zajlik a környezetükben.

Az átütésjelző

Az átütésjelző a célkeresztben látható, egyszerű színkódolású kijelző. Ennek segítségével meghatározható, hogy az épp betöltött lövedékkel mekkora esélyed van a tankot átütni a célzott pontban. A piros kijelző azt jelenti, hogy nem tudod átütni a páncélt, a sárga kijelző azt jelenti, hogy a páncélvastagság a lövedék alapátütésének +/-25%-os tartományán belül van, a zöld kijelző pedig azt jelenti, hogy abban a pontban mindenképpen át tudod ütni a tankot a betöltött lövedékkel.

Igaz ez a kijelző nagyon hasznos tud lenni, megvannak a maga limitációi, amiket érdemes észben tartani. Mivel minden lövés során van egy véletlenszerű szórás, nincs rá garancia, hogy a lövedék pontosan az adott pontba fog szállni, ahova célzol.

A célpont mozgásának kompenzációja

Ha a célpontod merőlegesen mozog, akkor mindig elé kell céloznod, hogy eltaláld. Ezt hívják úgy, hogy a célpont mozgásának kompenzációja. Figyelembe kell venned azt, hogy mekkora a célpont sebessége és a lövedéked repülési sebessége. Például ha a lövedéked sebessége 1000 m/s, a célpontod pedig 500 méterre van, akkor a lövedéknek fél másodpercre van szüksége ahhoz, hogy elrepüljön 500 méterre. Ha az ellenséges tank közben még 72 km/h-val megy, akkor kb. 10 méterrel kell elé céloznod ezen a távolságon. Mivel ez egy játék és nem a valóság, a pingedet is figyelembe kell venned. Ha pl. 500 ms-os pinggel játszol, akkor még fél másodperccel többet kell számolnod a repülési időnek, ami azt jelenti, hogy így összesen 20 méterrel kell elé céloznod a célpontnak.

Ez könnyűnek hangzik egy nagy csőtörkolati sebességű löveggel, azonban sokkal nehezebb dolog egy olyan löveggel, mint például a brit 3,7 hüvelykes tarack, aminek a csőtorkolati sebessége 243 m/s. Egy ilyen löveggel másodpercekbe is beletelhet, hogy odaérjen a célponthoz a kilőtt lövedék. Természetesen minél nagyobb mértékben kompenzálod a célpont mozgását annál pontatlanabb lesz a lövedéked, ha a célpont egy kicsit is módisít a pályáján. Soha ne legyél kiszámítható, úgy könnyebb lesz elkerülni az ellenséges lövedékeket.

Ballisztikus röppálya

A célkereszt automatikusan figyelembe veszi a lövedék ballisztikus röppályáját, azaz automatikusan a célpont fölé céloz, ha egy látható tankra célzol. Ellenkező esetben viszont nincs korrigálás. Ezt jó tudni, amikor olyan tankra célzol, amiről leesik a felderítés és hirtelen nem látható többé, de te még rá szeretnél lőni az utolsó ismert pozíciójára.

Célzás és a célpont direkt láthatósága

A lövedékek hiába használnak ballisztikus röppályát a játékban, a célzás csak a célpont direkt láthatóságát veszi figyelembe. Emiatt előfordulhat olyan, hogy egy objektum vagy a terep miatt nem tudsz rácélozni egy ellenségre, pedig a röppályának köszönhetően eltalálhatnád a célpontot. Ez főleg olyan tankokon tapasztalható, amik tarackágyúkat használnak, mint például a brit 3,7 hüvelykesek. Elég nehéz sikeresen alkalmazni ezt a trükköt, de itt van néhány tipp hozzá:

  • A mesterlövész nézet a legalacsonyabb nézőpont, így azt ne használd, ha a célpont egy domb mögött van.
  • Az árkád nézet nézőpontja magasabban van, így könnyebben rácélozhatsz a célpontra ebben a módban.
  • Az automata célzás nem függ a célpont direkt láthatóságától, így ha a manuális célzással nem sikerülne becélozni az ellenséges tankot, megpróbálhatod az automata célzást.
  • Ha semmi sem sikerül, akkor megpróbálhatsz a domb mögé célozni manuálisan, és ha a célpont elég messze van, lehet hogy eltalálod. Egy ilyen lövés sikeres végrehajtásához rengeteg tapasztalat kell.

Arty nézet

Az arty nézet alapja

Ha önjáró löveggel játszol, akkor számodra nem elérhető a mesterlövész nézet. Helyette te a stratégiai nézetet használhatod. Ugyanúgy a Shift gombbal érhető ez is el. Ez egy felülnézeti mód, melyben az egérrel és a kurzornyilakkal tudod mozgatni a nézetet. Ha lenyomva tartod a Ctrl gombot és jobb gombbal a minitérképre kattintasz, akkor egyből arra a pozícióra mozgatod az arty nézetet.

A többi nézőmódhoz képest az arty nézetben a célkereszt alkalmazkodik a terephez és a ballisztikus pályához ami miatt nem egy tökéletes kört, hanem egy ovális alakú célzókört fogsz látni. Ennek köszönhetően könnyebben meghatározhatod a terep dőlési szögét és a lövedéked becsapódási szögét. A kis pont a célkereszt közepén a magassághoz igazított középpontot jelképezi.

Az alábbi linken található egy útmutató az önjáró tüzérség használatához: NAGY ARTY TUTORIAL

Kliens vs Szerver

A lövedékek, melyek teljesen a célzókörön kívülre szállnak vagy teljesen más irányba repülnek mint kéne, általában a hálózati vagy szerver lag miatt tesznek így. Ez azért van, mert a célzásod minden egyes mozdulatát továbbítani kell a szerver számára, ahol végrehajtódnak ezek, és ez időbe telik. A kapcsolatodtól függetlenül mindig lesz egy minimális eltérés a szerveroldalon a klienshez képest. Ha nagyon pontatlannak érzed a kliensoldali alapértelmezett célkeresztet vagy eredményesebben szeretnél játszani, akkor érdemes bekapcsolni a szerveroldali célkeresztet a beállításokban, pár csata után elég könnyű hozzászokni, és a lövéseid is pontosabbak lesznek.

Hova célozz?

Mindig olyan helyekre érdemes célozni, ahol vékonyabb az ellenség páncélzata. Minden tank legerősebb része a frontpáncélzata és a hátsó páncélzata a leggyengébb. Ajánlott a tanks.gg weboldalon tanulmányozni a tankok páncélzatát, illetve játék közben a páncélátütés indikátor is sokat segíthet abban, hogy megtaláld a tankok gyengepontjait.

Ezen felül néha hasznos, ha a kritikus találatokra utazol:

  • Nem tudod átütni a tank frontját, de a társaidnak még kell egy kis idő, hogy odaérjenek segíteni? Lődd le a lánctalpát és vonulj fedezékbe, míg megjön az erősítés.
  • A tank hátulját látod és szeretnél sokat sebezni bele? Próbáld meg eltalálni az üzemanyagtartályt, hogy kigyulladjon a tank.

Pontosság és szórási értékek

Az alapértelmezett szórási diagram

Minden egyes leadott lövésed véletlenszerűen száll a célzási körben, vagyis nem feltétlenül ott találod el a tankot, ahova céloztál. A valódi szóráskép a Normális eloszlás görbéjén alapul, és függ a lövegtől és a toronytól.

Löveg pontosság

A lövegek pontosságát méterben adják meg 100 méteren. Minél kisebb az érték, annál pontosabb a löveg. Az érték két σ standard éltérést ír le a célkereszt középpontjától. Más szavakkal egy 0,32m effektív pontosságú löveg lövéseinek 95,45%-a fog a 100 méterre álló célon a 0,32 méter átmérőjű körbe esni. A szórás lineárisan nő a távolsággal, azaz a 0,32m-es pontosságú löveg pontossága 200 méteren 0,64m, 400 méteren 1,28m.

Minden lövés pontosságát az RNG (véletlenszám generátor) dönti el szerveroldalon.

Célzókör

A célzókör a célzás középpontjától számított 2 σ területet írja le. Ez azt jelenti, hogy a lövéseidnek 4,2%-a nem fog a célzókörön belül landolni. A lövéseid a célzási pontodtól kifelé eshetnek, de csak ritkán lépik át a célzókör határát (kivéve, ha magas a játékos pingje és nem használ szerveroldali célkeresztet).

Pontossági büntetések

A fentebb bemutatott pontosság az ideális esetet írja le. Játék közben többféle büntetés is ronthatja a tank pontosságát:

  • Halott lövegkezelő: Ha meghal a lövegkezelő, akkor 0% lesz a lövegkezelő alapképzettsége a pontossági számítások során. Ezt az effektet lehet csökkenteni a parancsnok Ezermester képzettségével.
  • Löveg sérülés: Egy sérült (besárgult) löveg pontossága fele az ép lövegnek. Ez csökkenthető a lövegkezelő Fegyverkovács képzettségével.
  • Lövés: Minden leadott lövés után lecsökken a löveg pontossága járműtípustól függően, de a lövegkezelő azonnal elkezd célozni.
  • Toronyforgás: A torony forgatása ideiglenes pontossági büntetéssel jár. A pontos büntetés függ a lövegtől és a toronyforgás sebességétől. Ezt a büntetést a lövegkezelő Kapáslövés képzettségével lehet csökkenteni.
  • Jármű mozgása: A jármű mozgása előre vagy tolatva ideiglenesen csökkenti a pontosságot. A pontos mérték függ a sebességtől, lövegtől és a lánctalptól. A hatást lehet csökkenteni a sofőr Sima utazás képzettségével.
  • Jármű forgása: A páncéltest forgatása jobbra vagy balra ideiglenesen csökkenti a pontosságot. A pontos mérték függ a lövegtől, a lánctalptól és a forgási sebességtől. A hatást lehet csökkenteni a sofőr Sima utazás képzettségével.

Célzási idő

A garázsban kiírt célzási idő azt írja le, hogy a lövegnek mennyi időre van szüksége, hogy a teljes célzókör a harmadára csökkenjen. A kilőtt lövegkezelő meghosszabbítja a célzás idejét. Mivel a fentebb felsorolt büntetések több mint háromszorosára is növelhetik a célzókört, a löveg tovább céloz általában, mint a megadott érték.

A célzást javító felszerelésekről itt olvashattok részletesebben.

Kliens vs Szerver

Amikor leadsz egy lövést, a lövedék röppályáját először a kliensoldali adatok alapján számítja a játék, utána frissül ez a szerveroldalon. Ha nagy a különbség a két pálya között, akkor repülés közben irányt válthat a lövedék, vagy éles szögben repülhet ki a tank lövegcsövéből.

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 6. 11:30

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ergil
    • Tankos
    · 5 éve
    Mindig felmerül kérdésként, hogy célzásgyorsítót vagy stabilizátort tegyek a tankra. Sokat foglalkoztak a játékosok a témával és a teszteket is csináltak.
    Aranyszabályként ha tudsz tenni stabilizátort, akkor az jobb, mint a célzásgyorsító, mert mozgás és lövés közben kevésbé esik szét a célkereszt köre és kisebb körről kell szűkülnie a célzókörnek. Konkrét tankoknál érdemes körbekérdezni, mivel a lassan szűkülő nagy ágyúknál, van, hogy mind a kettőt használnak, máshol csak a stabilizátort. (+ töltésgyorsító + optika VAGY ventillátor)
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
      • Tankos
      · 5 éve
      Én attól teszem függővé, milyen tankot használok. Pl. egy heavyn hasznosabb a stab, tekintve, hogy előre hátra mozogsz vele (leagábbis remélem) mondjuk egy td-n meg jobb a célzásgyorsító. Mondjuk asszem nem is lehet rá stabot tenni, de ez mindegy.
      a lényeg az, hogy főleg állva tüzelsz e vagy mozgásban - szerintem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ergil
    • Tankos
    · 5 éve
    1. Amennyiben vaklövést (blind shot) akarsz leadni egy bokorra, ami mögött ellenséget feltételezel, akkor ha a lövés eltűnik, valószínűleg találtál. Amikor továbbszáll és talajba ütközik és látod a földbecsapódás helyét, akkor nem találtál.
    Az ügyesebb játékosok ezt sokszor úgy csinálják, hogy becélozzák a bokrot (esetleg belső nézetben), jobb egérrel rögzítik a szöget, majd külső nézetbe váltanak és magasabb szögből nézik a lövés eredményét.
    2. Kezdő és állagos játékosok beidegződése, hogy célzás és lövés után megvárják a találatot és a sebzés számlálót. Bár a következő lövés célzásidejét ezzel csökkentjük azonban meghosszabítjuk az időt, amit fedezék nélkül töltünk. Ha megfigyeljük a jobb játékosok nem várják meg a lövedék célba érkezését, hanem azonnal tolatnak (a legtöbbször) csökkentve a tankjuk kitettségét és nehezítve a gyenge pontok lőhetéségét (kupola)
    Nehét átszokni erre, de érdemes megpróbálni.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      matyiabagoly
      • Tankos
      · 5 éve
      Akkor van gáz, ha egy idióta pont a fenekünkbe bújik.

Kapcsolódó elemek

  • Ezen eszközök a tankok harci teljesítményét fejlesztik, a fogyóeszközökkel ellentétben ezeket egyszer kell megvenni és az adott tankon többet nem kell fizetni utánuk.

    Mindnek megvan a maga előnye, cserébe viszont igen magas az áruk. Az egyes felszerelések elérhetősége tiertől, tank osztálytól és nemzettől függően változhat.

  • Jelen cikkünkben összegyűjtöttünk jó néhány, a játékkal kapcsolatosan a kezdőkben esetlegesen felmerülő kérdést, egészen az alapoktól, a kicsit mélyebb, játékmechanikai dolgokig. Veteránoknak sem árt átfutni, hátha találnak benne új dolgot ;)

    A cikket folyamatosan frissíteni, bővíteni fogjuk a jövőben, kommentekben várjuk az ez irányú javaslatokat is.

  • A csatában nyújtott kiemelkedő teljesítményért járnak a kitüntetések különböző formái, a medálok, a jelvények és rangok, melyek a játékos szolgálati feljegyzésében jelennek meg, akárcsak az aktuálisan játszott tankkal elért rekordok is.

  • Egy jármű sem mehet harcba teljes virtuális legénység nélkül. A legénység kezeli a tankot a játékos irányítása alatt. Számuk tanktól függően változhat, két főtől egészen hatig. Öt fő feladatkört különböztetünk meg melyeket a legénységi tagok külön-külön látnak el, vagy egy tag lát el többet, az aktuális tank kívánalmainak megfelelően.

  • A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.