Jelenleg

34
látogatónk van

2022. január 27. 07:07

Tank elemzés: VK 168.01 Mauerbrecher

Írta:
(72 szavazat)
7 hozzászólás

VK 168.01 Mauerbrecher

  VIII NÉMET PRÉMIUM NEHÉZ TANK

Írta: Nortonor - Verzió: 1.15

2018 októberében indult útjára a World of Tanks - Twitch Prime kollaboráció (újabban már Prime Gaming névre hallgatott), aminek keretein belül (2021-től) havi 899 forintért rátehettük a mancsunkat minden hónapban valami finomságra, ami általában kimerült egy 3 skilles parancsnokban, egy-két prémium tank bérlésében és kedvezményes megvásárlásban, illetve néhány egyéb apróságban, mint prémium nap, embléma, matrica, camo és a többi.

Jelenleg (2022 január) azonban úgy tűnik az együttműködésnek vége, 2021 novembere óta új World of Tanks csomag nem került fel az oldalra. A Prime Gaming persze nem csak a WoT-ra korlátozódik, speckó cuccokat szerezhetünk más játékokhoz is (pl World of Warships, League of Legends, Rainbow Six Siege), az ingyenes feliratkozás révén egy általunk kedvelt streamert is támogathatunk, illetve hozzáférhetünk a Prime Video kínálatához, ami az Amazon streaming szolgáltatása, ahol filmeket és sorozatokat nézhetünk.

Lényeg a lényeg, már 2021 februárjában a Charm Collection fantázianevű csomag keretein belül 10 napra a garázsunkba állíthattuk a VK 168.01 Mauerbrecher-t, majd többek között ugyancsak ezt a tankot is tartalmazta a 2021 novemberi Creepin' It Rea csomag is. Mivel februárban úgy gondoltam miért is ne kínozzam magam kicsit, rányomtam a VK 168.01 Mauerbrecher (a továbbiakban csak Mauer) 10 napos bérlésére. Gondoltam vicces lesz majd a bajszomat tépni miatta, merthát ugyan a VK 100.01 (P)-vel játszottam és szerettem is, de a Mäuschen-re már 15 csata után rávágtam a töredékeket, a Mauer meg ránézésre inkább utóbbira hasonlít. Az első pár csata pozitív töltete viszont arra az elhatározásra sarkallt, hogy az 50TP prototyp után ismét kihívás elé állítsam magam és még a bérleti idő lejárta előtt rávarázsoljam a harmadik kiválóság jelet. Az 50TP-nél 14 napom volt erre, az újabb akciókban már csak 10 nap a bérleti idő, de szerencsére a megkövetelt sebzés is kevesebb. Aztán hamár gunmark grind, írjunk már mellé egy elemzést is - gondoltam. Pár nap, negyven-egynéhány csata és olyan 55-60% körüli állásnál adtam fel, mert kikészített. Ez egy borzalmasan rossz tank.

Alapvetően nem szeretem a szuperheavy-ket, nem vagyok jó szuperheavy játékos, távol áll tőlem és egyenesen frusztráló, amikor az ember azért marad le a sebzésről vagy farmolják le a HP-ját 4v1-ben, mert a csata elején rossz útvonalat választott és 20 km/h-val nagyon ezen változtatni sem lehet.

Egy szuperheavyben az ember a "csak nehogy túltoljam" és a "ha túl óvatos vagyok lemaradok a sebzésről" kötélen egyensúlyozik.

Viszont elismerem, vannak jól működő szuperheavyk és nem is olyan rossz érzés mikor kb. egyedül, vagy 1-2 tankkal a hátad mögött kulcspozícióból letartasz egy oldalt, mert nem jönnek rá, hogy egyszerűbb flankelni vagy lerohanni téged, mint peek-a-boo szituációt kialakítva csak pattogni és csak komoly HP veszteség árán lerágni, azt az átlag nehéztankokénál magasabb HP értéket. Mikor az ellenfél csapatmunkája a nulla felé konvergál, még túlverővel szemben is tud működni egy szuperheavy.

Szóval jött 2021 decembere és a fent említett novemberi prime csomagból még volt egy szabadon bérelhető tankom 10 napra. A 21-es lootboxokból nyitható tankoknak köszönhetően, a Holiday Oops esemény első napjaiban a tier VIII-as csaták átlagidőtartama nőtt, a játékmenet lelassult. A Tornvagn és a 122 TM alacsony DPM-e és a Caliban lassan töltő, de nagy fearfactort teremtő ágyúja kicsit nyugodtabb mederbe terelték a VIII-as MM-et. Mikor, ha nem most? - gondoltam, szóval újra kibéreltem 10 napra a Mauer-t, hogy majd most jól megmutatom! Konklúzió: ez a tank még mindig borzalmasan rossz.

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

Panzerkampfwagen VIII Maus. Ma e néven ismerjük a valaha legyártott legnehezebb harckocsit. Fejlesztését megannyi zsákutca, "kukában" landolt tervrajz előzte meg, melyek nem feletek meg a führer elképzeléseinek. Az egyik ilyen kikukázott tervrajz épp a K.3384-es számú volt, ami úgy 75 évvel később a World of Tanksban VK.168.01 (P)-ként, illetve Mauerbrecherként kelt életre.

1942-ben járunk, egy esetleges nyugati partraszállás a szövetségesek részéről még talán tervben sem volt, Hitler viszont épp azon morfondírozott, mi lesz ha ez mégis megtörténik. Az Atlanti-fal áthatolhatatlan erődként húzódik európa nyugati partvidékén, ezt az 5 ezer kilóméteres védvonalat több mint 8 ezer előre telepített bunker és löveg védi. Viszont mi történne ha a "fal" egy szakaszán, egy minden képzeletet felülmúló tüzérségi és légicsapás ezen bunkerek és telepített lőállások nagy részét harcképtelenné tenné? Hogy ezeket pótolni lehessen, Hitlernek nem egy egyszerű harckocsi, hanem egy komoly tűzerővel rendelkező "mozgó bunker" kellett. A feladatra Krupp és a Porsche cég tervezőcsapata vállalkozott.

Először csupán 100 tonnában gondolkodtak, majd később Hitler utat adott először a 120, majd később már a 170 tonnás szupernehéz harckocsiterveknek is. A tűzerő és a védelem, ez volt a két alappillér amit mindenáron növelni kellett, hogy minden eddig tankot felülmúljon a "Mammut" - ahogy a tervezés korai szakaszaiban hivatkoztak rá.

A 105 mm-es főlöveg tervét hamar elvetették, majd nem sokkal később a 128-as űrméret is kevésnek bizonyult a führer számára, így egy 149-150 mm-es löveg mellett döntöttek. A 6. Waffenamt és Krupp által jóváhagyott toronyban a 149 mm-es L/31-es főlöveg mellett egy koaxiális 75 mm-es L/24-es löveg is helyet kapott, ami gyalogság és könnyű páncélzatú célpontok elleni harcra szolgált. A torony páncélvastagsága elöl 250 mm, oldalt és hátul 200, a felül 80 mm volt. A torony összességében 57 tonnát nyomott, beleértve a 25 db 149 mm-es és az 50 db 75 mm-es lövedékeket. A lőszerek egy része a tornyban, egy részük pedig a testben kapott volna helyet, de számuk nem érte el a Hitler által kért 100 db-ot, így nagyobb torony és test kellett.

A képen a K.3382 számú tervrajz látható, a Porsche vállalat egyik első "Mammut" terve 1942 június 17-éről. Hitler ettől vastagabb frontpáncélzatot, nagyobb lőszerkapacitást, illetve gyalogság elleni védelmet akart.

Elemzésünk szempontjából lényegesebb a K.3384-as számú tervrajz, ami 1942 október 28-án landolt a führer asztalán. Az előző, június végi változathoz képest a tank tömege 10 tonnával nőtt, az újratervezett toronyban már a 15 cm KwK L/37 kapott volna helyet. A toronygyűrűje megnőtt, így az a tanktest elejére került. Elől és hátul döntött páncéllal rendelkezett, illetve ezen a terven először egy homlokgéppuska is helyet kapott. A test hosszabb és nehezebb lett, így oldalanként 4 párra, azaz 8 alsó futógörgőre volt szükség az egyenletes súlyelosztáshoz. A könnyebb szerelhetőség érdekében a nagy és széles lánctalpakat két pár keskenyebb, egymás mellett futó lánc váltotta.

K.3384-es számú tervrajz, 1942. október 5. A löveget leszámítva, ez játékon belüli VK.168.01 (P), illetve a Mauerbrecher alapja.

A projekhez két motorváltozat is készült. Az első, a Typ 205A jelű V-12-es vízhűtéses, 44,5 literes Daimler-Benz dízelmotor, amely 1000 lóerőt biztosított 2400-as fordulaton. A második, a Typ 205B, a Porsche KG által kifejlesztett 18 hengeres léghűtéses, 41,5 literes dízelmotor volt, amely 780 lóerőt tudott 2000-es fordulaton. Úgy tervezték mindkét motor elkészítik arra az esetre, ha az egyikük nem működne. 1942 novemberére a Daimler-Benz 603 repülőgépmotor is képbe került. Ennek a teljesítménye kompresszorral 1500 lóerőre növelhető.

1942 novemberében már K.3885-ös számú tervrajz is elkészült, itt újfent a test hátuljára került a torony. Ekkora kapta a Mäuschen nevet, amit csak 1943 februárjában módosítottak Maus-ra, de ez már egy másik történet.

Történelmi pontatlanságok:

  • A terveken szereplő 15 cm-es löveg nem elérhető a játékban ezen a tankon
  • A balansz érdekében a test és a torony páncélzata is csökkentve lett a Mäuschenhez képest
  • A történelmileg hiteles Typ 205/2 motor valójában sosem volt olyan erős, mint a játékban

VK 168.01 (P) és VK 168.01 Mauerbrecher

Mielőtt fejest ugranánk a paraméterekbe, fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár egy tankról írok elemzést, mégis kettőre lesz igaz, hiszen a VK 168.01 (P) a skin nélküli csupasz változat és Mauerbrecher az EIN BERLIN ferliratos, már állandó álcafestéssel rendelkező verzió. Szóval ugyan az a helyzet itt is mint a Defender - Obj 252U, T25E5 - Patriot, STG - Guard stb. vonalon, van egy csupasz tank és van egy, egyedi levakarhatatlan stílussal és névvel ellátott változat, de valójában a két tank teljesen ugyan az!

2022. január 9-én indult a Toborzó program 9. szezonja, ahol 1500 előrehaladási pont elérése után a toborzó egy tier 8-as prémiumtankra teheti rá a mancsát és a választható tankok listájára a VK 168.01 (P)-t is felkerült. Szóval, ha épp érdekelt vagy toborzói oldalról a dologban és azon rágódsz kell-e neked ez a tank, akkor ajánlom figyelmedbe az elemzést.

PARAMÉTEREK

Ágyú

12,8 cm Kw.K. L/50 A - Az első pár csatám után azt mondtam: "hm, ez a löveg jó, van olyan jó, mint a VK 100.01 (P) ágyúja, talán még jobb is".

Aztán pár kör után felnéztem tanks.gg-re és bedobtam az összehasonlításba a két tankot. "Ó hát persze, hisz ez a két löveg full ugyan az", és tényleg, a VK top ágyújával minden paraméterében megegyező löveg figyel a tankon. Szóval van itt nekünk egy, a VK-ról jól ismert 128-as 440 alfával, 220-as AP átütés 810 m/s lövedéksebességgel és 260-as APCR, 1013 m/s-mal. Az 50 db-os lőszerkészlet pár repeszt is elbír, ezek átlag átütése 65 mm, sebzése 630 és az AP-val megegyező 810 m/s sebesség jellemzi. Az ágyú szórása 0,4m 100 méterenként, célzásideje 2,7 mp, az általam használt setuppal a szórást 0,36-ra, a célzást 2,4 mp-re csökkentettem. Az ágyú alap tűzgyorsasága 4 lövés percenként, ami 15 mp-es töltésidőt jelent, felszerelésekkel, skillezéssel és pótkajával 12,12 mp-re csökkentettem. Az alap 1760-as DPM-et, 2178-ra növeltem így.

A következő táblázatban bár stílusukban a Mauertől eltérő tankokat láthatunk, viszont egyetlen pontot, magát az ágyút kiragadva "megmérettethetjük" tierje nagy alfás képviselőivel. Figyelem, gonosz, nagyotlövő tier8-asok következnek!

A fenti táblázatban az összehasonlított tankok nyers értékeit láthatjátok, felszerelések és legénység nélkül. Zöld színnel jelöltem a legjobb értékeket, vörössel a legrosszabbakat és színezetlenül, feketén hagytam az átlag közeli értékeket.

Mint a fenti táblázatban is látható a Mauer ágyúja a hasonszőrű nagy alfás (de még nem derp) heavykhez képest semmiben sem rosszabb, teljes mértékben átlag közeli értékeket hoz, célzásideje pedig átlagosan jónak mondható. Az összehasonlító táblázat másik szuperheavy jellegű tankja a VK 75.01 (K) ágyúja jóval szélsőségesebb hiszen átlag feletti és átlag alatti értékeket mutat. Alfában, átütésben és pontosságban jobb, mint a Mauer, ugyanakkor DPM-ben és ágyústabilizáció terén egyértelműen alul marad. Mint fent is említettem a VK 100.01 (P) ágyúja tényleg minden tekintetében megegyezik a Mauerével, így a fenti táblázatból emiatt maradt ki.

Löveg a gyakorlatban: sokszor a nyers adatokból nem sok mindent lehet kiolvasni, vannak olyan ágyúk, amik érzésre jobban, vagy épp rosszabbul teljesítenek papírra vetett értékeiknél. A Mauernél egyfajta kettősséget éreztem a gunmark grind során. Mivel bérelt tankként került a garázsomba így field modit nem tudtam alkalmazni rajta, felszerelések terén sem pakoltam rá BP reward magenta cuccokat (úgy 89% fölött kapott egy BP reward stabit és direktívát), szinte mindvégig sima setuppal, egy pótkajával megtámogatva használtam. Az első dolog ami az ágyú átütése kapcsán feltűnt, az a tank magasságából adódó hátrány és előny. Hátrány, mivel 50-100 méteren belül a haspáncélok így nagyobb szöget kaptak, hiszen lényegében felülről kellett ezeket a triviális(nak tűnő) gyengepontokat meglőnöm. Ugyanakkor pedig előny, mert megannyi felsőlemez páncélátütésindikátora váltott közelharcban zöldre, így az alacsonyabb építésű tankokra és rejteni próbált kupolákra is jobb szögben tudtam így tüzelni. Talán ennél is jobban meglepett, hogy közelharcban néha teljesen random helyekről volt képes lepattanni mind az AP, mind pedig az APCR lőszer, ugyanakkor nagyobb távolságon használva meglehetősen rendben volt az ágyú.

Van, hogy a kapáslövéseket is jól adja, érdemes bepróbálkozni, ha könnyebb célpont nincs a horizonton.

Aki olvasott már tőlem elemzést, az tudja, hogy ezt a pontot általában bő lére szoktam ereszteni, viszont a Mauernél annyi minden másról is beszélnünk kell még és ez a modul amúgy semmi extra dolgot nem tud, egy átlagosan jól működő ágyú. Tehát azt mondom lépjünk is tovább, szakítva a hagyományokkal a lövegről most nem szeretnék többet írni, ennél a tanknál nem ez az érdekes.

Torony

Van rajta és forog. Túl sok egyéb pozitívumot itt nem tudnék felsorolni. Na, de nézzük a szokott módon, mert hiszem, hogy megkövetelitek az igényességet még ennél a tanknál is. 230/160/100 mm-nyi páncél szegélyezi a tornyot és tudom, hogy sokan itt már dörzsölik a tenyerüket mert: Hát biztos, hogy van még rajta lövegpajzs, meg némi domborítás, szögelés, rétegelés ilyesmi. Hát az nemigen, ez ennyit tud. Lényegében a toronyfront a felső és alsó részét leszámítva teljesen merőleges. Az ágyú körül van némi lövegpajzs, aminek max a HEAT-et eszetlenül használók nem fognak örülni, de egyébként effektív védelmet nem ad, ugyanúgy 230 mm a páncélozottság ott is. Az ágyú vonalában a merőleges toronyfront olyan 230-245 mm-es effektív értéket tud szemből, ami mondanom sem kell a t8-as tankok prémium lőszerének már nem akadály. A toronyfront felső és alsó része felé azért már valamelyest domborodik a páncél, így itt 260 mm feletti páncélértékeket kapunk.

Hát oké, de akkor legalább top tierben lehet vele pedózni a VI-os, VII-es tankokat? - Ja igen, van még egy bazi nagy kupola is a torony tetején 150 mm-es páncélértékkel, szóval ha épp az O-I-nak jó napja van simán küldi befelé a 700-as sebzést a HEAT-jével (volt már rá példa, csak azért mondom). Hehe, Calibannal találkoztál-e? - Igen és nem akarok beszélni róla!

Szóval amíg VK 100.01 (P) tesónk kapott egy komolyabb lövegpajzzsal ellátott, kevés merőleges felületet mutató, jól domborított frontpáncéllal rendelkező tornyot, egy tier VIII-as tankokkal is nehezen belőhető, csupán egyetlen ponton 220 mm-es, amúgy meg 230-270 mm-es kupolát, addig mi Mauerék, egy lényegében hatástalan lövegpajzzsal, merőleges toronyfronttal és 150-180 mm-es kupolapáncélzattal dolgozunk, plusz a mi tornyunk és kupolánk még talán valamivel magasabb is.

De hát egy kupolát el lehet rejteni, elétartod az ágyúd és mozgatod a tornyod, ha el akarják lőni! - Ja igen, 15°/mp a toronyforgás sebessége, felszerelve is csak 16,7°/mp, sok sikert az intenzív rángatáshoz! Ez nem csak, hogy a VIII-as nehéz tankok közti legrosszabb érték, de lényegében a játék összes nehéz tankjánál lassabb toronyforgási érték (karöltve a VK 100-zal és a Mäuschennel). Sőt hovatovább, a T-103-at leszámítva (szintén 15°/mp) a játék összes tornyos TD-je is veri toronyforgási sebességben.

Na, de milyen paramétere van még egy toronynak? Á igen, ez az egység felel még az ágyú-kitéríthetőségért is. Lefele minden irányban 8°-os ágyúsüllyedést tudunk produkálni, ami a magas platform miatt legtöbbször kevesebbnek érződik, viszont felfelé 25°-ig emelhetjük a csövet.

Végül, de nem utolsó sorban, jobban belegondolva, egyetlen valamirevaló pozitívuma mégiscsak van a toronynak és a bazinagy kupolának, ez pedig a látótáv, ami nyersen is egy igen tekintélyes 400 méter. Skillezett legénységgel, pótkajával, field modival ezt egészen 465 méterig tudjuk húzni, lényegében ez az érték mindenre elég. Ha már ilyen szép nagyra "nőttünk" legalább mi is látunk valamit és nem csak látszódunk.

Fun fact: fent mikor azt ecseteltem, hogy a skin nélküli VK 168.01 (P) és a Mauer teljesen ugyan az, akkor egy picit bevallom hazudtam, hiszen egyedül a skin nélküli VK változat toronyoldalán feszít ez az amúgy rendkívül jól kidolgozott drótszamár, mi "Mauer tulajok" eme látványt sajnos nem élvezhetjük.

Itt azért jól látszanak az arányok, hogy mekkora is (lett volna) ez a "Mammut" verzió.

Test/felépítmény

Na az van! Nem is kicsi. 180/130/100 mm-es páncélzat szegélyezi baltával faragott idomaink. Csupán egyetlen, nem vonalzóval húzott forma éktelenkedik a felső lemez bal felén középütt, ez pedig a homlokgéppuskafészek, ami 140-200 mm-es weakspot! Bezzeg a VK 100.01 (P)-n ilyen nincs! - Hát ja, rajta nincs. Amúgy meg, a felső és alsólemez döntöttsége lényegében megegyezik a VK 100 páncélszögelésével, a különbség csupán annyi, hogy az ő felsőlemeze 200, alsólemeze 135 mm, a miénk pedig 180 és 130 mm. Ezek az értékek a páncéllemez mondjuk úgy natív vastagságát tükrözik mikor teljesen merőlegesen nézünk rá, de mint mondtam az egész döntve van, felül és alul is kb. 50°-os szögben, így a felsőlemez effektív értékei 250-290 mm-ig, az alsólemezé 240-250 mm-ig terjednek.

Tech tree-s testvérünk torony és testpáncélzatával összevetve a Mauer által nyújtott összkép finoman szólva sem meggyőző. Tele vagyunk weakspotokkal, a tornyon gyengébben szögelt, a testen vékonyabb páncélelemekkel. Ha mondjuk épp a tier VII-es IS-eddel, Tigriseddel vagy T29-eddel találkozol egy Mauerrel, nagyon betojni nem kell, ott a kupola és a géppuskafészek mint weakspot, egyes VII-es tankok prémium lőszere pedig még a toronyfront vagy az alsólemez átütésére is alkalmas. Ellenben, ha a fent nevezett VII-es tankokkal egy VK 100.01 (P) az ellenfeled, akkor hagyd inkább másra a piszkos munkát, frontharcban vele szemben nincsenek jó esélyeid.

Beszélhetünk még egy kicsit az oldalpáncélról, amivel azért lehet sidescreepelni, bár legtöbbször mikor ilyesmivel próbálkoztam az ellenfelek szimplán ignoráltak, nem segítettek lepattanókat gyűjteni, inkább megvárták míg kidugom az arcom és beüthetnek kupolán vagy toronyfronton keresztül, szóval amúgy az oldalpáncél jól működik, a repeszről már kb. leszokott mindenki, egyéb iránt meg nem nagyon lövik sidescrape-ben. Oldalról nem üreges, csupán a test alján a lánctalpak vonalában nyeli el a HEAT-et, mellé kerülni - ha van hely - nem jelent kihívást, 130 mm átütés fölött lehet küldeni befele lényegében mindennel, igen még Calibannal is. És igen, mielőtt megkérdeznéd, volt erre is példa!

Kemény 1700 HP-nk van, ami field modival 1760-ra húzható fel, a tierben csupán a KV-5 1780-a több ennél, viszont mi jóval könnyebb és népszerűbb célpont vagyunk, mint az összes többi hasonszőrűen magas HP-val rendelkező VIII-as nehéz tank (nagy merőleges felületek, triviális gyengepontok), szóval előszeretettel lakmározik belőlünk mindenki, akinek egy óvatlan crossolást, vagy korai spotot követően lehetősége van rá.

Álcaértéke? - Most viccelsz velem? Lapozzunk! Na jó, de mégis mennyi? - A Mauerbrecher verzió alap álcaértéke csalóka, mivel a skinnek köszönhetően ugye alapból rajta van egy +2%-ot adó állandó álcafestés, szóval normál "csupasz" tankokkal összehasonlítva a VK 168.01 (P) alapváltozat álcáját kell figyelembe vennünk. A VK változaté tehát 2,34% állóhelyben, 1,14% mozgás közben, ennél a tier nehezei közül a KV-4, a mutant M6 és az O-Ho álcaértéke rosszabb és lényegében csak ezek azok, melyek egy álcafestés vagy stílus felhelyezése után is gyengébb álcaértékkel fognak bírni, mint a skines Mauerbrecher verzió.

Modulérzékenység

Hát persze hogy van! De hát ez egy vaskos, sok HP-s szuperheavy, aminek általában modulok szintjén is átlag feletti a HP értéke. Igen, ezt gondoltam én is, ha már ott az a bitang nagy kupola, a merőleges toronyfront és a test weakspotjai, akkor a modulérzékenységet talán megússzuk. Hát nem! Jó, mondjuk úgy triviális, hogy egy ekkora kupolában azért vígan elfér a Parancsnok fejecskéje és ha erre a pontra lövést kapunk azt nem mindig tudja ki-dodgeolni, szóval olykor elhullik szerencsétlen. Apropó, abba belegondoltatok már, hogy mégis hogyan lehet az, hogy a parancsnokot ért találatot maga a parancsnok közli velünk a rádión?

A legénységi tagok közül azért a többiek elég jól bírják a strapát, modulok tekintetében viszont a lőszerrekesz az, ami a kelleténél többször sárgul, hisz lényegében az egész torony oldalsó és hátsó részén, illetve toronygyűrű alatt helyezkedik el. A nagy lőszerkészlet valahol tárolni kell és ez a tank oldalának mértani középpontjában bizony azt eredményezi, hogy bőven kapunk is ezen a területen találatot, ha mondjuk egy med az oldalunkba kerül vagy a csata végére körbevesznek. Pukkanni egy alkalommal sikerült, (ha nem veled történik egy ekkora toronynál meglehetősen szép látvány) egyébként instant javítani szoktam és van, hogy javítás után újra besárgul a következő találatnál, szóval olykor igencsak bosszantó tud lenni.

Felfüggesztés

Ha jobban megfigyeljük talpakból 4-et is kaptunk, akár csak egy T95, mondjuk ennek gyakorlati haszna nem nagyon van, de legalább pofás. 18°/mp-es forgásával mintha egy tankerhajót kormányoznánk, igaz a VK 100.01 (P) ennél is lassabban forog, bár ez páncélzatbéli hátrányaink miatt vele szemben nem nagy vigasz. Persze felszerelve elérhető a 20°/mp, illetve Kuplungégető skillel a 21,3°/mp is, de maradjunk annyiban, hogy a toronyforgással együttesen ezt a tankot piszok egyszerű még akár egy mozgékonyabb heavyvel is leforogni. Talajellenállási együtthatói 0,77 kemény, 0,86 közepes és 1,92 puha talajon, szóval utóbbit kimondottan érdemes kerülni vele. Egyébként maga a modul egy vaskos, sok-hp-s darab (230hp), sok esetben csak második-harmadik lövésre tudják ellenfeleink pirosra lőni.

Motor

Az legalább erős? Ó bizony hogy az, a játék második legerősebb motorját kaptunk, csupán a Maus motorjából tudunk több lóerőt kipréselni, a Mauer Porsche Typ 205/2 névre hallgató egysége 1600 lóerőt tud alapból, mindezt egy turbó booster felszereléssel megfejelve 1720-ig tudjuk húzni, ha pedig a field modi végén a mobilitás slotot válasszuk, akkor 1760 pacit is ki tudunk sajtolni belőle. Mennyi az elméleti maximum? Ezt csupán az ínyencek és a poén kedvéért: bondos turbóval (ami nem mellesleg csak ranked és cw rewardként szerezhető meg), turbó direktívával és 105-ös benzinnel 2051 lóerő érhető el. Persze az átlag player nem így fogja felszerelni szóval maradjunk a fenti 1720-1760 lóerős értéknél.

Szóval akkor ez a tank így azért nem olyan lassú? - Ó dehogynem. Az egész cucc 168 tonna, a Maus és a Mäuschen után a harmadik legnehezebb tank a játékban, a fenti setuppal is csak 10,4 lóerő/tonna fajlagos teljesítményre képes. A VK 100.01 (P) természetesen itt aláz minket, hiszen pont annyival könnyebb (cirka 120 tonna), hogy az amúgy gyengébb motorja egy hajszállal azért jobb dinamikát érhessen el. A végsebességünk 20 km/h és pontosan ezért van szükségünk a turbóra, hiszen úgy megvan a 24-25. Tolatni így 17-18 km/h-val tudunk.

15% eséllyel gyullad, namármost én a 175 csata alatt amit beleraktam egyszer sem égtem vele (mármint ilyen értelemben), pedig mindvégig pótkajával hajtottam és nagyon arra sem emlékszem hogy valaha sárgára lőtték volna, szóval e tekintetben nagyon is rendben van az erőforrás.

EIN BERLIN, ahogy a művelt német mondja, szigorúan nagybetűkkel!

AJÁNLOTT JÁTÉKSTÍLUS

Helyezkedés

Imádkozz, hogy ne kapj teljesen nyílt, nagy mapot, ne legyen arty és crossfire nélkül odaérj a kinézett pozícióba. Azért az se rossz, ha top tier az ember. - A grind elején én is így gondoltam, a végén már nem érdekelt, a tier8-asok is könnyen beütnek, mi magunk pedig a 260-as APCR átütéssel azért el tudunk lenni tier 10-ben is, szóval inkább túlságosan nyílt nagy mapok, a korai spotot dobó lightok és az artyk voltak hátráltató tényezők számomra a grind során. Top tierben akkor vagy előnyös helyzetben, ha nem full tier VIII-as a meccs, hanem vannak VI-VII-es tankok is. Na olyankor be lehet vállalni azt az oldalt ahová kevesebb csapattárs tart. Relatíve kevésbé ismert tank, a kisebb tierű esetleg kezdő játékosok csak azt látják, hogy kb. úgy néz ki, mint egy Maus, szóval nem érdemes szórakozni vele, egyenként rájuk tolod, ők pattognak, vagy letartod őket egy sarkon mert nem mernek rád mászni és mindenki happy. Minden más esetben, azaz full tier VIII-ban és a fölött ezt nem érdemes, célszerűbb úszni az árral és reménykedni, hogy a turbó adta 24 km/h-val azért valamelyest oda tudunk érni még a sebzésre.

Hova menjek vele, hogy használjam? – Természetesen heavy pozícióba brawlerként vagy supportként, gondosan kiválasztva azt a fedezéket, ami takarja a kupolád. A tornyozós pozíciót felejtsd el, lényegében bármely tierben, az ilyen szituációk a kupolából instant céltáblát faragnak, ha pedig megpróbálsz ügyeskedni, forgatni, ágyúval takarni, akkor fogják, jön a prémium lőszer és a toronyfrontod bánja. Kicsit olyan ez, mint egy KV-220-2, érd el, hogy ne a tornyod lőjék. Ha minden kötél szakad és egész egyszerűen a folyamatos spot miatt képtelen vagy heavy pozícióba érni, ne erőltesd, indulj el a másik irányba, támogasd a medeket, vagy nézd meg hogy melyik oldal fog először elesni és fogadd az érkező tankokat. Nem azt mondom, hogy hátul a redlineról kempelj rejtett német tartalék módjára, de sokszor képtelenség ezzel a tankkal beérni a heavy sorra anélkül, hogy spotot és lövéseket kapnál. Legjobb példa erre Gleccser, amit egy idő után muszáj volt a tiltott mapok közé raknom, hiszen épségben elérni az északnyugati heavy dühöngőt ezzel a tankkal szinte lehetetlen, ha pedig a pálya délkeleti részére, a "med oldal" felé indulunk, ott a bokrosban passzívan játszó lightok miatt lényegében végig világítunk és fókuszt kapunk a TD-ktől. Ha pedig épp nincs light a pálya azon részén, mire a hegyi úton körbe-érünk, kb. vége a csatának. A másik hasonlóan nehezen játszható térkép Malinovka. A malom mellé időben nem érsz be, fent hulldownra kényszerülsz, ami ezzel a tankkal nem jó móka, körbe felesleges elindulnod, szóval ismételten egy patthelyzet az a map a Mauerrel.

Páncélkihasználás

Sidescrapelni érdemes? - Adná magát, hogy legjobb dolog amit tehetsz az lényegében a sidescrape, ha jól csinálod és nem lóg ki sem a toronyfrontod, sem a feslőlemezed, akkor mondhatni esélytelen sebzést bevinni a Mauernek. A dolog hátulütője, hogy ott fognak hagyni, feleslegesen nem fogják lőni az oldalad, inkább beszűkülve várják le amint hátratolatsz és kinézel, akkor máris el lehet lőni a toronyfrontot vagy a kupolát. Persze ezt a tornyot is érdemes E 100 és Maus-szerűen elforgatni, akinek új lenne a megoldás: érdemes úgy kinézni egy fedezék mögül, hogy nem egyből face-to-face nézünk szembe az ellenfelünkkel, hanem kissé elfordított, beszögelt, jobb egérgombot nyomva tartva rögzített toronnyal, ezáltal növeljük a toronyfront effektív páncélértékét. Csakhogy ennek megvan az árnyoldala is, egy pattintott vagy bekapott lövés után a toronyforgásunk sokszor nem elég gyors ahhoz, hogy lőni tudjunk mielőtt az ellenfelünk visszahúzza a tankját a fedezékbe. Jobb esetben ilyenkor pattintottunk egyet, de lőni nem tudtunk, viszont mi tarthatjuk le a sarkot és várhatjuk a szemben álló tank kinézését. Rosszabb esetben még így is beütötték a toronyfrontunk, mi pedig nem tudtuk viszonozni a bekapott lövést. A Mauerrel sosincs tuti lepattanó, amint sebzés reményében feladjuk sidescrape pozíciónkat és kinézünk, hogy lőni tudjunk, számoljunk bekapott sebzéssel a toronyfronton vagy a kupolán. Valahogy így:

"Adj kb 30°-os szöget a toronyfrontnak, finoman told ki az oldalát, lövesd el, amíg tölt lődd ki... majd kelj fel és nyomd ki az ébresztőt"

A sidescrape - szerintem - addig volt jó ezzel a tankkal amíg a repeszlőszereket le nem nerfelték (amit amúgy nem bánok, csak ennél a tanknál érintett úgymond hátrányosan). Ugye 2021 februárjában játszottam vele először, még az 1.13-as HE nerf előtt. Akkoriban kitoltad az oldalát és kint hagytad, az ellenfelek nagy átlaga ekkor a piros páncélátütésindikátor láttán áttöltött repeszre, belevágott az oldaladba maximum 100-150-et, aztán amíg töltött, te kinéztél rá és meglőtted, újra vissza a fedezékbe, újra kaptál egy 100-ast, megint kinéztél és lőttél 440-et, lehetett vele a repeszhuszárokkal szemben tradelni. Most, hogy lényegében a repeszlőszer haszontalan egy ilyen szituációban csak nagyon kevesen lőnek sidescrapelő tankokra, inkább levárják amíg az kinéz és gyengepontot nem látnak rajta. Amelyik tankon nincs nagy és triviális gyengepont ilyen pozícióban (pl. Chrysler K, Obj 705, Obj 705A) az működik, mert kint tudod tartani úgy, hogy ráláss az ellenfélre és nemigen kapsz be sebzést, az ilyen szerencsétlen Mauer félékkel pedig csak azt éred el, hogy kivonod magad a játékból amíg ki nem nézel, ha pedig kinézel legtöbbször sebzést kapsz be, szóval én azt mondom a sidescrape ezzel a tankkal bár a leghatékonyabb harcmodor páncélkihasználás terén, de nem éri meg.

Viszonylag elöl van a tornyunk, akkor mi lenne ha sarkosan, szögelt fronttal néznénk ki a fedezék mögül? - Én legtöbbször hanyagoltam a sidescrape-t és klasszik módon használtam a tankot. A sidescrape pozíció felvételéhez először is "nekihajtasz" a falnak, fordítasz az alvázon, elkezdesz finoman és lassan tolatni, ez idő alatt az ellenfeled már beszűkült célkereszttel várja, hogy hol fog feltűnni a kupolád vagy a toronyfrontod merőleges része. Egész egyszerűen van ideje felkészülni rád. Viszont ha csak félsrégen kitolod a tankod elejét, lősz egyet és visszahúzod, akkor úgymond döntenie kell hova célozzon. Lője a tornyod, a kupolád, a testeden az alsólemezt vagy az első futógörgőt, amit amúgy takar az oldalpáncél? Sokan ezt nem tudják néhány tizedmásodperc alatt eldönteni és belehibáznak a lövésbe. Persze, bőven beütik így is gond nélkül a tankot - mert hát olyan fürge nem vagy, hogy villámgyors peek-a-boot prezentálj - de valahogy ez a fajta harcmodor az, ahol jobban tudtam tradelni és a lepattanókra várás helyett aktívabban részt venni a csatában, pozitív mérleggel zárva 1-1 szituációt.

Mint mondtam, nem vagyok szuperheavy játékos, szóval ha neked ennek ellenére jobban működik a tank sidescrape-ben használd úgy, mindkét páncélkihasználási módszer jó lehet.

Sebzéspotenciál

Hogy használjam az ágyút? - Klasszik sarokharc esetén törekedjünk a track+dmg (lánc+sebzés) pontok lövésére, azaz első vagy hátsó futógörgők félsrégen történő meglövésére, hogy egyszerre sebezni és láncolni tudjuk az ellent. Ha az ellenfelünk már ellőtte magát és tolat vissza, várjuk meg azt a pillanatot amíg kissé elfordítja a tankját, hogy félsrégen a görgőre lőhessünk. Nagy alfás, lassan töltő, illetve alacsony DPM-ű tankoknál kulcsfontosságú ez a fajta hozzáállás, hiszen amíg a kisebb alfás, nálunk gyorsabb töltésidejű tank láncon van, javít, újra kinéz a fedezékből, addigra nagyobb eséllyel töltünk be mi is újra.

Ne felejtsük el magasabbak vagyunk lényegében mindenki másnál, szóval ami működik mondjuk egy IS-3-ban ülve, hogy fogom és közelharcban "hasonlövöm" (alsólemezen) a Defendert az itt nem fog menni, hiszen magasabbról, majdhogynem felülről látunk a hasára, ezáltal az effektív páncélértéke velünk szemben azon a pontján jobb lesz. Közelharcban (úgy 50 méteren belül) ez megannyi más tankkal szemben is így működik, ahol amúgy megszokott weakspot az alsólemez. Ezért a közelharci szituációkban fejben át kell állnunk a felsőlemezek és a torony weakspotjainak becélzására a biztosabb átütés érdekében. Amúgy meg rammoljunk és facehugoljunk! Mégis hogy a fenébe rammoljunk egy olyan tankkal aminek hosszú sík terepen is csak 24 km/h a vége? Jó, elismerem ez hülyén hangzik, de hidd el, a 168 tonna nem hazudik. Ha csak 10-zel is lekoccolsz egy 40-50 tonnás tankot simán beljebb vagy 2-300 sebzéssel.

Egyik csatámban igen szerencsétlen módon úgy 2x is lepattantam közelharcban egy kb. 50 HP-s T28 Prototype-ról. Na jó mondom, meguntam a játszadozást, láttam nincs mögötte senki, gyökkettővel rágurultam és lerammoltam. A lenti videó első csatájában is látható egy szituáció, mikor kb. 20 km/h-val ütközöm két alkalommal is a szemből érkező kb. 90 tonnás T95-be, az eredmény összesen 350 ütközés által okozott és 18 kapott sebzés. Sokszor a legkevesebb is számít és ezzel a tankkal aztán félretehetjük minden gátlásunk és gond nélkül passzírozhatjuk neki a falnak a hozzánk képest fele annyit nyomó tankokat. Maussal és Mäuschennel tessék vigyázni, ők azért nehezebbek még nálunk is, de akár egy japán heavybe is gond nélkül szállhatunk bele. (Sok-skilles legénységgel rendelkezőknek Irányított ütközés a vezetőre skill must have!)

Mauerbrecher vs. VK 100.01 (P), prémiumtank kontra normál

A Mauer azon kevés prémiumtank egyike, ami gyakorlatilag minden lényeges tekintetben rosszabb, mint a kifejleszthető verzió. A World of Tanks mondjuk úgy korai éveiben (2012-2014), a prémiumtankok balanszolása azt az elvet követte, hogy ha hasonló is mint a Tech Tree-s tesó, jobb ne legyen nála. Később kezdtek beszivárogni azok a prémiumtankok, melyek 1-1 fontosabb paraméterükben már jobbak voltak, mint a kifejleszthető változat (pl.: KR Patton, Pz 58 Mutz). Majd szép lassan, úgy 2016-17 tájékán kezdtünk felülni a powercreep vonatra, amikor az új prémium tank már mindenben jobb volt, mint a kifejleszthető hasonló karakterisztikájú testvérei (pl.: Defender, Skorpion G, Wz-120-1G FT, M 41 Black dog stb). A Mauerbrecher ezekben az időkben került a játékba, mégis gyengébbre paraméterezték mint a VK 100.01 (P)-t.

VK 100.01 (P) mellett szóló érvek: Páncélvastagság és főként kialakítás terén a VK egyértelműen jobb tank. Az EU szerver top 100 VK játékosa átlagosan 1600-1700 lepattanót ér el vele csatánként, ez az érték a Mauer (és VK 168) esetében átlag 1100. Mindemelett a VK 100.01 (P) valamelyest jobb a fajlagos teljesítménnyel és álcával rendelkezik.

VK 168, illetve Mauerbrecher mellett szóló érvek: A test valamivel gyorsabb forgási sebessége, illetve a súlya végett a magasabb rammolási potenciál.

CW/SH/KLÁNCSATÁK

Tegyünk úgy mintha ez a pont itt sem lenne. Csak görgess tovább!

AJÁNLOTT FELSZERELÉSEK FOGYÓESZKÖZÖK ÉS LEGÉNYSÉGI SKILLEK

Felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Turbófeltöltő (szigorúan a második slotba, a VI-os field modi bónusz végett)
  • Függőleges stabilizátor

Nagyon esetleges, alternatív field modis konfiguráció lehet Himmelsdorfra, vagy jó spawn pozíció esetén Enskre, esetleg kevés heavyvel a csatában kisebb mapokra - ahol nem kell attól félnünk, hogy hárman állnak be az általunk már a visszaszámlálásnál kinézett sarokra elénk - hogy a Turbót Fejlesztett edzésre (Improved Hardening) cseréljük. Egy ilyen alternatív konfigurációnál arra figyeljünk, hogy bónusz miatt ezt a felszerelést az első slotba helyezzük. Az eredmény így 1930 hp és kvázi lelőhetetlen lánc, viszont ez tényleg nagyon esetleges, még a kisebb mapokon is sok sebzésről maradhatunk le a turbó nélkül.

Fogyóeszközök

  • Nagy javító készlet
  • Kis elsősegély csomag
  • Csoki (pótellátmány)

AJÁNLOTT LEGÉNYSÉGI KÉPZETTSÉGEK

Minden olyan skill amit ráraknál a Mausra, E 100-ra vagy VK 100.01 (P)-ra, mert lényegében ezeknek a tankoknak a legénységképzését lehet érdemes a Mauerrel megtámogatni.

  • Parancsnok: Hatodik érzék, Bajtársak, Felderítő, Javítás
  • Vezető: Javítás, Bajtársak, Sima utazás, Offroad, Kuplungégető
  • Rádiós: Javítás, Bajtársak, Helyzetfelismerés,
  • Lövegkezelő: Javítás, Bajtársak, Pillanatkép
  • Töltő: Biztonságos elhelyezés, Bajtársak, Megérzés, Javítás
  • Töltő: Javítás, Bajtársak, Megérzés, Adrenalin roham

Az elérhető tier VIII-as német nehéz prémiumtankok közül egyedül a Mauer legénysége kompatibilis 100%-ában a Maus és az E 100 legénységével, mellette a Löwe, E 75 TS és VK 75.01 (K) egyel kevesebb töltőt foglalkoztat.

Legénységképző tankot keresek az E 100-amhoz, szóval azt mondod akkor ezt megéri megvenni? - Távolról sem. A Löwét és az E 75 TS-t is jobb tanknak tartom a Mauernél, a kimaradó töltőt a tankon bekapcsolt gyorsított képzéssel fel lehet rántani a többiek szintjére, ha 5-10 csatánként cserélgetjük mondjuk a Löwében töltőket. Szóval csak azért, mert a Mauer az egyetlen tank, ami 6 fős legénységével és 2 töltőjével 100%-ában kompatibilis legénységgel bír a két ág 10-eseihez, nem érdemes megvenni.

Field modification (harctéri módosítás)

A bérelt tankoknak sajnos megvan az a sajátosságuk, hogy bár XP-t ugyanúgy gyűjthetünk rá, mint egy sajátra, a gyorsított legénységképzést is be tudjuk kapcsolni rajtuk, viszont a field modi zárolva van. Mindezek ellenére, ha ki tudtam volna húzni rajta, ezt a leosztást használtam volna:

  • A II-es módosítást nem biztos hogy felraknám rá, hiszen ezzel tankkal sem a talajellenállásból, sem a forgási sebességből sem szeretnénk veszíteni. A kisebbik rossz szerintem itt a -7%-os sebesség megtartás, ha valaki mindenképp szeretne erre elkölteni 50 ezret, én a másodikat tenném fel rá.
  • A IV-esnél egyértelműen a pontosságot növelném a célzásidő kárára
  • Az V-ösnél pedig a +3% látótáv a nyerő, főleg amíg nincsenek meg a legénységi skillek a 445 méteres "cap" eléréséhez.

BEVÉTEL, KIADÁS

Prémiumtankról beszélünk, ahhoz, hogy mínuszosan jöjjünk ki egy csatából valamit nagyon rosszul kell csinálnunk. A bevételünk csakúgy, mint más prémiumtankoknál úgy itt is függ a bevitt sebzés/spotsebzés mértékétől. Mivel egy lassú tankban ülünk így a bevitt sebzés jelentősen le tud csökkenni egy gyors 5 perces csatában, tehát nem ez lesz a mindenkori legjobb bruttó bevételű prémiumtank a játékban. A játékmenet nem kimondottan élvezetes vele (és most finom voltam), szóval, ha igazán jó farmolós tankot keresel akkor érdemesebb a mozgékonyabb, nagy alap átütésű heavyk és medek közt körülnézni.

Ami pedig a kiadási oldalt illeti: Az AP 1070 kredites ára 440 sebzésért cserébe bőven "worth it" kategória, ha csak azt nézzük, hogy a Löwe 320-as alfájú AP-ja is kb. ennyit kóstál. 4800 kreditbe kerül az APCR, ami átlagérték a nagyobb alfás VIII-as heavyk közt. A pótkaja, ha nem táraztunk be belőle akciós időszakban körönként 20 ezer lesz. A tank a nagy javítót is igényli, egy óvatlanabb kinézés a fedezékből, egy-két bekapott lövés és máris ott vagyunk leláncolva, sérült ammo-rackkel, ha ebből sem halmoztunk fel akciós időszakban készletet, szintén -20 ezer. Így tehát állandó költségünk lehet a pótkaja és nagyjavító, mellé pedig IX-X heavykkel szembeni harcban az intenzívebb APCR használat.

ELŐNYÖK és HÁTRÁNYOK

Előnyök

  • 440 alfa és a mellé társuló fear faktor és modulsebzési potenciál
  • 168 tonna, amivel közelharcban 1-1 kisebb ütközéssel is komoly károkat okozhatunk
  • A magasságunknak köszönhetően lightokat megszégyenítő látótáv
  • Alap 1700, field modival 1760 hp
  • Alacsony elvárt sebzésérték a harmadig kiválóságjelhez

Hátrányok

  • Hosszú töltésidő
  • Papír kupola
  • Nagy merőleges felülettel rendelkező, saját tierjében is már gyenge toronyfront
  • Triviális weakspotok: kupola, homlokgéppuska, nagyobb átütéssel toronyfront és alsólemez
  • Ha sidescrapelsz ignorálnak, ha kinézel beütik a tornyod
  • Extrém lassú torony és test forgás
  • Turbóval is csak 24-25 km/h végsebesség
  • Rengeteg merőleges felület üreges vagy előtétpáncélzat nélkül

Kinek ajánlott?

Gyűjtőknek, mazochistáknak, szuperheavy mániákusoknak, azoknak, akik betegesen vonzódnak az ilyen elbénázott tankokhoz, gunmark grindereknek, kihívást kedvelőknek, azoknak, akiket nem zavar, ha 24 km/h-val cammognak végig a heavysorig és mire odaérnek már le van takarítva a fél map. Szóval ajánlom mindenkinek, aki szereti.

És kinek nem...

VK 100.01 (P) fanboyoknak, azoknak akik valami hasonló effektivitást várnak a prémium "tesótól" is. KV-1-en, O-I-n és KV-3-on szocializált játékosoknak, akik elvárják, hogy egy heavy legalább saját szintjén rendelkezzen vállalható páncélértékkel. Mint fent is említettem, ezt a tankot akkor sem ajánlom, ha kimondottan Maushoz vagy E 100-hoz keresel legénységképzőt, hisz a Löwe vagy az E 75 TS, még egyel kevesebb töltővel is inkább megéri a kompromisszumot és azt, hogy pár csatánként cserélgessük a kimaradó második töltőt az elsővel.

A gunmark grind, hajsza a harmadik kiválóságjelért

Kellett jó pár csata mire ráéreztem, volt néhány szomorú tapasztalás, hogy egyes mapokat érdemesebb kizárni a grind során (a már említett Gleccser és Malinovka), illetve rá kellett jönnöm, hogy ez tank nem a VK 100.01 (P), a páncélzatra itt ne számítsak. Az "újraismerkedős szakasz" után, a második kiválóságjelig már nem volt különösebben megerőltető eljutni, olyan 89% fölött kezdett kihívássá válni a dolog. Ekkor került fel rá a battle pass stabilizátor és mellé egy direktíva, illetve bekerült a nagyjavító a tankba. Az ünnepi időszakban amúgy is boldog-boldogtalan játszik, a csapattársakra még annyira sem lehetett számítani, mint az év más időszakában, a délutáni órákban különösen kellemetlen volt játszani ezzel a tankkal. Egyik éjjel például másfél óra alatt többet haladtam, mint előtte két délután.

2350 kombinált sebzés kellett a harmadik markhoz (ez egyáltalán nem sok), annak idején az 50 TP proto-hoz több mint 3000, mégis ezt jobban megszenvedtem, az utolsó másfél százalékot a bérleti idő lejárta előtt pár órával sikerült felrakni rá. Úgy voltam vele, hogy kb. ez az utolsó prémium tank a játékban, amiért pénzt adnék és a véleményem a második 10 nap letelte után sem változott. Amazon Prime és Mauerbrecher, köszöntem a lehetőséget.

A decemberi játékos értékelések közt a 4. helyig sikerült előre mászni (később lecsúsztam az 5.-re), ami szerény szuperheavys képességeimhez mérten nem is olyan rossz.

Videó

Gyakorta felmerülő kritika a közösség részéről, mikor egy-egy jobban sikerült kör kikerül az oldalra elemzés, vagy valamilyen tank kapcsán, hogy mindig csak az epic köröket rakjátok ki, amikor toptierben farmoljátok a sebzést és minden összejön, a többség nem unicum, nem így játszik stb. és bár a fenti két csata sem túl akciódús vagy epic, de akkor most jöjjön egy igazi túlóvatoskodott, lapos-átlagos kör tier X-ben, hogy tényleg minden igényt kielégítsek.

Utoljára frissítve: 2022. augusztus 19. 12:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kugamacsa_HUN
    • Tankos
    · 2 éve
    RESPECT! Az elemzésre ment az 5 csillag.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    márk.szőke
    • Tankos
    · 2 éve
    Nekem ez kiesett a WT E-100 ládákból. Sajnos

    Írtam a WG-nek egy ticketet, hogy legalább cseréljék ki a festettre, úgy legalább jól nézne ki ez a hulladék,de szartak rá. Azóta sem használom
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      perretz
      • Tankos
      · 2 éve
      Nekem is. Becseréltem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Judged
    • Tankos
    · 2 éve
    Kiválò elemzès!

    Ez a tank olyannyira rosszabb a tech trees tesònál, hogy csakis azt tudom elkèpzelni, hogy vèletlenül összekevertèk a kettőt, ès valòjában ezt szánták a tech tree-be. Máskülönben gazdasági önmerènylet a defender sikere után.

    (Termèszetesen az elkövető azòta egy Minszk melletti munkatáborban fejti a követ napi 12 òrában, amelyekből Vk100.01 (P) formájú asztali dísztárgyakat ès könyvtámaszokat kell kifaragnia. Az ebből befolyt összeget, a Mauerbrechert kemènyvalutáèrt megvásárlòk gyògykezelèsère fordítják).

    10 csatára kaptam kölcsön a VöGö-től, az utolsò 3- at AFK üzemmòdban töltöttem, csak hogy eltakarodjon vègre a garázsombòl.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Andrew_HUN
    • Tankos
    · 2 éve
    Remek elemzés volt. :-) Köszönöm szépen, kifejezetten jó volt olvasni, aminek a hatására ismét elő is veszem ezt a bestiát. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    454AutomaticDave
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 2 éve
    Szia Nortonor!
    Részletes és mindenre kitérő alapos elemzés! Le a kalappal, köszönöm egy élmény volt olvasni! Kedvemet nem hoztad meg ehhez a lassú tankhoz, bár tudom, hogy nem is ez volt a célod.Természetesen ment az 5 csillag!
    Várom a következő elemzésed
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Nortonor
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 2 éve
      Van már 1-2 potenciális jelölt, már csak évek kérdése
Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: VK 45.03
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.