Jelenleg

6
látogatónk van

2020. április 6. 07:32

Tank elemzés: 50TP prototyp

Írta:
(68 szavazat)
9 hozzászólás

50TP prototyp

  VIII LENGYEL PRÉMIUM NEHÉZ TANK

Írta: Nortonor - Verzió: 1.8

Bevezetés

A következő elemzés tárgya az 50TP prototyp (nem prototype) lesz, ami a lengyel nehéz ág Tier VIII-as prémium tankja és amelyet a Twitch Prime Zulu pakkjából szereztem meg 14 napra.

Történelmi háttér

Az 50TP prototyp egy nehéz harckocsi tervezet, amelyet Tadeusz Tyszkiewicz tervezett a Varósi Haditechnikai Akadémián az 1950-es évek elején. Az új jármű legfeljebb 50 tonna súlyú lett volna. Csak tervrajzon létezett. – szól az ingame leírása a tankról.

Igyekeztem többet is megtudni róla, illetve a projektről, Bodzy segítségét is kértem a szálak felgöngyölítésére, de a fenti mondatnál közelebb a megoldáshoz egyikünk sem jutott (talán Karika segíthet még - Jacktor). Tadeusz Tyszkiewicz névre rákeresve a Google is csak egy, az 1700-1800-as években élő varsói dandártábornokot dob ki.

Mondjuk ki a nyilvánvalót, fake tankkal van dolgunk!

[Ide egy képet szerettem volna beszúrni arról az állítólagos tervrajzról, de sajnos nem találtam. Elnézést!]

Paraméterek

Ágyú

122 mm wz.43/50 néven képviselteti magát az ágyúnk, ami a legtöbb Tier VIII-as 122-es heavy ágyúval ellentétben nem 390, hanem 440 alfával rendelkezik, akár csak a Defender. A lengyel fejlesztési fa Tier VIII-as heavy tankja, az 53TP Markowskiego 122-es ágyúja viszont ezekkel szemben 420 alfával bír. Az elemzés során elsősorban ezzel a két tankkal fogom hasonlítani az 50TP pr-t.

A lövegnek egyértelműen a legjobb tulajdonsága a magas alfája és az e mellé társuló magas modulroncsolási alfa sebzés érték, amit érdemes megtámogatni egy Mesterlövész legénységi képességgel, hiszen ez az egész ágon jól jön a magas alfa  sebzésű tankok mellé. Gyengepont ugyanakkor az átütés. Az tank AP lőszere átlag 218 mm páncélzat átütésére képes, ami egyébként egy elfogadható érték a tierben, a lőszer sebessége 1007 m/s ami szintén jó. A probléma az APCR lőszerrel van, ugyanis nem adja azt a bizonyos pluszt, amitől tankunk Tier X-ben is megbízhatóan teljesítene páncélátütés tekintetében a vastagabban páncélozott ellenfelekkel szemben. 245 mm átütésére képes APCR lőszerünket, nem hogy a X-es tankok, de már egy minimálisan szögelt E 75 hasa és egy Type 4 Heavy frontja is csak cirógatásként fog megélni. A lőszer sebessége egyébként 1259 m/s, ami teljesen rendben van, ugyanakkor mit megadnék sokszor egy stabil, de lassabb 250 mm átütésű HEAT-ért is (amivel egyébként a tierlimites(!) WZ-111 és 112 is rendelkezik). Tölthetünk még repeszt is, ez 68 mm átütéssel és 560-as alfával rendelkezik. Az általam preferált lőszerelosztás 18/14/3. Az ágon megtalálható 53TP egyébként azonos páncélátütési értékekkel, de lassabb lőszerekkel rendelkezik, a Defeder 225 mm-es AP-ja és 265 mm-es APCR-e pedig közel azonos sebesség mellett egyértelműen hatékonyabb az 50TP pr. lőszereinél.

Az 50TP pr. alap 4,23 lövést képes leadni percenként, így 1859-es DPM értéket ér el. A löveg szórása 0,40 méter 100 méterenként, célzásideje 3 mp. Mielőtt azonban megnézzük mit tud felszerelve, lássunk egy összehasonlítást a Defenderrel és az 53TP-vel, plusz a poén kedvéért a szintén 440 alfás, de teljesen más stílusú VK 168.01 Mauerbrecherrel (aminek ágyúkarakterisztikája megegyezik a VK 100.01 P-vel is).

A táblázatban az összehasonlított tankok nyers értékeit láthatjátok, felszerelések és legénység nélkül. Zöld színnel jelöltem a legjobb értékeket, vörössel a legrosszabbakat és színezetlenül, feketén hagytam az átlag közeli értékeket.

A táblázatból könnyen leszűrhető, hogy az 53TP ágyúja kiemelkedik ebből a mezőnyből DPM, pontosság, célzásidő és mozgás közbeni szórás terén is, azonban átütés és alfa szempontjából valamivel gyengébb. A három 440 alfás tank közül az átütést és a lövést követő célkereszt szétesést leszámítva a VK és a Defi is mindenben gyengébben teljesít az 50TP pr-nél. Jól látható tehát, hogy a tankunk ágyújának általános teljesítménye bár gyengébb az 53TP-nél, de egyértelműen jobb a Definél és a VK-nál.

A Defendert érkezésekor komoly komment-cunami fogadta. Főként a bolondbiztos páncélzata és a 440 alfás lövege miatt kiáltották ki powercreepnek a tankot. Úgy másfél évet kellett arra várni, hogy méltó kihívóra találjon az 50TP pr. személyében. A Defender ágyújának legnagyobb hátránya, a botrányos szórás és hosszú célzásidő, ami az 50TP pr. esetében jóval mérsékeltebb és kezelhetőbb. Persze ahhoz hogy ez jól működjön megfelelő felszerelések és legénységi skillezés szükséges hozzá.

Egy töltésgyorsítóval, szellőzéssel, stabilizátorral felszerelt és BiA-val, illetve pillanatképpel és sima utazással skillezett 50TP pr. a következőképp mutat ágyúkarakterisztika terén:

A tank töltésideje 11,7 mp-re csökken, célzásideje 2,75 mp, pontossága 0,37 méter 100 méterenként. Az elérhető DPM így 2251. A löveg szórása mozgás közben +0,17, forgás közben +0,18, toronyforgás közben pedig +0,08 a felszereléseknek és skillezésnek köszönhetően. A célkereszt szétesése lövést követően így már csak 2,94x-es. Én mindezeket egy pótellátmánnyal, illetve egy stabilizátor direktívával is megfejeltem, ezzel a képen látható értékeket kaptam:

Az ágyú mindezekkel együtt kis- és közepes távolságon már kapáslövésekre is alkalmas, viszont nagyobb távolságra már teljesen beszűkült célkereszttel érdemes csak tüzelni és még így is, van hogy nem oda csapódik a lőszer ahova várnánk. Továbbá bejön a képbe az amúgy sem acélos átütésű lőszerek távolságfüggvényű átütésvesztése is. Az AP átütése 200 méter fölött 213, 500 méter fölött pedig már csak 198 mm. Az APCR átütése 200 méter fölött 240, 500 méter fölött már csak mindössze 225 mm. Közelharcban ugyanakkor mondhatjuk „tuti” a löveg, hiszen a gondosan becélzott weakspotokat még egy kis hintázás után is nagy arányban sikerül ellőni vele. Érdemes a nagy alfa előnyét kihasználni és peek-a-boo szituációkat kialakítani és a futógörgőkre célozva odaragasztani a gyorsabb töltésidejű ellenfeleket.

Összességében egy remek ágyúról beszélünk, amelynek egyértelmű hátránya csupán a középszerű AP és pocsék APCR átütésben rejlik, ez utóbbi pedig főként a 9-10-es csatákban válik hátrányunkra.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Torony

210/150/100 mm páncélzattal rendelkező tornyunk frontja bár papíron vékonyabb a Defender 250 mm-es frontpáncéljánál, viszont kialakításának köszönhetően ez valamivel nehezebben penetrálható a 260-300 mm körüli átütésű lőszerekkel. A Defi lövegpajzsától balra ugyanis van egy 250 mm körüli keskeny sáv, ami beüthető akár egy másik Defi APCR-ével is, az 50TP pr. tornyán ilyen konkrét weakspot nincs 300 mm átütésig bezárólag. Ugyanakkor persze egy 310 mm átütés fölötti lőszerrel már maga a toronyfront ágyú vonala alatti része is könnyen beüthető, de saját tierben erre csak egyes TD-k prémiumlőszere képes. A toronytető mellett két oldalt, van két kisebb szögben döntött háromszög, melyek az AP és APCR lőszerek ellen, ezek normalizációja okán gyakorlatilag immunisak, viszont egy 300 mm átütés körüli HEAT, már beütheti ezeket. A Defender esetében a két kupola könnyű célpont a vele azonos magasságú, illetve magasabb tankok számára. Az 50TP pr-nél egy kupolával kell számolnunk, ami lekerekített kialakításának köszönhetően kisebb és nehezebben eltalálható célpont, az ágyúsüllyedésnek köszönhetően pedig könnyen elrejthető, így ezen a téren védettebb a Definél. A kupola előtt egy kinéző-szerű kitüremkedést is találunk, viszont ez nem gyengepont, hitlogja nincs, a lövedék átmegy rajta. Amivel viszont vigyázni kell az a toronytető. A Defi toronyteteje 55 mm vastag, így csak 165-ös kaliber felett overmatchelhető, az 50TP pr. toronyteteje viszont mindössze 40 mm-es, amit akár már egy 120-as ágyú is, így pedig egy másik 50TP pr. vagy Defi is overmatchelhet. Tehát amikor a tankkal pozicionálunk, arra kell játszanunk hogy a toronytetőnkre ne lássanak rá, a 120-asnál nagyobb ágyút hordozó tankok. Az 53TP-vel összevetve, a két tank toronyfrontjának effektív védelme és kialakítása is szinte megegyező, de az 53TP kupolája sokkal nagyobb és könnyebb célpont, ezáltal hulldown-ban történő alkalmazása is korlátozottabb.

A toronypáncélzat összetett, biztos átütéséhez kb. 310 mm szükséges

A megfelelő torony pozicionálásban nagy segítségünkre van az ágyúsüllyedés, ami -8°. Igen tudom, a játék is -10°-ot ír, meg a tanks.gg is és a többi. Na mármost itt az a helyzet, hogy ezt a -10°-ot ő csak oldalra nézve tudja kihasználni, amint a lövegünk vonala elhagyja az első futógörgőt. Hátra nézve ismét behatároltabb a helyzet, ott a motortérnek köszönhetően mindössze -4°-kal tudunk gazdálkodni. Előrefelé nézve a kitüremkedő vezetőnyílásnak köszönhetően (lásd következő pont), csak -8° áll rendelkezésünkre, de ez így is több mint legtöbb nem amerikai/brit/svéd 8-as heavy-é és abszolút használható.

Hulldownban, -8° ágyúsüllyedéssel, a kupola elrejtve

A toronyforgás sebessége 28°/mp, ami gyorsabb a Definél, de lassabb az 53TP-nél. Őszintén szólva ez az érték megfelelő, testforgással kombinálva pedig könnyedén le tudjuk követni a flankelni próbáló medeket.

A toronyhoz tartozó látótáv érték 380 méter, ami felüdülés a Defi 350 méteréhez képest. Legénységi skillezéssel, szellőzéssel 418 méterre is felhúzható, pótkajával 438 méter, ami kitűnő érték.

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Tanktest

Első ránézésre szokatlan kialakítása, a gyakorlatlanabb ellenfeleket így megtévesztheti, de viszonylag egyértelmű, hogyan is kell eljárni ellenében a forgatástól függően. Papíron 170/90/80 mm vastag a páncélzat, de ezt a 170-et felejtsük is el, jóval árnyaltabb a helyzet, minthogy ezt egy egyszerű számmal leírjuk. A frontpáncél három jól elkülöníthető részből tevődik össze. Először is közvetlenül a torony alatt ott van a vezető bebúvója és kinézője, ami kitüremkedik a testből. Na ez valóban 170 mm vastag, de döntött, a fronton 3 db háromszög alkotja, effektív értéke szemből 220 és 238 mm körül változik. Felső pereme egyfajta toronygyűrűként folytatódik a tank oldala irányába is, effektív védelme szemből 245 mm körüli. A „vezetőfülke” alatt, illetve körülötte a felső lemez egy klasszikus csukaorr kialakítás extrém nagy szögben döntve, szemből az amúgy 110 mm vastag lemez effektív értéke 310 mm feletti. Persze csukaorr, tehát féloldalról rálátva ez kb. 250 mm-re csökken, közelharcban kissé felülről rálátva pedig egy stabil 200 mm feletti átütés még mindig szükséges ellenében, mégis szeretnek bepróbálkozni itt a kisebb tierű tankok is. Az alsó lemez szintén 110 mm vastag, viszont ennek döntése már nem olyan hatékony, hiszen effektív védelme szemből a velünk egy magasságban lévő tankokkal szemben kb. 175 mm. Ez egyes Tier VI-VII-es tankok ellen még mindig rendben van.

A frontot szögelve a haspáncél szép lassan 220-230 mm fölé kúszik, viszont ezzel egy időben az oldallemez effektivitása pedig 230 mm alá, tehát valamit valamiért. Ezen a tankon viszont nem a hasi vagy oldallemez és a csukaorr a gyengepont. A probléma az, hogy amíg a vezetőnyílás frontja elfogadható páncélzattal van ellátva, addig az oldala már csak 100 mm, teteje 50 mm vastag. Tehát lényegében a test közepén kitüremkedő „vezetőfülke” oldala minimális forgatás után már egyértelmű (és igen méretes) gyengepont, amire kb. 140 mm átütés is elég, illetve a torony alatti rész effektív védelme is csökken, ez 150-200 mm körüli átütéssel már beüthető.

Mint látható a dolog rendkívül összetett

A tank oldalpáncélja a test felső részén, a lánctalpak fölött 90 mm, illetve felette egy keskeny sávban 140 mm. A lánctalpak közt a sárvédőnek köszönhetően rétegelt páncélként működik, ami jól jön a HEAT ellen, effektív értéke 120-160 mm körüli. Feneke 80 mm vastag, azonban a motortér felső döntött része (amire egyébként hátulról is rá lehet látni), mindössze 50 mm-es, effektív védelme 60-64 mm körüli, szóval repeszes lightok ellenében inkább az oldalunk mutassuk.

A test egyébként lapos és széles, az oldalsó rétegelt sárvédőnek köszönhetően arty splashnek jól ellenáll. 1500 HP-val gazdálkodunk, ami pedig az álcaértéket illeti, századra pontosan megegyezik a Defenderrel (csupaszon az Obj. 252U-val) 6,95% álló helyben, 3,48% mozgás közben és 1,32% lövés után, ezzel pedig az IS-6 után (6,96%) a legjobb álcaértékkel rendelkező 8-as heavy.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

Modulérzékenység

Jelentem van. Teljesen mindegy, hogy szemből vagy oldalról kapsz találatot, splashel az arty vagy direktben eltalál, a vezető 10-ből 8-szor kidől. Persze érthető, hiszen lényegében tényleg egy kitüremkedő fülkében ül, ami egy hatalmas gyengepont, tehát erre figyeljünk. Néha az ágyú is sárgul, oldalról az ammorack, illetve üzemanyagtartály (ezt pótkajás setuppal egyből javítsuk), de a vezetőn kívül más modul vagy legénységi tag kimondott vagy bosszantó érzékenységet nem mutat.

Felfüggesztés

38°-os forgásával másodpercenként a leggyorsabban forgó heavy (az FCM 50t után), viszont pivotra, azaz álló helyben saját tengelye körüli forgásra nem képes, illetve ennek kapcsán a fordulóköre is igencsak nagy. Ugyanakkor ez a forgási sebesség a toronyforgással kombinálva jó túlélővé teszi a tankot a medekkel szembeni 1v1 szituációk során. Talajellenállása a Defenderével megegyező 1,2 kemény, 1,5 közepes és 2,3 puha talajon, az 53TP-hez képest ezek az értékek valamelyest rosszabbak.

Motor

A tankot egy W12-5 névre keresztelt 750 lóerős motor hajtja, ami 50 lóval erősebb mint a Defié, de ugyan csak 50-nel gyengébb az 53TP-nél. Az 50TP pr. közel egy tonnával nehezebb mint a Defi, de fajlagos teljesítménye így is jobb, teljes felszereltség mellett 14,11 lóerő jut egy tonnára. A motor HP értéke 260, a Defié és az 53TP-é 370 és 360, tehát papíron könnyebb sárgára lőni, de egyébként nem túlzottan jellemző rá a sérülés. Gyúlékonysága 20%, ami ezzel a HP mennyiséggel kombinálva Automata tűzoltóért is kiálthatna, de a tankkal eddig futott kb. 150 csatám alatt végig pótkaját használva egyszer sem gyulladtam, igaz a biztonság kedvéért a sárgára lőtt üzemanyagtartályt is rendszerint egyből javítottam. Végsebessége 35 km/h ami már csak azért sem 40 (mint az 53TP-é) mert a Defié is 35, hiába érzi úgy az ember, hogy a motor tudna többet is. Tolatni 14 km/h-val képes.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Ajánlott játékstílus

Nagy alfájú, korrekt páncélzatú jó menettulajdonságokkal megáldott nehéz tankot vezetünk, naná hogy nyomás előre! Nem feltétlen kell a heavy ütközőzónákat keresnünk, ha a medek pozíciójában kedvezőbbek a terepviszonyok a hulldownozáshoz. Az általános mobilitás és gyorsulás rendben van, viszonylag hamar elérjük a végsebességünket és javarészt a többi heavy előtt érjük el a kulcspozíciókat, a kisebb pályákon pedig akár a medekkel is haladhatunk. Amikor erre nincs lehetőség vagy túl sok idő menne el egy pozíció elérésével, keressük a klasszikus heavy útvonalakat és igyekezzünk roncsok, törmelékek és sziklák mögé pozicionálva toronyból dolgozni. Ha erre sincs lehetőség akkor alakítsunk ki peek-a-boo szituációkat és jobb híján sidescrapeljünk, hiszen így még mindig kisebb a belőhető felület a tankunkon, mintha kitolnánk a frontot. Ugyanis akárhogy is forgatjuk a frontunkat, mindig lesz egy olyan szinte merőleges felület rajta, ami már 180 mm körüli átütéssel is leküzdhető. Szemből ilyen az alsó lemez, kissé elforgatva a vezetőfülke oldala és a torony alatti rész, sidescrapelve pedig szintén utóbbi látszik ki a torony alatt, így pedig nem kell azzal vesződnie ellenfeleinknek, hogy azt nézzék túlforgattuk-e az oldalát, amikor a torony alatt közvetlen belőhető. A fenékkel történő sidescrape (seggscrape) még kevésbé hatékony, hiszen a tanktest pontban említett motortér felső részére nyílik így rálátás. Próbáljunk leginkább tornyozós pozíciót kialakítani, hogy elrejtsük a vezetőnyílást. Ezt alkalmazhatjuk klasszikus dombos területen, ilyenkor - ha a helyzet úgy kívánja - célszerű lehet kissé oldalazva kinézni a 10°-os ágyúsüllyedés miatt, de győződjünk meg mindig arról, hogy a testünk oldalára így ne lássanak rá. Illetve sík terepen roncsok, sziklák vagy törmelékek mögött, azokra kissé felhajtva, ágyúsüllyedést kikényszerítve maxolhatjuk ki a dolgot, hiszen így a kupolánkat és a toronytetőt is el tudjuk rejteni. Ha nincs előttünk szilárd fedezék kezdjük el riszálni a tankot, illetve kígyózva közelíteni az ellenfelünk felé, így nehezebben ellőni a front gyengepontjait. Az autoaim huszárokkal szemben is kimondottan hatékony ez az összetett frontpáncél a kialakítása révén.

Ami a löveget illeti úgy 200 méteren belül akár kisebb gyengepontok ellövésére is alkalmas, illetve kapáslövésekre is berendezkedhetünk amikor peek-a-boo jelleggel harcolunk. A nagyobb távolságra leadott lövések esetén (400 méter fölött) érdemes kivárni a teljes célzásidőt, hiszen a töltés relatíve hosszú ahhoz, hogy egy esetleges miss után még ismételni tudjunk mielőtt a becélzott tank fedezékbe húzza, vagy kilövik előlünk. Persze a teljesen beszűkült célkeresztre, és a kis távolságokra korlátozott kapáslövésekre sincs garancia, kellett úgy 50 csata mire ráéreztem arra, hogy mi az, amit még elbír ez az ágyú. Ha türelmetlenek vagyunk a hosszú töltésidő miatt főként egy pörgősebb csatában sok sebzést bukhatunk el. Persze, ha nem is szűkültünk még teljesen be, de látjuk, hogy épp visszahúzza a becélozni kívánt ellenfél a tankját, akkor érdemes az utolsó előtti pillanatot megvárva azért odalőni, hisz legrosszabb esetben, ha nem is találjuk el, várhatóan úgysem fog kinézni újra a töltésidőnk végéig. A nagy alfa nagy fear faktort is eredményez és egy-két lepattintott lövés is ezt segíti elő, illetve az 500 fölötti high rollok is komoly visszavonulásra késztethetik ellenfeleinket. Persze az élelmesebbek tudják, hogy a hosszú töltésidő alatt akár két lövést is bevihetnek nekünk, ilyenkor mondjuk egy sarokharcos szituációban érdemes a track+dmg pontokra (féloldalról az első futógörgőkre) célozni, hogy a sebzéssel együtt láncon is tarthassuk az ellent és mire megjavítja, már ne érje meg neki kinézni ránk. Ha mégsem sikerül odaragasztani ellenfelünket, próbáljuk mozgatni a tanktestet, megnehezítve számukra a gyengepontok célzását. Az 50TP pr. komoly modulroncsolási potenciállal rendelkezik és akár IX-es és X-es tankokat is könnyedén láncolhatunk. Menekülő, vagy felénk közelítő tankok esetében is érdemes megvárni, míg kissé elfordulnak, hogy az első vagy hátsó futógörgőt ellőve sebezni és láncolni tudjuk egyúttal őket. Ha ellenfelünk mögött nincs már támogatás, akkor közelharcban, kvázi facehug szituációban kellemetlen perceket okozhatunk a gyengébb gundeppel megáldott tankoknak, hiszen melléjük simulva nem fognak rálátni a testünkre és a tapasztalatom azt mutatja, hogy kevesen ismerik a belőhető toronytetőt, inkább a kupola ellövésével próbálkoznak, amit viszont mivel szerencsére elég kicsi és jó kialakítású, ki tudunk védeni minimális mozgással és forgatással. Ugyanez igaz arra az esetre is ha ránk rontanak. Igyekezzünk ilyenkor is minél inkább rásimulni az ellenfél tankjára, ezzel megnehezítve számára a gyengepontjaink becélzását és ellövését.

Na és akkor a gyengeségek: Itt mindenképp az átütést emelném ki, ezen belül is a prémiumlőszer kis átütését. Saját tierben akár már egy jól forgatott Defender, TS-5, T28 vagy O-Ho is komoly problémákat okozhat és az ő penetrálásukra az APCR lőszer sem garancia. A betonbiztos pozícióban sidescrapelő és tankját végig kint hagyó Defender ellen törekedjünk a kupolák ellövésére, ha egyszer beütjük máris bukta a HP-ja közel harmadát és ez általában visszavonulásra készteti. TS-5 és T28 ellen az alsó lemezt célozva még APCR-rel is csak narancssárga a páncélátütés indikátor, tehát őket is inkább kupolán keresztül kellene kibontanunk. Viszont mindeközben ha mi nem tudunk hulldown pozícióban a kupolánkat elrejtve harcolni, akkor DPM-ből ők könnyen szétkapnak, tehát erre figyelni kell. Egy O-Ho vagy VK 100.01 P is kemény falat, ha jól használja a tankját. Ha nem látunk rá a triviális gyengepontjaikra, akkor jobb híján próbáljuk őket folyamatosan láncolni, vagy ha adott a lehetőség akkor melléjük kerülni. Egy hulldownozó IS-2 II ellen, ha a kupolájára nincs rálátás használjuk bátran a repeszt, ha mi magunk is hulldownban pozícionálunk neki nem éri meg áttölteni a repeszre, hiszen komoly DPM hátrányba kerül ekkor.

Tier IX-ben és X-ben heavykkel és jól páncélozott TD-kkel szemben még inkább az APCR-re vagyunk utalva, de ellenük még ezzel a lőszerrel is komoly gyengepontcélzásra van szükség. Továbbá mint már fent is említettem, kb. 310 mm átütés fölött a toronypáncélunk a fronton az ágyú mellett is beüthető, tehát a prémiumlőszert használó IX-es és X-es tankokkal szemben a hulldownak is van rizikófaktora. Szerencsére a jelenlegi MM úgy a csaták 50%-ában Tier VIII-ban tart minket, Tier IX-ben az alfánknak köszönhetően 1-1 lövés erejéig még mindig jók vagyunk, a Tier X-es csaták pedig szerencsére nem túl gyakoriak, de az alfa és a hulldown pozicionálás még itt is meccsben tart minket, csak két lövést közt ne hagyjuk kint a tornyunkat.

Klán csaták, Frontline, egyéb kompetitív

Sh-ban a Defenderek mellett bőven elfér, Tier VIII-as CW csatában utoljára kb. 4 éve jártam, így CW preferenciáját nem tudom megítélni. Frontline-on bevittem pár körre és a tapasztalat az, ha sikerül hulldown pozíciót kialakítani akár védő, akár támadó oldalon, akkor csak az arty vagy a bombázás bonthat ki és remekül lehet vele farmolni a sebzést és a pontokat. Alapvetően ha valaki ráérez a stílusára hasonlóan hatékony lehet vele egy kompetitív meccsen mint egy Defenderrel.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Nagy kaliberű töltésgyorsító
  • Fokozott szellőzés 3. szint
  • Függőleges stabilizátor 2. szint

WIKI: Felszerelések

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Zsíros kenyér (pótellátmány)

A sokat hulló vezető miatt a nagy elsősegélycsomag felszerelése megfontolandó, hiszen ez a passzívan csökkenti a sérülés esélyét is, illetve arty találat esetén a vezető instant halála mellett egy sérült lövésszel vagy töltővel megjárhatjuk, mert kis javítóval nem tudunk egyszerre több legényt/leányt gyógyítani. 

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

Nyilván célszerű a tankban a 60TP (illetve az ág) legénységét használni és a 10-esnek megfelelően skillezni, de úgy önmagában is én ezeket a képességeket javaslom.

  • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Javítás, Helyzetfelismerés, Felderítő, Ezermester
  • Lövész: Javítás, BiA, Pillanatkép, Mesterlövész, Fegyverkovács
  • Vezető: Javítás, BiA, Sima utazás, Off-road, Kuplung égető, Megelőző karbantartás
  • Töltő: Javítás, BiA, Biztonságos elhelyezés, Adrenalin roham

WIKI: Legénység

Bevétel, kiadás

A középszerű átütés miatt van, hogy rá kell nyomni arra a 2-es gombra és ez némiképp megrövidíti a befolyt kreditet, bár 4800 kredit egy 440 alfás lőszerért nem vészes, ha azt nézzük, hogy a 320-at lövő Tiger II és T32 prémium lőszere is ennyibe kerül. A pótellátmány is viszi némiképp a kreditet, ha nem táraztunk be belőle akciós időszakban, de összességében megéri a befektetést, hiszen nagyban javítja a tank használhatóságát és ezáltal a találati és sebzés arányt, így a bevételt is. Én folyamatos nem betárazott pótkajahasználat és a harmadik GM-hez közeledve jelentős prémiumlőszer használat mellett, két órás +50% kreditbónuszos sessionöket futva is simán 1 millió nettót ki tudtam vele termelni.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • 440 alfa és a mellé társuló fear faktor és modulsebzési potenciál
  • A Defenderhez képest jó ágyúkezelhetőség, pontos ágyú
  • Jól használható, hulldownképes toronyfront
  • 8-10 fokos ágyúsüllyedés
  • Jó általános mobilitás, gyorsulás
  • Alacsony felépítményéhez képest remek látótáv
  • Gyors forgás, jó önvédelmi képesség

Hátrányok

  • Hosszú töltésidő
  • Nagy távolságra már pontatlan löveg, hosszú célzásidővel
  • Középszerű alaplőszer, gyenge átütésű prémium lőszer
  • A testpáncél bárhogy is forgatjuk 180 mm körüli gyengepontokat mutat
  • A vezető könnyen kiüthető, arty találat esetén ez szinte általános
  • A végsebesség a gyorsuláshoz és motorerőhöz képest kissé limitáltnak hat

Kiknek ajánlott?

Mindenkinek aki szeret heavy tankokkal játszani. Na nem superheavykre gondolok, mert ez a tank alapvetően nem egy klasszikus brawler. Az amerikai, brit és svéd nehezek szerelmesei is meg fogják találni vele az összhangot hulldown-potenciálja okán, illetve az orosz és kínai roham-heavyk kedvelői is könnyedén összebarátkozhatnak vele. Természetesen a Defender, de még a Löwe is kezdőbarátabb tank nála, így csakis a tapasztaltabb játékosoknak ajánlom.

És kiknek nem...

Kezdőknek, illetve superheavykhez szokott, páncél által blokkolt sebzést előtérbe helyező játékosoknak. Hulldownban persze lehet vele játszani az acélfalat, de előbb utóbb ott fognak minket, hagyni és kerülni, vagy szétspammelnek repesszel, illetve magasabb tierben HEAT-tel. Ez nem az a tank ami arról szól, hogy felveszel egy előnyös pozíciót és a csata végéig csak gyűjtöd a lepattanókat és a sebzést. Nyilván kedvező leosztással ezt is el lehet játszani vele, de többet profitálunk a mozgással és aktív játékkal. Emiatt kezdőknek sem ajánlom, hiszen hibatűrő készsége sincs a Defender vagy a Löwe szintjén, így egy kellő tapasztalattal nem rendelkező játékos ezzel hamarabb a garázsban találja magát. 

Videók


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2022. december 16. 10:19

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bazsi41
    • Tankos
    · 3 éve
    Szerintem egy kiváló tank! Sokkal jobb a tierjében, mint a 60tp. Jól fordul, pontos, csőlehalás rendben van és még pattintani is lehet vele. Nyilván a defi jobb, páncélzatban mindenféleképp.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BlondSzi
    • Tankos
    · 4 éve
    Szerintem nem egy nagy durranás ez a tank.A videók alapján olyan téves elképzelés lehet,hogy ez aztán igen!! Aztán pár csata után jön a nagy kijózanodás.Teljesen átlagos.Vagy inkább alatti.Csak profiknak.Kezdők inkább ne.Köszönet az elemzésért!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Artyom1986
    • Tankos
    · 4 éve
    Rendkívül alapos és színvonalas elemzés/cikk! Köszönet érte!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Blackmajor1972
    • Tankos
    · 4 éve
    Köszönöm az elemzést! Ismerkedem a tankkal, bár egy ideje meg van, nem használtam túl sokat. Prémium tank csere alkalmával tettem rá szert. Mindenki a vezetőnyílást lövi és aránylag sokszor át is ütik normál lőszerrel is. Nem voltam tisztában vele, hogy ez az egyik gyenge pontja és pont ezért hanyagoltam mostanában egy kicsit. Így jár, aki úgy vesz tankot, hogy nem is nézi meg milyen.
    Női legénységen van benne, 3+45% körüli negyedik skillel. Pótellátmánnyal, töltésgyorsítóval a töltésidő most 11,23, célzórendszerrel a szűkülés 2,4. Nem tudom lejjebb lehet-e vinni valahogy még.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Nortonor
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 4 éve
      Célszerűbb stabit használni a célzásgyorsító helyett, ha az nincs benn. Úgy eleve kisebb körről kezd el szűkülni a célkör, plusz erre ráépíteni a hozzá tartozó legénységi skilleket. Ha stab, célz.gy. tölt.gy setupot használsz, úgy gyorsabb már nem lesz a szűkülésed, max direktívás gyorsítóval, vagy fejlesztett (kötvényes/battle pass) gyorsítóval. Én stab, szellőzés, tölt.gy. setuppal és pótkajával használom, semmi probléma a szűkülési idejével, rá kell csak érezni arra hogy mikor lőheted már el magad az adott távolságon, ha nem is várod ki a teljes szűkülést.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Blackmajor1972
        • Tankos
        · 4 éve
        Nálam így van felszerelve a tank és a lányok ekképpen vannak képezve. Kérhetek javaslatot, min lehetne, kellene változtatni?
        Előre is köszönöm!
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Nortonor
          • Kiképző
          • Tank elemző
          · 4 éve
          Célzásgyorsító helyett stabilizátor! Eleve kisebb célkkörről kezdesz el szűkülni, nem esik annyira szét mozgás és forgás közben. Meg lehet még fejelni egy stabilizátor direktívával is, úgy még jobb.
          A legénységi skillezés jó. Egyetlen dolog csak ami apróság és nagyon minimális a hatása, de érdemes így eljárni mindenhol ahol a parancsnok viszi a rádiós képességeket. Először a rádiós látótávnövelő skilljét, a helyzetfelismerést rakd fel, mert az a teljes látótávhoz +3%-ot ad, a parancsnok felderítője pedig csak 2%-ot. Minimális a különbség, de ki tudja, hátha egyszer az a plusz 1% dönt.
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            Blackmajor1972
            • Tankos
            · 4 éve
            Köszönöm!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KamizZa
    • Tankos
    · 4 éve
    Csodálom hogy 2020ban valaki még szán időt tank elemző cikkre időt.
    Volt szerencsém anno nekem is kipróbálni ezt a tankot, ajánlom mindenkinek!
    Termszétesen sima 53tp és 50 tp is egy eléggé szórakoztató tank az ágon.
Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: 60TP Lewandowskiego
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.