Jelenleg

13
látogatónk van

2019. november 13. 14:49

Tank elemzés: Hotchkiss EBR

Írta:
(66 szavazat)
29 hozzászólás

Bevezetés

A kerekes harcjárművek jelenléte a World of Tanks csatamezein igencsak megosztó. Egyesek szerint nincs helyük a játékban, sokan az artyknál is károsabbnak tartják őket és máglyán égetnék el azt, akinek a fejéből kipattant ez az ötlet. Aztán van a csendes többség, akik megvannak velük, igazából miért is kéne félni egy olyan lighttól aminek nincs látótávja!? Na és persze vannak azok, akik igazi fanatikusai lettek ennek az újfajta mechanikának és mesterien alkalmazzák a csatatéren. Ki-ki melyik kategóriába tartozik teljesen mindegy, ezt az elemzést igyekszem úgy megírni, hogy mindenki számára hasznos legyen, ellenfélként és felhasználóként is.

Az AMD Panhardról nem terveztem elemzést írni, szóval elöljáróban ejthetnénk róla is pár szót, de talán hasznosabb, ha máshonnan közelítjük meg a dolgot. A kerekes lightokat használók két csoportba sorolhatók. Van mezei Ödönke (ha valakinek ez sértő, akkor nevezze úgy ahogy neki tetszik) és van Tryhard Gyula.

Mezei Ödönke elkezdi húzni az ágat, az ELC után megveszi az AMD-t, aztán vagy átképzi az ELC legénységet, vagy teljesen újat tesz bele és elkezd szépen játszani. Idővel talán rádob egy szellőzést vagy Optikát, de úgy nagyvonalakban nem nagyon foglalkozik a felszerelésekkel és a skillezéssel, csak élvezi a száguldást és azt, amikor néha a HE lőszer „beadja a nagyot”. Ő az, akit előbb spotolsz ki, mint ő téged és lehetsz te akár heavyvel is, nem kell félned attól, hogy felvillant lövés után, egész egyszerűen azért, mert egy 300 méter körüli látótávval erre nem képes. Ami az orra előtt történik azt látja, ahhoz meg hogy téged meglásson közel kell kerülnie, de ellőni meg őt annyira nem nehéz, hogy ezt büntetlenül megtegye. Tipikus töltelék játékos aki spotolni alig fog, de cserébe hamar meghal, majd úgy 20-30 ilyen kör után már csak hátul kempel és „snipeol”.

Aztán ott van Tryhard Gyula. Na ő nem fog szarozni, elővesz egy másik ágról kikopott 3-4 skilles legénységet, rávágja a full álcát, BiA-t, a Helyzetfelismerést és a Felderítést, a tankra feldob egy álcafestést, Optikát, Szellőzést és Töltésgyorsítót, plusz megeteti a legénységet Pótkajával. Az ő AMD Panhardja nem 300 méterig fog látni, hanem kb. 380-ig, ami aktív spotterként használva már nagyon is használható, a megfelelő álcázásnak köszönhetően pedig helyreáll a természet rendje és te fogsz előbb spotot kapni a heavydben. Ő valószínűleg tisztában lesz azzal is, hogy mikor, melyik lőszertípus az, amit használnia kell és jó eséllyel nem az elsők közt fog szuicid módon elhullani.

Persze a felvázolt két típus nem csupán az AMD-re érvényes, hanem lényegében az egész ágra. Egész egyszerűen ezek a lightok úgy vannak kitalálva, hogy ne érje meg Mezei Ödönkének lenni. Ez egy olyan ág, ami a Tryhard Gyuláknak készült, hiszen csak ők fogják ezeket a tankokat úgy használni, hogy az az ő csapatuk felé billentse a mérleg nyelvét. Így tehát ellenfélként is a kulcs az, hogy felismerjük Gyula, vagy Ödönke ül abban a kerekes lightban.

Szóval kedves játékostársam, aki most ezt olvasod és épp azon gondolkozol, hogy elkezd ezt az ágat, vagy talán már el is kezdted, nagyon szépen kérlek: ne te légy Mezei Ödönke, abban neked sem lesz örömöd és még a csapat kárára is leszel vele. Légy inkább Tryhard Gyula, mert ezeket a tankokat csak így érdemes és csak így lehet hatékonyan használni. Vote for Gyula!

Na mindezek után térjünk végre a tárgyra: EBR Hotchkiss

Történelmi háttér

Elég kevés fellelhető történelmi háttérinfó maradt erről a tankról, úgy kb. pontosan annyi, mint amit a Wargaming az ingame leírásban megadott. FL-3 toronyra szerelt 75 mm-es ágyú, aminek a három tengelyes platformját a Hotchkiss építette 1949-ben. A tesztek után a projektet törölték és az egyetlen működő prototípus is megsemmisítésre került. 

Modulfejlesztés

Miután kifejlesztettük és megvettük ezt a tankot az a szomorú látvány fogad minket, hogy ahogy az AMD-n, úgy itt is minden egyes modult ki kell húzzunk, mert más ágról nem hozza azokat. Ahhoz, hogy hatékonyan grindelhessünk, a tanknak már az elején használhatónak kell lennie, így a felszereléseket mindenképp dobjuk fel rá. Ha ez megvan akkor kemény 80 kg fog maradni amit még elbír az alap felfüggesztés, így a következő ágyú előtt mindenképp szükség lesz a fejlesztett kerekekre is, tehát kezdjünk ezekkel. Az alap mobilitás és tűzerő nem túl acélos így mindkettőt fejlesztenünk kell, tehát a középső motor és ágyú a cél. Hogy melyiket először? Ki hogy érzi, én a motort dobtam fel elsőként és inkább spot sebzésből próbáltam az XP-t összekaparni az ágyúra. Aztán ha a középső motor és ágyú megvan, onnantól kezdve már semmi extra, először talán a top ágyút érdemes kihúzni, majd a motort és a legvégén a rádiót.

Paraméterek

Ágyú

75 mm SA49 (EBR)

Az AMD-ről megörökölt szolid kis 75-össel kezdünk, aminek itt a tűzgyorsaságát tudjuk kihasználni, hiszen ennek az ágyúnak egy leheletnyivel még a top lövegnél is nagyobb a DPM-e. 120 mm alaplőszer átütés 110 alfával, ami pedig az APCR-t illeti, 160 mm-t tud átütni. A repeszlőszer 75 mm átütéssel és 175 alfa sebzéssel bír. Teljes felszereltség mellett 3,6 mp alatt tölt az ágyú 1,7 mp-es célzásidővel és 0,38-as pontossággal. Nem egy nagy eresztés, de arra tökéletes hogy XP-t gyűjtsünk vele a grind elején.

Canon de 75 mm Vo 920 m/s (EBR)

A második löveg a sorban, ami már nagyon hasonló a top ágyúhoz. Az AP és APCR alfa sebzése 170-re emelkedik, a repesz 260-ra, az átütés értékek 144/182/75 mm-t mutatnak. A top ágyúhoz képest ez a löveg valamelyest lassabban tölt és céloz, rosszabbak a soft statjai, illetve a lőszerei lassabbak. Úgy egyébként nem egy rossz ágyú és ha nem lenne a top löveg az ember beérné ezzel is. Lényegében csak arra szolgál, hogy kihúzzuk vele a top ágyút, felhasználását tekintve pedig ugyan az mint a top, szóval haladjunk tovább.

Canon de 75 mm Vo 1000 m/s (EBR)

Az előzőhöz képest szinte mindenen csavartak egy kicsit fejlesztők. Az AP átütése itt már 160 mm, a lőszer sebessége pedig 1000 m/s ahogy azt az ágyú megnevezése is sugallja. Az APCR átütése 190 mm, a sebessége 1250 m/s, szóval ez a lőszertípus főként az autoaimes vágtáink közbeni, távolabbi, mozgó célpontok eltalálásában lesz segítségünkre, vagy ha épp a csata kritikus szakaszában nekünk kell heavy tankot bontanunk. Az ágyú és lényegében az egész ág pikantériája a repesz lőszer, ami ezzel a löveggel is 75 mm átütéssel bír, de itt már 1000 métert tesz meg másodpercenként, így pedig light vs light párharcok során is kimondottan jól jön. A sebzés értékek ennél az ágyúnál is maradtak 170/170/260. Mindhárom ágyú mellé 60 db lőszert tudunk betárazni, nekem a 20/20/20 felosztás jött be.

Fent már említettem az ajánlott felszereléseket és skillezést, de akkor most még egyszer: Töltésgyorsító, Szellőzés, Optika, a legénységnek BiA és pótellátmány, így pedig az elérhető DPM páncéltörő lőszerekkel 1922, ami repesszel 2940. Az ágyú alap 9,38 lövés/perces tűzgyorsasága 11,31 lövés/percre nő, a töltésidő így 5,3 mp. Ez a középső ágyúhoz képest mindössze egy 0,16 mp-es javulás. A 0,40 m/100m-es alap pontossági mutató 0,35-re csökkenthető, a célzásidő pedig 1,6 mp-ről 1,4-re csökken. Néhányótoknak talán szemet szúrt, hogy a felszerelésekhez Szellőzést raktam és nem Vertikális stabilizátort, nos ennek is megvan az oka. A soft statok (nem csak ennél a tanknál, hanem az egész ágon) egész egyszerűen kiválóak és az alap látótáv bizony jobban igényli a szellőzés adta plusz 7-8 métert, mint az ágyú a stabilizátort. Sima utazás és Pillanatkép skillekkel megszórva a szórásérték mozgás és toronyforgás közben mindössze 0,08, illetve fordulás közben 0,09. A lövés utáni célkereszt szétesés ugyan valamivel jelentősebb (2,64), de „szerencsére” a töltésidő elég hosszú ahhoz, hogy ez ne okozzon gondot.

Összességében ez egy nagyszerű ágyú, ami talán néha már túlságosan is jó egy ilyen platformon, főleg ha a repeszlőszerében lévő potenciált ki tudjuk használni.

Autoaimmel vagy nélküle?

Egy kerekes lightban ülve a játékmenet felgyorsul, hirtelen több dologra is figyelnünk kell és bezoomolt célkereszttel közlekedve érhetnek minket meglepetések. Itt jön képbe az autoaim, ami egy fontos eleme a kerekes light ágnak. Ugye itt igencsak megéri repeszlőszerrel harcba indulni és a light-light elleni küzdelmek alkalmával ez döntő tényező lehet, viszont közben a manőverezésről sem szabad megfeledkeznünk. Ilyenkor kimondottan hasznos ez a funkció, hiszen a repeszlőszerünk elég gyors ahhoz, hogy közelharcban ne kelljen elécéloznunk a mozgó tanknak, szóval ilyenkor egy biztos segítség tud lenni az autoaim. Vagy ha épp álló, vagy lassabban mozgó tankot spotoltunk tőlünk néhány-száz méterre és nincs lehetőségünk megállni lövöldözni. Egyszerűen rádobjuk az autocélzást és hadd szóljon. Más a helyzet akkor, ha épp nem vagyunk spoton és van időnk megállni és célozgatni, vagy épp sikerült beflankelnünk egy heavy tankot vagy TD-t aki talán nem is ránk figyel. Ilyenkor mindenképp maradjunk a manuális célzásnál hiszen ha mondjuk repesz van betöltve azt ne pazaroljuk el úgy hogy rávágjuk a láncra oldalról, hanem szépen célozzuk be a lánctalp fölötti, vagy lánctalpak közti puhább oldalpáncélt. Mikor van időnk célozgatni és nem a manőverezés a legfontosabb amire figyelnünk kell, akkor felesleges az autocélzás, használjuk ki a repeszlőszerben lévő potenciálit és a páncélátütés indikátor segítségével keressük a puhább részeket. Szóval még egyszer: light elleni intenzív közelharcban jól jön, illetve ha távolabbi álló, vagy lassan mozgó célpontokra kell mozgás közben lövést leadnunk, úgy egyébként pedig többet profitálunk a jól helyezett célzott lövésekből.

Olvastam már 1-2 fórum hozzászólásban és facebook csoportban azt a marhaságot miszerint a kerekes lightok lényegében legális aim hack-et használnak. Időről-időre elképedek ezeken, hogy az emberek anélkül hirdetik az igét, hogy ők maguk utána jártak volna, vagy ne adj Isten kipróbálták volna magát a mechanizmust. Szóval az effajta konteós butaságokról most rántsuk le a leplet. Hogy működik valójában az auto célzás a kerekes lightokon!?

A mechanizmus egy normál tank esetében ugye úgy működik, hogy az auto célzás aktiválásához a célzó pontot a becélzott tank sziluettjére kell húzni és amikor a piros körvonal megjelenik, akkor (és csak akkor) rögzíthető a célpont a jobb klikk segítségével. Ezután a célzópont végig a tank közepét fogja célozni függetlenül attól, hogy az forog, vagy éppen mozgásban van. Ezért van az, hogy egy 3-400 méterre hozzád képest keresztben mozgó tankot autocélzással, átlagos sebességű lőszerrel (~900m/s), nem fogsz eltalálni, hiszen az autoaim nem számol a mozgással, nem céloz a tank elé.

A mechanizmus egy kerekes light esetében annyiban tér el ettől, hogy az auto célzás aktiválásához nem kell pontosan a célba vett tank sziluettjére ráhúzni a célkört, a rendszer megenged egy 2,25°-os eltérést minden irányban. Azaz, az célozni kívánt tank sziluettje a célzókörödhöz képest egy maximum 2,25°-os szögön belül, a sziluett „érintése” nélkül célba vehető. Ez azt eredményezi, hogy kb. úgy 90-100 méteren belül még kb. ugyan úgy fog működni a dolog, mint egy normál tank esetében. Nagyobb távolságokon viszont, úgy 3-4-500 méteren már több méteres hibatűréssel dolgozunk, tehát mondjuk egy 400 méterre lévő célpont esetében, ha 5-10 méterrel a tank sziluettje mellett nyomjuk le a jobb gombot a célzópont „ráugrik” a tankra, tehát sikerrel rögzíteni tudjuk a célkeresztünk rajta. Innentől kezdve pedig ugyan úgy működik, mint a normál autocélzás. Nem számol a mozgással, nem céloz a mozgó tank elé, nem keres gyengepontokat, egész egyszerűen rögzíti a célkeresztet a tank sziluettjének a közepén.

Az, hogy a kerekes lightok nagyobb arányban találnak el mozgó célpontokat, mint a normál tankok nem azért van, mert jobb az auto aim-jük és aimhack módjára a tankok elé céloz, hanem azért mert ezeknek a lightoknak eleve minimális a mozgás közbeni szórásuk, illetve nagy sebességű lőszereket használnak. A kerekes lightok autocélzása tehát lényegében annyit segít csak, hogy a távolabbi célpontok rögzítéséhez nem szükséges a célzópontunkkal érintenünk a tank sziluettjét, hanem elég, ha a közelében kattintunk.
Ha a fent leírtak még mindig nem egyértelműek, elkészítettem egy videót is a szemléltetéshez: VIDEÓ

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Torony

Ezen a tankon nincs fejleszthető torony, de ez nem is baj. A Hotchkiss EBR névre hallgató tornyunk névleges páncélértékei 40/20/20 mm-t mutatnak, ami a fronton a lövegpajzsnak köszönhetően azért valamivel vastagabb és rétegelt, de túl sok lepattanót ettől se várjunk, meg hát nem is erről szól ez a tank. Sokkal inkább a toronyforgásról, ami egészen kiváló 55°/mp. Ennél gyorsabban egyik 7-es light tornya sem fordul. Az ágyúsüllyedés elől, hátul és oldalt is 10° ez pedig hibátlan, hiszen annak ellenére ennyi, hogy hátsó tornyos tankról beszélünk. A torony pozíciója miatt ugyanakkor érdemes úgy kitekintgetni egy-egy domb mögül, hogy tolatva közelítjük meg az emelkedőt. Felfelé emelni a csövet egy szintén nagyszerű 20°-os szögben tudjuk. Aztán mivel a jóból is megárt a sok, a látótáv szépen hazavágja az eddig felépített szép összképet, kemény 310 méterével. Így hát, mint azt már fent is említettem Tryhard Gyula módon maximalizálnunk kell annak érdekében, hogy ténylegesen aktív felderítőként tudjuk használni a tankot. Egészen 394 méterig tudjuk egyébként feltornászni, ennél magasabb értéket már csak a kötvényes felszerelésekkel és direktívákkal érhetünk el.



Valahogy így áll össze a kimaxolható látótáv, szóval igyekezzünk ennek fényében felszerelni és skillezni, ha nem akarunk már a meccs elején hátrányból indulni.

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Tanktest

A toronyhoz hasonlóan 40/20/20 mm páncélzatot kapott, bár azt a 40-et a fronton nem tudom hol mérték, maradjunk a 20 mm-nél a tanktest egészén. Ez a tank különösen sérülékeny a repeszlőszerek ellenében, viszont szerencsére kellően gyors ahhoz, hogy a hagyományos lassú repeszlőszerekkel ne legyen egyszerű eltalálni. A gond akkor van, ha megjelenik egy másik EBR, aki közelről, nagy sebességű HE-vel fog ránk lőni. Szép nagyokat lehet egyébként rollolni bele és ilyenkor néhány modul és legénységi tag is megsínyli az esetet. A tankhoz 750 életerő tartozik, ez több mint 100 HP-val kevesebb, mint a light szintátlag. Joggal teszi fel az egyszerű laikus a kérdést hogy „akkor mégis hogy lehet az, hogy telibe lövöm a 20 mm-es oldalát egy cirka 200 mm átütésű páncéltörő lőszerrel és mégsem sebez?!” Erre a kérdésre a választ majd a következő pont adja meg, de előbb lássuk az álcaértékeket:

17,78%-os alap álcájával a harmadik legjobb light a tierben az LTG és az AMX 13 57 után. Ezt az értéket aztán egészen 38,09%-ig tudjuk növelni legénységi skillezéssel, álcafestéssel, szellőzéssel és pót ellátmánnyal.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

Felfüggesztés

A klasszikus lánctalpak helyett itt 6 db kereket kaptunk, amelyek nem csak arra jók, hogy extrém gyorsulást és nagy sebességnél jó manőverezőkészséget biztosítsanak, hanem arra is, hogy az oldalról érkező találatokat rendre megakasszák, benyeljék. Ilyenkor egy-két vándlizó kerékkel megússzuk a találatot és innentől kezdve azt a pár másodpercet kell kibekkelnünk amíg a fiúk/lányok odabentről újra fel nem fújják a gumit, persze szigorúan menet közben! Sérült kerekek esetén a végsebességünk exponenciálisan csökken a lyukas gumik számától függően. Egy-két törött kerékkel olyan 40 km/h-ra esik vissza a sebesség, viszont volt mikor arty találat következtében 5 kerekem elszállt és kemény 5 km/h-val tudtam csak vánszorogni. Persze nem kötelező megvárnunk az automatikus javítást, egyetlen felhasznált kis javító gyógyír az összes defektre. Egy klasszikus lighthoz képest mindenképp előny, hogy nem tudnak minket odaragasztani azáltal, hogy ellövik a láncunkat, helyette csak lassulunk és jó eséllyel még a sebzést is elnyeljük. Ez a fajta mechanika az, ami rendkívül bosszantó ellenfélként és az ember a pokolba kívánja kerekes tankokat, amikor gondos elécélzást követően nagy nehezen eltalálja menet közben, aztán az eredmény csak egy nullás „critical hit” és még tovább is megy. Amit ellenfélként tanácsolni tudok, kis távolságon se használjatok autocélzást ellenük, még ha APCR is van betöltve akkor se, hanem manuális célzással vegyétek célba a kerekek fölött a testét vagy a tornyát, ott nem fog elakadni a lőszer.

Olcsó vigasz ez az ellenfeleknek, de a kereknek megvan az árnyoldaluk is. A keréknyitási szög mindössze 18° és igaz hogy az első és hátsó tengely is fordul, de ez alacsony sebesség mellett hatalmas fordulókört és rossz manőverezhetőséget eredményez. 70-nel vágtázva persze nincs ezzel gond és képesek vagyunk sebességvesztés nélküli gyors irányváltásokra és flankelésre, plusz a kézifék rásegítéssel még inkább életképesek lehetünk, ha szűk helyen kell nagy sebességről fordulni.

A kerekek talajellenállása papíron nem tűnik túl jónak, de úgy egyébként nincs velük gond. 0,96 kemény, 1,29 közepes és 1,87 puha talajon. Az ugratásokat kimondottan jól tűrik, ami nem is baj, hiszen ezzel a tempóval néha hatalmasat lehet zakózni egy-egy kiálló kis szikladarabnak köszönhetően.

Motor

Hotchkiss V6 mle. 50 néven fut top motorunk, amely 525 lóerőnyi teljesítmény leadására képes. A középső 500 lóerős motor után csak minimálisan érezhető a különbség, viszont az első 440 lovas motorhoz képest mindenképp szembeötlő. Ez az erőforrás egészen 70 km/h-ig gyorsítja a Hotchkisst és az AMD után azt várnánk, hogy ez majd hátramenetben is hasonló tempót fog jelenteni, viszont ennél a tanknál a rükverc csak 45 km/h-t tud. 35- teljes felszereltség mellett 34,31 lóerő jut 1 tonnára, ez pedig ha a kerék nem lenne elég, minden más 7-es lightnál kimagaslóbb mozgékonyságot eredményez. A motor ugyan 20%-os valószínűséggel gyullad, de a látótáv ordít a pót ellátmányért, szóval ennyit simán megér, én nem tapasztaltam túlzott gyúlékonyságot még így sem. Hosszútávon jóval többet profitálunk belőle, és csak néhány eldobott csatánk lesz a gyulladásnak köszönhetően.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Modulérzékenység

A kerekek ugye sokszor sebzést nyelnek el, de ilyenkor általában sérülnek is. Repesztalálat következtében gyakran hullik a parancsnok és a vezető is. A motor elől van, szóval, ha látjuk azt, hogy elkerülhetetlen a bekapott sebzés, fordítsuk oldalra a tankot, hiszen úgy megóvjuk a modult. Egyébként klasszikus papír light, modulérzékenysége nem tér el jelentősen egy HWK-tól vagy 13 75-től. Az elhullott rádióst is érdemes felszedni, hiszen szükségünk van a skilljéből adódó látótáv bónuszra.

Ajánlott játékstílus

Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom ez a tank egy ízig-vérig aktív spotter. Érdemes a csata elején egyből akcióba lépnünk és elindulnunk az ellenfél bázisa felé, dobni egy korai spotot, hiszen sokszor a még épp tálcáról visszamászó, be nem töltött vagy totojázó tankokat egyből fel tudjuk kínálni a tüzéreinknek, illetve egyből látja azt a csapat, hogy melyik irányba milyen tankok indultak el és hányan vannak. Persze ezt nem úgy tesszük, hogy nyomunk három R-t és csőlátással toronyiránt berohanunk a piros körbe, hanem szépen óvatosan a határokat feszegetve, de nem átlépve rajtuk spotolunk, hiszen csúnyán megjárhatjuk, ha az ellenfél lightjai is ezt a módszert alkalmazzák és hagyjuk nekik, hogy fedezet nélkül lerohanjanak minket. A legtöbb pályán megvannak azok az úgymond light ütközőpontok ahol nem esünk túl ész nélkül a buckán, mert ott már nincs fedezet és szép fókuszt kaphatunk. Példának okáért Prokhorovka, Ruinberg, Cliff, Fisherman's Bay, Minsk, Overlord vagy Pilsen. Ezek mind olyan mapok ahol megvan az a bizonyos képzeletbeli határ ameddig elmehetünk egy aktív spot körrel. Érdemes ezekre figyelni, hiszen hiába vagyunk gyorsak és jól manőverezhetők, hamar HP-t veszíthetünk már a csata elején, ha meggondolatlanok vagyunk. Persze ugyan ez visszafele is igaz és épp ezért érdemes repeszt betöltve csatába indulni, hisz az ellenfél aktív lightjaival is jó eséllyel a map azon részén fogunk találkozni ahová igyekszünk. Van néhány light ami szinte immunis a repeszre és nem nyerünk ki belőlük túl sok sebzést így, de a papír lightokba, mint amilyenek mi is vagyunk, könnyedén rollolhatjuk a maximumot. Ha jól tradelünk az elején az később kulcsfontosságú lehet, amikor át kell esni a „túloldalra” és le kell lőni a megmaradt HP-t. Amikor potenciális tűzvonalon haladunk keresztül kezdjünk el cikázni, hiszen a tank jellegzetessége hogy nagy sebességnél manőverezve sem veszít a lendületéből és szépen tartja a végsebességét. Tudatosan váltogassuk a lőszertípusokat is annak függvényében, hogy milyen potenciális célpontok kerülhetnek az ágyúcsövünk végére. A repesz remekül alkalmazható ellenséges lightok, papír TD-k és artyk ellen, illetve jól működik akkor is, ha sikerül egy med vagy egy vékony fenéklemezű heavy mögé kerülni. Az AP inkább azon közelebbi, kevésbé páncélozott célpontok ellövésére alkalmas, amelyeket már nem üt át fixen a repesz. Az APCR a távolabbi mozgó és a vastagabb páncélzattal rendelkező tankok ellen hatékony. Gyakorlatilag az aktív spot, a mozgás közbeni lövések leadása és a megfelelő lőszer kiválasztása határozza meg a játékunkat. Persze ha a szituáció megkívánja és néhány lövésből ki tudunk venni egy olyan tankot, amire más nem lát rá hiába spotoljuk, de megközelíteni még nem biztonságos, akkor húzódjunk hátrébb, álljunk meg egy biztos bokorban és snipeoljuk le. Nyilván nem kőbevésett szent írás az aktív spot és a mozgás közbeni tüzelés, lehetnek a csatának olyan fázisai ahol többet profitálunk abból ha leállunk lövöldözni és csúnyán szólva „farmoljuk a sebzést”. Ha hülyén is hangzik el kell fogadnunk azt, hogy túl gyorsak vagyunk és lehet, hogy spotolunk egyszerre 5 tankot a csapat fele még vakaródzik, vagy egy fedezék mögött állót vár hogy az mikor néz ki, és lemarad az általunk felvillantott tankokról.

Apropó felvillantott tankok. Mint ahogy az elején is írtam Tryhard Gyula módon skillezzünk és szereljük fel a kerekes lightokat (hiszen csak így van értelme), tehát a Lövésznél kimondottan ajánlott és fontos skill a Célmegjelölő, ami ugye azt tudja, hogy a felvillantott tankot 2 mp-cel tovább mutatja. Na most e mellé erősen ajánlott a kötvényes Célmegjelölő direktívát is alkalmazni, így további 2 mp-et nyerünk, tehát összesen 4 azaz négy másodperc többlet spot időtartammal dolgozunk, ezzel nagyobb esélyt adva csapattársainknak az általunk spotolt tankok sebzésére. Ugye alapból, ha spotot kap tőlünk egy tank, de mondjuk távolodunk tőle és nem tudjuk sem mi, sem más spoton tartani, akkor 10 mp után a spot automatikusan leesik. Na most a fent említett skillezéssel és direktívával ez 14 mp, azaz 40%-kal növeltük a spot időtartamát. Abszolút „worth it” kategória, hiszen a legtöbben 10 mp-cel számolnak, ha lövés után spotot kapnak és amint az letelt újra kinéznek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Közepes kaliberű töltésgyorsító
  • Optika
  • Szellőzés

WIKI: Felszerelések

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kávé (pótellátmány)

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

Teljesen komolyan gondoltam azt, amit az elején is leírtam. Ennek a tanknak (és amúgy az egész ágnak) csakis úgy van értelme, ha más ágról hozott többskilles legénységgel használjuk. 3-4 skill alatt, ennek az ágnak nekiállni nem érdemes! Ha ez nincs meg, jobban jártok, ha lehúztok még pár csatát valamelyik francia prémiumtankban, vagy vesztek pár képzési füzetet. Ráadásul a legénység leosztás is olyan, hogy külön Rádiósra van szükség, viszont Töltőre nincs, tehát még egy szerepkör átképzéses szituációba is belefuthatunk így. Viszont jó hír, hogy az egész ágon és a prémium EBR-ben is egységes a setup.

  • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Álcázás, Felderítő, Javítás, Biztonságos elhelyezés
  • Lövész: Álcázás, BiA, Pillanatkép, Célmegjelölő, Javítás
  • Vezető: Álcázás, BiA, Sima utazás, Javítás, Off-road
  • Rádiós: Álcázás, BiA, Helyzetfelismerés, Javítás

Ja igen, a Töltő skilleket a Parancsnok viszi, így a Biztonságos elhelyezés eléggé hátra szorul mivel jó néhány gyakorlatban hasznosabb skill előzi. Az álcázás és a BiA jótékony hatását gondolom nem kell külön kifejteni, ahogy a látótáv növelő és mozgás közben stabilitást növelő skillek hatékonyságát sem. A Célmegjelölőről is ejtettem szót az előző bekezdésben. A javító skill a defektes kerekek gyorsabb felpumpálásában segít, így nem kell minden esetben javítót elnyomnunk rájuk.

WIKI: Legénység

Bevétel

Repeszt spammolva elég jól fenntartható, csak a pótkaja viszi a kreditet, ha nem táraztunk be belőle akciós időszakban. Összességében ki lehet jönni vele pozitív mérleggel a csatákból, de ez a tank inkább szinten tart, mintsem keres.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • Magas repeszlőszer átütés és sebzés, amivel komolyan növelhető a DPM
  • Auto aim rásegítés, gyors lőszerekkel párosítva
  • Jó ágyúkezelhetőség (stabilizáció), felszabaduló felszerelés-slot a szellőzésnek
  • Magas végsebesség, jó általános gyorsulással
  • Nagy tempónál jó manőverezhetőség, sebességvesztés nélkül
  • Remek ágyúsüllyedés a peekelésekhez (de csak oldalt és hátra nézve)
  • KEREKEK! – ezt gondolom nem kell magyarázni. Mechanikájuknak köszönhetően trackelés immunis és sokszor sebzést is blokkolnak.

Hátrányok

  • Papír páncélzat, a szintén repeszt használó kerekesek ellen kimondottan sérülékeny
  • Átlag alatti HP pool
  • Borzalmas alap látótáv, amit ellensúlyoznunk kell!
  • Kis sebességnél hatalmas fordulókör és gyatra irányíthatóság
  • Más kerekesekhez képest alacsony tolatási sebesség
  • A hátsótornyos kialakítás miatt meg kell tanulnunk, hogy a tank fenekét toljuk ki a dombok mögül

Kiknek ajánlott?

Tryhard Gyuláknak… de tényleg. Aktív spotban (saját tierben) lényegében verhetetlen és a supportra is remekül használható az ágyúkarakterisztika sajátosságai okán az olyan pályákon, ahol a lightok elsődleges feladata nem a spotolás. Gyakorlatilag szinte minden tierben kimagaslanak mobilitásuknak köszönhetően és könnyen elhappolják az aktív felderítő szerepkört a klasszikus láncos lightok elől. Az EBR 105 cw-s egyeduralma miatt az ág mondhatni kötelező azoknak, akik jól játszanak lightokkal és kompetitív játékban gondolkoznak.

És kiknek nem...

Mezei Ödönkéknek… de tényleg. Ha eljutottál idáig az elemzés olvasásában, akkor talán ezt sem kell külön megmagyaráznom. Egész egyszerűen ezek a tankok alkalmatlanok arra, hogy a „csak funból húzom az ágat” típusú játékosokat kiszolgálják. A random csatákban egyébként ez remekül megfigyelhető, hogy ki az, aki rászánta az időt, a pénzt és az energiát a kerekes lightjára és ki az aki „csak játszik”. Persze olykor Gyula is elhullik már az elején, de alapvetően hamar fel lehet ismerni a kerekesekben az Ödönkéket és likvidálni őket. Ezzel pedig ő sem kapja meg azt a játékélményt amire vágyik (mert nem fektetett bele eleget), illetve még a csapat is kárát látja a csata későbbi szakaszában az elvesztett felderítőjének.

Utószó

Tudom, ez a csúnya Nortonor most jól leszólta Ödönkét, aki szegény nem tehet róla, hogy kezdő vagy f2p játékos és nem rendelkezik megfelelő legénységgel és nincs elég kreditje fenntartani a fent felvázolt pótkajás setupot. Tudom, sokan ezt az inget önkéntesen magukra is fogják venni. Pályafutásom során – ha szabad így fogalmaznom – elég sok online játékkal hozott össze a sors, mmorpg-k, moba-k, online shooterek és még sorolhatnám. Egy-egy ilyen játéknál nem voltam rest utána olvasni a játékban fellelhető egységeknek, hősöknek, classoknak, fegyvereknek, mechanikáknak és így tovább, mint ahogy ezt most te is teszed, hiszen épp egy elemzést olvasol, tehát érdekel a játék, fejlődni és tanulni szeretnél. Na mármost, én speciel soha nem vettem zokon ha egy leírásnál fel volt tüntetve, hogy „ez kérlek kedves idetévedt olvasó, egy olyan egység ami nagyon nem való kezdő játékosoknak, hiszen megfelelő tudás vagy anyagi háttér szükségeltetik a hatékony felhasználáshoz”. Egész egyszerűen ezt tudomásul vettem és nem kezdtem el anno kezdő Wowosként azon puffogni, ha nekem valaki azt írta ne játsszak disc pappal mert nem kezdőknek való, ahogy egy kezdő Lolosnak sem javallott egyből Zeddel vagy Zoéval kezdenie. Egyszerűen ezt el kell fogadni és továbblépni.

Szóval kedves kezdő játékosok, ne vegyétek egyből magatokra a fent leírtakat, hiszen befektetett munkával Ödönből is lehet egyszer Gyula. Azt tanácsolom, hajtsatok más, kevésbé skill és hardcore setup igényes lightokat, tanuljátok a light harcmodort és mindeközben képezzetek francia legénységet (ne kerekes lightban), amit később 3-4 skill után át tudtok emelni az ágra. Ne feledjétek: egy megfelelően felszerelt és skillezett kerekes light klasszisokkal jobb, mint egy 1 skilles, alap látótávos, felszerelés nélküli, ami kb. csak ágyútöltelék a csatákban és a csapat kárára van.

Az Ödön és Gyula keresztnevű olvasóktól pedig én magam kérek elnézést, nyilván az egész nem rólatok szól!

Videó


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2019. november 13. 15:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zambee
    • Tankos
    · 3 éve
    Sziasztok, 2 napja vettem meg, de már nagyon imádom! Sima átlagos játékos vagyok, akinek a lightokkal nem is nagyon szokott jól menni, de ez teljesen más. Eddig 8 csatát nyomtam vele, amiből 3 is lila statos volt , míg egyébként csak nemrég lett meg a sárga átlagom. A 8. csatában meglett vele a tank ász is! :-) A WN8-am 3272 vele! Szóval igazából még csak ismerkedünk, de úgy érzem, hogy "disz iz dö beginning of a bjutiful frendsip"! Szóval nyugodtan adjatok neki egy esélyt, mert megéri, ha nem vagytok Ödönkék! Ja és nem dicsekedni akarok, hanem örömködni!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mirmur75
    • Tankos
    · 3 éve
    Mikor kap ez a retekfészek valami marha nagy nerfet?Tűzerőben felveszi a versenyt egy AMX 50B vel?Ez nevetséges.Maga az egész vonal az.90km/h sebességgel helyben megfordul szinte mindegy ,hogy épp domb vagy hegy ennek a sz....nak nem számit.Valamit a Wg kihagyott a fizikából.Tulajdonképpen az a legnagyobb bajom ezzel a ....val,hogy az összes többil light tanknak megszünt a létjogosultsága.Nem is kell spotolni mint régen beálltál egy helyre a jó kis 13 90 -el és a tdk és heavyk intézték.Ma már ez teljesen felesleges megy a csatánként 2-3 ilyen gagyi sz...r 90el és kész.
    Mennyi marhaságot fogy még a WG belevinni a játékba? Behozták a tüzéreknél a ZSIBBASZTÓ még leirni is nebvetséges)hatását egy egy találatnak.Tájékoztatásul közlöm láttam pár önjáró löveget éles lőszerrel lőni ott voltam katona ahol ezek a jószágok teljesitettek szolgálatot.NA az nem zsibbasztott.Konkrétan eltakaritott egy komplett bérházat a helyéről.Vagy ha harckocsit ért a skuló akkor már mehetett is a távirat hogy minusz 1 tank 4 fővel.Miért jó ez a WG nek ,hogy egyre több marhaságot vezet be a játékba?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    6x6
    • Tankos
    · 3 éve
    hát irányitani nem könyű ezeket a járgányokat az tuti
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pekka2
    • Tankos
    · 4 éve
    Sziasztok. Most vettem meg ezt a kerekest, hát még tanulom. Csak azért írok, lehet nem is ide kellene, mert sok tesztet olvastam, és egy kérdésem van. Pillanatkép. ez ugyebár a Snapshot. Szerintem ez így félrevezető fordítás, de minden tesztben ez van. Inkább Kapáslövés lenne jó, shot=lövés. Nem lehetne esetleg átszerkeszteni az összes cikkben? Aki nem tud angolul, annak lehet lövete sincs, hogy mi az a Pillanatkép. Csak építő jelleggel szerettem volna hozzászólni, semmi kritika. Köszi
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Hecienda
      • Tankos
      · 4 éve
      De tök jó lenne átnevezni hogy ha az ember keresi a kliensbe véletlenül se találja meg, sőt találjunk ki saját nevet az összes képességnek
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      KamizZa
      • Tankos
      · 4 éve
      Felesleges áttírni,létezik fordító már, aki lusta használni az magára vessen.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    GregorMann
    • Tankos
    · 4 éve
    Az elemzésben azt írta Nortonor, hogy ugyanannyira modulérzékeny mint bármilyen papir.
    Ezt más is meg tudja erősíteni mert szerintem a legritkább esetben sérül modul és/vagy legénység az első lövéstől mármint ha a kerék nem nyeli el a lövést. Nekem úgy tünik ezekben a kerekesekben se modul se legénység nincs mert nem sebződnek. Kivétel az utolsó lövés amitől elpusztul a jármű meg egy modul (nem a kerék) és elhullik a személyzet egyik tagja is.
    Ellenpéldaként hozom a Emil 1 heavymet amelyben az egyik legény egy arty 8 (azaz nyolc) HP-t elemésztő lövésétől hullott el.

    Szóval ki tapasztalt modul/legénység sebzést a első lövéstől. (kerék nem számít).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    charliefirpo_2018
    • Tankos
    · 4 éve
    Ott törje ki a rossz nyavalya az egész ágat ahol van,meg még azt is aki kitalálta hogy legyen...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    25Andras25
    • Tankos
    · 4 éve
    Én sosem rohanok vele előre spotolni, soha, mmint az ellenség bázisa felé = suicide.
    Belehet rohanni vele az ellenfél bázisa felé és spotolunk is csak sebzés nem igazán történik, ahogy az előttem lévő írta, arty nincsen be töltve a többiek nem látnak rá stb.

    Aktív és passzív spotra is egyaránt jó, ugyanazzal a felszereléssel és skillel.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      2019tm
      • Tankos
      · 4 éve
      meg van Ödönke
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    25Andras25
    • Tankos
    · 4 éve
    Üdv
    Nem ajánlanám a kis elsősegélykészletet! Kipróbáltam már elég régen, sokkal jobban sérülnek a legénységi tagok( nem csak a repesztől) és ha telibe lő egy arty, akkor cumi van ha csak egy emberkét tudunk gyógyítani és ne feledjük a -5% kábítást sem (bár ilyenkor is mint előbb írtam kevésbé sérülnek= sokszor egyáltalán nem).
    (Pót ellátmányt sosem használtam még,így ahhoz nem tudok szólni).
    Nekem a szokásos 3 cucc kis javító, nagy javító( +10% javítási sebesség) és nagy elsősegélycsomag.

    A felszerelés az jó így bár tier 10 ben nekem a szellőzést függőleges stabilizátor váltotta fel!
    A legénységi skillnél nekem nincsen biztonságos elhelyezés, arra ott van a kis javító készlet elég ritkán kell (legtöbbször a benzintartályt kell javítani). Tier 10 ben a löveg sérül rendszeresen az ammo ott is ritkán.

    Sajnálom ,hogy ezt kell mondjam aki ezt írta nem tesztelt részletesen(az off road semmit sem ér a kerekes tankokon, le lehet ellenőrizni a tank összehasonlításban (ugyanúgy mint a kuplungégető sem)).

    Skillek:
    Parancsnok: 6th sense ,álca ,felderítő ,javítás ,bia ,tűzoltás.
    Lövegkezelő: 1-2 javítás vagy álca ,3.célmegjelölő ,pillanatkép ,bia ,tűzoltás.
    vezető:1-2 javítás vagy álca ,3.nálam megelőző karbantartás ,sima utazás ,bia ,irányított ütközés. Megelőző karbantartás(ez lehet semmit sem ér mert ha meglövik a benzintartályt és nem javítom a következő lövés kigyújt).
    Rádiós:1-2 javítás vagy álca ,3 helyzetfelismerés ,rádiójel erősítés, bia, tűzoltás.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      EnuresisNocturna
      • Tankos
      · 4 éve
      (az off road semmit sem ér a kerekes tankokon, le lehet ellenőrizni a tank összehasonlításban (ugyanúgy mint a kuplungégető sem).

      Tanks.gg szerint pedig ad pluszt mind a kettő.
      Fenti tank:
      35.46 alap forgás - 37.23 kuplung égetővel. Az off road szintén ad hozzá.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        25Andras25
        • Tankos
        · 4 éve
        Igazad van ott azt írja, mindkettőre, a gameben nem, viszont több nem kerekes tanknál igen, ÍGY LEHET ÉN TÉVEDTEM , de egyenlőre a game statjaira hagyatkozom. Más válasszon abból amelyikből szeretne.
        Köszi .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    hifimumus
    • Tankos
    · 4 éve
    Háát...
    Akinek a kezére áll annak biztos nagyon adja. De ezek a szarok nem valók a játékba,legalábbis nem így. A 8as szart telibeverem keréken a jpe100al és critical hittel továbbmegy vidáman... Vicc... Fizika??? Egy 170mmes lövedék nem tesz kárt egy 1 bádogkerék miatt???
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      2019tm
      • Tankos
      · 4 éve
      pedig a láncol lightok elavultak ehez képest
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    nagyzsolt
    • Tankos
    · 4 éve
    "Érdemes a csata elején egyből akcióba lépnünk és elindulnunk az ellenfél bázisa felé, dobni egy korai spotot, hiszen sokszor a még épp tálcáról visszamászó, be nem töltött vagy totojázó tankokat egyből fel tudjuk kínálni a tüzéreinknek,"

    Akik még annyira sem töltöttek be, mint az ellenfél. Hisz a tüzér töltésideje sokszorosan meghaladja a tankokét. Kiváló tanács!


    Azt nem értem, ha egyébként is minden új generációs light valójában egy hibrid, ami ugyanannyira med jellegű is miért is nem lehet egy gyors medként használni?

    Én ezekkel nem spotolni szoktam, mert megnövekszik a bekapott sebzés valószínűsége, hanem egy progetto féle közepesként használom. Megvan a prém 8-as, ami még táras is mint az olasz tesó. Nem megyek vele előre az elején, hanem másodvonalból snipeolok velük. Aztán mikor szétnyílik a frontvonal, akkor persze a magányos hűsöket levadászom egyenként, mint artyk, lassú td-k, skórpiók. Az is opcionális hogy rohamozok a többivel és lövöm akit lehet. Ilyenkor remekül ki lehet használni a gyorsaságot, hisz a nehéz tankok toronyforgása lassú, ezért egy boyból nem a villámgyors medre fognak kanyarodni és szépen lehet aprítani.

    Ezzel a játékmóddal sokkal több sebzést kiosztok, hiszen csata elején nem fogy a HP-m és később sem teszem ki magam célpontnak. A spotsebzésem sem olyan rossz, hisz végjátékban a medeknél gyorsabban rohanom le a kis HP-s tankokat. Igaz, hogy nem vagyok túl népszerű a kempelő TD-k. artyk, heavik körében, de alkalmazkodjanak a játékmenethez. Ez a játékmód emellett költséghatékony is, hisz nem igényel perma pótkaja+nagyjavító+gold kombót sem és eredményesebb. Arra akarok kilyukadni, hogy miért nem lehet azt a szemléletet népszerűsíteni, hogy a light az tulajdonképpen egy hibrid lévén játszhatnánk vele gyors mediumként. .
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Hecienda
      • Tankos
      · 4 éve
      Úgy értette hogy a játék nem töltött még be nekik, nem úgy hogy a tankjuk nem töltött be.
Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: AMX 13 90
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.