Jelenleg

19
látogatónk van

2019. november 20. 07:35

Tank elemzés: Hummel

Írta:
(67 szavazat)
32 hozzászólás

Hummel

  VI NÉMET SPG

Írta: Bodzy - Verzió: 1.6.1

A németek Dongója

A német tüzérség hatos szintű képviselője a Hummel, magyarul dongó vagy poszméh, német nyilvántartási kódja: Sd.Kfz. 165.  A játékban, ebben az ágban olyanokkal kell felvennie a versenyt, mint a brit FV304 vagy az amerikai M44, hogy a szovjet SU-8-at ne is említsem.

Történelmi háttér

Az önjáró tüzérségi fegyvereket azért fejlesztették ki, hogy lehetővé tegyék a gyorsan mozgó támadásokat, hogy tüzérségi támogatást nyújthassanak a támadó egységeknek, miközben képesek lépést tartani a Panzer divíziók előrehaladásának sebességével. Maga az önjáró löveg metodika még a háború előttről származik, amelynek hitelessége a háború folyamán sem kérdőjeleződött meg - a németek élen jártak a kifejlesztésben, de a többi hadviselő fél is alkalmazta a technikát.

A Német Fegyverügyi Hivatal egy a Wespe nyomdokain tovább haladó, erősebb fegyverzetű típusra írt ki pályázatot 1942 végén. A tervezést végül a Wespe révén már tapasztalt Alkett gyár nyerte el. Eredetileg több alvázat is vizsgáltak, felmerült a lassan kiöregedő, de még gőzerővel gyártott Panzer III, de a főtípus Panzer IV is. Egy tisztán Panzer III löveggel szerelt prototípus el is készült, de utóbb elvetették a javaslatot. A Panzer IV alvázak a csökkenő állomány fenntartása okán teljes egészében a páncélos állománynak lettek alárendelve.

Így egy hasonló karakterisztikájú, de más forrásból származó megoldáshoz, a már több típusnál bizonyító Gesützwagen III/IV kompozit alváz felé fordultak. Ez az alváz a két említett típus elemeiből készített hibrid volt, így kvázi a legjobb választásnak bizonyult: az alkatrész utánpótlás eléggé biztosnak tűnt, a szerelés tábori körülmények között szintén nem jelenthetett kihívást, a hasonló méretek miatt a már meglévő szállító-vontató kapacitás sem igényelt új, kifejlesztendő eszközöket.

A tüzérségi egységet kétféle 15 cm-es löveggel szerelték össze, a rövidebb sFH 13-as és a hosszabb csőszájfékkel felszerelt sFH 18-as löveggel. Egy megfelelően kiképzett legénység négy lövést volt képes leadni percenként, maximálisan 13 km-es távolságra. A jármű súlyát csökkenteni kellett, ezért a lőszer javadalmazása csak 18 lőszer volt, amely sokszor kevésnek bizonyult. A csökkentéssel azonban sikerült elérni, hogy a jármű súlya 26 tonna alatt maradjon, így sebessége jó esetben elérhette a 40 km/h-t is.

Késői gyártású Hummel 15cm önjáró tüzérségi löveg

A gyártást a Deutches Eisenwerke vállalta, maga a folyamat 1942 decembere és 1944 júniusa között zajlott. Ebben az időszakban összesen 666 db löveggel szerelt jármű készült el, ami nagyjából 35 db/hónap gyártási sebességnek felelt meg - a darabszámok bőven elmaradtak a kívánt mennyiségtől, ami a folyamatos nyersanyaghiány és a Szövetséges bombázások miatt végig akadozott.

Az első Hummelek 1943 márciusában álltak szolgálatba. Az első jelenős harci bevetésükre a Citadella-hadművelet során került sor 1943 nyarán. Az ütközetben mintegy 100 Hummel vett részt. A háború végéig összesen 714 löveges jármű és 150 azonos alvázra épülő löveg nélküli lőszerszállító készült el.

Elhagyott Hummel (Sd.Kfz. 165) önjáró lövegek az egykori Apród u. torkolatában, Budapest, 1945. február

A háborút túlélt Hummel tüzérségi önjáró lövegekből a Csehszlovák hadsereg a II. Világháború után is használt párat. Tizenkét járművet 1950-ben felújítottak és üzembe helyeztek. Őket hivatalosan „Samohybné děla Hummel” -nek hívták (152 mm ShH vz. 18 / 47N, SD-152). Később visszavonták őket a hadsereg szolgálatából és feltehetően megsemmisítették a járműveket.

Korai gyártási változat a Deutsches Panzermuseumban, Munsterben

Késői gyártási változat a Musée des Blindés-ben, Saumurban

A játékon belül

Amint sikerült a teljesen kifejlesztett elődjével, az V-ös szintű Grillével összeszedni 28.400 tapasztalati pontot és a zsebünkben van legalább 930.000 kredit, máris megvehetjük az ág VI-os képviselőjét, a Hummel-t.

A 0.9.18-as patch 2017 áprilisi érkezésével átalakultak az SPG-k sebzési mechanizmusai. Alapvető változás volt, hogy egy csapaton belül maximum 3 arty lehetett csak, ezzel kizárták a korábban előforduló és borzasztóan toxikus "Arty Party" csatákat.

Bejött a kábítási idő, miközben jelentősen lecsökkentették a sebzésüket, illetve átütőerejüket. Eltávolították a tüzérekből az AP és APCR lőszereket, csak a HE-k maradtak meg opciónak. Amennyiben a löveghez választható prémium HE lőszer, akkor az csak a robbanási sugárban hozhat változást, a kiosztott sebzésben, kábítási időben és az átütőerőben nem. Ezzel egyidejűleg javították a töltési és célzási időt, valamint a pontosságot is.

A változtatások célja az volt, hogy az artykat csapatorientáltabbá, jövedelmezőbbé tegyék, valamint hogy jobb játékélményt nyújtsanak a parancsnokaiknak, és hogy kevésbé legyenek frusztrálóak a célpontjaiknak. Így ahelyett hogy hatalmasakat sebeznének vagy elősegítenék a döntetlen meccseket és a bázison kempelést, az SPG-k szorosan együttműködve a csapattal segítenek megpuhítani az ellenséges célpontokat, és távolról segítik a támadást. Ha eltalál, nem kerülsz vissza azonnal a garázsba, így a nehéz tankok bátrabban megtolhatnak és vezethetnek majd egy-egy támadást. Ezáltal sokkal akciódúsabb és gördülékenyebb csatákat élhetünk át, minden tanktípussal.

A változással a Hummel korábbi átütése 85 mm-ről 39 mm-re csökkent, illetve a sebzését az átlag 950 HP-ról 680 HP-ra vették vissza. Ezzel szinte meg is szüntették az egy lövéssel történő kiszedéseket (aminél frusztrálóbb dolog nem volt a játékban, mármint az áldozatok számára). Ugyan a mostani játékmenetben is előfordulhat ez, tehát nem teljesen lehetetlen véghezvinni, de inkább csak a könnyebben páncélozott tankoknál fordulhat elő, mint ahogy majd a lenti videóban is látni fogjátok a példát erre. De még mielőtt belevágnánk, a tank részletes kivesézésébe, lássuk is mi is a kábítási mechanizmus pontosan.

Kábítás

Az új kábítási mechanika kulcsfontosságú volt abban, hogy az artykból igazi csapatjátékosokat faragjanak. Hogy sikerült-e azt majd mindenki maga dönti el.

Ha egy becsapódó arty lőszer robbanási sugarában állunk, akkor kábítást szenvedünk el. A lőszer felrobbanása lesokkolja úgymond a célpont legénységi tagjait (légnyomás), minek köszönhetően átmenetileg leromlik majd a jármű mobilitása, pontossága és töltési ideje is. Azonban miután a kábítás hatása elmúlt, a tank eredeti jellemzőivel/paramétereivel harcolhat majd tovább. A kábítás pontos időtartamát egy állandó és egy dinamikus változó határozza meg, de nem lehet kevesebb 5 másodpercnél. A kábítás nagysága függ a becsapódás helyétől, a kapott robbanási sebzéstől, illetve hogy milyen felszerelések és fogyócikkek vannak a harckocsidon.

Mi történik, amikor kábítás alatt van a tankod:

  • A motorerő 30%-kal romlik, a végsebesség 25%-kal csökken
  • A forgási sebesség 20%-kal, a toronyforgás 40%-kal csökken
  • A látótávolság 25%-kal csökken
  • A mozgás közbeni szórás 50%-kal romlik, fordulás és toronyforgás közben egyenlően növekszik
  • A töltésidő és a célzási idő 50-50%-kal növekednek
  • A pontosság 25%-kal romlik

A kábítás hatása - az időtartamához hasonlóan - két összetevőből áll: kapsz egy garantált gyengítést, ami a képzettségi szint 75%-át érinti majd, plusz a fennmaradó 25%-ra is valamennyit (ez a közvetlen károsodástól függ majd). Ha több találat hatása alá is kerülsz egyszerre, csak a legnagyobb csökkentési együtthatóval rendelkező fejti majd ki hatását a tankodra. A kábítás idejét csökkenthetjük 10%-kal, amennyiben Repeszpáncéllal szereljük fel a tankot, valamint a nagyméretű elsősegélycsomag is további 5%-kal csökkenti ezt az időt. A nagy elsősegélycsomagot használva a kábítás hatása azonnal megszűnik.

A 0.9.18-as patch érkezésével az arty kredit és XP számolása is megváltozott, mivel megjelent az általuk elkábított tankokra kiosztott csapattársak általi sebzés - ez ugyanúgy számolódik, mint más tankoknál a sebzés hozzájárulás, pontosabban artyk esetében ezt a sebzés, sebzés hozzájárulás (track lövés után) és a kábítási hozzájárulás hármasának összegéből számolják ki.

Forrás: 0.9.18 - Összefoglaló az SPG-k módosításairól

No és akkor vágjunk is bele a részletekbe.

Paraméterek

Páncélzat/Felépítmény

A páncélzatról csak azért teszek említést, mivel egy elemzésen belül szinte kötelező; bár SPG-k esetében sok értelme nincsen. Elöl 30 mm, míg oldalt és hátul 20 mm védi a legénységet, ennél nagyobb védettséget szemből csak a francia AMX 13 F3 arty tud felmutatni. Mégis, ezekből a számokból jól látható, hogy csak az nem lövi be, aki nem akarja. A könnyű tankok előszeretettel vadásznak rá, főleg robbanó lőszerrel, mivel azzal sok esetben egy lövés is elég a 300 HP-s életerő eltörlésére. Ez a 300 HP azonban a VI-os artyk mezőnyében a legtöbbnek számít.

Látótávolságunk alapesetben 100%-os legénységgel 265 méter, ami nem túl acélos, ez a középmezőnyre elegendő ebben az osztályban. Ezt a legénységnél BIA, helyzetfelismerés és felderítő képességek kifejlesztésével 284 méterre növelhetjük. Ezekhez hozzáadjuk még az optikát, amivel 312 méterre emelhetjük a látótávot vagy a periszkópot, ami már 355 méterre tornássza ezt az értéket. Amennyiben nem kukacoskodunk a kredittel csatánként, 20.000 elköltése mellett alkalmazhatjuk a csokoládét, mint legénységi kedélyjavítót, így viszont már az előzőekkel együtt akár 370 méterre is elláthatunk, ami egy jó értéknek számít. Persze ezeket az adatokat csak az érdekesség kedvéért írtam le, mert Felderítő vagy Őrjárat medált nem ezzel a tankkal fogtok összeszedni. Azt, hogy mivel érdemes felszerelni a tankot lejjebb megtaláljátok.

Az álca értékek tekintetében sincs szégyenkezni valója a Hummel-nek, mivel a játékban jelenleg bent lévő öt darab Tier VI-os arty között a harmadik helyet foglalja el rejtőzködésben, ami listán a brit FV304 gyakorlatilag verhetetlen, amit méretének és a viszonylag kicsi lövegének köszönhet.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Felfüggesztés, motor, rádió

A tank fejlesztését érdemes az alap motor lecserélésével kezdeni és váltani a Maybach HL 120 TRM 112 R motorra, mivel az csak 900 XP és elbírja az alap felfüggesztés is, cserébe egy kicsit mozgékonyabbak leszünk. Második lépésnek a fejlesszük ki a VI-os szintű felfüggesztést, mivel csak erre rakható fel a legerősebb motor, a Maybach HL 120 TRM R. Végsebességben egyik motor sem különbözik a másiktól (papíron 42 km/h előre és 10 km/h hátra), viszont gyorsulásban, illetve mozgékonyságban jelentős előrelépést tapasztalhatunk a nagyobb motornál.

Ezekkel az értékekkel a Hummel utolsó a VI-os SPG mezőnyben, minden konkurense gyorsabb nála. Ettől függetlenül a forgási sebessége egészen jónak mondható, csak a francia AMX tüzér jobb ebben nála.

A Grilléből érkezik a hatos szintű FuG 7 rádió a maga 415 méteres vételi távjával, viszont amint sikerül kifejleszteni a FuG 12 kódnevű szerkezetet és felszereljük, már a mindenre elég 741 méteres vételi sugárral rendelkezünk majd.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Löveg

A nagyobb jobb... Vagy mégsem?

A játékban már megszokhattuk, hogy a nagyobb löveg általában jobb az esetek többségében. Ha szigorúan a számokra hagyatkoznánk, akkor ebben az esetben is talán erről beszélhetnénk. Ámde!

A tankhoz járó két löveg véleményem szerint két teljesen eltérő játékstílust kíván! Nézzük akkor részletesen és hasonlítsuk össze őket, 100%-os legénység esetén.

Mind az V-ös (15 cm s.F.H. 13 L/17), mind a VI-os (15 cm s.F.H. 18 L/29.5) löveg alap tulajdonságaiban megegyeznek: 42°-os emelkedési szög, 3°-os süllyedési szög, 15-15°-os oldalirányú kitérítési lehetőség és még az ágyú forgási sebességében is megegyeznek, ami 23,6°/s.

A lövegek statisztikai adatai egymáshoz képest így néznek ki:

Bár a hatos szintű ágyú (18 L/29.5) nagyobbat sebez és valamivel nagyobb az átütése is, viszont a percenkénti kiosztható sebzése már alig több mint kisebb társáé. Robbanási sugara is csak 0,1 méterrel nagyobb, viszont hosszabb ideig tartja kábulatban az eltalált ellenfelet: 16 s, ami egészen jó érték, ebben csak a francia AMX 13 F3 tud többet produkálni 22 s-os értékével, míg az amerikai és a szovjet csak 11 s-ot tud felmutatni.

Negatív tulajdonsága viszont a kisebb lőszer készlet, lassabb tűzgyorsaság, a hosszabb újratöltési és célzási idő, amely szintén az utolsó helyre sorolja ezt a tüzért a versenyben!

Újratöltési ideje alap 100%-os legénység esetén botrányosan kevés, például az amerikai vetélytársa az M44 majdnem 40 %-kal hamarabb tölt be. Ezeket a rossz tulajdonságokat némileg ellensúlyozza, hogy a 18L/29.5-ös löveget használva a szórásképben a mezőny legjobbja, magyarul a legpontosabb. Ez a löveg rendelkezik az öt darab VI-os arty közül a második legnagyobb effektív sebzési lehetőséggel, ami 680 HP, ami épp csak 20 HP-val marad le a 700-at sebző AMX-szel szemben. Majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy a lövegekhez nem jár prémium lőszer, csak az alaplőszer van hozzá mindkét löveg esetében.

A percenkénti kiosztható sebzés (DPM) versenyszámban sikerült megszereznie az utolsó helyet, ebben toronymagasan vezet a brit FV304 arty 2318 HP-val, amely bár a legkisebb löveggel rendelkezik, viszont 10 másodperc körül szórja az áldást felülről. Személyes tapasztalataim a száraz adatokat nem támasztják alá, mely szerint a két ágyú szögemelkedése megegyezik. Sok csata után bátran kimerem jelenteni, hogy az V-ös szintű löveggel sokkal több helyre be tudok lőni, mint a nagyobb társával. Mit nyerhetünk az ötös löveg használatával? Nagyobb tűzgyorsaság, gyorsabb célzás, több lőszert. A gyakorlat azt mutatja, hogy a száraz adatok ellenében az kisebb ágyú pontosabb, gyorsabban szűkül és kisebb a szűkülési köre, illetve valahogy meredekebben érkezik a célhoz a lövedéke, emiatt a fedezék mögé bújó ellenfelet is könnyebben eltaláljuk vele. Amennyiben a legénység rendelkezik BIA-val és csokoládéval, valamint a tankot felszereljük célzás- és töltésgyorsítóval, a fenti paraméterek a következőképpen alakulnak:

Mindkét lövegnél ezzel a konfigurációval jelentősen javulnak a statok és egészen bevállalható tűzgyorsasággal rendelkezik a tank, főleg a kisebb lövegnél, ezekkel az adatokkal már lépést tarthat a gyorsabb tűzerővel rendelkező artykkal. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy amit a kisebb löveggel nem ütünk be vagy csak kicsit sebzünk, ugyanabba a tankba a nagyobb löveggel sem fogunk sokkal több kárt tenni, maximum a kábítása lesz hosszabb. A kis löveghez én istenigazából egy hátrányt tudnék felsorolni, ami a lőtávolsága. Nagyon kevés pályát lehet vele keresztül lőni, a lenti videóban is jól látható, hogy egy olyan nem túl nagy pályán is mint a Pilsen sem tudtam lőni a hátul kempelő T25/2 TD-t. Hogy mi okozza az eltérő lövési távolságot a két löveg esetében, mikor az ágyúk emelkedési szöge megegyezik? A lenti képből kiderül. Az V-ös szintű löveg torkolati sebessége 355 m/s, így a játékon belüli 150 m/s2-es gravitációs erőnek tovább van ideje hatni a lövedékre.

A valóságban a lövedékre gyakorolt gravitációs erő, mint azt fizika órán megtanultuk 9,8 m/s2! A Wargaming azért módosította Newton gravitációs törvényét, hogy a tüzérség lövedékeinek röppályáját a játékhoz igazítsa. Amennyiben ezt nem tette volna meg, akkor például a X-es Object 261-nek egy 500 méterre lévő célpont eltalálásához 0,5°-os szögben kellene lőnie. De akkor hogyan lőhetne be a fedezékek illetve a házak mögé? Hát ezért kellett megemelni a gravitációs hatást, hogy magasabb emelkedési szögben tudjanak tüzelni az SPG-k. A Hummel esetében ez 14-15x-ös értéket mutat, míg az Object 261-nél már 20-as szorzó értékkel (177 m/s2) számol a Wargaming alkotó gárdája.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Ajánlott játékstílus

Ha azt gondolod, hogy csak be kell ülni egy sarokba és popcornt majszolva felülről nézni az előadást, akkor nagyon tévedsz. Alapvetően pár jó tanácsot adnék ezen az ág használóinak:

  1. Kerüld a szabvány helyeket, ahová az ellenfél tüzérei már a játék elején beszoktak lőni vakon. Próbálj meg új pozíciókat keresni, még ha ez néhány csatában a vesztedet is okozhatja. Amint kitapasztalod a számodra újabb helyek lehetőségeit, hosszabb távon eredményesebb lehetsz. Azonban vannak olyan pályák, ahol az új helyek lehetőségei korlátozottak, vagy akár egyáltalán nincsenek.
  2. A játék legelején azonnal indulj meg a tüzelési helyedet felvenni, mivel az ellenfél könnyű tankjai előszeretettel rohannak be a bázisod környékére, ez különösen igaz a kerekes szuper tankok beérkezése óta!
  3. Figyeld merre mozog az elején a csapatod, és ha csak te egyedül indultál meg mondjuk az A/1 pozíció felé, akkor a lehető leggyorsabban válts irányt, és inkább a „lemmingtrain” irányába haladj. Így a gyors halált előzheted meg.
  4. Tüzelés után rögtön menj odébb, így kisebb az esélye, hogy az ellenfél artyja kiszedjen.
  5. Jelezd csapatodnak a térkép pingelésével merre vagy becélozva és mennyi a hátralévő töltési időd, mivel ha ezt figyelembe veszik, akkor hatékonyabban tudnak támadni. Ezt (alapértelmezésben) a “T” billentyű megnyomásával érhetitek el.

Az, hogy melyik ágyút használod, mint fentebb írtam szerintem meghatározza a játékstílusodat.

A kisebb V-ös ágyú a kisebb lőtáv miatt sokkal több mozgást igényel, sokkal jobban kell követned a csapatod mozgását, jobban együtt kell élni a játék alakulásával, ebben segít a minimap, amely sok információt tartalmaz számodra! A nagyobb ágyúval már be tudod lőni a teljes pályát, sokkal inkább alkalmas a „klasszikus A/1 ben ülök és csak klikkelek" játékstílusra, bár én ezt nem szeretem. Ebben az esetben számolj a lövedék lassú sebességével, amely 420 m/s, magyarul akár 3 másodpercet is a levegőben tölthet kilövés után. Ez azt jelenti, hogy nem oda kell lőni ahol éppen van, hanem ahol véleményed szerint 2-3 másodperc múlva lesz a célpont. Én éppen ezért nem lövök a könnyű tankokra az elején - főleg a kerekesekre -, mert eltalálásukhoz igen nagy szerencsére lesz szükséged, gyors irányváltoztatási képességük miatt. Bár nem éri el az amerikai M44-es tűzerejét, gyorsaságát, illetve ágyúemelkedési szögét, mégis méltó ellenfélnek vélem vele szemben a Hummel-t a pontossága miatt. Nehéz tankok ellen a nagy ágyú javallott, bár a japán csoda heavyk - főleg a nyolcas O-HO és társai ellen - sokszor kevés az átütés és a kábításon kívül nem sok kárt tudtok bennük tenni. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem lesz könnyű. Én sokszor csak a kábításra megyek rá, mivel tudom, hogy nem tudok nagy kárt tenni benne, bízva abba, hogy az ott lévő csapattagok elvégzik a többit... Hát nem mindig jön össze!

A normál tankban ülők figyelmébe ajánlom, hogy mikor kábulatban van az ellenfél, akkor lassabban tölt és pontatlanabbul is lő! Használják ki a lehetőséget.

Javaslom még, hogy főleg a játék elején figyeljétek, hogy a csapattársak veszítenek-e HP-t anélkül, hogy egyetlen egy ellenfél is fel tűnt volna a kistérképen. Ha veszítenek, akkor azt jelenti, hogy valahol egy ellenfél light tankja már felderítő pozícióban van. Ilyenkor meg lehet próbálkozni a népszerű spot helyekre egy vakon leadott lövéssel. Ilyen helyek például Prohorovkán az E1 és D1 pozíció, vagy a hegyen az F0 vagy a G9 hely. Ezzel esetleg kiugraszthatjuk a nyulat a bokorból - szó szerint! Hátránya ennek, hogy ha közben felvillannak az ellenséges tankok, akkor azokra nem fogunk tudni tüzelni mivel éppen tölteni fogunk.

Counter artyzni ritkán szoktam, legfeljebb a csata kezdetén, mivel szerencse is kell a tudás mellett, hogy egyből kiszedjek egy ellenséges tüzért. A játék későbbi szakaszában meg egyáltalán nem alkalmazom, mivel ameddig próbálom kiszedni őket, addig a támogatásomtól fosztom meg a csapatomat. De mi is az a counter artyzás?

Counter artyzás: Az ellenséges tüzér kilövése a lövésnyom figyelésével, azaz anélkül, hogy azt felderítették volna. A counterezés (ellencsapás) gyakorlatilag abból áll, hogy a tüzérünkkel az ellenséges oldal tipikus tüzér pozícióit figyeljük felülről és megpróbáljuk a megjelenő lövésnyomok alapján kilőni az ellenséges SPG-ket. A példaként fent említett Prohorovka térképen a játék kezdetekor ha már a K8 pozícióban vagyok, fentről figyelem az A6 térképszelvényt. Amennyiben itt fadöntést látok, főleg ha ez a K8 irányába dől, akkor szinte biztosra lehet venni, hogy ott egy ellenséges égi áldást osztó foglalt helyet. Ilyenkor szoktam egy, azaz egy és nem több lövést oda megengedni. Ha nem is szedem ki, esetleg csak kábítom már akkor is sikert értem el, mert elbizonytalanítottam, valószínűleg új helyet fog keresni magának és addig sem cseszegeti a csapatomat.

És ha sokaknak még mindig nem válaszolódott meg azon kérdés, miszerint mi is a két fajta játék stílus? Hát rém egyszerű! Az egyikben mozogsz a tankoddal és együtt élsz a játékkal, míg a másikban meg eszegeted a kukoricát és percenként 2-3 alkalommal megnyomod a tűzgombot, majd a végén szidod a csapatot. Neked melyik játékmód tűnik élvezetesebbnek a kettő közül?

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Álcaháló
  • Töltésgyorsító
  • Célzásgyorsító

WIKI: Felszerelések

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag vagy 100-as/105-ös üzemanyag (javítja a forgási sebességet)
  • Csokoládé (ha sokallod az árát, akkor kézi tűzoltó)

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

Elődjét a Grillét és utódját a GW. Panthert tekintve a Hummel egy kakukktojás a legénységet illetően. Míg a Grillében 4 fős legénység van, a GW, Pantherben 5 fő küzd a csatamezőn, eközben pedig a Hummel-ben 6 fős legénység található. Míg a Grillében az egyik töltő látja el a rádiós feladatokat, addig a két töltővel rendelkező GW. Panherben a rádiós szerepkör a parancsnoknak jutott. A Hummel-ben szintén két töltő van, viszont mellettük van még rádiós, lövész, sofőr illetve parancsnok is. A következetességet köszönjük szépen! Jól látható, hogy a legénységi fejlesztések, illetve a következő tankba való átvitelük nem is lesz olyan egyszerű.

A Hummel-ben kiképzett személyzetnek legközelebb az ág VIII-as képviselőjében, a GW. Tiger (P)-ben vehetjük majd hasznát. Innentől felfelé viszont már minden német SPG 6 fős legénységgel rendelkezik.

Legénységi képességeknek a következőket ajánlanám:

  • Parancsnok: Álca, BIA, Felderítő vagy 6. érzék
  • Lövész: Álca, BIA, Célmegjelölő (a plusz 2 s miatt)
  • Sofőr: Álca, BIA, Irányított ütközés
  • Rádiós: Álca, BIA, Helyzetfelismerés (látótáv növelés miatt) vagy Bosszúálló
  • Töltő: Álca, BIA, Javítás
  • Töltő: Álca, BIA, Javítás

WIKI: Legénység

WN8 és GunMark értékek

A lenti képből jól látható, hogy ha egy kicsit is konyítunk valamennyit ehhez az ághoz, akkor a jó WN8 értékek kicsikarása nem egy lehetetlen feladat a Hummel-lel. A 2019 novemberi adatot nézve a http://wotgarage.net/ oldalon jól látható, hogy egy unicumnak számító kör eléréséhez elég 1750-et sebezni az ellenfélbe. A három gunmark sem lehetetlen, a kombinált (sebzés+támogatott sebzés) csatánkénti 1755-ös átlag eléréséhez.

Kiknek ajánlott?

Istenigazából mindenkinek, még azoknak is, akik eszeveszetten gyűlölik az artykat, és a játékból való kiirtásukat követelik. Miért is? Mert legalább megtanulják, hova tud, vagy nem tud belőni egy arty, és hol találnak ellene jó fedezéket, s az így megszerzett tudást „normál tankban” ülve is kamatoztatni tudják később. Ajánlom azoknak is, akik eleve szeretnek játszani ezzel a tankosztállyal, mivel egy elfogadható mobilitású és pontosságú járművet kapnak a kreditért cserébe, amely pontosságával és sebzés mértékével azért feltudja venni a verseny a VI-os artyk mezőnyével, főleg ha kábítási tulajdonságait kihasználjuk.

Videó

Két csatát láthattok. Az elsőben top tierként, a másodikban low tierkén szerepel a Hummel. Amellett hogy kiderül belőlük hogy Bodzy mekkora klikker noob, a pilseni és lakevillei helyezkedést is láthatjátok.

A csaták nem időrendben játszódnak le, illetve azért sietve hozzá teszem, nem mindig jön így össze, ehhez azért kell az RNG istene is. Csak erős idegzetűeknek!

Utószó

Nagyon sokáig nem játszottam arty ággal. Nem érdekelt igazán. Aztán 35.000 csata után egy érdekes kísérletbe kezdtem. Két artyval is szerver első lettem és volt olyan periódus, amikor egy hónapos időszakot nézve a személyes értékelés megközelítette a 8000-et, miközben a WN8 érték 2000 felett volt. Tehát artyval is lehet eredményeket elérni, ha tudjátok használni.


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2022. augusztus 31. 15:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 4 éve
    @Nortonor ! Szívemből szóltál! Sajnos tényleg kevesebben vagyunk akik időt és energiát fordítanak arra, hogy egy-egy tank elemzés kikerüljön. A másik ok például nálam, csak arról írok elemzést amelyben kompetensnek érzem magam, ezek főleg TD-k, Medek, egy-két heavy és most az első arty elemzésem. Például egy E-100 elemzést elképzelhetetlennek tartok magam részéről mert nem érzem a tankot mondjuk úgy hülye vagyok hozzá.... A következő ok, hogy én személy szerint is kevesebbet játszom már, szinte egyik új ágba sem fogtam bele a svéd kivételével. Vannak álmaim melyikről kellene írni mit is szeretnék, mert szívesen teszem de valahogy még sem visz rá a lelkem hogy annyi időt erre a játékra szánjak, hogy nullárol kihuzzam az adott ágat. Maradnak a meglévők. Egyébként ha jól számolom ez volt a 16.-ik elemzésem nem sokan tudnak többet felmutatni ennél ha van egyáltalán és akkor még a cikkekről nem is beszéltem. Én személy szerint ennyit tudok tenni a közösség érdekében.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    stewecom
    • Tankos
    · 4 éve
    Számomra a tier leggyengébb atyja, fej-fej mellett a SU-al, kipróbáltam valamennyit, sőt FV, M44 és az AMX jelenleg is a garázsban van, úgy gondolom - bár ez játékstílustól is függ, hogy a hatos tier legerősebbjei az AMX és az M44. Az amerikai a maga 16-17 másodperc körüli töltési idejével, a francia meg az "ütőerejével" jár az élen. Az FV304-et nerfelték, azóta csak árnyéka régi önmagának (legalábbis, amit megszoktam tőle).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 4 éve
    Kedves Mindenki!

    Most épp Roreno kommentje ami az ezt a témát feszegeti, de úgy nagy általánosságban azért leírnék egy-két dolgot.

    Mert bizony ebben igaza van, hogy egyre ritkábbak a tank elemzések és amikor egy új megjelenik akkor az nem biztos, hogy egy, a nagyközönség által kedvelt tankról szól.

    Ugyan csak a magam nevében beszélek, de szerintem ezzel a többi elemző is hasonlóképp van, hogy nem azt veszi az ember figyelembe, hogy "hú erről a népszerű típusról még nincs elemzés, akkor gyorsan írok egyet", hanem azt, hogy ha épp játszik az elemző egy tankkal és annak a felhasználása mondjuk eltér a hasonszőrű társaitól, akkor az elemző elgondolkodik azon, hogy lehet ezt a szemléletet be kéne mutassa másoknak is. Ilyen például egy hátsó tornyos tank, amivel a játékosok nagy része még mindig nem tudja mit kezdjen, vagy egy ránézésre hasznavehetetlen papír med, amiben aztán mégis ott rejlik valami plusz ami miatt érdemes elővenni, vagy mondjuk jelen esetben a Hummel kiságyúval, amit az egyszerű laikus lehet észre sem vesz, hanem egyből feldobja rá a nagyot. Ezek az elemzések nem megrendelésre íródnak, Jacktor nem ossza ki minden fél évben a kártyákat, hogy erről és erről a tankról kell neked és neked írni, hanem egyszerűen ahogy egy elemzőnek kedve van és úgy látja hogy érdemes foglalkozni az adott tankkal, akkor ír róla egy elemzést. Persze van amikor a kellemes és a hasznos épp keresztezi egymást és így megszületik egy népszerű típus elemzése (pl T-34 vagy most a Hummel), hiszen ez csakúgy működhet, ha az ember ráérez az elemzett tank ízére és ezt adja tovább, hogy az olvasó is lássa, miként lehet kihozni belőle a maximumot.

    Nyilván az egészhez hozzátartozik még az is, hogy amíg évekkel ezelőtt 4-5-6 aktív elemző dolgozott, addig manapság Bodzy-n és rajtam kívül nem igazán küld be senki sem elemzést, vagy ha be is küld, az nem üti meg azt a mércét, hogy kikerüljön.

    Persze ennek is megvan az oka, ezt most nem szeretném feszegetni, elég ha tudjátok, szép lassan fognak még csordogálni kifelé friss elemzések, de ez a műfaj sosem fog nagyipari méreteket ölteni, mert az csak a minőség rovására menne.

    Sokszor szóba kerül még hogy mi a helyzet a régi elemzésekkel, azokat frissíteni kéne mert már nem naprakészek stb. Ez valóban így van, de hogy jöhetnék én, vagy bárki más ahhoz, hogy az akkori szerző kész elemzését, szellemi termékét átírjam!? Ilyen esetekben célszerűbb lenne egy új elemzés megírása az adott tankról, ha az eredeti szerző már nem elérhető.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Roreno
      • Tankos
      · 4 éve
      Köszönöm a korrekt reakciót!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    charliefirpo_2018
    • Tankos
    · 4 éve
    Na majd este kiosztok pár tockost ezeknek a dongóknak az M44gyel...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hadik
    • Tankos
    · 4 éve
    Pohadjon meg az összes artys!!!!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      charliefirpo_2018
      • Tankos
      · 4 éve
      Lassabban hé,leirhatnád kulturáltan is
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Hadik
        • Tankos
        · 4 éve
        Nagyon szívesen leírom! Szét b...sza a játékot a sok szemét arty!
        Sajnos ennél kulturáltabb válaszra ne számíts, mert felidegesít a sok kislány lelkű, akik a pálya végén elbújva egy bokorból lövöldözve veszi ki a részét a csatából!! Megannyi játékot tesz tönkre, hogy jó pozícióból szétkapnak az ellenséges artyk!! BOTRÁNY!!!
        Az egész játékot ez kurta szét! Inkább szégyelnetek kéne magatokat,és nem ilyen posztokat kirakosgatni!!

        Az gondolom, az artyval való játszás,egy emberi jellem tükre!!
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          charliefirpo_2018
          • Tankos
          · 4 éve
          Szidjad inkább azokat akik a kerekes szemétláda köcsögöket berakta a játékba,semmi keresnivalójuk nem lenne itt,ezek a buzi kerekesek b@sszák szét a játékot igazán,azokhoz az artyk semmik,kevesebb kárt okoznak mert néha kilőnek valakit,tudod te egyáltalán mi mindenre kell figyelni? Figyelni hol tudsz segíteni,figyelni a minimapot,figyelni ki van bajban,meg magadra is hátha jön egy ilyen kerekes féreg, mivel a csapattársak általában leszarják az artyt,mondok én neked valamit pont ma volt hogy egy Hummel megmentette a T-150 életét,tudod mi volt utána? ,,Tank you Hummel" ilyet sem láttam még de vannak még udvarias emberek,na téma lezárva,befejeztem
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            bodzy
            • VIP
            · 4 éve
            @charliefirpo_2018 Hagyjad! Flusztrált szegény....
            • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
              charliefirpo_2018
              • Tankos
              · 4 éve
              Fél éve még ugyanezt írtam volna én is,csak azóta a személyes küldisorozat miatt megvettem az elsőt megváltozott a véleményem,ha felbasz a játék előveszem az M44et aztán kilövöldözöm a mérgem,most spec a Bishopot húzom,alig várom hogy meglegyen a nagyobbik ágyú mert ez a kicsi semmirevaló
              • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
                bodzy
                • VIP
                · 4 éve
                A Bishop?? A legjobb szerintem imádom! Az FV a közelébe sincs sokkal pontosabb nála (tűpontos!), csak kicsit lomha illetve a lőtávolsága is erősen korlátozott, de ha megtanulsz vele játszani akkor pöpec gép lesz
              • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
                charliefirpo_2018
                • Tankos
                · 4 éve
                Megy ám az arty probléma két fronton is....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vaskereszt
    • Tankos
    · 4 éve
    a kisebb lövegnek azért kisebb a lőtávolsága mert rövidebb a csöve
    (45 fokban tudsz a legmesszebbre lőni, 45 fok felett ívesebb alatta pedig laposabb lesz a röppályád [legalábbis a valóságban], bár itt mindkét ágyú csak 42 fokot tud, ezért dönt itt a csőhossz, a hajítótöltet mérete és a gránát maga )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ticsungg
    • Tankos
    · 4 éve
    Szerintem momentán tűzoltó és benzin felesleges arty-ba, lévén, ha HE-vel találják el és kigyullad, már úgysem lesz időd használni, mert az a maradék pár HP, ami marad, leég még automata tűzoltóval is. Nagyon ritka az az eset, hogy ha meglát egy light/med túlélem. 4-5 esetre emlékszem, háromszor LefH18B2-vel a tesrtől pattantak, amíg céloztam/belém jöttek. Egy két alkalommal pedig az M44 lánccal levette a lövéseket.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 4 éve
    Időben szólók ha esetleg megjelenik a játékban ne lepődjetek meg, mivel mostanában úgyis ez kezd a trend lenni...
    2S35 (2x152mm) orosz löveg
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tsingor
    • Tankos
    · 4 éve
    Ritkán megyek artyval. A Grille után egyből kihúztam szabad tapasztalatból a Hummel VI-os ágyúját. Örültem, hogy végre átlövöm a pályát. Hát..., senkinek nem ajánlom. A legkisebb lejtő, a legkisebb fedezék feladja neki a leckét. Laposan lő, lassan tölt, kriminális. Volt hogy egy max. 15%-os lejtőnél szűkülés után a képernyő szélén csapódott a lövedék, vagyis a "lejtő" alján.

    Anno egy küldit letudtam, és nem akartam tovább szenvedni vele, de az elemzés miatt tettem egy próbát. Lecseréltem az ágyút, és dübörög a Dongó

    Köszi!
Tovább a kategóriában: « G.W. E 100 - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.