Jelenleg

9
látogatónk van

2016. november 17. 08:38

T-34-85 Rudy - Elemzés

Írta:
(48 szavazat)
29 hozzászólás

Bevezető - A jól sikerült másolat...

A tankhoz az alapötletet az 1966-os évben készített lengyel filmsorozat, a Négy páncélos és a kutya adta. Gyerekkoromban esténként sokszor ültem TV elé hogy megnézzem, bár sok választás nem volt akkoriban, lévén két adó volt az M1 és az M2, ráadásul a hétfő adásmentes nap volt. A sorozat a négy harckocsizó Gustlik, Janek, Olgierd és Grigorij kalandjait mutatja be a Berlinbe vezető úton, akiket elkísér hűséges társuk a németjuhász Gömböc is. Az akkori szovjet propaganda filmektől eltérően nem annyira a hős küzdelemről szólt, mint inkább a tank legénységnek mindennapjait mutatta be, némi kalandokkal megfűszerezve, talán ezért is volt annyira népszerű Magyarországon. Stílusában talán a magyar Bors, vagy az Egy óra múlva itt vagyok sorozathoz lehetne hasonlítani.

A játékban

A Wargaming a 2015-ös 70. évfordulós Győzelem Napi akcióban hozta be a Berlini Triót, amelynek egyik darabja a T-34-85 Rudy, a Cromwell B és az IS-2 mellett. Ismerve a WG prémiumtankokkal kapcsolatos alap koncepcióját, mely szerint sok mindenben legyenek rosszabbak a normál tankhoz képest, félve nézegethetjük ezt a tankot, főleg ha két dolgot is figyelembe veszünk. Az egyik, hogy volt már egy nem túl jól sikerült másolat a T34-85M, illetve a kutya neve a tankban: Szarik... Nem volt túl bíztató! Én azért a továbbiakban Gömböcnek fogom hívni, ha nem okozok túl nagy keveredést a fejekben!

Végül vettem egy nagy levegőt, és megvettem a Berlini csomagot 21.000 jó magyar valutáért, ami tulajdonképpen nem volt sok, hisz kaptam 3 prémium tankot és 7500 aranyat, amiből meg tudtam venni a ma már nem kapható SU-85I orosz TD-t is, valamint a Dicker Max-ot is. Tehát 3 tank árából lett 5 prémium tankom. Azt is meg kell említeni, hogy a tankot 100%-os legénységgel és BIA skillel kaptuk meg ezért az árért. Meg kell mondjam, miután kipróbáltam mind a hármat, szerintem ez volt a WG legjobb dobása a prémium tankok terén, mert a trió tagjai kellemes csalódást okoztak. A Rudy ritkán kerül a Prémium Shop-ba, általában karácsonykor, illetve május elején a Győzelem napi megemlékezéskor.

Na de lássuk milyen is ez a tank. Mivel silean2 tollából született egy jó elemzés a T-34-85-ről, így utólagos engedelmével pár dolgot átveszek onnan, mert a két tank, ha nem is egypetéjű, de legalább kétpetéjű ikerpár. Sok dologban megegyeznek, viszont egy-két apró részletben különböznek is, így az elemzésem is főleg a T-34-85-tel veti majd össze. Bár lengyelnek született, mégis az orosz ág prémiumtankja lett.

Paraméterek

Motor

A Rudy a tesó VI-os szintű motorját kapta meg a V-2-24-et, ami 500 LE-vel rendelkezik, szemben a szovjet változat 600 LE-jével. Na, itt mindenki felkapja a fejét és már mondja is: na, egy lassú dög lesz! Várjatok! Mindkét tank mind előre, mind hátrafelé ugyanazt a sebességet tudja (54/20 km/h), pedig a fajlagos teljesítménye jobb a T-34-85-nek, konkrétan 17,83 LE/t, mí a Rudy-é csak 15,39 LE/t. Na most akkor mi van?? Egyszerű a magyarázat erre, az egyik a súly, amiben a Rudy 1,2 tonnával könnyebb orosz változatához képest, miközben a terhelhetősége ugyanannyi maradt, 35,3 tonna. Gyulladás esélye 3%-kal rosszabb (15%) mint a sztálini remekműnek.

Felfüggesztés

A másik különbséget - bár mindkettő a T-34-85-60-as felfüggesztéssel rendelkezik (fejlesztett verzió) - a talajellenállásban kell keresni. Talajellenállások (T-34-85 Rudy / T-34-85):

  • Kemény talajon: 0,90 / 1,10
  • Közepes talajon: 1,00 / 1,30
  • Lágy talajon: 1,80 / 2,10

Jól látszik, hogy a lengyel változat értékei lényegesen jobbak. Fordulási sebességben is jobb képet mutat a T-34-85-nél, hisz annak 38 fok/mp, míg a Rudy-nak 42 fok/mp ez a paramétere. Hegymenetben és puha talajon a mozgékonyságát hamar elveszíti, ugyanúgy mint a normál verzió, bár kisebb mértékben, a jobb ellenállása végett.

Páncélzat

Ebben a két tank teljesen azonos képet mutat, semmi eltérés nincs közöttük. A torony eleje, amint a hasát eltudjuk dugni képes lepattanókat produkálni, persze nem egy Ferdinánd ellen.

  T-34-85 Rudy (test / torony) T-34-85 (test / torony)
Front 45 / 90 mm 45 / 90 mm
Oldalt 45 / 75 mm 45 / 75 mm
Hátul 40 / 52 mm 40 / 52 mm

A torony forgási sebessége mind két tanknál azonos (46 fok/mp) és az ágyúsüllyedésük is megegyezik (-7/+22 fok). Bár a toronyforgás 2 fokkal rosszabb mint a Cromwell-ek esetében, azért panaszra nincs okunk, attól nem kell tartanunk hogy nem tudjuk lekövetni az ellenfelet. Látótávunk pontosan 5 méterrel jobb, mint a sztálinium verzióé, 365 méter. BIA + Felderítő + Helyzetfelismerés skillekkel, megspékelve egy távcsővel ez az érték 430 méterre tornázható fel, ha meg sniperkodni akarunk vele (bár nem arra való) és periszkópot használunk a távcső helyett, akkor ez 5 mp mozdulatlanság után 489 méterre kúszik fel. Ekkor csak azt nem látjuk meg akit nem akarunk.

Mint silean2 is leírta az orosz változatnál, a toronyban van elhelyezve a lőszerrekesz, ezért gyakran onnan fogjuk kapni a sárgulást (nagyobb kaliberektől a robbanást). Továbbá a töltő és a parancsnok is szereti mellel levenni a lövéseket, ami szintén nem egy pozitívum a toronyhoz. Szemből a vezető, oldalról a lőszerrekesz, a motor és üzemanyagtartály, hátulról pedig a motor szeret gyulladni, ezért nem célszerű a tűzoltó készülék elhagyása.

Álcaértékével sincs szégyenkezni valója, a hatos medek között a harmadik helyen áll a T-34-85 és a kínai nagy fal mögött leszületett verziója, a Type 58 mögött. Bár ha feltesszük a T-34-85-re a Rudy paramétereinek megfelelő ágyút, akkor az orosz testvér lövés utáni értéke 3,32-re csökken, ami rosszabb mint a prémium tank esetében. Mivel ez a táblázat a 9.14-es értékeket mutatja, a garázsban fellehető összehasonlító táblázat (lásd lejjebb) a Cromwell B mögött a második helyre hozza be a Rudyt, megelőzve az összes rokon tankot is.

Ágyú

Rudynk az elvtársaktól az iker 6-os szintű ágyúját kapta. Most jön a második felhördülés, na, akkor ez nem üt át semmit. Tévedtek! A rajta levő 85 mm ZiS-S-53 ágyú fő paraméterei teljesen megegyeznek a T-34-85 85mm D5T-85BM top ágyújával, sőt két paraméterében még jobb is, az egyik az alap célzásidő, mely a Rudynál 2,2 mp, a T-34-85-nél pedig 2,3 mp. A másik a lőszer javadalmazás, itt Gömböc 56 lőszer felett ül, míg az eredeti változat 48 lőszert tud a csatába vinni. De nézzük is a főbb értékeket. Alap 100%-os legénységgel:

  T-34-85 Rudy T-34-85
Átütés (AP/APCR/HE) 144/194/44 mm 144/194/44 mm
DPM 1800/1800/3000 hp/perc 1800/1800/3000 hp/perc
Sebzés 180/180/300 hp 180/180/300 hp
Lövedék sebesség 950/1188/950 m/s 950/1188/950 m/s
Tűzgyorsaság 10 lövés/perc 10 lövés/perc
Újratöltési idő 6 mp 6 mp
Pontosság 0,37 m/100m 0,37 m/100m
Célzási idő 2,2 mp 2,3 mp
Ágyúemelkedés -7/+22 fok -7/+22 fok
Lőszer kapacitás 56 db 48 db

BIA + Ventilátor + Töltésgyorsítóval a pontosság 0,34 m-re, a töltésidő 4,95 másodpercre, Adrenalin roham skill esetén 72 hp alatt 4,5 másodpercre csökken, míg a percenkénti lövés szám 12,1-re, így a DPM 2180 hp/perc-re emelkedik.

Puha tankok (light, Cromwell, Hellcat, stb.) esetén alkalmazhatjuk a robbanó lövedéket is, mert sok HP-t tudunk lefaragni belőlük és szinte biztos hogy egy-két moduljuk vagy legénységi tagjuk is keresgélni fogja a helyét az ellenfélnél. HE lőszerének alfa sebzése és átütése a T34-85-tel együtt a legmagasabb a hatos medek mezőnyében. Lőszer elosztása nálam a következőképpen alakul: 26 AP, 22 APCR és 8 HE.

Bár stabilizátor nem szerelhető fel rá, viszonylag jó a szórásképe teljes beszűkülés hiányában, de azért tud misselni, viszont közel sem annyira mint a Cromwell család. Amennyiben kivárjuk a teljes beszűkülést, az ágyú egész pontos tud lenni nagyobb távolságokra is. Toronyforgáskor sem lesz pontatlan, főleg egy közelharc esetében. Pontosságát így a játékban a német/amerikai közepesek mögé tenném, főleg közepes és nagy távolságon. Bár a kínai rokon papírra vetett DPM-e nagyobb, a gyakorlat viszont ezt hosszútávon nem igazolja, mível a távol-keleti testvér gyártmánya szerényebb átütésű és teljes beszűkülés nélkül pontatlanabb is.

Az, hogy ki mit tekint jó ágyúnak, mindenkinél más, mert valaki a pontosságot, valaki a sebzés nagyságát, valaki az átütőerőt tartja fontosnak. Én a három egyvelegét tekintem fontosnak, és ezért a Rudy-n lévő ágyút a jó osztályba sorolom. Például a Cromwell család ágyúja közelharcban jobb, de ott felejtsük el a sniperkedést. Vagy vegyük példának az az orosz ágon az A-43-at, ami 3,3 mp alatt tölt és a célzási ideje is jobb a maga 1,9 másodpercével, viszont alap átütőereje, illetve lövésenkénti sebzése kevés, főleg egy Tier 8-as tankokkal megtűzdelt meccsen. Ha a lövegre vonatkoztatott paraméterek masszahalmazát egybe gyúrom, akkor a Rudy ágyúja a kellemes kategóriában köt ki.

Ajánlott játékstílus

Írhatnám azt is hogy nézzétek meg a T-34-85 elemzést, mivel ugyanúgy kell(ene) játszani vele, de ettől megkíméllek benneteket.

Top tierként az első sorba szoktam menni vele, de lehetőleg sohasem egyedül. Amennyiben van egy Cromwell, akkor azzal, hogy kihasználjam a jobb látótávját és tudjam lőni az általa felderített tankokat.

A másik lehetőség, amikor a heavy tankok kisegítőjeként vonulok harcba és a töltési idejük alatt tartom sakkban az ellenfél tankjait. Bár a tank nem egy amerikai domb harcos, azért a dimbes-dombos pályákon sem jön zavarba a -7 fokos ágyúsüllyedésének köszönhetően. Ugyanez nem mondható el a fejlesztési fa 8-9-10-es osztályában.

Tier 7-ben átmegy a tank egy medium/light átmenetbe, ugyanis a mozgékonyságunk még meg van, ellentétben az átütésünkkel, ami már csak az enemy oldalába/hátába elég. Ha van rá lehetőségünk keressünk magunk mellé még egy közepes vagy mozgékonyabb nehéz tankot, hogy ne mi fogjuk fel a sebzéseket. Sokan becsülik le a tankot páncélnélkülisége miatt, ezért egy esetleges sidescrape vagy a tank rázása elég furcsa lepattanókat tud generálni.

Tier VIII-ban erősen pálya függő az alkalmazott harci technika. Amennyire lehetséges maradjunk az elején támogató szerepben, spottoljunk a társaknak (ha van rá lehetőség), mint a négy csatás videóm utolsó körében tettem én is. Egy ilyen csatában még fontosabb az az alapigazság, miszerint tartalékoljuk a HP-nkat a csata végére. A "rejtett tartalékok" piros vonal mellől történő írogatásaival ne foglakozzunk különösebben, mert ők előszeretettel küldenek a vágóhídra maguk helyett. A végjáték környékén próbáljuk meg a kevés HP-val rendelkező tankokat likvidálni. Egy ilyen ütközetben azért már sokszor kell használni az APCR lövedék előnyeit, mivel az alap AP itt már sokszor kevés lehet és nem mindig van lehetőség az álmoskönyv szerinti hátba kerülő manővernek. A garázsban most már lehetőség van a tanjkok összehasonlítására, ki is választottam egy párat. A táblázat jól mutatja, hogy az alap átütőereje minimálisan lemaradva az új svéd prémium tank az Strv m/42-57 mögött a második helyre elég.

Legénység

Ez a tank kiválóan alkalmas a 8-as szinttől felfelé lévő orosz medek legénységének fejlesztésére, mivel ebben is 4 fő ül, ahogy azokban is, na meg Gömböc, a kutya, aki ugatással jelzi, ha felderítettek minket (bár ez a lehetőség nem mindenkinél működik, gondolom akik valamilyen modot használnak ott ez elmaradhat). A tankban Parancsnok, Lövész, Vezető és Töltő kapott helyet. A parancsnok egyben a rádiós feladatkört is ellátja.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ez is teljesen megegyezik a T-34-85-tel.

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Célzásgyorsító/Optika

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltókészülék
  • Kis javítókészlet 
  • Kis elsősegélycsomag

A pótellátmányt én nem használok, bár segítene sok mindenben, de a 20k az 20k (már ha nem akcióban szerezzük be).

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + BiA + Javítás
  • Lövész: Álcázás + BiA + Javítás
  • Vezető: Álcázás + BiA + Javítás
  • Rádiós: Álcázás + BiA + Javítás
  • Töltő: Álcázás + BiA + Javítás

Nálam a tankban a T-62A-ban használt legénység ül, akik a 6. skill sort húzzák épp és a következőképpen osztottam ki nekik a tudást:

Lehet látni, hogy főleg a harci teljesítményükre helyeztem a hangsúlyt, és kevésbé az álcázásra vagy javításra, tűzoltó skill például nincs egyiken se, az majd a következő lesz.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó mobilitás
  • Jó ágyú
  • Jó látótávolság
  • Jó kredithozam
  • Jó élvezeti faktor

Hátrányai

  • Viszonylag nagy fordulási kör
  • Modul érzékenység
  • Puha talajon közepes sebességvesztés

Miben jobb vagy rosszabb, mint a T-34-85?

Véleményem szerint ha csak a számokat nézzük, nincs rosszabb tulajdonsága, de a valóság mást mutat: gyengébb a motor lóereje és LE/tonna aránya, illetve a gyulladási hajlama. Ellenben jó pár értékben jobb az eredeti kiadáshoz képest:

  • Jobb fordulási sebesség
  • Jobb látótáv
  • Gyorsabb célzási idő
  • Jobb talaj ellenállás
  • Jobb gyorsulás
  • Nagyobb lőszer kapacitás

Összességében egy jól használható prémium tankot kapunk kb. 3500 gold árának megfelelő magyar forintért, amely kiválóan használható 6-os CW-n/SH-n és ha klán bekapcsolja a kreditbónuszt is, akkor kiválóan lehet vele keresni is.

Elvárt WN8

Az hogy mennyire jó is ez a tank, az elvárt WN8 értékek is mutatják, ami magasabb mint a T-34-85 esetében:

Bevétel

Átlagos körökkel, prémiumfiókkal kb. 35.000 kredit simán hozható, míg jobb körökkel az 50-60.000 kredit sem kizárt. Azért egy hosszabb csatánál, ha nem jól választjuk meg a lőszer használatát, simán el tudjuk lövöldözgetni a profitot.

Kiknek ajánlott

Kinek ajánlom? Röviden, mindenkinek. Bővebben azoknak, akik szeretnek meddel játszani, sokat CW-znek/SH-znak 6-os szinten és akik orosz legénységet szeretnének húzni. Nagyon kellemes jól játszható tank, személy szerint a kedvencem.

Kinek nem ajánlom? Most lehet hogy kicsit nyers leszek, de azoknak, akik nem tudnak játszani! Felesleges pénzkidobás Nekik, mert ettől a tanktól nem lesznek jobbak, sőt mivel nagyobb a WN8 elvárása, esetleg még romlani is fog a statisztikájuk.

Videók

Íme, pár saját kör vele:


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    istike74
    • Tankos
    · 3 éve
    Gömböc nálam is néma!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    1stOverlord
    • Tankos
    · 6 éve
    BIA skill alapból jár hozzá és a kutya egyáltalán nem ugat (0.9.22.01)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 6 éve
    Annyit változott a tavalyi elemzés megírása óta amit F3rmi is említett, a lőszerátütése megkapta a másik két testvér értékét, és a talaj ellenállása is javítva lett (bár még mindig a legrosszabb a három közül), ezáltal kicsit jobban gyorsul.

    [img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/08/28/482rudy_vs_35_85M.png[/img][/URL]

    A teljes összehasonlítást itt találod:

    https://tanks.gg/compare/rudy?t=t-34-85m~t-34-85
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BiO_rOo_BOT
    • Tankos
    · 6 éve
    Ne feledd, ez egy régebbi cikk, ami a T-34-85M buff elött készült.
    Jól érzed - jelenleg a trióból (T34-85, Rudy, T34-85M) ez a leghasználhatóbb tank. Szinte mindenben jobb mint a másik kettő, és ezért nagyjából némi mobilitást áldoz fel.
    Ha szempont - mivel most már sok van belőle (nyeremény) és így sokan nem játszanak jól vele, relatív egyszerű rá kihúzni a 3GM-et - régebben ez sokkal nehezebb volt.

    [quote name="Hálószakasz"][quote name="Lucfenyő"]Sziasztok!

    A T-34/85M buff után melyik a jobb? Az vagy a Rudy? A stat eltéréseket tudom/ismerem, az érdekelne, hogy összességében melyik a hatékonyabb randomban ill sh-ban.
    Köszi![/quote]
    Eloszor is nagyon szepen koszonom a remek elemzest! Ami pedig a kerdest illeti: Mindketto tank ott figyel a garazsomban azota, miota eloszor megjelentek. En(!) ugy erzem, a T34-85M hasznalhatobb egy picivel.[/quote]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocek89
    • Tankos
    · 6 éve
    Szerintem a napokban hozzám is beköltözik, bár erősen agyalok a vásárlás értelmén. Kell a legénység, de megkavarták az embert az ajándék 85M-mel. Saját magamra is kíváncsi leszek mennyire sikerül majd párhuzamosan játszani velük a kevés időmben.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hálószakasz
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Lucfenyő"]Sziasztok!

    A T-34/85M buff után melyik a jobb? Az vagy a Rudy? A stat eltéréseket tudom/ismerem, az érdekelne, hogy összességében melyik a hatékonyabb randomban ill sh-ban.
    Köszi![/quote]
    Eloszor is nagyon szepen koszonom a remek elemzest! Ami pedig a kerdest illeti: Mindketto tank ott figyel a garazsomban azota, miota eloszor megjelentek. En(!) ugy erzem, a T34-85M hasznalhatobb egy picivel.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Lucfenyő
    • Tankos
    · 6 éve
    Sziasztok!

    A T-34/85M buff után melyik a jobb? Az vagy a Rudy? A stat eltéréseket tudom/ismerem, az érdekelne, hogy összességében melyik a hatékonyabb randomban ill sh-ban.
    Köszi!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bulkin2734
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszönöm a gyors választ.
    Szerintem Rudy lesz ez
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    uBootVII
    • Tankos
    · 6 éve
    Fullos legénységet jelent illetve már rajtuk lesz 0. sorban a BIA és mellette az arany kereszt, hogy teheted is a képességet rá

    A csajok ugye 100%-al jönnek és random 2 skill mehet rá. Itt a BIA teljesen megvan 0. sorban, és az első skillt meg választhatod egyből.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bulkin2734
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="bodzy"]Ezt így nehéz megválaszolni, mert mintha a Harleyt akarnád összehasonlítanai a Hayabusával.
    A cromi mozgékony gyors inkább light mint med de pocsék az ágyúja messzire. A rudy lassabb lassabban is lő de nagyobbat sebez és pontosabb is. Az sem mellékes hogy melyik ágat akarod húzni az angolt vagy az oroszt? Egyébként mindkettő jó !
    100%-os legénységet jelent teljes BIA skillel ![/quote]
    Köszönöm a választ, orosz med ág felé húz a szívem, de nem tudok dönteni Gondolom most lesz majd cromwell b is.
    Jól gondolom, hogy a példád alapján a cromi a hayabusa, a Rudy pedig a Harley?
    A 100% legénységről; szóval nem úgy mint a csajok, hogy első sor megvan, és mindját 6. érzékkel nyit, hanem csak az új toborzásos 200 aranyas 100%, de van rajtuk bia?
Tovább a kategóriában: « T-44 - Elemzés T-34 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.