Jelenleg

9
látogatónk van

2015. április 24. 08:48

M18 Hellcat - Elemzés

Írta:
(51 szavazat)
69 hozzászólás

Bevezető (avagy dorombolj cicus)

Nekem nagy kedvencem és szerintem a név is igen találó: Pokolmacska. A tank tulajdonságai megfelelnek ennek: kiválóan lopakodik, jól lát, gyorsan könyörtelenül lecsap, majd villám gyorsan eltűnik vigyázva sérülékeny testére.

Amikor megjelent a játék ez a tank volt az egyik legélvezetesebben játszható jármű, mára a sok nerf miatt kicsit vegyesebb a kép. Az amerikai páncélvadászok VI-os szintű képviselője az M18 Hellcat, amit a T67-ből tudunk kifejleszteni. Kezdetben csak az amerikai TD vonalnak voltak forgótornyos járművei kivéve a X-es szintű brit FV215b 183 bár annak is csak 45 fok a löveg kitéríthetősége oldalanként. Mára ez a helyzet megváltozott a német Rhm, az angol Achilles vonaltól felfelé tudunk forgótornyosak közül választani. Elméletileg ez az egyik legnagyobb sebességű jármű a játékban 72 km/h, de ez nem érződik annyira mivel a gyorsulása elég lassú.      

Mit is kapunk a megvásárlásával? Egy szinte páncélzat nélküli, lassan gyorsuló, lassan forgó járművet. Az hogy mitől jó mégis? Mert pontos gyorsan lő és jól szűkül a célkereszt, jó a mobilitása és álca értéke, valamint, hogy a gyenge páncélzat megtanít minket ésszel játszani (de csak akkor, ha akarunk tanulni). A mini mapot ennél a tanknál (mindegyiknél) különösen nagy figyelemmel kell kísérni. A jó helyezkedést, pozícióváltást nagyon meghálálja, a rosszat iszonyúan bünteti. Na de lássuk részletesen.

Paraméterek

Ágyú

A Hellcat legjobb része. Négy ágyú közül választhatunk. 3 db 76 mm-es, történelmileg ezek voltak rajta. Az első valljuk be ezen a szinten nem sokat ér, nincs átütése (101 mm) és elég pontatlan is (0,41/100m), de szerencsére ezzel nem is kell bajlódnunk hiszen a T67-ből már valószínűleg hozzuk a 76mm-es M1A1 löveget amivel már 128 mm az átütésünk. A következő M1A2 ágyúval átütésünk nem változik, viszont gyorsabban lő, BiA-val, ellátmánnyal és töltésgyorsítóval 1,53-as célzási sebességet, 23,2 lövés/percet és brutális 2667 dpm-et érhetünk el. Emellett még pontosabb is, 0,31 a szórásunk és ezzel oszthatjuk ki a legtöbb sebzést is. De ez csak elméleti, mivel a páncél átütésünk azért korlátozott, főleg nagyobb tier ellen. Kisebb tankok ellen elég ez az ágyú is, de mivel sokszor tesz be minket az MM 8-asok ellen, ott ez az átütés kevés, ezért jobb választás a top ágyú, azaz a VII-es szintű 90mm-es AT GUN M3, melynek az értékei a következők:

  • Páncélátütés: 160/243/45 mm
  • Sebzés: 240/240/320
  • Tűzgyorsaság: 7,06 lövés/perc
  • Célzásidő: 1,7 mp
  • Pontosság: 0,35/100
  • Alapsebzés: 1694 dpm

Mivel venti a nyitott torony miatt nem rakható fel, BiA, pillanatkép, adrenalin roham, töltésgyorsító, célzásgyorsító stb. használatával akár 1,37 mp célzásidő és 8,73 lövés/perc is elérhető, így a percenként kiosztható sebzés 2096 dpm lesz. Ez az érték a VI-os TD-k között papíron elég hátul helyezkedik el, de a valóságban sokkal jobb, hála a pontos és jó átütésű ágyúnak, mi sokkal kevesebbet veszítünk az elméleti értékből, mint a többiek, ezért nevéhez híven a pokol macskájává válik.

A lőszertár kapacitása 30 db, ami egy hosszabb csata esetében esetleg kevés lehet, nálam eddig kétszer fogyott el az 5500 ütközet alatt. Személy szerint én 27 db normál és 3 gold lőszert viszek magammal a nehezebben átlőhető ellenfelek ellen.

Vertikális kitéríthetősége igen kellemes -10 és +20 fok, bár hulldown-ra nem alkalmas a páncélja miatt. Kiválóan alkalmazható viszont terepen, ahol fontos a negatív csőlehajlás.

A lövedék sebessége PCT esetében 853 m/s, míg APCR esetében 1066 m/s, ami 243 mm átütést eredményez, ami a sok 8-as tank ellen elég és a legjobbak közé emeli a szintjén. A VI-os TD-k között ennél csak az ARL V39 90 mm-ese tud többet 259-es átütéssel, és a Churchill Gun Carrier APCR-e 246 mm-rel. Az ágyú pontossága kellemes perceket tud szerezni, de azért néha halálbiztos lövések is mellé tudnak menni (lásd videó 2 vége).

Felépítmény, torony

Megvásárlásakor egy nyitott tetejű forgótornyos járművet kapunk 5 fős legénységgel 550 hp-val, ami nem sok páncélozottsággal rendelkezik, ezt feláldozták a sebesség oltárán. Az első tornyunk az M18M34A1, amely 25/13/13 mm értékével valljuk be még 2 tierrel lejjebb is kevésnek bizonyul. Ahogy haladunk előre, módunkban áll megvásárolni az M18M1-et, ami már 76/31/44 mm-es védettséggel rendelkezik és az életerőnk is 570-re nő, de ettől még messze nem lesz acélbunker. Torony hátsó négyszöge 127 mm-es, hogy az minek??  A törzse 13/13/13 mm ami szintén szinte a null kategória.

Mindkét toronynál a forgási sebesség 16 fok, ami elég kevés főleg ha úgy nézzük ezt az adatot, hogy egy teljesen hátrafelé néző Hellcatnak több mint 11 sec, egy oldalra nézőnek pedig 5,6 sec kell ahhoz hogy újra előre nézhessen. Ez idő alatt egy med akár kétszer is meg tud lőni minket a viszonzás lehetősége nélkül. Ezért érdemes már menet közben is előre arrafelé forgatni az ágyúnkat, ahová majd lőni szeretnénk. Ez az érték a test forgásával javítható a maga 30 fok hozzáadásával, de akkor csökken az álcázási értékünk. Alap látótávolság 370 méter, ami egész jónak mondható. Ez periszkóppal, BiA-val, felderítő és helyzetfelismerő skillekkel akár 496 méterre is feltornázható, amivel kiváló spotter is lehet.

A top rádiónk 750 méteres hatósugara mindenre elég és a legjobb kategóriájában. Álcázási értéke, a harmadik legjobb a Jagdpanzer IV és a SU-100 után a VI-os TD között, amely igaz mind a mozdulatlan, mind mozgás közbeni, mind a lövés utáni értékekre.

Felfüggesztés

Két felfüggesztés közül választhatunk, ami szinte csak a terhelhetőségben tér el egymástól. Mindkettőnek 30 fok/mp a forgási sebessége, ami medek ellen kifejezetten hátrányos tehát ne nagyon bonyolódjuk közelharcba, mert mi húzzuk a rövidebbet , simán körbe utaznak minket sokszor esélyt sem hagyva arra hogy meglőjük őket. A fejlesztett felfüggesztés kifejlesztése fontos, mivel csak ezután rakható fel a top motor, torony és löveg. Talajellenállása, fordulása terepen jelentősen romlik.

Motor

Három motor közül választhatunk, amely mindegyike 20%-os eséllyel gyullad ki, de a legjobb választás a V-ös szintű WRIGHT CONTINENTAL R-975C4, amely 460 LE-s és ezzel érhetjük el a 72 km/h-s végsebességet. De üröm az örömben, hogy elég nehézkesen gyorsul: kb. 40- 50 km/h óráig a legtöbb közepes tank tartani tudja velünk a tempót, forduláskor pedig elég nagy a tempó vesztésünk. Fajlagos teljesítménye 22,38 LE/t. Én személy szerint hiányolok egy jobb gyorsulásra képes VI-os szintű motort, ami jobban illene a macskánk karakterisztikájához. Tolatási sebessége ma már csak 12 km/h.

Ajánlott játékstílus

Sokan elkövették azt a hibát amit az elején én is, amikor megszereztem, hogy én vagyok a játék sportautója, gyerünk vágtázzunk előre, aztán csodálkoztak ha a játék kezdetét követő egy percen belül a garázsban voltak ismét. A legtöbb csapattárs ezzel a tempóval nem tudott lépést tartani, így magunkra maradtunk, mivel a hátra hagyott társak nem tudtak nekünk segíteni, hiába derítettük fel a teljes ellenséges csapatot. A Hellcat főleg terepen érzi igazán elemében magát, amikor kihasználva a negatív csőlehajlásunk nyújtotta előnyt, kibújunk a domb mögül minél kisebb célfelületet mutatva az ellenségnek, lövünk, majd visszahúzódunk. Ha nincs a közelünkben ellenséges tank aki felspottolhatna (hála a jó álca értéknek és a nagy látótávunknak), még lövés után sem tudják felderíteni a helyzetünket (lásd videó 1).

Városi pályák szerintem nem igazán kedveznek neki, mivel szinte nincs páncélja és eldugni sem nagyon tudjuk a macskánkat. Bár a legtöbb sebzésem a Ruinbergen volt vele. Gyenge páncélzatunkat szinte mindenki belövi, nagy szerencse kell egy-egy pattintáshoz. Egy T34-85 két HE lövéssel garázsba tud minket küldeni, mert amíg mi egyet lövünk 240-es sebzéssel, az ő két lövése elég az 570 hp-nk kinullázásához, ami nem igazán bizonyul jó cserének.            

Érdemes továbbá szem előtt tartani azt a tényt is, hogy fordulásunk igen lassú, Himmelsdorfon például a dombról lefele jövet már egy házzal korábban el kell kezdeni a kanyarodást, mert különben a szemben lévő ház falának ütközünk. 

Ha top tier vagyunk akkor gyors pozíció foglalással - kihasználva sebességünket és látótávunkat és álca értékünket - passzív spotterként segíthetünk felderíteni az ellenfelet ügyelve arra, hogy a csapat tudjon segíteni ha kell, majd ha a helyzet úgy hozza, jöhet egy másik tüzelési pozíció gyors felvétele, melyre sebessége miatt kiválóan alkalmas. Alacsonyabb ellenfelek ellen az ágyúja igen félelmetes, mivel sokszor akár egy lövés is elég lehet ellenük. A 0.9. valahányas nerf előtt kiválóan működött hogy kibújsz a fedezék közül lőni majd vissza, de a tolatási sebességét a nerffel lecsökkentették 20-ról 12 km/h-ra. Akik régóta játszottak vele és nem szokták még meg az új paramétereket, sokszor áldozatává váltak ennek, mivel nem tudtak olyan gyorsan visszamenni a fedezék mögé mint eddig (bár a valós értéke 20 mph volt, de hát ez a WG !)

Ha hátrébb vagyunk a rangsorban, nem rohanunk előre, hanem felveszünk egy jó rálátással és fedezékkel bíró hátsó tüzelési pozíciót és onnan osszuk az áldást, kihasználva az álcánkat, látótávolságunkat és az ágyúnk pontosságát. Szerintem ez a játékmód fekszik legjobban a tankunknak. Ilyenkor az előrelátás nagyon fontos. Ha azt látjuk, hogy az oldalunk el fog bukni, kihasználva sebességünket vegyünk fel új pozíciót és ezzel akár a csata végeredményét is meg tudjuk fordítani.

Magasabb, főleg 8-asok ellen inkább hátulról támogatva - főleg az ellenfél oldalát illetve hátát támadva - segítsünk a csapatnak, mert az átütése itt már szemből sokszor kevés lehet. Magasabb tier ellen kerüljük a felspottolodást lehetőleg, mert soknak - mint például egy RHM-nek vagy egy Ferdinándnak - egy lövéses ellenfél vagyunk (lásd videó 2).

Nagy mértékben tudjuk segíteni a csapatmunkát ezekben a csatákban, főleg a végjátékban, mint támogató tűzerő, amikor is a legyengített ellenfél hátába, oldalába kerülve adjuk meg neki a véső csapást. Kifejezetten felhívnám a figyelmet arra, hogy hiába forgótornyos a tankunk, a közelharcot lehetőleg kerüljük, mert akár egy SU-100 is le tud minket forogni, nem hogy egy med! Menet közbeni fordulása kifejezetten rossz, nagy körben tud csak fordulni.

WN8

A Hellcat kiválóságát jól mutatja az hogy egy ütközetben a lila szintű WN8 eléréséhez az egyik legtöbbet kell sebeznünk a 6-osok között (1450 dmg). Ez megegyezik a KV-85-tel és például a Churchill VII-nek ugyanehhez 225-tel kevesebb sebzés is elég, pedig ezek nehéz tankok és jóval több életerővel és páncéllal rendelkeznek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Amikor elkezdtem a játékot még nem igazán tudtam mi is való leginkább erre a tankra és milyen legénységi képesség előnyös neki, ezért rosszul is kezdtem a képességek kiosztását (lásd a garázs képen), de most már marad így, nem osztom újra. Azt hittem például, hogy a BiA elég a parancsnoknak és akkor mindenki képzettsége emelkedik. Ezt azért írom le hogy az én hibámból tanulhassanak mások! Mivel fokozott szellőzés nem rakható rá és a BiA sincs még mindegyik legénységi tagon rajta, ezért én ezekkel a modulokkal használom, de a BiA után ez változni fog:

  • Töltésgyorsító
  • Célzásgyorsító (a BiA teljes kifejlesztése után álcahálóra fogom lecserélni)
  • Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: Hatodik érzék + BiA + Felderítő
  • Lövész : Mesterlövész + BiA + Célmegjelölő
  • Vezető: Álca + BiA + Kuplungégető
  • Rádiós: Álca + BiA + Javítás
  • Töltő: Álca + BiA + Javítás 

Ezek után szerintem mindenki saját szája íze szerint rakhatja a többit. Nálam más a sorrend, mivel a javítást én előbbre hoztam (jó párszor meghálálta), mert ha leláncolnak és már nincs javító csomagunk az 570 hp-nk hamar el tud fogyni.

Bevétel

Átlagban prém nélkül 10-15k-s nettó köröket lehet menni vele, ha megvan a megfelelő sebzés kiosztása, ami kb. 1500 feletti. Ez alatt ne számítsunk sokra, mivel az átlag vagy az az alatti játékot ennél a tanknál a WG nem preferálja.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Kiváló mobilitás
  • Jó látótáv
  • Jó tűzerő és pontosság
  • Gyorsan szűkülő célkereszt
  • Jó álca érték

Hátrányai

  • Nulla páncél
  • Lassú fordulás
  • Lassú toronyforgás
  • Nehézkes gyorsulás

Kiknek ajánlott

Röviden, mindenkinek. Bővebben: aki szereti a pontos ágyújú TD-ket, akiket zavar páncélvadászoknál a löveg vízszintes kitérése közbeni célkereszt szétesés, akik szeretik a mobilitást és szeretnek bujkálva sebzést osztani, azok megtalálják ebben a tankban amit keresnek, elég nagy élvezeti faktorral megfűszerezve.

Videók

Videó 1 (amelyben kiderülnek a főbb előnyök). Hogyan tudjuk kihasználni az álcánk és a periszkópunk képességét, illetve mikor kell pozíciót váltani:     

Videó 2 (amelyben felbukkannak a hátrányok). Miként segíthetünk a csapatnak, ha a ranglétra alján vagyunk. Bár ez egy vesztes ütközet volt és én is elszúrtam azzal, hogy az Rhm-et nem szedtem ki időben, de azért jó kör volt és ebből is le lehet vonni a tanulságot:


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    petipapagaj
    • Tankos
    · 4 éve
    Óriási noob vagyok, de néha azért nekem is van szerencsém ezzel páncélvadásszal. Persze a lőszer elfogyott...
    Csatolt fájlok:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gomezz007
    • Tankos
    · 5 éve
    Valamikor ez volt a kedvencem! De mára addig nerfelték, hogy ahhoz képest milyen volt egy kalap szar lett!
    :wb:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    luperator
    • Tankos
    · 6 éve
    Kemény öt tankászomból hármat ezzel szereztem, ez sokat elmond erről a tankról. Mobilis, jó ágyú, jó álca... Nagyon tud leckéztetni még t8-ban is ha nem figyelnek rá.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kulung69
    • Tankos
    · 6 éve
    Első hatos tankom volt anno a játékban. Szerettem, első tank ászom és top gunom is ehhez a tankot fűződik. Egy idő után inkább a prém tankjaimmal gurultam ha tier 6 szakasz volt és nem grindeltem 6-os tankot/meccsben volt, így eladtam és a legénység ment a Protoba. De egyszer lehet visszaveszem, mert kellemes élményeim fűződnek hozzá.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Vintagemike
    • Tankos
    · 6 éve
    Na, csak be kellett írni, azóta 2 tankászt is mentem vele :rofl:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Vintagemike
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Gaunt93"]Mióta csak elkezdtem játszani, nagyon akartam, hogy végre ott álljon a garázsban...
    De csalódás volt. 200 csatát tettem bele, mire rájöttem, hogy ezt nem szabad erőltetni. A löveg iró pontatlannak érződik,a célkereszt lassan szűkül, a lövedék piszok lassan száll. Nem tudom, milyen volt a nerf előtt, de így a 9.19 környékén megkönnyebbülés volt eladni, a T25/2 viszont meglepően kezes jószág hozzá képest.[/quote]

    Én is így vagyok vele...lehet nagyon jó köröket menni, de sokszor - pláne a mostani metában - nem működik.
    Megtartósnak szántam, de erősen kérdéses - ha top tier (ami ritka), akkor nagyokat lehet kaszálni vele, de 8-asban nagyon észnél kell lenni és tolni a goldot.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 6 éve
    Most is lehet vele jó köröket menni csak ritkábban mint régen....... épp most tettem fel a csatornámra egyet ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gaunt93
    • Tankos
    · 6 éve
    Mióta csak elkezdtem játszani, nagyon akartam, hogy végre ott álljon a garázsban...
    De csalódás volt. 200 csatát tettem bele, mire rájöttem, hogy ezt nem szabad erőltetni. A löveg iró pontatlannak érződik,a célkereszt lassan szűkül, a lövedék piszok lassan száll. Nem tudom, milyen volt a nerf előtt, de így a 9.19 környékén megkönnyebbülés volt eladni, a T25/2 viszont meglepően kezes jószág hozzá képest.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    5gmann
    • Tankos
    · 7 éve
    Jó volt, a feliratos kommentek is. Játék közbeni problémák nagyon életszerűek . ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.