Jelenleg

9
látogatónk van

2017. január 4. 09:17

T-34 - Elemzés

Írta:
(59 szavazat)
32 hozzászólás

Bevezetés

Kérjük, egészítse ki az alábbi mondatot: "A II. Világháború legendás harckocsi típusai a német Párduc és Tigris, az amerikai M4 Sherman és az orosz _____ típusok voltak." Nem csak brit tudósok szerint, de 10 emberből 9 az üres helyre a T-34-est írná és jól is van ez így, na és az alábbi elemzés tárgya is ő lesz.

Történelmi háttér

Fejlesztése 1937-ben kezdődött. A Christie-féle felfüggesztésre épített döntött páncélzatú hegesztett teste, öntvény tornya és egyszerű gyártási technológiája egy olyan jól sikerült konstrukció volt, amely megalapozta további 35 ezer db legyártását 1940 és 1944 között. 1941-es hadrendbe állításakor a világ legjobb közepes harckocsija volt, hiszen páncélzat, tűzerő és mozgékonyság terén is kiemelkedő volt. 1943-ban már újabb, nagyobb toronnyal gyártották, így a plusz helynek köszönhetően már nem a parancsnoknak kellett ellátni a lövész feladatait, ezzel a harctéri hatékonysága is nőtt. Fő fegyverzete a 76 mm-es F-34 ágyú volt, de úgy 300 db-ot az 57 mm-es ZiS-4 tankelhárító ágyúval is felszereltek, ezek a T-34/57 típusjelzést kapták.

Egy ZiS-4-es 57mm-es ágyúval felszerelt T-34, a korai 1941-es toronnyal. Ezzel az ágyúval főként tankelhárító szerepkörben alkalmazták (a képen látható tank, talán az egyetlen fennmaradt T-34/57 variáns).

T-34/76 mod. 1943. 76mm-es F-34 ágyúval és az 1943-ban fejlesztett toronnyal szerelt T-34 variáns, melyben már helyet kapott egy lövész is, így a parancsnoki feladatok függetlenedtek ettől.

Paraméterek

Ágyú

A tankon 4 ágyú fejleszthető és szerelhető fel, de ezek közül papíron(!) kettő számít top ágyúnak.

76 mm S-54

Sajnos azt kell mondjam még mindig sok játékost látni ezzel az ágyúval, amelynek egyetlen valamirevaló tulajdonsága az alap AP átütése, ami 125 mm. Az APCR átütése 156 mm és amíg az AP-hoz 115-ös alfa sebzés társul, addig ehhez csak 110-es, de ezzel az ágyúval nem ez a baj, hiszen több sebből is vérzik. Először is a pontosság 0,41m 100 méteren, illetve a célzásidő 2,9 mp, ha mindez nem lenne elég akkor ott van még a botrányos DPM-e is, hiszen ez az ágyú szűk 11 lövést képes leadni percenként. Ebből így csupán egy 1262-es percenkénti sebzésérték kerekedik, amire még az amúgy nem túl acélos Skoda T 24 is nevetve ráver és teszi ezt nagyobb AP és APCR átütéssel, jobb célzásidővel és pontossággal. Szóval mindent egybevetve ezt az ágyút ezen a tankon EL KELL FELEJTENI. Viszont 4300 xp-ért ki kell hogy fejlesszük, ha a T-34-85 vagy a SU-85 felé szeretnénk továbblépni az ágon.

57 mm ZiS-4

Amíg a 76-os ágyú a DPM tábla alján kullog, addig ez a kis meggymagozó a tetején. Papíron csupán a howie-t használók DPM-e nagyobb nála, de azt nem nevezhetjük effektív értéknek, így a t5-ös medek közt a T-34 az akit DPM machine-nek nevezhetünk.

Az ágyú átütési értékei a következők: 112/189/29 mm (AP/APCR/HE), az ezekhez tartozó sebzésértékek pedig: 85/85/95. Ebből rögtön az is látszik, hogy a repesz használata már-már indokolatlan, viszont a 77 db-os lőszerkészlet megenged belőle párat, így az 55/20/2 leosztás a javallott, vagy esetleg egy 25/50/2, ami egy rendkívül sebzés-orientált, ám bevételi oldalon kevésbé hatékony összeállítás, de gunmark grind-nél a 3. csillag megszerzéséhez szinte létszükséglet a többlet gold.

Az ágyú tűzgyorsasága olyannyira nagyszerű, hogy a 2,3 mp-es célzásidő a 0,34-es pontosság mellett egy lassan célzó és pontatlan tank hatását kelti. Alap 26,09 lövést ad le percenként, ez 2,3 mp-es töltésidőt jelent, amivel az alap DPM 2217. Ez így bizony szépen mutat, de szereljük is fel. Töltésgyorsító, Fokozott szellőzés, Célzásgyorsító és a BiA legénységi képzettség hivatott az ágyúkarakterisztika kiaknázatlan területeit előtérbe hozni. A pontosság így 0,33 m/100m-re módosul, a töltésidő pedig az 1,9 mp-es gyorsaságával bekúszik a 2 mp-es célzási idő alá, így ez nagyobb távolságokon pontatlanságot eredményezhet. Ilyenkor tesz jó szolgálatot az 1238 m/s sebességű APCR lövedék, hiszen ezzel a mozgó célpontok könnyedebb eltalálása mellett kevésbé kell weakspotokat célozgatnunk (egyébként az AP lőszer 990 m/s sebessége is teljesen korrekt). Ez az egész buli tovább fokozható még pótkajával is, de DPM-ét tekintve így sincs ellenfele.

Hogy kicsit a negatív oldalról is beszéljünk: a mozgás és forgás közbeni ágyúkarakterisztika borzalmas, tehát a menet közben leadott lövéseket felejtsük is el, stabilizátor nem szerelhető a tankra, a legénységi képzettségek pedig csak minimális javulást hoznak e téren. Valahogy mindig az első lövés a legrosszabb, hiszen miután megálltunk, relatíve hosszú célzásidő következik mire a célkereszt elfogadható méretűre szűkül, ezt érdemes inkább kivárni. Vannak szituációk amelyek megkövetelik a mozgás közben leadott lövéseket, próbáljuk az ilyen helyzeteket 50-100 méteren belül tartani, így azért nagyobb pontossággal találunk célt. Az ágyú maximum DPM-ének kihasználásához lényegében a dogfight közelharc a legoptimálisabb, de a teljes célzásidőt kivárva relatíve jó pontosságának köszönhetően alkalmas akár a nagyobb távolságú sniper harcmodorra is.

Torony

Fejlesztett tornyát 52/52/45 mm páncél szegélyezi és igazán lövegpajzsa vagy ágyúmenete sincs, tehát a torony front teljesen védtelen, csupán a gömbölyded kialakításából adódó szélek képesek néha auto bounce-olni a lövedékeket. Toronyforgási sebessége 49°/mp, mellyel nemhogy a szintbéli medeket, de a lightokat is megszégyeníti.

Látótávja a kitüremkedő parancsnoki kupola és az előtte feszülő két kis periszkóp ellenére is átlag alatti, csupán 350 méter. Az ágyúsüllyedés, amit a rászerelt ágyúnak kölcsönöz -8°, emelkedése pedig 26°, ezek az értékek orosz közepes tank viszonylatban kitűnőek. Jól látható tehát, hogy ezzel az ágyúsüllyedési értékkel és a kisméretű toronnyal alkalmasak lehetünk hulldown szituációkból történő lövésekre, viszont ha ezt kis távolságon tesszük és esély van a viszonzására, akkor a magas, kitüremkedő parancsnoki kupolán keresztül könnyedén átlövik a tornyot, különösebb precíziós célzás nélkül is.

Tank test

45 mm-es, 50°-ban döntött legendás frontpáncélja tier 5-ben már nem sokakat hat meg, effektív értéke 70 mm körüli, frontját szögelve is csak olyan 85-90 mm-es védelmet nyújt így lepattanóra csak a kisebb tierű ellenfelekkel történő találkozáskor számíthatunk.

Oldalpáncélja szintén 40-45 mm, egy óvatos sidescrape-eléssel 120 mm körüli effektív értéket is elérhetünk, csak vigyázzunk, hogy a beesési szög szemből 70° fölött maradjon kb. így:

Hátul a motort 40 mm-es páncélzat védi amely kissé döntött is, felül pedig 20 mm a páncélvastagsága.

14,45%-os álló, és 10,83%-os mozgás közbeni alap álcájával a középmezőnyben foglal helyet a Pz IV H. alatt. 4 fős legénységének hála az álcaskillezése gyorsabb és hatékonyabb más 5 fős legénységű t5-ös medekénél, hiszen ha csak 1 embernek rakunk (teljes) álcát, akkor az máris 20% helyett 25%-os hatással van az álcaképesség növelésére, illetve ezzel a létszámmal maga a legénység is gyorsabban fejlődik (csak 4 felé oszlik az XP).

Felfüggesztés

40°/mp-es forgási sebességével kiemelkedik a t5-ös mezőnyből, viszont képtelen az álló helyben történő forgásra (pivot-ra), így fordulóköre is nagyobb. Talajellenállási tényezői sajnos átlag alattiak: 1,1 kemény, 1,3 közepes és 2,3 puha talajon.

Motor

A tankot a V-2-34 típusjelzésű dízelmotor hajtja, melynek teljesítménye 500 lóerő, ez pedig teljes felszereltség mellett 17,28 lóerő/tonna arányt jelent. Végsebessége 56 km/h amit a rossz talajellenállásnak köszönhetően csak kemény talajon ér el könnyebben, közepes és puha talajon lassú és nehézkes gyorsulás tapasztalható, de az átlag 45 km/h-t még ilyen körülmények közt is tartja.

A motor gyúlékonysága 15%, viszont orosz tank létére gyakorta gyullad az üzemanyagtartályokon keresztül, így az automata tűzoltó kötelező tartozék.

Ajánlott játékstílus

Játékstílusa nem sokban különbözik a hasonló meggymagozó tankokétól, viszont a Type T-34-gyel karöltve mindegyiküknél egy 10-essel nagyobb az alfája, így velük szemben egy 1v1-es szituáció során ebből könnyen előnyt kovácsolhat. A nagy HP-s prémium t5-ös medekkel viszont vigyázni kell (Matilda BP, RAM II, Matilda IV, Pz. T 25), hiszen igaz DPM-ben felettük állunk, de a HP-jukkal ők bátrabban tradelhetnek.

T5-ös heavykkel szemben nagyobb távolságból próbáljuk az első lövéseket precíz célzással track+sebzés jelleggel elkövetni, közelről pedig könnyedén forogjuk le őket (itt is érdemes 1-2 lövést a trackre is leadni).

TD-kkel szemben hasonló a felállás, viszont itt a bekapott lövésekre is jobban figyeljünk, hiszen a mi kis 450 hp-nk hamar elfogyhat ha elővigyázatlanok vagyunk. Érdemes tisztában lenni a velünk szemben felálló ellenfelek töltési idejével, így kalkulálhatunk azzal, hogy hány lövést tudunk leadni mialatt ők töltenek.

Soha ne hagyjuk, hogy peek-a-boo szituáció alakuljon ki köztünk és az ellenséges tankok közt, hiszen a HP tradekből a kis alfánkkal csak rosszul jöhetünk ki. A játékstílusunk inkább a táras tankokéhoz legyen hasonló, a csata korai fázisában vigyázzunk a HP-nkra, inkább nagyobb távolságokból sniperkedjünk, majd később, amikor már kellően alacsony hp-n állnak az ellenséges tankok, elindulhatunk előre lecsapkodni a maradékot, de mindig számoljunk 1-2 lepattanóval is, hiszen ilyenkor nem a precíz célzáson, hanem a minél gyorsabban minél több leadott lövésen lesz a hangsúly. Ez a fajta óvatosság t6-ban és t7-ben még inkább létszükséglet és itt az APCR lőszerünket is gyakrabban kell betöltenünk.

A T-34 DPM-ének maximumát igazán más játékosokkal kooperálva tudjuk kihasználni, egy T-34-es top tier szakasz igazán pusztító erejű lehet, de más hasonló stílusú és mobilitású tankokkal is könnyedén össze tudunk dolgozni (pl. Pz III/IV, M7, Crusader, T67).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Közepes kaliberű töltésgyorsító
  • Fokozott szellőzés 2. szint / Optika
  • Fejlesztett célzórendszer

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: Hatodik érzék + Álca
  • Vezető: Sima Utazás + Álca
  • Rádiós: Helyzetfelismerés + Álca
  • Töltő: Biztonságos elhelyezés + Álca

Két skillt követően valahogy így néz ki az ideális legénységképzés, a harmadik skillt elérve pedig osszuk újra, előre rakjunk BiA-t, de ügyeljünk arra hogy a második képzettség is 100%-os maradjon a Hatodik érzék miatt, bár ebben a tierben még enélkül is el lehet boldogulni.

Sajnos egyik ráépülő tankkal sem kompatibilis tökéletesen a legénység, hiszen hiányzik a Lövész, így ő később az A-43-ban vagy a T-34-85-ben nulláról indul, de ugyan ez a helyzet az MT-25-tel, illetve a SU-85-tel is, ha ezt a legénységet visszük tovább.

Fejlesztési sorrend

Ha szerencsénk van akkor az 57 mm-es ágyút már a T-28-on kifejlesztettük, így ezzel egyből kezdhetünk. Ha viszont nincs meg, akkor ez legyen az elsődleges. Ezt követően törekedjünk a fejlesztett toronyra, így nagyobb tűzgyorsaságot és magasabb látótávot érhetünk el, majd következhet a lánctalp és a motor (ha az A-20 felől érkezünk, akkor ez már meg is van), szerencsénkre az alap lánc mindent elbír, így a ráaggatott felszereléseket is. Végül fejlesszük ki a rádiót (ez meglehet a SU-76-ról vagy a T-70-ről is), majd a 76 mm-es S-54-et, ha szükséges a továbbhaladásunkhoz.

Bevétel

Vbaddict barátunk szerint a legmagasabb bruttó bevételű t5-ös normál közepes tank, viszont nettója igen alacsony, mindössze 926 kreditet taksálnak neki tisztán csatánként, ami a gyorsan tüzelő ágyú + a 2-es gombon felejtett lőszer választó miatt érthető lehet. Ellenben egy könnyed t5-ös csatában, ahol az alap átütés is elégséges, szépen lehet vele keresni, 15-25 ezer kredites nettó átlaggal is zárhatunk, ha ügyesek (1000 sebzés körül) vagyunk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Magas DPM, gyorsan töltő ágyú
  • Szintjén pontosnak mondható
  • Magas APCR átütés és sebesség
  • Korrekt mobilitás
  • Gyors torony és testforgás
  • Orosz viszonylatban remek gundep érték

Hátrányai

  • Átlag alatti talaj ellenállás
  • A kitüremkedő kupola ellenére középszerű látótáv
  • Minden téren papír páncélzat
  • Az újratöltésnél lassabb célzásidő
  • A tankban nincs külön Lövész, ez a továbblépésnél problémás lehet

Kiknek ajánlott

Kezdőknek, haladóknak és profiknak is bátran ajánlom, tényleg egy jól használható hatékony közepes tank, amivel saját szinten elég komoly eredményeket lehet elérni. Érdemes kielitezni a tankot, hiszen nem tudhatjuk később melyik ágat szeretnénk majd még elkezdeni, így ezzel a tankkal 4 irányba is nyitni tudunk, közben pedig a benne húzott legénység is fejlődik, illetve kreditet is termelünk (már ha nem spammelünk goldot), szóval triplán jól járunk ezzel a tankkal. Egyetlen negatívuma a dolognak, hogy később bármely ágra is nyitunk innen, lövészt kell toborozni, hiszen annak híján van.

Videó

Sajnos a saját visszajátszásaim közül egyet sem sikerült megmentenem (verzióváltás miatt), ezt a kört tesóm accountján futottam egy 90%-os legénységgel, felszerelések nélkül, 1 db álcahálóval. Tehát ha valakinek csak egy gyors állomás a T-34 és nem költ arra hogy felszerelje és 100%-os legénységet rakjon bele, akkor ez a videó jól példázza azt, hogy bizony még így is használható a tank.


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:07

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    Nem rossz tank ez elvileg, de élete, páncélja semmi...
    A mai gyors csatákban semmivel nem jobb mint bármi más....ha rászállnak vége a kis megymagköpködő életének...semmi "tartalék" nincs benne.
    Kár érte.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bence0721
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Harcidako"][quote name="Bence0721"][quote name="Harcidako"]A nemet t5 papir td kenyerpiritonak a top 88-as loveggel 10-bol kb 6 esetben egyloveses tank ez!
    Teny, hogy azert ha kiszurja a kenyerpiritot az is egyoldalu party! [/quote]

    Azt megkérdezhetem, hogy azt hogy csinálod 240 alfával? Lepukkantod a tornyát, vagy mi?
    Másképp nem nagyon megy az...[/quote]
    10\kb6-ban HE loszerrel mind ket T-34 ben beadta vagy amo reck detonation - nak, vagy kalyhat csinalt belole.
    Mert abban teljesen igazad van, hogy az mashogy nem nagyon megy.....[/quote]

    Nem kötekedésből kérdeztem amúgy, tényleg a tudományos kíváncsiság hajtott
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Harcidako
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Bence0721"][quote name="Harcidako"]A nemet t5 papir td kenyerpiritonak a top 88-as loveggel 10-bol kb 6 esetben egyloveses tank ez!
    Teny, hogy azert ha kiszurja a kenyerpiritot az is egyoldalu party! [/quote]

    Azt megkérdezhetem, hogy azt hogy csinálod 240 alfával? Lepukkantod a tornyát, vagy mi?
    Másképp nem nagyon megy az...[/quote]
    10\kb6-ban HE loszerrel mind ket T-34 ben beadta vagy amo reck detonation - nak, vagy kalyhat csinalt belole.
    Mert abban teljesen igazad van, hogy az mashogy nem nagyon megy.....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bence0721
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Harcidako"]A nemet t5 papir td kenyerpiritonak a top 88-as loveggel 10-bol kb 6 esetben egyloveses tank ez!
    Teny, hogy azert ha kiszurja a kenyerpiritot az is egyoldalu party! [/quote]

    Azt megkérdezhetem, hogy azt hogy csinálod 240 alfával? Lepukkantod a tornyát, vagy mi?
    Másképp nem nagyon megy az...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Harcidako
    • Tankos
    · 7 éve
    A nemet t5 papir td kenyerpiritonak a top 88-as loveggel 10-bol kb 6 esetben egyloveses tank ez!
    Teny, hogy azert ha kiszurja a kenyerpiritot az is egyoldalu party!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zetike02
    • Tankos
    · 7 éve
    Személy szerint nem volt a kedvencem, bár már a T-54-nél járok az ágon, szóval elég rég adtam el. Ami a legjobban zavart, az az, hogy med létére nem volt valami mozgékony... főleg fordulásban. De az is lehet, hogy azért éreztem így, mert egy 80%-os legénységgel teljesen más a tank!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    dyson74
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Ynnegaf"][quote name="dyson74"]Nekem személy szerint nagyon tetszik mikor a játékbeli tankot hiteles történelmi adatokkal füszerezve mutatja be a leírás készítő. Pacsi érte! :shaking:

    Viszont egyre kevesebb mostanság a tank elemzések. Főleg az uj prémium tankok. Vagy emlithetném még a svéd ág tagjait. Főleg a magasabb szintű páncélvadász elemzéseket. Már csak azért is, hogy érdemes- e azt a vonalat elkezdeni kifejleszteni?[/quote]
    Ahhoz azért le kell játszani párszáz csatát egy tankkal, hogy érdemi elemzést lehessen belőlük csinálni. Gondolom még nem sok olyan játékos van, akinek 4-500 csatája volna high tier svéd páncélvadászokkal.[/quote]

    200 Csata után már lehet írni, ha jól tudom. Még egy átlag alatti játékosnak is kialakul ennyi játék után egy szubjektív vélemény egy tankról. Karácsony óta pedig alig volt olyan csatám ahol ne találkoztam volna egy egy magas szintű svéd páncélvadásszal. Emilkéről nem is beszélve...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    csalezlopez
    • Tankos
    · 7 éve
    köszi az elemzést :-) a régebbi elvileg már nem aktuális elemzéseket mikor frissítik?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Buzz Lightyear
    • Tankos
    · 7 éve
    Én light vonalon jöttem a T-34-ig, speciel nem éreztem kínlódásnak a dolgot. A T-80 is jó volt, a T-70 meg tier 3-ban OP szerintem, valamikor vissza is veszem majd seal cubber-nek.
    Cél nálam az MT-25, de a T-34 a ZiS-4-el kezd szerelemmé válni. Valaki előttem már írta, szívet melengető érzés amikor két beijesztős testcsellel (megmujul és ellövi magát) rámész a KV-1-re aztán átflankeled a másvilágra. Persze szigorúan csak a seggét lőve a maradék időben megalázóan 6x körbeautózva. 8)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="D00M"]Jó mondjuk én eleve a T-50-ből hidaltam át ehhez, úgy hogy közben már IS-em, KV-13-am volt. Úgy meg azért egészen más. :-)

    Nyügvenyelős nekem az ELC, meg az O-I Ex elérése volt, tekintve hogy az azt megelőző tankok, valami bitang rosszak. Type 95 grindja, még az eredeti értékekkel, eredeti stock ágyúval, na az nyomott hagyott... :-)[/quote]
    Na igen. Ott valóban voltak problémák.
    Mondjuk én anno a T-80-ból közelítettem meg a T-34-et. Előtte próbálkoztam az A-20-al is, de végül a T-80-nál maradtam, bár mindkettő egyformán gyatra.
    Nehéz szülés kategóriában mondjuk első helyen a pz38na-ból pz4h csinálása, valamint a t-44-ből t-54 csinálása volt eddig. A többinél nem kínlódtam ennyire (jó, is-8-al is küzdeni kellett, de ott a top löveg már kárpótolt).

    Kínlódós tankok voltak még: vk3001h, B1 (amx40-et kivételesen átugrottam), sau40, meg a skoda t24.

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.