*** Tank a garázsból kimenet ***
* 110 *
Elhanyagoltam a naplót, biztos mindenkinek hiányzott! Több okból is:
Ha még valaki emlékszik, ágválasztás, ki volt nézve ez a tank, célkeresztbe volt rakva, kedves borítékba volt csúsztatva.
Micsoda csalódás!
Mi a baj vele?
Csak a baj van vele. Szóval, az ELC ujjongás után ez most egy negatív felsorolás, magamnak engedélyezett elégedetlenkedés lesz. Persze, mindehhez vegyük figyelembe, onnan értelmezzük, hogy a meglévő 6.000 játékos tapasztalat
lanságom nagyon nem nehéztankos. Bő száz meccs IS2-vel, amit szóra sem tartottam érdemesnek, és pont. Ennél is fontosabb, hogy az elfogyasztott tartalmaknál is nagyjából ugyanez volt az arány szűrés tekintetében.
Baj, hogy már baj van, mielőtt beleülnénk a tankba. Mert az elérhető bemutató és elemző videók és cikkek baromira elévültek. Így a páncél, úgy a páncél. Ha úgy nézzük, akkor keményebb, mint az IS3. Szemből acélos. Baromság. Emelkedtek az átütés értékek, elterjedtebb a prémium ammo, már alig valaki jön zavarba ellene (csak egy IS klón a sok közül), power creep. És ezt elfelejtették közölni, megfrissíteni. Nyilván, közérdeklődésre már nem is tart számot, nem új, meg amúgy is, ki akarna momentán nem light, nem prémium, nem IS3 tier 8 tankot huzamosabb ideig játszani... reálisan?
Baj, hogy téves elvárások, tapasztatatlanság ide vagy oda, ez az armor valójában semmilyen pontján sem igazán megbízható már. Csak az esetleges és elégtelen között lehet vele próbálkozni. Szemből attól a 190-210mm vastagságtól azért nagyon sokat nem érdemes várni. Nem, nem kell hozzá alsólemezt célozni. Az orra közepére meg azért nem nagyon autoaimel rá senki.
Nagy baj, hogy külön ki kell emelnem a turretet. Minden kurva review említi, hogy ennek nincs ott az IS3 gyengepont. És akkor ez így elülteti benned, hogy ez egy erősebb vagy legalábbis összevethető torony. "Legnagyobb hazugság". Valóban nincs kirajzolva téglalappal egy céltábla, de attól még az egész teteje faforgács! Aminek irányába lőnek is a nagyobb kupola miatt. Lőnek irányába? Tépik fel, hasítják szanaszét!
Bár az ágyún nem feltétlen problémáznék, de észre kell venni, hogy százas kaliberrel kevesebb az overmatch is. Aztán, ha nem elég, hogy jobb kialakítású, laposabb az IS3 torony, annak a lemeznek sem gyenge már a teteje, míg nálam ott fent az egész mindenség! Volt is erről külön dühöngő bejegyzésem,
megkeresem
.
Az erősebb orr meg arra jó, hogy cserébe semmi páncél ne legyen máshol. Hogy óvatlanul fordulva a sarkon KV2 égeti belém a kilencszázat. Nagy és gyenge az oldala. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy "jahát kevésbé bolondbiztos, mint az IS3", ezt értsük úgy, hogy emiatt is veszít a rugalmasság tekintetében az összehasonlításban. (Magassága miatt a hat fokos gundep sem érződik többnél az ötnél.)
Meg lehet jegyezni jogosan, hogy a páncél nem csak akkor működik, amikor pattint, hanem akkor is, amikor például tovább kell rá célozni. Csökken az ellenfél effektív sebzése, többet van szem előtt, többet kockáztat, akármi. Ilyen szempontból nem a legrosszabb, de azért...
Szóval, az a tartsd egyenesen oda az orrod, ha lefelé céloz, akkor forgass bele, facehug, használj ki hulldown pozíciókat, az ma már inkább úgy hangzana mint sok más ilyen kaliberű tanknál: "támogass, menj a medekkel, keress gyengébb célpontokat... flenkelj."
De az is baj, hogy mindezt figyelembe véve, sok pályán nincs meg a sebességünk vagy lehetőségünk nálunk kisebbeken erőszakoskodni. De ha meg is van, gondoljunk bele, hogy ez az ágyú, ez a páncél leginkább izolált párbajokban fog működni, miközben a medes harctereknek, mintha pont nem az lenne a jellemzője, hogy nyugisan beállnak a csapatok egymással szembe.
A legnagyobb baj mégsem ez. Mert be lehetett volna látni, lehetett volna ezzel dolgozni, megpróbálni kihozni belőle a legtöbbet. A legnagyobb baj, hogy fókuszáltan hajtottam a HT missionöket. Aztán már csak ez a 6.000 összesített sebzéspont választott el a negyedik lánytól, a CDC rajtvonaltól, a következő csomag küldetéstől. Értelemszerűen, úgy láttam, hogy ezt jelentős felfogott sebzéssel van a legnagyobb esélyem leghamarabb pipálni.
Bár egyébként is úgy tanulok ebben a játékban, hogy odamegyek, kipróbálom azt is, bevállalom a gyakran garázsba vezető hibát és tanulságot, de itt azért ez komolytalanul túl lett tolva a küldetés miatt. Elméletben magas kockázat és nyereség arányú próbálkozások, gyakorlatban... inkább nem is hozok példát, hogy hol meg mi ellen próbáltam fenékkel a fal felé kinézegetni.
És leginkább így lett a baj baj hátán, hogy ezt így nagyon utáltam. Ha nincs az erőltetett menet, csak egy nyugis szorzózgatás, kedvem van, próbáljuk meg, akkor is ez lett volna a lényegi tartalom, de egyik irányba sem így tálalva.
Így történt, hát így történt, nagyjából küldetéssel együtt lett meg a következő tankhoz szükséges fejlesztéspont is, és ezzel ennyi is. Szorzóra sem, nyugis újrapróbálásra se, ACE-re se, semmire se. Ott marad fiaskónak. Az első kudarcok után még azt gondoltam, hogy legalább a garázsban jól néz ki, talán az új matchmakingben, tapasztaltabban, talán lesz még értelme megpróbálni, talán. A végére meg tankleárazások előtt páros kerékkel repült, másnap már ott volt a WZ-111 1-4 a helyén. (Amivel amúgy az azonos ágyúval próbálás ellenére a
konkrét legelső meccsen
csináltam annyit, amennyi a fenti küldetéshez kellett.)
Végül, nem is az IS3 a baj, mert hát legyen! De, ha tervezed ezen átverekedni magad, felejtsd is el nagyon gyorsan, hogy van az a csiricsáré patriot tank. Fáj összehasonlítani. Az még kevésbé nehéztankos ágyú, de azért mindenképpen jobb. A tank meg kisebb. Ja gyorsabb is. Messzebb lát. Mozgékonyabb. Biztosabb modulok. Van csőlehajlása. Torony, haha. "De ez hulldown tank meg amúgy is"? Azt hitted! Nyugisan ott van az orrán az a 200-220 mm. Oké, oké, szemből könnyebb belőni az alsólemezt, de cserébe lehet forgatni, lehet több ellenféllel szemben is értelmes szöget felvenni, ki lehet fordulni sarkokon. Sidescrape meg mindkét esetben csak tapasztalatlan ellen fog működni. Ja amúgy prémium is, meg jelképesért lehet bele lőszert venni. Mással is, például másik színessel is ugyanúgy le lehetne futni ezt a kört.
Túltoltam a... nem-tetszés-nyilvánítást is, pedig azóta már elhatároztam, hogy nem adom fel ezt a nehezezést ennyire. Mindegy, GLHF az újévben is!
2 ...