Jelenleg

15
látogatónk van

2018. október 26. 05:33

Tank elemzés: Centurion Action X

(97 szavazat)
18 hozzászólás

A Centurion-sorozat fejlesztése a II. Világháború alatt vette kezdetét, de a Centurion variánsok elsősorban a hidegháború időszakának meghatározó harckocsijai. 1946-62. között 4.423 tankot gyártottak összesen az mk. 1-13. típusokból.

19 ország haderejében szolgált a Centurion-sorozat valamely variánsa, a Commonwealth államok mellett pl. Svédország, Dánia vagy Svájc is alkalmazta őket, az izreali hadseregben a mai napig is hadrendben van, természetesen jelentős felújításokkal. A Centurion-sorozatnak a legendás L-7-es 105 mm-es ágyú szerzett hírnevet, amit az mk. 5-ös variánson alkalmaztak először.

A fejlesztés során a II. Világháború keserű tapasztalatait hasznosították a brit mérnökök. A brit tankok messze alulmaradtak a német harckocsikkal, különösen a Tigrissel vagy Párduccal szemben. Problémás volt vagy a mozgékonyság (Churchill) vagy a páncélzat (Cromwell) hiánya, illetve a megfelelő páncélátütést biztosító ágyúk. Ennek megfelelően a tűzerő-mozgékonyság-páncélvédelem „szentháromságát” szem előtt tartva igyekeztek egy univerzális (main battle tank) harckocsit kifejleszteni. A mozgékonyságnál a sebesség előtt a nehéz terepen való jó haladást részesítették előnyben. További fontos szempont volt, hogy a brit vasút által használt keskenyebb nyomtávú szerelvényeken is szállítható legyen a tank.

A Centurion tankok számos fegyveres konfliktusban vettek részt, amik közül kettőt szeretnék kiemelni.

Az 1965-ös indiai-pakisztáni háborúban az Indiai Hadsereg kötelékében lévő Centurion mk. 7-es tankok néztek szembe pakisztáni M48 Pattonökkel. A háborúban a Centurion tankok páncélzatban és tűzerőben is felülmúltak a Pattonöket, indiai oldalon 29, pakisztáni oldalon 144 tank semmisült meg a harcokban, köztük rengetek Patton. A Khem Karan-i csata helyszíne kiérdemelte a "Patton temető" címet, ami nagymértékben a brit Centurionoknak volt köszönhető.

A Centurionok hírnevét az 1973-as Arab-Izreali háború koronázta meg, ahol az izreali Centurion mk.7-esek az arab erők által használt T-55-ökkel kerültek szembe. Leghíresebb csata a Golán-fennsík térségében vívott páncélos ütközet volt, ahol a szíriai erők több mint 500 páncélos járművet vesztettek (köztük 260 harckocsit), míg az izraeli erők vesztesége a 80 járművet sem haladta meg. A Centurionoknak a győzelmet szintén a páncélvédettségük és tűzerejük hozta meg a T-55-ös harckocsikkal szemben.

A játékban a fejlesztési fa csúcsán lévő Centurion AX, a Centurion mk. 7/1. egy eltérő toronnyal rendelkező variánsa, egyetlen prototípus készült belőle, sorozatgyártásba sohasem került.

Az ágról

A Cromwell és a Comet játékstílusa eltér a későbbi magasabb tierű tankoktól, elsősorban a mozgékonyságra és a DPM-re kell építeni, érdemi páncélzattal nem rendelkeznek, valamint az ágyú kezelhetőségük gyenge és a páncélátütésük elég alacsony.

Tier VIII-tól felfelé kell felvenni a Centurion AX-nek is jól álló support med játékstílust. A használható toronypáncélzat, csőlehajlás, ágyúkezelhetőség, páncélátütés és látótáv lesznek a fegyvereink, míg a gyenge test páncélzat és az alacsonyabb DPM fogja visszafogni a tankunkat. A Centurion 7/1 előnye, hogy megkapja az AX átütési értékét (268 mm), viszont prémium lőszernek csupán magasabb átütésű HESH lőszer áll rendelkezésre. A töltésidő magas mértékével van vissza fogva a tank DPM-e.

Összességben az ág szerintem tier szinten jól játszható, jól balanszolt tankokból áll, amiknek ha az erősségeire épít az emberfia, jól teljesítenek, azonban ha a nem megfelelő szerepet vesszük fel, gyorsan a garázsban köthetünk ki. Szólni kell viszont arról, hogy a grindelések nagy szenvedések tudnak lenni, lánc+torony mindig kell a top löveghez, top motor nélkül a mobilitás gyenge és a hozott páncélátütési értékek is mindig gyengék. Amennyiben valakinek a nehéz ág ki van fejlesztve, a motorokat és 1-2 ágyút át tud emelni.

Modulok

Ágyú

"L7A2" jelzésű 105 mm-es ágyú áll a rendelkezésünkre, 390-es alfa sebzés mellé 268 mm-es alap páncélátütési érték társul. Az alaplőszer APCR (1.478 m/s), a prémium lőszer HEAT (1.173 m/s) 330 mm-es átütéssel, míg a hármas gomb megnyomása esetén 480-as alfa sebzésű, 105 mm-es átütési HESH (1.173 m/s) lőszert töltünk be. Az APCR-nél a magas csőtorkolati sebesség mozgó célpont esetén kiemelten hasznos, a HEAT és a HESH is kellően gyors, így azokkal sem probléma kicsit nagyobb előretartással lőni. A HEAT páncélütése kiváló, a HESH lőszert én szívesen alkalmazom artykra, illetve alacsony páncélozottságú tankokra, arra kell vigyázni, hogy lánctalpat ne lőjünk vele, mert ugyanúgy viselkedik mint a repeszlövedék, viszont a magasabb átütés miatt a vékonyabb páncéllemezeket megbízhatóan átüti.

Az ágyú és kezelhetőségének főértékei összehasonlítva a szintén 105 mm-es ágyúval rendelkező, nem autoloader közepes tankokkal:

Centurion AX AMX 30B E 50M Leopard 1 STB-1 M48 Patton
DPM 2838 HP/perc 3129 HP/perc 2542 HP/perc 2805 HP/perc 3050 HP/perc 2923 HP/perc
Átütés 268 mm 248 mm 270 mm 268 mm 258 mm 268 mm
Töltési idő 8,25 mp 7,48 mp 9,21 mp 8,34 mp 7,67 mp 8,01 mp
Célzási idő 2,01 mp 1,92 mp 2,01 mp 1,82 mp 2,21 mp 1,82 mp
Pontosság 0,31 m/100m 0,35 m/100m 0,29 m/100m 0,29 m/100m 0,35 m/100m 0,35 m/100m
Ágyú vertikális kitérítés -10/20 fok -8/20 fok -8/20 fok -9/20 fok -10/13 fok -9/19 fok

Az orosz medekkel nem veszi fel a versenyt a Centurion AX, a nehéz tankok közül azonban egyedül a Super Conquerornak és az FV215b-nek van kicsivel jobb DPM-e, a többi nehezet ha szükséges DPM-ből le tudjuk nyomni.

68 lőszert vihetünk magunkkal, a 43/20/5 egy kiegyensúlyozott kiosztás, én a 40/18/10-est használom, 500 csata alatt egyszer fogytam ki a HEAT-ből.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Torony

A torony a Centurion AX egyik legjobb része az ágyú mellett. A páncélértékei: 254/152,4/95.3 mm, a kupola weak spot. Nagyon fontos azonban, hogy a brit tornyok az éles szögekre építenek, nem csak a magas páncélértékre, mint az amerikaiak, vagy a lekerekített formákra, mint a szovjetek vagy a kínaiak. Ennek megfelelően ezzel a tankkal arra kell törekednünk, hogy magasabban legyünk az ellenségnél, és lehetőség szerint emelkedőn felfelé állva segítsünk rá a toronyfront dőlés szögére. A torony "homloka" 260 mm-es átütés felett beüthető ha egy magasságban vagyunk az ellenséggel, továbbá a toronyfront az ágyú magasságában oldalt a lövegpajzstól a torony széle felé (toronypofa) szintén belőhető, ezekre különösen érdemes odafigyelni ha tier X TD-kel vagy prémium lőszert használó tier IX-X tankokkal küzdünk, főleg közelharcnál. Amikor az alsó gyenge pontot lövik, a toronygyűrű beragadhat, illetve a toronyban ül a parancsnok, a lövész és a töltő is, és mivel a torony sokat kap, ezért ők hajlamosak elhullani, főleg az arty lövésektől.

Alap látótáv: 410 méter, toronyforgás: 50 fok/mp.

A jelölt részek 250+ mm átütéssel beüthetőek.

A torony homlokrészének az effektív értéke jelentősen megnő, ha csak alulról lát rá az ellenség, az oldalsó weakspotok azonban továbbra is belőhetőek.

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Felépítmény

A tanktest sajnos gyengén páncélozott: 120,7/50,8/31,8 mm, ami azt jelenti, hogy az automatikusan pattanó szögeket leszámítva nem fog fel semmi a páncélzat. Az oldal páncélunkat a 150+ mm-es ágyúk overmatchelik, hátulról és felülről a tanktest dobozforma, így a repeszlövedék beütheti. Az artyk a motor feletti részt könnyen átüthetik. A tanktestet, ha tehetjük, rejtsük el. 1950 életerő ponttal rendelkezik a tank.

Sajnos a brit lőszerrekesz érzékenység a Centurion AX-et is érinti, ami azt jelenti, hogy a szemből jobbra érkező lövések viszik az ammoracket, ahogy az oldalról érkező lövések is, könnyen kaphatunk lánc+lőszerrekesz kombót is. A hátsó részben van a motor és az üzemanyagtartály, az ide érkező találatokra a motor sokszor sárgul, de a 20%-os tűzveszély ellenére sem szokott kigyulladni (100 csatánként 1-2x). A vezető a tanktestben található, szemből bal oldalra érkező lövésekre hullik el.

A tank 55 tonna, ami azt jelenti, hogy csak az E 50M nehezebb nálunk a kategóriánkban, viszont a gyenge testpáncél miatt óvatosan a rammolással. A tank álcaértéke állóhelyzetben: 12,03%, ezzel a tier X medek között hátulról a harmadik (az E 50M és M48 Patton előtt).

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

Mobilitás

A lánctalp forgási sebessége 52 fok/mp, a talajellenállása a fent összehasonlított közepes tankok tekintetében a legjobb, ennek köszönhetően rosszabb terepen is jól irányítható marad, nehezeket és TD-ket könnyen leforogjuk.

A motor 1040 lóerős, ami 18,9 lóerőt jelent tonnánként, előre 53, tolatásban 20 km/h sebességre képes. Egy mednél ezek nem kiugró értékek, de a tank játékstílusához kielégítőek, nem mi fogunk a kulcspozíciókba elsőnek odaérni, de a kicsit közelebbi tűzpozíciókat időben el tudjuk foglalni. A jó talajellenállási értékek sokat dobnak a mobilitáson, a gyorsulása picit nehézkes, de utána jól tartja a sebességét, az emelkedők közepesen lassítják le.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Ajánlott játékstílus

Támogató med játékstílus áll a legjobban ennek a tanknak. Mivel jó a tornyunk és a lövegsüllyedésünk, igyekezzünk dombos terepre menni, a löveg gyengepontjai miatt a sziklák és egyéb fedezékek mögött alkalmazott hulldown taktika nem annyira kifizetődő, főleg tier X-ben nem.

Igyekezzünk a bokrok megfelelő használatával rásegíteni a gyenge álcánkra, illetve kihasználni a relatíve jó látótávunkat. Az ellenségtől 2-300 méterre van elemében a tank, különösen ha lövés előtt (vagy egyáltalán) nem spotolnak fel a bokrok miatt. Messzebbről az ágyú és az RNG együtt könnyen kikészíthet minket, továbbá mivel az APCR nagy távolság esetén sokat veszít az átütéséből, ezért fokozott HEAT használatára kényszerülhetünk, ami a kreditünkre sincs jó hatással, illetve könnyebben akad el külső modulokban, tereptárgyakban a lövedék.

Közelharc esetén a tank korlátozott páncélvédettsége miatt gyorsan bukhatjuk a HP-nkat. Az ágyú menet közbeni lövésekre és kapáslövésekre korlátozottan alkalmas, jó, ha csak a lövés után spotolnak (vagy akkor se), mivel így nekünk van időnk becélozni majd visszagurulni fedezékbe. Ezért fontos a távolságtartás, hogy lehetőleg kapásból ne tudjon az ellenség visszalőni.

Sajnos városi és csőpályákon ezt stílust bajosabban tudjuk kivitelezni, a szemtől-szembeni közelharc pedig annyira nem ízlik a tanknak, illetve a sok szuper heavy miatt ilyenkor marad a kettes gomb és DPM-ből farmolás. A Centurion AX-nek kell a tér, ezért a nyitott pályákon érzi jól magát (Prokhorovka, Malinovka), vagy ahol közelről lehet torony harcolni (Westfield, Serene Coast), illetve ahonnan egyszerre több oldalra is lőhetünk (Redshire középső rész). Az artyk és a repeszágyúk nagyon meg tudják ölni a tank játékát, ezért ha egynél több arty van, próbáljunk különösen óvatosak lenni, vagy ne spot alatt harcoljunk, vagy arty safe-ben.

A csaták elején próbáljunk hamar olyan tűzpozíciót elfoglalni, ahonnan az ellenség lassabb tankjait oldalba tudjuk lőni, vagy a kulcspozíciókért harcoló gyorsabb tankjainkat támogathatjuk. A középső statikusabb szakaszban a türelem a legfontosabb, a gyenge páncél miatt egy-egy hiba könnyen a meccsünkbe kerülhet, lehetőség szerint keressünk lövéseket, de mindig gyorsan húzódjunk vissza, igyekezzünk sokat nézni a kistérképet, és a hibázó ellenségnek 1-1 lövést bevinni. Ekkor maradjunk hátrébb, ha a csapat támad, mozogjunk előre a fronttal folyamatosan, különben nem fogunk odaérni a sebzésre. Ha valamelyik oldalon az ellenség áttör, mozogjunk át, hogy támogathassuk hátulról a bajban lévő oldalt. Ha sikeresek akarunk lenni jól kell olvasnunk a csata alakulását, mivel könnyen lemaradhatunk a sebzésről, vagy bedarálnak minket, ha túl közel kerül hozzánk az ellen.  Amikor megritkulnak a tankok a végjátékban, akkor válthatunk agresszívabb üzemmódba, és ha jó pozícióban vagyunk, a közepes mobilitásunkkal és DPM-ünkkel is még sok sebzést kioszthatunk. Lerohanhatjuk a magányos tankokat, segíthetünk áttörni és felszámolni a maradék ellenállását, illetve mosollyal az arcunkon elkaphatjuk a végére maradó artykat. Fontos, hogy őrizzük a HP-nkat a szoros meccseken, mivel páncélzat hiányában a végjátékban csak abból tudunk gazdálkodni. A med stílust kell ötvöznünk kicsit a bokorharcos TD játékstílussal.

3-5-7-es MM esetén viszont szükséges agresszívabban játszanunk, mivel ránk hárul a feladat, hogy a másik csapat top tier medjével elbánjuk, illetve azért nyolcas tankokkal szemben a toronypáncélzat sokkal hatékonyabb és megbízhatóbb, mint egy tier X csatában.

A 105 mm-es ágyúval rendelkező nem autoloaderek között egy középutat képvisel az ágyúnk, a kapáslövéses amerikai és a "csak teljesen becélozva" megbízható német stílus között. A tank játékbeli "unokatestvére" az M48 Patton, annak a játékstílusához áll legközelebb a Centurion AX-é. Azonban míg a Pattonnek inkább a dinamikus, addig az AX-nek inkább a statikusabb játék kedvez. A Patton páncélzata sokkal alkalmasabb az ellenség arcába mászáshoz és a közelharcban leadott gyors kapáslövésekhez, azonban a Centurion ágyúja messzebbről sokkal megbízhatóbban teljesít.

A meta sajnos elment a Centurion AX mellett, a csőpályák különösen nem ízlenek neki, illetve a közelharcban mutatott jobb teljesítmény miatt az unicum játékosok is inkább a Pattont pártolják. Ez a két harckocsi győzelmi arányán is meglátszik; míg a Patton 50,53%-os winrate-tel bír 2009-es átlagsebzés mellett, addig a Centurion AX-nek 45,23% winrate-je van 1803-as átlagsebzéssel. Az elmúlt bő egy hónapban én 242 csatát játszottam a Centurion AX-el 54%-os WR-rel és 2692 átlagsebzéssel. Fejlesztett töltésgyorsítóval és pótkajával játszottam, átlagos játékos vagyok.

A tank mottója Han Solo után szabadon: "tartsd a távolságot, de ne vegyék észre, hogy tartod a távolságot".

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Szellőzés
  • Vertikális stabilizátor/távcső

A v.stabot személy szerint jobban preferálom mint a távcsövet és mivel nélküle 452 méteres látótáv elérhető a megfelelő legénységi képzettséggel (puding és tea esetén 467 méter), ezért a v.stabot ajánlom, különösen, hogy az ágyú soft statjai nem támogatják alapból a kapáslövéseket. Továbbá a pályák jelentős részén a nagy látótáv nem kihasználható, de végső soron játékstílus kérdése.

WIKI: Felszerelések

WIKI: A legénység

Ajánlott fogyóeszközök

  • Nagy javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

A lánc+ammorack sebzések miatt a nagy javító hasznos, a legénységből ritkán hullik el egyszerre egynél több tag, így elég a kicsi. Ha a tűzoltót kicseréljük pudingra és teára, akkor erősen javasolt a tűzoltó direktíva használata, még ha nem is annyira gyúlékony, mint az FV215b.

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + BiA + Javítás + Álca + Felderítő
  • Lövész: Pillanatkép + BiA + Javítás + Álca + Mesterlövész
  • Sofőr: Sima utazás + BiA + Javítás + Álca + Megelőző karbantartás
  • Töltő (rádiós): Helyzetfelismerés + BiA + Javítás + Álca + Biztonságos elhelyezés

Elsődlegesek az ágyúkezelhetőséget javító és a töltést gyorsító skillek és perkek, a látótáv növelés a felszereléseknél részletezett ok miatt kiemelt nálam, a támogató játékstílusa miatt a javítás nem annyira élet-halál kérdés, az álca pedig hasznos a messziről történő támogatás miatt.

WIKI: A legénység

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Lövegsüllyedés és toronypáncélzat
  • Talajellenállás
  • Alap látótáv
  • Pontosság, célzásidő
  • Nagy lőszerkapacitás

Hátrányai

  • Gyenge testpáncélzat
  • Végsebesség és LE/t arány
  • Gyenge álca
  • Soft statok
  • Modulérzékenység

Kiknek ajánlott

A türelmes, támogató felfogású játékosoknak, akik szeretik a hulldownozást, és az inkább statikusabb játékstílust. Kezdőknek semmiképpen sem ajánlott, mert bünteti a hibákat és jó pályaismeret kell hozzá. A CW metának nem része a Centurion AX, aki klánozáshoz kíván tankot húzni, ne itt keresgéljen.

Szerintem a Centurion AX egy jól kiegyensúlyozott tank, amit ha az erősségeinek megfelelően használunk, képes nagyszerű teljesítményre, én személy szerint nagyon megszerettem. Rákényszerített a kistérkép folyamatos figyelésére, a türelemre, a csaták menetének olvasására.

Videó

Az alábbi videóban két csatám látható, az elsőben tier X-es MM-ben óvatosabb, míg a másodikban egy 3-5-7 meccsben agresszívabb stílusban játszom. A meccseket még az előző 1.1-es patchben játszottam, de az 1.2-es patch nem érintette a Centurion AX-t.


Az elemzést írta: Greysword

Felhasznált források:

Utoljára frissítve: 2018. október 26. 13:27

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gergelyradics · 1 éve
    kollegák! lassan időszerű volna egy új elemzés az AX el kapcsolatban mert ennek a mostani frissítés minden túlzás nélkül mondható, hogy betyár jót tett! az ágyúja megmerném kockáztatni hogy pariban van a leopard ágyújával ha nem jobb! A dpm full lila cuccokkal cca 4000 percenként. ez azt jelenti hogy kereken 6mp-ként köp egy 390 est! A sebessége és a mozgékonysága is előnyére változott. Akkora flesht adott, hogy a frissítés óta csak ezzel tolom! hogy valami rosszat is mondjak a tornya továbbra is egy nagy kul@.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 10 hónapja
      Kedves Kolléga!
      Szerintem Greysword billentyűzetéből nagyszerű elemzést olvashattunk.Nekem mindig is az egyik kedvenc tankom volt (e miatt a cikk miatt vettem meg anno), tehát az elemzés lényegét nem érinti a buff véleményem szerint. Az ajánlott játéékstílus ugyanaz, a tank felépítése, szerepköre, gyengeségei szintén és a történelmi háttér is természetesen. A tank iszonyat jó dpm-et kapott, de ettől a szerepköre változatlan maradt (dpm növelés átlag userként 2- 400 sebzéssel jelent többet csatánként), hajszálnyival javult a mobilitása, de azzal eddig sem volt probléma köszönhetően a kitűnő talajellenállásának.Arra akarok kilyukadni, hogy jelen elemzés szerintem még mindig naprakész.Ha valamit beleírnék az a módosított konfig, ahol a szellőzést turbóra cserélném, hogy a kiváló mobilitását mégtovább húzzuk.
      Ez úton is köszönjük Greysword a kitűnő elemzést!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      adam.nagy
      • Tankos
      · 1 éve
      Hát, ha tippelnem kéne lehet h ebből még nerf is lesz.. Kicsit túltolták talán. Úgyhogy még nem kell elemzés, majd a következő nagyszerű tank balance után, ha abban nem nerfelik akkor valószínűleg marad már olyan amilyen lett.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    EnuresisNocturna
    • Tankos
    · 2 éve
    Lassan rájövök, hogy a 7/1-ről miért nincs elemzés. Gondolom minden író agyvérzést kapott amikor hajlandóságot mutatott arra, hogy pár sort írjon erről a 9-es angol förmedvényről. Az már csak-csak, hogy nem egy csata azzal ér véget, hogy első sebző találatra lőszer rekeszt kapsz frontból majd mielőtt javítanál már robban is a torony. De, hogy a papíron szép ágyú úgy szar ahogy van az már a vicc kategória. Írom ezt úgy,, hogy percekkel ezelőtt egy 60TP-t nem voltam képes oldalról cirka 85-90 fokos szögből megsebezni az alap 268 átütéssel bíró lőszerrel. Az 5. lövés ment át de addigra felkelt a nap és a többiek leszedték 200 hp-ra előttem. Vicc gyerekek...vicc...
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Tank_szemelyzete
      • Tankos
      · 2 éve
      Tessék: minielemzés a Centi 7/1-ről
      Egyik kedvenc tier 9 tankom, nem is nyomom vele rosszul (http://wotinfo.net/en/vehiclehistory?playerid=525909917&server=EU&from=&till=&vehicle=5713).
      Testpáncél: szemből a felső lemez tier 7 tankok meg HE lövedékek ellen ér is valamit, a többi részéről ez sem igazán mondható el.
      Toronypáncél: a kupola kicsi, illetve a tanks.gg szerint mintha a lövegpajzs gyengepont lenne (de ezt még nemigen láttam 250 alatti pennel kihasználni). 320+ penes lövedékek viszont már viszik szemből. Szóval goldhuszárok ellen csak óvatosan (Leo PTA és Leo 1 különösen fájdalmas tud lenni). De normál körülmények között kifejezetten jól működik.
      Modulérzékenység tényleg lehet, töltőre "Biztonságos elhelyezés", vezetőre "Megelőző karbantartás" nem árt. Nekem ezek mellett nem kellett "Fejlesztett konfiguráció" felszerelés.
      Mozgékonyság: átlagos (vagy kicsit az alatti) tier 9 med. Spottereket nem éred utol, de a legtöbb med kulcspozíciót fel tudod venni.
      Használat: csőlehajlás van szépen, ami a kemény kobakkal együtt jó tornyozó tankká tesz. A gyenge test miatt nagyrészt kénytelen is leszel a med dühöngők dombosabb részein tevékenykedni. Top ágyúval kicsit más a helyzet a 390 (illetve 480, lásd lejjebb) sebzés miatt; ott már síkabb terepen is ügyködhetsz (jópár közepes tankkal leállhatsz egyesével lövéseket váltani, mert nagyobbat lősz náluk). Ágyúk:
      A középső ágyúban van alapból kb. 2500 DPM, ott a 320-as sebzés miatt nem nagyon tudsz mást csinálni, mint védett helyzetből (tornyozó pont, vagy bokrok mélye) 226 (vagy 258) pennel szitává géppuskázni amit átütsz (a löveg szórási tulajdonságai támogatják ezt!).
      A top ágyúban kb. 2100 DPM van alapból (tier 9 legalja), plusz jóval tovább céloz, szóval a tornyozásból leadott kapáslövések lényegesen nehezebbé válnak. Viszont 268 pen a legtöbb medet és elég sok heavyt is visz, és 390 sebzés mellett már jópár közepes tankkal leállhatsz egyesével lövéseket váltani. A tank lelke azonban ekkor a 230-as átütésű HESH. Ennek 480-as sebzésével már kb. utoléred DPM terén a tier 9 átlagát, és kb. minden szintbeli mednél (plusz sok szintbeli heavynél) nagyobbat sebzel. Persze, ehhez a 230 pennek át is kell ütnie... (A nemrégi HE átalakítás óta jobban átmegy a HESH is a rétegelt páncélon/lánctalpon, szóval buffolódott a tank ezen potenciálja!) Szóval a jó Centi 7/1 játékos mindig odafigyel, hogy melyik lőszerre kell váltania. E50-re pl. szemből gyakran kevés a HESH [kupolát ha sikerül belőnöd, az persze más]). Dombvidéken tornyozó keményfejű medek (STB-1, Kpz. 50t, Centi 7/1) ellen majdnem mindig APCR kell, tornyozó LeoPTA/Leo1/AMX30 proto/AMX 30B feje is inkább APCR (a tornyuk széle felé beeső HESH már nem üt át; Leók lövegpajzsa és franciák gigakupolája persze HESH-el törhető), más esetekben viszont lehet HESH-t nyomni mert tudsz majd puha fejre vagy puha alsó lemezre lőni. Némely heavy tankra is lehet HESH-t nyomni (tier 7-ben kb. mindre, tier 8-ban pl. Tiger 2, IS-3 és 53TP alsó lemeze, tier 9-ben pl. M103 kupolája és alsó lemeze stb.). Persze mivel max. 268 pened van, így túl kemény tankok ellen (pl. Type 4 Heavy frontja) inkább ne vitézkedj, hanem keress más célt vagy próbáld a problémás egyént oldalba lőni.
      Végkövetkeztetés: jól felszerelt, jó legénységes Centi 7/1 top ágyúval, bőségesen (de észszerűen!) használt HESH-el nagyon adja. Feltéve, hogy átlagos RNG-d van, óvatosan használod a tankot, és nem löveted szét a testét idő előtt. Ha a szórási RNG nem nagyon akarja adni, akkor viszont APCR (több penje van) és hosszabb célzás, nincs mese.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      ragnar018
      • Tankos
      · 2 éve
      Én sem teljesen értem mi a baj vele.. mármint ami zavart az az,hogy hesh a goldja.. legalább egy 300-310 mm-es heattel sokkal jobb tank lenne
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      kovács jános mosógépszerelő · 2 éve
      Itt vmi user error vann, stockból húsztam, fullos tankal nem is csapatam ahogy meglettek modulokk rögtön tevrajzoztam az Ammo X-et. Nemegy Thor kalapacsá a tank de nemis sztandard szarleves kappa.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    454AutomaticDave
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 3 éve
    Szia! Először is, szeretném megköszönni, nagyszerű elemzést olvashattam. Részben az elemzésnek köszönhetem, hogy rászántam magam és megvettem ezt a tankot, illetve ráfordítottam 80k free xp-t a kifejlesztésére. Egyáltalán nem bántam meg!Minden igaz, amit leírtál. Részemről bekerült a kedvenceim dobógójának (valamelyik) fokára. Nagyon jól használható harckocsi. Méltó hozzá az elemzésed is!Köszönöm!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BlondSzi
    • Tankos
    · 3 éve
    Az egyik legszarabb járgány ami a garázsban található nálam.Csak azért nem adom el mert pénzt adtam érte.Aki ezt a lomot megveszi annak tuti el megy a kedve a játéktól.Sajnálom,hogy ezt kell írnom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 5 éve
    "Commonwealth államok"



    Nemzetközösség lesz az nem?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Greysword
      • Kiképző
      · 5 éve
      Commonwealth = Nemzetközösség
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Greysword
    • Kiképző
    · 5 éve
    Köszönöm szépen a dicsérő szavakat és a sok 5 csillagot!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 5 éve
    Wow! Profi munka! Még sok ilyet! 5csillag!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    szazso8
    • Tankos
    · 5 éve
    Szevasztok! Köszönet az elemzésért. 10 000 xp és meg van az AX. Sajnos az elemzés is beigazolja, hogy inkább az M48-at kellett volna húzni. Annak idején azért döntöttem a Cent mellett mert a 9-es megkapja a 10-es ágyút, az M46 meg nem. Na mindegy most már, ez van, ha nagyon szar akkor eladom. :-)
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      vaskereszt
      • Tankos
      · 5 éve
      annyi szól szerintem mellette a pattonnal szemben, hogy ez némiképpen mozgékonyabb, illetve arannyal annak is simán be lehet lövöldözni a tornyát, ha nincs magasabban mint az ellenfél
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      HUNknight
      • Tankos
      · 5 éve
      Én meg azért döntöttem az M48 mellett,mert tiszta szívás az angol ág. Szerintem soha az életbe nem fogom kihúzni...max free xp-ből. Tesztszerón nagyon szépen muzsikált az AX prémlőszer nélkül is.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Zoszi
        • Tankos
        · 5 éve
        Első med ág amit kihúztam, az amcsi volt. Kezdőként szenvedés. A britt közepesek nekem jobban bejöttek, beleértve a sokat utált Cometet is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 5 éve
    Történelmi rész 5 pont
    Ágrajz 5 pont
    Tank paraméterek leírása 5 pont
    Hogyan játszunk vele 5 pont
    Videó 5+5 pont a Gloryhammer miatt !


    Az utóbbi idők egyik legjobb elemzése, nívós, összeszedett mű számomra!
    Gratulálok remélem olvashatok még Tőled ilyeneket!

Kapcsolódó elemek

  • A történelmi rész elég sovány lesz, ugyanis a Type 4 a WG által kitalált tank, ilyen tank nem létezett még prototípus formájában sem. Type 2604 néven készült valami; amit tudunk, hogy készült egy torony, amit egy bunkerre építettek rá a mandzsúriai-orosz határon. A toronyba egy 14 cm-es hadihajó ágyút építettek amit eredetileg valószínűleg harckocsi alvázra szántak, erre utaló vázlatot is találtak, de konkrét tervrajzok nincsenek.

  • Siemka, kedves olvasó! 1956-ban egy fejlett nehéz tankot kezdtek el fejleszteni, melynek megalkotója Richard Lewandowski volt, egy kadét a Varsói Katonai Műszaki Akadémiáról. A tankot 60 tonnásra tervezték, és 200 mm páncélzat védte volna.

  • A VK betűjelzést 1938-tól használták a németek a tervezési megnevezésekhez, a Vollkettenkraftfahrzeug (lánctalpas gépjármű) rövidítése. A mögötte szereplő négy számjegyből az első kettő a tervezett tömeget mutatta, a második kettő a prototípus egyedi azonosítója.

  • Nikolai Fedorovich Shashmurin, kora jól ismert harckocsi-tervező mérnöke volt. 1944-ben kidolgozta az IS-2 lehetséges alternatíváját. A projekt nem hivatalos neve az IS-2Sh (Sh = Shashmurin) vagy egyszerűen Shashmurin IS-2 volt, amely az IS teljes átalakítását tűzte ki célul.

Tovább a kategóriában: « FV4202 - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.