Előzetes infó: Toborzás, tagfelvétel topicból tettem át ide.
Üdv Tankpeti! Jó kis táblázatot gyűjtöttél össze, mindenki találhatna klánt a felsoroltak közül.
Köszönöm, habár ha arra a táblázatra gondolsz, ami a "Legaktívabb magyar klánok" topicban van, sajnos (az idő múlása okán) már-már elavultnak számít. (A kampány végeztével majd újat készítek.)
De az a nagy igazság, hogy a játékban található csalások, az azt használók a csapatcsatákat is tönkre teszik. Sokkal kevesebb klán játszik erődcsatákat és CW-t, pont az ilyen játékosok miatt.
A közösség jelentős része (és főként a kis létszámú, vagy "profit" soraikban nem tudó klánok) évek óta stagnál abban a körhintában, hogy sokan csalnak a kompetitív szférában. Ennek jelentős része a "szájról szájra" terjedő témák, és ritkább esetben a személyes tapasztalat, vagy közvetlen kommunikáció származéka.
Ha a kritika arra vonatkozik, hogy csalnak-e játékosok, akkor nyilván a válasz igen. Ténylegesen emiatt érintett játékosokkal volt lehetőségem anno (habár már igen régen) beszélgetni, ilyen játékossal játszani (akkor még az információ tudta nélkül).
Több évnyi sh-cw tapasztalattal viszont azt tudom mondani, hogy ezek száma rettentően alacsony. Megannyi (és most itt több ezer játékra gondolok) légiósként kapott tapasztalat folyton megerősít, hogy egy szimplán jobban felszerelt tankra rákiáltja egy amatőr, hogy csal. A kisebb közösségekben egy ilyen hamis információ úgy terjed, mint a futótűz.
Ha valaki a kampány ban és felfüggesztési számaival próbálna megcáfolni, akkor el kell keserítsem, de azok többsége az account csere-bere okán történik (legalábbis a top szférában).
Aki szokta olvasni az írásaim tudja, hogy abszolút mod ellenes vagyok. Én pont ugyanannyira elítélem azt, aki egy mezei xvm-et használ, mint aki felfesti a tankokra, hogy hol a lőszerrekesz. Ugyanakkor amihez szintén tartom magam, hogy függetlenül a mod legalitásától, azok használata a játéktudás fejlesztését megakasztják, és a használó teljesítményét helyben tartják. Aki megtanul a játékkal játszani, jobb lesz mint bármilyen csalást használó user.
Erődítményt azért játszanak, mert jobb játékélményt ad, mint a normál és jobb a profit, a közösség miatt illetve kompetitív játékra gyakorlás miatt. A CW-t a jutalmak miatt játszák. Ez utóbbi viszont erőteljesen elkopott 2021-ben (sok dolog miatt). Én magam sem vettem részt "teljesen" az elmúlt 2 kampányon, és ez is az okok közt van.
Több nagyobb létszámú klánban nem tisztelik egymást a tagok, trágár beszédet engednek meg maguknak, és ezekre senki nem kíváncsi.
Igen, vannak olyan klánok, melyek nem valók mindenkinek: emberek vagyunk, másképp viselkedünk, más korosztályba tartozunk.
Hogy közvetlen a nagy létszámú klánokat kritizálod annak lehet alapja, lévén egy nagyobb közösségben, gyakrabban törnek elő az ellentétek. De egy közösségben részt venni ezért izgalmas (és én ezért tartom a wotot jó játéknak). Némivel elfogadóbbá tesz minket, kritikusabban gondolkodunk, és a lehetőség mindig megvan a távozáshoz. A legtöbb nagy klánba jelentkezéskor kötelező, de legalább lehetőség a próbaidő: ha valaki "túl" sok negatív tapasztalatot szed össze, az a saját körültekintésének hiánya miatt történik.
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...