Jelenleg 407 vendég és 13 tag online

2019. július 23. 20:25

563 éve: A Nándorfehérvári diadal - Tisztelet a Hősöknek!

Írta:
Értékelés:
(29 szavazat)
23 hozzászólás

Picit csúsztam a megemlékezéssel, bocsánat. A Nándorfehérvári diadal a magyar-török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4-21. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán a nagy túlerőben (az új kutatások szerinti, ma elfogadott legvalószínűbb becslés szerint a teljes létszámot tekintve a török hadsereg mintegy kétszeres, a reguláris erőket tekintve mintegy háromszoros túlerőben volt) levő ostromló seregével szemben, majd a védőkhöz 10 ezer katonájával időközben csatlakozó Hunyadi János vezetésével.

Hunyadi Jánosnak és még sok-sok akkori hősnek köszönhetjük hogy ma itt ülhetünk és olvashatjuk ezt a cikket. Ők nem óriásplakátoztak, hanem felvették a páncélt és kilovagoltak a g*ecibe és életüket kockáztatva védték a hazát. Tisztelet a Hősöknek!

Utoljára frissítve: 2019. július 24. 06:07
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balog · 3 hónapja
  Azért a nagy szittya keresztény magyar ember ne csináljon dns tesztet. :-) Végén kiderül,H veziruk csalódni fog hiveiben.Ha már ő is egy fajtiszta magyar. :-)


  Azért a török 150 éves megszállása alatt mégsem "semmisült" meg a büszke nagy magyar árja faj. Sőt.Meg muszlimok sem lettünk. :-) De azért a DNS tesztett ne felejtsétek el........;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bazsi41 · 3 hónapja
   Az a helyzet, hogy a Nagy Magyarországhoz több nemzetiség is hozzátartozott, mint a szerb, román, ruszin, német, horvát, stb. Ezek a kisebbségek Magyarországot a szülőföldjüknek tartották és kiálltak a nemzetért akár haláluk árán is. Ezt jelenti a nemzeti identitás, nem pedig azt, hogy ki honnan származik. Abban viszont igazad van, hogy akik azt hiszik, hogy létezik magyar faj, azok egyszerűen hülyék, mivel ha egymásmellé állítasz egy magyart és pl. egy spanyolt, nem mondod meg, hogy melyik melyik ránézésre.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   fsb · 3 hónapja
   Valami fájhat neked....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  cain40 · 3 hónapja
  Tisztelet a katonáknak ezért magyar a magyar
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wot wot · 3 hónapja
  3 hét múlva megyek Konstantinápolyba, és ezt biztos szóvá fogom tenni.
  Lehet hogy nem térek vissza, de az már legyen az én bajom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 3 hónapja
  Se a közelmúlt, se a régmúlt történelméből nem tanulunk semmit. Ez a legszomorúbb......
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   KUF · 3 hónapja
   Nincs ebben semmi meglepő, ez már századokkal ezelőtt is így volt nálunk( bár máshol is).
   Elég csak Hunyadi kortársait megnézni. Cilleiek, Garaiak, csak hogy két példát említsek, azok közül, akiknek ugyanúgy megvolt a hatalmuk és erejük, hogy segítsenek a török ellen.
   De féltékenységből, sértődöttségből, haszonlesésből pontosan lesz@rták, hogy mi lesz Nándorfehérvárnál, ellenben Hunyadi vesztét, azt lesték.
   Nem is tudom melyik ténynek örültek jobban. Hunyadi halálának vagy a győzelemnek a török felett....mindenesetre azonnal rátámadtak Hunyadi birtokaira, miután annak halálhíre megérkezett.
   A hatalomért mindent.
   Törvényes királyunk van, de nekünk nem tetszik, mert korlátozza a jogainkat(még több vagyont szerezni és szívni az ország vérét)? Semmi baj, hívjunk meg egy idegent királynak, lehet cseh, lengyel, német, egyre megy, ő majd engedi, hogy még többet vághassunk ki magunknak az ország testéből.
   Hogy ezt meg is kéne néha védeni? Áá azt nem, hogy elvesztegessem a javaimat?
   Majd valami bolond elmegy helyettem is harcolni, amiben meggyengül, talán bele is hal, majd az ő birtoka is az enyém lesz. Van itt hazaszeretet kérem.


   Az ő számukra is ott volt az intő példa..az Árpád-házi királyok és kihalásuk.
   Abban a 300 évet felölelő időszakban mi is volt a napirend néhány kivételt leszámítva?
   Volt aki saját testvérét ölette meg, jobb esetben csak megvakíttatta annak fiával együtt, vagy száműzte. Az meg cserébe idegen sereggel támadt saját országára.
   Volt, aki koronát és vele az egész országot és népét felajánlotta egy idegen hatalomnak, csak, hogy ő lehessen a király.

   Manapság sincs ez másként, csak a királyok, nemesek öltönyt húztak. Politikusnak nevezik magukat és nem hadsereggel támadnak egymásra(az majd csak később jön), hanem szavakkal, háttéralkukkal, jogszabályokkal és persze pénzzel.
   De a lényeg, hogy ugyanúgy eladják, kisemmizik a saját országukat idegen hatalmaknak, mint évszázadokkal ezelőtt.
   A Haza számukra csak egy üres szó, a nép vezetőjeként, jótevőjeként tetszelegnek, miközben elárulják és sanyargatják azt.
   Egyiküket sem érdekli, hogy mi lesz az ország sorsa hosszabb távon.
   Amelyiket mégis, azt is főleg csak azért, mert akkor elveszti a hatalmát is egyúttal. Tisztelet a kivételnek, de lefogadom, hogy ebből sajnos nem sok van.

   Azok már kihaltak.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 3 hónapja
    A Hunyadiakról is azt gondolták a saját korukban, hogy csak a saját hatalmuk és birtokaik védelme miatt teszik amit tesznek. Ők se voltak szentek a maguk korában. Akkor se ismertük fel, hogy ki az aki a maga dolgai mellett a közösségnek is jót tesz, ahogy most se. És nem tanulunk saját történelmünkből, a törökök akkori vislekedéséből, ahogy Libanon példája sem intő példa számunkra. A többségnek fogalma sincs, hogy ha Libanont említem, hogy miről van szó. pedig ott az élő példa, a kísérlet eredménye. És a nyomor, amit az hozott.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     KUF · 3 hónapja
     Hunyadi János legalább megpróbálta, hiszen nem egy hadjáratot vezetett a török ellen már 1456 előtt is, sokszor saját pénzből finanszírozva védve az országot. De az is tény hogy a birtokai délen terültek el, közvetlen török-fenyegetettségben.

     Mátyás... ő már más tészta, hiszen gyakorlatilag az egész országot (terület,gazdaság, népesség) arra használta fel, hogy Német-Római császár lehessen belőle.
     A brutális hadiadó, rendkívüli hadiadó stb.. teljesen kizsigerelte az országot(a nemesek persze ezt sem fizették).
     Van aki szerint önös érdekből tette, mások szerint ő már rájött arra, hogy Magyarország nem lesz képes egyedül ellenállni a töröknek, és több ország összefogásával lehet csak megállítani őket. Császárként már birtokában lett volna ez az erő.
     Szerintem mindkettőben van valami, mondhatjuk úgy is, hogy két legyet ütött volna 1 csapásra.

     Libanon tényleg jó példa.
     Egy jóléti ország, ami migrációs célpontként polgárháborúba süllyedt, majd mára gyakorlatilag kicserélődött a lakossága és a nyelve is. És még gázt/olajat is találtak a területén(by usa)...nem sok jövőt jósolok annak az országnak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Omnipadmebumm · 3 hónapja
  Ez a fogalmazás minden valós tiszteletet, és alázatot nélkülöz (k#urvára).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Alexis · 3 hónapja
   Szerencsére kormányunk és vezetésünk mindent megtesz höseink emlékének méltó megörzésére...
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    perretz · 3 hónapja
    no comment!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Fundin · 3 hónapja
     Lehet csak én nem értem a modern művészetet de ....
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Sass Tamás · 3 hónapja
      Ma nem ilyen finomkodónak kéne lenni, hanem kirobogni a tankkal a g*ecibe és életüket kockáztatva védeni a hazát a vademberektől.

      Amúgy a mai alkotások egyfajta posztmodern avantgartok, ami közelebb áll a szürreális alkotásokhoz, ezért néz ki Hunyadi feje úgy, mintha egy kutya feje lógni ki belőle. Szimpla művészi szemlélet kell meglátni benne az értéket.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Echiron
  • Kiképző
  · 3 hónapja
  ..."hogy ma itt ülhetünk és olvashatjuk ezt a cikket"... szerintem itt ülnénk akkor is ha nem csak akkor nem Jactor írna Echironnak hanem Yusaf Ahmetnek...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   nagyzsolt · 3 hónapja
   Ne aggódj! A mai népvándorlásnak köszönhetően 50 éven belül, biztos ilyen nevű lesz a leszármazottad.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Echiron
    • Kiképző
    · 3 hónapja
    Feka gyereket akarok, enyhe ázsiai beütéssel... de jó lenne ha a szemem és a hajam örökölné. Nem tudom még hogy fogom összehozni... lehet a postás/vízvezeték szerelő segítségét is igénybevesszük
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 3 hónapja
    A 3. világháború vallási alapon fog kitörni, ezt már rég megjósolták. Csak a dátumot nem tudjuk még.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     sherman_one · 3 hónapja
     Sztem meg etnikai alapon és kőkeményen a gazdasági hatalomért és az információkért, valamint a befolyásolási zónák újrafelosztásáért. Ha a "'vallás'-on különböző kultúrákat értesz,különböző államformával ,akkor aláírom.
     Az apróbb villongások már meg is vannak (Huawei).
     Pl. Usa vs. Kína ....és a nagy kérdés megint az lesz, az oroszok kinek az oldalára állnak majd...és melyik kis országnál lesz a robbanási gócpont.
     Ha lesz, ez egy brutális technológiai háború is lesz (Katonai műholdak, hackerek, drónok stb. bevetésével) , amelybe a Föld lakosságának jelentős hányada belepusztul
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Wick · 3 hónapja
  "kilovagoltak a g*ecibe"

  Grat a fogalmazáshoz!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   nagyzsolt · 3 hónapja
   Ha ma kilovagolnál így a g*ecibe, ahogy ősapáink tették azt mondaná nyugat, hogy rassszista, náci vadember vagy és ők lovagolnának ide megdönteni a fasizmust. Úgyhogy marad a plakátolás. Azt egyelőre még szabad
   Emelem poharam az őseink előtt !
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   charliefirpo_2018 · 3 hónapja
   Szintén grat...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bandras32 · 3 hónapja
   Ezen vihogtam én is egy darabig.
   Na de azért ne feledkezzünk meg a noob-okról sem, akiknek nagy szerepük volt ebben a csatában is! Ugyanis Kapisztrán és keresztes "serege" Hunyadi parancsa ellenére tört ki a várból és támadta a török állásokat, mire a szultán a török lovasságot rázavarta a rosszul felfegyverzett szedett-vedett fanatikus tömegre, csakhogy ezzel a megmozdulással védtelen maradt a török tüzérség, Hunyadi ezt kihasználva elfoglalta a török ágyúkat és hátulról elkezdte lőni a török lovasságot, közben a keresztesek elérték a török tábort meg még az egész magyar sereg is kivonult a várból, erre a törökök besokkoltak a harcban meg még a szultán is megsérült, így a törökök menekülőre fogták és már vége is lett a csatának.
   Tehát tisztelet a noob-oknak is.

KERES
© 2019 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.