Jelenleg

11
látogatónk van

2017. december 19. 07:07

AMX M4 mle. 45 - Elemzés

Írta:
(50 szavazat)
36 hozzászólás

Bevezetés

Korábban a legtöbb játékos számára ez a tank csak egy állomás volt az AMX 50 100 és az 50 B felé. Sokan free XP-t áldoztak rá, hiszen a modulfejlesztése nem túl bonyolult és cirka 90 ezer XP elköltése után azonnal unlockolható volt róla az AMX 50 100. Nos, bár ez most is így van, de a 9.21-es patch-csel képbe került még egy tank és még egy ág, ami szintén az M4 45-ről nyitható.

A tier 8-as AMX 65t kifejlesztéséhez is ezen a tankon kell túljutnunk, noha XP költsége ennek úgy 20 ezerrel rövidebb, mint az 50 100 felé nyitás. Azonban ha valaki kezdőként mindkét ágat fel akarja oldani innen, akkor talán nem éri meg az a beleáldozott 150 ezer free XP, szóval nézzük, mit kell tudni erről a tankról.

Utoljára tejfölösszájú kezdőként hajtottam ezt a tankot, amikor az AMX 50 100 kifejlesztése volt a célom. Túl sok minden nem ragadt meg róla, csak az, hogy már akkor is utáltam, mikor is a frissen buffolt Tiger I-gyel szemben kellett volna vele helytállnom és rendre szétkapott DPM-ből. Aztán az M4 mle. 54 ág érkeztével egy rövid időre újra a garázsba állítottam és egy valamirevaló legénységet is kapott.

Történelmi háttér

A II. Világháború utáni francia tank tervezeteket nagyban befolyásolta a háború alatt látott német minta. Az AMX M4 és a ráépülő AMX 50 széria is ezt a formát követte. Az előzetes tervek szerint a tanknak a következő paramétereknek kellett volna megfelelnie: 120 mm vastag frontpáncél, 50 mm az alsó lemezen, 50-60 mm vastag oldalak, 110 mm vastag toronyfront és 30 mm-es toronyoldalak. A fő fegyverzet egy 90 mm-es 65 kaliberhosszúságú ágyú lett volna egy 7,5 mm-es koaxiális géppuskával kiegészítve, illetve egy homlokgéppuska. A 47 tonnás tank mozgatásáért egy Maybach HL.230-as motor felelt. Első ránézésre az egész egy Tiger II koppintás lett volna, viszont a franciák a váltót és a hajtást is hátul képzelték el.

Az első tervrajz 1945 augusztusára készült el. Addigra további 3 tonnával nőtt a súlya, így az összesen 50 tonnás tank meghajtására már nem lett volna elegendő a 700 lóerős Maybach motor. Egy 1000 lóerős MP.65 Saurer motor volt az ideális választás. A projektet mindeközben Char Moyen 50t M4-re nevezték át, de az AMX M4 megnevezés továbbra is a köztudatban maradt még 5 évig. Innentől kezdve a projekt még számtalanszor megváltozott és később jócskán eltért az eredeti tervektől.

A játékban található AMX M4 mle. 45 az eredeti AMX M4 tervek alapján készült.

Modulfejlesztés

Az AMX M4 45 fejlesztése szerencsére rém egyszerű. Ha az ARL 44-et kifulloztuk, túl sok teendőnk itt nem lesz, viszont a láncra mindenképp érdemes free XP-t spórolni. Miután felraktunk a láncot, vagy rászereltünk egy torziós rugót, jöhetnek a felszerelések (rugó mellé a szellőzés, töltésgyorsító ajánlott), majd szereljük fel az ARL-ről örökölt 90 mm F3-at, vagy a 105-ös löveget. Az ARL-ről szintén áthozható a középső motor és a rádió, ezeket is szereljük fel. Eztán a torony kifejlesztése élvezze a prioritást, hiszen csak a fejlesztett toronyra tudjuk felszerelni a top DCA 45-öt. Ha mindez megvan, jöhet a top motor (illetve a lánc, ha rugóval dolgoztunk) és kész is vagyunk. Igazából ha az ARL-t kieliteztük, úgy összesen 42800 XP (amiből csak a motor 24 ezer) fog kelleni ahhoz, hogy itt is minden modult kihúzzunk.

Egy kis szemléltető ábra. A zöld modulokat hozza az elit ARL 44-ről.

Paraméterek

Ágyú

Kezdjük a stock ágyúkkal. Ezeket a stock tornyon fogjuk vizsgálni, hiszen a fejlesztettre úgyis a DCA 45-öt fogjuk szerelni.

90 mm F3

170 mm AP átütés, ez tier 7-ben a legtöbb tankkal szemben még úgy elmegy, viszont egy szinttel feljebb már szükségünk lesz a 248 mm átütésű APCR-re is. Az ezekhez tartozó alfa sebzés 240, 100%-os legénységgel pedig a töltésidő 8,25 mp, mellyel így 1746 DPM érhető el. Az alap pontossági mutató 0,38 m/100m, a célzásidő pedig 2,3 mp. A probléma ezzel az ágyúval, hogy semmi DPM-e nincs, ha az ellenfél meglátja a stock tornyunkat, a kis rövid csövű ágyúnkat és az 1200 stock HP-nkat, lazán ránk esik és szétkap. Szóval ezzel az ágyúval inkább egy távolról támogató TD jellegű harcmodort kell alkalmaznunk, csapattársaink legnagyobb örömére. A lőszerek sebessége 1000 és 1250 m/s, szóval a távoli mozgó célpontok eltalálása viszonylag egyszerű mutatvány lesz vele, már ha a franciás pontosság nem szól közbe.

105 mm Canon 13TR

Ennél az ágyúnál a titkos fegyver az APCR. A 165 mm AP átütés amúgy is kevés sokszor saját tierben is, ezzel szemben az APCR átütés 223 mm, ami persze nem olyan jó, mint az előző ágyú prémium lőszere, viszont az AP-hoz képest ennek az alfája 30-cal magasabb!!! A töltésidő egy 100%-os legénységgel ezen az ágyún 9,59 mp, a 300 alfás AP-val így 1877-es DPM érhető el, viszont a 330 alfás APCR már 2064-es alap DPM-et eredményez. Bár ennek az ágyúnak a hátránya az előzővel szemben a 0,41 m/100 méteres pontossága és a 2,9 mp-es célzásideje, viszont a magasabb alfájának és DPM-ének köszönhetően 1-1 lövés erejéig hatékonyabb lehet. A lőszerek sebessége itt már nem olyan rózsás, 850 m/s az AP és 1063 m/s az APCR, de a vacak pontosság miatt ezzel az ágyúval amúgy sem mesterlövészkedik az ember, ez inkább egy közelharci support fegyver.

Ha letudtuk a torony kifejlesztését, és voltunk annyira előrelátóak, hogy az ARL-t kifulloztuk, akkor jöhet a top löveg:

90 mm DCA 45

212 mm-es AP és 259 mm-es APCR átütés, nincs mese, erre lesz szükségünk. Hiába ér el a másik két ágyú már magasabb DPM-et a top tornyon, egész egyszerűen nincs meg ez a stabil átütésük. Ahogy minden más 90 mm-es ágyún, úgy az alfa itt is 240, a 45 mm átütésű repesz lőszer alfája pedig 320. Egy alap 100%-os legénységgel a töltésidő 8,25 mp, az alap pontosság 0,36 m/100m, a célzásidő pedig 2,9 mp. Az elérhető DPM így elég karcsú, mindössze 1746, szóval szereljük gyorsan fel: Töltésgyorsító, Szellőzés és Célzásgyorsító, illetve egy BiA-s legénység valamelyest optimalizálja a dolgokat. A töltésidő 7,1 mp-re csökken, a pontosság 0,33m 100 méteren, a célzásidő pedig 2,4 mp lesz. Az így elérhető DPM érték 2048, ami még mindig tragikus. A tier 7-es heavyk mezőnyében a T29 DPM-e alig valamivel magasabb ennél, a Tiger P-é hajszálpontosan ugyanennyi, viszont ennél gyengébben csak a nem repeszágyúval szerelt O-Ni teljesít. Hogy ez a DPM miért elfogadható egy Tiger P-n és egy T29-en és miért tragikus egy AMX M4 45-ön arról majd később.

Beszéljünk inkább az ágyú gyakorlati pontosságáról, hiszen mégis csak egy francia tankról van itt szó. Először nézzük a soft statokat:

Mozgás és forgás közben 0,21 m/100m mutatóval növekszik a célkeresztünk szétesése, álló helyben toronyforgás közben pedig 0,13 m/100m-rel. Ami viszont durva, hogy a lövési utáni célkereszt szétesés egy 3,84-es szorzót kap. Stabilizátor a tankra nem szerelhető, szóval csak annyit tehetünk, hogy a szellőzésre, BiA-ra és a legénységi skillezésre bízzuk a dolgot. Így csupán 1-1 századot nyerünk az egészen, a három érték 0,19, 0,20 és 0,12 m/100 méter lesz mozgás, forgás és toronyforgás közben.

Ezek a számok most így túl sokat nem mondanak, inkább elmondom milyen érzésre a dolog. Nagy távolságra történő lövöldözésnél sokszor előjön a franciás jelleg, szóval ilyenkor érdemes kivárni a teljes célzási időt. Szerencsére nem olyan rémes a helyzet, mint a DCA 45-tel szerelt ARL 44-en, inkább olyan FCM 50 t-s érzés. Közepes távolságokon már le lehet csípni a célzásidő végét, ilyenkor a jó átütés is sokat segít, ha épp nem a precízen becélzott gyengepontot találjuk el. Viszont számomra meglepő volt, hogy még a stabilizátor hiánya ellenére is mozgás közben kis és közepes távolságokon milyen jól teljesít ez az ágyú. Ennél a tanknál ugye alapvetően egy support jellegű harcmodort kell alkalmaznunk, szóval amikor kinézünk egy sarokról egy olyan ellenséges tankra aki épp másfelé figyel, akkor gyors lövést kell leadnunk és hamar visszahúznunk a tankot a fedezékbe, mielőtt még mi leszünk az új célpont. Ilyenkor nincs idő kivárni a teljes célzásidőt, de ha nem esztelenül rongyolunk ki, hanem előre a megfelelő irányba fordítjuk a tornyunkat, akkor minden probléma nélkül leadható a lövés anélkül, hogy kivárnánk a teljes célzásidőt. Szerencsére ebben a magas átütésünk is jó partner, hiszen ha mondjuk elvétjük egy IS-3 oldalát, de eltaláljuk a torony oldalát, akkor még az a lövés is könnyen átmegy rajta. Egy-egy fedezékek közti átpozicionálás közben is érdemes lövést leadni, kis távolságokon - mint mondtam - jól teljesít az ágyú még mozgás közben is.

Nem beszéltünk még a lőszerek sebességéről. Az AP 1000 métert tesz meg 1 mp alatt, az APCR 1250 m/s sebességgel száguld a cél felé. Ezek az értékek tökéletesek ahhoz, hogy a statikusabb, kevés fedezékkel rendelkező térképeken sniper pozíciót felvéve a távolabbi mozgó célpontok ellövésére rendezkedjünk be. Az AP lőszerköltsége a jó átütés ellenére is csupán 255 kredit, az APCR-é viszont az alfához képest igen komoly 4800 kreditet kóstál, szóval bánjunk vele csínján, igazán nagyon nincs is rá szükség. A lőszerkészlet 74 darabos, én ezt 50/20/4 arányban töltöttem fel.

Torony

A stock toronyról nem ejtenék túl sok szót, magas és rendkívül papír. A látótávolsága valami borzalmas, mindössze 330 méter, egyetlen jó tulajdonsága a -10°-os ágyúsüllyedés és a 32°/mp-es forgás. A top torony már valamivel lassabb, mindössze 30°-ot tesz meg 1 mp alatt, de a látótávolsága 370 méter. A -10°-os ágyúsüllyedést viszont csak előrefelé nézve adja, amint oldalra és hátra fordítjuk az ágyút ez a gundep érték már csak -1° lesz, szóval soha ne legyünk restek az alvázat is a löveg után fordítani ha fix lőállást veszünk fel.

Ennek a korlátozott ágyúsüllyedésnek az oka a stock toronnyal szemben a toronygyűrű magasságában keresendő. Amíg a stock ARL 44 toronygyűrűje magas és ezáltal a torony kiemelkedik a felépítmény magasabb pereme mögül is, addig az AMX M4 mle. 45 névre keresztelt torony laposabb és a kisebb, besüllyesztett toronygyűrű már nem helyezi kellő magasságba az ágyút ahhoz, hogy oldalra nézve is nagyobb gundepet kapjunk. A top tornyon az ágyúemelési érték is mérsékelt a stock 14°-hoz képest itt már csak 12°, ezért igen kellemetlen tud lenni, ha domboldalról szeretnénk lőni.

Páncélzata a fronton 100 mm, de van egy pofás lövegpajzsa is, ami helyenként 200-250 mm vastag effektív páncélzatot is biztosít, viszont ez a felület túl kicsi ahhoz, hogy valós haszna legyen. Mellette a 100 mm-es páncélvastagság érvényesül, vagyis pont hogy nem érvényesül, hiszen minden beüti. Az oldala 70 mm, ami azért jó, mert ha szemből a torony széleit érik a lövések, akkor ez a páncélvastagság már autobounce-ol, a 40 mm-es tetőpáncélt az ágyú fölött viszont overmatchelni lehet. A torony hátulja 40 mm „vastag”.

Tanktest

Legalábbis ennek csúfolják azt a kartondobozt, ami arra hivatott, hogy a legénység tagjait és a modulokat védje, óvja az ellenséges tűztől. 90 mm páncél védi a frontot, aminek azért van némi döntöttsége így az effektív érték 120-135 mm körül alakul. Ha ezt még szögeljük is egy kicsit, azért a t5-ös tankokat és a kisebb átütésű lightokat tudja pattintani. Az oldala és a fara 40-40 mm vastag, szóval sidescrape-re tökéletesen alkalmatlan és az arty splash is szereti beütni, na meg a KV-2 és az O-I is, mert még csak attól sem kell tartaniuk, hogy a lánc blokkol valamit, hiszen csak az alsó felén fut körbe, felette röhögve be lehet ütni repesszel. Az egész kócerájhoz 1350 HP tartozik, modulokra olyan közepesen érzékeny, de nincs kimondottan visszatérő modulveszteség, sárgul ezen úgy minden, ha arty barátunk belevág. Álcaértéke 6,22% állóhelyben, mozgás közben 3,14%, a tier 7-es heavyk közt ez olyan jó középmezőny.

A képen látható szögben az oldalpáncél effektív 80 mm és ha nem overmatchelik lehet vele pattintani, de elég egy kicsit túlforgatni és máris bukja az autobounce szöget és marad 40-60 mm. Sidescrapelni meg azért nem érdemes vele még ilyen éles szögben sem, mert a lánctalpak fölött simán beüthető a front zöld része már egy 140-es pennel is.

Felfüggesztés

A fejlesztett talpak 24°-ot fordulnak másodpercenként, amivel könnyen bajba kerülhetünk ha valaki elkezd flankelni minket. A talajellenállásunk is kimondottan rossz 1,24 kemény, 1,44 közepes és 2,4 puha talajon, ezek a mutatók pedig még inkább lassítják az amúgy is gyenge forgási sebességet.

Motor

A fejlesztett Maybach HL 295 motor összesen 850 lóerő leadására képes, viszont mivel a tank a páncélzatához képest piszok nehéz (55 tonna), ezért még ezzel a kiváló motorral is csak 15,18 lóerő jut egy tonnára teljes felszereltség mellett. Mindettől függetlenül elmondható, hogy a gyorsulása kitűnő, a 35 km/h-s végsebességet könnyedén éri el, ez pedig a tank nagy össztömegével párosítva komoly rammolási potenciállal bír. Visszavonulni mindössze 12 km/h-val tud, illetve a motor gyúlékonysági mutatója 20%, szóval az automata tűzoltó nem árt, a pótkaját én itt nem kockáztatnám meg.

Ajánlott játékstílus

Nehéz eset, hiszen lényegében nagyon hasonló a tank az FCM 50 t-hez, csakhogy ennek se mobilitása se DPM-e, de inkább utóbbi fájó pont. Hogy miért lovagolok ezen ennyit, amikor itt van a tier 7 legmagasabb AP átütése és ezáltal az effektív DPM magas? Hát azért, mert igaz hogy így szinte mindenit átütünk, de cserébe mindenki átüt minket minden szögben és a kis HP, alacsony végsebesség, papír páncélzat, gyenge DPM kombó megöli ezt a tankot. Mint fent említettem a T29 DPM-e alig egy hajszállal magasabb. Igen ám, de neki van egy olyan tornya mellé, amivel még tier 9-ben és megállja a helyét hulldownban, illetve saját szinten visszatartó erő az alfája és egyes esetekben még az alvázfront védettsége is megfelelő. Aztán ott van a Tiger P, velünk megegyező DPM-mel. Viszont azzal legalább lehet lepattanóra kényszeríteni az ellenfelet. Sidescrape vagy klasszikus páncélszögelés, mindkettő járható út és a tapasztalatlanabb, ügyetlenebb ellenfelek simán benézik és ezáltal még fear factora is van. A Tiger I-et meg már meg sem említem, mert az a DPM amit ahhoz 240 alfához kapott még egy gyengébb legénységgel és felszerelések nélkül is lazán hazavágja az AMX-et, ráadásul még 1 lövéssel több HP-ja is van alapból. Szóval hiába a Tiger I esetében a kis alfa és a magasabb tierben gyengébb páncélzat, a DPM és a többlet HP kihúzza a bajból és ad neki egy kis fear factort is.

Na de mit tud egy kezdő az M4 45-ről? Hát azt, hogy nincs sok HP-ja, lassan tölt, szinte bárhol beüthető és alig sebez, ezért lazán ránk esik még egy T-150-nel is és csúnyán szétkap mire ki tudjuk lőni. De igazából a lightok és medek is minden szemrebbenés nélkül yoloznak ránk. Fear factor nulla, páncél nulla, DPM nulla és ezáltal az önvédelmi képessége is nulla. Amíg nem velünk foglalkoznak, nem minket lőnek és tudunk sebzést farmolni addig jó, vagy ha vagyunk olyan ügyesek, hogy tracken tartunk valakit magunknak és a csapatnak. Amint felénk fordulnak az ágyúcsövek, végünk, csakúgy mint mikor elszeparálódunk annyira a csapattól, hogy bátran ránk rohanhassanak. Ha elkezdenek flankelni az nem csak a lassú testforgás miatt problémás, hanem azért is, mert ahogy mellénk és mögénk ér valaki már csak -1°-os az ágyúsüllyedés, ez pedig csúnyán hátráltat, ha egy dombosabb terepen kapnak el minket.

A játék tehát a következő: heavy tank vagy, de ne kapj lövést! Ezt vagy úgy csinálod, hogy hátul maradsz snipeolni, vagy mész előre supportolni, csak arra figyelj, hogy ne rád figyeljenek, és ne maradj egyedül. Abszolút pálya, tier és csapatösszeállítás függő a dolog. Top tierben még el lehet vele hulldownozgatni, vagy medekkel 1-1 lövést peek-a-boo jelleggel tradelni, de tier 8-ban és tier 9-ben marad a fhostos fhanszia harcmodor. Vagy távolról lövöldözünk vagy középtávról supportolunk. Viszont amint spotot kapunk és nincs előttünk fedezék, nekünk annyi. Ha mi maradtunk elől a heavysoron egyedül, nekünk annyi. Se szögelve, se sidescrapelve nem tudunk lövést pattintani, a HP-nk pedig nagyon hamar elfogy, főleg ha az arty is besegít (francia tankokra meg különösen szeretnek lőni).

Ha a tank egyéb karakterisztikáit nem nézzük, az általános mobilitása jó. A motor erős és hamar eléri a végsebességét, így rövid távú gyors pozícióváltásokra alkalmas. Ennek hasznát akkor vesszük, ha fedezékről fedezékre, utcáról utcára kell haladnunk előre, kísérve a frontvonalat. Dombos pályákon a -10°-os ágyúsüllyedés jó barátunk és érdemes kihasználni a hulldown pozíciókat, ezzel elrejtve a testet és előtérbe helyezve a valamivel masszívabb toronyfrontot; ilyenkor arra figyeljünk, hogy oldalra és hátrafordulva a jó ágyúsüllyedés megszűnik. Az ágyúemelkedés egy domboldalról lefelé haladva vagy emelkedőre feltolatva gyakran keresztbetesz.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Fokozott szellőzés
  • Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. Parancsnok: BiA, 6. érzék, Javítás
  2. Lövész: BiA, Javítás, Pillanatkép
  3. Vezető: BiA, Javítás, Sima utazás, Irányított ütközés
  4. Rádiós: BiA, Javítás, Helyzetfelismerés
  5. Töltő: BiA, Biztonságos elhelyezés, Javítás

Ezek a skillek később mindkét ághoz megfelelőek lehetnek.

Bevétel/kiadás

A bruttó bevétele nem rossz, a vbaddict adatbázisában átlag 13.380 kreditet keres csatánként, a sérülékenysége miatt viszont plusz kiadás is mindig van. Az alap lőszer olcsó és nagyon ritkán kell az APCR-hez nyúlni, szóval ennek túlzott használatát mellőzve szépen szinten lehet vele tartani.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Magas AP és APRC átütés
  • Jó lövedéksebesség
  • Remek ágyúsüllyedés (de csak előrefelé nézve)
  • Jó gyorsulás, erős motor
  • Ha az ARL-t fulloztuk, gyors top grind

Hátrányai

  • Papír páncélzat, ami nehéz tankként használhatatlan
  • Gyenge DPM
  • Lassú forgási sebesség
  • Magas talajellenállás
  • Nincs meg a kellő mobilitása a gyenge páncél mellé
  • Kedvelt arty célpont
  • Az 1v1 szituációk nem nyerhetők vele más tier 7-esek ellen
  • Ha flankelnek minket és oldalra/hátra nézünk elvész az ágyúsüllyedés

Hogyan lehetne az AMX M4 mle. 45-ből egy „jó” tank?

Az előzőekben komoly kritikával illettem a tankot, de hogy ne mondjátok azt, hogy csak a rosszat látom benne, elmondom azt is, hogy szerintem(!), hogyan válhatna ez a tank egyedibbé és jobbá.

Először is a mobilitás. Adott egy 850 lóerős motor amit ez a tank nem tud kihasználni! Elsősorban a limitált végsebessége miatt, szóval első körben ezt növelném, úgy 45-48 km/h-ra. Aztán a talajellenállás és a forgás. Szép vastag talpakon fut a tank, hasonlókon, mint az AMX 50 100, mégis a talajellenállása és a fordulási sebessége rossz. Ezt lehetne egy AMX 50 100 szintre javítani. A harmadik pont a DPM. Jó nem kell belőle egy Tiger I-et csinálni, de legyen már egy kis DPM fölénye egy Tiger P-vel, T29-cel és IS-sel szemben ha már páncélja és magas alfája nincs. Az arany középút egy 2000 körüli stock DPM lehetne, 7 mp körüli ALAP! töltésidővel. Az utolsó pont pedig a stabilizátor felszerelésének az engedélyezése lenne. Az M4 49-re mehet, az 50 100-ra is mehet, akkor erre miért nem?

Ezekkel a módosításokkal kapnánk egy mini FCM 50 t-t, kellő mobilitással és DPM-mel, és ez a karakterisztika inkább jó felvezetése lenne az 50 100 ágának. Hogy mi a helyzet az AMX 65t-vel? Ott eleve megvan a masszívabb páncélzat, tehát nincs szükség az extra mobilitásra, így pedig az AMX M4 45 inkább hasonlítana az AMX 50 szériához, hiszen jelenleg kilóg a sorból, mivel egyik ág játékstílusával sem passzol.

Történelmileg hiteles maradna így a tank? Abszolút, hiszen a páncélzat, löveg és motor is maradt az eredeti.

Kinek ajánlott?

Hosszútávra maximum annak, aki a kihívásokat keresi, egyébként jobb mihamarabb szabadulni tőle. Viszont így hogy két ág is nyílik róla sok az a free XP amit a 8-asok feloldásához bele kéne rakni, annyira azért nem fájdalmas a dolog. Szerencsére tier 7-ben járunk még csak, hamar túl lehet lenni rajta, ha pedig toptier, azért lehet vele pedózni a kisebb tankokat és szép sebzést összehozni (ez látható a lenti videón is). Az ilyen tankokat melyekről több ág is nyílik érdemes mindig kielitezni, hiszen lehet, hogy most még nem, de a későbbiekben előfordulhat, hogy kedvet kapunk a másik ág kihúzásához is.

Videó


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:00

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 6 éve
    [quote name="KUF"]Utóirat a 32-es hozzászóláshoz:
    Aki az új francia nehéz ágat húzza és erre a tankra akarná ellőni a free xp-t, az ne tegye!
    Inkább tartogassa az Amx 65 t nevű förmedvényre, na AZ valami borzalmas. Simán a játék legrosszabb tankjai között van, nincs olyan T8-as heavy ami 1vs1-be ne tudná lenyomni. Könnyedén belőhető torony, húgyos kartonpapír hatékonyságú testpáncél, nulla mozgékonyság. Mindez megfejelve a legendás francia lövegpontossággal.
    Undorító :-x [/quote]
    True story, szerencsére végeztem vele a múlt héten. Annyi a trükk hogy 100 mm-es ágyú és stock torony megtart, a 120-ast és a top tornyot el lehet felejteni, az ágyút ki sem kell húzni a továbblépéshez. A nagy motor viszont nagyon kell rá!!!
    De úgy egyébként egyetértek, simán a legrosszabb 8-as heavy szvsz.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      rosscode84
      • Tankos
      · 5 éve
      Sziasztok,
      pont ellentétes véleményen vagyok . A tier VII-es számomra nem nyújtott semmi pozitívumot, a VIII_as pedig már teljesen jól használható, meglepően sokat pattint! A 65t ágyúja pedig nekem érzésre jobb, mint a statisztikái... jó játékot!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Utóirat a 32-es hozzászóláshoz:
    Aki az új francia nehéz ágat húzza és erre a tankra akarná ellőni a free xp-t, az ne tegye!
    Inkább tartogassa az Amx 65 t nevű förmedvényre, na AZ valami borzalmas. Simán a játék legrosszabb tankjai között van, nincs olyan T8-as heavy ami 1vs1-be ne tudná lenyomni. Könnyedén belőhető torony, húgyos kartonpapír hatékonyságú testpáncél, nulla mozgékonyság. Mindez megfejelve a legendás francia lövegpontossággal.
    Undorító :-x
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 6 éve
    Mondjuk az elmúlt években kapott valamikor némi páncél buffot, szóval azért pattintja a 10. lövést.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Sziasztok!
    Leírnék én is némi tapasztalatot a tankkal kapcsolatban.

    Sokakhoz hasonlóan én is visszavettem a tankot az új francia nehéz ág miatt. Mivel jól emlékeztem, hogy mekkora sz@r ez a tank a tierbeli társaihoz képest, gondoltam kipróbálom a 105 TR nevű puskával. És milyen jól tettem, mert egy egészen más tank került a kezeim közé!
    Korábban a DCA45-tel használtam, az eredmény 1 gunmark, ami meg is állt 70% körül. A 105-össel viszont mindenféle erőlködés nélkül, grindelés közben meglett a 3 gunmark, és egészen élvezetes volt vele a játék!
    Ennek viszont volt ára, mégpedig százezres kredithegyek. Az ágyú statokból látható, hogy ez a löveg igencsak igényli goldot, nem csak az átütés, hanem a +30 alfa miatt is.Utóbbinak igen nehéz ellenállni,(értve ez alatt, hogy akkor is viszket az ember tenyere a 2-es gomb iránt, amikor van elég alap átütése az ellen tankjához). 35-20-5-ös leosztással használtam, volt hogy mind a 20 goldot ellőttem, de akkor már 5k+ dmg-nél jártam.
    Amit cserébe kapunk a meccsenkénti súlyos számlához(átlagban mínusz 40k csatánként):
    - Hatalmas meglepetés faktor: Szinte mindenki a DCA-val használja a tankot az ágyú magas alap átütése miatt, ami ugye 240 alfával rendelkezik. Ezt tudják az ellenfelek is. És gyakran figyelmen is kívül hagyják a tankot, vagy bevállalnak 1-2 lövést. Amire viszont nem számítanak, hogy már-már ruszki 122-es nagyságú pofon érkezik! És meglepően gyakran dobálja a 330+os rollokat(lehet a prémlőszer volta miatt?), gyakran van közelebb a dmg a 400-hoz mint a 300-hoz. Kedvenc pillanatom volt mikor egy defenderrel váltottunk 2-2 lövést, mindketten 400 körüli rollokkal. Én viszont hamarabb töltök be, és mivel nem volt full hp-n, ki tudtam lőni a harmadik lövéssel. Meg is kaptam a csata után a csaló és report jelzőket az illetőtől :P
    És sok hasonló jelenetet tudnék mondani, rám ugró, vagy tradelni kezdő tankokról, akik azért húzták a rövidebbet, mert a várt 240dmg helyett sokkal többet kaptak be. Szinte látható a másik fél meglepődése, amikor 330+ érkezik az arcába. És egészen gyorsan osztogatjuk az ilyet, mivel Biával, töltésgyorsítóval és ventilátorral(harmadikként célzásgyorsítót használtam) 7.93 sec alatt töltünk be, amihez ha a 330 alfás goldot számoljuk, akkor 2500-as dpm érhető el! Így nézve csak a Tigris áll felettünk dmp és töltésidő tekintetében, tehát ezzel a setuppal a mezőny végéről szépen fel tudunk kapaszkodni az élvonalhoz, és valamiben partiban lehetünk a többi T7 nehézzel, ha már páncélunk nincs. Ugyan korábbi emlékeimhez képest pattogósabb lett(főleg a torony a szopott gombóc formával), ez inkább a véletlen szögeléseknek köszönhető. Ez alatt értendő, hogy most 10 lövésből már csak 9 viszi át. Szóval páncél továbbra sincs.
    A 223-as goldos átütéssel minden T8-as és T9-es heavy bontható gyenge pontokon, ezzel nekem nem volt gondom.
    Az ágyú egyéb statjai borzalmasak(csak úgy mint a DCA-nál)+ „francia faktor”: csakis teljesen beszűkülve érdemes lőni. Így viszont távolra is meglepően pontosnak mondanám. Menet közben, talán 3 lövésem ha bement 100 méteres távon belül, az egész grind során.
    Összegezve: Csak az használja ezzel az ágyúval a tankot, aki jól ismeri a gyenge pontokat, és legfőképpen van pár milla kreditje, mert mind kettőre szüksége lesz. De ha ezek megvannak, akkor tényleg élvezetes játékban/grindben lehet része, egy egészen másmilyen tankkal. A korábbi Amx M4 45-ös emlékekhez viszonyítva mindenképpen.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CaptainBacon
    • Tankos
    · 6 éve
    Nekem is volt szerencsém játszani több 7-es heavy-vel, többek között ezzel is, már csak néhány ezer xp kell az 50 100-hoz. Csak azért nem mondom, hogy hulladék, mert az ágyúja legalább használható (top 90-es), de ez sem menti meg attól, hogy egyszerűen top tierben is közel semmi értéke nincs ennek a tanknak. Ez a tank pont az, ami egyszerűen csak van, nem sok beleszólása van a csatába (itt most normális ellenfelekkel számolok, nem botokkal, vérpistikékkel), semmi kiemelkedő tulajdonsága nincs. Itt jön ki az, amit Nortonor az elemzésbe ír, amivel teljesen egyetértek. Adott egy nem túl acélos végsebességű, nem túl jó mozgási karakterisztikájú bazi nagy kartondoboz egy rossz DPM-ű ágyúval. Ebből az jön le, hogy se heavy-ként, se medként nem használható, nagy nyitott pályákon esetleg TD-zni lehet vele (franciás pontosság alert!). Support? Ha normális csapatársaid vannak, és vagytok elegen, akkor igen, vagyis addig, amíg fel nem villan a lámpa és kapásból 3 arty lövést nem kapsz. Ez tény, hogy 10-ből 9 arty ezt a tankot ajánlja célpontnak. Már 6-os tankkal való harc is drága mulatság a hp-ra nézve, főleg, ha O-I-val kerül szembe... Továbbá egyetértek azzal, hogy ha egy tankot csak full golddal lehet használni, akkor az a szar tanknak egy megnyilvánulása és kitörötlheted a hátsófeledet a nagy dpm-es supporttal, ha villan a lámpa, és elpárologsz (ha még nem halsz meg a villanás előtt).

    Egy szó, mint száz, a legszarabb heavy, amivel játszottam eddig
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    andiam
    • Tankos
    · 6 éve
    Sziasztok!
    Muszáj voltam regisztrálni, hogy kommentelni tudjak, mert én bizony nagyon is használhatónak találtam ezt a tankot.
    Abszolút support tank, s bár heavy, nem feladatunk, hogy mi kapjuk be/fogjuk fel az érkező lövéseket. Némi tudással (főképp közepes tank játékstílus ismerettel) rendkívül használható tank, én mindig élveztem vele a csatákat. Sajnos manapság mindenki az armorhoz van szokva, azt szeretné, hogy sok lepattanó legyen, magas alfa, stb. Rá kell érezni nagyon, s akkor bizony működik ez. Tessék szépen gyakorolni vele, türelmesen, nyugodtan, nem kapkodva, ésszel játszani vele. Jó ez
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Hector 72"]Így van, ez a jó taktika. A tpotier nehéztank üljön a bokorba, mert az a jó, hogy papír és arra használhatatlan amire ki van találva.
    .[/quote]

    Top tierként nyilván nem hátul kell campelni, már csak azért sem, mert ami szembejön annak se fényévekkel jobb a páncélja, és a 212 mm átütés viszi T7-es heviket mint a vajat Szóval nem értelek....
    De ettől nem nagyon kell félni, mivel már ritkán top tier, cserébe magasabb tierben is használható az átütés...

    [quote name="F3rmi"]n. Aztán t9 nagyon jó, t10 elmegy. Kb így néz ki a helyzet az új vonalon.[/quote]

    Meg így néz ki a helyzet szinte az összes ágon...T8 szopik, a T9 meg T10 most a favorit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BiO_rOo_BOT
    • Tankos
    · 6 éve
    Röviden, gyenge tank.
    Ami a rossz hír, hogy az új francia nehéztank ág t8-as képviselője szerintem még rosszabb mint ez (ritkán kerülök agyvérzés szélére, de amikor ezt fejlesztettem közel kerültem hozzá) - de komolyan. Aztán t9 nagyon jó, t10 elmegy. Kb így néz ki a helyzet az új vonalon.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Exami
    • Tankos
    · 6 éve
    Végigolvastam, köszönöm!. A kommenteket is. Akkor most menjek erre az ARL 44-től, vagy inkább az orosz vonalat kezdjem? Eddig is szenvedős volt ez az ág, de ahogy olvasom ez is az, és tovább is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hector 72
    • Tankos
    · 6 éve
    Így van, ez a jó taktika. A tpotier nehéztank üljön a bokorba, mert az a jó, hogy papír és arra használhatatlan amire ki van találva.
    Menjél és vegyél kettőt mert ezt a csodálatos gépet még elkapkodják előled. A második jó lesz donorgépnek.

    De előtte kapcsold ki a szövetségi csetet, mert amit ott kapsz azt nem teszed zsebre, és teljesen jogosan kapod.
Tovább a kategóriában: « AMX M4 mle. 49 - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.