Jelenleg

18
látogatónk van

2017. április 4. 08:08

AMX M4 mle. 49 - Elemzés

(58 szavazat)
52 hozzászólás

Történelmi háttér

A projekt közvetlenül a II. Világháború után kezdődött 1946-ban, mivel Franciaországnak szüksége volt egy modern nehéz tankra. A fejlesztések részletei ismeretlenek, viszont az már az első évben kiderült, hogy a járműnek komoly hiányosságai vannak, ezért az év végén a tervezési munkálatokat újraindították. A következő években a tank változatlanul egy 90 mm-es ágyúval ellátott lövegtornyot kapott. Elülső páncélzatnak felmerült a 120 mm-es vastagság, de ezt a javaslatot egyéb okok miatt visszautasították és végül egy 80 mm-es döntött páncélzat került jóváhagyásra.

1947-48-ban a projektet többször kiértékelték, 1949-re pedig már túlzottan nagy lett a tömege, így végül sohasem került tömeggyártásba és megmaradt a tervezőasztalok fiókjaiban.

Bevezetés

Nos, ha az ember francia nehéz tankról hall, akkor rögtön a papír páncélzat jut eszébe, hiszen inkább volt jellemző a jó mobilitás és a nagyszerű ágyú-karakterisztika ezekre a gépekre. A következő jármű azonban rácáfol erre a sztereotípiára és végre kapunk egy olyan tankot, amivel lehet játszani a tipikus heavy stílust, és pofátlanul beleállhatunk még az olyan szörnyetegek arcába is, mint az IS-3 és társai. Lássuk is mit tartogat számunkra az AMX M4 mle. 49:

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a 100mm SA47 nevet viseli, ami igen sok francia járművön elérhető, viszont azokkal ellentétben ezen a tankon nem revolver-táras az ágyú. Összesen 60 db skulót tehetünk a harckocsiba, a kompatibilis lőszerek pedig: AP/APCR/HE.

Az AP átütése 232 mm, ami nekem 8-as és 9-es tierben bőven elegendő volt. Sőt még 10-es magasságban is lehet vele alkotni, de az olyan acélmonstrumokra, mint az E 100, Maus, és a többi, érdemes bepakolni pár APCR-t, ami 263 pennel rendelkezik.

A HE lövedék átütése 50 mm, 400-as alfa sebzéssel, a másik kettő 300-at ver az ellenbe. Lőszerelosztás nálam úgy alakul, hogy beraktam 38 AP-t, 18 APCR-t és 4 db HE-t, ha esetleg egy német papír TD kerülne elém, avagy foglalást szeretnék visszalőni.

A töltés 100%-os legényekkel 9,88 mp, de ezt egészen 8,5 másodpercig csökkenthetjük a fokozott szellőzés + töltésgyorsító + BiA hármasával (ellátmánnyal 8,15 mp). Az utóbbi kombinációval így 2116 DPM-et érhetünk el ami már egy jó értéknek mondható az azonos szintű nehéz tankokhoz mérve.

A célzási idő 2,78 mp, ami egy 0,36-os pontossággal párosul 100 m-en. Gyakorlatban ez afféle franciás, azaz vagy eltalál mindent vagy semmit sem.

A lőszerek sebessége a következőképpen alakul: AP: 1000m/s, APCR: 1250 m/s, HE: 1000 m/s. Ezek az értékek átlagosnak mondhatóak, megfelelően gyorsak. Van ennél jobb is és rosszabb is, de a legtöbb tank kb. ugyanezekkel a statokkal rendelkezik e téren.

Az AP lövedék ára 1030, a gold lőszeré 4000 kredit, a HE-é pedig 650 ezüst. Semmi különös, ez is megegyezik a tierbeli társaival (bár azoknak a tankoknak a többsége nagyobb alfával rendelkezik). Ám nem is ettől lesz kicsivel kevesebb a bevétel, de erről majd később.

Az ágyú kitérhetősége függőlegesen -10/+20 fok. A lövegsüllyedéssel nincs probléma, ez már jónak mondható érték, viszont a cső emelkedése néha okozhat kellemetlen perceket, de azért viszonylag ritkának mondható az olyan szituáció amikor ez megnehezíti az ember dolgát.

Torony

Tornyunkat elöl 250 mm, oldalt 120 mm, hátul pedig 60 mm páncél védi. Ugyan az oldala és a hátulja még így is könnyen belőhető, a páncélzat effektív értéke elöl szinte mindenhol 300+ mm vastag, amivel még a 10-eseknek is meggyűlik a bajuk. Tipikus tornyozós taktikát azonban nem ajánlom, hiszen van egy, a többi tankhoz képest nagy kupolánk, aminek védettsége csak 48-60 mm között mozog és igen gyakran el is trafálják.

A torony 28 fok/mp forgási sebességgel bír, ami nagyszerű érték a nehéz tankok körében, bár még így is könnyedén leforognak minket a lightok és a medek.

Látótávolságunk 379 méter (alapon 370),  ami a jobb értékek közé tartozik (KV-4: 330, IS-3: 365).

Felépítmény

Ez az a rész, ami miatt igazán szeretem ezt a tankot. Ugyanis a frontpáncélon nem gyenge pont az alváz, valamint egyéb weak-spot sincs rajta. 190 mm 37 fokban (az alsó lemezen 60 fokban!) döntött vas található elöl, így a legvékonyabb része is 236 mm effektív védettséggel bír, melyet saját szintjén csak a Löwe, a T34 és egyéb batár TD-k tudnak belőni normál lőszerrel. Tankunknak ezen páncéltulajdonságoknak köszönhetően - az IS-3-éval megegyező - 1500 HP jutott.

Nos, ugye mivel nem kacsacsőr kialakítású páncélról beszélünk, adná magát a sidecrape taktika, viszont ez súlyos vétek lenne részünkről, hiszen található a fontpáncél két szélén egy-egy négyszög alakú (váll)lemez is, amit ha bedöntünk, csak kompenzáljuk a dőlésszöget és már 171 pennel is belőhetővé válik. De nem csak ez a tény zárja ki a sidecrape lehetőségét, ugyanis a tank oldala megmaradt szokásos papír vékonyságúnak (55 mm-t), rétegelt páncél nélkül. Így hiába forgatjuk be, az oldalán szinte minden átmegy 113 mm átütéstől kezdődően. Ezen kívül a HE lőszerek is hatalmasakat tudnak sebezni belénk, illetve az artyknak is kedvelt célpontjává válunk. 

Viszont pozitívum, hogy hatalmas lánctalpjaink vannak, ami azt eredményezi, hogy gyakran ahelyett hogy sebzést kapnánk, inkább ledobja a láncát, de a görgők is szoktak felfogni lövéseket. Persze erre nem lehet taktikát építeni. 

A tank fenekén 40 mm páncél található, azt hiszem erről nem is érdemes több szót ejteni.

Modulérzékenység terén szintén megmaradt franciásnak az M4 49. Az átütő találatoknál gyakori az lőszerrekesz sérülés vagy a motor sárgulás (vagy ami még rosszabb, gyulladás, amire 20% esély is van), illetve a tornyot is gyakran kell javítani. A lőszerrekesze annyira gáz, hogy már olyan is előfordult, hogy egy BC. 25t AP került a hátam mögé, első lövéssel sárgította, a másodikkal meg ki is csapott 1200 hp-ról.

Felfüggesztés

A lánc 25 fok/mp-es fordulási sebességet tesz lehetővé, ami valljuk be nem túl acélos, a tier 6-os medek is simán leforognak minket, a lightokról nem is beszélve. Márpedig ha nyílt terepen elkap egy, akkor ott vége a dalnak.

Ami a talajellenállását illeti, a puha talajt messze kerülni kell, de egyébként mindenhol tartani tudjuk a masszív 35-40 km/h-s sebességet. Amit még nem kedvel, azok a dombok, ha nem feltétlenül muszáj, ne másszunk fel rájuk.

Álcája ennek a tanknak nagyon nincs, de nem is nagyon kell, hiszen általában egy nehéz tankkal nem a bokrokban csücsülünk, hisz nem ez szerepkörünk.

Motor

Motornak megkapjuk az FCM 50 t motorját, ami egy Maybach V-12 ACC. Teljesítménye 1000 LE, ami messze a legerősebb, már ami közvetlen vetélytársait illeti. A gyulladás esélye 20%, tehát érdemes tűzoltókészüléket is bepakolni, mert gyakran lesz rá szükségünk.

Végsebessége papíron 40 km/h, amit mocsáron kívül el is érünk, mint már a fentiekben írtam. Hátrafelé 15 km/h-val tudunk menni. Gyorsulásban szintén nem kell szégyenkeznünk, hamar elérjük a végsebességet, mobilitása egy nehéz tankhoz képest igazán nagyszerű.

Ezeken kívül rendelkezünk még egy 750 méter hatótávolságú rádióval is, ahogy én emlékszem, mint modul nem annyira érzékeny a sérülésre.

Ajánlott játékstílus

Nos, mivel elölről már-már OP páncélunk van, ezért ez a tank az első vonalban szeret harcolni.

Ha ellőttük magunkat és nincs módunk fedezékbe vonulni, mehet a felemelt csővel való kalimpálás, hátha az ellenfél az ágyút lövi el a kupola helyett. Nagy előny az is, hogy magasabbak vagyunk a tankok többségénél, így ha módunkban áll irány a facehug! Persze ez top tier szituban érvényes, 9-10-es tierben próbáljunk a magasabb szintű tankok alá játszani, olyankor másodvonalbeli támogatótankként tevékenykedjünk inkább.

Ami még előny lehet, hogy van a tanknak egy kis fear faktora is, ugyanis amint meglátnak, tudják hogy nagyon nehéz átlőni minket szemből és rögtön a kupolát célozzák (amit vagy eltalálnak vagy nem), amíg mi szépen ledarálhatjuk a hp-jukat. Gyakran tapasztalom, hogy sokszor inkább be akarnak menni az oldalamba és elölről inkább nem is próbálkoznak. A tapasztalatlan játékosok pedig előszeretettel farmolják nekünk a lepattanókat.

Ne feledjük, az oldalunk papírból van, frontpáncélunkat pedig merőleges beállással tudjuk a legjobban kihasználni. Próbáljunk mindig így állni az ellenséges tank előtt (tehát ne szögeljünk, a fent említett vállpáncélzat miatt).

Mivel említettem hogy a tank nagyon modulérzékeny, ezért ha nem muszáj, a javítócsomagunkat ne a lánctalp felrakására "pazaroljuk el". Később meg fogjuk köszönni magunknak, mert szinte garantált, hogy kapunk egy lőszerrekeszt még a csata folyamán.

WN8

Érdekes módon elég keveset kell lőni a szép színekhez a többi tankhoz képest. Konkrétan csak a M6A2E1-gyel van ennél is kevesebb "dolgunk".

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Fokozott szellőzés, és Vertikális stabilizátor. Másnak nem nagyon látom értelmét, de persze ezek csak javaslatok. Esetleg mehet bele még egy vizes lőszertartó a stabi helyett.

Ajánlott fogyóeszközök

Mivel a tank modulérzékeny, gyulladásra hajlamos és a legénységi tagok is gyakran sérülnek, így azt gondolom, marad az alapvető kombináció:

  1. Automata tűzoltókészülék (ha több profitot szeretnénk kézit is lehet bepakolni, de az automata passzívan is csökkenti a tűz esélyét)
  2. Kis javítókészlet
  3. Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A legénység 5 főből áll: Parancsnok, Lövész, Vezető, Rádiós és Töltő. Legénységképzésre teljesen alkalmatlan, tekintve hogy a francia nehéz tank ágon az AMX 50 100-ba és a 120-asba is 4 fő tartózkodik, illetve ezek a tankok teljesen más játékstílust is követelnek meg. Nos, jelenleg az én tankomban egy eléggé félreskillezett brigád ül, köszönhetően annak, hogy az FCM 50 t-ből pakoltam bele őket, ami anno az első prém tankom volt, és még nem tudtam akkoriban melyik képességeket érdemes kiválasztani. Ha viszont most újraoszthatnám, a legértelmesebbnek a következőket találnám:

  • Parancsnok: BiA + 6. érzék + Javítás
  • Lövész: BiA + Javítás + Pillanatkép
  • Vezető: BiA + Javítás + Off-road vezetés
  • Rádiós: BiA + Javítás + Helyzetfelismerés
  • Töltő: BiA + Javítás + Biztonságos elhelyezés

Bevétel

Nos, néztem különféle oldalakat hogy mennyi az átlag hozama, de nem teljesen akarom azokat az értékeket valósként elfogadni, így inkább a saját tapasztalataimat osztanám meg veletek:

Összességében, ha ugyanannyit sebzek mint pl. az FCM 50 t-vel, akkor is 6-8k-val kevesebb a profit. Meg kell fizetni az árát annak, hogy jobbak vagyunk a 8-as nehéz tankoknál kicsivel. De hogy mondjak konkrét adatokat is, 2000 sebzésre (ami ezzel a géppel nem nehéz) olyan 32-38k pluszra számíthatunk ha nem lövünk sok prémium lőszert. Viszont ha nem sebzünk semmit sem és ki is lőnek minket, akkor gyakori az 5000 kredit körüli plusz, vagy akár mínuszba is lecsúszhatunk. Tehát ha valaki kifejezetten a farmolás miatt akar 8-as heavy-t venni, akkor jobban ajánlott egy Löwe, vagy IS-6 megvásárlása. Bár véleményem szerint a fun faktor bőven kárpótolja a prémek közt kicsivel átlag alatti kredithozamot ezzel a tankkal. Azért megijedni nem kell, nem annyira vészes a dolog, lehet ezzel is pirítani a lóvét, csak kicsit tovább tankozunk esetleg.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Nagyon jó átütés és ágyú karakterisztika
  • Brutálisan jó és nehezen belőhető páncélvédettség elölről
  • Mobilis, nagyszerű mozgékonyság a nehéz tankok közt
  • Kiváló ágyúsüllyedés
  • Van egy kisebb fear-faktora
  • Nagyon fun vele a játék

Hátrányai

  • Modul érzékeny
  • Az oldalpáncél nagyon gyenge
  • Artymágnes
  • Kredithozama egy kicsivel kevesebb, mint vetélytársaié

Kiknek ajánlott

Igazából mindenkinek, aki szereti a tipikus nehéz tankos játékot. Ezzel a jószággal bátran lehet beleállni az ellenfél arcába, és agresszívan játszani. A mobilitásnak köszönhetően pedig mindenhova oda lehet érni vele és nem is nagyon fogunk pattanni az ellenfélről. Legjobban a 9-es VK 45.02 (P) Ausf. B-hez tudnám hasonlítani, csak 8-as szinten persze. Annak is a kupoláját lehet a legkönnyebben beütni elölről, és kábé ugyanez van az M4 49-nél is, egy kis gyorsasággal megspékelve.

Videó

Végezetül egy olyan replay, ami talán a legjobban megmutatja milyen is ez a tank a gyakorlatban:

A videóért külön köszönet Bodzynak, aki elkészítette nekem!


Az elemzést írta: TheG3n3z1s

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szmertyij
    • Tankos
    · 2 éve
    A kupola miatt úgy kell rá tekinteni, mintha 60mm páncél lenne rajta. Nagyon gyenge tank, senkinek nem ajánlom!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      kakszi.lajos
      • Tankos
      · 2 éve
      ez relatív. Az Object 279e frontja nagyobb felületen bevágható közelharcban , mint ennek a kupolája, mégsem gyenge. Azt el is kell találni, ami ellen azért a használója tud tenni valamit. Én kellemesen csalódtam ebben a paripában, adott egy frontálisan nagyon erős tank egy pici gyenge ponttal, üveg oldallal, viszont egy kiváló ágyúval. Messzire is pontos, gyorsan száll a lövedék, a célzásidő sem vészes, ja és 10 fok gundep!!!!. Minden ismerősömnek ajánlottam kötvényért.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    eagleeyes73
    • Tankos
    · 4 éve
    Valaki meg tudja mondani, hogy jelenleg a WG support miért nem akarja becserélni a Liberte-t a normál változatra. Nem indokolták meg. Régen ez simán működött, nem?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    TheG3n3z1s
    • Tankos
    · 5 éve
    @Botinfos_2017 Szerintem semmi ilyen vonatkoztatása nincs. Amikor ezt írtam, bőven jobb volt a legtöbb 8-asnál és én úgy gondolom még most se gyenge.

    Amúgy olvasgattam a kommenteket, és sajnos egyet kell értenem valamelyest. Nagyon gyakori vendég Tier 10-ben, és nekem is csak porosodik. 8-as tierben még mindig fun lenne, de egyszerűen nem merek bemenni, mert mindig csak bottomba kerülök.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Botinfos_2017
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote]Érdekes módon elég keveset kell lőni a szép színekhez a többi tankhoz képest. Konkrétan csak a M6A2E1-gyel van ennél is kevesebb "dolgunk"[/quote]

    Nem tudom pontosan ezért is kérdezem : ha a tanknak alacsonyan van a kék színe, pont azt jelenti, hogy általában nem tudnak vele játszani?

    Mivel a szín az átlag játékoshoz igazodik, így a legtöbben keveset lőnek vele, sokkal kevesebb sebzést lehet vele összeszedni vagyis a tank nem igazán használható. Jól értem?

    Ellenpélda a cseh 9-10-esek, amik vagy 3k-ra adnak kéket, ha jól emlékszem mert annyira OP-k, habár alig viszik CW-re nem tudom miért. :-? .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MegaJani
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="MacAulish"][quote name="Hunyadi_Loveszdandar"][quote name="Balista1"] Aztán teltek a hónapok és minden frissítést követően egyre szarabb lett úgy, hogy hivatalosan nem változott semmi. / Nem gondolom konteonak./[/quote]
    Kapott nerfet? Nem. Akkor ez bizony konteó. :-*

    [quote name="Balista1"]abban a közegben /T10/ ahol ez a tank mozog, egy fostalicska.[/quote]
    3db tankról beszélsz, mi van a maradék 80%-kal? :scr:[/quote]

    Igazatok van... le kell pontozni Hunyadi üzenetét mert valósat ír, az meg fáj.

    Az MM miatti sírás már unalmas. Régen a Stug Ill nevű tankocskámmal az is3-at lövöldöztem. Azóta régen jó világ van. Az új MM nagyon jól meg van oldva. Én a Primo Victoriát szeretem mikor t10 be dobja, mert sokat lehet sebezni :troll2: . Fogjátok fel úgy hogy a t10 meccs kihívás és több dmg potenciál. :izmena:[/quote]
    Hányszor mondták már ezt...
    Amikor meg kilövök 4k damaget O-Hoval tier 10-ben, jön az, hogy "OP" :-x
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MacAulish
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"][quote name="Balista1"] Aztán teltek a hónapok és minden frissítést követően egyre szarabb lett úgy, hogy hivatalosan nem változott semmi. / Nem gondolom konteonak./[/quote]
    Kapott nerfet? Nem. Akkor ez bizony konteó. :-*

    [quote name="Balista1"]abban a közegben /T10/ ahol ez a tank mozog, egy fostalicska.[/quote]
    3db tankról beszélsz, mi van a maradék 80%-kal? :scr:[/quote]

    Igazatok van... le kell pontozni Hunyadi üzenetét mert valósat ír, az meg fáj.

    Az MM miatti sírás már unalmas. Régen a Stug Ill nevű tankocskámmal az is3-at lövöldöztem. Azóta régen jó világ van. Az új MM nagyon jól meg van oldva. Én a Primo Victoriát szeretem mikor t10 be dobja, mert sokat lehet sebezni :troll2: . Fogjátok fel úgy hogy a t10 meccs kihívás és több dmg potenciál. :izmena:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Laccvacc"]Amikor berakták a játékba ezt a tankot, akkor én is szerettem vele játszani. De mára már nem olyan élvezetes. Szerintem.
    Ha 2-3 hete játszol vele megint, akkor vmiért hanyagoltad...mákos vagy h 1 db. ammo rackot sem kaptál vele. Biztosan vizes lőszertartóval használod.[/quote]

    Hanyagoltam, sőt el is adtam. Pont ugyanazért, amit te is érzel.
    Aztán visszavettem, és valahogy jobban működik. Vagy én játszom másként, vagy csak szerencsésebb vagyok. Nekem is vannak rossz köreim vele! Nem azt mondom hogy móka s kacagás. De amikor "leszívod" egy ellenséges HT HP-ját a 8.15 töltésidővel, vagy amikor kopog a páncélodon a golyó mint a jégeső, vagy amikor goldozol és így is plusz 5-10E-ben vagy.....akkor hümmögsz egyet és azt gondolod, igen, ez egy Liberté
    Nincs vizes lőszertartóm, most lesz csak a 2. skill meg, új emberekkel kezdtem.


    [quote name="Zoleeka"]Ha odaérek hozzá a garázsban, nézegetem, aztán áttekerek a Löwére. :P[/quote]

    Mindíg van jobb. Ami épp jobban fekszik.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zoleeka
    • Tankos
    · 6 éve
    Ha odaérek hozzá a garázsban, nézegetem, aztán áttekerek a Löwére. :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Laccvacc
    • Tankos
    · 6 éve
    Amikor berakták a játékba ezt a tankot, akkor én is szerettem vele játszani. De mára már nem olyan élvezetes. Szerintem.
    Ha 2-3 hete játszol vele megint, akkor vmiért hanyagoltad...mákos vagy h 1 db. ammo rackot sem kaptál vele. Biztosan vizes lőszertartóval használod.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Laccvacc"]Nemhiába látni belőle egyre kevesebbet, mert rengeteg gyenge pontja van, ringathatod ezt ide vagy oda, nem sokat érsz vele. És mivel a retek artykból is megint egyre több van a csatákban, előszeretettel lövik. Folyamatosan kapja az ammo rackot, oldalpáncél nulla. Ritkán szerepel top tankként, sokszor lát T10-es tankokat, ott pedig használhatatlan. Porosodik a garázsban, sajnos![/quote]

    Ízlések és pofonok. Nekem is sok olyan tankom van amire esküsznek hogy jó, de nekem nem jön be sehogysem.
    Én azt hiszem, hogy bárki aki szán rá egy kis időt, megtanulhat vele játszani. Ha hamar kilőnek, akkor nem a tank szar, hanem neked nem jön be, vagy nem tudsz vele bánni. Ha azzal a tankkal mész +2 tierben amit szeretsz ugye, hogy nem feszélyez a dolog? Magabiztosan mész a helyeidre, és teszed a dolgod.
    Szóval bármiben lehet keresni a hibát, de pont ebben a tankban nem. - szerintem.

    Én kb. 2-3 hete játszom vele megint, 1 DB ammorekket sem kaptam.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.