Jelenleg

19
látogatónk van

2017. február 14. 08:22

ARL 44 - Elemzés

(45 szavazat)
31 hozzászólás

Bevezetés

Stock Grind

Amióta behozták az alacsony szintű francia közepes tankokat, kétféleképpen lehet elindulni az 50B ágon. Az ág az ARL 44-nél válik eggyé. Ez lényegében csak azért fontos mert ettől függően fog eldőlni hogy mennyire lesz (hehe) nehéz a stock grind (feltéve hogy nem free xp-ből fejlesztjük ki a modulokat). Ha a G1R vonalról jutottunk el az ARL-ig, akkor sajnos egy 76mm-es ágyúval kell kezdenünk. Ez lényegében az amerikai Sherman ágyú francia verziója (128/177/38-mm átütéssel). Sokat nem kell várni tőle, nem nyújt semmi maradandót.

Ha a BDR G1 B vonalról jutottunk el az ARL-ig, akkor megkapjuk a BDR top ágyúját (135/175/45-mm átütéssel), és így nem kell 9.300 xp-t kifarmolni hogy egy tier 5-ös ágyút használhassunk. Sajnos ezen kívül minden más modult ki kell farmolni, mert semelyik előzőleg megszerezhető tankon nincsenek fent.

Remek móka lesz. Kitaláljátok mennyi xp az összes modul ha a BDR vonalon megyünk? Nos? 88.680 XP!!! Igen, sajnos jól látjátok. És tudjátok mennyi xp az AMX M4 45, maga a tank? 47.590 XP. Oké, na és az 50 100??? 81.000 XP. Huhhh. Elment már a kedvetek a tanktól? Neeeeem???? A fene, akkor kénytelen vagyok rendesen megírni az elemzést.

Természetesen ha nem a francia nehéz tank ágat kezdtétek el először, akkor bizonyos modulok már meglesznek, ha az AMX 13 90 megvan, akkor az egyik 90mm ágyú már meglesz, illetve ha a páncélvadász ágon eljutottatok tier 7-ig, akkor a top motor is meglesz. Tehát ez a grind akkor lesz csak nagyon hosszú, ha a franciákkal való ismerkedést a nehéz tankokkal kezdtétek.

Paraméterek

Ágyú

Tier 6-os tank ellenére, ez a tank elég nagy választékkal rendelkezik amikor az ágyúról van szó, szám szerint 5-öt kapott. Elméletileg 3 olyan ágyúja van, ami szóba kerülhet, ha a tank értelmes használatát helyezzük előtérbe. A top 90-es, a 90mm F3 és egy 105-ös ágyú. A különbséget az alábbi táblázatban láthatjátok ahol mégis "4" ágyú lesz látható, ami a gyenge matektudásom mellett egy később elmagyarázott ok miatt lesz így:

Kaliber 90 mm 105 mm 105 mm APCR 90 mm F3
DPM 1501 1754 1929 1706
Átütés 212 mm 165 mm 223 mm 170 mm
Sebzés 240 HP 300 HP 330 HP 240 HP
Töltési idő 9,59 mp 10,26 mp 10,26 mp 8,44 mp
Pontosság 0,36 m/100m 0,39 m/100m 0,39 m/100m 0,37 m/100m
Célzási idő 3,4 mp 3,4 mp 3,4 mp 2,9 mp
Szórás (mozgás/fordulás/torony forgatás) 0,28/0,28/0,2 0,28/0,28/0,2 0,28/0,28/0,2 0,28/0,28/0,16
Lőszer sebesség 1000 m/s 850 m/s 1063 m/s 930 m/s
Lőszer ár 255 kredit 270 kredit 4000 kredit 255 kredit

Amint láthatjuk a top 90-es ágyú előnyei az átütés, a pontosság és a lőszersebesség. A 105-ös előnyei a DPM és a sebzés, illetve a prémium lőszer, aminek 330 sebzése van, a kis 90-es ágyú előnyei pedig az ágyúkezelhetőség.

A 90-es ágyút azoknak ajánlom, akik nem szeretnek prémium lőszert használni, ugyanis a 212mm minden tankot át fog ütni amivel találkozunk (8-as tankoknál természetesen ha gyengepontot lövünk). Ez az ágyú igazából nem igényli a prémiumlőszert szinte semmilyen mértékben.

A kisebb 90-es ágyút személy szerint nem ajánlanám, de azok számára szimpatikusabb lehet, akiket frusztrál a hosszú célzási idő és a magas szórás statok. Igazából ezzel az ágyúval egy átlagos tier 6-os nehéz tank ágyút kapunk. Nincsenek kiemelkedő tulajdonságai, viszont rettentő rosszak sem.

Én személy szerint a 105-ös ágyút kedvelem jobban (bár eleinte a top 90-est használtam), emiatt úgy mutatom be a tankot mintha azzal használnánk.

Felszerelve a tank 9,03mp alatt tölt be. Lőszerelosztáskor 28/10/2 mellett döntöttem, mert a prémiumlőszert ha nem kell akkor úgysem használjuk, az AP meg nem fog elfogyni. Ha esetleg 3 csíkra megyünk az ágyúval akkor a 10/28/2 elosztást ajánlanám. Persze ezt akkor érdemes választani, amikor már 90% körül járunk vele, ami egyrészt nem nehéz, másrészt addig nem cseszünk el indokolatlanul sok kreditet. Az ágyú(k) egyéb statjai azonban elég borzalmasak.

Az átütés középmezőnyben helyezkedik el a szintjén, ahogy a sebzés is, azonban a rejtett statok.... na igen. A célzásidő alapból egy szörnyű 3,4mp (felszereléssel 2,9), ami az egyik legrosszabb a nem troll ágyúk között, de a rejtett statok csak rontanak ezen, mivel a szintjén az ARL-nek a legrosszabbak ezek az értékei. Sokszor amikor 200 méterre lévő célpontot lövünk, az az érzés kerülgethet minket, hogy az evolúció hamarabb csinál 7-es tankot az ARL-ből, megspórolva a grindolást, minthogy az ágyú teljesen beszűküljön. Ebből következik, hogy közelharchoz kell szoknunk a tankkal vagy türelmesek leszünk és megebédelünk minden lövés között, amit 200 méternél távolabbra adunk le. A közelharchoz viszont nem árt némi páncélzattal rendelkezni. Nézzük is mit kapunk.

Torony

Papíron 110/30/30mm. Nem egy tier 6 T29, annyi biztos. Szerencsére viszonylag kicsi a torony és van lövegpajzsa is, ami eredményezhet lepattanókat. A lövegpajzs körül 110-180mm közötti értékekre kell számítani, ami nem megbízható nagyobb tankok ellen, viszont tier 5 és az alatt viszonylag nagy biztonságot nyújt, lövegpajzson kívül pedig a tier 5 tankok nagyjából 50% eséllyel lőnek be. Sajnos a torony egyéb tulajdonságai sem kiemelkedőek.

Látótávja 350 méter, ami megegyezik az amerikai tankéval, rosszabb mint az angol, a német és japán nehéz tankoké, viszont jobb mint az oroszoké és..... ja, csak mint az oroszoké.

Toronyforgási sebessége 22 fok/mp, ami csak a KV-2 és az O-I értékénél jobb. Ezt sokszor észre fogjuk venni mint negatívum, főleg ha ránk rontanak nálunk mobilisabb tankok.

Egy kiemelkedő dolog azonban van a toronyban. Ez pedig a csőlehajlás, ami egy pompás -10 fok. Az ARL-en kívül csak az M6 és a TOG II tudja hozni ezt a szintet. Tudom hogy elvileg az O-I-nak is annyi van, de nála csupán addig van ez meg, amíg 9-9 foknál jobban nem forgatod el a tornyot, úgyhogy azt inkább nem sorolnám ide.

Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy a fejlesztett toronnyal 820 HP-t kapunk, ami a legkevesebb a tier 6-os nehéz tankok között. Ez olyannyira kevés, hogy a japán tier 6-os közepes Chi-To-nak ugyanennyi, sőt, a német tier 6-os VK 30.02(M) mednek még 20-szal több is. Szerencsére az alap tornya egy ideje már nem a pécsi 25 emeletes épület (kutyaház), ez is egy említésre méltó érdekesség. A jelenlegi alap torony sokkal kisebb és használhatóbb mint az elődje a csere előtt.

Felépítmény

Papíron 120/60/40mm, ami 45 fokban meg van döntve (mármint szemből). A frontja nagyjából 150-190mm védettséget nyújt, attól függően hogy mennyi csőlehajlást használunk és mennyire forgatjuk be. Ez annyit jelent, hogy szemből jobban járunk ha a tornyát lőjük, ugyanis sokkal könnyebb eltalálni mint az alsó lemezt, ami tény hogy gyenge, de sokkal kisebb célpont. Persze ha 8-as tankkal vagy, akkor mindegy hol lövöd. Oldalsó és hátsó páncélzatról nem igazán érdemes beszélni. Arra elég hogy ne horpadjon be amikor nekidőlünk inni egy kávét vagy elszívni egy cigit. 

Ahogy az ágyúnál írtam, ha ilyen rosszak a szórás statok és közelről kell lövöldözni, nem árt némi védelem. Azt kell hogy mondjam, hogy a francia ágban valószínűleg az ARL 44 a legjobban páncélozott tank a szintjéhez mérten. Szemből korrekt védelmet nyújt saját szintjén és néha tier 7-ben is képes rá. Csodára azonban nem kell számítani.

Felfüggesztés

A tank forgási sebessége 20 fok/mp. Ez egy elég borzalmas érték, azonban tier 6 nehéz tankok közt mégis a középmezőnyben van, szóval inkább úgy fogalmaznék hogy kevésbé rossz. Talajellenállása viszont a legrosszabb a KV-2-vel karöltve. Ez elég elszomorító, pláne ha majd rátérünk a motorra.

Motor

Tankunk 47,28 tonnát nyom, amihez egy tiszteletet parancsoló 750 lóerős motort kapunk, így teljesen felszerelve 15,86 LE/tonnát kapunk. Ez kifejezetten jó önmagában, azonban a forgási sebesség és a talajellenállás együttműködése által összehozott borzalmas statok, egy átlagos mobilitású nehéz tankot eredményeznek.

Végsebessége 37 km/h, amit el is ér (annyit azért nem rontanak a rejtett statok), de nem kapjuk meg a T1 Heavy vagy M6 kifejezetten kényelmes mobilitását. Igazából jó a mobilitása a tanknak, csak többet várnánk tőle első ránézésre.

A tolatás az már más történet. Ilyenkor a tankra ki kell tenni a tanuló vezető táblát, mert csupán 10 km/h a tolatási sebesség, ami annyiban előnyös hogy 1 db csigát vagy békát sem fogunk elütni vele, mert lesz idejük arrébb menni. Sajnos tényleg ilyen borzalmasnak érződik, ha sarok mögül jövünk elő akkor pedig pláne, ugyanis a jó kialakítás miatt a lánctalpon lévő első görgők jól kilógnak a tanktest elé, így még könnyebbé téve a tank leláncolását. Nem árt megjegyezni hogy ha tolatva akarunk valahonnan elmenekülni, akkor inkább bele se kezdjünk, az ellenfél úgyis max annyit érzékelne, hogy biztos fagyott az út és hátrafelé lejt.

Gyulladási esély 20%, de igazából ennyire nem érződik rossznak.

Ajánlott játékstílus

Igazából a szinttől és az ágyútól is függ. Ha top tier vagyunk akkor mehetünk előre ahogy nehéz tankokkal szokás, lehetőleg kihasználva a csőlehajlásunkat. Ezen a szinten még megbízható módon meg képes védeni minket a páncélzatunk, illetve mindkét ágyú megfelel AP lőszerrel. 

Tier 7-ben meg lehet még tenni az előbb elhangzottakat, viszont a sebzés pattintását/benyelését hagyjuk inkább a nagyfiúkra és inkább csak akkor menjünk ki az ellenfél elé ha már ellőtte magát vagy nem ránk figyel. Ezen a szinten a 105-ös ágyú már igényelhet prémium lőszert (O-Ni, Black Prince, KV-3, Tiger P), bár inkább a pontosság mint az átütés miatt, mert sajnos nem ideális az ágyú a gyengepontok ellövésére. Hulldown pozíciók amikor lehetségesek továbbra is előnyösek. 

Ha tier 8-ba kerülnénk akkor igazából átmegyünk támogató tankba. Ezen a szinten már nem igazán nagy a felelősségünk, mivel nem rajtunk dől el a csata kimenetele (legalábbis ideális esetekben). Egyedül sehova ne induljunk el, mindig hagyjuk hogy más vállalja be a lövést (tudom-tudom, legtöbbször úgysem fogják), hacsak a szituáció nem igényel mást, legyünk passzívabbak, ne hívjuk fel magunkra a figyelmet ha nem szükséges (nem a báziskempelésre gondolok). A 105-ös ágyú AP lőszere itt már csak a közepes tankok ellen lesz jó sajnos, de legalább a prémium többet sebez :P

Modulérzékenységet annyira nem vettem észre a tankkal kapcsolatban, talán a motor az amit a legtöbbször ellövik, de azt sem idegesítően sokszor. Lehet csak nekem van szerencsém. Persze ha tüzér talál meg akkor sincs gond, mert konkrétan nem marad modul, ha meg nincs modul nincs ami érzékeny legyen.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Fokozott szellőzés
  • Célzásgyorsító (lehetséges opció a távcső is, de véleményem szerint ez nem az a tank aminek előnyére válna)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Nagy tűzoltókészlet (én kicsit használok, de rám ne hallgassatok :P)

Ajánlott legénységi képzettségek

Normál esetben azt mondanám hogy az 1. skillnél többet úgysem szerzel a tankkal, de ugyebár ez nem akármilyen tank. Ennek a kimaxolása több XP mint az AMX 50 100 kifejlesztése, ami egy tier 8-as tank. Szóval elég sok időt fogunk tölteni ezzel a tankkal. 

  • Parancsnok: 6. érzék + Felderítő + BIA
  • Lövész: Javítás + Pillanatkép + BIA
  • Vezető: Javítás + Sima utazás + BIA
  • Rádiós: Javítás + Helyzetfelismerés + BIA
  • Töltő: Javítás + Biztonságos elhelyezés + BIA

Bevétel

Szintén ágyútól és szinttől függ. Ha a top 90-es ágyút használjuk, akkor valószínűleg nem fogunk kreditet veszíteni tier 8-ban sem, legalábbis ha pár sebző lövést leadunk. Igazából 10-20 ezret össze lehet hozni vele. Ha a 105-ös és a kicsi 90-es ágyút használjuk, akkor tier 6-7-re érvényesek az előbb elhangzottak, tier 8 viszont elég mínuszos lesz ha sebezni is akarunk.

WN8

Mivel ezt a tankot már nagyon kezdő koromban elkezdtem játszani, jelenleg csupán 1900 a WN8-am rajta 924 átlagsebzésre, amit valószínűleg jól leront az első 200-250 csatám vele. A Target Damage oldal szerint 1225-re ad lila statot, de az elvileg kicsit csalni szokott, szóval olyan 1150 átlagsebzésre szerintem már megadja a 2450-2500 WN8-at, ami valljuk be nem olyan sok, 4 sebzős lövés a 105-ös ágyúval. A 3 kiválóság jelet is könnyű megszerezni vele, pláne hogy a prémium lőszer 30-cal többet sebez. Én is amint elértem 89% közelébe, csak pár jobb csata kellett hogy meglegyen.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Több használható ágyú
  • Korrekt páncélozottság szemből
  • Jó átütés a top 90-es ágyúval
  • 330 sebzés 300 helyett a 105-ös ágyú prémiumlőszerével
  • Korrekt mobilitás
  • Jó csőlehajlás
  • Nem modul érzékeny

Hátrányai

  • Tank kimaxolása több xp mint a tier 8-as tankok kifejlesztése (ha ez az első francia tankág amit viszünk)
  • Borzalmas tolatási sebesség és talajellenállási értékek
  • Borzalmas ágyú rejtett statok
  • Borzalmas célzásidő (kivéve a 90mm F3 ágyún, azon szimplán csak rossz :)
  • Alacsony HP
  • Rossz test és toronyforgási sebesség

Kiknek ajánlott

Lényegében azoknak, akik szeretnének 50B-t. Az új svéd tankok bekerülésével nem tudom kinek mennyire prioritás ez, pláne hogy a legtöbb ember már valószínűleg eljutott az 50B-ig. De ehhez ezen át kell esni, ha tetszik ha nem. Kimaxolva egy kifejezetten korrekt nehéz tank, csak addig eljutni... ha nincs szabad xp tartalékod, na az egy más történet.

Szerencsémre nekem ez az ág volt az egyik első amit elkezdtem játszani és anno még nem nagyon tudtam különbséget tenni stock tank és kimaxolt tankok között, vagy inkább az akkori tudásommal kb. mindegy is volt. Így nem tűnt olyan rossznak a tank kimaxolása mint amilyennek most tűnne. Annyi biztos, hogy ha nem használsz szabad xp-t, akkor el fogsz annyit időzni ezzel a tankkal, hogy megtudd tetszik-e vagy sem. 

Videók


Az elemzést írta: Viktor9421

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:00

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 7 éve
    Nekem olyan érzésem van ez a tank többször kerül 8 tierbe mint más.
    Az lenne a normális ha 33% tier6 33% tier7 és 33% tier8-ba kerülne.
    Ehelyett a 33% tier6 megvan; szerintem tier7-be alig kerül; a fennmaradó részben tier8-ban játszom.
    Sőt, ha valami folytán megnyerem a tier8-as csatát, a következő csata szinte biztos megint tier8-ban van.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    averfarkas
    • Tankos
    · 7 éve
    Sziasztok én már háromszor eladtam de mindig valahogy visszakerül a garázsba.
    Régen volt hozzá WH 40K-s skin az sokat javított a kinézetén.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Bence0721"][quote name="Kaszas58"]Nemreg estem at ezen a szerencsetlensegen. En a G1-rol mentem. Hozza nem mertem nyulni, mig a track, a torony, es egy jobbik agyu ki nem volt huzva free xpbol. Ez a tank maga a borzalom. Es egy tierrel feljebb folytatodik..[/quote]

    Bizony, nem is tudom hogy mióta porosodik ott az M4 45 a garázsomban, és sikerült beleraknom elképesztő 28 csatát!
    Amin nagyon sokat röhögtem, hogy sikerült egy Acélfal [/quote]

    Ha beforgatod tud pattintani, már ezt én is megfigyeltem....
    Még nem tudom hogy a a7-est megtartsam e....annyira nem rossz...a 8-as táras töltésideje jobban aggaszt és hogy baromi nagy....

    [quote name="Skjenngard"]Azokhoz csatlakoznék, akik imádják ezt a tankot. 90-es top ágyúval használtam, kredit hiány miatt adtam el, de vissza fog jönni. Top tierként a frontja okosan használva nehezen belőhető, az alfa meg szokott meglepiket okozni a kezdőknek. Mid és bottom tierben meg sniperkedésre használom, a gundep tökéletes hozzá és még a mobilitása is megfelelő. Jó tank nagyon, de meg kell tanulni használni.[/quote]

    Én a VK 36-ot is szeretem...papír...meg doboz...de van vele 2 gunmarkom
    Az hogy van e páncélja e az adott tanknak manapság szerintem lényegtelen tier V-től felfele....nem ez dönt már....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bence0721
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Skjenngard"]Azokhoz csatlakoznék, akik imádják ezt a tankot. 90-es top ágyúval használtam, kredit hiány miatt adtam el, de vissza fog jönni. Top tierként a frontja okosan használva nehezen belőhető, az alfa meg szokott meglepiket okozni a kezdőknek. Mid és bottom tierben meg sniperkedésre használom, a gundep tökéletes hozzá és még a mobilitása is megfelelő. Jó tank nagyon, de meg kell tanulni használni.[/quote]

    Igen, hatosban amúgy korrekt, egyetlen hátránya pl. orosz vasakkal szemben, hogy az oldaláról hátáról lehetetlen pattanni, és azért lássuk be elég idegesítő, hogy a négyes spotternek utána kell fordulni, mert beüt...
    Klasszisokkal jobb mondjuk mint az utána következő M4 45...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Skjenngard
    • Tankos
    · 7 éve
    Azokhoz csatlakoznék, akik imádják ezt a tankot. 90-es top ágyúval használtam, kredit hiány miatt adtam el, de vissza fog jönni. Top tierként a frontja okosan használva nehezen belőhető, az alfa meg szokott meglepiket okozni a kezdőknek. Mid és bottom tierben meg sniperkedésre használom, a gundep tökéletes hozzá és még a mobilitása is megfelelő. Jó tank nagyon, de meg kell tanulni használni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    paracletos
    • Tankos
    · 7 éve
    Üdv Mindenkinek!
    Köszönöm, tetszett az elemzés!

    Anno az AMX 50-100 miatt kezdtem el az ágat.
    Akkoriban cw-re is kötelező volt.

    Mivel meg lett említve a cikkben....
    Szerintetek az Emil mellett maradni fog bármilyen létjogosultsága az 50-100-nak..? vagy leves? (cw)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zetike02
    • Tankos
    · 7 éve
    Egyik kedvenc elfoglaltságom az, hogy amikor Churchill III-mal megyek, és egy ilyen, vagy a kistesó BDR jön velem szembe, esetleg nem is rám néz, másodpercek alatt lekapkodom a HP-ját!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bence0721
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Kaszas58"]Nemreg estem at ezen a szerencsetlensegen. En a G1-rol mentem. Hozza nem mertem nyulni, mig a track, a torony, es egy jobbik agyu ki nem volt huzva free xpbol. Ez a tank maga a borzalom. Es egy tierrel feljebb folytatodik..[/quote]

    Bizony, nem is tudom hogy mióta porosodik ott az M4 45 a garázsomban, és sikerült beleraknom elképesztő 28 csatát!
    Amin nagyon sokat röhögtem, hogy sikerült egy Acélfal
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kaszas58
    • Tankos
    · 7 éve
    Nemreg estem at ezen a szerencsetlensegen. En a G1-rol mentem. Hozza nem mertem nyulni, mig a track, a torony, es egy jobbik agyu ki nem volt huzva free xpbol. Ez a tank maga a borzalom. Es egy tierrel feljebb folytatodik..
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    Stock tankként a G1R ágról indultam én is...és hát...büntet!
    Marha szar..már a pokolba kívántam sokszor, eladom, felgyújtom stb.....az alap motor is egy szenvedés...
    DE!
    A fejlesztett motorral és a jobb ágyúkkal marha jó! Csak ajánlani tudom! Egész más tank lesz belőle.
    Ronda és béna külsőre - na jó, érdekes - de viszont egy tisztességes 6-os hevi....érdemes kipróbálni szerintem.
    57%-on vagyok vele 180 csatával, pedig nem vagyok kiemelkedő játékos...

Legfrissebbek a szerzőtől: viktor9421

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.