Jelenleg

29
látogatónk van

2015. december 15. 14:44

T1 Heavy Tank - Elemzés

Írta:
(80 szavazat)
13 hozzászólás

Bevezetés

A T1 projekt volt az Egyesült Államok első nehéz tank fejlesztésre irányuló elképzelése, ebből született meg 1940. nyarán a T1 Heavy Tank, majd jó néhány teszt és módosítás után az M6 néven hadrendbe állított változat.

Paraméterek

Miután túl tettük magunk az M3 Lee okozta sokkon, egy olyan tank következik, amiből a játékosok zöme nem néz ki túl sokat, hiszen azt látják hogy: nehéz tank, oké akkor végre mehetek esztelenül brawlerkedni mint egy KV-1-gyel... aztán nem jön össze és máris megvan a negatív kép a T1 Heavy-ről, de hadd segítsek egy kicsit:

Ágyú

76 mm Gun M1A1 ez a Sherman-en és a Wolverine-en tök jó, de tehetnénk fel a kérdést: mit keres ez egy nehéz tankon? Ugyanis a 115-ös alfa nem túl kecsegtető szemben egy KV-1 160-asával vagy a BDR 240-ével, de ami igazán használhatóvá teszi ezt az ágyút ezen a tankon, az a tűzgyorsasága, ami 16,67 lövés/perc. DPM-ben úgy 2.000 körül teljesít csupaszon, de ha felszereljük minden jóval (töltésgyorsítóval, ventillátorral és BiA-val), akkor egy elég klassz 2.321-es DPM értéket kapunk. Egy ilyen konfigurációval és a 85-ös ágyúval felvértezve a KV-1 is szinte megegyező DPM-et hoz.

Ezzel a felszereltséggel nézzük tehát az egyes paramétereket sorban: 128/177/38 mm átütés. Ez igen átlagos érték olykor persze magasabb tierben kevés lehet a normál AP, viszont a prémium lőszer APCR, aminek nagyon örülünk, hiszen a sebessége remek 990 m/s, az átütése pedig tényleg mindenre elég. 115/115/185-ös alfa, erről már volt szó. Papíron 3,6 mp-es töltésidő, ami a legoptimálisabb konfigurációval 2,97 mp-re redukálható, illetve kólával 2,85 mp-re tovább csökkenthető, ha ez nem lenne elég. Papíron 0,43-as pontosság 100 méteren, ami Ventivel és BiA-val is csak 0,39 m/100m, szóval nem egy sniper. A standard 2,3 mp-ről javított 2,11 mp-es célzási sebesség a nehéz tankok között egy egész jó érték. Menet közben az ágyú szórása 24%-kal nő, míg torony forgás közben 16%-kal, ez így igen jelentős, a Cromwell ágyújával megegyező értékek úgy, hogy az alap pontatlanság is nagyobb, tehát ezzel tényleg csak közelharcban van értelme menetből lövöldözni.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy kaptunk egy olyan ágyút, amivel közelharcban a DPM-nek köszönhetően simán verjük a medeket, de akár a nehezekkel is összeakaszkodhatunk, viszont ez az ágyú egy bizonyos távolság fölött már nagyon szór és a 128-as pen ilyen esetben már kevés, főként tier 7-ben, de sokszor már t6-ban is. Szóval ha olyan 200-300 méternél messzebb szeretnénk lövöldözni és a célpont nem épp egy könnyebben beüthető típus, akkor ha módunk van rá töltsünk bátran goldot (aminek darabja 2.800 kredit). APCR lőszerünknek mind a sebessége, mind pedig az átütése kelleni fog egy nagyobb távolságra leadott lövésnél, mivel 300 méter fölött már nagyon ritkán fogjuk eltalálni azt a precízen becélzott pontot, amire elég lenne a 128-as átütés. Persze ha mindezt nem tudjunk finanszírozni lehet próbálkozni bátran az AP-val, amellyel mindössze 96 kreditbe kerül 1 lövés és mivel a lőszerkészletünk is 75 db-os, bírni fogja, no meg 4-ből 1 azért átlagban oda megy ahova célzunk. 

Viszont, hogy mennyire nem éri meg AP-val snipeolni azt a penetráció vesztési értékünk is mutatja, ami szinte minden ágyúnál egyedi dolog, de főként a kisebb kalibereket sújtja. Ez az M1A1 ágyú esetén 14,1%, így a 128-as átlag 110 mm-re csökken bizonyos távolság fölött (a csökkenés 100 és 500 méter között értendő, tehát az első 400 méteren csökken ennyivel), ezzel szemben a KV-1 85 millis F-30-asa 10%-ot veszít, a BDR 90-ese 9,6%-ot, a Churchill I pedig csupán 5,6%-ot. Az APCR lőszert használva a penetráció vesztés 10,7%-ra csökken. Amennyire lehet tehát AP-val kerüljük a nagyobb távolságra leadott lövéseket, ha csak nem ténylegesen papír tankokra lövöldözünk.

Torony

102/83/83 mm-es páncélzatú T1D6 a járművünk top tornya, ennek forgási sebessége 30 fok/mp. Érdekes módon az alap torony ennél 1 fokkal gyorsabban forog, páncélzatra megegyeznek, viszont az alapon van egy hatalmas ordító weakspot, egy kupola formájában.

Van itt még nekünk egy lövegpajzs is aminek az alsó és felső része eléri az auto-bounce szöget, szóval onnan még nagyobb átütésű ágyúkat is pattinthat, ha úgy találják el. Ez a toronyfront tehát a T1 HT páncélzatának legvastagabb része, de egy 130-as pen körül már megfelelő célzással belövik és így elég gyakran lövik el az ágyút vagy a lövészt, amiből ugye kettő is van (mármint lövészből), tehát velük, mint járulékos veszteséggel mindenképp számoljunk.

A látótávunk 330 méter, ez sokszor igen kevés. A vertikális lövegkitéríthetőség pedig igazán amerikai tankos: -10°/+30°, viszont vigyázzunk, mert a tornyot hátrafelé forgatva a kitüremkedő motortér miatt a gundep 7°-ra csökken.

Felépítmény

83/44/41 mm az alváz páncélzata, de szemből a hasa elég jól kerekített, s ennek a domború formának az alsó és felső része is (ahogy a lövegpajzs ezen területe is) képes pattintani, ami jó dolog, mert sokan, mint egyértelműnek tűnő weak spot-ot, az amerikai tankok hasát kezdik el lőni és ez így elég sokat pattint. Tehát érdemes előre-hátra mozgatni egy kicsit, ha egyértelműen látszik, hogy ellenfelünk ezt a pontot célozza. Felette viszont ahol a vezető és a homlokgéppuskás kis kinézőjét láthatjuk elég vékony a páncél és 100 millis átütéssel már simán belőhető, a kinézőkre célozva pedig akár 90 mm-nyi átütéssel is.

Oldalának nagyobb részét a lánctalp és ennek burkolata teszi ki, már ez is önmagában hatalmas, aztán még e fölött is találunk egy részt a tanktestből is.

Gondolhatnánk, hogy ez a hatalmas lánctalp beforgatva elég sok lövést képes elnyelni, ez részben igaz is, hiszen az oldallemez amit a lánctalpak fognak közre valóban jól pattintó rétegelt páncél, viszont a lánctalpak felett a tanktest elképesztően puha. Szóval sidescrape-en ne nagyon törjük a fejünket, inkább érkezzünk a fedezék mögül a klasszikus módon szögelt páncéllal. Ez egész jó taktika, hiszen a torony a test elején van, viszont vigyázzunk, mivel így az alváz eleje-oldala 45°-ban szögelt találkozása (ami olyasmi, mint a Tiger P weak spot-ja) merőlegesen néz az ellenfél felé, akinek ha van egy kis sütnivalója, könnyen átüti.

A tetőlemezek elég vékonyak, mindössze 25 mm-esek, ami kedvelt arty célponttá teszi a járművet. A T1 Heavy pedig egyébként is nagy, úgy értem bazi nagy, szóval ne is lepődjünk meg, ha a camo rating-ünk igencsak gyenge és mindössze 4% jutott belőle. Viszont mivel ebben a tankban azért van anyag, az össztömegünk közel 60 tonna.

A testbe továbbá egy igen gyenge, mindössze 480 méter vételi távolságú rádió jutott.

Felfüggesztés

25 fok/mp-es forgási sebesség, a többi 5-ös nehézzel összehasonlítva ez nem egy rossz érték. A lánctalpak pedig igen szélesek, így a talajellenállásunk is átlagosan jónak mondható. A modulhoz tartozó HP érték 140, ez remek partner abban, hogy a szintbéli közepes tankok ne nagyon tudjanak minket leláncolni az első lövésből.

Motor

Sokan úgy gondolják, hogy az a 700 lóerős stock motor is elég egy nehéz tankba, aztán így kapnak egy lassan mozgó KV-1 szerű valamit. Viszont ebben a tankban ennél több van, jóval több. A top motorunk egy 960(!) lóerős Wright G200 M781C9GC1, ami pedig egy brutális 16,45-ös LE/tonna arányt biztosít a tankunknak, amit egy-egy t5-ös közepes is megirigyelhetne.

Végsebességünk 35 km/h, amit nagyon hamar el is ér, hiszen a gyorsulás is remek, viszont a tolatás igen lassúcska 10 km/h. Ugyan 20% eséllyel gyullad, de szerencsére igen magas hp pool-t kapott a modul: 247-et.

Ajánlott játékstílus

Adott egy kis alfás, jó DPM-ű, viszont kissé pontatlan, szintjén megfelelő páncélzatú, meglepő mód igen mozgékonynak ható tank, zéró álcával. Nem mintha nehéz tankkal bújócskázni kéne, de mivel a látótávunk is csak 330 méter, bármivel is megyünk szembe előbb észrevesz minket mint mi őt.

Ennek a gépnek a játékstílusa eléggé szituációfüggő, saját tierben menjünk előre amennyire csak lehet, de maradjunk fedezékben, aztán meglátjuk mi jön szembe. Ha kisebb átütésű tankokkal találkozunk vagy ügyetlenebb játékosokkal, akkor simán mehet a brawlerkedés, csak arra figyeljünk, hogy mindig forgassuk a páncélt. Viszont az oldalára vigyázzunk hisz a 44 mm-es oldalpáncél ezen a szinten már senkinek sem akadály. Ha vaskosabb ellenfelek jönnek szembe akkor várjunk egy kicsit a csapatra és inkább csak supportolgassunk. A hp-nkkal egyébként jól gazdálkodhatunk, hisz jutott belőle 660 és a DPM-ünknek köszönhetően az 1v1-es szituációkat is gond nélkül lehozhatjuk.

Keressük a városi, sok fedezékes környezetet, ennek a tanknak a nyílt terep a halála, viszont ha ilyen pályát kapunk, a gundepnek és a kisméretű toronynak köszönhetően - ha épp nincs arty - akár hulldownozgathatunk is a dombok mögül.

Akinek maga a hulldown taktika alkalmazása újdonság (miért ne lenne az, hiszen még csak az ág elején járunk), annak szóljon ez a kis kitekintő:

A dolog lényege, hogy a tankot egy dombosabb terepen vagy akár egy városi környezetben található törmelék halom mögé úgy pozicionáljuk, hogy a sziluettből csak a torony látsszon ki. Ezzel az elhelyezéssel, ha jól csináljuk, az ellenfél csupán a toronyfrontunkra lát rá és így a tank teste védve van, ami az amerikai nehéz tankok zöménél gyengébben páncélozott, mint a torony. A T1 Heavy esetében a torony jóval kisebb, mint a test (kicsivel nagyobb csak mint egy M4 Sherman tornya), így a felület is jóval kisebb amit az ellenfélnek kínálunk, illetve mivel a toronypáncélzat a T1 legmasszívabb része,így nagyobb eséllyel blokkolunk vele sebzést is, mintha az alvázat is lövetnénk. A hulldown taktika alkalmazásának fontos kritériuma még a jó cső-lehajlás is (gundep), ami jelen esetben -10°, hiszen az egész nem ér semmit, ha a bucka vagy törmelékrakás mögül (ahová elrejtettük a testet) nem tudunk lőni és így feljebb kell gurulnunk és kidugnunk az alvázat is. Szerencsére ez a veszély az amerikai tankokat nem fenyegeti, hiszen egytől egyig remek negatív ágyúkitéríthetőséggel rendelkeznek.

A gyakorlatban így néz ki a dolog, az M6 és az M103 kivételével az alkalmazandó taktika az egész fejlesztési fán ez lesz:

Visszatérve a T1 Heavy-re: Rövidebb távokon menet közbeni tüzelésre csak korlátozottan alkalmas, viszont ha közepes vagy könnyű tankot látunk magunk előtt akkor nincs megállás. Nincs annál üdítőbb, mint mikor egy 60 tonnás fél téglával beleszállsz az ellenfél arcába. Azért O-I-kat ne rammoljunk vele, de a nehezek közül a KV-1, Churchill és a VK is simán bevállalható és 1-2 lövés előnyünk már van is, ha sikerül kellő sebességgel leütközni őket.

Nagyobb tierben marad a passzívabb support, aztán ha az ellenfél ellőtte magát, simán kigurulhatunk vagy kidughatjuk a tornyot leadni 2-3 lövést, majd vissza a fedezékbe. Távolabbról operálni nem túl kifizetődő, mivel a nem túl pontos ágyú és a t7-ben már kevés átütés ebben korlátoz.

Ahogy a brit tankoknál itt is egyértelmű hátrányunk a kis alfa, amiért igaz kárpótol a gyors töltés, de fear factor-a nem nagyon van, így még egy ügyetlenebb játékos sem fog túlzottan megrettenni egy bekapott 115-ös lövéstől. Ez akkor probléma, ha egyedül tartunk egy oldalt és szemben állnak vagy hárman, ami pl. egy KV-1-ben ülve a fear factor-ának köszönhetően lehozható szituáció. A T1 Heavy esetében viszont előbb esnek ránk, ilyenkor mivel vesztenivalónk már nincs, rammoljuk a legkönnyebbet és reménykedjünk, hogy a HP-nk elég lesz a tűzharcra.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Repeszpáncél

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: Ezermester vagy javítás
 • Lövész: Pillanatkép a másiknak pedig Fegyverkovács vagy javítás
 • Vezető: Irányított ütközés
 • Rádiós: Jelerősítő
 • Töltő: Javítás

Ha sikerül eljutni 2. skill-ig, akkor érdemes lehet újraosztani és az első helyre BiA-t tenni vagy pedig javítást a másodikra.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Erős motor, jó gyorsulás és agilitás
 • 60 tonna rammolási potenciál
 • Saját tierben jó páncélzat hulldown képes toronnyal

Hátrányai

 • Magas tanktest, emiatt kedvelt arty célpont
 • Pontatlan ágyú
 • Kis alfa, emiatt kisebb fear factor
 • Könnyen hulló legénység, főként a lövész és a vezető

Kiknek ajánlott

Aki szeretne eljutni a T110E5-ig vagy a T32-ig, annak mindenképp ezt az irányt javaslom, hiszen a T29 stock grindje sokkal egyszerűbb, ha innen indulunk, mivel az M6-oson már megszerezhető a 90 mm-es ágyú.

Ha egy jó kreditkereső normál tankot kerestek, a T1 Heavy e tekintetben is jó választás. Ugyan a vbaddict kisebb átlagos bevételt mutat, mint a KV-1-nél, de hozzá kell tennem hogy ehhez a tankhoz azért több ész kell mint az orosz kollégához, így szerintem ez érthető. Sajnos a kredites gold ammo óta, a tank „The world is mine” faktora is kisebb, hiába kapunk jó t5-ös MM-et, ahol sokan nem tudnak célozni, de az autoaim+gold ammo komoly veszélyt jelent ránk.


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Benxonyou
  • Tankos
  · 4 éve
  Doboz test, alacsony dpm, gyenge alfa, kegyetlen szórás megfejelve nagy általánosságban +2-es MM-el. Sounds good? This is where the fun beggins!

  Ha alapjáraton nem egy fogkefével kéne lekaparnunk a vakolatot húsz négyzetméternyi falról, már az is sokat segítene. A hasonlat kicsit elvont, de célirányos. Kb ilyen érzés egy T29-et vagy O-Ni-t cirógatni gyenge lövéseinkkel. Nem mintha a saját szintjén nem gyűlne meg a baja az ellenfeleivel. Az átütőerővel jól is nézhetnénk ki, ha nem egy nevetséges 115-ös alfa társulna hozzá. Adok-kapokban semmit sem ér.

  A páncél szintén semmit nem ér síkon, hull-downban csak néhanapján. Amúgy a HE is viszi mint kés a vajat. Ami meglátja az röhögve keresztülhugyozik rajta. Rendre ügyelni kell rá, hogy masszív testét ne fedje fel csata közben, mert face to face ilyenkor vége is szokott lenni a dalnak. A 660hp ennél a tanknál vicc kategória.

  A mobilitása az egyetlen kirívó dolog ezen a tankon, ennek segítségével legalább gyorsabban lehet a halálba menetelni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PeT_1982
  • Tankos
  · 6 éve
  Én csak most láttam hozzá. Szerintem jó kis tank, lehet vele apritani, 14 meccs után 2k wn8 egy 1k wn8-as játékostól, vagyis annyira nem volt nehéz megszokni (nyilván hosszú távon nem lesz ennyi ).
  Hogy mennyire lesz megtartós, az más kérdés, mert az M6-ra hajtok, és amúgy sem szoktam tier 5-ben jászani. De mivel szimpi és sokoldalú, igy miért ne. Jobban tetszik, mint anno a KV-1, de még korai végleges állást foglalni.
  Köszi az elemzést.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  borbolya
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez egy jó kis tank....lenne , ha az elképesztően botrányos MM nem tenné pocséká. Stock tankkal, 75% legényekkel 16 csatából 8x tett tier 7-be, 2x voltam t4-t6 csatában,(középen) 2x t5-t6 csatában,(alul) 2x t4-t5 csatában(top) és 2x tier5-ös csatában. Ezt megtetézendő 1 csatában nem volt arty, 1 csatában 1db, 4csatában 2db,és 10 csatában 3db arty volt, zömében magasabb tier-ü tüzérek voltak. Nagyon elkeseredtem, csak remélni tudom, hogy kifejlesztve, képzett legényekkel, copóroller nélkül megmutatja, hogy igazából mire képes ez a vas.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi
  • Tankos
  · 7 éve
  Most hogy megvan rá a nagy ágyú, szeressem gép lett Lehet ezt is megtartom KV-1 mellé
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 8 éve
  Jó elemzés a garázsomban legrégebb óta lévő tankról
  Nekem megtartós tank volt már 2 éve is a bénaságom ellenére is. A saját szintjén nagyon korrekt kis tank. A KV-1 után én ezt hívnám a legerősebb nehéztanknak a mobilitás DPM és csőlehajlás trió miatt (na jó, holtverseny az O-I Exp-lal)
  ment az 5 csillag ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kurutz
  • Tankos
  · 8 éve
  vele nagyon megizzadtam a tank aszert, 185 meccs kellett hozza. valahogy nagyon nem ereztem, klankollega pedig annyira szerette, hogy egy uj szemelyzettel meg is tartotta. az M6 nagyon hasonlo, kicsit nehezebb, de 6-8 tierben mar szinte semmire sem eleg a frontpancel, de meg a torony sem. csereben nagyon szerethetö az 90 mm-es agyu, jo az alap atütese, apcr extrem nagy atütesü, viszonylag pontos es gyorsan szükül, es elgondolkodtatot sebez.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ZsoltHun76
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Nortonor"][quote name="ZsoltHun76"]Én most eliteztem ki. Észre se vettem, hogy készen vagyok vele.
  Hozzá köthető az első kiválósági jelem, az első robbantó kitüntetés, pár Top Gun és még néhány majdnem az, csomó Nagy kaliber, és acél fal.

  Kérdés: M6 Heavy-ről leírást tervez valaki? Most az jönne és jó lenne felkészülni rá.[/quote]

  Már készül, néhány végső simítás hiányzik még [/quote]

  Köszönöm
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 8 éve
  [quote name="ZsoltHun76"]Én most eliteztem ki. Észre se vettem, hogy készen vagyok vele.
  Hozzá köthető az első kiválósági jelem, az első robbantó kitüntetés, pár Top Gun és még néhány majdnem az, csomó Nagy kaliber, és acél fal.

  Kérdés: M6 Heavy-ről leírást tervez valaki? Most az jönne és jó lenne felkészülni rá.[/quote]

  Már készül, néhány végső simítás hiányzik még
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ZsoltHun76
  • Tankos
  · 8 éve
  Én most eliteztem ki. Észre se vettem, hogy készen vagyok vele.
  Hozzá köthető az első kiválósági jelem, az első robbantó kitüntetés, pár Top Gun és még néhány majdnem az, csomó Nagy kaliber, és acél fal.

  Kérdés: M6 Heavy-ről leírást tervez valaki? Most az jönne és jó lenne felkészülni rá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Diablo1469
  • Tankos
  · 8 éve
  Jó elemzés!
  Nagyon szerettem ezt a dögöt, élvezetes volt vele a játék.
  :-)
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.