Jelenleg

23
látogatónk van

2015. december 24. 06:00

Így születtek a magyar prémium harckocsik #6: A Toldi III megalkotása

Írta:
(56 szavazat)
30 hozzászólás

Miután bizonyossá vált, hogy az első érkező magyar harckocsik a Toldi III és a Turán III egyik korai változata lesz, hozzá is láttam a WG által kért adatok összegyűjtéséhez, illetve az ő adataik ellenőrzéséhez. Ekkor még 2014 vége felé jártunk és a tervek szerint - mint ahogy azt az előző részben olvashattátok - ekkor még a közös európai ágon belül érkeztek volna.

Viszont az, hogy később hogyan módosult ez az elképzelés nem változtatott e tankok karakterisztikáján, szóval amikor ismét aktuálisak lettek a magyar harckocsik - immár mint leendő német prémium tankok -, az adatok már a WG rendelkezésére álltak.

Megjegyzem, ez is hozzájárult ahhoz, hogy egyáltalán úgy döntöttek, hogy zöld utat kapnak ezek a magyar páncélosok.

Vannak a magyarnál nagyobb harckocsigyártó nemzetek, például a svájciak vagy az olaszok, akik talán még a játék szempontjából egyedibb, ismertebb vagy jobb eladási potenciállal rendelkező harckocsikkal is rendelkeznek, de nincs hozzájuk egy önkéntes, aki segítene a WG munkatársainak. És erre nem csak én vagyok a példa, mint ahogy azt már az első cikk végén írtam. Cseh, magyar, svéd önkéntes van; a csehszlovákok már bekerültek, a magyarok érkeznek, a svédek a következő nagy nemzet, ami érkezik. Ezzel szemben az önkéntes nélküli országok páncélosairól még egy kósza hír sem bukkant napvilágra (egyelőre!), leszámítva az adott nyelvű kutatást nem igazán igénylő, nemzetközi viszonylatban is közismert svájci Panzer 58-at és a szintén viszonylag közismert lengyel csodát.

Visszakanyarodva az adatgyűjtéshez. Az első célpont a 43 M. Toldi III (Toldi C-40) volt, ami a svéd Landsverk L-60 licencén alapuló magyar Toldi könnyű tank család utolsó fejlesztési kísérlete volt.

Eredetileg én a 38 M. Toldi IIA egy kötény lemezekkel ellátott kísérleti példányát (nem hivatalos nevén a Toldi IIAK-t) preferáltam volna prémiumnak, megtartva így a Toldi III-at az esetleges későbbi magyar ágnak. Az európai tech tree törlése után ez a probléma háttérbe szorult és mire a magyar tankok újra napirendre kerültek, a WG-sek ragaszkodtak a Toldi III-hoz. Nem tudom miért, talán jobban tetszett nekik?

Meg kell mondjam, tekintélyes kívánságlistát raktak elém a munka kezdetén. Az olyan egyszerű tulajdonságoktól kezdve, mint a tank szélessége, magassága és hosszúsága, olyan a játék szempontjából fontos, de apró részletekig, hogy egész pontosan hol van és mekkora a rádió a tankban, minden érdekelte őket.

Ha valaha is furdalt volna a kíváncsiság, hogy hol is volt a rádió a Toldiban…

Az alap információk összegyűjtése nem volt nagy ördöngösség, bár sokat segített, hogy viszonylag járatos voltam a témában már, így tudtam, hogy hol kell keresni, melyik könyvet és folyóiratot érdemes felütni hozzá. Illetve valamennyire már volt sejtésem arról, hogy melyik könyv/cikk szerzője nagyjából milyen minőségű munkát végzett és hogy melyik könyv vagy folyóirat cikk tekinthető valamennyire már elavultnak a legfrissebb kutatások tükrében. 

Ellenben volt pár olyan eset, ahol a másodlagos források, a szakirodalom már kevésnek bizonyult, így kénytelen voltam eredeti dokumentumokat, jegyzőkönyveket, tervrajzokat, szabályzatokat is megkeresni és azokból kibogarászni a szükséges adatokat. Ilyen volt például a Turán III hosszú 75 mm-es lövegének lőszertípusai és páncélátütési értékeik, amiket csak egy 1944 júniusában kiadott lőtáblázatból sikerült kiderítenem vagy amikor pár ezer tervrajz közül kellett kikutatnom, hogy hol is volt egész pontosan a Toldi üzemanyagtartálya. De ez csak pár a sok példa közül.

Metszet a Toldi motorteréről

A Toldi III érdekességei

Az első és legfontosabb problémám a Toldi III-mal - miközben kutattam is - az volt, hogy alig van kifejezetten erről a típusról részletes információ a szakirodalomban. Például ez az egyetlen ismert fényképfelvétel róla amennyire én tudom:

Valamint, mivel csak a Toldi I tervdokumentációját sikerült előkerítenie a WG-nek, volt pár olyan dolog - főleg változtatások a Toldi I és a Toldi III között - ami bizonytalan maradt. Így például amikor a Toldi III páncélzatát állítottuk össze, volt egy két olyan kisebb lemez, ahol pontos adat híján a WG-nek kellett „betippelnie” az értékeket, ebben én nem tudtam segíteni nekik.

Viszont volt ahol igen! Például a WG-s szakértő, rápillantva a fenti képre a torony frontjának, a lövegpajzsnak szimplán 35 mm páncélértéket adott meg. De nem sokkal később felhívtam rá a figyelmét, hogy a tervrajzok alapján a lövegpajzs mögött volt egy 13-23 mm vastag löveg ágy és merevítő lemez, amit nem szabad szerintem figyelmen kívül hagyni. Éppen ezért van jelenleg a Toldi III-nak nem csak 35 mm-es lövegpajzsa, hanem az a mögötti toronypáncél is le van modellezve, így összesen 48 mm-nyi rétegelt páncél véd majd minket - jobbára csak a kisebb kaliberű - gépágyúk tüzétől. Eredetileg részletesnek volt tervezve a lövegpajzs mögötti rész, 13 és 23 mm-es részekkel, de a tesztek folyamán feltehetőleg egyensúlyozási okokból a vastagabb részeket eltávolították, és az ütközési modellt egyszerűsítették.

A 38 M. Toldi I lövegpajzsának oldalnézeti metszete

Egy másik érdekesség szerintem a prémium lőszer, aminek létezésére a magyar szakirodalomra támaszkodva szintén én hívtam fel a WG figyelmét, mivel erről idegen nyelven még nem publikált senki. 

A WG eredeti elképzelése az volt, hogy a 40 mm-es magyar páncéltörő (AP) és repeszromboló (HE) lőszer mellé - jobb híján - kitalál egy kemény magvas (APCR) lőszert, ami bevett szokás a WoT-on belül, mivel az esetek túlnyomó többségében az alsóbb szintű, kisebb kaliberű lövegeknél nem is létezett más lőszer az AP-n és HE-n kívül, amit prémium lőszerként lehetne használni. Viszont nekünk magyaroknak 1943-ból van egy a Nimródon is alkalmazott 40 mm-es Bofors légvédelmi löveghez is fejlesztett jobb teljesítményű kísérleti AP lőszerünk, ami bár a jelenlegi adatok szerint a gyártási előkészületek elhúzódása miatt egyáltalán nem állt a II. Világháborús magyar csapatok rendelkezésére, de legalább létezett. Így a kitalált APCR helyett ez a valóságban is létezett, jobb AP lőszer lett a prémium lőszer a Toldi III-on.

Szerencsémre, 2015 nyarára a WG-nek elsőre sikerült jól megcsinálnia a Toldi 3D modelljét, semmi különösebb probléma nem volt vele. Nem úgy a Turán III prototípusnál, ami valamilyen rejtélyes oknál fogva hemzsegett a kisebb-nagyobb pontatlanságoktól. Illetve gyanúsan szürkék voltak ezek a korai kiszivárgott modellek...

De mindezekről majd a következő részben!

Addig is, kellemes ünnepeket mindenkinek és jó játékot az új Toldi III-asokkal!


A cikksorozat előző részei: #1: A kezdetek | #2: Elvetélt tervek | #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa | #4: A klónok támadása | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 08:14

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Almásrétes
    • Tankos
    · 8 éve
    Üdv Karika!

    Nagyon jó cikkeket írtál, nagyon összeszedettek, kíváncsi lettem a magyar tankokról írt szakdolgozatodra.

    Anyagokat keresek a Close Combat 5 moddolásához, egy Budapest '45 mod-hoz.
    Lehetek olyan pofátlan hogy elkérjem tőled a tervrajzokat? Csak néhányra lenne szükségem, ami keresztmetszetben mutatja az ágyúkat és a géppuskákat.
    Térképek vannak dögivel, már kívűlről ismerem az 1940-es évekbeli Budapestet. Megvannak az orosz/német/olasz tankokról, van Nimród, van Csaba és Zrínyi II, de bajban vagyok a magyar tankokkal, a Turán I-II és a Toldi I-II-IIa-val.

    Sajnos az a problémám, hogy jelenleg az USA-ban élek és jó ideig nem tudok majd hazalátogatni könyvtárt látogatni.

    Sok sikert a magyar Tech-tree-hez!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    Egyrészt nagyon el vagyok most havazva, másrészt amúgy sem aktuális még a Turán III, szóval még egy kicsit várni kell a 7. részre, de meglesz, ne aggódj
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 8 éve
    Kedves Karika!

    Hiányoznak már az írásaid, hozzászoktam a jóhoz
    Mikor várható a 7. rész?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tankvadasz77
    • Tankos
    · 8 éve
    Sziasztok!

    Nem akarok vitát gerjeszteni de szerintem Ti is érzitek, hogy a WoT és Karika érvelése is sántít. 3 azaz 3 tankról beszélünk amit át kellett volna adniuk más nemzetektől, hogy legyen egy teljes magyar ág! Ráadásul azok a tankok át is voltak adva a magyaroknak, tehát használatban voltak. Kit érdekel, hogy mondjuk T54 van már más nemzetnél is? Ez a mi águnkat zárta volna, tehát ha valaki elindul ezen, akkor úgy mint kezdetben a japán ágon, hamar eljuthatott volna tier 10-ig. Lehet magyarázni a bizonyítványt de nem érdemes. A cseh ág úgy sz@r ahogyan van. Ne röhögtessenek már! Nekünk tier 7-ig rendes águnk lenne,saját fejlesztésekkel és valóban a legtöbb tank létezett is a cseheknek csak papíron létezett tankjaik vannak(már ha léteztek egyáltalán). Masarik ténykedése óta mi magyarok tudjuk, hogy azt sem lehet elhinni amit a csehek kérdeznek. Ha rajtuk múlik ma Salgótarján és környéke is "Szlovákia". Nem Karika munkáját bírálom, félre ne értsetek! Neki csak köszönet jár a munkájáért.
    Azzal zárom soraimat a magyar ággal kapcsolatban, hogy "soha ne mondd, hogy soha" azaz a remény hal meg utoljára
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Rolesz81
    • Tankos
    · 8 éve
    @Karika: Szerinted nem volna megoldás az, ha a hiányzó magyar tier-ek egyszerűen becsatlakoznának a szovjet vagy német ágba? Értem ez alatt: Magyar legénység szolgált tigrisekben és panterekben is a háború alatt (német felségjelzés alatt). Szóval ha a tier 7-es TAS után a magyar legénységed német vagy szovjet ágban folytathatná a már meglévő tankokban, pl tigris 2, vagy T-54. Tank maradna az eredeti nemzetiségű, csak a legénység lenne hazai Így pl a tigris 2 megszerezhető lenne úgy is, ha nem a német ágat tolnád végig, hanem a magyart. Csak egy gondolat..hátha..bár biztos van buktatója, de ha belegondolsz a T55A orosz "zöld" színben német legénységgel lényegében majdnem ugyanaz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Rallyefan81
    • Tankos
    · 8 éve
    X-edszer is köszi Karika a munkádat!

    A hátrányos megkülönböztetésről:
    A Lengyeleknek berakott tank (T-34/85 Rudy)A jármű egy teljesen klón, már létező tank. Egy kommunista eszméket hirdető, propaganda rövidfilm sorzatból kiemelt jármű.Szovjet ágban, ékes Orosz nyelven brekegve,Szovjet legénységgel, a filmből vett nevekkel.De szerintem letojják, és örülnek az "alamizsnának". PÍsz :izmena:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bicskeiz
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Ati76"]Ez kb olyan ha gyereked születik és csak egy keze van, akkor örülj hogy egyáltálán született, másnak még csak gyereke se lehet. Köszönöm leülhetsz...
    0 Idézet[/quote]
    Hát nem. De ha eddig nem értetted meg, hogy miért nincs magyar legénység/festés/felségjelzés/stb., akkor azt hiszem kár magyarázni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Freepunk_Hun
    • Tankos
    · 8 éve
    Tényleg nagy köszönet a munkádért. Bár nem fogom csapágyasra hajtani, de én sem adom el. Beletettem az RU 3 skilles legényeit, és mentem vele pár kört. A következő aranydózisból veszek rá magyar matricát is.
    És persze nem, nem vagyok hungarista, csak egészségesen magyar.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    Köszönöm szépen a 43 M. Toldi III-as harckocsit, a korrekt és lényegretörő jól megírt cikkeket!

    Továbbá nem csak a 43 M. Toldi III-at, hanem a Turán III Prototípust is.
    Ami sajnos még nem vásárolható meg. :cry2:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="GregoryEgo"]Amúgy meg a Toldi egy svéd tank, nem csak mi magyarok örülünk neki :P[/quote]
    Ezt tanúsíthatom, a svéd önkéntesek legalább annyira örülnek neki, mintha az első svéd tank került volna be
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.