Jelenleg

19
látogatónk van

2015. december 23. 07:15

Így születtek a magyar prémium harckocsik #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta:
(31 szavazat)
30 hozzászólás

Folytatva az előző részek gondolatmenetét, az utolsó lehetséges, reális opció a magyar tankok bekerülésére, hogy kifejleszthető járművek helyett csak megvásárolható prémium tankokként játszhatunk majd velük. Így kiküszöbölhetőek az eddig minden tervet dugába döntő legénységgel kapcsolatos problémák és a tier 10-es jelölt hiánya is.

Itt is két lehetséges opció létezik:

  • Az egyik megoldási terv szerint egy teljesen új nemzetként érkezik a magyar ág, magyar legénységgel, fogyócikkekkel és mindennel együtt, de csak pénzért/aranyért megvásárolható járművekkel a fában. Mint amilyen a kínai tech tree volt megjelenésekor, amikor mint különálló nemzet csak a Type 59-ből és a Type 62-ből állt, kifejleszthető tankok nélkül, vagy amilyennek a lengyel fát tervezik a közeljövőben, szintén csak prémium járművekből építkezve. A különbség annyi, hogy a lengyelek minden bizonnyal később sem kapnak kifejleszthető tankokat, a tervezett lengyel ág CSAK prémiumokból fog állni és ha ez az opció valósul meg, a magyar is.
  • A másik megoldás pedig, hogy valamelyik már létező fa részeként érkeznek, mint ahogy a prémium csehszlovák T-25 és T-15 szerepel a német fán belül.

Arról még én sem tudok semmit, hogy a WG-nek mik a végső szándékai a tier 7-ig felépíthető magyar ággal, amiről a szükséges adatok, anyagok java részét már továbbítottam nekik. Elképzelhető, hogy a német ág részeként integrálják őket kifejleszthető harckocsikként vagy csak prémiumokként, de az is lehet, hogy bár külön nemzetként, de csak prémium tankokként érkeznek. Erről jelenleg (2015 végén, 2016 elején) még nem született végleges döntés, ez majd csak valamikor a jövőben dől el.

A prémium jelöltek kiválasztása

Mindazonáltal az már elég régen eldőlt, hogy akármilyen módon is kerülnek be végül a magyar tankok (ha be is kerülnek egyáltalán) a WoT-ba, az első magyar tank a játékban biztos, hogy prémium tank lesz.

Nem sokkal az után, hogy kapcsolatba kerültem Silentstalkerrel és rajta keresztül a Wargaming-gel (2013 vége felé), a WG történelmi tanácsadó munkatársai kikérték a véleményem arról, hogy milyen prémium harckocsikat tudna a játéknak nyújtani a magyar vonal, amelyeket ekkor még a - a korábbi cikkekben részletesen bemutatott, s később elvetett - „közös európai tech tree” részeként terveztek.

Ekkor még olyan „beharangozó prémium tankokat” szerettek volna a magyar ág érkezése előtt, mint amilyen a Matilda Black Prince volt a brit harckocsik, a Chi-Nu Kai a japán közepes tankok, a Heavy Tank No. VI a japán nehéz tankok vagy a Škoda T 40 volt a csehszlovák közepes tankok érkezése előtt. Ha emlékeztek, ezeket a tankokat egy frissítéssel a hozzájuk kapcsolt új ágak érkezése előtt tették megvásárolhatóvá, így biztosítva esélyt arra a gazdáiknak, hogy már az új ág érkezésének napjára lehessen egy, a prémium tankokkal már teljesen kiképzett legénységük az új tankokhoz.

Azonban egy erre a feladatra alkalmas jelöltet találni nem is olyan egyszerű mint amennyire elsőnek tűnik, mert egy ilyen prémium (tehát nem nyeremény vagy jutalom!) tank jelöltnek rengeteg feltételnek kell megfelelnie ahhoz, hogy rábólintsanak végül a fejesek. 

  • Először is: legyen magyar. Ha mód van rá, az első magyar prémiumok legyenek eredeti magyar fejlesztések/továbbfejlesztések és ne csak átszínezett német vagy szovjet tankok.
  • Ezt követően: meg kell térülnie! Egyetlen egy darab HD tank elkészítése mindennel (kutatással, a külső és belső 3D modellezéssel, egyensúlyozással, teszteléssel, kifizetett munkabérekkel, stb.) együtt hozzávetőleg annyiba kerül, mint egy drágább sportkocsi, olyan 50-60 millió Ft/darab! Ezt a befektetett pénzt a WG szeretné visszakapni, hogy újra befektethesse vagy elherdálhassa szíve szerint. Vagyis a tervezett prémium tanknak jól kell fogynia a prémium bolt virtuális polcairól.
  • Ez utóbbiból kifolyólag nem árt, ha viszonylag ismert tankról van szó. Segít az eladásoknál.
  • De nem lehet túl népszerű, közkedvelt vagy nagy mennyiségben tömeggyártott típus, mert akkor felháborodást szülhet, amiért nem lehet ingyen játszani vele. Például ezért nem lett a brit Firefly prémium harckocsi.
  • Minél magasabb tier, annál jobb.
  • Lehetőleg ne legyenek alternatív moduljai, fejlesztései (más löveg, jobb rádió, erősebb motor, stb.). Mindenből legyen csak egy.
  • Lehetőleg ne legyen kulcsfontosságú egy esetleges későbbi ág számára. Értsd: például ha csak egy tier 3-as tankvadász jelölt létezik az adott nemzethez, azt ne áldozzuk fel prémiumnak, ellehetetlenítve ezzel a későbbi tankvadász ágat.
  • Legyen róla minél több adat. Egy szalvétára vetett elnagyolt rajzból macerás virtuális tankot készíteni. (Persze, mint több példai is mutatja, nem lehetetlen…)
  • A megjelenés után módosítani, pláne gyengíteni csak nagyon nehezen és körülményesen lehet - emlékezzetek vissza például a T26E4 SuperPershing körüli huzavonára pár éve - ezért elsőre történelmileg a leghitelesebbnek kellene lennie. Fontos adatok bizonytalanságánál valószínű, hogy inkább ejtik a jelöltet, minthogy később hozzá kelljen nyúlni egy prémiumhoz.
  • A prémium tüzérek készítése jelenleg be van fagyasztva. Ebből az osztályból prémium tankot az elkövetkező években nemigen fogunk kapni.
  • Mindezek persze csak elméleti szabályok, a gyakorlat vagy az üzleti érdek felülbírálhatja őket.

Sajnos a legjobb gyártott vagy tervrajzon maradt magyar páncélosok is maximum tier 7-ig tudják feltornászni magukat anélkül, hogy nagyon nekiállnánk átírni a történelmet, szóval a magas szintektől kénytelenek vagyunk eltekinteni. Egy különleges vagy ritka változata egy viszonylag közismert magyar tanknak, tehát egy Toldi, Nimród, Turán vagy Zrínyi változat lett volna a legcélszerűbb. Több ilyen jelölt is volt, köztük volt a Toldi III és a Turán III prototípus is, de hogy csak említsek egy olyat is ami vissza lett utasítva (egyelőre), a Toldi IIAK is.

Toldi IIAK

Toldi IIA Kötényezett volt a nem hivatalos elnevezése annak a kísérleti 38 M. Toldi IIA könnyű harckocsinak, amelyen 1943-ban a Haditechnikai Intézet azt vizsgálta, hogy német mintára, rátét lemezekkel meg lehet-e növelni a Toldi oldalpáncéljának védettségét a szovjet páncéltörő puskákkal szemben. A prototípussal végzett sikertelen kísérletek után (a lemezekkel együtt is csak 600 méteren túl volt képes a páncélzat megállítani/eltéríteni a PT puskák tüzét, ráadásul a lemezek plusz súlya drasztikusan csökkentette a Toldi mozgékonyságát) törölték a projektet.

Ideális jelölt lett volna tier 3-ba, mert csak egy darab készült belőle és egy kifejleszthetőnek szánt harckocsi módosított, talán valamivel „gyengébb” változata volt. A gond csak az volt vele, hogy a Toldi III is ebben a kategóriában volt és az jobban különbözött az ekkor még tervezett, kifejleszthető Toldi IIA-tól.

Turán vagy Zrínyi, köténylemezzel

Bár a németektől átvett „köténypáncél” a Toldin nem bizonyult hasznos fejlesztésnek, a többi magyar páncéloson, a Turán közepes/nehéz tankokon és a Zrínyi rohamtarackokon sikeresen alkalmazták őket. Ezek is jó prémium jelöltek, amelyek egy kis plusz védettségért mozgékonyságot áldoznak fel és minimálisan térnek el a kötény nélküli eredeti változataikhoz képest.

Szebenyi páncélvadász terve

Az interneten Nimród 80-ként is ismert Szebenyi György mérnök által készített, 8 cm-es löveggel szerelt páncélvadász terv, amely a Nimród alvázára épült volna. A probléma az vele, hogy részletes dokumentáció vagy tervrajz, fénykép feltehetőleg nem maradt fenn róla. Nagyon keveset tudni erről a járműről azon kívül, hogy tervezés alatt állt. Épp ezért - bár a hiányos információkat kiegészítve tier 3-tól tier 5-ig bárhova lehetett volna egyensúlyozni a játékon belül - a WG nem szívesen vette volna a fáradságot, hogy abból a pár írásos dokumentumból - ami rendelkezésre áll - hozza létre ezt a páncélvadászt, mivel amúgy is vannak jobban ismert jelöltek nála.

A 35 M. Ansaldo kis harckocsi fejlesztési tervei

A háború folyamán a Magyar Királyi Honvédség többsör is tett kísérletet arra, hogy ütőképesebbé tegye az olasz eredetű, elavult 35 M. Ansaldo kisharckocsijait. Az egyik terv arra irányult, hogy körbeforgatható toronnyal lássák el, egy másik pedig 12,7 mm-es nehéz géppuskával szerelte volna fel őket, illetve 1942-ben az is felmerült, hogy 40 mm-es ágyúkkal alakítsák át őket önjáró lövegekké. Végül egyik elképzelés sem jutott el a tömeggyártásig.

Ezekkel a probléma szintén az, hogy keveset tudunk róluk, illetve hogy maximum tier 2-be lenne sorolható, ami az egyik legnépszerűtlenebb prémium kategória.

35 M. Ansaldo kis harckocsi

Mindazonáltal, a közös európai fejlesztési fa leszavazása után ezek az ötletek félre lettek rakva és pár hónapig nem történt semmi fejlemény velük kapcsolatban. 

Azonban tavaly télen ismét megkerestek, ugyanis a WG vezetése a javaslataim közül kettőre végül mégis rábólintott és úgy határozott, hogy a korábban is két favoritnak számító magyar prémium jelöltet mégis elkészíti. A 43 M. Toldi III-at karácsonyi ajándék tanknak szánták (igen, már ekkor), a Turán III prototípus pedig elvileg sima tier 5-ös prémium közepes tank lett. Ekkor még nem volt teljesen biztos, hogy miként kerülnek be, de az idő előrehaladtával egyre biztosabb lett, hogy a német fa részeként érkeznek majd.

Éppen ezért hozzá is láttam a lehető legtöbb információt összegyűjteni erről a két harckocsiról, hogy minél zökkenőmentesebben és történelmileg a lehető leghitelesebben jussanak el hozzánk az első magyar prémium harckocsik...

...hogy aztán karácsonykor a játékosok túlnyomó többsége az egyiket minél hamarabb eladhassa a plusz garázshelyért és pár ezer kreditért cserébe :)

A következő részben megnézzük, hogy hogyan is öltött alakot a Toldi III, hogy 2015 karácsonyán a Wargaming ajándéka lehessen a World of Tanks játékosai számára.


A cikksorozat előző részei: #1: A kezdetek | #2: Elvetélt tervek | #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa | #4: A klónok támadása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 07:38

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Saruwitz
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Angelus1991ster"]Az rohadt érdekes, hogy a WG a Toldira azt írta, hogy "fast-firing".
    Direkt nerfelt a töltését a msáfélszereséra. 3,75 mp-es töltés igen sok abban a tierben. LTP és T-127 26-28 lövés/percel lő. Toldi meg 15-15,64 lövés/perccel.[/quote]

    Én mármegszoktam, hogy állandóan hazudnak. Mindennek az ellenkezőjét írják : már javítva egy csomó bug a most érkező patchel. Már javítjuk stb. Mikor mondanak igazat ?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    Az rohadt érdekes, hogy a WG a Toldira azt írta, hogy "fast-firing".
    Direkt nerfelték a töltés idejétét a másfélszeresére. 3,75 mp-es töltés igen sok abban a tierben. Az LTP és T-127 26-28 lövés/percel lő, míg a Toldi meg 15,64 lövés/perccel.
    (*javítva)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="Banzin"]Pár kérdésem lenne.

    A dokumentációkat hogy kapta meg a wg? Gondolom lefotózva valami irattári anyag.
    A wg történelmi szakértői ha találsz valamit, akkor személyesen is megnézik, vagy csak arra hagyatkoznak amit mondasz?
    Honnan szerzed az információkat. Az interneten ha valaki magyar harckocsikról szeretne olvasni előbb-utóbb megtalálja azt a pár cikket amiket egy wotos már kívülről fúj.

    Azok a tankok amikről tudnak a wg-nél előbb utóbb be fognak kerülni. A játékot folyamatosan kell feltölteni tartalommal, különben rá unnak. Az új játékmódok ideig óráig adnak szórakozást, de az egész játék mozgató rugója az emberi kapzsiság, minél több tankot megszerezni. Mivel a játék a törtélemből meríti az alapokat, ezért a lehetőségek száma véges. Eljön még az idő, mikor jó lesz a magyar tank.[/quote]
    A első kérdésedre: egyrészt én küldöm nekik a szükséges infókat angolra fordítva a magyar szakirodalomból (szakkönyvek, folyóiratok) és levéltári forrásokból, másrészt ők is gyűjtenek tervrajzokat és hasonlókat a magyar levéltárakból.

    Hogy előbb utóbb bekerülnek-e? Hát.. Ha kihúzza addig a WoT, akkor biztosan. Reméljük a legjobbakat
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    "Éppen ezért hozzá is láttam a lehető legtöbb információt összegyűjteni erről a két harckocsiról, hogy minél zökkenőmentesebben és történelmileg a lehető leghitelesebben jussanak el hozzánk az első magyar prémium harckocsik...

    ...hogy aztán karácsonykor a játékosok túlnyomó többsége az egyiket minél hamarabb eladhassa a plusz garázshelyért és pár ezer kreditért cserébe
    "- Bírom ezt a faszit XD
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 8 éve
    Javaslom, olvasd újra Karika cikkeit, abból irodalmi szintű mélyelemzéssel ki fog derülni a titkos igazság arról, miért nincs Zrínyi. A rövid válasz kérdésedre: pont azért, amiért a többi magyar tank sincs.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    karolyistvan01
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Karika"][quote name="shaman"]Karika! Te személy szerint semmi reményt nem látsz már arra, hogy legyen a játékban önálló magyar tech tree, mint mondjuk a cseheknél? Biztos vagyok benne, hogy sok magyarnak megdobbanna a pici szíve ha bekerülne.[/quote]
    Egy olyan tech tree, mint a cseheké a jelenlegi állás szerint kizárt sajnos

    [quote name="karolyistvan01"]Valaki tudja hogy csak az kapja-e meg a Toldi 3 aki bejelentkezik holnap ( karácsonykor)?[/quote]
    Elvileg ha nem változott a rendszer tavaly óta, holnaptól január akárhanyadikáig ha bejelentkezel, megkapod a Toldit. Mint ahogy az NA szerveren is csak annyi volt, hogy bejelentkeztem, és ott van a garázsomban.[/quote]



    [quote name="Ynnegaf"][quote name="karolyistvan01"]Valaki tudja hogy csak az kapja-e meg a Toldi 3 aki bejelentkezik holnap ( karácsonykor)?[/quote]
    Úgy általában mindig is elengedhetetlen volt a belogolás ilyenkor, úgyhogy valószínűleg idén sem változik ez a szokás.

    Mondjuk valóban vannak olyan dolgok, amik prioritást kell élvezzenek a magyar tankok előtt. Volna mit fejleszteni a játékmeneten, valamint azért ma sem ritkák a bug-ok. Ha csinálnák, és érezhető is lenne a hatása, akkor nem bánnám a magyar tankok beáldozását, csakhogy eddig se ez, se az nem vehető észre. Szóval egyelőre örülök, hogy lesz két magyar tank a játékban, a fejlesztéseket meg várom a WG-től.[/quote]

    Köszönöm a válaszokat :-)
    Egyépként lehet tudni hogy a Zrínyi rohamtarack miért nem került be miközben a harctéren (tudomásom szerint) elég jòl szerepelt?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    turan10
    • Tankos
    · 8 éve
    Akinek meg kedve szottyan a T72-vel,BMP 1,2,3-mal csatázni.Az megteheti itt- https://aw.my.com/gb/download ..............
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Csatabika
    • Tankos
    · 8 éve
    ...hogy aztán karácsonykor a játékosok túlnyomó többsége az egyiket minél hamarabb eladhassa a plusz garázshelyért és pár ezer kreditért cserébe

    Száradjon le a ...kezem, vakujak meg és nerfeljék az összes tankomat ha eladom !
    Végre bekerül valami nekünk is!
    Kicsit sárgább, kicsit savanyú de a mienk !
    Magyar ... ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PanzerGunter
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="shaman"]Karika! Te személy szerint semmi reményt nem látsz már arra, hogy legyen a játékban önálló magyar tech tree, mint mondjuk a cseheknél? Biztos vagyok benne, hogy sok magyarnak megdobbanna a pici szíve ha bekerülne.[/quote]

    Te mit tennél be 10-esnek pl? Többször le lett írva, hogy nem lehet, csak bizonyos szintig. Táblázat is van róla. Miért olyan nehéz ezt megérteni?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Banzin
    • Tankos
    · 8 éve
    Pár kérdésem lenne.

    A dokumentációkat hogy kapta meg a wg? Gondolom lefotózva valami irattári anyag.
    A wg történelmi szakértői ha találsz valamit, akkor személyesen is megnézik, vagy csak arra hagyatkoznak amit mondasz?
    Honnan szerzed az információkat. Az interneten ha valaki magyar harckocsikról szeretne olvasni előbb-utóbb megtalálja azt a pár cikket amiket egy wotos már kívülről fúj.

    Azok a tankok amikről tudnak a wg-nél előbb utóbb be fognak kerülni. A játékot folyamatosan kell feltölteni tartalommal, különben rá unnak. Az új játékmódok ideig óráig adnak szórakozást, de az egész játék mozgató rugója az emberi kapzsiság, minél több tankot megszerezni. Mivel a játék a törtélemből meríti az alapokat, ezért a lehetőségek száma véges. Eljön még az idő, mikor jó lesz a magyar tank.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.