Jelenleg

25
látogatónk van

2015. december 18. 07:32

Így születtek a magyar prémium harckocsik #2: Elvetélt tervek

Írta:
(48 szavazat)
34 hozzászólás

Sokatokban felmerülhetett már a kérdés, hogy hát Magyarország harcolt a II. Világháborúban magyar gyártmányú páncélosokkal, ott volt például a Toldi, a Turán, a Zrínyi meg a Tas, miért nem kapunk belőlük egy teljes vagy részleges magyar ágat a World of Tanks-ba? Miért kapunk akkor csak két német prémium tankot? Hogy is van ez?

Ezekre a kérdésekre a válasz... hát... finoman szólva bonyolult, de essünk neki.

A cikksorozat előző és következő részei: #1: A kezdetek | #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa | #4: A klónok támadása | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Milyen magyar tankokról is beszélünk?

Először is vizsgáljuk meg milyen a hozott anyag, amiből dolgozni kell. Hogy is nézhetnének ki azok a magyar páncélosok a játékban ideális esetben?

Szerintem, ha a fejlesztések logikai sorrendjét és a játékban már bent lévő járművekhez viszonyított tulajdonságaikat, „erősségüket” nézzük és eltekintünk azoktól a külföldi tankoktól, amiknek bár van magyar vonatkozásuk, de már valamilyen formában bent vannak a játékban, akkor valahogy így nézhetnének ki:

Az összes jelöltet most nem fogom egyesével bemutatni, mert később feltehetőleg majdnem mindegyikről külön, részletes cikk fog szólni. A nagyon kíváncsiak esetleg ebben a - 2014 októberében íródott, tehát az azóta már egyes részeiben elavulttá vált - cikksorozatban olvashatnak róluk, sajnos egyelőre csak angolul:

Hungarian Branch in World of Tanks

A fentiekből látszik, hogy a második világháborút megelőző és a háború alatti magyar fejlesztések tier 1-től- egy kis csúsztatással - egészen tier 7-ig egy folyamatos könnyű-közepes tank ágat és egy kis tier-ben véget érő páncélvadász ágat tudnak összehozni a játékhoz és még marad pár jármű prémiumnak is.

A magyar 44 M. Tas harckocsi gyári modellje

A közös európai fejlesztési fa terv (European tech tree)

Mint ahogy azt már a korábbi cikkben is említettem, a Wargaming eredeti terve az volt még 2013-ban, hogy a kevésbé jelentős európai harckocsigyártó nemzeteket egyetlen egy fába gyúrja össze és így rakja be őket a WoT-ba. Ennek az elméleti fának a gerincét a nemrég külön nemzetként bekerült csehszlovák harckocsik, illetve talán meglepő módon a svéd páncélosok alkották volna. Ezek lettek volna azok a nemzetek, akik képesek különösebb probléma nélkül egy vagy több teljes, tier 1-10 ágat összehozni az általuk fejlesztett és gyártott tankokból.

Erre a vázra lettek volna „felaggatva” azon nemzetek harckocsijai, akik jobbára teljes, folytatólagos ágakkal rendelkeztek, csak valahol az ágból hiányzott pár jelölt ahhoz, hogy teljes tier 1-10 ágat hozhassanak létre. Ilyenek lettünk volna mi magyarok is, tier 7-ig simán eljutottunk volna, hogy aztán ott csatlakozzunk be valamelyik másik nemzethez. Vagy ilyenek lettek volna még az olaszok, akiknek a középső szintekhez (tier 7-9) nincs igazán eredeti jelöltjük, vagy a jugoszlávok és a svájciak, akik a kisebb szintekkel lettek volna bajban. Ezek közül kiemelt szerep jutott volna az olaszoknak és nekünk, magyaroknak, mert csak ez a két nemzet gyártott még olyan páncélosokat, amik harcoltak a II. Világháború folyamán és még nincsenek benne valamilyen formában a játékban.

S mint egy kiegészítésként csatlakoztak volna ehhez a fához azok a nemzetek, akik csak viszonylag kevés eredeti típussal tudtak volna csak hozzájárulni itt-ott ehhez a fához, mint a lengyelek, spanyolok, románok, finnek, norvégok vagy a belgák.

Az olaszok tier 10-es jelöltje, egy olasz Leopard 1 fejlesztés, autoloaderrel 

Ezzel a tervvel ki lehetett volna küszöbölni azt a problémát, hogy a még bent nem lévő nemzetek java része nem képes teljes ágakat létrehozni, ugyanis ahol véget ért volna az adott nemzet fejlesztési vonala, ott szimplán becsatlakozott volna egy másik nemzethez. Arra, hogy ez miért volt elengedhetetlen, majd a következő cikkben kitérek. 

Plusz ez a megvalósítás PR szempontból is viszonylag jó megoldás lett volna, hisz így rengeteg, a fent említett országban élő potenciális játékost lehetett volna szerezni, akik nyilván szerették volna kipróbálni hazájuk páncélosait.

Azonban jó pár problémát is felvetett ez az elképzelés.

Buktatók

Először is, mi legyen a legénységgel?

Eléggé esetlen és teljesen történelmietlen megoldás lett volna összekeverni a legénység nemzetiségeit (pl. olasz parancsnok, lengyel töltő, magyar rádiós, stb. egy tankon belül), másrészt nem lehetett csak egy nemzetet kijelölni erre a célra. Valamint az sem volt megoldás, hogy mindegyik tankhoz csak a saját nemzetiségéhez tartozó legénység dukáljon. Erre a problémára végül olyan megoldást nem sikerült találni, ami ne járt volna vagy a jelenlegi legénységi rendszer drasztikus átalakításával (amit a WG felsőbb döntéshozók nagyon elleneztek) vagy ne lett volna átláthatatlanul bonyolult, így ez volt az első számú indok, ami a terv bukásához vezetett.

Másodszor pedig, nem mindig lehet logikusan átvezetni a nemzetek között a fejlesztés menetét.

Vegyük példának a magyar tankokat. Alacsonyabb szinteken még csak-csak lehetett volna valamilyen kapcsolat a magyar és más tankok között, mert például a magyar Toldi könnyű tank a svéd Landsverk L-60 licencén alapult vagy a Turánt is a csehszlovák Škoda T-21 közepes tank átalakításával hozták létre, így logikus lett volna kifejleszteni ezekből a külföldi tankokból a magyarokat a játékon belül. De mihelyst elérkeztünk volna a 44 M. Tas közepes tankhoz, bajban lettünk volna, mert logikusan egy harckocsihoz se tudtuk volna kötni. S ez csak egy a sok példa közül. Ez is egy szög lett a közös tech tree koporsójában.

Egy elképzelés a nemzetek közötti kapcsolatra az európai fán belül

A huzavona az európai fa körül egészen 2014 őszéig tartott. Eddigre az elméleti munkálatok elkészültek, például kiválasztásra kerültek, hogy mely tankok lesznek az elsők, amik érkeznek; melyekből lesz prémium és így tovább. A WG kutatói felkészültek a részletesebb adatgyűjtésre. Még az is tervben volt, hogy személyesen sorra látogatják az önkénteseket, köztük engem is, mint ahogy a Silentstalkerrel (és rajta keresztül két elismert cseh történésszel) személyesen találkoztak Prágában, vagy ahogy a svéd kutatópárost is felkeresték Svédországban.

Ezzel párhuzamosan azonban a WG legfelső vezetése több értekezleten is megvitatta és végül elvetette ezt a közös európai tech tree tervet, mert nem támogatta a legénységi rendszer és a fejlesztési fák ilyen drasztikus átalakítását, főleg úgy, hogy az átalakítás után feltehetőleg minden csak még bonyolultabbá vált volna. Ehelyett úgy döntöttek, hogy mivel a cseh és a szlovák a második legnagyobb európai közösség a WoT játékosai között a lengyelek után, a csehszlovák fejlesztési fa (nemrég bekerült) közepes harckocsijai kapnak zöld utat, őket követve valamikor a jövőben a svéd közepes tankok, feltehetőleg a meglehetősen egyedi Stridsvagn 103-mal, más néven az S-tankkal tier 10-ben (ez utóbbi még nem biztos). A többi nemzet sorsa... fogalmazzunk úgy, hogy még nem dőlt el a mai napig sem véglegesen.

Az Strv. 103, a torony nélküli svéd alapharckocsi

Végül, mivel a közös európai ág elvesztette a központi támaszát jelentő csehszlovák és svéd tankokat, nem volt mi egybetartsa, s így darabjaira hullott szét. De ettől még nem veszett el minden reményünk azzal arra, hogy láthassunk valamikor magyar tankokat is a játékban!

A következő részben megvizsgáljuk, milyen lehetőségek maradtak a magyar tankok bekerülésére a közös európai terv sikertelensége után.


A cikksorozat előző és következő részei: #1: A kezdetek | #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa | #4: A klónok támadása | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 07:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    shaman
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Karika"][quote name="shaman"]Szerintem meg túl van misztifikálva ez a tech tree dolog. Mire gondolok? Véleményem szerint itt egyetlen dolog volt az ami döntött és az pedig a játékos tábor nagysága! Akinek van XVMje (mod) az láthatja, hogy a polák, német nemzetiségű játékosok után a 3. a cseh és a szlovák játékosok tábora. Egyetlen buktató van az én gondolatmenetemben az az, hogy vajon miért nincs még polák tech tree?! Kismillió okot lehet kitalálni de a tutit csak a WG tudná megmondani. Abban viszont biztos vagyok, hogy lesz polák fa.[/quote]
    Higgy nekem, ha össze lehetne hozni akárhogy (történelem hamisítással, orosz klónokkal, vagy tényleg akárhogy) egy lengyel tech tree-t, akkor hamarabb láttuk volna az a játékban a japán tankoknál is! De nem lehet. A legjobb lengyel háborús fejlesztés maximum tier 5, és akkor már minden elképzelhető fejlesztést megkapott az a 35 tonnás akármi.
    [img]http://ftr.wot-news.com/wp-content/uploads/2014/05/bez_n_zvu_190.jpg[/img]
    Ennél feljebb semmi eredeti nincs, max az a tier 10-be kitalált szalvéta rajz, ami csak azért érdemel említést, mert Stanislaw Lem rajzolta. Ha bárki más csinálta volna, közröhej tárgya lenne. Ja bocs, most is az.
    [img]http://bbs.cctvdream.com.cn/data/attachment/album/201210/31/173625p8jn54ea8z7a5na4.jpg[/img]
    Nem lehet megoldani, higgy nekem, számtalan ember próbálkozott már vele. WG-s és lengyel egyaránt.

    Épp ezért a lengyelek bár a közeljövőben kapnak egy önálló nemzetet a WoT-ban, abban a fában csak és kizárólag prémium tankok lesznek, semmi más.

    [quote name="shaman"]Az meg, hogy nem lett volna saját tech treehez elegendő magyar jármű, kétlem. A hidegháborús időkből rengeteg módosított magyar harckocsi tervrajzot lehetne előtúrni ami szovjet alapra épült. Másutt is van ilyen pl kína, ott valahogy nem jelentett ez gondot. Pedig a járműveik 99%a orosz fejlesztésen alapul. A probléma ott van, hogy a cikk is pusztán a 2. vh végéig mer latolgatni, holott a játék járműveinek egy jelentős hányada már bizony bizony hidegháborús járműtechnológiára hagyatkozik. Azzal meg már ne is nagyon foglalkozzunk szerintem, hogy egy jármű létezett-e vagy sem, mert mint az ábra is mutatja a WGnél ez soha nem jelentett problémát. ugye ugye e75, e100, jpze100 stb Szó szó tervrajz az biztos nekünk is lenne, csak a levéltárakat kellene túrogatni.[/quote]

    A háború után a szovjetek a hadiiparunk jelentős részét fogták, és elvitték magukkal jóvátételként. Amit itt hagytak meg politikai okokra hivatkozva leszerelték. Nem volt nekünk harckocsi fejlesztésünk a háború után a '80-as évekig, de az se volt igazán a miénk, vagy kifejezetten sikeres (T-55AM).
    Egyedül a kerekes páncélozott járműveket engedték valamennyire fejleszteni, lásd FÚG és PSZH, de ott is amint konkurenciát jelentettünk volna a saját cuccaiknak, egyből leállítattak mindent. Pl ezért nem lett PSZH-2, ami a BTR-70 konkurenciája lehetett volna.

    A következő cikkben részletesenebben tárgyalom ezt.[/quote]
    Szuper lenne, én szeretem az ilyen cikkeket. Több ilyen kellene.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="shaman"]Szerintem meg túl van misztifikálva ez a tech tree dolog. Mire gondolok? Véleményem szerint itt egyetlen dolog volt az ami döntött és az pedig a játékos tábor nagysága! Akinek van XVMje (mod) az láthatja, hogy a polák, német nemzetiségű játékosok után a 3. a cseh és a szlovák játékosok tábora. Egyetlen buktató van az én gondolatmenetemben az az, hogy vajon miért nincs még polák tech tree?! Kismillió okot lehet kitalálni de a tutit csak a WG tudná megmondani. Abban viszont biztos vagyok, hogy lesz polák fa.[/quote]
    Higgy nekem, ha össze lehetne hozni akárhogy (történelem hamisítással, orosz klónokkal, vagy tényleg akárhogy) egy lengyel tech tree-t, akkor hamarabb láttuk volna az a játékban a japán tankoknál is! De nem lehet. A legjobb lengyel háborús fejlesztés maximum tier 5, és akkor már minden elképzelhető fejlesztést megkapott az a 35 tonnás akármi.
    [img]http://ftr.wot-news.com/wp-content/uploads/2014/05/bez_n_zvu_190.jpg[/img]
    Ennél feljebb semmi eredeti nincs, max az a tier 10-be kitalált szalvéta rajz, ami csak azért érdemel említést, mert Stanislaw Lem rajzolta. Ha bárki más csinálta volna, közröhej tárgya lenne. Ja bocs, most is az.
    [img]http://bbs.cctvdream.com.cn/data/attachment/album/201210/31/173625p8jn54ea8z7a5na4.jpg[/img]
    Nem lehet megoldani, higgy nekem, számtalan ember próbálkozott már vele. WG-s és lengyel egyaránt.

    Épp ezért a lengyelek bár a közeljövőben kapnak egy önálló nemzetet a WoT-ban, abban a fában csak és kizárólag prémium tankok lesznek, semmi más.

    [quote name="shaman"]Az meg, hogy nem lett volna saját tech treehez elegendő magyar jármű, kétlem. A hidegháborús időkből rengeteg módosított magyar harckocsi tervrajzot lehetne előtúrni ami szovjet alapra épült. Másutt is van ilyen pl kína, ott valahogy nem jelentett ez gondot. Pedig a járműveik 99%a orosz fejlesztésen alapul. A probléma ott van, hogy a cikk is pusztán a 2. vh végéig mer latolgatni, holott a játék járműveinek egy jelentős hányada már bizony bizony hidegháborús járműtechnológiára hagyatkozik. Azzal meg már ne is nagyon foglalkozzunk szerintem, hogy egy jármű létezett-e vagy sem, mert mint az ábra is mutatja a WGnél ez soha nem jelentett problémát. ugye ugye e75, e100, jpze100 stb Szó szó tervrajz az biztos nekünk is lenne, csak a levéltárakat kellene túrogatni.[/quote]

    A háború után a szovjetek a hadiiparunk jelentős részét fogták, és elvitték magukkal jóvátételként. Amit itt hagytak meg politikai okokra hivatkozva leszerelték. Nem volt nekünk harckocsi fejlesztésünk a háború után a '80-as évekig, de az se volt igazán a miénk, vagy kifejezetten sikeres (T-55AM).
    Egyedül a kerekes páncélozott járműveket engedték valamennyire fejleszteni, lásd FÚG és PSZH, de ott is amint konkurenciát jelentettünk volna a saját cuccaiknak, egyből leállítattak mindent. Pl ezért nem lett PSZH-2, ami a BTR-70 konkurenciája lehetett volna.

    A következő cikkben részletesenebben tárgyalom ezt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    shaman
    • Tankos
    · 8 éve
    Szerintem meg túl van misztifikálva ez a tech tree dolog. Mire gondolok? Véleményem szerint itt egyetlen dolog volt az ami döntött és az pedig a játékos tábor nagysága! Akinek van XVMje (mod) az láthatja, hogy a polák, német nemzetiségű játékosok után a 3. a cseh és a szlovák játékosok tábora. Egyetlen buktató van az én gondolatmenetemben az az, hogy vajon miért nincs még polák tech tree?! Kismillió okot lehet kitalálni de a tutit csak a WG tudná megmondani. Abban viszont biztos vagyok, hogy lesz polák fa.

    Az meg, hogy nem lett volna saját tech treehez elegendő magyar jármű, kétlem. A hidegháborús időkből rengeteg módosított magyar harckocsi tervrajzot lehetne előtúrni ami szovjet alapra épült. Másutt is van ilyen pl kína, ott valahogy nem jelentett ez gondot. Pedig a járműveik 99%a orosz fejlesztésen alapul. A probléma ott van, hogy a cikk is pusztán a 2. vh végéig mer latolgatni, holott a játék járműveinek egy jelentős hányada már bizony bizony hidegháborús járműtechnológiára hagyatkozik. Azzal meg már ne is nagyon foglalkozzunk szerintem, hogy egy jármű létezett-e vagy sem, mert mint az ábra is mutatja a WGnél ez soha nem jelentett problémát. ugye ugye e75, e100, jpze100 stb Szó szó tervrajz az biztos nekünk is lenne, csak a levéltárakat kellene túrogatni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Leopardusz
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Karika"]Ez teljesen eltér a jelenlegi rendszertől, és szerintem egy kezdő játékos meg sem értené. Egyszerűnek és átláthatónak kell lennie. Mondtam, vagy nagyon bonyolult, vagy esetlen megoldás létezik erre a problémára sajnos.[/quote]tulajdonképpen a WG mekkora átlag IQ-ra lövi be a játékot?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="Leopardusz"]Aham, de erre mondtam, hogy egyfajta átváltást ha meg lehetne csinálni. Vagyis feláldozni a kisebb szintű tank legénységét, s ugyanazokkal a képességekkel, xpvel kapni a másik tank nemzetének megfelelő embereket.
    Tehát ilyen nemzetek közti átváltást... Elvileg, technikailag lehetséges vajon? :-)
    végül is, ahogy pl a magyar tankról lenne az átlépés a svéd tankra a fejlesztési fán, s tovább a svédekkel folytatódna az ág, ez a legénységgel is elképzelhető váltás lehetne. Akár ugy, h csak az xp azonos, meg esetleg a képességek, de nemzet, pofa, név, vagyis a karakter uj lenne. Ahogy a free xpt beváltjuk legénységi xpre, ugy az egyik nemzet legénységét beváltanánk a másik nemzet legénységére... ;-) Természetesen az átváltási arány itt 1 az 1re lenne [/quote]
    Ez teljesen eltér a jelenlegi rendszertől, és szerintem egy kezdő játékos meg sem értené. Egyszerűnek és átláthatónak kell lennie. Mondtam, vagy nagyon bonyolult, vagy esetlen megoldás létezik erre a problémára sajnos.

    [quote name="Dam95"]Karika szerinted a Zrínyi bekerül márciusig ? ha már így elkezdték berakni a magyar tankokat. Mert a Zrínyi a keleti fronton diadalmaskodott, főleg Erdélyben a Tordai csatánál . Remélem nem ez a 2 magyar tank marad meg, hanem még beraknak 1-2t...[/quote]
    Nem, a két prémium után minimum egy (de szerintem több) évig nem kapunk magyar tankot (egy év az adatgyűjtés, modllezés, tesztelés folyamata), és még nem kezdtek el adatot gyűjteni sem. De én elég szkeptikus vagyok ez ügyben, hogy egyáltalán látunk-e még új magyar tankot ezek után, de ez csak magánvélemény.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Dam95
    • Tankos
    · 8 éve
    Karika szerinted a Zrínyi bekerül márciusig ? ha már így elkezdték berakni a magyar tankokat. Mert a Zrínyi a keleti fronton diadalmaskodott, főleg Erdélyben a Tordai csatánál . Remélem nem ez a 2 magyar tank marad meg, hanem még beraknak 1-2t...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Leopardusz
    • Tankos
    · 8 éve
    [i]A nemzetek közötti átképzés meg rendkívül valósághű lenne. Plasztikai műtét és új személyazonosság szintlépéskor. Kicsit awkward megoldás.[/i]
    Aham, de erre mondtam, hogy egyfajta átváltást ha meg lehetne csinálni. Vagyis feláldozni a kisebb szintű tank legénységét, s ugyanazokkal a képességekkel, xpvel kapni a másik tank nemzetének megfelelő embereket.
    Tehát ilyen nemzetek közti átváltást... Elvileg, technikailag lehetséges vajon? :-)
    végül is, ahogy pl a magyar tankról lenne az átlépés a svéd tankra a fejlesztési fán, s tovább a svédekkel folytatódna az ág, ez a legénységgel is elképzelhető váltás lehetne. Akár ugy, h csak az xp azonos, meg esetleg a képességek, de nemzet, pofa, név, vagyis a karakter uj lenne. Ahogy a free xpt beváltjuk legénységi xpre, ugy az egyik nemzet legénységét beváltanánk a másik nemzet legénységére... ;-) Természetesen az átváltási arány itt 1 az 1re lenne
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    szovjet tankban orosz legénység, amerikaiban amcsi, a németben német, a japánban japán, a magyarban meg "európai"? Erről beszéltem amikor azt írtam, hogy esetlen megoldás.

    Az addig oké, hogy beülteted a magyar legényeket a magyar tankba, de mit csinálnál velük, tier 7 után? Mennének a kukába, mert a felett már nincs rájuk szükség? Vagy más példa: TR-580 román tier 10-es közepes tank, ami akár beférne a játékba. Előtte tier 4-ben lett volna utoljára román legénységed, ráadásul az is TD-ben. Egy 75%-kos új legénységgel kellene kezdened tier 10-ben? Hatalmas móka lenne..

    A nemzetek közötti átképzés meg rendkívül valósághű lenne. Plasztikai műtét és új személyazonosság szintlépéskor. Kicsit awkward megoldás.

    A T-55AM és minden reaktív páncéllal szerelt harcjármű kívül esik a WoT technológiai és idő korlátain.

    A semleges legénység (vagyis csak annyi, hogy commander, loader, stb) meg abba a kategóriába esik, amit a WG vezetés már túl nagy átvariálásnak gondolt anno. Nem akarták megbolygatni a jól bevált, és a tömegek által megszokott rendszert, mert még a legkisebb átalakítás is hatalmas nyafogás özönt szül a fórumokon, hát még egy ilyen nagy.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Seewan
    • Tankos
    · 8 éve
    Respect Karika, nagy munka van benne és nagy lelkierő.
    Részemről köszönöm a karácsonyi magyar ajándéktankot (ha nem csalnak az infóim, hogy az lesz)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bicskeiz
    • Tankos
    · 8 éve
    Karika, megint csak óriási köszönet a cikkért, és a munkáért!
    Egyébként szerintem is lehetne folytatni a magyar ágat orosz fejleszetésekkel. A T-34/100 se az a tisztavérű cseh tank... Mondjuk engem az se zavarna, ha T7-nél vége lenne, de a WG-nek ez nyilván nem állna érdekében.
    Összeurópai fát én meg tisztán prémium tankokkal el tudnék képzelni (még ha utálnám is, mert nem szeretnék pénzt kiadni tankokra).
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.