Jelenleg

15
látogatónk van

2015. december 22. 09:25

Így születtek a magyar prémium harckocsik #4: A klónok támadása

Írta:
(32 szavazat)
38 hozzászólás

Egy másik, többek által is felvetett ötlet volt, hogy akkor ha „muszáj” magyar vonatkozású tier 10-est felmutatni ahhoz, hogy a játékba bekerülhessenek a magyar harckocsik, akkor ez talán megoldható lenne háború utáni magyar fejlesztésekkel, vagy a Magyar Királyi Honvédség és a Magyar Néphadsereg kötelékében szolgált külföldi, német vagy szovjet harckocsik bevonásával!

Elöljáróban mindenesetre meg kell jegyeznem, hogy míg a prémium és jutalom járműveknél a WG előszeretettel rakja be újra és újra ugyanannak a tanknak egy minimálisan eltérő változatát a játékba - helló T-54, T-54 first prototype, T-55A, Type 59, T-34-3, illetve T-54 lightweight, WZ-120 és a hasonló esetek -, a kifejleszthető és kreditért megvásárolható járműveknél ez az opció csak és kizárólag speciális esetekben érvényesülhet. 

Ilyen speciális eset volt a kínai fejlesztési fa, ahol az üzleti érdek - Kína a második legnagyobb piaca a WoT-nak Oroszországon kívül, több kínai játszik vele, mint ahányan az EU és az NA szerveren összesen - megkövetelte egy fa összehozását, bármi áron. Akár úgy is, hogy sok olyan tank is érkezett, amin a kínaiak semmilyen, csak kínára jellemző változtatást nem végeztek vagy csak minimálisan térnek el az eredeti szovjet megfelelőiktől. De másképp nem volt megoldható, hogy a kínai játékosok teljes, tier 1-től 10-ig tartó fejlesztést kaphassanak, így vonzva be őket a játékba. 

Ez egy egyszeri, speciális kivétel volt, többet nem fog megismétlődni. Legalábbis állítólag. 

Mindezek ellenére nem is olyan rég (2015 közepén) a WG kutatói felsőbb utasításra megvizsgálták, hogy a kisebb nemzetek - elsősorban a lengyelek, továbbá a svájciak, olaszok, magyarok, románok, és a jugoszlávok - össze tudnak-e esetleg mégis hozni egy teljes fejlesztési vonalakat minimális, a játékban már szereplő járművek hozzáadásával.

A gond esetünkben csak az volt, hogy Magyarország a háború után nem foglalkozott harckocsi fejlesztéssel, így még a levéltárakból sem igazán lehet előkaparni elfeledett harckocsi tervrajzokat vagy hasonlókat. Legalábbis eddig még senkinek sem sikerült, minden valószínűség szerint azért, mert nincsenek is ilyenek. 

A másik gond, hogy még a háború utáni, szovjetektől vásárolt vagy kapott technikával együtt sem tudott volna a magyar vonal egy tisztességes tier 8-as és tier 10-es jelöltet felmutatni, mert egy a jelenlegi 8-as vagy 10-es szintnek megfelelő jármű (például T-44 vagy T-62) sem állt hadrendben nálunk. A tízes szinthez legközelebb álló (csehszlovák licencen alapuló) magyar T-55AM pedig túl modern a WoT-hoz a benne található lézeres távolságmérőtől, számítógéptől és a félautomata tűzvezető rendszertől, amelyek jelenleg nem megengedett modernizációk a játékon belül. Illetve az 1980-as évek szülötte, amivel nem csak a WoT technológiai-, de az időkorlátain is messze kívül esik (ami nagyjából a ’70-es évek legeleje, de ez nincs kőbe vésve).

Mindenesetre, mivel igényelték, szintén tanácsaimmal segítettem a WG kutatóit és végül - bár sok mindenben nem értettünk egyet - közösen nagyjából ezt a javaslatot hoztuk össze:

Mint látjátok, a magyar tankoknál semmi lényeges változás nem történt, csak, mivel elméletben ez egy önálló fa terve, a most érkező prémium Toldi III és Turán III prototípus maradt volna a német tech tree-ben és új prémiumokat ajánlottam.

A számunkra érdekes rész a második világháborúban egy a magyarok által elfoglalt T-34-esétől kezdődik és olyan típusokon halad végig, amelyek vagy rendszeresítve voltak a háború után a Néphadseregben, vagy az 1956-os forradalomban a felkelők elfoglaltak belőlük példányokat. 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a magyarok által használt szovjet járművek semmi, a játék szempontjából lényeges különbséggel nem rendelkeztek az eredeti szovjet megfelelőikhez képest. Más felségjel, esetleg hazai gyártmányú lőszer, de más különbség nemigen volt.

Mint gondolhatjátok, ezek közül mindegyik tank már valamilyen módon benne van a játékban (a T-54A nagyvonalakban megegyezik a Type 59-cel). 

Ez alól kivétel a T-55AM, valamint a T-34-85 model 1960 vagy model 1969, más néven T-34-85M ami egy kései, ráncfelvarrott verziója volt a világháborús T-34-85-nek és T-34M néven volt a Néphadseregben rendszeresítve (nem összekeverendő a játékban lévő T-34-85M-mel, ami egy a háború alatti módosítás volt ugyanezzel a névvel. A kettő nem ugyanaz!).

T-34-85 mod. 1969

Pont ez a T-55AM és T-34M a két legproblémásabb jármű az egész tervben, mert a T-34-85 mod. 1969 alapból túl gyenge tier 7-be és rengeteg mesterséges, történelmietlen buffra (nem létező erősebb motor, nem használt jobb löveg, stb.) lenne szüksége ahhoz, hogy azon a szinten is működjön - hasonlóan például a játékon belüli T-43-hoz. De jobb jelölt nem akadt. A T-55AM-ről meg már volt szó, túl modern, de egyszerűen más oda sem illett.

Nem igazán hittünk benne sem én, sem a WG-s alkalmazott akinek segítettem, hogy ebből bármi is lesz végül, mert több volt vele a baj, mint amennyi problémát megoldott volna...

A magyar T-55AM

Szerintem ez egy szörnyű elképzelés. Pont erre lenne a WoT-nak a legkevésbé szüksége, még több átszínezett T-34 és T-54 klónra, főleg úgy, hogy rögtön két darab új T-34-85 és három darab T-54 klón érkezett volna, csak a magyar fába! A többi nemzetről még nem is beszéltünk, náluk még rosszabb volt a helyzet.

Nem meglepő módon a WG döntéshozói gyorsan elvetették ezt és a többi ehhez hasonló ötletet, szerintem szerencsénkre. Ez sem bizonyult járható útnak.

Esetleg valamelyik már játékban szereplő fejlesztési fa részeként?

Történelmileg valamennyire indokolható megoldás lehetne esetleg az, hogy a magyar harckocsikat egyszerűen a német fa részeként lássuk majd egyszer a játékban, ahol becsatlakoznának valamelyik magasabb szintű német páncélos vonalba. 

Más nemzet nemigen jöhet logikusan számításba. Elvégre a magyar fejlesztésű tankok túlnyomó többsége a németek oldalán harcolt a II. Világháborúban, illetve a Magyar Királyi Honvédség is kapott német harckocsikat és önjáró lövegeket használatra.

Azonban röviden itt is ugyanaz a probléma merül fel, mint amit az előző cikkben a közös európai fával kapcsolatban már említettem: a legénység. A német fa részeként értelemszerűen német legények és leányok csücsülnének a magyar ág tankjaiban is, ami a valóságban (tudtommal) nem fordult elő soha harci helyzetben és nem is váltana ki túl pozitív visszhangot a játékosokból - már akiket érdekelnek az ilyen részletek persze. Egy új, bonyolult „nemzetiségválasztó” mechanizmus kialakítására pedig ugyanúgy nem fog belemenni a WG vezetése, mint ahogy nem támogatta azt az európai fánál sem. 

Tehát elméletileg kivitelezhető lehetne ez a megoldás, ha figyelmen kívül hagyjuk a legénységi problémákat, de döntés még nem született róla, hogy megvalósuljon-e. Én mindenesetre nem fűznék túl sok reményt ehhez a megoldáshoz, bár ki tudja?

A következő részben megvizsgáljuk, hogy prémiumokként milyen lehetőségek kínálkoztak a magyar járműveknek a játékon belül.


A cikksorozat előző részei: #1: A kezdetek | #2: Elvetélt tervek | #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 07:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="vaskereszt"]Csak ötlet szinten mi lenne ha mondjuk a személyes küldetésekhez hasonlóan lennének megszerezhetőek a magyar gépek?
    Vagy magyar legénység a női harckocsizókhoz hasonlóan működne, valamilyen feladat elvégzésért kapnánk? kompatibilisek a német tankokkal stb. esetleg ugyanez lengyel, szovjet vonatkozásban[/quote]
    Ez is egy lehetséges opció. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vaskereszt
    • Tankos
    · 8 éve
    Csak ötlet szinten mi lenne ha mondjuk a személyes küldetésekhez hasonlóan lennének megszerezhetőek a magyar gépek?
    Vagy magyar legénység a női harckocsizókhoz hasonlóan működne, valamilyen feladat elvégzésért kapnánk? kompatibilisek a német tankokkal stb. esetleg ugyanez lengyel, szovjet vonatkozásban
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="Jupp1ter"]Egy ötlet: Miért nincs NATO fa, vagy VSZ(Varsói szerződés) fa (benne magyarokkal)? Erre varrjál gombot. :w00t:[/quote]
    A WG nem fogja átvariálni a jól bevált nemzetekre osztott kategóriáit. A játék egyik alapja ez, ehhez nem lehet hozzányúlni.
    Plusz mi köze van a NATO-nak és a VSZ-nek a két háború közötté, vagy a II vh.-s tankokhoz?

    [quote name="Oberjunker"]Karika, egy kérdés, akkor tulajdonképpen most az a helyzet, hogy nem lesz magyar tank, csak német részként magyar névvel, német legényekkel ugye?[/quote]
    Egyelőre igen, egy jó ideig csak így lesznek magyar tankok a játékban. Vagy örökre, fogalmam sincs.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 8 éve
    A leírás most is szuperre sikeredett. Tekintettel a magyar hadsereg méretére talán még 4-5 prémium járművel jobban is járnánk. Sajnos egy teljes fára valót tényleg lehetetlen összeghozni, hacsak nem dobjuk el az a minimális valóságalapot ami t8-10 környékén jellemzi a WoT-ot, vagyis, hogy legalább egy huncut tervrajz legyen az alapja a játékban szereplő tanknak. Ez van.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 8 éve
    [quote name="Ynnegaf"]Ez a Rudyhoz hasonló megoldás sem lenne rossz. Lehetne még 3-4 magyar prém tank németeknél, azt mindenki boldog.
    Leopardusz: nem tudom te milyen történelem könyvből tanultad 1848-49-et, de nálam az a vesztes háborúk listáján szerepel. Kétségtelen, hogy a magyarok kitettek magukért, különösen a könnyű lovasság (huszárok) és a tüzérek, de a tény akkor is az, hogy igencsak buktuk a történetet. Ha az oroszok nem lépnek közbe, akkor is vesztettünk volna, csak mondjuk még egy fél évvel később.[/quote]
    Bocsánat, de a tisztán látás végett off on:
    Önmagában azt állítani, hogy az Osztrák birodalmi haderő méretéből adódóan képes lett volna legyőzni a forradalmi erőket még helytálló is lenne. Ám nem figyelembe venni az adott történelmi kontextust, nem számolni azzal, hogy ezen esetben a Habsburg birodalomban milyen változások következhettek volna be, ha hatalom fenntartására az adott területeken állomásozó haderőket a szabadságharc miatt ki kell vonni, kezdi verdesni a Földi Páli magasságokat. Tény, hogy a magyar szabadságharc a magyar területeken elért katonai sikerei lévén megingatta a Habsburg birodalmat. Ha csapatokat csoportosítanak át, az az adott helyeken forradalmak kitöréséhez vezetett volna, ha nem akkor a magyar forradalom sikere az osztrák nagyhatalmi státusz megszűnését eredményezte volna. Ebben a kontextusban bizony megingattuk a birodalmat, mely hatalmának helyreállítására az oroszokat volt kénytelen behívni. Ami a helyzet komolyságát mutatja, akkora orosz haderő érkezett, mely akkor is képes lett volna helyreállítani a birodalom területén a rendet, ha azt egymaga kell megtegye. Innen nézve pedig, bizony a semmiből csúnyán elkentük a Habsburgok száját akik aztán a szokásos módon, nagyhatalmi módszerekkel tudtak csak úrrá lenni a helyzeten. Tehát összegezve a birodalmi haderő erejénél fogva képes lett volna, de helyzetéből adódóan mégse győzhette le biztosan a szabadságharcunkat 1849-ben és segítségre szorult. Még akkor is, ha egyébként számbelileg az osztrák haderő közel kétszerese volt a magyar seregnek, melynek tartalékai kimerülőben voltak, ugyanis a számbeli fölény mellet a honvédő országban, a hazájukat védő erőkkel álltak szemben, vagyis a helyzetük egy végső elkeseredésükben minden erejüket összeszedő ország ellen korántsem volt egyértelmű. A Habsburgok ezért nem merték megkockáztatni, hogy egy esetleges vereséggel megrendüljön a birodalmuk.

    Az már önmagában a sors szokásos iróniája,vagy sokkal inkább a nagyhatalmi politika természete, hogy akik kisegítették, azok 66 évvel később Szerbia melletti kiállásukkal az I. világháború kirobbanásának okozói lettek. Amellett a Szerbia mellett, aki a 48-as eseményekben a Habsburgok oldalára állt, ám a nekik ígért kiváltságokat a forradalmunk elleni fellépésért sose kapták meg, így a Szarajevói merénylettel is ok-okozati összefüggésbe hozható a szabadságharcunk története. Off off.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    Armored Warfarre kitalált tech tree-ket csinált Őket nem zavarja ez.

    Egy külön ágat lehetne csinálni, amiket csak külön küldetésekkel lehetne aktiválni és a küldetések egyik jutalma az egyedi legénység lehetne.
    Izraeli Tas miért zavarna? Gondolom egyből nem izraeli nevű legénységet képez ki oda.

    Izrael talán kulturális okok miatt Európa része. Keresztény Európa nem is lenne , ha nem lett volna az alap az Ószövetség.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Oberjunker
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Marcus"]Sziasztok!
    Én személy szerint le sz@rom,hogy van benn magyar tank van nincs.Ha lesz úgyis használhatatlan lesz,mert normális tankjaink nem voltak,és nem is lesznek,de még a formájuk sem,tier 3-as al meg nem fogok szórakozni a csatába.[/quote]
    Off:
    Ülj le egyes!

    Karika, egy kérdés, akkor tulajdonképpen most az a helyzet, hogy nem lesz magyar tank, csak német részként magyar névvel, német legényekkel ugye?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 8 éve
    PanzerGunter: itt az a baj, hogy Izrael hiába van földrajzilag Ázsiában, ezzel szemben minden nemzetközi téren Európához sorolják. Lásd: Fifa.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PanzerGunter
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="GregoryEgo"][u][b][i]Örömködő:[/i][/b][/u]
    Én anno azt sem hittem volna, hogy ebbe a játékba bekerülhet magyar tank. Erre tessék, kettő már itt van.

    [u][b][i]Bosszankodó:[/i][/b][/u]
    A poén az, hogy azt írjátok, a legénység miatt nem készülhet el az eu-ág, mert mi az hogy magyar, olasz, lengyel, svájci, svéd egy tankban ül (hogy is van ez a vicc?), miközben olyan tankok lövik egymást, amik sosem vettek részt ütközetben, vagy akár még megépítve sem voltak.. Ez még mindig csak egy játék, basszus...

    [u][b][i]Ötlet szekció:[/i][/b][/u]
    Másfelől, ha ennyire a legénység homogenitása áll a középpontban, akkor pedig úgy is meglehetne csinálni a nagy EU-ágat, hogy pl mikor megveszünk az ágból egy tankot, akkor kiválasztjuk hozzá a nemzetet, és utána abba a tankba csak a nemzetével megegyező legénységet rakhatunk, és a festése, felségjelzése is ehhez változna.

    Ha már egy Toldiban ülhet egy német Ru legénysége, akkor kit zavarna egy-egy olasz, svéd, svájci, izraeli Tas, vagy egy magyar strv 103a? Ezeknek a nemzeteknek a játékosai viszont biztosan örülnének (fizetnének). Ééés azt se feledjük el, hogy így nem csak különleges, de értékes is lenne a több fejlesztési vonaltól, átmenettől.
    [b]
    [u][i]A szinkronról:[/i][/b][/u]
    A szinkronról meg annyit, hogy azt akárki tud csinálni. Nekem ne mondjátok, hogy a mostaniakban valami hatalmas nagy munka lenne. Vizsgaidőszak után én is készítek barátnőmmel négy nyelven. Talán még jó is lesz.

    Illetve van már egy rakat crew voice mod. Az is lehet, hogy magyar is van. Bár én sosem kerestem olyat.[/quote]


    Nem rossz felvetések öreg barátom, de Izraelt semmiképp se keverd az EU ágba. Ezt betudom földrajzi ismereteid hiányának.
    Engem például roppant mód zavarna egy izráeli Tas.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Marcus"]Sziasztok!
    Én személy szerint le sz@rom,hogy van benn magyar tank van nincs.Ha lesz úgyis használhatatlan lesz,mert normális tankjaink nem voltak,és nem is lesznek,de még a formájuk sem,tier 3-as al meg nem fogok szórakozni a csatába.[/quote]
    Köszönjük, hogy ide f.stál. Gondolom nehezedre esik után nézni a magyar harckocsik adatainak. Nem rosszabbak és nem jobbak , mint a saját szinjükön lévő harcjárművek.
    Az hogy alsó tier nem érdekel, az a te dolgod.

    Kerüljenek be inkább német prémium harckocsiként, normális festéssel.
    Persze ehhez a Turánt buffolni kéne 43M Turán III-ra.
    T2-es szinten: két reward tank is lehetne: V-4 és Nimród TD - bár Mittengardi pokol bugyor óta tier 2 igen rossz lett.
    T3-as szinten: Toldi Marder prémium TD
    T4-es szinten: Zrínyi TD derp ágyúval
    T5-ös szinten: 43M Turán III ( Turán család csúcsa)
    T7-es szinten: 44M Tas ( elképzelt fegyverzettel és motorral, erős alsó 120 mm-s frontpáncéllal )
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.