Jelenleg 324 vendég és egy tag online

2018. október 6. 11:36

Példaképeink: Az aradi vértanúk

Írta:
Értékelés:
(74 szavazat)
17 hozzászólás

"Annyi minden történt azon a 170 esztendővel ezelőtti hajnalon... Hajnali fél 6 után. Kiss Ernő tábornoknak csak a vállát érte a lövés... (1. kép) Egy katona odalépett Hozzá és közvetlen közelről fejbe lőtte... 6 óra után, a bitók mellett. Török Ignác tábornok a megindultságtól az akasztás előtt közvetlenül szívrohamot kapott, meghalt. Testét azért a bitóra függesztették... Gróf Leiningen-Westerburg Károly, aki német hercegi családból származott és Viktória brit királynő távoli rokona volt: a brit kormány tiltakozott... Az utolsó előtti Damjanics János, a bivalyerős tábornok, aki lábatörötten sántikált a bitóhoz s akinek nyakát testére akaszkodva a hóhér és két segédje is percekig képtelen volt eltörni...

Vécsey Károly, aki még a korábbi közös szolgálat alatt nagy összegű kölcsönt adott Haynaunak, ezért is maradt utoljára... Neki már nem volt kitől elbúcsúznia... Köztudott volt, hogy az 1849. március 5-i szolnoki csata óta haragosa volt Damjanics (a csata közben az oroszlánként küzdő és bömbölő Damjanics futárt menesztett Vécseyhez, hogy ezredével erősítse meg a szárnyát, Vécsey gőgösen visszaüzent, hogy Damjanics nem feljebbvalója, így neki nem parancsolhat). Mégis: Vécsey a bitóhoz menvén: a már halott és cölöpön függő Damjanics teste előtt letérdelt, kezet csókolt Neki... Ő már csak így tudott búcsúzni...

Tizenhárom Férfi... Mind a Katonai Becsület és a Hazaszeretet Példaképei... Pedig Többőjüknek nem is ez volt a Hazájuk... Férfiak, kik tudták: mi a Becsület, a Bajtársiasság, a Tisztesség... Mind Úriemberek voltak és bátran néztek szembe a halállal. Hóhéraik nevét nem őrizte meg a történelem. Az Övékét viszont: Örökre...
A bosszú eredete... Amikor a tavaszi hadjárat idején tönkre vertük az osztrák császári sereget. Íme, a döntő csata:"

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Full screenExit full screen
Slider

"Egy tiszta lelkű magyar politikus, a reformkor egyik vezéralakja... Aki az első magyar felelős kormány miniszterelnöke lett, amikor viszont kitört a szabadságharc: azonnal lemondott, Ő nem akart háborút (pár hétig még ügyvezető miniszterelnökként pozíciójában maradt). Nem volt irgalom: Gróf Batthyány Lajost a szabadságharc leverése után halálos ítélet várta... A pesti Neugebaude (Újépület) osztrák kaszárnyájának börtönszárnyában várta sorsát. Hű s Szerető Felesége, Zichy Antónia (kit tudottan sógornőjével, azaz Neje húgával csalt Batthyány) a börtönőrök megvesztegetésével - a tiltás ellenére - egy utolsó találkozót eszközölt... Egy érintéssel, az utolsóval: egy kis tőrt adott át férjének, amit az őrök nem vettek észre. Szigorú parancsa volt az osztrák börtönőröknek, hogy az akasztásra ítélt Batthyányt figyelemmel őrizzék. Ő az utolsó éjszakáján fejéig húzta a pokrócot és a Neje által becsempészett kis tőrrel átvágta a nyaki ütőerét... Ám a vérveszteségtől rosszul lett és nyögni, sóhajtozni kezdett, amire az őr is felfigyelt... Azonnal orvost hívtak, hogy megmenthessék az életét... Hogy ki lehessen végezni... Nyaki sebét elkötözte az orvos. Így viszont felakasztani nem lehetett (a kivégzések hagyománya szerint: akasztásnál vér nem folyhat, attól lehetett tartani, hogy nyaki sebe felszakad...), így a helyi parancsnok a sortűz mellett döntött hajnalban... (Haynau utólag, amikor ezt megtudta, őrjöngött!) Batthyány letérdelt, a szemét sem engedte bekötni, hogy gyilkosai szemébe nézhessen... Térdre ereszkedve tárta ki keblét a sortűznek... Utolsó szavai: "Éljen a Haza! Ájh, gyerünk, vadászok!" Maga vezényelte a sortüzet gyilkosainak... A kivégzés után szekérre rakták testét tartalmazó koporsóját, hogy majd kiviszik Pest külvárosi temetőjébe és jeltelen sírban kaparják el... Ám út közben ott állott Szerető Özvegye, ki a szekerest megvesztegetve levétette a koporsót a szekérről s a pesti ferencesek templomának családi kriptájába-sírboltjába vitette. Ott behelyezték a fali kriptába és megfordított, felirat nélküli márványtáblát illesztettek a sírra... Mindezt titokban, persze... Amikor azután enyhült a magyar nemzet és Ferenc József császár (1867-től törvényes magyar király) viszonya a kiegyezés után: a márványtáblát megfordíthatták, melyen ott lehetett neve...
A Magyar Nemzeti Múzeumban (legalább is, amikor utoljára láttam a kiállítását) van egy világos, krémszínű mellény... (Abban a korban szokásos volt, hogy a kivégzettek családjának elküldték a Szerettük pár dolgát: mellényét, zsebóráját, szemüvegét, ilyesmiket...) Az a mellény: életre szóló Érzelmeket adott nekem, amikor láthattam. Rajta: perzselt szélű, golyó ütötte lyukak, úgy szívtájékon... Igen: Batthyányié volt." - A bátyám

Utoljára frissítve: 2019. október 6. 08:11
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proletar_Kukutyin · 9 hónapja
  Minden tiszteletem az aradi vértanúké!

  De rossz nézni a helyesírási hibákat (DamjaniCS?! "Ch"-val írandó! És mi a fene az a "Többőjüknek"?), az indokolatlan nagybetűket (pl. "Férfi... Mind a Katonai Becsület és a Hazaszeretet Példaképei... Pedig Többőjüknek nem is ez volt a Hazájuk... Férfiak, kik tudták: mi a Becsület, a Bajtársiasság, a Tisztesség... Mind Úriemberek voltak és bátran néztek szembe a halállal. Hóhéraik nevét nem őrizte meg a történelem. Az Övékét viszont: Örökre..."). Nagyon jó írás ez, helyénvaló megemlékezni a történelmi nagyjainkról (mielőtt megkapom az idegenszívű jelzőt), de kérem szépen, ne a szép és kifejező anyanyelvünk brutális szétcincálásával tegyük! Ez olyan ellentmondásos képet ad a hazaszeretetről...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   RockyRuciano · 9 hónapja
   Alapvetően egyetértek Veled.
   Ám 2 tényt vegyél figyelembe:
   épp akkoriban lett a magyar nyelv hivatalos a latin mellett, majd helyett, így a helyesírás szabályai még nem alakultak ki annyira, hogy egységesüljenek.
   Damjanich esetében a helyzetet bonyolítja, hogy a mai Horvátország területén született szerb nemzetiségű családban, mint Jovan Damjanić / Јован Дамјанић.
   A "ć/ћ"-t pedig cs-nek és/vagy ty-nek írják át magyarra, tájnyelvtől függően.
   Azt gyanítom, hogy a fenti mondatok korabeli visszaemlékezések betűszerinti idézetei.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proletar_Kukutyin · 9 hónapja
    Őszintén szólva kétlem, hogy ez korabeli betű szerinti idézet lenne. Régen sem volt szokás ok nélkül nagybetűvel írni szavakat. Továbbá Damjanich a nevét "ch"-val írta, tehát az a mérvadó.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     RockyRuciano · 9 hónapja
     Hát igen, tévedtem az idézet mivoltról - az első mondatnak azon része, hogy "170 esztendővel ezelőtti hajnalon" biztos keresztbe tesz ennek.
     Damjanichról feltöltöttem egy litográfiát - valamikor a kiegyezés után készült, pontosabb dátumot nem tudok - látni, hogy a közvetlen utókor se tudta, hova tegye Damjanich nevét.
     És érdemes összevetni nevét/esetét Knezić Károlyéval - ő horvát eredetűként van nyilvántartva, de édesanyja magyar-szerb vegyesházasságból jött. Őt szabályosan Knezić Károly-nak kellene írni, de a magyar átlagember Knézits Károly vagy Knezich Károly néven ismeri, miközben több iratban Karlo Knezić-nek van említve --- a horvátok pedig Dragutin Knezić néven ismerik.
     De eredettől, írásmódtól függetlenül --- ők a mi Hőseink és Példaképeink. Mindannyian. Akiket Aradon végeztek ki és akiket máshol ért utol a bosszú avagy "csak" a csatatéren adták életüket a Hazáért és a Szabadságért.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Proletar_Kukutyin · 9 hónapja
      Semmi kétségem, hogy Damjanich aradi hőseink egyike (bár semmi pénzért sem szolgáltam volna a seregében, inkább Klapka...), de kor tudta, hogy írják a nevét. (Lásd a tábornoki kinevezését.) A későbbiekben ez a formula vált az általánossá és elfogadottá, tehát illik ehhez igazodni.

      De azt aláírom, hogy harmadik napja ezen pörögni már nem igazán értelmes dolog, tehát részemről ennyi is a hőbörgés. Nehogy néhány nyelvtani hiba miatt figyelmen kívül maradjon a lényeg.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  NTom · 1 éve
  Tartalmas, megrendítő mondatok. Jó érzés volt olvasni.

  Példaképek voltak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 1 éve
  https://www.youtube.com/watch?v=6EMQaVyF0Gc
  Sosem feledjük Őket, a több nemzetbelieket, akik a szabadságért, egy nemzetért áldozták életüket!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Neduma · 1 éve
  Köszönöm! Ez nagyon jó ötlet volt, a mai napra. Tisztelet a hősöknek !
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KUF · 1 éve
  Amikor Batthyányt illetően el kellett vetni a kötél általi halált, Haynau idegrohamot kapott, mert nem jött össze azon terve, hogy Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét úgy végezzék ki, mint egy senkiházi tolvajt, vagy gyilkost.
  Haynau pszichésen erősen instabil személyiség volt, valószínűleg gyakorló pszichopata, a válogatott kegyetlenségei miatt érdemelte ki a Brescinai Rém nevet. Pont emiatt felelt meg a célra, mert a császári udvar is tökéletesen tisztában volt vele, hogy az osztrák tábornoki karban nincs még egy olyan becstelen ember, aki elvállalná a hóhérmunkát, csak az osztrák tisztek között is közutálatnak örvendő Haynau( beosztottjait kegyetlenül gyötörte, és tábornoktársai ellen is rendszeresen feljelentéseket írogatott az Udvari Haditanácsnak).
  A Haynaut illető általános közutálat elérte az európai szintet is, ezért 1850-ben kényszerűen nyugdíjazták. Még ez évben egy angliai sörgyárban tett kirándulása folyamán két magyar felismerte, majd egyetértésben a jelenlévő munkásokkal, fuvarosokkal, alaposan ellátták a baját. Csak a kiérkező rendőrök segítségével tudott elmenekülni hajóval a Temzén a végzetes lincselés elől.
  Az Ördög végül 1853-ban jött el érte, amikor éppen az észak-itáliai felkelés leverését ünnepelte(ahol nem kevésbé véres munkát végzett), agyvérzést kapott.
  Állítólag ekkor még nem halt meg, de a jelenlévők azt nem tudhatták, hogy egy korábbi fejsérülése miatt rendszeresen elveszti az eszméletét. Boncolását elrendelték, amely a koponya felnyitásával kezdődött. Ekkor vették észre az orvosok, hogy az agy még lüktet, tehát Haynau él! Az egyik orvos elájult, egy élelmesebb társa viszont kést vágott az agyába.

  Bárhogy is volt, soha ne nyugodjon békében!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   YelloWarrior · 1 éve
   Az élveboncolása csak legenda, mendemonda...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bagolyesz · 1 éve
  Mindig is volt jó sok ilyen, sőt van ma is. A mai világban sajnos ez már nem erény. Manapság az ilyen embereket ezekkel a nevekkel illetik: fasiszta, náci, homofób, antiszemita és még sorolhatnám (a tárház igen gazdag).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   rotkcaj · 1 éve
   a libsit meg a civilt kihagytad a felsorolásból
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bagolyesz · 1 éve
    Nem véletlenül. Ezekkel megszólitott emberek nemhiába kapják meg. Ezektől a hazafiság távolabb van, mint Makó Jeruzsálemtől.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     YelloWarrior · 1 éve
     Maradjunk annyiban hogy akik ilyen jelzőkkel dobálják egymást ("fasiszta..libsi stb") azoktól úgy általában távol áll......................... az értelem.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     rotkcaj · 1 éve
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   YelloWarrior · 1 éve
   "A mai világban sajnos ez már nem erény Manapság az ilyen embereket..."

   Ilyenek nincsenek, egyet sem tudok mondani az elmúlt 30...sőt 80 évből! Az 56-osokat kivéve talán....

   "fasiszta, náci, homofób, antiszemita és még sorolhatnám (a tárház igen gazdag)."

   Ezek a felsorolt stigmák meg....Szerintem nagyon nem érdemes az ezek megkapókat hozzájuk hasonlítani, ezek csak a magyar közélet két végletének egymással szembeni sárdobálását mutatják....


   De sajnos ettől még igaz hogy sok valóban antiszemita, fasiszta, náci, komcsi, tolvaj féreg stb....képzeli magát hazafinak!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 1 éve
  Nagyon szép, komolyan....


  Csak az a baj mindig pár ilyen ember volt csak, meg pár ilyen üdítő fellángolás a hosszú történelmünk alatt....

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.