Jelenleg

19
látogatónk van

2015. január 23. 13:29

SU-152 - Elemzés

(45 szavazat)
52 hozzászólás

Előrebocsátom, hogy ez az egyik kedvenc tankom a játékban, képes voltam az alap ágyú miatt visszavenni és egy teljes skilles legénységet is kihúzni rajta. Ettől függetlenül igyekszem objektíven nyilatkozni róla.

Paraméterek

Ágyú

Az SU-152 két remek ágyút kínál nekünk, két teljesen eltérő játékstílushoz vagy inkább élvezeti típushoz:

122mm D-25 mod. 1944 - Az ésszerű

  • Átütés (AP/APCR/HE): 175/217/64 mm
  • Sebzés (AP/APCR/HE): 390/390/530 HP
  • Pontosság: 0,41 m/100m
  • Célzásidő: 2,9 mp
  • Tűzgyorsaság: 8,11 lövés/perc
  • Ágyúszög: 16°
  • Függőleges kitéríthetőség: -6°/+18°

Röviden-tömören agyament ROF! Alap 100%-os legénységgel és nagy kaliberű töltésgyorsítóval már 7 másodperc alá vihetjük a töltésidőt, ami 3.163 DPM-et jelent!!! Nem rémlik, hogy bármilyen más platformon ilyen magas tűzgyorsasággal párosult volna ez az ágyú. Nagyon még böjtje sincs, mert a többi platformhoz képest ezen a 0,41-es pontosság és a 2,9-es célzásidő is kielégítő.

Ennek az ágyúnak az egyetlen hátránya (azon felül, hogy oroszosan troll), a 175 mm-es AP átütés. A T-34-3 vagy az IS-6 esetében egészen jól kezelhető ez a viszonylag alacsony átütés, de egy ilyen lomha TD esetében, amivel jóval többször csak az ellenséges tankok frontjára van lehetőségünk lőni, már kevésbé. Szerencsére ott van az APCR, de egy ügyesen beforgatott ST-I-vel vagy E 75-tel még így is meggyűlik a bajunk.

152mm ML-20 mod. 1931/36 - A perverz

  • Átütés (AP/HEAT/HE): 135/250/86 mm
  • Sebzés (AP/HEAT/HE): 700/700/910 HP
  • Pontosság: 0,5 m/100m
  • Célzásidő: 3,4 mp
  • Tűzgyorsaság: 3,39 lövés/perc
  • Ágyúszög: 16°
  • Függőleges kitéríthetőség: -6°/+18°

Ez az alap ágyú, a perverz troll! Ennek a vaskos csőnek az egyik végén biztos cumi van, de sokszor megesik, hogy a gazdája kerül a rossz végére.

Rövid hosszából adódóan a lövedékek csőtorkolati kezdősebessége rendkívül alacsony (600 m/s), így borzasztó lassan repülnek. Ehhez jön még a 0,5-ös pontosság és a 3,4-es célzásidő és tessék, mi van a szádban? Keményen büntet ha nem célozza be fullra az ember az ellent és sokszor még akkor is ha igen. Ha viszont betalál!!

Ha valaki egy FV 215B 183-ra vágyott alacsony tierben, íme! Igaz ott van még a KV-2 is egy tierrel lentebb, de az lassabban tölt és céloz, pontatlanabb is és nem is durran ekkorát! (ez az ágyú ugyanis ugyanazt a mennydörgés hangeffektet kapja, mint az E100 15 centise vagy a JgPzE100 17 cm-ese, már ha ez valakit érdekel...)

Az eredmény? Nagyon random sokszázas sebzések, szívderítő 600 HP feletti oneshotok, 1 millió kritikus találat (modul és legénységsebzés, gyújtás) meccsenként, még (a 3,66 méteres robbanási sugárnak köszönhetően) splash és duplafrag is összejöhet. Sőt, AMX 50 120 oldalába volt már 1000 HP feletti találatom is. Persze az egész kicsit olyan mint a félkarú rabló: 15 másodpercenként meghúzod a kart, aztán a gép majd dob valamit. Ha átüt valami nagyot, ha nem, valami kisebbet. Mindenképpen minimum három számjegyűt. Aki szereti az ilyen szerencsejátékot és csillogó szemmel képes várni a minél nagyobb számokat vagy az akár 810 HP-s oneshotokat, azoknak ajánlom ezt az ágyút. Minden másra ott a D-25.

Az AP használata értelmetlen, ilyen töltésidővel (töltésgyorsítóval 15,27 mp) nem töltögetünk át ha ránk rohan egy scout, amit át tudnánk ütni 135 mm-rel. Elsődleges lőszerként HE-t használok. Egy 152mm-es repeszlövedék nem pattan le semmilyen tankról, amikkel a SU-152 találkozhat és biztosan sebzi mindet T9-ben is. HEAT akkor kell, ha nagyon biztos kill-re van szükségünk. Egy 4-500 HP-s Tigris I-et szemből HE-vel nem tudunk átütni (weakspot célzásról ne beszéljünk ilyen ágyúknál) és nem biztos, hogy bead a random ekkora sebzést (a HE lövedék sebzéstartománya 683-1138 HP ha átüt). Ilyenkor a HEAT a 250 mm-es átütésével biztos kill-t eredményez.

Felépítmény

Az első igazi hátrány. A 75/60/60 mm-es páncélzat nem fog megvédeni szinte semmitől, ami rendszerint tűzet nyithat ránk, kivéve talán a még alacsonyabb tierű scoutokat. Ráadásul az elülső 75 mm még csak döntve sincs nagyon. Egyedül a lövegpajzs képes pattintani, az elég jól páncélozott és szerencsére igen nagy is, a tank elejének kb. harmadát teszi ki.

Emellett fontos megemlítenem, hogy a szemből érkező találatok gyakran sebzik a sofőrt vagy a célzót, rosszabb esetben egyszerre a kettőt. Ilyenkor aztán indulhat a matek a kis EÜ csomaggal, hogy szánalmasan lassúak vagy reménytelenül pontatlanok akarunk maradni a csata fennmaradó részében.

Felfüggesztés

A második nagy hátrány. 23°/mp forgási sebesség. Röviden-tömören szörnyű! Ha mellénk ér valaki és nincs szilárd fedezék vagy pálya széle hogy levakarjuk, nekünk annyi.

Motor

V-2IS 600LE. Ez a teljesítmény 13,09 LE/tonnára és arra elég, hogy a 43 km/h-s sebességhatárt komótosan elérve egyenes vonalban szépen tartsuk azt.

Megemlítendő a 11 km/h-s hátramenet limit, ez ugyanis elég lassú és 23°/másodperccel fordulni se gyorsabb.

Ajánlott játékstílus

Az elődeinél megszokott döntött front páncél és mobilitás híján az SU-152 még inkább bokorharcos, mint azok. Használjuk ki a camot, a bokrokat, a szilárd fedezékeket, a spot- és rendertávolságokat. Továbbá a viszonylag jó -6 fokos ágyúsüllyedést. Lankák fölött kinézve elég jól hull-down tudunk maradni, mert főként a lövegpajzs fog kilátszani csak, azt meg nemigen lehet átütni.

Jól fontoljunk meg minden lépést, és cselekedjünk a megfelelő időben, mert sem a mobilitásunk, sem a páncélunk nem fog kihúzni a barnából egy elsietett előrenyomulás vagy elkényelmeskedett visszavonulás esetén. Igyekezzünk statikus célpontokat lőni majd megbarátkozni a lassan repülő lövedékekkel és megtanulni a mozgó célpontoknak megfelelően elétartani. Ha tehetjük mindig várjuk meg míg teljesen beszűkül a célkör!

Ez utóbbi mindkét ágyúra igaz. A 152-essel ne menjünk bele adok-kapok szituációkba ha lehet, mert a töltésidő túlságosan hosszú, a HE sebzés meg túlságosan random. Erre a 122-es ágyú sokkal megfelelőbb.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Célzásgyorsító
  • Töltésgyorsító
  • Periszkóp

Na igen, a legnagyobb hátrány a szánalmas 330 méteres látótáv. Én nem találtam eddig olyan harmadik felszerelést, ami a binonál hasznosabb lett volna.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi vagy Automata tűzoltókészülék

Esetleg nagy medkit az említett sofőr/célzó közös halál miatt, de ez mondjuk nem fordul elő gyakran. 

A motor gyulladási esélye 15% találat esetén és ez szintén ritkán fordul elő, én ennek ellenére nagy tűzoltó készüléket használok, mint minden más tankomban is.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, camo, javítás, pontosság és mozgékonyság javító skillek. Kuplungégető mindenképpen. BIA pedig valahova beékelve ízlés szerint.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Két fun ágyú, különböző jellegű élvezetekhez
  • Viszonylag jó végsebesség és camo

Hátrányai

  • Rossz manőverezhetőség
  • Gyenge látótáv
  • Gyenge páncélzat
  • Random ágyúk
  • Közepesen jó oldalirányú ágyúszög

Kiknek ajánlott

Annak, aki szeretne egy FV 215B 183-at alacsonyabb tierben és a felsorolt előnyök (tűzgyorsaság, pontosság, célzásidő) miatt nem a KV-2-t választja, hanem ezt.

Grind-re (XP farmolásra) talán a 122-es ágyú a jobb választás, de visszavásárolni vagy megtartani szerintem a 152-es ágyú miatt van értelme, ennek a nagyobb a fun faktora.

Videó

{youtube}pvmAivCrOO8|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:13

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 4 éve
    Hali srácok, azt kell mondjam, hogy ez az egyetlen tank amit szó szerint gyűlölök a játékban, jelenleg 23 meccs van vele, 13% WR..... még csak az alap ágyú van meg. Ezzel az ágyúval, ha valami könnyen páncélozott járgányt telibe versz, akkor kb one shot, de mégis valahogy nekem nem jön be. M4 és PZ4 is Trollgunos, de ez valahogy nagyon felidegesít. Páncélozottsága kb 0, álca papíron jó, de valahogy mégsem az igazi XD Meglátom milyen lessz a top gunnal, ha ilyen marad repül.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    beowolf14
    • Tankos
    · 4 éve
    Sziasztok! ez a tank egy igazi nagy ruszki troll. vagy eltalál vmit, vagy nem. akkor is pattan. 1x sikerült 3000 körüli sebzést csinálnom. sík ideg vagyok miatta. nem baj ha nincs páncélja. nem baj ha lomha. nem baj hogy kevés a hp-a. de ez az ágyú...egy kalap sz**r. pontatlan, pattan... remélem az isu jobb lesz.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      JackassJana
      • Moderátor
      · 4 éve
      Azért lehet ezzel operálni... egy nem régen ment kör! Én is csak visszavettem fun jelleggel
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        beowolf14
        • Tankos
        · 4 éve
        Neked ez sokkal jobban megy mint nekem.........
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sezamme
    • Tankos
    · 5 éve
    Az első regemmel évekkel ezelőtt nekem valahogy kimaradt a szovjet TD vonal, most a második fiókkal csak életemben nem játszott tankokra/fun factorra vadászom (látszik is a WN8-n, ehe), úgyhogy kihúztam ezt a dögöt. Hát meglett amit kerestem. Mivel a cikk még mindig helytálló, csak pár részben egészíteném ki. Egyrészt amíg nincs lánctalp és motor, addig valami borzalom a helyfoglalás, hiszen egy jó spotnak köszönhetően még a kívánt td pozíció előtt kiartyznak minket. Erre azért készüljetek, változatosan fogtok káromkodni. De addig is legalább megtanulunk szokatlan bokrokból lövöldözni és megszokjuk az alapágyút HE-vel/Gold-dal ami nagyon fontos. Ha ez megvan, és felszereltük, akkor 1-2 vonalas legénységgel megvan a legfunabb TD (nekem legalábbis) a játékban. Sose cseréljük le az ágyút ha jól akarunk szórakozni. Brutál oneshotok akár IX-es lightokba, a low tiereket pedig szintén megesszük sokszor egy lövésre. Ami nagyon fontos és a cikkben nem szerepel: azt a 30 mp-t körök előtt bölcsen töltsük el! Marhára meg kell nézni hogyan van összerakva az enemy és milyen a pálya. Példának okádék: más td-kel városi pályákon is alap a bokrok/fák keresése, de ezzel szerintem felesleges, inkább rohamTD-zzünk. Látsz egy O-NI-t Parison? Irány a híd (ugyis oda megy) be a goldot és pukkantsunk 800 Hp-t a heavyk mögül. Himmelsdorfon közel spawnolsz hegytetőhöz -> másszunk csak fel és kínáljuk meg az elsőt szemből ahogy felmászik velünk szemben. Ensken, Minszken is felesleges a bokrokban bohóckodni, kiszednek az első spotra, ha meg lőnénk valakit, azt már úgyis lesebzi a többi társ mire odaér ez a gurulószar lövedék és be kell érnünk 200 sebzéssel. Irány a városba a medek/heavyk mellé ahol kellemesen meglephetjük az ellent a közelharccal. Hálás lesz az a Tiger I ami egy hull down-ban lévő T29-el szenved, te viszont akár Hp trade árán benyomsz a t29-nek 500 hp sebzést és a világ összes modulsérülését. Javarészt szilárd fedezék mellől lőjjünk, dugjuk ki a fél oldalunkat, lövés után spuri oldalra/hátra. Van 15 töltési mp-nk pozíciót fogni újra, ami alatt a spotunk is lemegy. Ha sok a heavy sokszor komolyan sem vesznek minket, egyszerűen nem nézik ki belőled, hogy te egy TD-vel flankelni fogsz.Közeli flanknél még az auto célzást sem szégyellem. Persze van ebben a stílusban egy cumi faktor, de két lövés és 1000 feletti sebzésed van, a bokorban ücsörgés meg sokszor kínlódva 0-t eredményez. (Pl. Erlenbergen ezerszer inkább sziget, mint jobb felső, mert szigetről könnyebb flankelni és a fejlesztett motorral tudunk korán helyet foglalni). Persze ha paradicsom a csapat de (legalább) sárgák a spotterek akkor nyilván nincs ráss a heavykkel, beülünk egy bokorba, szikla, ház mellé -jó messze mindentől - és pukkangatunk a spotra, ha a heavyket lenyomják, akkor meg csemegézünk majd a lassan vánszorgó ellenséges heavykből. Szóval én úgy gondolom a csapatelosztás függvényében kell ezt használni és akár lúzer, akár hardcoreabb a csapatunk, mindenképp jókat lehet mosolyogni csata közben. Én legalábbis szoktam
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HPeter
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="luperator"]Azt hittem rosszul leszek, mikor megvettem és láttam, hogy az alap lánctalp nem bír el felszerelést... Magát a tankot szokni kell, az ágyú tényleg olyan mint a félkarú rabló de nagy pillanatokat lehet vele megélni. A biztonság kedvéért mondjuk én a csata elején töltöm a HEAT lőszert, a 250 átütés elég szokott lenni azért bőven. Kicsit lomha, az újratöltés miatt nem baj, ha nem rohanják le a csapatot, a mai "öt" perces csaták nem a kedvencei.[/quote]


    Nekem egy csalódás az elődökhöz képest...most egy kicsit le is álltam ezzel a vonallal

    Jó megfogalmazás "félkarú rabló" pontosan így van....pont ez a bajom vele...meg hogy lassú....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    luperator
    • Tankos
    · 6 éve
    Azt hittem rosszul leszek, mikor megvettem és láttam, hogy az alap lánctalp nem bír el felszerelést... Magát a tankot szokni kell, az ágyú tényleg olyan mint a félkarú rabló de nagy pillanatokat lehet vele megélni. A biztonság kedvéért mondjuk én a csata elején töltöm a HEAT lőszert, a 250 átütés elég szokott lenni azért bőven. Kicsit lomha, az újratöltés miatt nem baj, ha nem rohanják le a csapatot, a mai "öt" perces csaták nem a kedvencei.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunavaria
    • Tankos
    · 7 éve
    Ezek most még szarabbak lettek.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunavaria
    • Tankos
    · 7 éve
    Ezzel csak akkor lehet jó eredményt elérni, ha az ellenfél idióta, a saját csapat fél idióta, én meg szerencsés!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    fakirr1
    • Tankos
    · 7 éve
    Csatlakoznék az előttem szólókhoz: kifejlesztettem, minden részegysége meg van,de szerintem ( vagy csak nekem ) a kályhacső az egyetlen ágyú rajta,amivel jól játszhatónak tűnik. Igaz, én szinte minden esetben HE-t használok,mindegy,milyen tier-be tesz.. Az AP átütése( illetve átütési képtelensége) sokszor "megviccelt" már, ellenben a HE minden esetben komoly károkat okoz, mindegy,milyen tankba lövök.. Jelenleg 4AP,10Gold és 12 HE elosztással használom, bár gold még nem nagyon kellett ( asszem O-Ni volt,amire ellőttem 2-t.. meg is lepődött ). A leírásban ki van emelve a hangja: eléggé elmebeteg módon én kifejezetten élvezem a hangját! Tipikusan "feláll a szőr a karodon" hang és élmény látni,amikor 4-600HP elfüstöl a hang után.Számomra hatalmas fun értéke van ennek a tanknak,mégha (120 kanyar után) 48%-os is a statom vele.. szokni kell.. ( sajna a legénység is még nullás..).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rosszpenz
    • VIP
    · 7 éve
    T9-ben repesz és lőni kell a lassú tankokat. Olyan nincs, hogy nem sebez.

    Még az is lehet, hogy megveszem megint, néha szakaszolni jó lenne valami T7-es tank és más valahogy nem érdekel abban a magasságban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Freepunk_Hun"]Meg kell hagyni, fun faktora az van a 152mm ML 20-as csőnek. Én egyszerűen csak "párologtatónak" hívom. Ha véletlenül top tierbe tesz, buta pusztítást lehet vele végezni. Persze tier IX ben nem ritka a sebzés nélküli garázsmenet sem.[/quote]
    HE-VEL jobb a használata
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.