Jelenleg 497 vendég és 12 tag online

2015. január 23. 13:29

SU-152 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(26 szavazat)
47 hozzászólás

Előrebocsátom, hogy ez az egyik kedvenc tankom a játékban, képes voltam az alap ágyú miatt visszavenni és egy teljes skilles legénységet is kihúzni rajta. Ettől függetlenül igyekszem objektíven nyilatkozni róla.

Paraméterek

Ágyú

Az SU-152 két remek ágyút kínál nekünk, két teljesen eltérő játékstílushoz vagy inkább élvezeti típushoz:

122mm D-25 mod. 1944 - Az ésszerű

 • Átütés (AP/APCR/HE): 175/217/64 mm
 • Sebzés (AP/APCR/HE): 390/390/530 HP
 • Pontosság: 0,41 m/100m
 • Célzásidő: 2,9 mp
 • Tűzgyorsaság: 8,11 lövés/perc
 • Ágyúszög: 16°
 • Függőleges kitéríthetőség: -6°/+18°

Röviden-tömören agyament ROF! Alap 100%-os legénységgel és nagy kaliberű töltésgyorsítóval már 7 másodperc alá vihetjük a töltésidőt, ami 3.163 DPM-et jelent!!! Nem rémlik, hogy bármilyen más platformon ilyen magas tűzgyorsasággal párosult volna ez az ágyú. Nagyon még böjtje sincs, mert a többi platformhoz képest ezen a 0,41-es pontosság és a 2,9-es célzásidő is kielégítő.

Ennek az ágyúnak az egyetlen hátránya (azon felül, hogy oroszosan troll), a 175 mm-es AP átütés. A T-34-3 vagy az IS-6 esetében egészen jól kezelhető ez a viszonylag alacsony átütés, de egy ilyen lomha TD esetében, amivel jóval többször csak az ellenséges tankok frontjára van lehetőségünk lőni, már kevésbé. Szerencsére ott van az APCR, de egy ügyesen beforgatott ST-I-vel vagy E 75-tel még így is meggyűlik a bajunk.

152mm ML-20 mod. 1931/36 - A perverz

 • Átütés (AP/HEAT/HE): 135/250/86 mm
 • Sebzés (AP/HEAT/HE): 700/700/910 HP
 • Pontosság: 0,5 m/100m
 • Célzásidő: 3,4 mp
 • Tűzgyorsaság: 3,39 lövés/perc
 • Ágyúszög: 16°
 • Függőleges kitéríthetőség: -6°/+18°

Ez az alap ágyú, a perverz troll! Ennek a vaskos csőnek az egyik végén biztos cumi van, de sokszor megesik, hogy a gazdája kerül a rossz végére.

Rövid hosszából adódóan a lövedékek csőtorkolati kezdősebessége rendkívül alacsony (600 m/s), így borzasztó lassan repülnek. Ehhez jön még a 0,5-ös pontosság és a 3,4-es célzásidő és tessék, mi van a szádban? Keményen büntet ha nem célozza be fullra az ember az ellent és sokszor még akkor is ha igen. Ha viszont betalál!!

Ha valaki egy FV 215B 183-ra vágyott alacsony tierben, íme! Igaz ott van még a KV-2 is egy tierrel lentebb, de az lassabban tölt és céloz, pontatlanabb is és nem is durran ekkorát! (ez az ágyú ugyanis ugyanazt a mennydörgés hangeffektet kapja, mint az E100 15 centise vagy a JgPzE100 17 cm-ese, már ha ez valakit érdekel...)

Az eredmény? Nagyon random sokszázas sebzések, szívderítő 600 HP feletti oneshotok, 1 millió kritikus találat (modul és legénységsebzés, gyújtás) meccsenként, még (a 3,66 méteres robbanási sugárnak köszönhetően) splash és duplafrag is összejöhet. Sőt, AMX 50 120 oldalába volt már 1000 HP feletti találatom is. Persze az egész kicsit olyan mint a félkarú rabló: 15 másodpercenként meghúzod a kart, aztán a gép majd dob valamit. Ha átüt valami nagyot, ha nem, valami kisebbet. Mindenképpen minimum három számjegyűt. Aki szereti az ilyen szerencsejátékot és csillogó szemmel képes várni a minél nagyobb számokat vagy az akár 810 HP-s oneshotokat, azoknak ajánlom ezt az ágyút. Minden másra ott a D-25.

Az AP használata értelmetlen, ilyen töltésidővel (töltésgyorsítóval 15,27 mp) nem töltögetünk át ha ránk rohan egy scout, amit át tudnánk ütni 135 mm-rel. Elsődleges lőszerként HE-t használok. Egy 152mm-es repeszlövedék nem pattan le semmilyen tankról, amikkel a SU-152 találkozhat és biztosan sebzi mindet T9-ben is. HEAT akkor kell, ha nagyon biztos kill-re van szükségünk. Egy 4-500 HP-s Tigris I-et szemből HE-vel nem tudunk átütni (weakspot célzásról ne beszéljünk ilyen ágyúknál) és nem biztos, hogy bead a random ekkora sebzést (a HE lövedék sebzéstartománya 683-1138 HP ha átüt). Ilyenkor a HEAT a 250 mm-es átütésével biztos kill-t eredményez.

Felépítmény

Az első igazi hátrány. A 75/60/60 mm-es páncélzat nem fog megvédeni szinte semmitől, ami rendszerint tűzet nyithat ránk, kivéve talán a még alacsonyabb tierű scoutokat. Ráadásul az elülső 75 mm még csak döntve sincs nagyon. Egyedül a lövegpajzs képes pattintani, az elég jól páncélozott és szerencsére igen nagy is, a tank elejének kb. harmadát teszi ki.

Emellett fontos megemlítenem, hogy a szemből érkező találatok gyakran sebzik a sofőrt vagy a célzót, rosszabb esetben egyszerre a kettőt. Ilyenkor aztán indulhat a matek a kis EÜ csomaggal, hogy szánalmasan lassúak vagy reménytelenül pontatlanok akarunk maradni a csata fennmaradó részében.

Felfüggesztés

A második nagy hátrány. 23°/mp forgási sebesség. Röviden-tömören szörnyű! Ha mellénk ér valaki és nincs szilárd fedezék vagy pálya széle hogy levakarjuk, nekünk annyi.

Motor

V-2IS 600LE. Ez a teljesítmény 13,09 LE/tonnára és arra elég, hogy a 43 km/h-s sebességhatárt komótosan elérve egyenes vonalban szépen tartsuk azt.

Megemlítendő a 11 km/h-s hátramenet limit, ez ugyanis elég lassú és 23°/másodperccel fordulni se gyorsabb.

Ajánlott játékstílus

Az elődeinél megszokott döntött front páncél és mobilitás híján az SU-152 még inkább bokorharcos, mint azok. Használjuk ki a camot, a bokrokat, a szilárd fedezékeket, a spot- és rendertávolságokat. Továbbá a viszonylag jó -6 fokos ágyúsüllyedést. Lankák fölött kinézve elég jól hull-down tudunk maradni, mert főként a lövegpajzs fog kilátszani csak, azt meg nemigen lehet átütni.

Jól fontoljunk meg minden lépést, és cselekedjünk a megfelelő időben, mert sem a mobilitásunk, sem a páncélunk nem fog kihúzni a barnából egy elsietett előrenyomulás vagy elkényelmeskedett visszavonulás esetén. Igyekezzünk statikus célpontokat lőni majd megbarátkozni a lassan repülő lövedékekkel és megtanulni a mozgó célpontoknak megfelelően elétartani. Ha tehetjük mindig várjuk meg míg teljesen beszűkül a célkör!

Ez utóbbi mindkét ágyúra igaz. A 152-essel ne menjünk bele adok-kapok szituációkba ha lehet, mert a töltésidő túlságosan hosszú, a HE sebzés meg túlságosan random. Erre a 122-es ágyú sokkal megfelelőbb.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Célzásgyorsító
 • Töltésgyorsító
 • Periszkóp

Na igen, a legnagyobb hátrány a szánalmas 330 méteres látótáv. Én nem találtam eddig olyan harmadik felszerelést, ami a binonál hasznosabb lett volna.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi vagy Automata tűzoltókészülék

Esetleg nagy medkit az említett sofőr/célzó közös halál miatt, de ez mondjuk nem fordul elő gyakran. 

A motor gyulladási esélye 15% találat esetén és ez szintén ritkán fordul elő, én ennek ellenére nagy tűzoltó készüléket használok, mint minden más tankomban is.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, camo, javítás, pontosság és mozgékonyság javító skillek. Kuplungégető mindenképpen. BIA pedig valahova beékelve ízlés szerint.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Két fun ágyú, különböző jellegű élvezetekhez
 • Viszonylag jó végsebesség és camo

Hátrányai

 • Rossz manőverezhetőség
 • Gyenge látótáv
 • Gyenge páncélzat
 • Random ágyúk
 • Közepesen jó oldalirányú ágyúszög

Kiknek ajánlott

Annak, aki szeretne egy FV 215B 183-at alacsonyabb tierben és a felsorolt előnyök (tűzgyorsaság, pontosság, célzásidő) miatt nem a KV-2-t választja, hanem ezt.

Grind-re (XP farmolásra) talán a 122-es ágyú a jobb választás, de visszavásárolni vagy megtartani szerintem a 152-es ágyú miatt van értelme, ennek a nagyobb a fun faktora.

Videó

{youtube}pvmAivCrOO8|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:13
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HPeter · 10 hónapja
  [quote name="luperator"]Azt hittem rosszul leszek, mikor megvettem és láttam, hogy az alap lánctalp nem bír el felszerelést... Magát a tankot szokni kell, az ágyú tényleg olyan mint a félkarú rabló de nagy pillanatokat lehet vele megélni. A biztonság kedvéért mondjuk én a csata elején töltöm a HEAT lőszert, a 250 átütés elég szokott lenni azért bőven. Kicsit lomha, az újratöltés miatt nem baj, ha nem rohanják le a csapatot, a mai "öt" perces csaták nem a kedvencei.[/quote]


  Nekem egy csalódás az elődökhöz képest...most egy kicsit le is álltam ezzel a vonallal

  Jó megfogalmazás "félkarú rabló" pontosan így van....pont ez a bajom vele...meg hogy lassú....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  luperator · 10 hónapja
  Azt hittem rosszul leszek, mikor megvettem és láttam, hogy az alap lánctalp nem bír el felszerelést... Magát a tankot szokni kell, az ágyú tényleg olyan mint a félkarú rabló de nagy pillanatokat lehet vele megélni. A biztonság kedvéért mondjuk én a csata elején töltöm a HEAT lőszert, a 250 átütés elég szokott lenni azért bőven. Kicsit lomha, az újratöltés miatt nem baj, ha nem rohanják le a csapatot, a mai "öt" perces csaták nem a kedvencei.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunavaria · 1 éve
  Ezek most még szarabbak lettek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunavaria · 1 éve
  Ezzel csak akkor lehet jó eredményt elérni, ha az ellenfél idióta, a saját csapat fél idióta, én meg szerencsés!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  fakirr1 · 1 éve
  Csatlakoznék az előttem szólókhoz: kifejlesztettem, minden részegysége meg van,de szerintem ( vagy csak nekem ) a kályhacső az egyetlen ágyú rajta,amivel jól játszhatónak tűnik. Igaz, én szinte minden esetben HE-t használok,mindegy,milyen tier-be tesz.. Az AP átütése( illetve átütési képtelensége) sokszor "megviccelt" már, ellenben a HE minden esetben komoly károkat okoz, mindegy,milyen tankba lövök.. Jelenleg 4AP,10Gold és 12 HE elosztással használom, bár gold még nem nagyon kellett ( asszem O-Ni volt,amire ellőttem 2-t.. meg is lepődött ). A leírásban ki van emelve a hangja: eléggé elmebeteg módon én kifejezetten élvezem a hangját! Tipikusan "feláll a szőr a karodon" hang és élmény látni,amikor 4-600HP elfüstöl a hang után.Számomra hatalmas fun értéke van ennek a tanknak,mégha (120 kanyar után) 48%-os is a statom vele.. szokni kell.. ( sajna a legénység is még nullás..).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  · 2 éve
  T9-ben repesz és lőni kell a lassú tankokat. Olyan nincs, hogy nem sebez.

  Még az is lehet, hogy megveszem megint, néha szakaszolni jó lenne valami T7-es tank és más valahogy nem érdekel abban a magasságban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  silean2 · 2 éve
  [quote name="Freepunk_Hun"]Meg kell hagyni, fun faktora az van a 152mm ML 20-as csőnek. Én egyszerűen csak "párologtatónak" hívom. Ha véletlenül top tierbe tesz, buta pusztítást lehet vele végezni. Persze tier IX ben nem ritka a sebzés nélküli garázsmenet sem.[/quote]
  HE-VEL jobb a használata
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Freepunk_Hun · 2 éve
  Meg kell hagyni, fun faktora az van a 152mm ML 20-as csőnek. Én egyszerűen csak "párologtatónak" hívom. Ha véletlenül top tierbe tesz, buta pusztítást lehet vele végezni. Persze tier IX ben nem ritka a sebzés nélküli garázsmenet sem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Quentin_KR · 2 éve
  [quote name="Morphelo"]
  Kezdd el akkor gyűjteni a free xp-t, mert az ISU a BL-10 nélkül borzasztó. :)[/quote]

  Meg kell kövessem magam :-) . Azóta csináltam pár óra plussz legénységi xp.-t s elosztottam vegyes képességekrea 2. skillt. Mint ha más tankban ülnék :-) . Persze a hibákat úgyan úgy egyszer lehet elkövetni ezzel a tankkal mint eddig, de ha az ember odafigyel a minimapra, megfelelő időben vált lőszert ha szükséges akkor hatalmas játék élménnyel szolgál a kis jármű. Persze minden löveget el kell rajta felejteni,nálam legalábbis csak a trollal működik megfelelően :-) Meglett közben au Isu-152 is,afree xp csak a lánctalpra lett elég,de sebaj, a trollal az is használható esetenként..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • VIP
  · 2 éve
  [quote name="Quentin_KR"]Régen lehet ez egy jó tank volt.Nagyon vártam hogy meglegyen de mindegy milyen löveget teszel rá egy hatalmas szopóroller ennek a tanknak a sorsolása. Szinte kizárólag tier 9-be teszi és lövés után álca skillel,álcahálóval 2 bokor mögött is úgy világít hogy szerintem még az U.S.A. szerveren is látják.... Talán a játék eddigi legnehezebb feladata lesz ezzel kihúzni az Isu-152-őt...[/quote]

  Kezdd el akkor gyűjteni a free xp-t, mert az ISU a BL-10 nélkül borzasztó.
Tovább a kategóriában: « SU-100Y - Elemzés SU-76I - Elemzés »

KERES
© 2018 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.