Jelenleg

25
látogatónk van

2014. december 11. 09:52

SU-76I - Elemzés

(11 szavazat)
16 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A német-szovjet "barátság" jegyében született TD-nk egyik kiemelkedő erőssége a 76 mm-es S-1 ágyú, amit a játékban csak ezen a tankon találhatunk meg. Talán nem véletlenül, ugyanis iszonyúan OP a maga tierjében. Átütése AP-val 86 mm, APCR-rel 102 mm, HE-vel 38 mm. Hab a tortán, hogy a jó átütés mellett sebzése normál AP-val 110 HP, APCR-rel szintén 110 HP, HE-vel pedig 156 HP. Ezek az értékek nem csak hogy kimagaslóak a saját tierjében, hanem mivel estünkben egy tierlimites járműről beszélünk (tier 3-4), akkor sincsen baj ha nagyobb tierbe tesz az MM, mivel simán tudunk érvényesülni. Most gondoljatok bele, hogy egy S35-öt, B2-t vagy a 80 mm-es frontpáncéllal ellátott Pz.IIJ-t is röhögve ott lövi keresztül ahol akarja. 

Alapvetően a csőlehajlása semmi rendkívülit nem mutat, -5°/+15°. Az ágyú kitéríthetősége szintén oroszosan +/-10° csak. Játék közben, ha okosan választunk helyet magunknak, akkor nem sűrűn kell átmozognunk új tüzelőállásba, így ezek az értékek annak ellenére, hogy nem kimondottan jók, nem fognak gondot okozni nekünk. Hogy még fokozzuk az élvezeteket, lőszerrel is bőven el vagyunk látva, mivel összesen 98 darabbal kezdhetünk neki a csatának. A lőszertípusok ajánlott készletezése: 60 db AP, 30 db APCR, 8 db HE.

Végül, mindezek mellett, hogy van egy nagyon jó átütésű és sebző ágyúnk, még a töltési időnk is csak 4,3 másodperc alapból (13,95 lövés/perc), szűkülése pedig 2,1 mp, tehát ágyúnk előbb szűkül, mint hogy lőni tudnánk vele. 1534 HP/perces DPM-je egy kicsit kisebb, mint pl. a sima SU-85-é, pluszba a szórása 100m-en 0,44m ami egy kicsit nagyobb a megszokottnál, de sem az alacsonyabb DPM, sem a nagyobb szóráskép nem érződik csata közben. Alapvetően ágyúja egy tier 5-ös (pl. SU-85I) TD értékeinek felel meg, ez ami igazán erőssé és OP-á teszi ezt a TD-t. Szóval magától értetődik, hogy 99%-ban nem nagyon jön szembe velünk olyan tank amit nem tudunk vele leküzdeni. Ráadásként a tankok nagy részét oldalról vagy hátulról HE-vel simán egy lövéssel kiszedhetünk, mivel az ágyú HE lőszere kifejezetten brutálisan (117-195 HP-t) sebez a 38 mm-es átütése mellett. Az artykra, light tankokra, de még nagyobb társaira is abszolúte halálos egy jól bevitt HE-s találat.

Felépítmény

Végeredményben hasonló a már ismertetett SU-85I-hez, tehát egy Pz.III alvázra aggatott púp, azzal a kivétellel, hogy ez nem kapott a tetejére egy kiegészítő parancsnoki kupolát. Ez megszüntette a jármű egyik legnagyobb weekspotját, de egyben csökkentette is az alap látótávot 300 méterre. Ez a látótáv elég soványka, mivel kb. 15-20%-kal kisebb, mint amit egy hasonló tierű TD-től elvárnánk. Ez a 300 méter manapság édeskevés, ezért mindenképpen javallott skilles legénységet + távcsövet felaggatni rá, így látótávját egészen 398 méterig növelhetjük.

Páncélvastagsága elől 60 mm, oldalt 30 mm, hátul pedig 50 mm. Nem árulok el titkot, hogy ez a páncél a tier 3-as tankok nagy részét alapból pattintja, de mivel csak részlegesen döntött, a tier 4-es tankok nagyon sokszor át fogják ütni, pláne golddal. Ebben segít nekik a szemből viszonylag nagy becélozható függőleges homlokfelület. Rádió hatótávja alapból 325 m, ami nem egy acélos érték.

Páncélunk alapvetően jól használható, de kizárólag akkor ha nem bízzuk el magunkat és nem talál meg egy arty elsőre. Erősebb ellenfelek esetén ajánlott kerülni a szemtől szembeni harcot, mivel a nagy homlokfelületünk remekül vonzza a lövéseket. Inkább próbáljunk meg az oldalukba kerülni vagy végső esetben beforgatva lepattintani a lövéseiket. Kifejezetten nem ajánlott a nagyobb ellenfelekre szemből rámenni, mivel a 160 HP-nk tier 4-ben hamar elfogy ha bekapunk 1-2 lövést. Például egy Covenanter vagy Cruiser MK III a 4 lövéses Pom-Pom ágyújával egy tárból ki tud szedni minket ha az RNG is melléjük áll.

Felfüggesztés

A TD-nk abszolúte megfelelő 40°/sec-es forgási sebessége biztosítja, hogy ha bénák vagyunk és esetlegesen közelharcra kerül a sor nem tudnak minket leforogni, csak a nagyon gyors tankok. Ez és a lánctalp 24,8 tonnás terhelhetősége (amihez ráadásul kemény terepen 10%-kal jobb talajellenállás párosul) megfelelően mozgékonnyá tud tenni minket. A nagy testvér SU-85I-hez hasonlóan ez sem hajlamos sérülni ha hirtelen le kell ugratni valahonnan.

Motor

A PzIII-ban és a már sokszor említett SU-85I-ben is helyet kapott Maybach HL 120 TRM, 300 lóerősre lebutított változata van TD-nkben. Végsebessége eléri előre az 50 km/h-t, hátra pedig a 14 km/h-t, amivel bárhová időben odaérünk. A kigyulladásra abszolúte nem hajlamos annak ellenére, hogy erre papírforma szerint 20% esélyünk lenne. Eddig csak olyankor sikerült ez a mutatvány ha az ellenfélnek hátulról nagy kaliberű ágyúval sikerült meglőni a motorteret.

Ajánlott játékstílus

Az elején le kell szögeznünk - amit nagyjából mindenki tud, köszönhetően annak, hogy csak fél-egy napig volt elérhető a webshopban ez a tank - ez egy brutál OP kis TD. Nem elég hogy van egy jó ágyunk, ami HE-vel egylövésezi a tier 3-as light tankokat, hanem végeredményben kapunk a már említett remek kis ágyú köre épített tier 5-ös páncélzattal, motorral, stb. felszerelt TD-t tier 3-ban. Tapasztalt TD-s játékos kezében jelenleg nincsen ellenfele kis tierben. Egyedüli hátránya az alacsony látótáv/rádióhatótávja, de ez sem vészes ha jól helyezkedünk, illetve együtt mozgunk a frontvonallal, amit amúgy 50 km/h-s sebességének köszönhetően röhögve és könnyedén megtehetünk. Közelharcban jól beforgatva vagy végső esetben a 22,78 tonnáját kihasználva rammolásra ugyanolyan remekül alkalmazható, mint távolról a klasszikus bujkálós TD szerepkörre.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ventilátor, Álcaháló, Távcső.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélykészlet, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6.érzék, Álca, Felderítés, Elitalakulat
 • Lövész: Álca, Pillanat kép, Elitalakulat
 • Sofőr: Álca, Sima utazás, Elitalakulat
 • Töltő: Álca, Biztonságos elhelyezés, Elitalakulat

Átlagos bevétel

Az elvárt átlagos teljesítmény vele 401 HP sebzés, 1,59 kill/csata, 0,71 spot/csata és 54,27% winrate, amit még egy rosszul leosztott MM esetén is hátrakötött kézzel teljesít. Átlagos bevétele "csak" 12-18k kredit tisztán, de ebben az is benne van, hogy goldot kell használnunk egy-két esetben, szóval nem egy pénzgyár, de a magas winrate és WN8, nem utolsósorban a "fun-factor" kárpótol minket ezért.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Magas DPM és tűzgyorsaság, jó célzási idő
 • Erős páncélzat, motor és felfüggesztés
 • Jó mobilitás, forgási sebesség
 • Nagy lőszerkészlet, HE könnyen "egyeslövésezi" a light tankokat
 • Jól használható szükség esetén rammolásra
 • Jó camo
 • Nem hajlamos lőszerrekesz és motor sérülésre
 • Limitált MM (tier 3-4)

Hátrányai

 • Tier IV-ben kevés, 160 HP-nyi életerő
 • Kis látótáv (300 m)
 • Kis rádió hatótáv (325 m)

Kiknek ajánlott

Végeredményben bárkinek aki a valahonnan hozzá tud jutni. Sajnos mivel az EU-s webshopban csak fél napig volt kapható köszönhetően annak, hogy kiderült mennyire OP, így nem sok esély van rá, hogy mostanában kapható lesz. Talán mint "kiemelt ajánlatot" ha pénzszűkében lesz a WG akkor kiadja újra, vagy lenerfelik, azaz jobban mondva "újra egyensúlyozzák", de ebben már csak azért sem hiszek, mivel nagyon sokan (stat szerint RU 12.964; EU 1.151; US 870; SEA 58) vették meg fél/egy nap alatt és egy esetleges nerfelés esetén negatív felhangokat sem nélkülöző kommentáradatra számíthatna a WG. Alapvetően ez egy kis tierű álom TD, amivel élmény játszani, még azokon a napokon is amikor az MM nem szeret minket. Az egyik nagy kedvenc TD-m lett, pláne hogy csak bagatell 1.687 Ft-ba került.


Az elemzést írta: beczl

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:15

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  crowley74
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Camper03"]Vagyis azoknak sem lesz meg, akiknek eddig megvolt?[/quote]
  Ilyet nem mondtak, hisztis is lennék. Anno már reggel vártam a gép előtt, hogy lecsaphassak rá, amikor bekerült a boltba. Szeretem az ilyen hibrideket. Az igazit is megsimiztam Moszkvában
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  [quote name="gwr"]Végleg törölve. Pedig pályáztam rá.[/quote]
  Vagyis azoknak sem lesz meg, akiknek eddig megvolt?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gwr
  • Tankos
  · 7 éve
  Végleg törölve. Pedig pályáztam rá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Artyom1986
  • Tankos
  · 8 éve
  Ehhez sehogy sem lehet hozzájutni? :sigh:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 9 éve
  Kb. fél napig (talán a 9.4 váltáskor került be épp, aztán egyből ki is kapták).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tibi144
  • Tankos
  · 9 éve
  Ez mikor volt akcioban?Nem is tudtam rola!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Karika
  • VIP
  · 9 éve
  [quote name="Lidercnyomas"] Azért még reménykedem, hátha bedobják az orosz fiúk a Pz.II J-t is! ;-)[/quote]
  Az kéne még nekünk, hogy több Pz IIJ rohangáljon csapatonként egymás ellen, akik nem tudják egymást sehol sem átütni Rendkívül izgalmas döntetlen csaták lennének!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32
  • Tankos
  · 9 éve
  Csak egy hangyányi kötekedés...ha egyszer mindent átlő a 86-os pennel, akkor minek kell 30 apcr; valamint, ha jól műxik he-vel, akkor miért csak 8 db van belőle?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Lidercnyomas
  • Tankos
  · 9 éve
  Van pár dolog aminek nagyon-nagyon örülök. De, hogy anno a slozi deszkáján az iPad-on megrendeltem a SU-76I-t annak nadon-nadon örülök. Még gondolkodtam; ráér az majd délután-este meló után vacsi előtt ... juj de jó, hogy türelmetlen voltam. :-) Hát azért a pénzért messze-messze a legjobb prém! Azért még reménykedem, hátha bedobják az orosz fiúk a Pz.II J-t is! ;-)
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.