Jelenleg

20
látogatónk van

2014. november 11. 10:18

Spähpanzer Ru 251 - Elemzés

Írta:
(29 szavazat)
51 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Sok választási lehetőségünk nem lesz, mivel csak egy darab áll rendelkezésünkre, ami nem baj, mert nem kell sokat bajlódni a top ágyú eléréséhez, mint pl. a WZ-132 esetében. Nevesítve egy 90 mm Rheinmetall DM1, alapsebzése 240, ami hasonló mint a vele egy szinten lévőké. Mellé párosul egy 6,2 másodperces újratöltési idő, amit BIA képességgel, ventilátorral és töltésgyorsítóval bőven 6 másodperc alá lehet vinni. Ez elképesztő DPM-et produkál, az összes vele azonos szintű könnyű tankot veri ebben, sőt még a tier 8-as közepes tankokat is.

Átütés terén sem kell szégyenkeznie, mivel ebben is magasan a legjobb a maga 190 mm-ével (AP lőszer esetében). Érdekesség, hogy a HE lőszere is az átlagnál magasabb áthatolást kapott, pontosan 102 mm-t, amire a gyors újratöltés mellett bátran váltogathatunk is. Persze a könnyű tank MM-nek köszönhetően elég sokszor fogunk tier 10 tankokkal találkozni, ekkor viszont rendelkezésünkre áll az arany lőszer (HEAT), mely 250 mm pennel rendelkezik.

Az ágyú pontossága (0,36 m) német tankokhoz viszonyítva kicsit pontatlannak tűnhet, de ez elhanyagolható 0,0X m-ben mérhető, valamint 2,1 sec alatt szűkül. Menet közben is pontos, ha erre akarnánk kihegyezni a tankot (erről kicsit lejjebb).

Torony

Aki ismeri a Leo 1 és Leo PTA tankokat, annak ismerős lehet ez a legömbölyített torony dizájn, amiből szintén csak egy fajta van. Könnyű tankhoz hűen ez sem túl izmos a maga 20/20/20 mm páncélzatával, vagyis ne számítsunk arra hogy bármi is pattanni fog.

A torony forgása 44°/sec, amivel nem marad el a tárasától. Ehhez egy 400 m-es látótáv dukál, ami teleszkóppal vagy optikával kombinálva elég jó kis spot tankká változtathatja.

A löveg süllyedése -10°, ami a tank alacsony profiljából kiindulva szintén egy jó konstrukció, de ez csak oldalról érvényes, vagyis csak akkor -10°, ha a torony oldalra néz.

Felépítmény

Páncélról itt sincs szó: 25/20/8 mm, ami pont arra elég hogy a nyári szellő meg ne sebezze. Itt sem kell azzal számolni hogy bármit is pattintunk, bár szoktak csodák történni a WoT világában :D

Egy alacsony tankról van szó, ámde elég nagyra sikerült (6,2 m x 3 m x 2,49 m). Szóval kicsit kisebb mint a Leo 1, ami méret (ha felderítő tankról van szó) nyugodtan mondható nagynak. Ettől eltekintve a T8 könnyű tankokat nézve neki a 2. legjobb az álcája az AMX 13 90 mögött, amit ha álcahálóval és álca skillel tovább erősítünk, igazi kis szellem lovassá válik...

HP szempontjából neki van a legtöbb a tier 8-as könnyű tankok közt (1200), bár ez sem menti meg sokáig a T10 rombolóktól és egyéb állatfajoktól. Ez a hp arra elég, hogy jobb esetben egy lövéssel többet bírunk ki mint hasonszőrű társai. NE használjuk rammolásra.

A teljesítmény/tömeg aránya 24,59 LE\tonna ami szintén jobb mint a társaié, bár mégsem éreztem azt a lendületet, mint pl. az LTTB-nél, de persze nem kell megijedni így is bőven hozza az elvártnál jobb színvonalat.

Felfüggesztés

A forgási sebesség 44°/sec, ami simán jó egy könnyű tank harcmodorhoz. A talaj ellenállása kicsit rosszabb mint a többié, valamint kerüljük vele a nagyobb buckákat és ugratókat, mert elég könnyen szakad a kötél.

Motor

Nos, elérkeztünk a motorhoz (ha van és már elit az Indien-Panzer-ed, akkor alapból meg lesz a top motor), ami jelen esetben egy MTU MB 837 A, 630 lóerővel, ami ezt a tankot a WoT egyik leggyorsabb tankjává teszi. 80 km\h előre és 24 km\h hátra menetben. Persze ne számítsunk egy rakétára, mert bár jónak tűnik ez a 80 km\h, elég lassan gyorsul csak fel erre és elég nagy távolság és jó talaj kell ahhoz, hogy tartósan 80-nal tudjon hasítani...

Ajánlott játékstílus

Itt érkeztünk el ahhoz, hogy eldöntsük mit is kezdjünk ezzel a tankkal. Mivel a WG gyakorlatilag egy új tanktípust hozott be ezzel a tankkal, nevezetesen egy könnyű-közepes hibridet (bár most is vannak hibrid tankok a játékban, ez mégis kicsit más). Miért is írom ezt? Nézzük mink van: egy nagyon jó ágyú, jó sebesség és mozgékonyság, jó álca, alacsony profil, jó látótáv és rádió hatótáv.

Ha szeretnék aktív felderítő, ha szeretnénk passzív felderítő, ha szeretnénk közepes tank. Mivel a mai Wot világban már kevésbé lehet csak aktívan vagy csak passzívan felderíteni (már csak a pályák sajátosságai miatt is), így én nem ajánlanám hogy csak az egyik stílusra legyen kihegyezve a tank. Sokkal inkább legyünk közepes tankok. Nem olyan fél-agresszív stílusban játszva mint a szovjet közepes tankokkal (mivel ők sokat pattintanak), hanem amolyan németes precizitással, távolabbról kihasználva a kiváló DPM-et. A sebességnek köszönhetően mindenhol ott tudunk lenni, mindenhonnan tudunk csipegetni és nem mellesleg felderíteni is mivel könnyű tank :)

Ha rajtunk kívül van még könnyű tank a csapatban, akkor ne habozzunk, inkább sebzést és killeket gyűjtsünk... Sőt, ha olyan pálya van, ahol nem igazán tudunk felderíteni vagy nem látunk esélyt hogy a csapat képességei elegek ahhoz hogy ha felderítjük az ellent és spoton tartjuk képesek lesznek őket ledarálni, akkor nyugodtan játszunk közepes tankot. Lehet ez sokaknak nem fog tetszeni, de még így is jobban jársz Te is és a csapat is, hogy az ellen HP-ját csökkentjük, mint ha értelmetlenül keringünk a pályán vagy 'neadjIsten az első percben kilőnek a csillagrombolók vagy az artyk.

Emellett persze nyugodt szívvel lehet felderítőt is játszani vele, megvan hozzá minden ami kell, a jó spot helyeket már említették leírásokban valamint google keresőben is utána lehet nézni ,–én nem részletezném.

Az 1v1 helyzetekre ügyeljünk, csak olyanba bonyolódjunk bele, amiből tudjuk hogy ép bőrrel ki is jöhetünk, magyarán egy 10-es szovjet medet ne rohanjunk le vele, de szingli nehéz tankokat, lassabb TD-ket viszont simán körbe tudunk úgy forogni, hogy szerencsétlen azt sem tudja hány óra.

Mindig óvjuk testi épségünket, mivel nincs páncélunk és a HP is kevés magasabb tierben, így hamar a garázsban köthetünk ki ha felelőtlenek vagyunk. Lehetőleg maradjunk végig életben mert a meccs végi kósza ellenfeleket simán levadászhatjuk.

Összességében adott egy kiváló tank, ami igencsak univerzális. Ne legyünk restek közepes tanként használni ha kell... szerintem a WG ennek is szánta kicsit, egy pehely súlyú közepes tanknak... amolyan Mini Leo1 :D

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Álcaháló
 • Töltésgyorsító
 • A harmadik helyre lehet Optikát vagy Stabilizátort rakni, ki mire szeretne specializálódni (lehetne teleszkópot is, de ez inkább egy aktív tank).

Ajánlott fogyóeszközök

Lehetne a sablon szöveget, hogy mindenből a Nagy csomag, de a Kis csomagokkal is használható, a tűzoltó készülékből is elég a kézi.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék + Álca + BIA/Javítás a parancsnokon, a többin Álca + BIA/Javítás, ezek után meg kinek mi tetszik: Kuplung égető, Pillanatkép, Sima utazás...

Átlagos bevétel

Pontos számokat nem írok a bevételről mivel elég sok mindentől függ: szituációtól, játékstílustól, pályától, csapattól. Az AP lőszer darabja 300 kredit, a javítás átlagosan 10.800 kredit, ha hozzuk a sebzést, prémium számla nélkül is pluszban leszünk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Az egyik leggyorsabb tank a játékban
 • Nagyon jó DPM
 • Alacsony profil
 • Jó irányíthatóság és mobilitás
 • Kevésbé tűzveszélyes, mint a német társai
 • Stock-ként is használható (kevés XP ráfordítással is jó tankot kapunk)

Hátrányai

 • Hosszú a többi könnyű tankhoz képes
 • Papír, semmi páncél
 • Rossz lövegsüllyedés, a -10° csak akkor annyi, ha oldalra néz
 • Alacsony torkolati sebesség az AP lőszernél
 • HEAT a prémium lőszer
 • Lomhán gyorsul, –persze ez eléggé szubjektív vélemény mégis az ember többet várna a leggyorsabb tanktól :D

Kiknek ajánlott

Tapasztalt játékosoknak, akik ismerik a tankokat és pályákat. Akik szeretik a közepes harci stílust és mellékesen még felderíteni is szeretnek. Minden könnyű tankosnak. Kezdők meg se közelítsék, már csak azért se, mert e tank előtt van az a bizonyos Aufk. Panther, amitől mentsen meg mindenkit az Úristen és sújtson le a sátán haragja a WG-re hogy berakta elé (mellékesen már tervezik hogy lecserélik).

Mondhatnám azt is hogy kötelező darab mindenkinek, de kicsit elfogult vagyok vele szemben, hisz kb. 1,5 évet vártam rá hogy berakják... Egyedi játékstílus, egyedi élmény, egyedi kihívások. –Csupa móka és kacagás ez a tank :D

Végszóként: a szegény ember Leo 1-e, ha nem akarod kifejleszteni a Leo 1-et, ez tökéletes választás helyette, kinézetre és játékstílusra is.

Videó


Az elemzést írta: Icewolf007

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SlenderTheMan
  • Tankos
  · 3 éve
  Lehet hogy T9ben már sokkal gyengébbnek számít de szerintem attól még nagyon jó tank. Nekem az egyik legjobb játékélményt adta, nagyon szerettem vele játszani, kár hogy az ág tizese olyan amilyen...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OldTusk
  • Tankos
  · 3 éve
  Nincs értelme megvenni a tankot, kiherélték. már csak 70km/h a végsebessége. Az ágyú átlagos átütés mellett keveset sebez, csak 70áel megy, nagy célpont.....elqrták...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wotbarca
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="inelinae_huni"]Hát nálam ez a tank a nagybetűs LIGHT iszonyat álcája van az esetek nagy részében kell az -50 méter hogy a nagyobbak észrevegyenek, de addigra ha értelmes a csapat elhullanak, általában csak passzív spottolok.. A WG folyamatos bokorirtási akciója óta mint minden rejtőzködő tankkal ezzel is nehezebb, de még így is messze a legjobb light sztem. Nekem az OBj 260-at is ő termelte ki tiszta 14000-es spottal...egyet sem lőttem, életemben még egyszer sztem olyan meccsem nem lesz. Én mindenkinek ajánlom.....meghálálja a törődést.[/quote]

  hmm érdekes.
  nálam mindenkin álcázó képesség ,álcaháló istenfasza mégis mindenki a világfaszáról meglát.
  elég régen játszottam vele utoljára és régen ezt nem tapasztaltam vele.
  ezen a téren az összes 9-es könnyü tank közül részemről ezen a téren a legrosszabb,de a winrate je is a legrosszabb.
  persze lehet ez a 2 összefügg,hogy ezzel állandó menekülésben vagyok.
  kinézel vele és 50 m-re nem látja a skorpiót,ami nem is áll bokorban.
  majd felvillan amikor belédlőtt
  vicc
  és mindezt tudja csokival,álcával ,5 skilles emberekkel,csigaszemmel,de még a szkópot is beleraktam
  valami nagyon nem stimmel ezzel a tankkal a korábbiakhoz képest
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  valerius_crassus
  • Tankos
  · 7 éve
  Nincs vele túl sok meccsem eddig, de nagyon furcsa fear faktora van. Rendszeresen vadásznak rám az arty-k még magas tierben is. Olyan érzés mintha E-100 ban ülnék. A nagy td-k is előszeretettel próbálnak kilőni ha meglátnak még akkor is ha 60 felett rombolok vele. Ok, hogy papír volta miatt könnyű préda, de az eddigi tapasztalataim szerint főleg a medek és a lightok veszélyesek rá.
  Egyébként nagyon jó fun tank! Imádom az artyk reakcióit mikor meglátnak. Tegnap 3-an menekültek egyszerre pedig a szituáció nem volt olyan, hogy akár sebezni tudtam volna őket. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó tank, de akinek van esze, rögtön repeszt tölt ellen, illetve ami nekem nagyon nem tetszik az az, hogy lassú a lövedéke, és nagyon ívesen száll. Távoli célpontot elég nehéz eltalálni, ha meg átlósan mozog előtted, akkor hatalmas mázli kell hozzá.

  Amúgy tényleg jó, lehet, hogy megindulok majd vmikor, hogy ne csak kettő jelölés legyen rajta, hanem három. :-*
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  inelinae_huni
  • Tankos
  · 7 éve
  Hát nálam ez a tank a nagybetűs LIGHT iszonyat álcája van az esetek nagy részében kell az -50 méter hogy a nagyobbak észrevegyenek, de addigra ha értelmes a csapat elhullanak, általában csak passzív spottolok.. A WG folyamatos bokorirtási akciója óta mint minden rejtőzködő tankkal ezzel is nehezebb, de még így is messze a legjobb light sztem. Nekem az OBj 260-at is ő termelte ki tiszta 14000-es spottal...egyet sem lőttem, életemben még egyszer sztem olyan meccsem nem lesz. Én mindenkinek ajánlom.....meghálálja a törődést.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN
  • Tankos
  · 7 éve
  Uhh, tényleg, sry. Ugyanakkor alig van a kettő között különbség.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kölyökhörcsög
  • Tankos
  · 7 éve
  Hali! Az utolsó két hozzászólához:
  [b]pxshark![/b] - az M41 90 GF nem jobb, mint a Ru 251! Sőt, gyakorlatilag mindenben rosszabb annál: tűzgyorsaság, pontosság, célzásidő, átütés, csőlehajlás, camo, gyorsulás, végsebesség, manőverezhetőség (éles kanyar könnyen boríthatja) és sorolhatnám. Az ezüstöt meg az XP-t (legénységi, harci) persze jobban hozza, de végül is ezért prémium tank.
  [b]Dodge94HUN[/b] - az nem a Ru 251 ágyúja.
  Mindkét tank megvan, persze a Ru jóval régebb óta, tekintve, hogy a GF csak pár hónapja volt először megvásárolható. A Ruban akkor már a 4. skill 91%-os volt a huszároknak, a GF-re azért csaptam le, mert már untam, hogy alig fejődnek. Ma már 81%-os az 5. skill úgy, hogy a legények felváltva ülnek mindkét tankban. Ez nyilván a GF-nek köszönhető. Nem bántam meg a GF megvásárlását (sőt...!), de számomra csak kiegészítő tank (főleg a legényeim szempontjából) a Ru 251 mellé.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN
  • Tankos
  · 7 éve
  Minden scout feladata és játékstílusa ugyanaz, kivéve a T49-t és a T-54 ltwt-t. Bulldogon a RU ágyúja van, csak pontatlanabb. Magasabb tank, ezért az álcája sem olyan jó.
  Kész
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pxshark
  • Tankos
  · 7 éve
  Szerintem a Bulldog GF sokkal jobb tank... Arrol vki nem csinal elemzest?
Tovább a kategóriában: « VK 16.02 Leopard - Elemzés
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.