Jelenleg 753 vendég és 2 tag online

2020. február 11. 07:18

[Sandbox] Új egyensúlyozási teszt

Írta:
Értékelés:
(22 szavazat)
116 hozzászólás

Tegnap indult újra a Sandbox szerver és nagyjából 10 napig fut majd új lőszer egyensúlyozási tesztekkel és sok egyéb mással, ezekről tömören:

Lőszer egyensúlyozás

Az új rendszerben a normál lőszer okozza a legnagyobb sebzést, megfelelő átütés és alacsony ár mellett, míg a speciális lőszerek tulajdonságai épp az ellenkezők, azaz a kiváló átütés mellé alacsonyabb sebzés és többszörös ár járul. Mikor érdemes hát használni az egyes típusokat?

 • Normál lőszer: ha biztosak vagyunk abban, hogy az átütésünk elegendő lesz az adott ellenfél ellen.
 • Speciális lőszer: Olyankor használjuk, mikor értelme van feláldozni némi sebzést a páncélátütés oltárán.
 • HE lőszer: Akkor hasznos, ha foglalást kell visszalőnünk, be kell fejeznünk egy alacsony HP-s tankot, modul sebzést kell okoznunk (pl. lánc lelövést) vagy olyan szituba kerülünk, mikor más lőszerrel biztosan nem tudunk sebezni.

HE lőszerek és SPG-k

Az új mechanikával szinte egyetlen HE lőszer sem lesz képes átütni a páncélzatot, kivéve a KV-2 troll ágyúit. Ezekről a módosításokról bővebben itt írtunk: #1, #2, #3

Kulcs változás: Jármű fejlesztési brancsok

Ez a legfontosabb változás, amit az új egyensúlyozás magával hoz. Mind tudjuk, hogy néhány nemzet fejlesztési fája nagy és gyakran áttekinthetetlen, komplexitása és az ágak átmenetei miatt. Ez különösen igaz a legfőbb nemzetekre, vagyis a szovjetekre, németekre és amerikai fákra is. Nehézkes rajtuk navigálni és kikalkulálni a számunkra ideális fejlesztési ösvényt, szóval ezek is frissítésre kerülnek.

Ennek orvoslására számos felhasználóbarát módosítást javaslunk, úgy mint:

 • Egyszerűsített fejlesztési fa struktúra.
 • Tiszta és logikus ágak közötti átmenet.
 • A járművek osztályokba csoportosítása. A középső ág lesz a legtisztább és legegyszerűbb, ez pedig nem más, mint a nehéz tank ág. Ebből lesznek átmenetek a közepes tank és TD ágakra, míg az SPG-k és könnyű tankok a fa szélén helyezkednek majd el.
 • A prémium tankok a fejleszthető tankoktól elkülönítve jelennek meg.

Az egyszerűsítéssel 92 jármű kerül áthelyezésre a Tech Tree-kben.

A Tier I-V gyűjtői tankok (itt gondolom a viszonylag ritkán megszerezhető prém tankokra gondolnak) egy elkülönített Tank gyűjtemény fül alá kerülnek az in-game boltban. Ezek a tankok nem lesznek eltávolítva a játékból, egyszerűen csak átkerülnek egy új fülre, nemzetenként csoportosítva. Két módon érhetjük el őket: az in-game boltból vagy a fejlesztési fából. Hogy egy adott nemzet tank gyűjteményéhez hozzáférjünk, legalább egy Tier VI tankját ki kell fejlesszük.

A gyűjthető tankok kifejlesztéséhez kizárólag kreditre lesz szükségünk, XP-re nem. A stock (tök alap) verziója minden tanknak elérhető lesz, szóval a beszerzés után hozzáfoghatunk moduljaik fejlesztéséhez, hasonlóan a normál tankokhoz.

A Tier VI-X spec tankok sem kerülnek ki a jártékból, sőt, ha már rendelkezünk valamelyikkel, akkor azt teljesen felszerelve kapjuk majd vissza.

Megjegyzés: ha egy már általunk kifejlesztett és megvásárolt tankot távolítanak el a fejlesztési fáról, akkor minden, közvetlenül fölötte lévő, kapcsolódó tank automatikusan kifejlesztésre kerül a módosítást követően.

In-game statisztikák megjelenítésnek fejlesztése

Az olyan alapvető aspektusok megváltoztatásával, mint a sebzések és tank HP-k, az eddigi statisztikák egy része irrelevánssá válhat. Ez nem azt jelenti, hogy minden eddig elért statisztikánk törlődni fog, ezek továbbra is frissülni fognak, a változtatások után is. Ugyanakkor arra törekednek majd, hogy egy új szekciót vezessenek be, mely egy adott időszak (pl. 3 hónap) "jelenlegi" statisztikáit mutatja meg. Ezek időszak végén egy új, azonos hosszú időszak indul majd. A tartam hossza még nincs eldöntve.

Finomított személyes küldetések

Ezen változtatások mindkét kampány küldetésit érintik. Céljuk, hogy a körülményeket úgy módosítsák, hogy a lehető legjobb játékélményt nyújtsák, azért egyes küldetéseket talán fel kell majd függeszteni átmenetileg.

Gazdasági rendszer

A harci gazdasági rendszert, ami közvetlenül a függ a tank sebzési paramétereitől és a HP-jától, szintén módosítani kell. Dióhéjban: minden változtatás arányos lesz a játék egyéb módosításaival, de a csaták jövedelmezősége változatlan marad, vagy növekszik majd. Fenn szeretnék tartani a jelenlegi kredit és XP szerzési rátákat.

Jutalmak a tesztelésért cserébe

A Sandbox tesztelők három küldetést is kapnak, melyek teljesítésével az éles szerveren használható jutalmakat kaphatnak. Emellett február 19 után kapunk majd a kliensen belül egy kérdőívet is kitöltésre.

Utoljára frissítve: 2020. február 11. 10:48
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZoli
  • VIP
  · 4 hónapja
  Lefújták a Sandbox server változásokat. Nem lesz AP, prémium, HE, HESH lövedékátalakítás, nem lesz arty átalakítás és nem lesz tech tree átalakítás sem, szóval ne essetek neki (vagy hagyjátok abba) a gyors tank kihúzásokat, mert nem vonják ki a tier 6-10-eket.
  https://worldoftanks.eu/en/news/general-news/sandbox-february-results/
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HoherHUN · 4 hónapja
  Csak a biztonság kedvéért, a megerősítés végett;

  A garazsamban áll egy T71 DA, célom vele értelemszerűen megszerezni a nyolcas szintű T69-et. A kérdésem az lenne, hogy a frissítés után, miután a T71 DA kikerül a fejlesztési fából, számomra automatikusan kifejlesztődik a nyolcas tank? Függetlenül attól, hogy mennyi XP-t sikerült rajta öszegyűjteni, illetve milyen modulok vannak kifejlesztve?

  Válaszaitokat előre is köszönöm!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Hecienda · 4 hónapja
   Jelen állás szerint igen, de még sok minden változhat.
   Főleg hogy ez még csak a sandbox egy újabb felvonása nem is biztos hogy az utolsó, de ha az is ezután még jön egy zárt és egy nyilt teszt.
   Szóval itt még minimum hónapokról van szó, addig lehet bőven kifejleszted.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HoherHUN · 4 hónapja
    Köszönöm!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balog · 5 hónapja
  Ez a loszer egyensulyozas nem fog gondot okozni az alacsonyabb tieru tankoknak,mikor egy csataban nagyobb tieru ellen kell,hogy harcoljon?
  A -2-es tankok nagyon el lesznek veszve ilyen teren.Igy is kicsi az esely atutni-sebezni +2-es nagyobb tankot.(TD-et leszamitva)
  Okes.Nagyobb atutes,kevesebb sebzes.A nagyobb tieru tank sima AP-el yorsabban megesz,mint most.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  NR76 · 5 hónapja
  Majd próbálhatom a Defivel v a Löwe vel egyenként kb 150 hp sebzéssel kiszedni a V4 et vagy az egeret Jó lesz Ja nem ! Mert közben az 10 es kerekes mögémjött és 4-500 at ver belém hátulról. Nincs semmi gond ezzel :/
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   TotemOszlop · 5 hónapja
   Gondolom az szóba sem jöhet, hogy ne mindig a 10es tankokkal harcolj egy 8as tankban ülve
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Atilla/Astolfo · 5 hónapja
  Sok panasz után a rengeteg gold használatra "végre" megérkezett a megoldás.
  A gold noob-ozás fő oka a campelni kényszerülő játékosokra rárontó heavy-k sokasága, mert ugyanis ha nem campelsz manapság és felspottol egy LT vagy bárki, akkor az artyk, a TD-k és úgy mindenki darabokra lő egy perc alatt.
  Theft szembejön a heavy tank és a fedezék mögött rettegő (nem unicum) játékos szimpla AP-vel nem szedi át ezért goldra vált. Ez működik, tehát végig azzal lő...
  Meccs után a csalódott heavy tulajdonosa aztán ráír és elküldi a csudába.

  EZ MIATT KELL VÁLTOZTATNI BÁRMIT IS A LŐSZEREKEN???

  NEM

  A Team Clash mód-ban érdekes senki sem campelt. A játékmenet dinamikus, élvezetes, izgalmas volt és szórakoztató. A med tizeseimet egyáltalán nem lőtték rongyá egy pillanat alatt gold lőszerrel és én személy szerint egyáltalán nem használtam gold lőszert ebben a módban, mert ha szembejött egy heavy akkor megkerültem kényelmesen és lőttem hátulról, közben pedig nem lőtt rongyá három arty és nyolc TD.

  A MEGOLDÁS NEM A LŐSZER MÓDOSÍTÁSA HANEM A PÁLYÁK NAGYSÁGÁBAN VAN SZERINTEM!!!

  Bedob a játék 15 db tier 10-es Mines pályába és nem lehet mozdulni sem. A CSapatok CSatája módban pedig ugyanazokon a pályákon 7 db tank játszott és kényelmesen elfértek.

  A legjobb a játéknak az lenne szerintem hogyha a 15 vs 15-ös random csaták pályáit 150%-kal nagyobbra fejlesztenék és az überkicsi pályák csak tier 6-ig lenne elérhető.

  Várjunk csak, hiszen van nagy csata a játékban ahol lényegesen nagyobb pályák vannak, de a wargamming úgy gondolta hogy játszanak rajta 30-an. OMG ez itt van elrontva, nem a lőszerben.

  várom a véleményeteket!


  UI: Én egyáltalán nem értem miért kell ennyire belenyúlni a techtree-k be!???
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Matt__Kirby · 5 hónapja
   Csak nekem tűnik fel, hogy hiába nő a sebzés ha nem tudsz átütni?
   Lehet 3000-es alfám is ha nem tudok beütni semmit?
   És az rng persze megbolondítja az egészet, tehát ha van egy gyenge pont amit esetleg/talán be tudsz ütni akkor sem találod el?
   Nem tudom, mi az ami nektek ebben tetszik.
   Oké, mehet a szemétbe az összes derpgun, akitől eddig rettegtél, de basz*hatjuk a többit is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Bhalangir
   • Moderátor
   · 5 hónapja
   AW-ben évek óta így van és sokkal jobban működik. Extra átütésért kevesebb sebzés. Mondjuk QB videója alapján még van mit csiszolni. A játék TC-ben azért volt más, mert 7v7 1 bázisos pályák voltak, ahol a flankelés elég határeset választás volt, jellemzően irány bázis 2 perc dara, nyer aki nyer. Volt akció, pörgés, ha szívtál is 2 perc alatt túl voltál rajta. Ha esetleg megpróbáltál racionalizálni, akkor a feladat pontgyűjtögetés volt, tehát az egységnyi idő alatt szerezhető legtöbb pont volt a cél, amihez az irány a bázis azt daráljuk le gyorsan volt a legjobb módszer, nem a pályán taktikai csatát vívni, mert 2x2perc vesztes csata pont annyi pontot ért, mint 4 perc kitaktikázott győzelem. A 7-0, 6-1, 5-2 csaták ugyanúgy voltak, csak nem tartottak annyi ideig. Ugyanakkor a pálya jó része gyakorlatilag nem volt használva. A 10v10 valamivel kompetetívebb játékot eredményezne, de a lényeg nem változna.

   És akkor megint ott vagyunk, hogy a többségében hobby játékos akar kompetitív módban menni, amihez nagyobb koncentráció, még jobb helyzetfelismerés és gyorsabb gondolkodás kell. Ráadásul égeti is a kreditet a többségnek, nem pénzgyüjtögetős üzemmód.

   A 15v15 ehhez képest sokkal statikusabb általában, ha már nagyon csökkentjük akkor én 12v12-ig tudnám elképzelni.

   A lőszer átalakítás meg kb. 2 éve meg kellett volna történjen, de csak eljutottunk idáig. Ha működni fog, akkor jobb lesz.


   Szerintem.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Atilla/Astolfo · 5 hónapja
    Bhalangir, igazad van a TC-ben rárohantunk a közös bázisra és lesz ami lesz. Viszont randomban nem csak közös bázis mód van, hanem támadás/védekezés, vagy kétbázisos klasszik stb, és 10-12 játékosra csökkentve a létszámot már pont optimális lenne a csatában a rohangálás és stagnálás arány.
    Ne feledjük, hogy a legtöbb pálya 2-3 haladási irányú, ha a (kevesebb létszámúban) mind az összes játékos egy helyre megy akkor találkozik pár ellenséggel és befoglalják az ellenfél bázisát, vagy visszafordulnak védeni, ha többel találkoznak akkor meg mehet a lassabb-óvatosabb stílus. MOST viszont a 15vs15-ben ha mindenki egy helyre megy akkor akármit csinálnak vesztettek, mindenhova kell ember. És míg én meg a szakasztársaim hárman tartunk egy oldalt (gyakran), addig tíz társ játékost darálnak be a másik haladási irányban, aztán bukott a csata.
    (Írhatok akár részletes elemzéseket is ilyen dolgokról, ha erre vevők vagytok)
    (Szinte) az összes maptaktikot és trükköt ismerem, de a winrate-em szar az ilyenek miatt.
    A Wargamming nyílván az új/tapasztalatlanabb játékosoknak kedvez, mert ők vannak többségben. A hobby játékosok és elit játékosok, pedig nyílván nincsenek annyian, de ez miatt kell újra rakni a techtree-t és egyszerűsíteni sokmindenen? NEM nem nem
    Csak megkéne értenie sok kezdő játékosnak, hogy a WOT NEM EGY OLYAN JÁTÉK AMIT LETÖLTESSZ mint egy márkátlan-nevesincs zombis játékot és mehetsz is aprítani, hanem EGY OLYAN JÁTÉK AMIT SOK IDŐ ALATT MEGTANULSZ JÁTSZANI. Erre nem leszel képes egy-két hét alatt. Ha a wargamming kezdő játékosoknak kedvez, akkor hibát követ el.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Varacskos · 5 hónapja
   Vagy a ht- ken a 2-es "varázsgomb" megnyomása után tünjön el a gyengeség, mert ugye a medek- lightok "gyengesége" az átütés, ha ht -ben nyomom meg akkor menjek előszöris össze med méretűre, énis tekerjek a maussal 60 -al és kellő agilitással persze, nőjjön meg az álcám meg a látótávom, és ugye a szóráskép is javuljon és a szűkülési idő is a dpm -el egyetemben, részemről így rendben. Ez semmit nem fog javítani a problémán, pl obj 430 u ugyanúgy fogja megenni a maust mint eddig, max+1 lövés lesz, az ő tornya meg kb mindennel IS átüthetelen szemből.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Atilla/Astolfo · 5 hónapja
    Jogos a felvetésed Varacskos, ha nő a normál lőszer sebzése, akkor innentől az összes "goldnoob" átváltozik "apnoob-bá". Megnő a magas alapátütésű tankokra a kereslet és azt arty-kra, aztán ennyi.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Atilla/Astolfo · 5 hónapja
   Megfordítva pedig, ha a fejlesztők nem akarnának a pályák újratervezésével bajlódni:
   A normál csaták játékoslétszámát kellene 66-70%-ra csökkenteni, azaz 10 vs 10 játékos maximum egy arty. Esetleg 11 vs 11 játékos maximum 2 arty. (de inkább a korábbi)
   ebben az esetben megszűnne a 3 arty álltani fóxusz, ahol az előrenyomuló HT második lánclővése után az artyk megeszik teljesen.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Karika
  • VIP
  • Kiképző
  · 5 hónapja
  Keringenek képek a neten arról, hogy az Obj 257-ből tier 10 reward tankot csinálnak. Vajon igaz lesz-e?
  https://i0.wp.com/thearmoredpatrol.com/wp-content/uploads/2020/02/u2qN-uJQQuk.jpg?ssl=1
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Aur1n · 5 hónapja
   Más a neve. A 257 után van egy betű, ami talán az orosz D.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt · 5 hónapja
   ez nem valami kínai szerveres történet? mert ott elvileg van 10es 257 prémiumtank,.Egyébként a kép érdekessége szerintem, hogy tier 9es 257 és a tier 10es 257 is látható rajta egyszerre. És ami nekem feltűnt a KV-1S ismét tier 6ban szerepel
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   PZoli
   • VIP
   · 5 hónapja
   Ott van a fában is, szóval ez egy másik tank lehet, de amúgy hajrá, mert ez is megvan.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Sezamme · 5 hónapja
   Ez is olyan mint a KV-85 helyzete. A napokkal ezelőtti képekről hiányzik, a szöveges fejlesztői tájékoztató szerint viszont nem érintett a változásban. Ki kell várni, biztosat nem lehet tudni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZoli
  • VIP
  · 5 hónapja
  A Tier VI-X es tankok speciálissá alakításával kapcsolatban kérdezném:
  1. Saját legénységgel lesznek használhatók vagy az átalakulás után olyanok lesznek, mint a reward/prém tankok, azaz, hogy típuskompatibilis legénységgel használhatók-e büntetlenül. Pl.: Wz5A legénysége jó lesz az átalakított 113-ba és így elég csak egy kínai nehéz legénység a két tankra?
  2. Az átalakítás után nem lesznek vásárolhatóak, mint a "gyűjtői kicsik"? Tehát ha valaki biztosan akar még valamelyikkel játszani, akkor mindenképpen meg kell őket venni a változtatás előtt?
  3. Ha kifejlesztem az egyik ilyen tankot és megveszem stockosan, de nem fejlesztem rajta ki a modulokat, nem is játszom vele egyáltalán (pl.: sherman firefly), akkor az átalakítás után kimaxolják nekem a modulokat és még a Challenger-t is? Mert ha elég stockosan, akkor XP-t lehet vele spórolni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   koffancs · 5 hónapja
   Video 8:06 - 8:30

   As for Tier VI to X vehicles, it's a different case.

   They are not being removed from the game,
   and you'll be able to get them in the future.
   How? We'll explain later.

   If you already have any of these vehicles,
   when the update is released, it will remain in your Garage.

   Moreover, it will be converted to a Special vehicle,
   and you'll get it in its top configuration.
   Even if you've not researched a single module for it yet.

   Szóval ha a garázsodban van a tank, akkor a frissítés után megkapod a "top config-ot".
   Speciális tank lesz mint a Super Hellcat.
   Viszont például a sherman jumbot nem tudod majd a stock toronnyal és a derp ágyúval használni.
   A gyűjtői tankoknál más a helyzet, ott megmaradnak a fejleszthető modulok tehát a hetzer-en használható lesz a derp ágyú (hetzer gonna hetz).

   A speciálissá váló Tier VI-X tankok nem lesznek megvásárolhatóak a frissítés után.
   Hogyan lehet majd őket megszerezni? Azt majd később magyarázzuk el -> Black Market, jól megérdemelt jutalmak.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PZoli
    • VIP
    · 5 hónapja
    Köszönöm a fordítást és magyarázatot. Tehát a jumbo-t nem tudod konfigurálni, mert fix-en a maxos modulokkal lesz. Ezt jó tudni.
    Ezek még nem a következő patch-ben jönnek ugye?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     koffancs · 5 hónapja
     Valószínűleg nem, a következő patch-ben szerintem csak a napi küldetések és session statisztika átalakítása jön.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Sezamme · 5 hónapja
   1. Speciális tank lesz, úgy fog működni, mint a reward tank, prém tank legénység szempontjából. Kompatibilis lesz másik legénység ugyanabból az osztályból.
   2. a patch után rögtön nem lesznek vásárolhatók, csak a 6-os alattiak. Ismerve azonban a Wargaminget egy idő után mindent meg lehet majd venni, ezüstért, bondért, goldért, valutáért.
   3. Úgy ahogy írod.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PZoli
    • VIP
    · 5 hónapja
    Köszönöm. Nem is baj, hogy nem ment el a kreditem a fekete piacon, így bőven lesz keretem ezen spec tankok kifejlesztésére és megvételére. A T62A és a 113 már ki van fejlesztve, de sosem vettem meg őket, mert nem volt hozzájuk legénységem, így viszont már kényelmesen beléjük tudom ültetni az erősebb legénységet is átképzés nélkül. Amúgy már jó ideje nem grindeltem semmit, de így most adott egy motivációt az AMX30 vonal kifejlesztésére (BC25t van, de itt is leginkább a legénység miatt nem húztam őket). Persze a kisebbeket is összeszedem, már amelyik még nincs kifejlesztve. Örülök ennek az "eventnek", hogy lesz egy kicsi cél, ami felé haladhatok. Több tankot is rewardosíthatnának.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     _MrX_ · 5 hónapja
     Remélem előtte megjeleneik egy részletes lista mit kell megvenni és abban is bízom, hogy a wg lesz olyan jófej és egy akciót dob minden tierre a módosítás előtt. 113, t62a nekem is kifejlesztve de mivel az obj140 meg a wz5a volt az elsődleges ezeket nem vettem volna meg. Talán így több kreditet költenek majd.... Kíváncsian várom a fejleményeket.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szaurusz · 5 hónapja
  És vajon mennyit fog változtatni ez a nem túl kreatív játékmenetben randomba? Mindig ugyanaz, a heavy ide a td oda light egy bokorba(ha valaki élelmes meg is blindolja a népszerű helyeket mostanába már egyre sűrűbben) ha nem arra mész amerre pár okosnak szerinte menned kell, mert esetleg megpróbálnál valami újjat (amit amúgy nem nagyon lehet) pittyogtat meg ugat(tudom le kell némitani de minden csatában ezzel foglalkozni hát... ) a pro beáll egy sarokra azt rángatja fel le a tankot hogy pattogj róla(persze eredményesen, de micsoda tankcsata az ahol egy ház sarkánál mindenketten percekig ugyanazt csináljátok, míg valakinek el nem fogy a türelme azt hibázik) de egy két üdítő kivétellel majdnem minden csata ugyanaz, ugyanaz a taktika ugyanazok a helyek... Team Clash most egy üdítő színfolt volt mert pörgött kilehetett prószálni azt amit randomba nem(de persze megint jött a pofázás meg a pingelgetés hogy mekkora szar vagy ha nem azt játszottad amit randomba? megtanultá,l ugat hiába nyertél hiába volt teljesen más a játékmód célja).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Kismacko33 · 5 hónapja
   Már 1 éve kikapcsoltam randomban a chat-et

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.