Jelenleg 716 vendég és 4 tag online

2017. október 10. 07:39

"The Grim Reaper", avagy "A Kaszás" (by Muerte92)

Írta:
Értékelés:
(19 szavazat)
11 hozzászólás

Talán ez az M48-as volt a legjobban felfegyverzett tank Vietnámban. A visszaemlékezést írta, és a képeket készítette Dave Decker:

1969 volt. A B35-ös sorszámú tank legénységi tagja voltam, aminek a beceneve “The Grim Reaper” volt. Az 1. Gyalogsági Osztályhoz tartozó hadműveleti vezetés 2/34-es páncélozott B századának 3. Szakaszában szolgáltam. Ez az M48A3-as volt valószínűleg a legjobban felfegyverzett tank Vietnámban.

Különféle gaztetteknek köszönhetően sikerült a legénységünknek több géppuskát és kézifegyvert szereznie, mint ami a hadszíntéren található bármelyik tankon volt. A 90 mm-es lövegen, az M73-as koax géppuskán és a tankhoz járó M2 HB .50-es kaliberű géppuskán kívül több, a legénység által használható fegyverrel szereltük fel a tankot. 1969-ben a 3. Hadtestben gyakori szokás volt a parancsnok .50-es géppuskáját egy gyalogsági tripodra felrakni, amit előtte a kupola tetejére hegesztettek. Ez megkönnyítette az újratöltést és rugalmasabb lett a célzás. Egy másik .50-es géppuska is felkerült egy tripodra, amit a töltő kibúvónyílása elé hegesztettek. (Néhány tankra a legénységük nem rakott semmit ebbe a pozícióba, míg mások egy szimpla M60-ast szereltek fel.) Még egy .50-es géppuska volt felszerelve egy módosított gyalogsági tripodra, ami a tank hátuljára, a lövegtámasz mellé volt hegesztve.

A mellékelt fotók egy másik elrendezést mutatnak, amin egy Cobra helikopterről származó 7.62mm-es Minigun foglalt helyet a töltő kibúvónyílása előtt. Tudtommal ez volt az első és egyetlen alkalom, amikor egy Minigunt ilyen célra használtak fel. A lőszerellátást egy módosított Koax lőszeres doboz szolgáltatta, amit a torony oldalára rögzítettünk. Ezt a Minigunt azonban egy dühös magas rangú tiszt elkobozta tőlünk egy esti támadás után, ami az általunk őrzött „Rome Plow” bulldózerek műveleti bázisának határán történt. A tornyon található poggyásztartóban volt egy M60-as egy hevederrel, egy M14E1 puska, egy M79-es gránátvető, pár M-16-os, néhány zsákmányolt AK-47-es, a kiosztott .45-ös kaliberű M3 géppisztolyaink, jelzőfények és rádiók. A legénységi tagok nagy részénél volt .45-ös kaliberű pisztoly is.

A tornyon látható a töltő és a parancsnok .50-es géppuskája

A képen a helikopterről megmentett 7.62mm-es Minigun látható a töltő kibúvónyílása előtt, mielőtt még meg lett parancsolva az eltávolítása

Ezen a képen a tank hátuljára, és a parancsnok kibúvónyílásánál felszerelt M2 HB .50-es kaliberű géppuskák láthatóak


Írta: Muerte92

Utoljára frissítve: 2017. október 10. 07:44
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  Minigun ide vagy oda ezt a háborút elvesztették, mert a fejeseknek nem volt elég tökük végigcsinálni....a hangos csőcselék már akkor is tette a dolgát...
  Így sok értelme nem volt...

  "Odaát vadászgépet vezethettem, tankot vezethettem, millió Dolláros technikákat bíztak rám...itt még az autómosóba se vesznek fel, kifutófiúnak!"
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tanthalus · 2 éve
  Látom sokaknak elindította a nosztalgialejátszót a "dühös magas rangú tiszt"...
  Figyelembe véve, hogy egy éjszakai támadás után történt, két esetben igencsak indokolt lehetett a tiszt dühe:
  1. Az a Minigun úgy lett "megmentve" a Cobra helikopterről, hogy az még a gép személyzetének kellett volna... Bár ez valószínűtlen, mert szerintem ez még ott és akkor is nettó hadbíróság lett volna.
  2. A valószínűbb, hogy az éjszakai támadás során inkább hátrány volt az M-134 Minigun, mert ennek nem villódzó torkolattüze van, hanem a nagy lőgyorsaság miatt folyamatosan világít lövés közben. Nagyban megkönnyítve az ellenséges megfigyelők számára a becélzását. Könnyű belegondolni, hogy minek könnyebb beazonosítani a pontos irányát és távolságát éjszaka egy csata hevében, néhány stroboszkópszerűen pár másodpercig villódzó fénynek (normál géppuskák), amikor egyszerre 5-10 helyen is felvillannak, vagy pedig közöttük egy, másodpercekig folyamatosan erős fénnyel világító fénynek (a Minigun)... Ha ennek köszönhetően a Vietkong tüzérség elkezdett pontosabban lőni, én is marha pipa lettem volna a tiszt helyében.

  Egyébként a gépágyú lehet, hogy egy Cobra helikopterről származik, de a rögzítése sokkal inkább egy Huey-ről, azok voltak nagy számban ilyenekkel felszerelve az oldallövészek számára, míg a Cobrák csak fix pilonon, vagy az orr alatti toronyban használták, fix beépítéssel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Theo · 2 éve
  [quote name="Robb_HUN"]"Ami kerek visszük, ami kocka gurítjuk!"[/quote]
  De csak míg le nem kopik gömbre, mert onnantól megint cipeljük.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz · 2 éve
  "Ami gömbölyű azt vinni, ami szögletes azt guritani, nem célszerű, de baromira katonás!" (ala MarkosNádas)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Matt__Kirby · 2 éve
  [quote]"dühös magas rangú tiszt" Szerintem ez megindokolja a dolgot. [/quote]

  A hadseregben - a világ bármelyikénél is - sok olyan tiszt szolgál, akik szentírása a szabályzat.
  Ezeket a tiszteket természetesen nem sokra tartották a katonák. Mivel a minigun erőteljesen ellentmond az előírásszerű fegyverzetnek ezért eltávolítatta, és nagyon nem érdekelte hogy amúgy hasznos e vagy sem.
  Ezért mondják a seregben:
  "Ami kerek visszük, ami kocka gurítjuk!"
  Ha bármelyik ilyen film is eszedbe jut, mindig van a hadnagy, aki szart sem tud, de iskolázott, valamint az őrmi, aki működteti a dolgokat.

  Szerintem erről lehetett szó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10 · 2 éve
  [quote name="Rylian"][quote name="treffhetes10"]Számomra nem derült, hogy miért kobozták el azt a Minigunt?[/quote]

  "dühös magas rangú tiszt" Szerintem ez megindokolja a dolgot. Biztos nem tartották be a szolgálati szabályzatotés nem rendeltetés szerűen használták a fegyvert. Legalábbis nem lepődnék meg, ha ez lett volna az oka.[/quote]

  És a többi nem volt gond? A képek alapján úgy tűnik alig fértek fel a tankra a sok plusz fegyvertől. :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 2 éve
  [quote name="Bélabá"][quote name="treffhetes10"]Számomra nem derült, hogy miért kobozták el azt a Minigunt?

  Szerintem magyar volt az a magas rangú tiszt... Idézek egytől : Minek maguknak az éjjellátó?! Az csak a hamis biztonságérzet képzetét nyújtja. Na ez lehetett a minigunnál is... ;-)[/quote]

  Talán saját ötletként akarta később eladni, csak túl hülye volt hozzá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rylian_Shina · 2 éve
  [quote name="treffhetes10"]Számomra nem derült, hogy miért kobozták el azt a Minigunt?[/quote]

  "dühös magas rangú tiszt" Szerintem ez megindokolja a dolgot. Biztos nem tartották be a szolgálati szabályzatotés nem rendeltetés szerűen használták a fegyvert. Legalábbis nem lepődnék meg, ha ez lett volna az oka.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.