Jelenleg 767 vendég és 2 tag online

2017. szeptember 5. 09:12

A Renegát: Kurt Knispel (by Bodzy)

Írta:
Értékelés:
(77 szavazat)
45 hozzászólás

A második világháború tankászainak említésekor sokaknak Wittmann vagy Carius neve ugrik be, míg a legtöbb igazolt győzelemmel rendelkező tankparancsnokról sokaknak nincs ismeretük.

Ő nem más, mint Kurt Knispel, akinek 168 igazolt győzelme volt, de sokak szerint ez a szám akár a 200-at is elérhette.

1921. szeptember 30.-án született szudétanémetként Csehszlovákiában Salisovban. Közepes testalkatú széles vállú hosszú hajú fiatal volt.

Kurt Knispel az első sorban, bal szélen

Gondtalan gyerekkora után 1940-ben jelentkezett a német fegyveres erőkhöz, azon belül is a páncélos csapatokhoz. Az alsó-sziléziai Saganban kapta meg a kiképzést a Pz.I. a Pz.II. és a Pz. IV. tankok irányítására. Kiképzése után június 11-én elfoglalta helyét egy Pz.IV-ben, ahol a töltőkezelő beosztást kapta meg. Gyors töltési és kiváló megfigyelői valamint célzó képességeivel azonnal kitűnik bajtársai közül. A Barbarossa hadművelet után több mint egy év folyamatos harc következett, számos hadszíntéren megfordult, Sztálingrádtól Leningrádig.

Páncélos pályafutása

1943 januárjának végén Pultlosba vezénylik és itt kapja meg a kiképzést a kor legerősebb tankjára, a Tigris I-re. Már ekkor 12 tank kilövése szerepel a neve mellett, de igazi tankász karrierje ekkor kezd még csak beindulni.

Az 503-as hadosztály emblémája

Alakulatát, az 503. nehézpáncélos osztályt 1942 májusában Neuruppinben állították fel. 1943 júliusában a híres kurszki csatában csak Ő 27 db T-34-est pusztított el 12 nap alatt, míg az 503-as hadosztály több mint 380 tankot és több mint 260 páncéltörő löveget semmisített meg. A Citadella-hadművelet sikertelensége után a német hadsereg megkezdte hosszú visszavonulását, amelyből a páncélos erőkre igen súlyos elhárító harcok nehezedtek. Egységével a korszun-sevcsenkoi katlannál folyó harcokban 500 ellenséges harckocsival és rohamlöveggel végeztek, míg saját végleges veszteségük 9, azaz kilenc darab harckocsi volt! Egyes adatok szerint a cserkaszi katlanban bekerített 50.000 emberből 35.000 tudott megmenekülni, köszönhetően a páncélos erők hősies ellenállásának. Több forrás is megemlíti, hogy egy T-34-est 3000 méter távolságból semmisített meg.

Mivel időközben a Harmadik Birodalom nyugati határait is támadás érte, alakulatát Normandiába vezényelték és részt vett a Caen körüli harcokban. Eme rövid kitérő után az 503-as hadosztályt visszavezényelték a keleti frontra, azon belül is Magyarországra. Ekkor már egy Királytigrist irányított, amellyel 1944. október 15-én a nyilas hatalom átvételekor erő demonstrációként Budapesten is megjelent.

1944. december 21-én az 503-asokat betagolták a Feldhernhalle hadosztályba, ekkortól schwere-Panzer-Abteilung Feldherrnhalle lett az elnevezése.

A német 503. nehézpáncélos osztály (később Feldherrnhalle nehézpáncélos osztály) a második világháború folyamán összesen 1.700 ellenséges páncélost semmisített meg. A harcok során az alakulat 252 Tiger I és II, illetve Pz.III harckocsit vesztett. Azonban a 252 elvesztett harckocsi majdnem felét (123 darabot) saját legénysége pusztított el és csak 113 darab volt az, amely ellenséges kilövés áldozata lett. Ez az eredmény 15:1-es győzelem:veszteség arányhoz vezetett, amely még az igen eredményes német páncélos csapatoknál is kiemelkedőnek számított.

Királytigris Budapesten 1944 októberében

Részt vett az Alföldi csatában, Mezőtúr, Cegléd és Törökszentmiklós térségében, ahol bátran vette fel a harcot a túlerővel szemben is. Egy alkalommal 24 közvetlen találatot jelentett a Királytigrisével. Egysége az 503-as hadosztály komoly szerepet kapott a Budapest felmentésére irányuló Konrad 3 hadműveletben. A magyarországi harcok után 1945-ben egységét átvezényelték Csehszlovákiába, ahol Nyitra térségében folytatták a védekező harcot. Otthonától alig 160 kilométerre Wostitz környékén kapott végzetes találatot, katonatársával együtt. Bár kórházba szállították, az európai háború vége előtt 10 nappal 1945. április 28-án az urbau-i tábori kórházban belehalt a csatamezőn szerzett sebesülésébe. Ekkor mindösszesen 24 éves volt.

A képen lévő 12 harckocsizóból csak 2 élte túl a háborút

Knispel az ember

Sok más katonával ellentétben Knispel nem volt a kitüntetések megszállottja, nem érdekelte és nem is szenvedett "torokfájástól" (ez egy német katonai szleng volt azokra, akik rajongtak a Lovagkeresztért).

Az, hogy eredményei ellenére mindvégig törzsőrmester maradt és a propaganda sem kapta fel, nem kis mértékben volt köszönhető konfliktusainak a náci hatalommal. Viselkedése merőben eltérő volt a megszokott náci ideológiától, ezt erősítette megjelenése is – hosszú haj, kecskeszakáll és hajlam a parancsmegtagadásra. Társait magasan a náci párt fölé helyezte és inkább azokkal törődött. Soha nem vett részt civilek elleni erőszakban, sőt egy alkalommal egy tisztet meg is támadott, amikor az az orosz hadifoglyokat bántalmazta. Ezek miatt sosem kapta meg a Lovagkeresztet, bár négyszer is felterjesztették rá.

Az Első Osztályú Vaskeresztet 50., míg ennek arany fokozatát 100. győzelme után kapta meg. 126. győzelme után csak a Német Aranykereszttel jutalmazták. Eredményei ugyan megóvták a büntetésektől, de így a jutalmakat sem kapta meg. Ugyanakkor ő volt az egyetlen nem hivatásos német páncélos parancsnok, akit egy Wehrmacht közleményben név szerint megemlítettek.

Rövid katonai pályafutása során volt töltőkezelő, irányzó és harckocsi parancsnok is. 168 igazolt győzelméből 42-t Tigris I és Tigris II parancsnokaként mondhatott magáénak. Eredményeit azóta sem tudta senki sem túlszárnyalni, sem megközelíteni.

Német tankászok sorrendje az igazolt kilövések száma alapján:

 1. Kurt Knispel: 168 igazolt kilövés
 2. Walter Schroif: 161 igazolt kilövés
 3. Otto Carius: 150+ igazolt kilövés
 4. Johannes (Hans) Bolter: 139+ igazolt kilövés
 5. Michael Wittmann: 138 igazolt kilövés

Aranykereszttel a tankon

2013-ban Csehországban, egy almafa ültetvényben 20 német katona sírját találták meg a történészek. A feltárt áldozatok között a tizenkettedik volt Kurt Knispel maradványa, amelyet végül a brno-i német katonai temetőben helyeztek örök nyugalomra.


Felhasznált források:

Utoljára frissítve: 2017. szeptember 6. 05:57
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  [quote name="project640"]
  tipikus? nem mondanám ... a film fényképezése, a komor hangulat, a sár, a napfény hiánya maximálisan kiemeli az átlagos filmek sorából!!!! .... [/quote]

  Annyi háborús filmet láttam már hogy nekem ez egy semmi volt....
  A megszálló/megszállt viszony, a fiatal vs veterán baka, a tapasztalt tiszt akire felnéznek, a tőlerő elleni mártír küzdelem stb....mind mind megjelenik más filmekben is és sokszor jobban is...A fényképezést, a hangulatot se emelném ki....nem tudom, nekem ez átlag.

  -A tank (Háborús fenevad)
  -Szahara (1995)
  -Ryan közlegény megmentése
  -Katonák voltunk
  -A fegyverek szava
  -Ellenség a Kapuknál
  -A breszti erőd (2010)

  stb.
  Mind-mind bemutatja azokat a szituációkat, helyzeteket amit felsoroltál és jobb filmek mint ez....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  project640 · 2 éve
  [quote name="bodzy"]például az orosz "tankászokról" én alig találtam valamit számomra értelmezhetetlen nyelven (orosz 12 évig tanultam semmit nem tudok belőle) talán mert nem sokan voltak? bedarálta őket a háború????[/quote]
  igy van ... pedig kizárt dolog, hogy nem volt! ... ismerjük az orosz ászokat, mesterlövészeket, nő pilótákat, stb .... az oroszok igenis büszkék voltak a személyes bátorságra, azt terjesztették, 'reklámozták' .... a kezdeti sokkból, még maga Sztálin is rájött, hogy csak úgy tudnak kievickélni, ha változtatnak a dolgokon!!! ... a régi cári gárdamegnevezést visszzavezették, a katonákat kitüntették, a katonalapokban írtak róluk, növelték a bajtársiasság eszméjét, engedték a vallási jelképeket .... szóval a sztálini terror engedett, mert rájöttek, hogy azzal nem nyernek háborút .... a történelem iróniája, hogy 45 után ment minden tovább :-( .... a vörös hadsereg testileg és lelkileg megnyomorított katonáit 'elrejtették' távoli szibériai települések rehab-helyeire, a felszabadított fogolytáborok szovjet 'lakói' mentek a gulágra, stb.....
  nem tudom elképzelni, hogy mondjuk ne lettek volna IS-2-es tank ászok!!! .... azért az IS-2-eseket nem lőtték ki a németek sem 100 számra, vagy egy ISU-122 .... emlékszem egy német katona visszaemlékezésére, aki Bécsnél szemtanúja volt, amikor egy párduc harckocsit egy SU-152-es alig 100 méterről lőtt meg; a Párduc tornya 10 métert repült a belső robbanástól

  [quote name="YelloWarrior"]
  A Fury meg tipikus amcsi 'hero movie'....egyszernézős semmi, ha nem lenne a tankos jelenet, meg bredpitty, ennyire se lenne említhető.[/quote]
  tipikus? nem mondanám ... a film fényképezése, a komor hangulat, a sár, a napfény hiánya maximálisan kiemeli az átlagos filmek sorából!!!! .... a városi jelenet a német családnál, a tank működésének tesközelből mutatása ugyancsak egyedülálló ... az SS igazi természetére való utalás (akasztott német civilek, ostoba, buta, fanatikus ellenállásuk) .... a háborúba való belefáradás, a német fogoly agyonlövetése .... ezek mind jók, és ezt nem árnyékolja be a film végi 'hero' bugyutaság
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  • Kiképző
  · 2 éve
  Na készül a következő és annyit elárulok nem Carius lesz az ! ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  atis123Juve · 2 éve
  [quote name="bodzy"]például az orosz "tankászokról" én alig találtam valamit számomra értelmezhetetlen nyelven (orosz 12 évig tanultam semmit nem tudok belőle) talán mert nem sokan voltak? bedarálta őket a háború????[/quote]
  Olvastam valami olyan statisztikát, nem tudom, hogy a T-34-esekre igaz-e csak, de azokra biztosan, hogy a teljes harckocsizó legénység 4-szer!!!!!! cserélődött ki a háború alatt. Egyértelmű, hogy csak ugyanolyan alaktrészek voltak a tankhoz, minta görgő, vagy a lánc. Meg ahogy írták előttem is Tigrissel könnyű volt.

  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Tigris teljesen jó tank a játékban...[/quote]

  Egyértelműen. Ilyen HP, meg tűzgyorsaság+átütés+pontosság kombóval brutális. Vissza is vettem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bogehu · 2 éve
  [quote name="bodzy"]például az orosz "tankászokról" én alig találtam valamit számomra értelmezhetetlen nyelven (orosz 12 évig tanultam semmit nem tudok belőle) talán mert nem sokan voltak? bedarálta őket a háború????[/quote]

  "This aces list of world war II is incompleted, because in Red army almost weren't statistics about personal victories of a tankers. "

  http://wio.ru/tank/ww2aces.htm
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  [quote name="bodzy"]például az orosz "tankászokról" én alig találtam valamit számomra értelmezhetetlen nyelven (orosz 12 évig tanultam semmit nem tudok belőle) talán mert nem sokan voltak? bedarálta őket a háború????[/quote]

  Szerintem a német propaganda jobban ráállt a tankász sztorira, a mennyiséget e téren is pótolni kellett a minőséggel...
  Ahogy utána néztem annyi ellenséges harckocsit, üteget stb senki nem lőtt ki egyénileg (legénységként) mint a németek...

  Na meg egy Tigerrel azért könnyebb volt tankászt csinálni Shermanek meg Matildák ellen :P


  https://bashny.net/t/en/123076

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%B2,_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87_(%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Lavrinenko

  Ezt is érdemes lehet átrágni van egy csomó név, meg talán sztori orosz részről ami érdekes lehet:

  http://lib.rus.ec/b/494551/read
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  • Kiképző
  · 2 éve
  például az orosz "tankászokról" én alig találtam valamit számomra értelmezhetetlen nyelven (orosz 12 évig tanultam semmit nem tudok belőle) talán mert nem sokan voltak? bedarálta őket a háború????
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 2 éve
  [quote name="project640"][quote name="bodzy"]ok ! ;-)[/quote]
  ....." elég világos képet kapunk egy amerikai, angol, német oldalról ..., de orosz oldalról valahogy hiányzik az a tiszta, őszinte megismerési akarat!...........[/quote]

  Az angolszáz meg az orosz más kultúra ugye, a nyugatiak nyertek, "legyőzték a gaz nácikat"...pont, innentől kezdve náluk bármi kritika, szembenézés jöhet, a lényeg úgy is ennyi....
  Az oroszoknál viszont létkérdés hogy ők a jók és csak a jók.....akik nyertek, sőt a létükért folytatott harcban felülkerekedtek....bármi kritika, feltárás, szembenézés a nemzeti nagyság, öntudat elleni támadás...
  Nem csak akkor, most is....lásd pl a Molotov–Ribbentrop-paktumról és a háború kitörésének okairól a mai! orosz álláspontot.

  A Fury meg tipikus amcsi 'hero movie'....egyszernézős semmi, ha nem lenne a tankos jelenet, meg bredpitty, ennyire se lenne említhető.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.