Jelenleg

25
látogatónk van

2014. november 3. 09:00

Pz.Kpfw. 38H 735 (f) - Elemzés

(22 szavazat)
12 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

3,7 cm SA 38 L/34, a kor francia tankjainak standard lövege némi német praktikával megbolondítva. Első ránézésre nem tűnik túl nagy durranásnak ez a cső, de ha összehasonlítjuk az eredeti Hotchkiss H35-el, akkor egyértelmű, hogy itt már valami nagyon csúnya dolog van születőben.

A legfőbb különbség a páncélátütés, a 38H-n 41 mm páncéltörővel és 64 mm arannyal, ami ezen a szinten abszolút rendben van, aranyat csak bizonyos Tier III tankok igényelnek. Ugyanez a H35-ön 34 mm páncéltörővel, ami már saját szintjén is sokszor szenvedős, viszont az arany 67 mm, ami némileg kompenzálja a sima lőszer puhaságát.

Másik nagy különbség a pontosság, 38H-n 0.4 m, ami ezen a szinten elég jónak mondható pláne az 1.71 sec-es célzásidővel, a H35-ön ugyanez 0.48 m, 2 sec célzással. Ez utóbbi már igen kényelmetlen, pláne az alacsony páncélátütéssel. Szerencsére a német tesónak nem kell ilyesmivel foglalkoznia, az ő 3,7 cm-ese egy igazi mesterlövész puska a francia mellett.

Gondolná az ember, ha ennyivel jobb a német vas, akkor valami hátulütőnek csak lennie kéne lassan. A poén, hogy nincs, pont ellenkezőleg, a tűzgyorsaság teszi fel a habot a tortára, a 38H-n a töltésidő 2,29 sec, míg a H35-ön 2.6 sec. A különbség nem tűnik nagynak, de ha átmész cséphadaró üzemmódba, ahol csak jönnek az ellenfelek hullámai, igenis számít az -0.3 sec.

A gyors újratöltés egy 40-es alfával párosul, ami brutálisan jó DPM-et biztosít ezen a szinten, amit meglátsz, azt széttéped... Igazából félni semmitől nem kell, pláne ha meglátod majd magának a tanknak a statjait.

Torony

Papíron 40 mm-es páncélzat minden oldalon, ami mint már megszokhattuk nem az effektív vastagságot jelöli. A 38H-ról tudni kell, hogy ezen a tankon nincs egy tenyérnyi rész sem, ami ne lenne legalább egy minimális szinten döntött, így a vastagság is szinte mindig magasabb, mint a papíron leírt érték.

Mit jelent ez számokban? A torony maga többnyire 45 mm-es effektív páncéllal rendelkezik, egy kis részt, a torony elején lévő figyelő nyílást és az ennek helyet adó ajtót kivéve, ami 40 mm-es védelmet biztosít.

Magyarra lefordítva ez egy nagyon jól védett tank ezen a szinten, ahol az átlag páncélátütés 35-40 környékén mozog, biztos célzás, szerencse, vagy arany lőszer nélkül nem kell attól tartanunk, hogy az ellenfél lövései HP veszteséggel járnak majd.

Itt pedig elérkeztünk, az egyik részhez, amiben a 38H gyengébb a testvérénél, mégpedig a csőlehajlás. A francia -10°-jával szemben a német „csupán” -8°-kal rendelkezik, ami még mindig nagyon jónak számít, gondot nem fog okozni.

Még egy dolog, amiben ráver a 38H a 35H-ra, az a látótávolság. 330 m szemben 300-zal, nem tűnik soknak, de ezen a szinten, ahol minden tank a hegesztőpajzsos vakond kategóriájában mozog, igenis sokat számít 30 méter, pláne ha még ráteszel egy optikát az extra 10%-ért, akkor máris jobban néz ki az a 360 méter, amivel bármit előbb látsz, meg mint ők téged.

Halkan megjegyezném egyébként, hogy a maga 330-as látótávjával a legjobb ezen a szinten már így is...

Egy másik nagy előnye még a 35H-val szemben a toronyforgás, 47°/sec vs 24°/sec, ami baráti számítással a kétszerese a francia testvérének. Brutálisan gyorsan képes kapkodni a fejét, amit egy ennyire jól páncélozott tanktól nem várna el az ember, igen meglepő tud lenni, mikor le akarja forogni az ember és nem bír vele.

Felépítmény

Mielőtt bármit írnék, hadd osszam meg a tank egyik ragadvány nevét: Micro Maus. Ezután van még kérdés? Szerintem elég élesen előrevetíti, hogy mit várhatunk el ettől a kis buldózertől.

A páncél papíron 40 mm minden oldalon, de mint a tornyon, ezen sincs egy tenyérnyi döntetlen felület sem, amit átlőni gyakorlatilag semmi nem fog, hacsak nem kapja el valami fura szögben a páncélt. Egyetlen rés van csupán a pajzson, mégpedig a sofőrnyílás a maga 34 mm-es vastagságával, viszont beforgatva még ez is képes sok tanknak fejtörést okozni.

Mint a nagy testvér a Maus, a 38H is brutális módon képes összeszedni a pofonokat a maga 160 HP-jával nem tűnik egy veszedelmes ellenfélnek, de nem ritka a csatánként bekapott 6-700 potenciális sebzés sem.

Az egyelten gyengesége a csupán két fős legénység. Elsőnek nem gondolná az ember, de meglepően gyakoriak a „szellemtank” jelenségek. Például mikor egy T18 sikeresen beküldi a HE-t a sofőrnyíláson. Mondanom sem kell, igen frusztráló tud lenni, mikor 50-60 bekapott sebzéssel be kell fejezned a csatát, mert a legénység jobblétre szenderült.

Még két dolog, amit érdemes megemlíteni ezzel a tankkal kapcsolatban. Az egyik a rádió, ami 525 méterig segít belátni a térképet, ez pedig a 2. legjobb érték ezen a szinten. Hála ennek mindig tudni fogjuk, hogy mi történik a pályán, sohasem leszünk vakságra kárhoztatva, hogy csak a piros csíkot lássuk felfele menni, miközben az ellenfelek éppen foglalják a bázist.

A másik dolog pedig az álca, alapjáraton egy ennyire jól páncélozott és felfegyverzett tanknál az ember nem gondolná, hogy különösebben jól is rejtőzködik, de mint a predátornál megtanulhattuk ez a három dolog nem teljesen idegen egymástól. Olyannyira, hogy ez a tank már-már nevetségesen jól el lett látva ezen a téren is, ha az ember érez magában egy kis perverziót, akár még passzív felderítést is végezhet vele, bár minek, ha szimplán tarkólövéssel kivégzel bárkit, aki csak szembejön?

Felfüggesztés

Egy újabb olyan rész, aminek a felturbózásával a német mérnökök igencsak belenyúltak a lecsóba.

A tank forgási sebessége 40°/sec szemben a testvére 34°/sec-ével. Fogalmazzunk úgy, hogy a toronyforgással fasírtban a 38H-t nem lehetséges kijátszani, ez valószínűleg még egy gokart versenyzőnek is jócskán feladná a leckét.

Továbbá ott van még a talajellenállás, ami szintén egész jól el lett találva. Nem tudom a németek mit kentek a láncokra, de ezzel biztos még salakon is lehetne nyáron szánkózni... ez különösen nehéz terepen jön elő, ahol szinte úgy mozog, mint a H35 városban.

Motor

A másik dolog, amiben a 38H alulmarad a testvérével szemben a csőlehajláson kívül, az a motor... vagyis gondolná az ember józan paraszti ésszel, hogy 75 LE gyengébb mobilitást tesz lehetővé, mint 82, de a World of Tanks furcsa párhuzamos világában ez nem feltétlenül van így. Egészen pontosan azért, mert a 38H szimplán magasabb végsebességre képes, ami 37 km/h a francia tesó 27 km/h-jával szemben, ez pedig pont arra elég, hogy röhögve otthagyja a H35-öt. Nem tudom ezt a németek hogy oldották meg, valószínűleg egy filctollal behúztak még egy rubrikát a sebességmérő órára, de a lényeg, hogy működik. A TogII várja őket szeretettel.

Sajnos a 37 km/h viszont csak papíron létezik, ennek eléréséhez nagyon ideális körülmények szükségeltetnek, a reális érték inkább 30 km/h körül mozog egy átlagos terepen (Ugyanez H35-nél 22-25 körül mozog).

Nem egy kapkodó idegbeteg, de ha nem habozol túl sokat a haladási irány felől, akkor odaérsz, szinte bárhová ahova szeretnél.

Ajánlott játékstílus

Emlékeztek még a „No, megállj csak!” azon részére, mikor a farkas beszabadul a tyúkok közé a kombájnnal? Nos, kb. ugyanez, csak kombájn helyett Micro Maus, a tyúkok helyett pedig kilőtt tankok hullái szépen halmokba rendeződve...

Ha még a fenti szóáradatból nem jött volna át, akkor most leírom: ez a tank egy szörnyeteg... ha lennének insták a WoT-ban, akkor az egyik végén tuti, hogy ő figyelne. 

Ha ezzel a buldózerrel akarsz játszani, akkor nincs is igazán más dolgod, mint megnyomni az „tripla R”-t és szedni csokorba az ellenfelet. Saját szintjén eddig igazából csak a HE-t előszeretettel használó tankok az ellenfelei, ők is csak azért, mert szépen lassan lecsipegetik a HP-dat, miközben amúgy is 5-6 tankkal viaskodol egyszerre.

Újabban viszont megjelentek a nagy pennel rendelkező japán és brit tankok, akiket már nem érdemes mellel levenni, mint mondjuk a francia vagy német társaikat. Itt előjön a sidescrape és a páncél döntögetése, így ők sem okoznak különösebb fejtörést.

A kocka viszont hamar fordul, ha felkerülsz Tier III-ba, ami egyébként a maximum, amit az MM adni tud.

Itt a buldózerből hamar egy lassú támogató tank lesz, mivel itt már szinte mindenkinek 50 mm feletti átütése van, amit a 38H igen kevéssé honorál. Ilyenkor jön jól az egyébként kiemelkedően jó álcázás, így sunnyogva tudjuk kihasználni az egyébként magas DPM-et és szitává lőni bárkit, aki a meccsünket próbálná elorozni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Mivel nincs túl nagy választék így nem is kell sokat agyalni azon, hogy mit rakunk rá. Optika, Szerszámos láda és Ventilátor vagy a már említett HE spamelő tankok leküzdésére Repeszpáncél, ha nem sajnáljuk, hogy odaadjuk a mobilitásunkat a H35-nek.

Ajánlott fogyóeszközök

Nagy javítókészlet, Nagy elsősegélycsomag, Automata tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel a legénység csupán két főből áll viszonylag kicsi a választék, de ugyanezen okból elég gyorsan is pörög rajtuk az XP. Első körben én 6. érzék és javítás kombót ajánlanék, később a parancsnokra mehet a javítás párja, a sofőrre pedig sima utazás.

Átlagos bevétel

5-10k tiszta bevétel körül érdemes kalkulálni, mivel a javítási és lőszer költség nagyon elenyésző (14/db), így szinte nincsenek is kiadásaink és hacsak nem találjuk magunkat szembe T18 hordákkal (Sic!) nem kell egyetlen aranyat sem ellőnünk. Változik a helyzet Tier III-ban, ahol viszont már erősen rá vagyunk utalva a nemesfémre, szerencsére ennek az ára sem túl magas, csupán 800/lövedék, így ha nem ész nélkül szórod szerte széjjel, akkor nem fogsz negatívba menni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • OP2
  • Brutálisan hatékony páncélzat és ágyú.
  • Meglepően jó álcázás, látótáv és rádió hatótáv.
  • Eszméletlenül FUN.

Hátrányai

  • Komótos mozgás.
  • Csak különleges ajánlatok keretében kapható.
  • A két fős legénység miatt igen fájdalmas ha valamelyikőjük megsérül, különösen a parancsnok.

Kiknek ajánlott

Pedomaciknak, fogadó bizottsági tagoknak, avagy hogyan vegyük el egy új játékos kedvét a WoT-tól egyetlen meccs alatt. Tényleg felbecsülhetetlen élmény, mikor jön szembe veled egy ilyen az első 100 csatád alatt és mint a szűzlány esete a tamponnal: „Akkor ezt most hova tegyem?”

Ha Németországban jártok, fokozottan figyeljetek az értékeitekre, mert egy igencsak enyveskezű népről beszélünk. Ami nincs leláncolva vagy a földbe betonozva annak igen hamar lába kél, különösen igaz ez a tankokra, amik előszeretettel landolnak a bugazsákban. Ilyenkor pedig érkezik Xzibit Obergruppenführer, aki olyan szinten felpimpeli ezeket a verdákat, hogy még a tervezőjük se ismerne rájuk később. Egy kis textil ott, egy kis elektronika amott, na meg persze a 22’-os plazmatévé a napfénytető helyén és máris kész a játék egyik legjobb prémium tankja...

Ha az OP-ságnak lenne mértékegysége, akkor az a „Hotchkiss” lenne. Első ránézésre nem tűnhet annak, de ez a tank egyszerűen brutális a maga szintjén. Persze ehhez nagyban hozzájárul a Tier II-ben lófráló kezdő játékosok tapasztalatlansága, akik éppen hogy csak túl vannak a kézfogáson a játékkal és még nem ismernek olyan dolgokat, mint a gyenge pontok. Talán túlzásnak tűnhet, de 38H-val garantált legalább minden 2. körben egy Top Gun, de nem ritkák a 10 feletti fragek sem, az ehhez elengedhetetlenül társuló 1k körüli sebzéssel, ami valljuk be nem rossz ezen a szinten. Viszont e tank legfőbb érdeme már a múlté, mégpedig a statpaddolási potenciálja, ami miatt annyi hódolója volt még az efficitency korszakban. Az új WN8 formula bevezetésével viszont olyan magasra tették a lécet, hogy azt stabilan átugrani tényleg csak a kiemelkedően jó játékosok tudják.

Ahogy viszont felkerül Tier III-ba, kissé felcserélődnek a szerepkiosztások. Hulk-ból átalakul egy túlsúlyos kisfiúvá, akit mindenki bántani akar. Itt marad a támogató szerep, szerencsére az ágyúja elég jó ahhoz, hogy bármit szitává lőjön pillanatok alatt, csak itt ezt a tüzet már képesek viszonozni is.

Igazi ellenfelei a HE-t lövöldöző derp ágyúk, különösen a T18, M3 Medium, T-46. Ez utóbbi akár képes agyoncsapni egyetlen lövésből, szerencsére a célzásidőnk sokkal jobb, így nem okoz különösebb problémát kijátszani ezeket sem.

Játékélményét tekintve az egyik legszórakoztatóbb járgány az egész játékban, mikor beleülsz ebbe a kis csúfságba, tényleg érezheted hogy milyen is egy igazi tank, aki tör előre rendíthetetlenül és a sárba tipor bárkit, aki az útjába áll.

Sajnos, mint oly sok OP prémium tankot, őt is elérte a sorsa, szerencsére nem nerf formájában, csupán azzal, hogy visszahívott termékként lekerült a boltok polcairól, így hozzájutni igen problémás, leginkább csak különleges ajánlatok alkalmával van rá lehetőség, mint amilyen legutóbb a Makettvilag.hu oldalon volt, ahol is egy bármilyen megvásárolt makett mellé automatikusan kaptál egy ilyen kis csodát.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:30

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 8 éve
    Kedvencem a H35, a 25mm-s ágyúval. . Jelenleg 1,66-al tölt 27 a sebzése , a 37-mm t nem használom. A 25mm-s a T18-t szemből viszi arannyal. Ez ennél jobban mozog, fordul.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nikolaj47
    • Tankos
    · 9 éve
    Pont az irásod kapcsán kaptam kedvet a tankhoz. Elő is vettem! Aztán egy BT-2-es el is vette a kedvem tőle. Simán körbe autózott és menetből ott lőt át ahol nem akart! Régebben tényleg ütős kis tank volt! De mostanában nagyon nem jó! Régen simán kiálltam vele 4-5 tank ellen 1-2-es szinten. Csak a t18 elől kellett elbújnom! Most inkább mindenki elől. :-x
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    OdinHUN
    • Tank elemző
    · 9 éve
    Igazából a legtöbb tank ezen a szinten már rendelkezik 35+ pennel, azzal be tudnák ütni gyenge ponton, de a kezdők általában auto aim & durr bele a közepébe stílusban tolják. Közben pedig a 38H is mozog, meg tunkolja őket ezerrel, ilyenkor meg a 2-3 skilles legénység dolgozik, nincs az az isten, hogy "mejjel" levegyék.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nikolaj47
    • Tankos
    · 9 éve
    Szia! " Saját szintjén eddig igazából csak a HE-t előszeretettel használó tankok az ellenfelei, ők is csak azért, mert szépen lassan lecsipegetik a HP-dat, miközben amúgy is 5-6 tankkal viaskodol egyszerre." Itt valamit elnéztél. mert ha csak a szovjet oldalt nézem, akkor is az összes 2-es tank átlövi arany nélkül ,is a páncélját!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    OdinHUN
    • Tank elemző
    · 9 éve
    [quote name="Hun_Mercenary"]Köszi OdinHUN, régóta vártam ezt az elemzést.
    Pz. II. J-ről esetleg nem írsz valamikor? :-)[/quote]
    Ha minden igaz akkor jövőhéten már lesz gépem, akkor elkezdem piszkálgatni Kacsát, hogy nem-e adná kölcsön vagy 15-20 körre.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    veteo
    • Tankos
    · 9 éve
    http://wotreplays.eu/site/758553#
    http://youtu.be/PE3BKJF9zWM?list=UUhFGOTAFL1X_1vjrHdI6LPA
    Ez magáért beszél, 2 perc után kezdődik az irtás.
    Mocskosul OP jó kezekben. Néha még nekem is sikerül vele
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bendike00
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="Balazs2001"]Amúgy a minimaus a németek által elfoglalt framcia H39[/quote]
    framcia??
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Balazs2001
    • Tankos
    · 9 éve
    Amúgy a minimaus a németek által elfoglalt framcia H39
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ,setelekot, · 9 éve
    Kell egy ilyen tank. Csak, hogy?

    pz 35 és a 40 már megvan, de ezt képtelen vagyok megszerezni. A h 35-tel szétnerfelek mindenkit... akkor ez? Már 1.5 éve keresem a lehetőséget! (volt, hogy elszalasztottam ). Jó leírás!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    K1llMask
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="GAgyiXyXy"]Kedvet is kaptam hozzá, hogy leporoljam és menjek vele pár karikát [/quote]

    Osztom a véleményed énis leporolom :P
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.