Jelenleg

25
látogatónk van

2015. máj. 5. 12:40

M10 Wolverine - Elemzés

Írta:
(6 szavazat)
1 hozzászólás

Háttér

Az M10 Wolverine (eredeti nevén „3- Inch Gun Motor Carriage – M10”, a Wolverine nevet a britek adták neki) egy USA által gyártott páncélvadász volt, amit az M4 alvázára építettek. Ez volt az amerikaiak által legnagyobb számban legyártott tankvadász a II. Világháborúban, ami ötvözte a tankelhárító fegyverzetet egy forgatható toronnyal. Annak ellenére, hogy megjelentek fejlettebb példányok is, ez a variáns sokáig szolgálatban maradt.

Az elemzés egyes helyein összehasonlítom a Wolverine tulajdonságait a T67 tulajdonságaival, hogy lássuk miben különbözik a két TD egymástól és mik az előnyei.

Paraméterek

Ágyú

Kétféle ágyút lehet itt megemlíteni, a 76 mm M1A2 és 105 mm AT M4 lövegeket. A két ágyú más-más játékstílust követel, és mivel a 76 mm-es sokkal jobban használható a járművön, a 105 mm-esről csak annyit mondok, hogy kizárólag közelre effektív, távolra a pontatlansága és a lövedék repülési ideje miatt nem hatásos.

Nos akkor nézzük a kis löveget, az M1A2-est. Átütése 128/177/38 mm 115/115/185 HP alfa sebzés mellett. Ez az átütés az ötös szintű TD-k között a legalacsonyabbak közé tartozik a T67-tel együtt (csak az AT 2 tud vékonyabb páncélt, 110 mm-t átütni), így páran úgy gondolhatják, az nem is igazi TD. Nekik elmondom, hogy igenis jól használható a löveg a tankon, csak nagyon páncélozott vagy távoli célpontok ellen kellhet betölteni az APCR-t (tehát a Tigrist szemből viszi mint a vajat, távolra a nagy átütés büntetés miatt már sajnos nem feltétlenül).

A pontosság 0,38 m/100m, ami egy eléggé emészthető érték, hiszen távolra is egész pontos, szemben a T67-tel, aminek 0,41. A rejtett statjai a lövegnek átlag felettiek, vagyis nem ugrik szét nagyon a célzókör mozgás közben, illetve, emiatt és az 1,7 sec célzási időnek köszönhetően gyorsan be is szűkül megállás után.

Lőgyorsasága papíron 18,75 lövés/perc, én egy egyszerű töltésgyorsítóval 2,76 mp-re vittem le a töltési időt, ami már rendkívül jó, nagyjából olyan, mint két szinttel feljebb az E 25 lövege, hiszen mindkettő csak úgy okádja magából a skúlót.

Lőszerkapacitása 54 töltény, amit nekem mindösszesen egyszer sikerült mind ellőnöm, körülbelül 2300 sebzést kiosztva (sajnos jó pár mellé is ment), viszont eredendően nem kell attól tartanod, hogy elfogynak, mivel szinte lehetetlen olyan szituációt teremteni, ahol van lehetőséged 54-et lőni. A lőszerek ára egyébként 96/2800/68 kredit, ez teljesen normális, bár az APCR egy picit lehetne olcsóbb 115-ös sebzéshez.

A lőszerkiosztás nálam 39/10/5, a robbanók a pár papír célpont ellen vannak nálam betöltve és igen, nincs szükségem 10-nél több prémium lőszerre. Ez a lőszermennyiség szintén előnyös a T67-hez képest, az ugyanis csak 45 darabot tud magával vinni.

Csőlehajlás -10/+30 fok, mindkét érték rendkívül jó, nagyszerűen lehet vele tornyozni, annak ellenére, hogy van egy buktatója (erről lejjebb).

Torony

Páncélzata 57/25/25 mm, ezt szemből teljesen lefedi a lövegpajzs, viszont hatalmas hátránya, hogy szemből látszik az oldala, amit a 75 mm-es vagy nagyobb kaliberű lövegek azonnal overmatchelnek és átütnek, még egy köpőcsővel is. Igazi hátránya a toronynak a T67 tornyához képest a mérete, mivel mindkettőt könnyen átviszik. Forgási sebesség 16 fok/mp, ami amolyan TD-s, nagyon lassú, de legalább van tornyunk. Grindelésnél szerencsére nem kell prioritásba helyezni a torony fejlesztését, mivel az összes löveg rámegy az alap toronyra is, viszont sajnos a lánc a torony előtt kell hogy legyen a sorban, mert a fejlesztett nem megy fel az alap láncra.

Felépítmény

Kábé, mint egy cipősdoboz, ahhoz tudnám hasonlítani. 51/19/25 mm-es páncéllal rendelkezik és tovább viszi a torony azon problémáját, hogy overmatchelik az oldalát, viszont itt már az 57 mm-es ágyúk is képesek erre. Szemből a lemez meg van döntve ugyan, de így is mindössze 60 mm, bár az alsó lemez meglepő módon 114 mm-t kapott, ráadásul piszok jól van döntve néhol, így itt a 114-től egészen auto-pattanóig mindent találsz. Ez az a terület, ahol néha tapasztalhatsz érdekes lepattanókat és néha én is csodálkoztam hetes tankban ülve, hogy hogy a fenébe nem ütöttem át. Hát ezért. A T67 ehhez képest szemből is papír (25 mm) és nincs is ennyire döntve, ezért azt HE-vel is simán be lehet lőni, bár igaz, hogy a T67 addig van előnyben, amíg nem látják. A látótáv eszméletlen jó 370 méter, ami önmagában is kiemelkedő, de amióta nerfelték a TD-k látótávját, ez lett az ötös szint réme, mivel ehhez nem nyúltak. A T67-nek 340 méter, ám a nerf előtt neki is 370 volt. Ennek okán ha nincsenek könnyű tankok és ötös meccsben vagy, akkor egyfajta spotter is lehetsz, ahol csak arra kell vigyáznod, hogy mindig legyen fedezék mögötted.

Rádiója egy SCR 506, 625 méteres hatósugárral, ez a rádió ismerős lehet sok kisebb szintű amerikai tankról.

Felfüggesztés

30 fokot fordul másodpercenként, ami egész kellemes egy tankvadásznál. Sajnos ha a tornyot fejleszteni akarod, akkor előbb a láncot kell kifarmolnod, mert az alap lánc nem bírja el a jobb tornyot (igaz, nem lesz páncélozottabb, csak kapsz 20 HP-t és csökken a fordulása 1 fokkal). A lánc egész könnyen törik lövéstől, eséstől már nem annyira (csak nagy esésnél, de ott már úgyis mindegy). Itt nincs különösebb okom hasonlítgatni a T67-tel, ugyanazt tudják a láncaik.

Motor

Egy 420 lóerős GMC 6046, ami 48 km/h-ra képes felgyorsítani ezt a gépet, amit nem ér el valami hamar, mivel TD-ről beszélünk, illetve a rivális T67 sokkal mobilabb az M10-nél, de mi tudjuk, hogy annyi előnye van jelenleg a Wolverine-nek a T67-tel szemben, hogy ez minket nem izgat :D

Sajnos szemből érkező találatokra (kiváltképp az alsó lemeznél) szeret sárgára sérülni, pirosra nálam nagyon ritkán sérült. Gyulladási esélye 15%, ami rendkívül jó az amcsik között, mert ott majdnem minden motornak 20%. Érdekes módon ez a 15% mintha kevesebb lenne, mert nem gyulladok sokszor ebben a tankban ülve.

Ajánlott játékstílus

Papíron ez arra való, hogy hátulról lövöldözzünk vele, ami sajnos csak Tier 6-ig működik a kis átütésünk miatt.

Valójában úgy vettem észre, hogy lehet vele tornyozni ha szeretnénk, mivel legtöbbször nem igazán képesek minket rendesen eltalálni az ellenfelek (személyes tapasztalat, másnak ettől lehet különböző).

Látótávja miatt nyíltabb terepen bokorban csücsülve lehet passzív spottert játszani, amire rásegít az, hogy TD révén 15% bónuszt ad neki az álcaháló, valamit az amúgy is egész korrekt 17,79%-os alap, álló helyzeti álcaértéke (a T67 3%-ot ver csak rá).

Ha pedig úgy döntesz, hogy márpedig te TD-ként használod a harckocsit, akkor gyorsan elintézheted ellenfeleid a jó ROF-nak köszönhetően. Ennek a tanknak a nemezise a városi pálya, ahol már nem tud mesterlövészkedni és hulldownozni is kevés lehetőség van. Itt szépen kimész valahol és máris kilyuggatnak, ami annyiba változna egy T67 vezetőjénél, hogy nehezebb lenne őt eltalálni. Ha mégis városi pályára kerülsz egy Wolverine-ben ülve, akkor meg kell próbálni az ellenfél háta mögé kerülni, az lehet még hatásos.

M10 vs T67

Úgy gondoltam, mivel itt még lehet gondolkodni hogy melyik TD ágat húzod, csinálok egy gyors összehasonlítást a két ötös amcsi TD-ről. Először is, a T67 a pontatlansága ellenére is mesterlövész tank, míg a Wolverine (ami alaphelyzetben szintén sniper), a csőlehajlása okán képes hulldownozni is, viszont a fentebb említett dolgok miatt csak óvatosan, hiszen a torony 17 mm-es oldalát szemből is látják. Dióhéjban az M10 erősségei a löveg karakterisztikáiban, a tank látótávjában és a 10 fokos csőlehajlásban mutatkoznak meg, míg a T67 egy gyors, mobil gép, kis profillal, ámde gyengébben teljesítő löveggel, amibe ráadásul kevés lőszer is fér (bár a Wolverine-be is csak 9-cel több tehető). Az álcája mindkét gépnek jó, sőt, az M10 is képes egy egészséges 48 km/h sebességre, amit sajnos nem ér el valami gyorsan és a rossz forgás miatt gyorsan el is veszíti azt kanyarodásnál. Ha meg akarunk tartani egy tier 5-ös amerikai TD-t, akkor azt mondanám, hogy a T67 jobban megéri, mivel gyorsabb, jobban rejtőzködik és a látótávot is fel lehet egész könnyen vinni 400 méter fölé. Ennek ellenére az M10 is nagyon jól használható, azonban ez a dombokat szereti igazán vagy ha periszkóppal egy hatalmas nyílt terepet ellenőrzöl. Ha azt veszem figyelembe, hogy az ágak többi gépe mit produkál, akkor a döntés attól függ, hogy mit szeretnél: 

 • Ha lassú, páncélozott erődöket, akkor M10
 • Ha gyorsabb, sokoldalúbb gépekhez szoktál, akkor T67, bár a Hellcat a Wolverineről is elérhető

Annyit még a végére, hogy ha mindkét ággal szemezel, akkor szintén a Wolverinet ajánlom, mivel arról a tankról elérhető mindkét hatos TD, nem beszélve arról, hogy ha az M10-ről fejleszted ki a Hellcatet, akkor az M1A2-es löveg is rögtön elérhető lesz, így 5000 XP-vel hamarabb lesz meg rajta a mindenki által jól ismert 90 mm-es AT M3 löveg (lánc-> torony-> löveg). Csak legyen türelmed a T25/2-höz és a T28 Prothoz 90-es löveggel :P

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp/távcső

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék Álcázás
Lövész Elit alakulat Álcázás Pillanatkép
Vezető Elit alakulat Álcázás Sima utazás
Rádiós Elit alakulat Álcázás Helyzetfelismerés
Töltő Elit alakulat Álcázás Adrenalin roham

Úgy vettem, hogy két skill után újraosztom és utána csinálom a harmadikat, ezt tükrözi a táblázat is.

Bevétel

Ha körülbelül 800-at sebzel átlagosan egy körben, akkor átlagosan 6000 kreditet szerezhetsz, viszont egy 2k sebzéses körre, pláne, ha hetes szinten történik, akár 20k profit is becsoroghat.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Pontos, megbízható löveg
 • Kiemelkedő látótáv
 • Nagyszerű ROF és DPM
 • Jó álcaérték
 • Alváz alja hetes tankokat is tud pattintani
 • Olcsó lőszer
 • Második legtöbb HP az ötös TD-k között

Hátrányai

 • Nagyon papír a legtöbb helyen
 • Torony oldala szemből is lőhető
 • Kis átütés

Kiknek ajánlott

Mindenkinek, aki szeret TD-vel játszani és senkinek aki megszokta a száguldozást. Ezzel a tankkal soha sem fogsz light vagy med módjára viselkedni (kivéve a városi pályán hátba kerülős dolgot). Ehelyett inkább próbáld meg támogatni a csapattársaidat és ha lehet, akkor csak domb mögül kukucskálj ki, azzal is csökkented a lőhető részét a tankodnak. Kiemelkedő látótávjának köszönhetően ötös szinten csak a lightok fognak téged előbb felderíteni, még a közepes tankok sem (kivéve talán az M7 közepes tankot a 380 méteres alap látótávjával). Szerintem rendkívül mulatságos vele játszani, az utóbbi időben az ELC mellett a másik feszültséglevezető ötös tankom a játékban.

Ha össze kell hasonlítani a T67-tel, akkor azt mondanám, hogy ez összességében jobb, viszont amikor még T49 volt a neve a T67-nek, illetve a látótáv nerf előtt, na akkor még versenytársak voltak. Mára a T67 csak a sebességben veri a Wolverinet, meg egy hangyányit camóban. Összegezve, az M10 egy jól kiegyensúlyozott tank, viszont manapság jobban ki lehet használni az előnyeit, mint régebben.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2019. november 25. 07:32

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kovacsgergows
  • Tankos
  · 3 éve
  Egyik kedvenc gépem! Bár én a trollágyúval használom (személy szerint én gyakrabban látom ezt felrakva, mint a másik löveget), amivel egy igazi vadállat! Gyakorlatilag ezzel a tankkal szereztem meg leghamarabb az első gunmarkot. És bár lassan repül a lövedéke meg igen ívesen, de hihetetlen élmény vele a játék! Egy igazi trollgép...
Tovább a kategóriában: « M18 Hellcat - Elemzés M8A1 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.