Jelenleg

26
látogatónk van

2014. március 20. 10:48

Tank elemzés: T14

Írta:
(43 szavazat)
17 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

75 mm-es M3, ami az M3 Lee legnagyobb lövege. Nos igen, nem túl szerencsés egy Tier IV-es ágyút rakni egy Tier V heavyre, ami nem mellesleg még gyengébben szuperál itt, mint a Lee-n, ugyanis az alap RoF itt 15,75 míg a torzszülött M3-on 20, amit ha megszakadunk is csak 3,28 másodpercre bírunk levinni (cola nélkül). Ehhez a gyengus RoF-hoz társul egy még gyengébb páncélátütés, 92 mm simával és 127 arannyal, ami nem lenne önmagában gond, mert mindent visz gyenge pontokon Tier V-ben (kivéve az AT-2-t, arra arany vagy HE szemből), ám a pontossága sincs túlzottan a topon: 0,46 m, ami erősen közelharcossá teszi ezt a tankot, hiszen csak 100-150 méterig tudunk biztosan gyenge pontokat lőni vele. 

A sebzése szintén nem túl acélos, csupán 110, ami párosítva a gyenge RoF-jával a leggyengébb DPM-ű tankká teszi Tier V-ben, így olyan tankok ellen mint pd. a KV-1 (ami 160-akat lő 4,5-5 másodpercenként), kínkeservessé válik a harc. Hogy mondjak valami jót is a sok szenny mellé, a célzásideje egész jóra sikerült, 2,1 sec ami abban rengeteget segít, hogy hirtelen kapáslövéseket tudjunk vele osztogatni.

Torony

Erősen hasonlít a Sherman tornyára, de mérföldekkel keményebb annál. 101 mm minden oldalról, ez nagyon jól véd medek ellen. Továbbá egy jókora lövegpajzs, ami egy 101 és egy 50 mm-es részből áll, e-mögött pedig egy 76 mm-es toronypáncél lapul, így ez a legvastagabb helyen 177 mm, így simán bohócot csinál bárkiből, aki rálő.

A csőlehajlása kiváló 10° minden irányban, így simán lehet vele tolni az amerikaiaktól megszokott hulldown taktikát, de persze nem ész nélkül... kidugod a buksit, lősz, visszagurulsz. 

A toronyforgás 26°/sec, a látótáv pedig 330 m, ami a Tier V nehezek között átlagosnak számít, de egy ilyen gyenge értékkel szinte lehetetlen játszani, így érdemes rárakni egy optikát.

Felépítmény

50 mm minden oldalon. Első ránézésre ez nagyon kevésnek tűnhet, ám nem az. A front 65°-ban döntött, ami 118 mm effektív páncélt jelent. Továbbá a hasa is elég jól meg lett csinálva, ahol már teljesen más páncélvastagságok vannak, mint az alapból feltüntetett. A has 101 mm vastag, ami a különböző szögek miatt helyenként változó 111-157 mm effektív vastagságot jelent.

Felette pedig egy 64 mm-es lemez található, ami 151 mm-t ér, így elmondhatjuk, hogy a hasát a saját szintjén szinte semmi nem lövi be, amiben az a legjobb, hogy mivel ez egy közismert gyenge pont nagyon sokan reflexből ide lőnek aminek aztán megvan az eredménye egy "Ví didön ívök szkröccs em!" felkiáltással. Ez a tank egy mozgó tégla, egy boxzsák, ami arra hivatott, hogy benyeljen szinte minden rá leadott lövést, ám érdemes vigyázni vele, mert mivel a páncélnak jóformán csak effektív vastagsága van, valójában egy papír tankban ülünk. Mit is jelent ez? Ennek a tanknak az ereje a páncél döntöttsége, így dombok alatt, ahonnan az ellenfél fentről lő le ránk, rögtön átülünk egy "semmi páncél" könnyű tankba, amit bárki röhögve belő, így az ilyen helyzeteket bármi áron el kell kerülni. 

Továbbá magasabb tankok ellen a közelharc felejtős, kifejezetten T1 Heavy és BDR, akiknek 20-30 méteren belülről már lefelé kell célozniuk, hogy ránk lőhessenek. Igazán teljesen sík terepen, vagy egy domb tetején lehet kihozni a maximumot a páncéljából.

A fronton egyetlen gyenge pont található, amit szintén elég kevesen ismernek, a géppuska, ami egy kis bevágásban ül, aminek az oldalai 38 mm, míg maga a géppuska 63 mm páncélt jelent. 

Amit érdemes még megemlíteni az az oldalán lévő rétegelt páncél, ami a láncokat védi. Ennek annyi a funkciója, hogy a HE-t és HEAT-et spamelő 105-122-es derp ágyúk és persze a tüzérek lövéseit előszeretettel nyeli el. 

Amire viszont vigyázni kell az az arty: a torony és a test teteje valami elképesztően papír, ha ezeket a részeket eltalálja hatalmas sebzéseket tud bevinni.

Egy további gyenge pont van még a tank oldalán, amit sidescrapelésnél szokás kihasználni, hogy teljesen őszinte legyek ez nem is gyenge pont, hanem egy bug. A tank oldalán van 4 fül (a daru itt akasztja rá a kampót, hogy felemelje). Nos hölgyeim és uraim ez a tank egy létfontosságú része, amit ha meglőnek fogy a HP. Nem egyszer esett meg velem T14-es kalandozásaim során, hogy a lyukon átlőve csináltak bele egy lyukat, miközben a képernyőn megjelent Xzibit és valahonnan a távolból a következő mondatot suttogta valaki: "Yo dawg! I heard you like holes so we put a hole to your hole so you can hole while you hole."

Felfüggesztés

20°/sec fordulás, ami átlagos egy Tier V heavynél, de elengedhetetlen rá egy kuplungégető skill. A lánc talajellenállása nagyon jó, így nehéz talajon sokkal ügyesebben mozog, mint akármelyik nehéz tank a szintjén.

Motor

720 LE-s Ford GAZ, amitől úgy gyorsul, mint egy med, ám a végsebessége csak 34 km/h, ami nagyban bekorlátozza a mobilitását, ám rövidtávon (50-100 m) meglepően fürge.

Ajánlott játékstílus

Ez a tank egy igazi faltörő kos, amolyan csak páncél semmi más típusú gép. T14-gyel az elsődleges feladat mindig az, hogy vezessük a támadást és próbáljunk meg minél több sebzést elnyelni, miközben a csapattársak szétkapják az ellenfelet mögülünk. 

Elsősorban a heavy útvonalakon érdemes mozogni, sidescrapelve tornyozgatva szép lassan puhítani az ellent. 

Ha jól szögbe állítjuk az elejét, akkor KV-1, T1 Heavy lazán pattog róla, ám legnagyobb ellenfelei, a BDR és a Churchill 1 már mindenféle döntést figyelmen kívül hagyva ott lövik be ahol akarják, így ezek ellen marad a sidescrape. Sajnos, mint nagyon sok ilyen stílusú tank ez is megsínylette az aranylőszer "legalizálását", így sokkal óvatosabban kell vele játszani, mint régen. Ezelőtt ha megláttál vele egy medet már ugrottál is a nyakába, mert ha cigánygyerekek potyogtak az égből ő úgyse tudott veled mit csinálni szemből, kuplungégetővel meg leforogni se nagyon bírt. Ezzel szemben ma már egy medre is óvatosabban megy ki az ember és először a "farát" riszálja meg előtte, hogy a gold detektor jelez-e és csak aztán fontolja meg a következő lépést, hogy lerohanja-e vagy óvatosan megpróbálja HP vesztés nélkül letrükközni.

Mindez borul, mikor Tier VI-ba rakja az MM, itt már a páncél semmit nem ér, mivel a legalapabb páncélátütés is 130 körüli, így átvedlünk frontharcosból support tankká.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor, Optika.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Full Javítás vagy vegyes skillek, mint: 6. érzék, Pillanatkép, Sima utazás/Kuplungégető, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés.

Átlagos bevétel

Alapjáraton egy egész jól kereső tank, ám mivel a páncélátütése nincs az egekben sokszor el kell vele pöttyinteni egy-egy aranyat. E mellé még hozzájön a gyenge DPM, ami a sebzés potenciálját kurtítja meg, így általában 8-10k tiszta profitot visz haza. Régen sokkal jobban keresett, én speciel az első 3 X-esemet vele farmoltam ki, mikor még nem volt arany lőszer és ráértünk célozgatni és nem kellett attól rettegni, hogy agyoncsapnak golddal. Ma már sokkal óvatosabb játékot igényel és ez a pénzen is meglátszik sajnos.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Nagyon jól páncélozott, jó gyorsulás, rövidtávon meglepően mozgékony, limitált MM.

Hátrányai

Semmirekellő ágyú, érzékeny a tüzérekre, tier6-ban már semmit nem ér a páncélja.

Kiknek ajánlott

Az arany korszak előtt a T14 egyértelműen jobb volt, mint bármelyik sima tank ezen a szinten (az ágyútól eltekintve), kis túlzással talán OP-nak is lehetne nevezni. Ám az idő szép lassan eljárt felette, új ellenfelek jelentek meg (mint a BDR és a Churchill I), amik ellen a páncél már semmit nem jelent. Ezeket a tankokat szinte lehetetlen 1v1-ben felesleges sebződés nélkül lenyomni, így a T14 Hulk Hoganból átvedlett Nick Gage-é, aki még így is kemény, de már nem az a "mindenkit agyonverek egy hokedlivel" pankrátor, mint egykoron.

Még halványan ugyan, de pislákol a láng benne. Sajnos ezzel annyi a gond, hogy nem tudhatjuk, hogy az ellenfél fair play szerint fog-e játszani, vagy a nyakunkba borít egy kisebb aranybányát, így a teljesítménye elég hullámzó. 

Első sorban azoknak ajánlanám, akik szeretnének egy jó legénységképző tankot. Nem csak a T1HT/M6-tal nem kompatibilis a legénysége de a T29/T32-vel sem. Sőt igazán egyik nehézzel sem. Az előbbi párosba 1-gyel több lövész van, utóbbiban meg 1-gyel több töltő. M103-nak hiába ugyanúgy 5 fős a legénysége mint T14-nek, de 2 töltője van, viszont nincs rádiósa. T110E5-nek 4 fős a legénysége, szintén nincs rádiósa. Így a rádiós mindig el lesz maradva a többiektől és mindig rajta lesz a dupla XP-s csillag. (thx Memnon)

Esetleg jó vétel lehet azoknak, akik egy kellemes kis fun fókairtót keresnek Tier V-be, bár erre a célra az Excelsior szerintem némileg jobb választás, a jobb ágyúja, mobilitása és a markánsabb stílusa miatt.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 7. 13:25

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sáfrány Ferenc
  • Tankos
  · 7 éve
  nekem is meg van a t-14 és igen csak nehéz át törni a páncélját de egy kv-85 vagy egy tog 2 ahogy fent irták az teljesen ugy van hogy egy tier 6 ba már nem érdemes vele le álni harcolni....és igen jó pénz hozó kis tank én szeretem nagyon több mint ezer csatát vivtam vele és top gun-t is sikerült vele csinálnom
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szzsolti
  • Tankos
  · 7 éve
  Azért nem olyan rossz ez. Lehet vele keresni és ez a lényeg.

  Örömködőbe felrakok egy friss csatát.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rentonis
  • Tankos
  · 7 éve
  éééés ez volt az utolsó prémium tank amit a WG szemeteséből megvettem. Minap ugyanis 1 napos ajánlat keretein belül meg lehetett venni ezt a tankot el is olvastam ezt az elemzést ami hűen tükrözte az emlékeimbe égetett képet hogy a saját tierjébe ez a tank szemből minimális forgatással szinte átüthetetlen. Alig vártam hogy kiszedjek vele néhány Radley Walterst amikor is azt kelett tapasztalnom hogy vér vörös játékosok 4 es tankokkal bárhol belövik a frontját. forgathatod jobbra balra Kv1 ott lő rommá ahol akar...... és itt most nem Fame-is lila gamerekről beszélek hanem 200-Wn8as full vörös emberekről..... úgyhogy a Wargaming elmehet a büdös picsába ezzel a tankkal!!!!!!!!!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  andrew08
  • Tankos
  · 9 éve
  az első és egyetlen prem. tankom. 70 meccs után: 926 avg dmg, 2,16 kdr, 65% winrate, 1,4 millio tiszta bevétel, körönként kb. 3-4 gold ammot használtam. szuper kis tank! sőt...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kaxy
  • Tankos
  · 9 éve
  Most mentem vele egy jó kört:Győzelem!
  Csata: Redshire 2014.03.24. 13:08:51
  Jármű: T14
  Szerzett tapasztalat: 9 190 ( x3)
  Szerzett kredit: 175 113 ( -165)
  Csatában elért Achievement: Top Gun, Acélfal, Kolobanov medál, Radley-Walters medál, Kiváló sofőr jelvény: "Tank ász"
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Memnon_fn · 9 éve
  A lövegpajzsa elég érdekes. Szemből a bal alsó csücske gyenge pont mindössze 84 mm a páncélzat. A löveg mellett két oldalt pedig 101 mm. A lövegpajzs többi része az már tényleg vastag 177 mm. A bónusz pedig, hogy ha átlövik a lövegpajzsot, tornyot akkor az majdnem biztosan ammorack.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Tank elemző
  · 9 éve
  Csak a lövegpajzs egy része ami baromi kemény, maga a torony elég puha. Tipikus M103-E5 stílus, a pajzs benyel mindent de ha mellette lövöd akkor az tuti sebzés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tigibeeb
  • Tankos
  · 9 éve
  A cikk elolvasása által tudtam meg h nem jo a legénység a többi heavybe, nagyon elszomoritó és felháboritó is egyben.
  De ettöl függetlenül nem adom majd el, marad ebben a tankban.Már rég ota nem játszottam vele és gtam elöveszem.
  Menetm is vele 3 kört, és nagyon is jo lesz ha marad benne a legénység bár ugy még könnyebb lenne ha még másik heavyt is ez a csapat irányithatna na mind1...
  amugy a 3 meccsböl mind a 3-ban 2000 feletti lehetséges sérülést szereztem ami azt jelenti h 3-ból 1 lövés talál, igaz mindegyik saját tierben volt...és persze inkább 5-4 es tierek.szoval ha jol forgatja az ember akkor nagyon is pattogtat.
  Viszon amit nem értettem h, tegnap kiprobáltuk gyakorló csatában ,és a tornyot egy t25-el 10böl 8 szor löttem át.
  Pedig ez a része a legmasszivabb elvileg...
  Mindenesetre nagyon jo kis tan ez.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kaxy
  • Tankos
  · 9 éve
  És erre a 298 csatára 421 killem van.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kaxy
  • Tankos
  · 9 éve
  Én féláron vette legénységképzőnek. Tier5-ös tankra csak arannyal lövök, mert 50m-ről se biztos az átütés. Legénység ugyan nem kompatibilis semmivel, de legalább nem kell 90%.os legénységgel játszani sehol. Mivel én a T29-et megtartottam és a T32-t visszavettem esl miatt, a napi duplákat mindig leütöttem az M103 legénységével, és közben indítottam egy új legénységet a T32-re. 60% feletti a winratem vele 298 csata után. Tier5-ben kifejezetten élvezet vele játszani. Bár a KV-1-et az aranylőszerből is csak második viszi át. Ha háromnál több hatos tank van a csatában, akkor nincs sok keresnivalója. A KV-1S-t az ARL-t a lehető legmesszebb el kell kerülni! Akinek nincs pénze T34-re, de legénységet képezne, annak egy félmegoldásnak jó.
Tovább a kategóriában: T34 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.