Jelenleg

20
látogatónk van

2015. máj. 14. 08:58

SU-100M1 - Elemzés

(33 szavazat)
50 hozzászólás

Bevezetés

A szovjet td ágnak két vonala van, amely a SU-100-tól válik szét. Jelen elemzésben a SU-100M1 testvére a sokak által ismert és kedvelt SU-152. Általánosságban elmondható, hogy a SU-100M1 úgy viszonyul a testvéréhez, mint Terence Hill Bud Spencerhez. 

Paraméterek

Ágyú

A TD top lövege a 100 mm LB-1S nevezetű ágyú. 175/235/50 átütés mellett 250/250/330 sebzésre képes. Eddig megegyezik az alapágyúval, de annál gyorsabban tölt, pontosabb és gyorsabban szűkül. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy alap esetben 1,7 sec a célzási idő, 0,33 a pontossága és alapjáraton 5,9 másodperc az újratöltési idő, így 2.651 a DPM-je. Én szellőzéssel és töltésgyorsítóval használtam, melynek eredményképpen 4,98 másodperc alatt tud betölteni (3.013 DPM), 1,59 a célzási idő és 0,31 a pontosság. A gyakorlatban tehát van egy pontos és jó DPM-mel rendelkező ágyúnk, ami gyorsan szűkül, de sajnos kicsi az alfája.

A többi tier 7-es td-vel (prémeket nem számítva összesen 9 db van) összehasonlítva egyedül a DPM kiemelkedő (csak a SU-152-nek nagyobb, de az pontatlan és lassan tölt). A célzási idő 4 td esetében is jobb (mindegyik 1,63 alatt céloz, szemben az 1,7 másodperccel), míg kettőnek jobb a pontossága (0,3 és 0,32), kettő másiknak pedig azonos a SU-100M1-gyel.

A lőszerek 252/4.400/252 kreditbe kerülnek, és összesen 44 db-t vihetünk magunkkal. Én 30/10/4 felállásban használom (a videok készítésekor még nem ez volt az összeállítás, ne kövezzetek meg érte). 1-2 esetben előfordulhat, hogy elfogy az AP, és APCR-re kell váltani, de nem túl gyakori. Megesik, hogy mivel nagyon alacsony az AP átütése (csak kettőnek alacsonyabb a többi td esetében), ezért goldot kell lőni a nagyobb tierű heavykre nagy távolság esetén, mikor nem lehet weakre célozni (a gold pedig szinte mindent megold).

A csőnek sajnos kicsi a vízszintes kitéríthetősége (+/- 8 fok), de azt kegyetlenül gyorsan csinálja (46 fok/sec!), míg függőlegesen a kitéríthetősége -4/+20 fok (mivel hátsótornyos kialakítású), sebessége pedig 35 fok/másodperc. Egy másik TD sem tudja még csak megközelíteni sem a vízszintes kitérítés sebességét. Nem egyszer előfordult velem, hogy túlhúztam a testtel együtt, sok gyakorlást igényel a finom irányítás.

Felépítmény

Hivatalosan 90/75/45 mm páncélzattal van ellátva, de a gyakorlatban ez jóval több köszönhetően annak, hogy remekül meg van döntve. A frontnak három része van, amit lőni tudnak. Az alsó 67 fokban van megdöntve, így 180 mm a védelme. Ezt a részt viszonylag ritkán lövik. A középső rész a löveg alatti hely, ez csak 50 fokban van megdöntve, így 120 mm effektív értékkel rendelkezik. Ha találkozunk vele, akkor itt kell lőni szemből. Végül a felső rész, ami elég bonyolultra sikeredett. Egyrészt kb. 2/3 részét lövegpajzs védi, aminek az értékei 180 és 450 mm között változik, illetve van rajta autopattanó rész is. Van azonban itt egy weak, ami sok más td esetén is fennáll, nevezetesen ha pont az ágyú mellett lövik, akkor át tudja ütni. 

De ezt szándékosan nem lövik, hanem legfeljebb az rng adja be a szerencsés játékosnak. 

A lövegpajzs mellett két oldalt kis részen 105 mm a védelem, de rögtön mellett van egy kb. ugyanekkora méretű automatikus pattintó rész. A felső részről előszeretettel pattog az E 25 (150 pen), a Hellcat (160 pen), sőt sok esetben egy másik SU-100M1 (vagy bármi, aminek csupán 175 pen az átütése) is. Tehát ha mi találkozunk gonosz tesónkkal, még véletlenül se a felső részét célozzuk, hanem ha tehetjük, akkor lejjebb vigyük picit a célkeresztet. Mivel sokan nem ismerik, mert elég ritka td (a másik szovjet ág sokkal kedveltebb), ezért sokan csak meglövik ahol látják, és nem vesződnek a célzással, és ez gyakran megbosszulja magát, köszönhetően annak, hogy 1v1 esetében nagyon sokszor előfordul, hogy amíg az ellenfél lő egyet, addig mi 2 lövést is le tudunk rá adni. Hátul pedig van kettő weak, egyik a bal oldalána  legénységi bebújó, másik jobb fölül egy kicsike rész. Mindegyik 15 mm páncéllal van ellátva, tehát a HE is átviszi. Fölülről a legtöbb részen szintén 15 mm a védelem, ezért ha van arty, ne hagyjuk, hogy telitalálatot tudjanak okozni, spotolódás esetén gyorsan váltsunk helyzetet. A splash is sokat fog leszedni rólunk sajnos. 

Felfüggesztés

A fejlesztett lánc 34 fokban képes fordulni, ami igen barátságos érték (egyedül a Sturer képes még ennyivel fordulni, de az sokkal lomhább), talajellenállás pedig szintén tűrhető (1.1/1.4/2.1, ez is a mozgékonyabbak közé sorolja), de a mocsaras részre nem szerencsés ezzel sem bemerészkedni. Nem lehetetlen leforogni, de nem egy lightot és medet szedtem már ki, aki flankelni akart. Amihez további segítség az ágyúcső gyors forgása. Ha ránk szaladnak, be kell állítani az autoaim-et, majd forogni, és kb. 5 másodpercenként lőni. A siker sok esetben garantált. Alapból 360 m látótávval rendelkezünk, amit ventivel és periszkóppal 460 m-re tudunk növelni. 

Motor

Egy V-54K hajtja (T-34-85 is ezzel működik, tehát onnan átemelhető). A tank 50 km/h-val képes száguldozni, amit gyorsan el is ér (lejtőn 60-ra is gond nélkül felgyorsul), a hegymenetben pedig tartja a lépést a medekkel. A motorba 600 paci erejét gyömöszölték be, és 12% eséllyel gyullad. Ennek ellenére nem szerencsés kivenni a tűzoltót (lásd. 2. video vége). A tank 32.195 kg-t nyom (+ a felszerelések), így egy tonnára kb. 18.64 lóerő jut. Tolatni 14 km/h-val képes, ami szintén jónak számít. Nem vagyunk túl nehezek, de ha nagyon szeretnénk, lehet rammolni, de csak a legkönnyebb ellenfelekbe érdemes belemenni (pl. light vagy E 25). 

Ajánlott játékstílus

Igazából két felhasználási módja van, én mindegyikben használom, a körülményektől függően.

  1. Mivel jól páncélozottak és ennek ellenére gyorsak vagyunk, használhatjuk roham TD-ként. A legtöbb meddel tudjuk tartani a lépést (néha le is hagyjuk őket), ezért mehetünk velük és tűztámogatást tudunk biztosítani az első sorban (periszkóp esetén még spotolhatunk is). Ezt a taktikát általában akkor használom, ha saját tierben vagyok. Illetve akkor is sikeresen használható, ha ellenállási gócokat akarunk megsemmisíteni, illetve a figyelmüket elterelni. Könnyen a hátukba/oldalukba tudunk kerülni, és sokszor 2 lövést is meg tudunk ereszteni, mire ránk tudják fordítani a tornyukat. Ha lehetőség adódik rá, alkalmas a sidescrape-re, jó szovjet szokáshoz híven a lánc nagyon sokat el tud nyelni. Az egyedüli probléma a sidescrape-pel, hogy kicsi az ágyú vízszintes kitéríthetőség, ezért nagyon vissza kell tolatni egy lövésért, és amint beértünk fedezékbe, mehetünk is vissza, mert betöltöttünk. Azonban ha látjuk, hogy nem tudnánk elbírni az ellenséggel, használható ez a taktika, hogy sebződés nélkül nyerjünk kis időt, hátha jön valaki segíteni. Roham TD-ként való felhasználásról lásd az első videót.
  2. Jó a pontosságunk, ezért sniperként is használható. A gyorsaságunknak köszönhetően az elején el tudunk foglalni egy jó TD pozíciót, ahonnan szabadon lehet lőni (általában 500 m fölött is betalálunk). Ebben segítségünkre lesz az álcaképességünk (20,18/12,09/4,44), mely a legmagasabb a nem prémes 7-es td-k között. Az se baj, ha két irányból jönnek. Ha rájuk látunk, – köszönhetően a test és az ágyú gyors forgásának, valamint a remek célzási időnek – lehet azt is csinálni, hogy egyszer az egyik támadóba lövünk, utána a másikba, így egyik sem akar majd túl közel kerülni hozzánk, és meg tudjuk őrizni a pontosság adta előnyünket. Sniperkedésről lásd a 2. videot (bár itt az elején az rng nem akarta a távoli lövéseket beadni, de aztán meggondolta magát). 

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Periszkóp/álcaháló (én a periszkópot favorizáltam, mert lövés utána HA észre is vesz az ellenfél, akkor is mire becéloz, még legalább egy lövést le tudok adni rá, így kb. 500 hp-t szedtem le róla veszteség nélkül. Háló esetében pedig kb. átesnek rajtunk, mire észrevesznek minket, de közelről hamarabb tudnak minket becélozni)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék

Gyulladni ritkán szokott, de azért nem érdemes kivenni a tűzoltót, mert tutira akkor kapnánk lángra. Nem tapasztaltam, hogy különösebben érzékeny lenne a modulokra, 5-10 csatát is végig lehet tolni modul/legénység veszteség nélkül. Legénység közül a sofőrt szokták kilőni, mert elől helyezkedik el, modulok közül pedig a lőszert sárgítják, de robbantani még nem sikerült. 

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. 6. érzék + Álcázás
  2. Elit alakulat
  3. Álcázás + egyéb

Átlagos bevétel

Az adatbázis szerint átlag nettó 2.257 kreditet termel. Nos biztos van, aki ennyit keres vele, de ha az ember nem lődözi ész nélkül a goldot (8-as heavy esetén sem mindig kell), és megsebzi vele a kötelezőt, akkor ennek a tízszerese lesz az átlag. Szerintem 15-25k körül lehet vele keresni egy átlagos csatában prémelőfizetés nélkül.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Hátrányai

  • Alacsony alapátütés
  • Néha picit kevés lőszer
  • 4 fokos csőlehajlás

Kiknek ajánlott

Aki szeretne egy olyan TD-t, ami ritka, ezért sokan nem ismerik, így azt sem tudják, mire képes. Ennek megfelelően sokszor meglepetést tud okozni az adottságaival, és ez rengeteg tank idő előtti leamortizálásához vezet. Aki szeretne egy olyan td-t, ami minden helyzetben életképes, veszélyes közelre és távolra egyaránt, 1v1-ben kemény ellenfél bárkinek saját tierben, illetve akár +1 tierű med/light esetén is. És végül, aki szeretné végül a garázsában tudni az Object 263-t, mely sokak szerint az egyik – ha nem A – legjobb tier 10-es TD-je a jelenlegi felállásban.

A videóban két ütközet látható, melyben az elsőnél roham TD-ként használva lehet sikert aratni, a másodikban pedig kiderül, hogyan tudjuk sniper képességeit kihasználni. A 2. csatában látszik az is, hogy tier 8-as heavyk ellen hogyan kell(ene) használni a 175 pent nagy távolságból. 

A videó átalakításáért köszönet bodzynak!

Videó


Az elemzést írta: singes_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:12

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Harcsali
    • Tankos
    · 3 éve
    a tank leírásokat nem akarjátok frissíteni? tudom, hogy rohadt sok meló, meg ilyenek!szerintem sokan örülnénk neki! amúgy nagyon pöpec leírások. písz
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 5 éve
    Tegnap megvettem, de 4-5 csata után nem csalódtam benne. Rádió és motor jön a su100ról. Ágyút lehet is fejleszteni, bár elég keményen melléhord az alap. Szemből rohadt sok sima ammot pattint a t7esek közül is, goldot még nem küldtek rám. Most szólok ne várjon senki csőlehajlást. Összességében szerintem szerethető
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bmw0511
    • Tankos
    · 5 éve
    Aki ezt a tankot ki akarja fejleszteni, neki üzenem, hogy ez az elemzés már idejét múlt, nekem most lett meg belőle a Su-101 és a tank jelenleg véleményem szerint tier 7 legjobb tankja. Mobilitása jó ágyú is oké (álcázásról nem tudok mit mondani, mert) ez a tank tier 7 legjobb heavy-e és tier 8-ban is egy átlagos heavy (progettokat nagyon pattintagatja kb 20 lövést kaptam tőlük 1 ment be. Egyetlen ellenfele tier 7-ben az O-Ni ha trollgunos. Az alsólemez beüthető ha azt elrejted akkor már az acélfalad farmolod.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    singes
    • Tankos
    · 5 éve
    Hű de rég írtam ezt az elemzést.

    Azóta kb. a neve maradt csak meg, gyakorlatilag teljesen más td lett.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      perretz
      • Tankos
      · 5 éve
      Mi változott? Tegnap lett meg, 2 csatát mentem vele, de hasonlókat tapasztaltam, mint amit leírtál.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    simron78
    • Tankos
    · 5 éve
    Én most vettem meg a TOT keretében és hát az első benyomásaim alapján nekem ez egy nagyon gyenge TD-nek tűnik , mondjuk ez még biztos javulni fog, mert a top löveggel remélem jobb lesz azért, DE ami már nem változik az a hihetetlen lomha forgása, a jelenlegi érték vetekszik az olyan borzadályokkal, mint mondjuk a Jagdpanzer E100, a gyorsulása sem az igazi, elég lassan éri el a 40 km/h feletti sebességet, szóval mozgékonyság terén nagyon gyenge TD-nek számít. A lövegét én eléggé pontatlannak érzem, ráadásul kicsit lassan is szűkül a célzókör, a páncélja elölről elég jó, tud pattintani, de mivel ezt mindenki tudja sokszor már eleve prémium lőszerrel lövik, így tehát a mozgékonyság elvesztéséért kapott páncél kb. lószart ér. És nem kezdők, hanem majdnem 4 skillsoros legénység ült bele, szóval azokkal nincs gond.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 5 éve
    Az elemzés már idejét múlt, szóval ha valaki csodálkozna(mint én :troll2: ) hogy miért is tudja mindenki leforogni ezt a tankot, és miért is mozog úgy, mint egy vízbe fúlt tehén, akkor nézzen rá erre az összehasonlításra(bal oldalt a jelenlegi, jobb oldalt az elemzés-korabeli statok):

    https://tanks.gg/compare/su-100m1?t=su-100m1__v0918

    Dióhéjban: A 212-es alap átütésért és némi plusz páncélért cserébe, mozgékonysággal és DPM-mel fizetett.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    fakirr1
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="beerpocak"]Tudod Silean2 éppen az su 100 elemzését néztem "Három darab ágyú közül választhatunk. Ezek a 85mm D5S-85BM, 100mm D10-S, 122mm D-2-5S.a, ennyit a csak a kifejlesztett tankról szóló elemzésről ;-).
    Egyébként az su 100 elemzés éppen jó, azért mert az ott lévő táblázatok alapján tudtam, melyik ágyútól mire számítsak...
    A mínuszért sorry, de a véleményem ugyanaz,
    ez a td nem éri meg a szenvedést... a + 8 mm ért sem :-)

    Ja zárásként annyi hogy a vélemény szubijektív dolog, és ezért egyikünké sem lehet igaz vagy hamis a másikhoz képest, csak különböző.[/quote]



    Csatlakozom Hozzád annyi eltéréssel, hogy nekem a top motor kivételével ki van fejlesztve és egy 3 skilles crew csücsül benne. Egy használhatatlan ipari hulladék, amit TÉNYLEG át KELL lépni free xp-ből,ha az ember el akar jutni a tier X-es HASZNÁLHATÓ TD-re...
    Ami a saját tapasztalat: gyakran pontatlanabb,mint a SU-152 a troll ágyúval, gyakorlatilag ma 7 meccsből 6 Db +2 tier volt, ahol semelyik tier 9-est nem ütötte át.Mozgékony, de a leírásban szereplő "páncélzat" sehol. A lövészek meg túl sok vodkát vedelhettek, mert kb 15 célzott lövésből jó, ha 3 ment arra a részre, amire céloztam. Álcája sehol.Látótáv periszkóppal olyan,amt talán használhatónak lehet nevezni...Nem sorolom, mert ehhez képest a buborék AMX is inkább tank....
    Gondolom most jön majd az,hogy nem tudok TD-zni.. Komplett angol TD ág kihúzva, Német TD ág mindkettő kihúzva teljesen.. A másik orosz ág is kihúzva tier X-ig teljesen... Egoista leszek: lehet,hogy tudom, hogyan kéne TD-zni? Lehet,hogy tényleg nem tudom... véletlenül pont ennél az ipari hulladéknál.. a többivel meg csupán szerencsém volt kb 10 ezer csata alatt...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Grievous
    • Tankos
    · 6 éve
    Na, én ma megvettem, freeből ráraktam a löveget, legénység 90%-os, de sajna 1. skill megy rajtuk csak.
    Első csatában top voltam (3 t7, többi t6-5), csak nem rohantam előre, mert elfelejtettem ,hogy armorosabb azért, mint az átlag itt, aztán be is foglalt a csapat, majd a lánctalpat is freeztem, mert semmit se engedett felrakni. Csak a célzásgyorsítót leveszem, valamiért felraktam Xd
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 6 éve
    A 2 tankot ne keverd össze. teljesen más a gun handlingjük és a játékstílusuk.
    Ennek semmi baja kifejlesztve. Alapon meg ki játszik tankokkal most őszintén?....

    A másik viszont egy Tier 6 gép, amin a 144 es átütés is tökéletesen elég, látva a T-34-85-öt..
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    beerpocak
    • Tankos
    · 6 éve
    Tudod Silean2 éppen az su 100 elemzését néztem "Három darab ágyú közül választhatunk. Ezek a 85mm D5S-85BM, 100mm D10-S, 122mm D-2-5S.a, ennyit a csak a kifejlesztett tankról szóló elemzésről ;-).
    Egyébként az su 100 elemzés éppen jó, azért mert az ott lévő táblázatok alapján tudtam, melyik ágyútól mire számítsak...
    A mínuszért sorry, de a véleményem ugyanaz,
    ez a td nem éri meg a szenvedést... a + 8 mm ért sem :-)

    Ja zárásként annyi hogy a vélemény szubijektív dolog, és ezért egyikünké sem lehet igaz vagy hamis a másikhoz képest, csak különböző.
Tovább a kategóriában: « SU-100 - Elemzés ISU-152 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.