Jelenleg

19
látogatónk van

2015. január 22. 15:03

M53/M55 - Elemzés

(56 szavazat)
52 hozzászólás

Bevezető

Az M53/M55 önjáró lövegeket az M47 Patton médium tank alvázára építették. Két variációban készült:

  • M53: a tengerészet számára 155mm-es M46 Long Tom ágyúval
  • M55: a hadsereg számára 8"-os (203mm-es) M47 ágyúval

Paraméterek

Ágyú

Az M53/M55 legfőbb erőssége egyértelműen a 8"-os M47 Howitzer, mely a sebzés/töltésidő/pontosság/splash jól kiegyensúlyozott kombinációja.

Fő paraméterei:

  • Átütés (HE/AP/prémium HE): 102/241/102 mm
  • Sebzés (HE/AP/prémium HE): 1850/1450/1850 HP
  • Splash (HE/AP/prémium HE): 6.07/0/8.49 méter
  • Pontosság 100m-en: 0.84(m)
  • Vertikális kitéríthetőség: -5°/+65° fok
  • Horizontális ágyúszög: 58° fok
  • Célzásidő: 7 másodperc
  • ROF: 1,33 lövés/perc

Töltésidők:

A -5° kitéríthetőség hatalmas segítség TD módban, a +65°-nak köszönhetően pedig elég jól be tudunk lőni alacsonyabb fedezékek mögé is. Természetesen nem kell brit viszonylatokban gondolkozni, de ez az ágyúemelkedés már legalább összemérhető azokéval.

Összehasonlításképpen néhány T9 SPG ágyúemelkedése:

Randomban csak normál HE-t használok, mert teljesen kielégítő splash-el rendelkezik. A 6,07 méteres robbanási hatósugár elég ahhoz, hogy a fedezéket (nem túl nagy szikla tetejét vagy oldalát) eltalálva is sebezzük a mögötte meghúzódó tankot. Ezért a prémiummal nem is láttam értelmét kísérletezni, de CW-re nyilván ésszerű választás lehet. AP-t használni teljesen értelmetlen, mert 241 mm-es pennel nem bizakodhatunk sok átütő találatban a jobban páncélozott célpontok esetében.

A HE lövedékek sebzéstartománya 1388-2313 HP, ami azt jelenti, hogy páncélátütés esetén, ha a random is úgy akarja, nem gond kilőni full HP-ról egy T-62A-t, STB-1-et vagy Jagdtigert, de direkt találat esetén szinte biztos, hogy egy Borsig vagy WT Auf PZ4 sem ússza meg és akár egy WT E100, vagy pár kivételtől (E 100, IS-4, 113, JgPzE100) eltekintve a T10 nehéz tankok és TD-k nagy része is oneshot-olható. Persze ehhez kivételesen szerencsés weak-spot találat és sebzés RNG lenne szükséges, ezért nem is nagyon fordul elő, de elméletben lehetséges. Jellemzőbbek a 2000 HP alatti oneshot-ok, nekem legalábbis még nem sikerült 1950 HP felé menni.

A célt eltaláló, de annak páncélját át nem ütő találatok is jellemzően 500-800 HP között képesek sebezni, még a legjobban páncélozott tankokat is.

Az alap 155mm-es Long Tom ágyúról, ami már ismerős lehet az M12-ről és az M40/M43-ról, itt elég ha annyit elmondok, hogy T10-ben már nem hozza azt, amit egy US SPG-től elvárnánk, de legalább nem kínszenvedés vele kihúzni a 8"-os csövet.

Felépítmény/Torony

Az M53/M55-nek számos előnye és a legnagyobb hátránya is a felépítmény és torony tulajdonságaiból származik.

Előnyök:

  • Oldalirányban 58°-ban mozgatható torony, melynek köszönhetően nem csak jókora területet tudunk lefedni a térképen anélkül, hogy átcélzáshoz az alvázat kellene forgatnunk (ezzel jócskán megnövelve a célzásidőt), de önvédelemre (TD mód) is sokkal alkalmasabbá válik az M53/M55, mert a gyorsan felénk robogó (vagy a körbeautózást már megkezdő) scout/med mozgását sokkal könnyebb lekövetni, sőt elétartani is.
  • Teljesen fedett, ezért counter arty tűz splash-e ellen védettebb, a legénységi sérülések elég ritkák és használhatunk rajta ventilátort, a nyitott SPG-ken jobb alternatíva híján álcahálóval, binoval betömött harmadik felszerelés helyén. Sőt, alkalmanként még le is pattan egy-egy lövés a toronyról.

Hátrány:

  • Az M53/M55 óriási! Konkrétan némi hosszbéli különbségtől eltekintve akkora mint egy JgPzE100. Ebből adódóan pocsék camoval rendelkezik és könnyen eltalálható célpontként szolgál a direkt tüzet nyitó ellenséges tankok számára.

Felfüggesztés/Motor

A top motor egy Continental AV-1790-7B, 810 LE-s teljesítménnyel (12% gyulladási esély). Ennek köszönhető, hogy a végsebesség 56 km/h, a súly/LE arány pedig 18,22!!! Ezen számok hasonlatosak sok médium tank adataihoz és ennek köszönhetően vész esetén még ezzel a nagy döggel is könnyedén átrongyolhatunk a pálya egyik végéből a másikba vagy a meccs alakulását követve, a töltésidőt kihasználva, könnyedén jobb pozíciókat vehetünk fel.

Természetesen a 24°-os alvázforgási sebesség nem teszi az M53/M55-öt képessé a közepes tankokhoz hasonló manőverezésre és erősebb irányváltoztatás közben sokat veszít a sebességéből. Ennek ellenére közelharcban, főleg szilárd fedezéket használva, simán kimanőverezhetünk vele lassabb, torony nélküli TD-ket, mint például az ISU-152, az Object 704, a T110E3 vagy akár a JgPzE100.

Ajánlott játékstílus

Összességében az M53/M55 sem igényel a többi klasszikus önjáró lövegétől eltérő játékstílust. A meccsek folyamán azonban mindig tartsuk észben, hogy ezzel az SPG-vel akármikor a nyakunkba vehetjük a térképet és közel médium sebességgel roboghatunk át azon, ha a szükség megkívánja. Átmenekülhetünk a másik oldalra ha a miénk elesett, követhetjük az előrenyomulást, hogy csökkentsük a cél és köztünk levő távolságot (ezzel csökkentve a lövedékek repülési idejét és növelve a pontosságot), vagy ha már minden kötél szakad, nem kell tehetetlenül egy gödörben várnunk a véget, idegesíthetjük még a maradék ellenfelet egy kicsit, ezáltal is további XP-t és sebzést szerezve, akár TD módban is.

Az M53/M55 nem olyan gyors mint a franciák, de jóval nagyobbat üt. Nem olyan mobilis és magas tűzgyorsaságú mint a 261, de jóval szélesebb szögben mozog az ágyúja. Nem üt akkorát és nem rendelkezik akkora splash-sel mint a T92 vagy a CGC, viszont azoknál jóval mobilisabb és pontosabb is (nem véletlenül hasonlítom T10 SPG-khez, ugyanis CW-n gyakran használják a T92 helyett és a fun faktort leszámítva valóban jobb is annál). Megkockáztatnám, hogy a legjobb SPG a játékban, ami szinte minden tekintetben igen erős tulajdonságokkal rendelkezik, de mindenesetre elfogultság nélkül kijelenthető, hogy T9-ben nincs nála jobb!

Összességében egy nagyon jól balanszírozott SPG, ami többször jelent kikapcsolódást, mint agybajt, még nem túl hozzáértő kezekben is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Egyértelműen:

  • Ventilátor
  • Célzásgyorsító
  • Nagy kaliberű tüzérségi töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

Én a következőket használom: Kis javítókészlet  + Kis elsősegélycsomag + Kis tűzoltókészlet. CW-re vagy akinek affinitása van hozzá randomban is nyugodtan kicserélheti a tűzoltót kólára, mert az eddigi 300+ csatámban még egyszer sem gyulladt ki a gép. Igaz nagyon ritkán kapok counter arty találatot, de végjátékban sem gyújtottak még ki direkt lövésekkel sem.

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: BIA / 6. érzék / Álca
  • Sofőr:  BIA / Kuplungégető / Álca
  • Lövész 1: BIA / Snapshot / Álca
  • Lövész 2: BIA / Fegyverkovács / Álca
  • Töltő 1: BIA / Biztonságos elhelyezés / Álca
  • Töltő 2: BIA / Adrenalin roham / Álca

Elsőként mindenképpen a BIA-ra szavazok, hogy minél hamarabb és könnyeben hozzájussunk a +5% adta előnyökhöz. Második skillek terén a pontosság és célzasidő javítása a legfontosabb. Itt már fontos a 6. érzék is, mert ha felderítenek, szilárd fedezék környékén állomásozva hamar fedezékbe tudunk húzódni a mobilitásnak köszönhetően. Camo-ra nem pazarolnám az XP-t az elején, mert annyira rossz az alap álcaértéke a tanknak, hogy azon csak igen minimálisan tudnánk javítani, de harmadik skillnek már mehet, innentől kezdve pedig teljesen fakultatív.

Videó

{youtube}P9YLdSViQDA|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    nimród.lévai
    • Tankos
    · 3 éve
    Borzasztó egy arty, botrányosan lehúzták. 10-ből legalább 7-szer mellé lő, ha talál is keveset sebez. M44-el majd kétszer annyit sebzek és az egy VI-os arty. Nem ajánlom senkinek, én feladtam a T92 HMC-t, az idegrendszerem többet ér. XD
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gomezz007
    • Tankos
    · 3 éve
    Ha valaki mostanában téved erre (2020.dec), ne lepődjön meg, ez a löveg, már nem a cikkben leírt adatokkal rendelkezik! Átütés: 102, sebzés: 1850, mára csak 52/1050! És ami érdekesebb a "gyengébb" ágyúja (39/700) sokkal jobb, mivel 50%-kal gyorsabban tölt és átlagban, ugyanúgy 300 körül sebezz mindkettő!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pepe0419
    • Tankos
    · 5 éve
    Megvettem ezt a clickert is, kell a küldikhez. Azért a Karácsonyi bónuszok nélkül sokáig tartott volna a nagy cső grindje...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Yukinohana
    • Tankos
    · 6 éve
    Basszki majd leestem a székről amikor láttam kiírta ezt a szép elemzés! :rofl: :troll2: :yk: :thx2:
    Rosszpénz újabb elemzést kérünk más artyk-ról!!!! :rofl: :thx1: :thx2:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zooli74
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="pap32"][quote name="zooli74"]Semmi előrelépés nincs az M40/43-hoz képest, sőt a test nagysága miatt visszaléptem egyet.[/quote]

    Féltornyos kialakítás+mobilitás+gyorsabb töltésidő...azért eléggé ütős így egyben...és a nerf óta kóla nélkül is használható már a megnövelt splash miatt... [/quote]
    Lehet, hogy tényleg jó lesz, ezek az első benyomások, de amennyit költöttem rá(arany, free xp) nem nyűgöz le!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="zooli74"]Semmi előrelépés nincs az M40/43-hoz képest, sőt a test nagysága miatt visszaléptem egyet.[/quote]

    Féltornyos kialakítás+mobilitás+gyorsabb töltésidő...azért eléggé ütős így egyben...és a nerf óta kóla nélkül is használható már a megnövelt splash miatt...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zooli74
    • Tankos
    · 6 éve
    A 8-as ágyú vicc. Gyorsan tölt, aránylag pontos de a sebzés sokszor kétszámjegyű! De a nagyobb cső sem viszi túlzásba.Semmi előrelépés nincs az M40/43-hoz képest, sőt a test nagysága miatt visszaléptem egyet.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CSKA
    • Tankos
    · 6 éve
    Én a X-est eladtam, ezt megrartottam... mozgékony, jó meccseket lehet tolni vele...

    Ezt a wotreplays megfilmesítette, bár nem voltak nagy hp-s találatok, de legalább egy érdekes kör volt:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=crxT4a_EbWc
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zooli74
    • Tankos
    · 6 éve
    Biztosan jó lesz(lehet), most vettem meg, de a szopacs az egészben az, hogy a legénység nem egyezik az előtte lévővel és csak "sok" arany árán lehet átképezni a rádióst lövésszé!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ace of spades
    • Tankos
    · 6 éve
    A 9.18.-ban kipróbáltam, jó néhány kört mentem a nagy csővel, és egyértelműen az volt a véleményem, hogy hatalmas buffot kaptak a tüzérek. Ezek után felraktam a kis csövet, és rájöttem, hogy ez már nem nagy buff, hanem egyenesen csalás )) Nehéztankos szórás/szűkülés, kólával 22 sec töltés, 8 méteres splash... A papír tankokba még nerf után is szórja a 700+ sebzéseket, csak ajánlani merem, amíg le nem nerfelik.
Tovább a kategóriában: M12 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.