Jelenleg

15
látogatónk van

2016. november 7. 08:39

M12 - Elemzés

(68 szavazat)
42 hozzászólás

Történelem

Az M12-t a Rock Island Arsenal tervezte, 100 darab készült a járműből, 60 db 1942-ben, további 40 db pedig 1943-ban. Mindegyik típusa az M3 Lee alvázára épült, az amerikai katonák King Kongnak nevezték. Bár eredetileg indirekt tüzelésre tervezték, többször közvetlen tüzeléssel is alkalmazták. Jelentős szerepet játszott a II. Világháború során a franciaországi, partraszállás utáni harcokban, majd a Siegfried-vonal leküzdésében. A Siegfried-vonal elleni harcok során kiderült, hogy a 155 mm-es ágyúja 2000 yardos (1830 méteres) távolságig át tud ütni hét láb vastag vasbetont, innen kapta a Doorknocker (ajtón kopogtató) becenevét.

Játékon belül...

Ezt az SPG-t az amerikai SPG vonal hetes szintjén találhatjuk, a hatos M44 és a nyolcas M40/M43 között. Megvásárlása 1.400.000 kreditbe kerül, miután az M44-en 59.400 tapasztalati pontot gyűjtöttünk össze, 116.500 XP összegyűjtése után pedig már vehetjük is ki az utódját. Mint tudjuk, az artyk kifejlesztése borzasztóan XP igényes a hasonló szintű járművekhez képest, illetve kevesebb XP-t szereznek átlagban egy csatában a normál járműveknél, ami azzal jár, hogy sokkal több csatát kell vívnunk velük, mintha egy tier 7-es nehéz tankból próbálnánk a 8-ast kifejleszteni.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy amikor a legnagyobb artyk tier 8-asak voltak, akkor az M12 az M44 helyén volt T6-ban, amit a következő kép szemléltet is többé-kevésbé.

Paraméterek

Ágyú

A stock ágyú a 155mm Gun M1918 M1 névre hallgat, adatai a következők:

  • 2,11 lövés/perc
  • 85/90 átütés (HE/prém HE)
  • 950/950 sebzés (HE/prém HE)
  • 3,78/5,30 méter splash (HE/prém HE)
  • 0,76-os pontosság
  • 7 mp célzásidő

Mi a probléma ezzel az ágyúval? Nos, kicsi az alapsebzése. 0,76-os pontosság mellett nem igazán fogunk eltalálni sok mindent, amit meg eltalálunk és nem ütünk át, abba belecsapunk úgy 200-300-at, rossz esetben annyit sem. Splashünk rendkívül gyengén páncélozott célpontok kivételével nem lesz semennyi normál HE lőszer használata esetén, egy E 75 pedig egyenesen ki fog röhögni minket, ha mellélövünk. 

Amennyiben még stock az ágyú és nincs lehetőségünk freexp-zni, keressük mindenképpen a gyengén páncélozott, álló célpontokat (francia tankok, német Grille ág, campelő lightok). 15.500 XP elköltése után viszont megkapjuk a 155mm Gun M1A1 nevű ágyút, a következő adatokkal:

  • 1,60 lövés/perc
  • 88/90 átütés (HE/prém HE)
  • 1250/1250 sebzés (HE/prém HE)
  • 3,97/5,34m splash (HE/prém HE)
  • 0,69-os pontosság
  • 7 mp célzásidő

100-as legénységgel az ágyú 35,96 másodperc alatt tölt, szemben az alapágyú 27,33-as töltésével. A 35,96 másodpercet BIA képességgel le lehet tornászni 35,16-ra, töltésgyorsító használatával 31,65-re, illetve kólával 30,31-re. A maximálisan kifacsarható pontosság 0,65 m/100m, emellé célzásgyorsítóval 6,13-as célzásidőt kaphatunk. Nos, ez már tetszetősebb, veri az összes tiertárs SPG alap értékeit, de amennyiben azokat is hasonló módon erősítik meg, az angol, a francia és a német vetélytárs is jobb eredményeket tud felmutatni. 

Lőtávolsága az alap ágyúval 1350, a top ágyúval pedig 1400 méter, ez a legtöbb esetben elég szokott lenni. Nagyobb probléma azonban a két oldalra csak 14 fokban kitéríthető cső, ez nagyon sok testtel történő mozgolódást kíván, amitől viszont újra kell céloznunk. Habár ilyen téren tierjében csak a Crusader SP és a GW Panther veri meg, de az M44 30 fokos kitéríthetősége után ez igen kevésnek érezhető. Lefelé 3 fokban, felfelé 45 fokban mozog a cső, ez körülbelül standard érték, habár az orosz SPG-k tudnak 58, illetve 60 fokos emelkedést, de őket a kitéríthetőség bünteti meg.   

Lőszerelosztásnak 15/5-öt javaslok, 10 lőszernél többet szinte soha nem lőttem el, a kifogyás gyakorlatilag elképzelhetetlen ennél a tanknál. Ha folyamatosan lőnénk, akkor elméletben több mint 10 percig tartana a készlet, de a gyakorlatban értelmesen használva a lőszerkészletet, ez lehetetlen. Mindkét HE lövedék 490 m/s-mal száll, ez egy nagyon jó érték, kiemelkedik társai közül. AP lőszer pedig semelyik ágyúnál sem elérhető.

Felépítmény

A test (nem)páncélozottsága 50/19/19 mm, ez arra jó, hogy megfelelő döntéssel a frontja levegyen néhány lövést az M5 Stuarttól. Komolyra fordítva a szót, néhány lövést levehetünk, alacsonyabb kaliberű ágyúk nem overmatchelnek, de nem építhetünk a páncélra.

350 HP-nk van, ez a kategória átlaga is egyben, ami arra elég, hogy a szembejövő tankok több mint fele ne egylövésezzen, de a trollgunok be fognak ütni, illetve 122 mm+ ágyúk is nagy eséllyel azonnali garázsmenetet okoznak.

Ide írom a rádió hatótávját is, ez alapból 782 méter, nem lesz gondunk vele. Ez a modul egyébként átvehető az előd M41 HMC-ről, tehát ha ott kifejlesztettük, itt is felrakható.

Motor

A járműben egy Ford GAA Early nevű motor dorombol, 500 LE-vel és 20%-os tűzeséllyel. Maximális sebességünk 38 km/h, ezt el is szokta érni az SPG, hátrafele pedig 10 km/h-val tudunk közlekedni. Alapvetően elmondható, hogy a magas motor hp miatt ami kigyújthatna, az le is oneshotol minket, szóval nyugodtan lehet kólát adni a legényeknek/leányoknak. Én magam körülbelül 250 csata alatt egyszer sem égtem szerintem... Akinek volt elit M7 Priest-je, vagy M10 Wolverine-je, az onnan átveheti a top motort is.

Felfüggesztés

A fejlesztett darab az M12T51 névre hallgat és a kifejlesztése nélkül nem lehet a tankra pakolni a top ágyút, így javasolt legalább azt a 7.965 XP-t freeből rászánni, vagy egy ideig torziós rugót használni, álcaháló helyett. Amennyiben egyik megoldást sem használjuk, úgy a top motor és rádió feltehető az alap láncra, de a legrosszabb rádióval és motorral sem tudjuk feltenni a legjobb ágyút, szóval... Ezen a kitoláson felül, 20 fokos fordulást biztosít másodpercenként, ami szerintem korrekt. Bár nem fogunk úgy fordulni mint egy med, de a lassabb, torony nélküli TD-k ügyesen leforoghatók vele.

Összesen 29.500 kg-t nyomunk, ami azt jelenti, hogy rammolásnál egy lighttal szemben sincs jelentős súlyelőnyünk, szóval ebben az értelemben is érdemes tartani a távolságot. Természetesen ha találkozunk egy 20 hp-s LT-vel, akkor meghal, de mi is jelentőset sebződünk, végső esetben lehet ezt a megoldást is használni, de nincs sok értelme.

Ajánlott játékstílus

Nem vagyunk a leggyorsabbak, de ha áttört az ellenfél az egyik oldalon elfuthatunk, ahogy a francia tesóval, vagy egy GW Panther-rel. Nincsen olyan ágyúkitéríthetőségünk mint az angol vagy a német vetélytársaknak, de még az elfogadható kategóriában vagyunk. Nincs olyan alfánk, mint az orosz SPG-knek, de gyorsabban tüzelhetünk náluk.

Mindig tartsuk észben, hogy bármikor a nyakunkba vehetjük a pályát, és elmenekülhetünk, ha időben kapcsolunk, így az utolsók között eshetünk el, ezzel is növelve a befolyó XP és kredit számát. Illetve (ha rákényszerülünk) TD módban sem utolsó, akár így is szórakoztathatjuk az ellenfelet ha már nem tudunk hova futni, hiszen jó a vízszintes csőkitéríthetőségünk is.

Összességében, mindegyik kategóriában 2-3-4-ek vagyunk, nincsen kiugró tulajdonságunk, mint az előttünk vagy utánunk következő SPG-knek. Nincs kiugró fun értéke, de tud okozni vigyorokat ha betalál. A fejlesztése során a legtöbb játékos nem fog agybajt kapni tőle, de nem ő a tierjének SPG királya, és természetesen nem használható CW-n, SH-n, de egyéb versenyeken sem.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

A töltésgyorsító kötelező, célzásgyorsító szintén. Mivel a jármű nyitott, ezért ventilátor nem rakható rá, így az utolsó helyre álcahálót javasolnék. Eredetileg 12/6/1,7% az álcánk, ez jó, ha nem mozdulunk és van minden tagon álca skillünk is, nem fognak egy ideig észrevenni a lightok sem. Elképzelhetőnek tartom emellett periszkóp használatát is, álló helyben majdnem 440-es látótáv elég komoly dolog.

Ajánlott fogyóeszközök

Kisjavító, kis elsősegély, illetve nagy tűzoltó (ha sajnáljuk a kreditet az egyéb prémfogyókra). Kreditbőségben szenvedőeknek nyugodtan mehet bele a kóla a tűzoltó helyett, ahogy leírtam nem gyulladékony, illetve az SPG osztály egyébként is nagy százalékban függ a pótkajától, sokkal jobb eredmény hozható ki kóla alkalmazásával, illetve importbenzin is használható szorult helyzetekre nagyobb sebesség eléréséhez.

Ajánlott legénységi képzettségek

Első képességnek mindenképpen BIA. 

Másodikra vegyes skilleket ajánlanék, aki csak a T9-10 utódokra hajt, mert ott az álcaérték nem igazán játszik, hiszen elég nagy arty mind az M53/M55, mind a T92, ebben az esetben harmadik sor a full álca.

Parancsnoknak mindenképpen 6. érzék a célszerű, lövésznek Pillanatkép, vezetőnek Kuplungégető, rádiósnak Helyzetfelismerés, a két töltőnek pedig Adrenalinroham és Biztonságos elhelyezés szerintem a legmegfelelőbb. Ezek után pedig jöhet a full álcasor.

Aki azonban a legénységet T8-ra húzza, és az M40/M43-nál akar megállni ezzel a legénységgel, ami ugyebár CW/SH/ESL arty, annak második sorba álcát és 6. érzéket ajánlanék, mert sokat számít a fenti módokban a kispotolás távolsága, amin rengeteget javít a teljes álca, majd harmadik sorba a fentebb leírt vegyes skilleket. 

Bevétel

Vbaddict szerint -809 kreditbe kerül egy átlagos kör ezzel az SPG-vel. Én úgy gondolom, hogy ha nem lövünk sok totál mellét, illetve nem használunk prémium fogyócikkeket és prémium HE lőszert, akkor párezres profitra szert tehetünk körönként. 

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • Nagy lőtávolság
  • Jó alfa sebzés
  • Jó csőkitéríthetőség függőleges irányba
  • Megfelelő célzásidő, pontosság
  • Elfogadható vízszintes kitéríthetőség
  • Megfelelő gyorsaság, ha ég a talaj a talpunk alatt

Hátrányok

  • A felfüggesztés lassú fordulása
  • Kis csőlehajlás
  • Nincsen AP vagy HEAT lőszere

Kiknek ajánlott?

Aki a garázsában szeretné tudni az utána következő három artyt. Az M40/M43 elengedhetetlen artys pályára CW-n, talán T8 legjobb SPG-je, az M53/M55 egyesek szerint nem csak T9 legjobb SPG-ja, hanem az egész játéké is, rengeteget használják T10 CW/SH-n, a T92 pedig ha betalál...

Ha egy T7 SPG-t szeretne valaki funolásra, akkor a statisztikák alapján egy GW Panther-t ajánlanék neki, habár az a tank nincs meg, de akiket megkérdeztem, jó véleménnyel voltak róla. Szerintem ennek az SPG-nek a megtartása csak akkor jöhet szóba, ha valaki igazán szereti az osztályt, vagy ha valakinek nincs sem GW Panther-e, sem Lorraine artyja ebből a tierből. 

Küldetések teljesítésére alkalmas, nekem T28 HTC SPG-15 ezzel lett meg, de akár 3k sebzés sem elképzelhetetlen vele ha nagyon jó kört sikerül menni, vagyis a T 55 A, illetve az Object 260 SPG-15 sem elképzelhetlen ezzel, bár azokra már sokkal jobbak a T8-T9 amerikai artyk. Talán a küldetésekre legmegfelelőbb arty vonal az amerikai, csak ajánlani tudom őket.


Az elemzést írta: Serious_Black

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    koliba.istvan
    • Tankos
    · 1 éve
    Az m44 után igazán jó vele játszani.nem ritka a 2-3k sebzés
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    E75
    • Tankos
    · 2 éve
    Lehet,hogy csak én vagyok béna, de nagyon ritkán tudok menni jó köröket.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tomtomka
    • Tankos
    · 2 éve
    Hát, én nem tudom miről beszélsz. Kíváncsi voltam, milyen a jelenlegi randomban, mentem gyorsan egyet. Csatolok róla két képet, ha kell van replay is. Szerintem nem olyan rossz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    E75
    • Tankos
    · 2 éve
    Hát ezt az artyt senkinek sem ajánlom. Mára csak maradt neki a nevetséges 750-es alfa ugyanolyan töltésidővel. És méghozzá lassan tölt és pontatlan is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 4 éve
    Most vettem meg kb 2 órája....értem én hogy stock meg minden, de szerintem még pár f@szább kör és elsírom magam, de ha én elsírom magam akkor ő is repül... pedig fülig ért a szám, hogy túl vagyok az m44en
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 5 éve
    Megkockáztatom, hogy sosem volt még ennél rosszabb járművem, az elődje nagyságrendekkel jobb. Ez viszont, olyan használhatatlan, hogy vicc. Néha persze lehet vele jó köröket menni, de a legtöbb csata csak felőröli az ember idegeit. Lassan szűkül, pontatlan és viszonylag kicsit sebez. Nem tudom milyen volt fénykorában, de ez most erősen free xp gyanús.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Tschizzey
      • Tankos
      · 5 éve
      Fénykorában játszottam vele, nem volt ritka az 500 feletti sebzés (nem papír tankokba). Eszméletlen pontos volt, felülnézetes TD.
      Sajnos nagyon elrontották az arty-kat...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="Grande__Reagel"][quote name="Laci66"] Irigylem a "régi idők" artysait akik egy találatra garázsba tessékelték az ellent.[/quote]

    Hát ezzel szerintem egyedül vagy...[/quote]

    Rosszul gondolod...
    (S egyébként az M12 egy tipikusan jó példa...a nerf előtt kb. a legjobb 7-es "cancer" volt, mostanra simán a tökutolsók közt kullog... :-| )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Grande__Reagel
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="Laci66"] Irigylem a "régi idők" artysait akik egy találatra garázsba tessékelték az ellent.[/quote]

    Hát ezzel szerintem egyedül vagy...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="Laci66"]Próbálok haladni ezzel az ággal de ez arculcsapása az emberiségnek! Pontatlan, lassú, kis kitéréssel, és már egy buckát sem képes átlőni. Az összes városi pálya és a dombosak szinte mind játszhatatlanok. A sebzésról meg annyit hogy nem vagyok egy spíler de ha telibe vágok vele egy Lightet vagy egy másik artyt max 300 életerőtől szabadítom meg. Irigylem a "régi idők" artysait akik egy találatra garázsba tessékelték az ellent. Természetesen az MM-nek hála vagy Párizs vagy Ensk a legtöbbet kapott büntetés.[/quote]

    Ha jót akarsz, akkor ki freexp-zed az M43-at... :troll2: Annál 'csak' 20k xp-be fáj a nagy löveg, s az már fényévekkel jobb...a 9-es meg a játék legjobb arty-ja, úgyhogy megéri (szerintem mostanság egyedüliként az 5 arty-ág közül :sad: )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Laci66
    • Tankos
    · 5 éve
    Próbálok haladni ezzel az ággal de ez arculcsapása az emberiségnek! Pontatlan, lassú, kis kitéréssel, és már egy buckát sem képes átlőni. Az összes városi pálya és a dombosak szinte mind játszhatatlanok. A sebzésról meg annyit hogy nem vagyok egy spíler de ha telibe vágok vele egy Lightet vagy egy másik artyt max 300 életerőtől szabadítom meg. Irigylem a "régi idők" artysait akik egy találatra garázsba tessékelték az ellent. Természetesen az MM-nek hála vagy Párizs vagy Ensk a legtöbbet kapott büntetés.
Tovább a kategóriában: « M53/M55 - Elemzés M40/M43 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.