Jelenleg

27
látogatónk van

2014. december 31. 07:13

M4A3E2 Sherman Jumbo - Elemzés

Írta:
(26 szavazat)
36 hozzászólás

Bevezető

Elöljáróban leszögezném, hogy ez a tank egy igazi kis vadállat! Kissé kevert stílusú, nehezen behatárolható tank, amit többféle módon lehet jól használni. A beletett több mint 400 csatám 80%-át élveztem és mindenkinek bátran tudom ajánlani, mivel egy igazi élvezet vele játszani. A következőkben el is mondom miért.

Paraméterek

Felépítmény

Erős. 101/76/38 mm, ezek a száraz adatok. Igazából a tank egyik előnye a kimagasló frontpáncél megfejelve egy „telifrontos” döntéssel, aminek köszönhetően minden gond nélkül pattannak a tier 5-6-os tankok, illetve jó szögben állva a tier 7-es tankok is. Oldalsó és hátsó páncél amerikai tankokhoz híven elég gyenge, nem is kell rá számítani.

Elölről a test alja is jól meg van hajlítva, így ugyan úgy képes pattintani a tier 6-os lövedékeket.

Felfüggesztés

A top lánctalp forgása elégséges, 32 fok másodpercenként. A talajellenállása úgy mint a forgása, átlagon aluli, hajlamos NAGYON lelassulni ha közepes-nehéz terepen mész és fordulsz. Ennek ellenére jól bírja a strapát, nagyon sokszor csak kritikust kapok a láncokba sidescrape-nél.

Motor

Az 520 LE-s Ford motor nem hajtja meg fürgén a Jumbot, maximum 35 km/h-val tud menni. Sajnos a tűz esélye is elég nagy, előfordul, hogy kigyújtják, tehát érdemes egy automata tűzoltó készüléket rárakni. Nem sokszor fog kelleni, de akkor nagyon.

Ezzel és a gyenge lánctalppal a lassú közepes tankok táborát növeli.

Torony és ágyú

A végére hagytam azt ami miatt igazán multifunkcionális ez a tank. 

Én a csatáim felét a top toronnyal és az M1A2-es löveggel használtam. Így egy gyorsan (kb. 3 mp-ként) tüzelő átlagos közepes tank karakterisztikája van. Emellett szól a nagyobb látótávolság (+40 m), kicsivel jobb gyorsulás a kisebb tömeg miatt és a jobb lövegforgási sebesség (+7 fok).

A másik lehetséges összeállítás az alap torony a 105 mm-es „trollgunnal” szerelve. Most így fut nálam és talán ez még jobban illik a tank stílusához, amolyan KV-2 utánérzés, de mégis jobban balanszolva, ami a tank többi tulajdonságát illeti. Ezzel a löveggel 5-6 másodpercenként tudunk lőni egy repesz lövedéket, aminek az átlagsebzése 410, átütése pedig 53 mm. Ezek az értékek prémium (kummulatív) lőszert használva 350 sebzés és 101 mm átütés. Nyilván pontatlanabb és lassabb a lövedék, de így meglepően jól tud sebezni tier 8-ban is akár, a könnyű tankokat és papír TD-ket pedig általában egylövésezi :)

Az alap torony szükségessége abban rejlik, hogy a páncélja, figyelem, 152/152/152 mm! Ráadásul totál kerek így alig fog valaki belőni prémium nélkül. Persze ott a kupola ami relatíve nagy, de csak erre kell vigyázni, hogy ne tudják becélozni.

Egyéb

Nem esett szó a rádióról, ami 615 m hatótávolságú, amire kell arra elég. Egy fontos dolog, a tank életereje 730 HP (kis toronnyal), így tierjében az egyik legtöbb életerővel rendelkező közepes tank.

Ajánlott játékstílus

Az MM-től függ. Saját szintjén első sorba való „brawler”, aki tolja a frontot és nem engedi tovább az ellenséget. Magasabb szinteken inkább második sorba való támogatóként, lomhasága miatt flankelésre nem alkalmas.

Ki kell használni a jó csőlehajlását, keresni kell a dombokat és a kikukucskál-céloz-lő-visszahúzódik taktikát használni. Érdemes a könnyű tankokat és a papír TD-ket célozni, mert trollgunnal az instant halál számukra. A srégen állás hatékony lehet, de kb. 20 fokig mert utána már képesek könnyen belőni az oldalunkat.

Összességében félig nehéz félig közepes tankra jellemző harcmodort kell kialakítanunk, mennünk kell előre, de szükséges a fedezet is, mert e nélkül hamar megesznek minket.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Fokozott szellőzés + Töltésgyorsító + Stabilizátor, ez az én összeállításom, a tűzerőt és a DPM-et helyezve előtérbe.

Talán ha valaki a rossz látótávot akarja javítani annak jó megoldás a Távcső. Álcát, Periszkópot egyáltalán nem ajánlom, mivel folyamatos mozgásban van a tank és általában előrébb van a harcokban. Egyszerűen nem rejtőzködésre való.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnoknak első a Hatodik érzék legyen. Az további legénységi tagokra én az egyből aktiválódóak közül válogatnék: Pillanatkép, Sima utazás, Off-road vezetés, Kuplung égető, Javítás. Ha elérünk a harmadik skill közepéig, akkor az Elit alakulat kerül első helyre, ezután újrakezdve az előzőleg leírtak szerint.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó front és toronypáncélzat
 • Kiváló csőlehajlás
 • Jó agilitás
 • Multifunkciós (több játékstílust is lehet vele játszani)
 • Tier 8-ban is alkalmazható (főleg a 105-ös csővel)

Hátrányai

 • Lassabb és lomhább, mint bármelyik közepes tank
 • Kezdő legénységgel ez eleje kissé nehézkes
 • Bele kell jönni a tempójába
 • Sokszor kap láncot
 • Motor néha hajlamos begyulladni, amolyan kisördög: nem sokszor gonoszkodik, de akkor nagyon és piszkosul fáj :D

Kiknek ajánlott

Ha szeretted a tier 5-ös Shermant trollgunnal akkor ezt kötelező kipróbálni, mert imádni fogod! Azoknak akik szeretik a lassabb tankokat, amik bírják a strapát, jó választás lehet. Mivel tier 6-os, már könnyű vele pénzt keresni és nehéz vele sokat bukni. 6-os osztagokban is alkalmazható, ha a taktika olyan. Akik most kezdő játékosok és mondjuk az amerikai és az orosz tankokban találták meg a számításukat, azoknak kellemes órákat tud okozni ez a harckocsi.

DE! Ha a gyors tankok kedvelői közé tartozol és kiakadsz, hogyha nem tudsz gyorsan elmenekülni valahonnan, akkor inkább az E8-ast ajánlom. Ha nem szeretsz „bástyaharcot” játszani, várni, kidugni a tested/tornyod és tartani a pozíciót, ez esetben sem ajánlom ezt a tankot. Nyilván mivel elég sokoldalú, ezért egy próbát megér, lehet megszeretteti veled ezt a hibrid stílust.


Az elemzést írta: Balakka001

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kicsi66
  • Tankos
  · 4 éve
  A legjobb!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="luperator"][quote name="Szmertyij"]Sajnos én is tapasztaltam vele, hogy pl. egy KV-3 belőtte a toronyfrontomat AP-val. A repeszágyú sebzése pedig elképesztően RNG függő lett, gyakori 0 sebzéses lövésekkel megfűszerezve.[/quote]

  Én ezért raktam rá inkább a páncéltörő ágyút. Ahogy írják lentebb, töltésidő 3 másodperc alatt és lehet vele kapáslövést leadni. Azt hittem majd milyen troll lesz a repeszágyú, de én is úgy láttam, hogy nagyon random. Fura egyveleg a lomha mozgás és a kis ágyú, de nekem bejön.[/quote]

  75-ös ágyúval az E8 klasszisokkal jobb, főleg ha az E2-n az alap tornyot használod (dpm pontosság).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  luperator
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Szmertyij"]Sajnos én is tapasztaltam vele, hogy pl. egy KV-3 belőtte a toronyfrontomat AP-val. A repeszágyú sebzése pedig elképesztően RNG függő lett, gyakori 0 sebzéses lövésekkel megfűszerezve.[/quote]

  Én ezért raktam rá inkább a páncéltörő ágyút. Ahogy írják lentebb, töltésidő 3 másodperc alatt és lehet vele kapáslövést leadni. Azt hittem majd milyen troll lesz a repeszágyú, de én is úgy láttam, hogy nagyon random. Fura egyveleg a lomha mozgás és a kis ágyú, de nekem bejön.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szmertyij
  • Tankos
  · 5 éve
  Sajnos én is tapasztaltam vele, hogy pl. egy KV-3 belőtte a toronyfrontomat AP-val. A repeszágyú sebzése pedig elképesztően RNG függő lett, gyakori 0 sebzéses lövésekkel megfűszerezve.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Okynawa
  • Tankos
  · 5 éve
  a 3. GM ot húztam, majd frissítés óta nálam sincs páncél és a gun szór mint állat. olyan lövések mennek mellé, amikről biztos voltam hogy be fog menni. legalábbis frissítés előtt bement és sebzett is, de már a sebzés sem a régi. valami elállítódott. 92%on voltam vele, de visszaestem 85-87% köré, úgyhogy kicsit pihentetem (és nem én lettem bénább)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 5 éve
  Valamit titokban csináltak ezzel a tankkal. Nem is olyan rég jó pattintós volt, még T34 is pattant, volt, hogy 2000 felfogott sebzésem volt vele tier8-ban. Most meg azt tapasztalom, hogy mindegy mit csinálok, hogy állok vele, ami rálő, az át is viszi. 0 lepattanós meccseim vannak vele. És nem hiszem, hogy én lettem bénább.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vintagemike
  • Tankos
  · 5 éve
  Most láttam, hogy a 8-as már ki van fejlesztve, csak nem vettem meg
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vintagemike
  • Tankos
  · 5 éve
  Hm....köszi, ez egész jól hangzik.
  Az M4-ből még van XP-m bőven, ki tudom szedni, csak a legénységgel leszek gondban, de majd az M46KR-ből megoldom

  Sajna a Jumbo nem annyira agilis, a Cromwellek sokszor tudnak szívatni (ha Cromwellel vagyok, akkor általában én is rámegyek a Jumbókra...)

  Szerintem teszek vele egy próbát.
  m
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Buzz Lightyear
  • Tankos
  · 5 éve
  Az Easy 8 nálam sokkal jobban működik mint a Jumbo. Kifullozva ügyes legénységgel egy nagyon jól használható flanker.
  Kell hozzá a venti, töltésgyorsító, vertikális stabilizátor trió hogy igazán működjön a dolog. Nekem az top ágyú 128-as átütése tier 6, 7-ben (szinte) mindenre elég, tier 8 miatt van betárazva 10 APCR amit ha 1-1 alakul ki 7-es heavy-vel habozás nélkül rá is töltök! A vertikális stabbal menet közben is meglepően pontos illetve megálláskor is hamarabb beszűkül, a töltésidő meg 3mp alatt van. Nekem az átlag sebzésem is sokkal magasabb vele mint a Jumbo+trollal.
  A top torony ugyanaz mint a Jumbo top tornya a lövegpajzs elég sokat szokott pattintani, néha még hetes medeket is főleg ha hulldownozok (amire amúgy betyár jól lehet használni).
  Tudom hogy a Cromwell nagyon jó 6-os med, nekem is van de egy kifullozott M4A3E8 szerintem agilisabb gép (kivéve max. sebesség) kezesebb, jobban fordul és hát a vertikális stabilizátor nagy előny! Általában a Cromwellekkel tolt 1-1 szituációkból én szoktam győztesen kikerülni. Meg elég sok light-ot (type 64, T-37 és társai) szoktam prédálni vele, ha nem lenne agilis akkor ezt nem tudnám csinálni.
  Flankelni nagyon durvákat lehet vele ha úgy jön ki a lépés, tegnap is megettem vele full hp-ról egy magányos O-I-t akire nem figyeltek a társai. De bármilyen magányos heavy vagy egyedül hagyott TD általában a rövidebbet szokta húzni! :-*
  SH-ba is szoktam vinni és jobb nekem mint a Cromwell.
  Uccsó érv nekem mellette hogy érezhetően kedvesebb a matchmaking-je mint a Jumbo-nak, sokkal kevesebbet vagyok vele tier 8-ban. Szerintem mindenképp próbáld ki, max. megszereted!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vintagemike
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Buzz Lightyear"]Köszönöm Vintagemike,
  hosszas hezitálás és a tankjaim teljesítményének elemzése során arra döntöttem hogy inkább a másik 6-os amcsi mednek az M4A3E8-nak szavazok bizalmat. Lévén azzal már majdnem megütöttem a zöld szintet, a Jumbo-val meg sajnos a narancs közepén járok több csatával. Sajnos nem tudok ráérezni, az Easy Eight-el sokkal magabiztosabb vagyok. De azért még1x köszönöm a választ![/quote]

  Nincs mit
  Én meg arra lennék kíváncsi. Azt látom, hogy gyorsabb jóval, ami nagy előny szerintem, csak az ágyúja illetve a torony a kérdés. Ezzel pattintok orrba-szájba, illetve eléggé tud büntetni az ágyúja és ha nem is ütök át, a robbanó mindig sebez valamennyit. Próbáltam rajta a 90 mm-es ágyút is, de nekem az valahogy ilyen kis puffogtatónak tűnt ezután.

  Neked mi a benyomásod a másikról?
Tovább a kategóriában: « T54E1 - Elemzés M3 Lee - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.