Jelenleg 455 vendég és egy tag online

2014. november 6. 10:53

Caernarvon - Elemzés

Írta:
(43 szavazat)
11 hozzászólás

Bevezető

A Caernarvonnal egy korszakváltáshoz érkeztünk el a brit nehéztank fejlesztési vonalon. Innentől teljesen más paraméterek jellemzőek a harckocsikra és más játékstílust is kedvelnek.

Paraméterek

Ágyú

A magyar klánok között „Cérna” néven szólított tank ágyúja, a tier 9-es QQF 20-pdr Gun Type B Barrel, ami a tierbeli társai között valóban egy cérnaszál.

Még mindig alacsony az átlagsebzése (230 hp/átütés), amit viszont 226 mm-es pen kompenzál. Ez bőven elég arra, hogy az összes tankot átlőjük szemből (egyedül a T95 monstrum páncélzata okozhat nehézségeket). Extrémebb, kritikus szituációkban használhatjuk a 258 mm-es átütésű prémium lőszert, bár ezt is legfeljebb a tier 10-es keményen páncélozott harckocsik ellen érdemes csak bevetni.

A HE lőszer 42 mm-es penre képes és átütésenként 280 hp-t sebez, ami elég sokszor ugrik 300 hp fölé. Borsigok és WT-k ellen megbízható lőszernek számít.

A cérnaágyú nagyon pontos, tisztességes és gyorsan céloz. Nagy távolságokból is alkalmas a gyenge pontokra való vadászatra.

Újratöltése 6,5 másodperc körülire tornászható le, amivel egy egészen tekintélyes DPM-et érünk el (bár nem olyan kiemelkedő, mint a Churchill VII-nél) és ennek következtében bármelyik másik tier 8-as nehéz tankot legyőzi 1v1-ben, ha egyikőjük sem használ hull-down pozíciót.

A lövegsüllyedés terén reformérzetet kelt az a bizonyos -10 fok, ami már bőven elegendő dombos terepekre.

Torony

A tier 8-as brit heavy rendkívül lapos Centurion toronnyal rendelkezik, megfelelő döntöttséggel és a 165 mm-es frontot még inkább ellenállhatatlanná tevő lövegpajzzsal. A lövegpajzs körüli rész viszont könnyen átüthető 200 mm-es pen felett, ezért ajánlott állandóan forgatni a tornyot, amikor éppen töltünk. Oldalt és hátul egyaránt 112 mm-nyi acél védi, bár itt kisebb a döntöttség, ezért sokkal könnyebb átütni.

A látótávolsága egy elképesztő 400 méter, ami továbbra is lekörözi a tierbeli heavy társait. Periszkóppal megspékelve még akár passive spottolásra is alkalmazható, ami valljuk be, azért nevetségesnek hat!

A tornya nagyon gyorsan forog (36 fok/másodperc), így még a leggyorsabb tankok sem lesznek képesek körbeforogni.

Plusz pont, hogy a torony tanktest középen helyezkedik el, ami segít a sidescrapelésben.

Felépítmény

A felépítmény terén is forradalom tört ki ennél a tanknál. A brit heavyk tanktestének frontja ezentúl két részre tagolódik, az erős UFG-re (Upper Frontal Glacis - felső frontlemez, amit csak a TD-k ütnek be) és a gyenge LFG-re (Lower Frontal Glacis - alsó frontlemez, amit még a low tier is képes beütni). Az ellenséges heavyk ellen a cél az LFG elbújtatása, ellenben a tiertárs TD-k ellen már az UFG sem véd megbízhatóan és hull-down pozíciót kell alkalmaznunk.

A frontja 130 mm-es, ami az UFG esetében nagyobb döntöttséget élvez, mint az LFG-nél. A „Cérna” LFG-jét még egy Matilda is simán beüti standard lőszerrel. 

A felépítmény oldalai mindössze 51 mm-es acéllal vannak védve, ami nagyon kevés, így az auto-bounce szögnél nem mutathatunk többet belőlük.

A hátsó részét 38 mm védi, amire bőven tölthetik a robbanó lőszert már a tier 6-os ágyúkkal is.

Felfüggesztés

Nagyon gyorsan képes megfordítani a tanktestet. Amennyiben nem láncolnak minket, esélytelen, hogy körbeautózzanak hp vesztés nélkül. A lánctalpak ellenben nem nyelnek el sok lövést, kivéve az auto-bounce szögek esetében.

Motor

A 60 tonnás, Tier 8-as brit nehéz tank a 9-es szintű Rolls-Royce Meteor M120 motort használja, aminek segítségével 810 lóerőnek örvend. Így a jármű 34 km/h-s végsebességre képes, amivel már lehet manőverezni az arty-lövések elől. Ezen kívül egészen gyorsan mozog emelkedőn is. Mivel könnyebben beüthető a jármű oldala, számítanunk kell tűzre, ezért szükség lesz a tűzoltókészülékre innentől fogva.

Ajánlott játékstílus

Ez a tank a legjobban a dombokon érzi jól magát a kitűnő lövegsüllyedése és az erős toronypáncélzata révén. Amennyiben egy olyan városi pályán találjuk magunkat, ahol a dombokra csak közepes tankok szoktak menni (pl. Ruinberg), ott hull-down pozíciókat kell alkalmaznunk, bár óvatosan meg lehet próbálni a sidescrapelést is.

A toronypáncél hihetetlen sok mindent képes elnyelni, bár az ISU és a Borsig penje már kifog a lövegpajzsán is.

Igyekezzünk minél tovább megtartani a javítókészletünket és nem elhasználni a lánctalpra, mert ki tudja mikor lövik el a lőszerrekeszünket. Amennyiben ez megtörténik, 13 másodperc feletti újratöltéssel kell tovább játszanunk, amivel már nem lehet semmit sem kezdeni jobbára.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vizes lőszerrekesz (szükség van rá, mert még a használatával is sorra kapjuk az ammorack damageket)
 • Szellőzés/Szerszámos láda/Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis tűzoltókészülék/Automatikus tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnok számára a legfontosabb és KÖTELEZŐEN az első skill a 6. érzék. A többi legénységi tag számára a Javítás, Megelőző Karbantartás, Biztonságos Elhelyezés, Fegyverkovács ajánlott.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Viszonylag nagy DPM
 • Pontos, megbízható, gyorsan célzó löveg
 • Nagy lövegsüllyedés
 • Nagyon erős toronypáncél

Hátrányai

 • Állandóan ammorack damaget kap (ennek ellenére sose láttam még olyat, hogy fel is robbant volna)
 • Harmatgyenge oldalpáncél
 • Gyakori modul és legénység sebződés

Kiknek ajánlott

Ez a tank egy merőben más típusú játékstílust igényel, mint az eddigi brit heavyk. Leginkább azoknak ajánlanám, akik már játszottak erős toronypáncélú és jó lövegsüllyedésű közepes harckocsikkal vagy T29-cel, T32-vel, T34-gyel.

Nagyon sokan szidják a 230-as átlagsebzése miatt, ellenben ez szerintem bőven elegendő, hiszen a DPM-je feljavítja ezt az értéket és az ágyú pontosságában képtelenség csalódni.

A Nagy Kaliber nem fordul elő olyan sűrűn vele mint a Churchillekkel, a Conquerorral és az FV215b-vel. Inkább egy támogató, szárnysegéd szerep áll hozzá a legközelebb.

A gyenge oldalpáncélja ellenére, auto-bounce szögeket használva, sidescrapeléssel el lehet érni vele Acélfalat is, de ha módunkban áll, továbbra is a dombokat keressük fel vele!

Bónuszként annyi, hogy az 1600 hp-ja nem a tierbeli legmagasabb érték, hiszen a KV-5 majdnem 200 hp-val megelőzi ebben.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kemény · 4 éve
  Helló!

  Én nemrég vettem meg ezt a járművet, és nem nagyon szeretem. Szóval mielőbb túl szeretnék lenni rajta. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e kifejleszteni a legnagyobb motort vagy sem? 110.000 XP a Conqueror és 27.000 XP a nagy motor.

  Illetve amennyiben nem éri meg, érdekelne, hogy fel tudom-e szerelni a Conqueror a legnagyobb motorját (Griffont) amit már kihúztam a Cent 7/1-el?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Weeda1987 · 4 éve
  [quote name="Weeda1987"][quote name="Nortonor"]Az új AX toronnyal milyen? Jobb vagy rosszabb lett vele? Illetve az ammo rack érzékenysége megvan még?[/quote]
  Hétvégén vettem Mèg ezt a csodát 40 mecs 35 sima 5 az toronnyal.. ammot 5-6 alkalommal kaptam abból. 2 szer arty volt..szòval kb 10 mecs /1 ammo 75% a biztonságos elhejezés.. ax toronnyal sokkal jobb jól patogtat kivéve az ágyú feletti dõntött rész kb 200 mm t29 simán belötte..[/quote]
  Tegnap meló után mentem egy 25 Meccses cérna maratont. Végre megvan a kisseb 83 mm es hát egész tetszetős tank lett. Egyböl összejött a tank ász. 25 meccsen 4 ammo 2 arty.. viszont a torony brutál ahol belött a T 29 OTT lepattant obj 268 NÉZTEM
  Kövi mecs 3 szor is3 kétszer T34 pattant...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Weeda1987 · 4 éve
  [quote name="Nortonor"]Az új AX toronnyal milyen? Jobb vagy rosszabb lett vele? Illetve az ammo rack érzékenysége megvan még?[/quote]
  Hétvégén vettem Mèg ezt a csodát 40 mecs 35 sima 5 az toronnyal.. ammot 5-6 alkalommal kaptam abból. 2 szer arty volt..szòval kb 10 mecs /1 ammo 75% a biztonságos elhejezés.. ax toronnyal sokkal jobb jól patogtat kivéve az ágyú feletti dõntött rész kb 200 mm t29 simán belötte..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • VIP
  • Kiképző
  · 4 éve
  Az új AX toronnyal milyen? Jobb vagy rosszabb lett vele? Illetve az ammo rack érzékenysége megvan még?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 5 éve
  elég gyengus egy tank, bár most eléggé befolyásolja a véleményemet az hogy ma egész nap szívat a hülye játék, kemény 30% a nyerési arányom és nem tudom azt a nyomorult B ágyút kifejleszteni, de szerintem egyébként is a leggyengébb tier 8 nehéztankok közé tartozik a VK 45.02 A mellett
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hun_Mercenary
  • VIP
  · 5 éve
  A képet lehet, hogy Jacktor rakta be, nekem is volt pár elemzésem amihez ő keresett képet.
  Nekem nincs cérnám, de ilyen oldalpáncéllal valószínűnek tartom, hogy hanyagolnám vele a sidescreapet.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BeStronk · 5 éve
  Csak mondom, hogy a Caernarvon DPM-e az átlag alatt van a heavyk között Szóval nincs semmi féle "viszonlyag nagy DPM"
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721 · 5 éve
  [quote name="Claymaker52"]Ez nem egy jó elemzés... [/quote]

  Én tényleg nem piszkálnék senkit winrate és wn8 alapján, de azért aki elemzést ír, nem ártana valami... hogy is mondjam... eredményt felmutatni az adott tankkal.
  Dmg : 1030,85 XP : 466 Csaták : 575 Win : 49,39% WN8 : 1187,53

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.