Jelenleg

11
látogatónk van

2014. november 6. 09:36

Black Prince - Elemzés

Írta:
(31 szavazat)
45 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A Black Prince a tier 7-es QQF 17-pdr Gun Mk. VII nevű löveget használja. A fejlődési ágán eddigi megtalálható tankok ágyújával egyenrangúnak tekinthető.

A standard lőszer átütése mindössze 171 mm, ami nem sok, de még így is elég arra, hogy minden tier 7-es tankot átüssünk szemből, ellenben már KV4-esek és IS3-ak esetében is szükségünk lesz a gold 239 mm-jére és akkor még nem is beszéltünk a tier 9-es meccsekről.

A HE lőszer is felejthető, hiszen 38 mm-es pen társul 190 hp/átütéssel, ami nem ad valami sokat hozzá.

A DPM-je sem kompenzálja a kicsi átlagsebzését (150 hp/átütés), mivel az újratöltése valamilyen misztikus úton nem vihető 4 másodperc alá, ami azért zavarba ejtő, mert a Churchill VII-nek ez az értéke 3,5 körüli volt.

A lövegsüllyedése/emelkedése ellenben már jobb mint az előző két brit nehézé, de még mindig nem alkalmas a dombok környékén való használatra.

A pontosság és a szinte nem létező célzási idő itt is jellemző, akárcsak az összes brit nehéz tanknál.

Torony

A Black Prince tornya nagyon hasonló „parent” harckocsijának tornyához. Ugyanúgy 152 mm-es a frontja, lövegpajzzsal megspékelve. Ez bőven elegendő és főleg hull-down pozícióban lehet kihasználni. A 95 mm-es oldala és hátulja azonban már nem elegendő a tierjében a pattintgatásra.

A masszív páncélzat ellenére a torony meglepően gyorsan forog, bár a tanktest ehhez már nem ad hozzá sokat, amit a medium és light harckocsik kihasználhatnak.

A látótávolsága 370 m, amivel jó brit heavyhez méltóan az élen helyezkedik el tierbeli társai között.

Felépítmény

A tanktest homlokpáncélzata 152 mm-es, akárcsak a Churchill VII-é, ellenben ez már egy hangyányival nagyobb döntöttséggel rendelkezik, így sidescrapelés esetén 200 mm-es átütés alatt nem képesek beütni.

Oldalt 95 mm-es védelmet kap, ami szintén elegendő a „sarok mögül kitolatok” taktika alkalmazására, ellenben a hátán mindössze 25 mm-nyi acél található, amiből már a tier 5-ös tankok HE lövedékei is profitálhatnak (bár ez elég ritka).

A tier 9-es, brutális pennel rendelkező nehéz harckocsik (pl. M103, Conqueror, stb.) ellen viszont már csak az auto-bounce szögek segíthetnek rajtunk.

Felfüggesztés

A lánctalpak, valamint a rajta található sárvédők hatalmasak, de szerencsére nem képeznek gyenge pontot, mint a „szülő-tank” esetében. Jóval lassabban képes forgatni a tanktestet, mint az összes többi brit heavy (18 fok/másodperc; ennél még a TOG II lánctalpa gyorsabb).

Motor

A Rolls-Royce Meteor névre hallgató motort használja, ami már végre átesett egy szintlépésen, így egy tier 5-ös enginet tudhatunk magunkénak, 600 lóerővel. Ellenben ez sem teszi sokkal gyorsabbá a „Fekete Herceget”, mindössze 20 km/h-ra képes.

A kigyulladás veszélye itt sem fenyeget minket, mert elég ritka, hogy a hátunk mögé kerülnek.

Ajánlott játékstílus

Nem kedveli a dimbes-dombos közeget a lövegsüllyedése és az arty-érzékenysége miatt. Mindkét okból kifolyólag jobb, ha elbújunk épületek sarkai mögé és sidescrapelünk, ami garantált élvezetet biztosít számunkra, hiszen csak hallgatnunk kell, ahogy csiripel az oldalpáncélunk a temérdek pattanástól.

Tier 8-as és tier 9-es heavyk ellen muszáj betölteni az arany lőszert.

Prokhorovka pályán, ha nincs arty, akkor megpróbálhatunk bemenni középre és viszonylag elegendő a lövegsüllyedésünk arra, hogy kihasználjuk a toronypáncélunkat.

A városos pályákon, tier 7-ben egyedül a T29 számít vetélytársnak ellene, ami ha hull-down pozícióba kerül, a BP 171 mm-es penje képtelen átvinni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (létszükséglet, hiszen jóval gyengébb DPM-et kapunk, mint az előző két brit heavy tank esetében)
 • Szellőzés
 • Szerszámos láda (esetleg periszkóp)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Nagy javítókészlet (gyulladásra nem sűrűn kerül sor)
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnokot szinte minden tankon KÖTELEZŐ felruházni elsőre a hatodik érzékkel. További első skilleknek javítást ajánlok, valamint másodiknak elit alakulatot, hogy a dpm-et valamennyire növeljük. Ezeken kívül hasznos még a Fegyverkovács, Off-Road Driving, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés és az Adrenalin Roham (nagyon gyakran fordul elő, hogy a mérkőzés elején a heavyk elleni csatában elveszítjük a hp-nk nagy részét; ezért a további, megmaradt tankokat gyorsabban kell elintéznünk).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon erős torony- és frontpáncél, szinte gyenge pont nélkül
 • Pontos és gyorsan célzó löveg
 • Nagy látótávolság
 • Hírhedt és félnek tőle

Hátrányai

 • Az alacsony alfa sebzést nem kompenzálja magas DPM
 • Lomha
 • Alacsony átütés
 • Dombozásra nem alkalmazható lövegsüllyedés

Kiknek ajánlott

Akárcsak a Churchill VII esetében, ismét egy Acélfal-masináról beszélünk, bár annyira talán már nem érezhetjük magunkat biztonságban, pláne akkor nem, ha tier 9-es csatában játszunk. Nem érzem jogosnak, hogy a népszerű, WoT-os videókat tömegszámra gyártó Jingles a BP bemutató videójában ezt a harckocsit nevezte a sidescrapelés királyának. Ezt a titulust átadnám inkább a KV-4-nek vagy az IS-4-nek.

A négy Churchill heavy közül számomra ez volt a legkevésbé élvezetes, de ez még nem jelenti azt, hogy nem jó érzés egy ilyet vezetni. Meg kell szoknunk ellenben azt, hogy búcsút mondhatunk a Nagy Kalibereknek, mert ahhoz nem elegendő ez a dpm ezen a szinten.

Bónuszként és még egy pozitívumként ki kell emelni, hogy a 2. legnagyobb hp-val (1450) rendelkezik tier 7-en belül (Tigris után) és megfelelő használattal ez aligha fogy el gyorsan.


Az elemzést írta: OdieHun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:47

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Commander_Markhusz
  • Tankos
  · 4 éve
  Istenem, ez aztán ma jól fel Qrt.....megvettem mert kérik a S Conquerort CWre, de inkább a klánból lépek ki minthogy ezzel szenvedjek, még 50K xp a cérna és az is egy retek stockosan......jézusom, WG azért csinál ilyen szarokat, hogy inkább vegyél goldot, hogy átugord free XP ből
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi
  • Tankos
  · 4 éve
  Nekem T29 van, (egyetlen 7es tankom) de mentorommal mikor szakaszoztunk, ő mindig ezt hozta be, volt mikor 2-en tartottunk egy oldalt 8-as meccsen is. (mondjuk ő nagyon jó játékos)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zabos1
  • Tankos
  · 4 éve
  Ha a Churchill VII szarvolt ez aztán egy igazán retek tank ez viszi a pénzt és nem lehet vele haladni a fejlesztésben/ a játékban se fergeteges 16-19 km a sebessége/
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz
   • Tankos
   · 4 éve
   Nem olyan rossz ez a tank. Menni kell, automata célozni és a lövés gombot lenyomva tartani. Ha rossz irányba indultál, vége a dalnak, nem tudsz átpozicionálni. A következő mindenért kárpótol.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   andiam
   • Tankos
   · 4 éve
   Pontosan értem mire gondolsz
   70k xp-t sikerült kifarmolni a következő tankhoz, de úgy érzem képtelen vagyok a maradékot megszerezni. Büntetés ez tank....
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    StraubZ
    • Tankos
    · 4 éve
    Én 6-os, 7-es szutykokat szabadból átugrottam. Egy percig sem bánom Nagyon más liga a felső 3 tank.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     andiam
     • Tankos
     · 4 éve
     A 6-os Churchill a maga szintjén nagyon is használható, azt élveztem. Úgy rémlett, hogy a Black Prince mindenben jobb az elődnél. Talán így is van, viszont az ellenfelek többet erősödnek tier 6-ról tier 7-re, mint az alanyunk, így itt nekem elhasalt a BP. Mindenki belövi akárhogy állok vele, alacsony alfa, lassú. Kevés tank van amit rühellek (pl Archer ), de ezt ide sorolom. Bízom benne, hogy a mostani 10k xp küldivel hamar túl leszek rajta és soha többet nem gondolok rá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  jorgat
  • Tankos
  · 5 éve
  Én nem vagyok jó játékos , de azt gondolom nem ez a legrosszabb tank a játékban. Nekem valahogy kézre esik. Nagyot nem sikerült alkotnom vele, de a 110k kifarmolása a végére egész élvezetes lett. Mondjuk díjaznám ha ezt sem futná le egy csiga
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andrej72
  • Tankos
  · 5 éve
  Azt az egyet nem értem, hogy ha már hozzányúltak a brit HT ághoz, és a Caernarvonból, meg a Conquerorokból játszható tankot fabrikáltak, akkor ezt a szerencsétlen tankot miért kellett meghagyni ilyen lehetetlen állapotban. Ha rosszindulatú akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy azt akarták, hogy a játékosok többsége ugorja át free xp-ből, ami ugye az esetek többségében pénz a fejlesztők zsebében. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gyuszopapa
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Lucfenyő"]Jelen formájában ezt a tankot ellenségemnek nem kivánom. Régen is egy kalap szar volt, de most nehéz lenne hozzá foghatót találni tier 7-ben. Tény, hogy béna vagyok vele de már úgy állok, hozzá: Mindegy a csata kimenetele csak legyen már vége a gridnek...[/quote]
  Az utolsó 30000 xp-t már inkább freeből megoldottam.Persze valamikor nem volt ennyire gyenge csak az idő eljárt felette.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Lucfenyő
  • Tankos
  · 5 éve
  Jelen formájában ezt a tankot ellenségemnek nem kivánom. Régen is egy kalap szar volt, de most nehéz lenne hozzá foghatót találni tier 7-ben. Tény, hogy béna vagyok vele de már úgy állok, hozzá: Mindegy a csata kimenetele csak legyen már vége a gridnek...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 5 éve
  Vegyétek figyelembe, hogy ez az elemzés kb. 4 éves! Azóta változott pár dolog a játékban.

  Jelenleg valóban az egyik (A?) legrosszabb tank a játékban, és ezt QB is mondta egyik videojában.
  Nincs:
  - alfa
  - elégséges pen
  - sebesség
  - páncél
  - látótáv
  És ha ezeket összeadjuk, akkor végképp nincs fera factor sem.

  Ami viszont jó hír, a cérna már egész jól használható, de a torony ott sem annyira belőhetetlen, mint híresztelik, a 9-es viszont már valóban jó, ha fullos.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz
  • Tankos
  · 5 éve
  Én a csatak kb 40%-ában top tier voltam, kb 20%-ban volt 10-es ellenfelem. Ezt nem tapasztaltam eddig egy tankkal sem, sem simával, sem prémiummal. 230 csatát mentem vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Oberjunker
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="pap32"][quote name="perretz"][quote name="Oberjunker"]Ez a tank játszhatatlan.[/quote]

  Meglepően sokszor top tier, bár kiderült utólag a Cérna is MM preferált.[/quote]

  ??
  Ez valami vicc akart lenni, ugye? [/quote]
  Mármint melyik?
  Játszhatatlan, vagy, hogy top tier?

  (Én még az elején sem voltam vele top tier, pedig elvileg volt valami olyasmi, hogy a frissen kifejlesztett/megvásárolt tankok kapnak egy kis segítséget az első pár csatában, a besorolást tekintve.)
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.