Jelenleg

11
látogatónk van

2020. máj. 24. 09:38

Napi évfordulók: Május 24.

(38 szavazat)
4 hozzászólás

Nézzük a mai naphoz milyen érdekesebb események köthetőek történelmünkből:

  • 1218 - Megindul az ötödik keresztes hadjárat: Huhh, nehéz erről a témáról humoros stílusban írni. Megpróbálom ezt kizárólag tudományos és kulturális nagyítón át megtenni, kizárva mindenféle vallással kapcsolatos véleménynyilvánítást, így összefoglalva az akkoriban történtekről a véleményem. Maradjunk annyiban, hogy a humanisták számára a Nyugatrómai Birodalom bukása (476) és a saját koruk között eltelt ezer év a sötétség és a kulturális hanyatlás időszaka volt, amihez nagyban hozzájárul a keresztes hadjáratok intézménye is. Elég csak arra gondolnunk, hogy a keresztes háború kifejezés napjainkban átvitt értelemben is használatos az erkölcstelennek ítélt jelenségekkel szemben szervezett, felülről irányított nagy ideológiai-politikai kampányokra. Persze mai szemmel és látásmóddal nyilván könnyű pálcát törni az akkori az élet szó szerint minden területét átitató vallási gondolkodásmód fölött, de kétségtelen, hogy pl. a keresztes hadjáratok ingatták meg az akkoriban jócskán a nyugat előtt járó virágzó iszlám világot is, mely gazdasági, kulturális és tudományos téren is jelentős fölényben volt az akkori nyugattal szemben. Konkrétan - és ez az én saját véleményem - a hadjáratokkal sikerült évszázadokkal visszavetni az emberi civilizáció mérnöki, tudományos, oktatási, gazdasági és művészi fejlődését. Igen, a 8. és 13. század között, mikor is - kis túlzással élve - a nyugati világokban nagyjából még a sárban dagonyáztak, Fezben (a mai Marokkóban) 859-ben megalakult az első mai értelemben vett, több fakultású felsőoktatási intézmény, a kairói könyvtárban már 2 millió kötet várta az érdeklődőket, míg a keresztesek által elpusztított tripoli könyvtár már 3 millió kötettel is büszkélkedhetett (tudományos értekezések, verseskötetek, vitairatok, antológiák, stb.). Csak erről a mai napig nem menő tanítani ugye (az én koromban legalábbis egy szó sem esett erről). Persze sok tudományos vívmány és kulturális elem átkerült később a nyugatra is, de az akkori fejlődési szint és intenzitás halálos sebet kapott előbb a keresztesektől, majd végül a mongoloktól is.
    A közvetlen ürügyet amúgy a mongol hódításra az szolgáltatta, hogy a mongol követeket a Hvárezm sahok lemészárolták. A kereskedelmi útvonalak birtoklása miatt, az akkor fénykorát élő, az Aral-tótól Mezopotámiáig terjedő és viszonylagos gazdagságban regnáló Hvárezm-sahokkal 1218-ban, az úgynevezett otrari incidens során került összeütközésbe a Mongol Birodalom, amikor Otrar hvárezmi kormányzója a mintegy száz főből álló mongol kereskedőkaraván tagjait kémeknek nyilvánította, és Alá ad-Dín Mohamed (1200–1220) Hvárezm-sah közvetlen utasítására kivégeztette. Ezután indult el Hülegü kán Bagdad elfoglalására 1258-ban. Végül ez a hadjárat jelenti az iszlám aranykora vagy iszlám reneszánsz végét, hiszen elpusztítja legjelentősebb szellemi központját, és ezt a csapást már sose tudta kiheverni az iszlám világ. Később újabb hódítók jelentkeztek, elsősorban a Brit Birodalom, ami a saját birodalmába olvasztotta Ázsia és Afrika nagy részét.
    Zajlott  az élet akkoriban is na. Akit kicsit bővebben érdekelnek az akkori tudományos vívmányok, az nézze meg az új Kozmosz sorozat 1. évadjának 5. részét. Ebben az enyémnél sokkal szórakoztatóbb formában ismerhetitek meg kicsit jobban az akkori világot Neil deGrasse Tyson narrálásával.
  • 1941 - A német Bismarck csatahajó és Prinz Eugen nehézcirkáló az Atlanti-óceán északi vizein elsüllyesztik a HMS Hood brit csatacirkálót (1400 tengerész veszti életét): Na kérem. Van már egy igen részletes cikkünk Horváth Zoltán tollából a témáról, ebből minden apró részletet megtudhattok az akkor történtekről és hátterükről. Aki nem szeret sokat olvasni, annak alul egy videó is.
  • 1859 - Első pályaudvara megnyitásával Miskolc bekapcsolódik a vasúti közlekedésbe: Nyugodtan mondhatjuk, történelmi esemény ez egy város életében. Már az 1832. évi országgyűlés megállapította a Pest és Miskolc közötti vasúti kapcsolat létesítésének fontosságát. Az előkészületek azonban elhúzódtak, a forradalom is közbejött, és így csak jóval később került sor a szolnok–debreceni vasútvonal meghosszabbításaként a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc vonal kiépítésére. A miskolci szakasz építése 1857-ben kezdődött meg. A munkálatokat hátráltatta az egyet nem értés a városvezetés és a vasútépítő társaság között: a város szerette volna, ha a pályaudvar a Széchenyi és a Bajcsy-Zsilinszky utca találkozásánál épül meg (nagyjából ott, ahol ma a Szinvapark bevásárlóközpont áll), mert a társaság által kijelölt helyet a várostól túl távol esőnek tartotta. Az elmérgesedő vita következtében a városvezetés nem támogatta az építkezést, sem ingyenes telket, sem építőanyagot nem adott, és 1859. május 24-én, díszes avatóünnepség nélkül került sor a „miskolci” elnevezésű vasúti pályaudvar átadására. A Gömöri pályaudvar megépülése után Főpályaudvarnak nevezték.
    Nos, hogy kinek volt igaza, annak megítélését inkább bízzuk a helyiekre :)

Mára legyen elég ennyi, mennem kell főzni :)

Remélem jól szórakoztatok!


Forrás: Wikipedia

Utoljára frissítve: 2020. máj. 24. 10:54

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tabulat0r
    • Tankos
    · 3 éve
    "Konkrétan - és ez az én saját véleményem - a hadjáratokkal sikerült évszázadokkal visszavetni az emberi civilizáció mérnöki, tudományos, oktatási, gazdasági és művészi fejlődését"

    Látjuk ma is a nagy fejlettségét az arab világnak xD. Főleg amikor fejezgetik le a nőket, mert azok hozzászóltak egy férfihoz. Másrészt nehogy már úgy legyen előadva, hogy ők ott szépen írogatták a könyveiket meg festegettek, a csúnya keresztesek meg odamentek és fellökdösték a festőállványaikat. Mohamed már a 7. században egyesítette és militarizálta az arab világot, onnantól folyamatosak voltak az arab betörési kísérletek Európába. Szép világ lenne itt most, ha nem lettek volna Martell Károlyok, akik megállították ezeket...


    "a nyugati világokban nagyjából még a sárban dagonyáztak" - Nem tudom, nekem mintha tanítottak volna valamit egy bizonyos római birodalomról az egyetemen, ami habár ezer év alatt elérte az akcio radiusát, elburjánzott benne a korrupció és végül letérdelt az északi barbárok támadásainak, de a hamvakból valami még nagyobb emelkedett ki. A római jog is eltűnt ekkor a süllyesztőben, később újra felfedezték és a mai napig a fejlett országok jogrendszerének alapjául szolgál. Ez minden bizonnyal sárban dagonyázás!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    NFOrokosBajnoka
    • Tankos
    · 3 éve
    Azért voltak vicces dolgok a keresztes hadjárattal kapcsolatosan is.

    Messze van mint Makó Jeruzsálemtől.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Balog
    • Tankos
    · 3 éve
    1218........
    Erdemes megnezni:
    https://m.youtube.com/watch?v=vbbSE_AMBGo
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Firefox
      • Tankos
      · 3 éve
      "Én történész vagyok, ezért egy kicsit másképp látom a dolgokat."
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.