Jelenleg 445 vendég és 3 tag online

2020. január 15. 14:07

Vajon mennyire "történelmiek" a WOT-os német tankok?

Írta:
Értékelés:
(49 szavazat)
46 hozzászólás

Sziasztok! Hoztunk nektek egy kis érdekességet Nagy Tamás jóvoltából. Vajon hány fake tank van a játékban, vagy csak olyan ami papíron létezett? Ki tudja? A válasz elég sok! Tamás négy és félhónapos kutatómunkája során végigvette az összes tankot a játékban, a harcjárműveket kategorizálta kor és történelmi hitelesség szempontjából is. Nézzük hogy milyen módszerek mentén sorolta be a gépeket az egyes kategóriákba:

TANKOK KOR SZERINTI BESOROLÁSA

A fejlesztési fákon szereplő tankok besorolása a főbb fejlesztési korszakok szerint. A csak tervrajzon létező tankok kivételévek közel 100%-os pontosságú a kor szerinti besorolás, a tervrajzok esetében bizonyos tankok csak az adott fejlesztési jellemzők, a tank design-ja alapján sorolhatók be. Ez elsősorban a kínai tankokra igaz.Hadrendbe állított tankok esetében a színkód a szolgálat megkezdésének dátumát jelzi, egyedi esetekben (pl.: Pudel) a történelmi források dátumát. Prototípusok esetében a legyártás évét jelzi. Tervrajzok esetében a rendelkezésre álló rajzokon szereplő dátum, ennek hiányában a Wargaming által megadott évszám (elsősorban valótlan/fake tankokra igaz)

TANKOK TÖRTÉNELMI HITELESSÉGE

Az egyes tankok történelmi hűsége nehezen meghatározható, kisebb eltérés szinte minden tankon tapasztalható (lámpák, festés, modellen elhelyezett felszerelések), ám történelmi értéküket ez nem befolyásolja érdemben. A kategóriákba való sorolás az alábbi vizsgálati sorrenddel történt:

 1. A tank létezésének igazolása. Csak abban az esetben nem került valótlan/fake kategóriába egy tank, ha arról hiteles adat maradt fenn, ez lehet egy valós példány, korabeli sajtóban megjelent fénykép, hiteles múzeumi vagy levéltári kép, hitelesnek tekinthető múzeumi, levéltári vagy gyártói tervrajz. Ha csak a játékgyártó saját leírása, forrásmegjelölés nélküli tervrajz vagy azonosító jel nélküli terv áll rendelkezésre akkor az adott tank hiteltelennek tekinthető. Ez elsősorban a kínai, majd minden nemzet tier 9-10-es tankjaira és a Wargaming saját bevallása szerint is csak tervrajzon létezett tankokra igaz.
 2. Hitelesnek tekinthető tankok tartalmi vizsgálata. Több esetben is valós projektek kerültek felhasználásra, azonban nem egy konkrét terv, hanem több tervezet, esetleg prototípus került összegyúrásra a játékban látható eredményhez. Tervrajzok esetében az ábrázoltak modellhez képest történő eltérése, a rajzi hiányok valós elemmel való kitöltése került vizsgálatra. Ezen a ponton elsősorban a francia AMX és BC széria, valamint a németek produkáltak hibát.
 3. Lövegek vizsgálata. Elsősorban a top lövegek vizsgálata, a stock, vagyis alap lövegek szinte kivétel nélkül hitelesek. Hiba minden nemzetre jellemző, gyakori a top lövegként feltüntetett modul valóságalapjának hiánya, utalások alapján történő feltüntetése. Bizonyos esetekben hiteles információ is van a sikertelen lövegbeépítésről, mely projektek törlését is okozta.
 4. Részletes modul paraméter ellenőrzés. Tervrajzok esetében (azok gyakori kidolgozatlansága miatt) a terveken megadott paraméterek és modulok összehasonlítása a játékban szereplőkkel. Prototípusok és hadrendbe állított tankok esetében a valós mérések és adatok összevetése a játékban szereplővel.

A fentiek alapján az alábbi kategóriák kerültek kialakításra:

 • PIROS - Valótlan vagy Wargaming által készített tankok: Többségük az 1. és 2. pontnál fennakadt tank, melyek létezése hiteles információ hiányában nem igazolható. Számos tervrajzon létező tank (melyet sokan napkin-tank-nak, vagyis szalvétára skiccelt tanknak csúfolnak) ide sorolható, ezek tervrajzi kidolgozottsága annyira szegényes volt (csak körvonalak, jellemző metszetek), hogy modellezésük jelentős kreatív munkát igényelt, így aligha tekinthetőek hitelesnek. Szintén ide sorolt a valótlan tanktest-torony párosítás és a több project egybegyúrásából létrehozott tankok.
 • NARANCS - Tervrajzok: Csak tervrajzon létező tankok, melyek kidolgozottsága előrehaladott, azaz a rajzokon már a belső tér kialakítása is ábrázolt. Hitelességük vagy játékba való átültetésük nem tökéletes, de ez elsősorban a rajzi anyag hibáiból, hiányosságaiból fakad, a tank karakterisztikája érdemben nem módosult.
 • PIROS-NARANCS ÁTMENET: ezekben az esetekben vannak fennmaradt rajzok, de jelentős eltérések tapasztalhatóak, a nyilvános adatok hiányában nem lehet eldönteni hogy mi a Wargaming modellezőinek munkája.
 • CITROMSÁRGA - Történelmietlen: Bizonyíthatóan valótlan modult vagy jelentős eltérést mutató, de alapvetően valós tankok. A legfontosabbnak tekinthető torony és frontpáncél vastagság legfeljebb 30 mm eltérést mutat. ÁTMENET: többnyire valótlan top ágyút jelez.
 • KÉK - Megépült prototípus: Bizonyítottan megépített prototípus, némelyikük a mai napig fennmaradt. Több esetben is a sorozatban gyártott tankok prototípusai. Gyakori volt a próbák közbeni átalakítás, így a prototípusépítés egy adott pontjaként értelmezendők, emiatt eltérő konfigurációk is fellelhetőek.
 • ZÖLD - Hiteles, szolgálatba helyezett tankok: Szolgálati elnevezést kapott járművek, melyek azonban nem feltétlenül láttak harcot, gyakori a kiképző tankként hasznosított példány. A feltüntetett ágyúk közül valamennyi hitelesnek tekinthető (legfeljebb a top ágyú vagy a torony miatt kapott citromsárga jelzést). A valós méretektől, modul és paraméter adatoktól nincs érdemi eltérés, a homlok és toronypáncélzat vastagsága legfeljebb 30 mm eltérést mutat. Több alváltozat esetén a játékban szereplő valamelyikkel legalább 90%-os egyezést mutat.

Kezdjük is a német ággal:

Németország

Az egyetlen fejlesztési fa, amely magasabb szinten is II. Világháborús technikát mutat fel. Ez a gyakori kritikák szerinti gyengeség oka is, az azonos szinten szereplő ellenfelek szinte mindegyike hidegháborús tanktervezés. Alacsonyabb szinten gyakori, hogy az adott tank ellen kifejlesztett szövetséges tankokkal találjuk szembe magunkat, de ha az időben egyszerre készülő tankok kerülnének szemben, akkor 7-8-as szintű szövetségesek harcolnának 10-es németek ellen, ami szintén abszurd. Magasabb szinten keveredik a valóság a realitással, egy-egy elejtett mondat is tankot szült, és nem létező tanktest - torony - löveg kombinációk jöttek létre. Érdekesség hogy a kevés hidegháborús német tank egyike, a Leopard okozta több nemzet magas szintű tankfejlesztésének végét. A közhiedelemmel ellentétben számos tank csak prototípus volt, vagy még az sem. Emellett a német tankokról kering a legtöbb hamis tervezet az interneten.

Utoljára frissítve: 2020. január 15. 14:15
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Öregbaka · 5 hónapja
  Hiánypótló munka!
  Az összes hozzászólást elolvasva és mérlegelve az esetleges kétségeket, bizonytalanságokat el kell ismerni, hogy ez az összeállítás, beleértve a kategorizálást egy nagyon értékes elemzés.
  Érdekes olvasni és közeben talán el is tudunk gondolkodni azokról a szempontokról, melyek a játék fejlesztőit inspirálták és korlátozták.
  Tudva azt, hogy nagyon sok időbe telik egy ilyen elemzés összeállítása szeretném megköszönni a szerzőnek az erőfeszítést és a kutató munkát!
  Gratulálok!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   RockyRuciano · 5 hónapja
   Abszolút egyetértek!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Totti5 · 5 hónapja
    Köszönöm, de az igazán érdekes akkor lesz, amikor felkerül a többi ág elemzése is, és a "teljes játék" egyben látszódik. Sok érdekes összefüggést látni, több gyakori kritika és tévhit magyarázatot kap.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     RockyRuciano · 5 hónapja
     Talán egy kis segítség:
     http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/550734-bcnp-wot-branches-de-chars-et-nations-potentielles-pour-wot/
     A srác francia és franciául nem beszélek. Annyi azért kiderült nekem, hogy a srác a WoT továbbfejlesztése miatt írta/rajzolta, tehát nagyon más szempontból járta körül a témát. De a hivatkozásait, rajzokat stb. talán hasznosnak találod. Francia tankokról komoly publikációt én nem találtam angolul, de itt pl. kiderült, hogy francia nyelven a bőség zavara van.
     De másnak is érdekes lehet a link --- ha másért nem, kiderül, hogy mennyi a WoT szempontjából új tank tehető be még mindig a játékba.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Totti5 · 5 hónapja
      Azthiszem van hova fejlődnie a rajzocskáimnak
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       RockyRuciano · 5 hónapja
       Nem hiszem! Vannak egyszerűbben és vannak nehezen ábrázolható témák, szempont-rendszerek. Te egy elég bonyolult témát dolgoztál fel. A rajzban az a jó, ha egyszerű, áttekinthető "plasztikus". Egy maximalista nyilván mindig talál továbbfejlesztési otleteket.

       A munkádhoz meg tényleg gratula! Nincs is jobb, mint azon elvitatkozni szakértők között barátilag, hogy az adott tank történelmi hűsége narancssárga vagy narancssárga/piros --- amolyan WOT-ki-mit-tud
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Akos1967 · 5 hónapja
  Történelemhűtlen az egész játék gondoljatok csak bele a valóságban egy Tigris harckocsi könyűszerrel elbánt egy rakás T-34 tankkal kilóméterekről itt a jákban meg betöltik a csodalőszert aztán azt sem tudod honnan cask úgy szétkapják a tankod. persze az orosz fejlesztési fa az asztán tele van OP tankokkal 390 alfák miközben ugyanazon a szinten csak 220 alfája van egy náci tanknak de még usa tanknak sem 390 az alfa azon a szinten érdekes valahogy mindig az orosz tank a rétegelt, mindig annak van csukaorra mindig az, lő nagyot mindig az OP t22 med, 907, 257 stb ezek mind orosz tankok véletlenül sem német az OP kampány 10es tank vagy más orosz meg az új prém tank is is3a meg a dupla löveges lószar
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Sezamme · 5 hónapja
   Neked kifejezetten célod az, hogy minden témánál megmutasd a fórumnak, hogy fingod sincs erről a játékról és rendesen intelligencia deficittel dolgozol, vagy csak véletlenül így sikerül mindig? Muszáj volt a rinyálásoddal összeokádni ezt a hírt is? Jól esik ez neked?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   2019tm · 5 hónapja
   Neked a warthunder kell az szimuláció a wot nem az
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   RockyRuciano · 5 hónapja
   Ha a T-34-s játékos ilyen könnyedén elbánik a Tigriseddel, akkor nem a játékkal, hanem a játéktudásoddal van gond.
   A történelmet illetően pedig a kurszki csatában az oroszoknak a Tigrisekkel a T-34-ekkel és rosszabb tankokkal (T-60-s meg T-70-s bádogdobozokkal) kellett szembeszálniuk --- és végül győztek. Mindenféle "csodalőszer" nélkül kellett kilőniük a Tigriseket. Nem hivatkozhattak arra, hogy "szar az MM", ha elsőre nem lőtték be, nem azt mondták, hogy "fck RNG" hanem újralőttek és igyekeztek pontosabban célozni. A másik hibáztatása meg a kifogás keresése helyett harcoltak - mert harcolniuk kellett.
   A szovjet tankok WoT-béli mennyiségéről/minőségéről:
   - a WoT játékosbázisának és így vevőközönségének kb. 2/3-a 3/4-e az ex-szovjet térségben él --- és ők nem német/francia/ami tankokat kívánnak látni, főleg nem a legjobbnak. Márpedig egy profi cég a legfőbb vevőközönségét nem hanyagolja el.
   - a WG-nek az orosz/ukrán/belarusz levéltárakhoz és mérnökökhöz sokkal könnyebb eljutnia és információt kapnia. Vessd ezt össze azzal, hogy pl. több alkalommal szóvá tették, hogy milyen nehézségekbe ütköztek a nyugati tankok kutatásnál - Vickers kezdeti elzárkózása szinte hírhedt lett.
   - a szovjet harckocsi-fejlesztés kb. 50 éven át élenjárt, több esetben egy harckocsi-technikai újdonságot 5-10 évvel a nyugati országok előtt vezettek be. Kirívó példa a dízelmotor: a szovjetek a T-34-nél 1939-ben a dízelmotor mellett döntöttek, de az amik csak a 60-s években álltak át rá nagy nehezen --- kb. akkor, amikor a szovjetek már gázturbinát tettek a T-64T-be.
   - előzőhöz kapcsolódóan: a szovjetek az alváltozatok mellett rengeteg kísérleti harckocsit fejlesztettek és gyártottak - kirívó példa a T64, amit 3 évig gyártottak százas nagyságrendben, mielőtt szolgálatba helyzeték volna. (Nem csodálom, hogy gazdaságilag bele is rokkantak az ész nélküli fegyverkezésükbe.....)

   Annyit kérek, hogy gondolkozz el rajta --- ha elgondolkozol, nem fogsz
   siránkozó/dühöngő/konteózó, zöldségekkel-sületlenséggel teli írományokkal előjönni.

   És a tisztánlátás végett: nem állítom, hogy a WoT-ban minden tökéletes. Ezt a
   fentebb leírtakkal sem állítottam. A különböző Obj. mennyisége engem is zavar, lassan ne tudom, hogy TD-ről-medről-heavyről van szó az adott esetben. De az Objektek mennyiségénél sokkal jobban zavar mondjuk futrinkák kiegyensülyozatlansága.
   A wotinfon pedig a dühöngő vagy zöldségeket író kommentálók mennyisége.   Hja, és szovjetbarát sem vagyok, mielőtt valaki ezzel jönne.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    2019tm · 5 hónapja
    Kurszki jah 10x tulerő jah persze h bukó olvassd el Ottó Carius könyvét szerintem azt megtudod h tigris vagy T-34 jobb
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     RockyRuciano · 5 hónapja
     Ki és hol állította, hogy a T-34 jobb volt, mint a Tigris? Egyes kommunista apologéták! Én nem!
     Úgyhogy vagy szövegértési problémáid vannak, vagy kötekedsz....
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _tothjanos_ · 5 hónapja
    Azért kis millió sebből vérzik az érvelésed a Kurszki csatával kapcsolatban! Ha teljesen korrekt akarsz lenni azért azt elmondhattad volna, hogy a komcsi "csodalőszer" a kifogyhatatlan(nak tűnő!!!) ember mennyiség, és gyártó kapacitás volt! Ha megvizsgáljuk az elveszített tank/ember számot bizony brutális következtetést lehet levonni!

    A Tigrisek legnagyobb részét a saját legénysége robbantotta fel mert nem volt esély megjavítani sem a komcsi túlerő miatt. Érdekes módon a STUG III-G - t senki nem emlegeti a Kurszki csatával kapcsolatban, pedig a német páncélos erők jelentős részét az tette ki! Csak csendben jegyzem meg, hogy a csatát túlélt szovjet HK-zó parancsnokok mind azt jelentették, hogy jobban féltek a STUG-tól mint a Tigristől....jelzem a Bundeswher archívuma szerint egy STUG kilövése is komoly gondot okozott a szovjet harckocsiknak közvetlen közelről is!


    Valamelyik történelmi adón volt egy sorozat ami lépésről, lépésre végig ment a Kurszki csata történésein! Pl. Prohorovkán, a vasútállomást 4 STUG III "rohanta le" a szovjet brutális túlerő ellenére....
    Megszólaltak az adásban orosz egyszerű tankszemélyzethez tartozó veteránok. Ők persze megvannak a mai napig győződve, hogy azért nyertek mert nekik sokkal jobb tankjaik voltak mint a fasisztáknak....azért a tank parancsnokok reálisabban látták a helyzetet.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     RockyRuciano · 5 hónapja
     Hát tudod, ez a „kis millió sebből vérzik az érvelésed a Kurszki csatával kapcsolatban” - kis millió sebből vérzik, hogy stílszerű legyek.
     Nem írtam komplex elemzést a kurszki csatáról, ez igaz. Nem is volt cél. A kurszki csata, a Tigris, a T-34 komplex elemzése nem volt és nem lesz célom, ezt meghagyom a szakértőknek és a szakmunkáiknak. Egyszerűen Akos1967 elvakult siránkozó felháborodására kívántam RÖVIDEN reagálni a kurszki csata példájával - annak „hát mi az, hogy a Tigrisemet kilövi egy T-34” részletére (mely pontatlanul lett idézve általam - de pontosan lett summázva). A példának lényege szerintem közérthető, nem kell és nem kívánom ragozni.

     Amúgy tudok arról, hogy a kurszki csatában a tankveszteség úgy alakult, hogy 3 szovjet tankra jutott 1 német, az emberi veszteség meg 5:1 vagy 8:1 arányú volt (a szovjet oldali statisztika lényegesen pontatlanabb volt, innen az erős eltérés). A Tigrisek műszaki megbízhatatlanságáról is lehet értekezni: motor alacsony fajlagos teljesítménye következtében a tank gyakran meghibásodott, illetve a hajtómű- rendszer többi elemével is rendszeres problémák merültek fel. Ha pedig elvontatni próbálták, nem volt megfelelő vontatójármű rendszeresítve, így legtöbbször két másik Tigris kellett, hogy boldoguljon el vele – de volt, hogy a próbálkozás csak újabb lerobbanást eredményezett. A T-34 híresen megbízható volt, ha mégis meghibásodott, el tudták vontatni (a kurszki csatában a kilőtt T-34-k több, mint felét meg tudták javítani). Lehetne írni STUG III-ról, pakfrontról, felderítésről, aknákról, harcvezetési és stratégiai hibákról stb-stb.
     Ezeket mind meghagyom a szakértőknek és a szakmunkáiknak --- akit érdekel, utána tud nézni. Itt minden leírás óhatatlanul felületes lenne a terjedelmi korlátok miatt. A WoT-ra rátérve, ott ezeket a tényezőket nem lehet és nem érdemes leképezni. A WoT játék, és akként is kell kezelni. (ráadásul jó játék)
     Kommunista propaganda meg tényleg azt sugallta (mit sugallta, sugározta), hogy azért nyertek, mert nekik sokkal jobb tankjaik voltak, mint a fasisztáknak. Meg amúgy is sokkal jobb mindenben a kommunizmus....
     De amikor a szovjet veteránok valós visszaemlékezései napvilágot láthattak, abból összeségében reális kép derült ki. A Tigris műszaki problémái ellenére, ha minden rendszere működött, hatékony fegyvernek bizonyult, amelyet a szovjet és a nyugati szövetséges erők is elismertek és rettegtek. Még 44-45-ben is respektálták, pedig akkora a Tigris harcászatilag elavult, mivel a szovjeteknek is nyugati szövetségeseknek is már tényleg versenyképes vagy jobb tankjaik is voltak. A veteránok meg tudták, hogyan, minek köszönhetően sikerült győzniük és túlélniük - de leginkább leginkább fiatalságukra emlékeztek, nosztalgiáztak.
     Részemről ezzel lezártam.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Kriminalis · 5 hónapja
   ..............................
   ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  AzertsemJo · 5 hónapja
  Szép munka , köszönet érte :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KLC_KTE · 5 hónapja
  Óriási köszönet! FB-n már láttam, hogy jöttek ki új ágak is. Remélem azok is kikerülnek ide!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Totti5 · 5 hónapja
  Kanonenjahdpanzer 105:
  A tank csak tervrajzon létezett, így narancssárga! A Bundeshwehr által kiadott 2018 decemberi cikk törlésre került, 2019 szeptemberében újból kiadásra került, melyben már csak tervezetként említik a tankot. Elnézést a hibáért.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   • Kiképző
   · 5 hónapja
   Csak azért kérdeztem, mert így hirtelen ebben a könyvben néztem utána, és nem említette, hogy valóban át is építettek volna 90mm-es Kanonenjagdpanzereket.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    RockyRuciano · 5 hónapja
    Én úgy olvastam, hogy 1971-ben (vagy 1972-ben?) 1 példányt átépítettek mintapéldánynak/prototípusnak, de elvetették, mert akkor már kísérleteztek a Rheinmetall Rh-120 löveggel és amellett egy eleve elavult pénzkidobó upgrade lett volna. A könyvet/cikket, ahol írták, nem tudtam előkeresni (ahol gondoltam, abban nincs erről szó) - úgyhogy sajnos marad bizonytalan híresztelésnek.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     charliefirpo_2018 · 5 hónapja
     Kanonenjagdpanzer Henschel Prototyp
     Deutsches Panzermuseum Munster
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Totti5 · 5 hónapja
     Igen, ez egy tipikus példa a létezés határán táncoló tankokra. Több ilyen is van, más fákban is, FB-n a kommentekben is tárgyaltunk párat. Ezért is sajnálatos hogy a WG nem közli a saját kutatásait, pedig ők olyan helyekre is bejuthatnak amiről mi csak álmodunk. Nyílván van ami nem hozható nyílvánosságra (azért egy 1971-es tank már nem áll messze a maitól), de ezt is lehet közölni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Karika
  • VIP
  • Kiképző
  · 5 hónapja
  A G.W. Tiger P tudtommal teljes mértékben WG-s kreálmány, vagyis teljesen pirosnak kellene lennie. Tudsz egy forrást, tervrajzot, vagy hasonlót mondani, amire a narancs színt alapozod?

  Illetve a Pz V/IV-nek a valóságban nem volt körbeforgatható a tornya, mivel a megépült példányon a Pz. IV torony körben rá volt hegesztve a Párduc testére. Vagyis így ez is kaphatna egy piros felet szerintem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt · 5 hónapja
   jól néznek ki a 8-9-10es tüzérek (elnézést az egyel lejjebb kellett volna betennem ezt)
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    matyiabagoly · 5 hónapja
    De ez egy GW Tiger (P nélkül)
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     vaskereszt · 5 hónapja
     volt valahol egy komment, hogy a 8-9-10 es tüzéreknek úgy kellene kinéznie mint a 10 es grillének, írtam is hogy rossz helyre küldtem a képeket, amúgy ez Grille 17 vagy grille 21 alváza elvileg (igen a játékban gw tiger )
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Totti5 · 5 hónapja
    Huh ezzel a képpel találkoztam, de sok helyen photoshop-nak, fake-nek tartják, ezért nem akartam kéknek jelölni.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     vaskereszt · 5 hónapja
     https://tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi-germany/grille-1721-artillery-spg/
     én itt találtam őket, van több is ha csak 1-2 kép lenne róla akkor lehet én is azt mondanám fake de nekem hitelesnek tűnik, főleg, hogy elvileg az ott mellette az egyetlen túlélő prosche tornyos királytigris
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      vaskereszt · 5 hónapja
      főleg a második képen amit ide betettem azon üt el a környezettől de én azt betudnám annak, hogy sosem harcolt és sosem használták, valószínűleg csak az a pirosas rozsdavédő festék van rajta, vagy az se
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Totti5 · 5 hónapja
   A GW Tiger P azért sárga, mert találtam hiteles feljegyzést a Tiger P alvázának és a top ágyúnak a párosításáról. Viszont félig piros, mert semmilyen terv nem volt róla, ahogy írod is, a modellt már a WG hozta létre. PZ V/IV-nél nem éreztem a torony forgathatóságot akkora hibának hogy piros legyen, max sárga, de ezen az alapon a lőszerek miatt is rengeteg sárga lehetne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Wick · 5 hónapja
  Köszönjük, Tamás!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  S7ABO · 5 hónapja
  Csak szerintem redundáns ez a megfogalmazás az utolsó bekezdésben?
  "Magasabb szinten keveredik a valóság a realitással..."

  Amúgy a cikk nagyon jó, várom a többi nemzetet is. Gondolom azok tele lesznek "tomatokkal".

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.