Jelenleg

15
látogatónk van

2017. október 5. 12:32

Type 5 Heavy elemzés (by leggassiini - Fordító: Nortonor)

Írta:
(40 szavazat)
108 hozzászólás

A napokban a hivatalos EU fórumot böngészgetve akadtam leggassiini írására, aki egy elég átfogó elemzést készített arról, hogy mi is a probléma a jelen verzióban fellelhető Type 5 Heavy névre hallgató japán nehéz tankkal. Az írás nekem nagyon megtetszett, majd a szerzővel egyeztetve bátorkodtam lefordítani a munkáját. Az eredeti topikot ezen a linken találjátok meg a hivatalos fórum Gameplay szekciójában. [..a cikk folytatódik..]

Az ottani általános egyetértő és támogató kommentek mellett érdekes, hogy a WG staff tagok közül csak Ph3lan volt az, aki reagált egyáltalán a témára, de érdemes megnézni a nagyobb klánok (FAME, IDEAL, 2PDD, stb.) játékosainak hozzászólásait is.

Az angolul kevésbé értőknek viszont álljon itt a poszt magyar fordítása. Jó szórakozást hozzá!

Type 5 Heavy elemzés - hogy miért is van extrém rossz hatással ez a tank a játékra, miért is lett rosszul balanszolva és a WG miért is szégyellheti magát miatta

Életkép amint a WG (a magas épület) figyeli teremtményét a Type 5-öt (Godzilla) amint az elpusztít mindent maga körül... kezdve a tier 8-as tankokkal és a játék egyensúlyozásával. A többi épület a játékosokat ábrázolja – végül is ők is mind megsemmisülnek, aztán otthagyják a játékot - majd végül csak a WG marad, ami szintén elpusztul... hacsak Godzillát meg nem állítják. Természetesen ez a kép némileg eltúlzott, hiszen a Type 5 nem feltétlenül az egyetlen probléma a játékban, de minden bizonnyal ez egyik legretardáltabbul balanszolt tank a játék történetében.

Ó igen, a japán nehéz tankok. Őszintén szólva valószínűleg a legvitatottabb tankok az artyk után. Lehet hogy OP-k, rosszak, balanszolatlanok, nem élvezetes velük a játék vagy épp ellenük, a lényeg hogy sok vitát szültek a két évvel ezelőtti érkezésük óta.

2015-ben - akár mennyire is nehezen hihető ez ma - a japán heavy ág valószínűleg a leginkább várt fejlesztési fa volt a Chieftain után (amire a mai napig várunk még). Sokan úgy gondolták, hogy a fejlesztők a japán TD-kről (amelyekről jelenleg semmi hír) lényegesen több információval rendelkeznek és valószínűleg a nehezek előtt érkeznek majd, de a WG úgy döntött, hogy a "magas érdeklődés" miatt előre veszi a heavyket. A játékosok egy fa KV-5 és E 100 jellegű magas alfájú, de nagy átütésű és jó gun-depes ágyúval szerelt, vastag, de sík páncélzattal és kimagasló HP-val illetve nyilvánvalóan rossz mobilitással rendelkező tankokkal számoltak. Lényegében ezt is kapták... vagyis ennél valami sokkal rosszabbat.

Ahelyett, hogy egy egyedi, az E-100/KV szériától eltérő nagy kaliberű és magas átütésű ágyúkkal rendelkező superheavy ágat hoztak volna létre, hirtelen úgy döntöttek, hogy valami mást csinálnak az ágyúkkal... valami kimondottan nagy hülyeséget. Az egyetlen superheavy minek a páncélzatáról hiteles információkkal rendelkeztek az O-I volt, melynek frontjára gyengepont sem került, ezért igazán szögelni sem kellett. A tank ezek mellé kapott egy 15 cm-es howie-t ami hát igen csak... problémás. Azonban ha ez lett volna az ág egyetlen derp tankja tier 7-ben (hisz az O-I inkább ide illett volna mintsem tier 6-ba) akkor ebből semmi probléma nem lett volna. Ugyanis a magasabb tier heavyk megfelelő weakspotokkal, de vastag páncélzattal rendelkeztek, melynek kihasználása szögelést igényelt volna. Egyikük sem kapott volna derp ágyút, hanem inkább egy E-100 szerűt, kisebb alfával, de magasabb AP átütéssel. De a WG aztán seggfej módba kapcsolt és az O-I derp ágyúját és páncél sémáját vitte át tier 7-be és tier 8-ba is.

A 15 cm-es derp, a KV-2-vel megegyező alfával még tier 7-8-ban sem olyan rossz, így nem sok ember foglalkozott az O-Ho és az O-Ni problémájával, részben azért mivel ezek igencsak ritkák voltak, hiszen a 9-es és 10-es is szörnyű volt, ezért inkább csak az O-I-t hajtotta mindenki, ami nem túl meglepő módon igencsak OP volt tier 6-ban amikor megjelent. (Ez történik akkor amikor t6-ba raksz egy olyan tankot aminek t7-ben lenne a helye!) Pedig ott volt még az O-Ni és az O-Ho is noobfogó páncélzattal és derp ágyúval kombinálva melyeknek soha nem lenne szabad egy tankon párosulniuk, így persze nem is volt jó hatásuk a játékra. De ez akkortájt nem is volt olyan nagy gond, hiszen mindenki csak az O-I-val játszott. Senki sem játszott a Type 4/5-el (kivéve engem), hiszen szívás volt, ezért nyilvánvalóan ezeknek a high tier-eknek szükségük volt egy buffra. Hogy a két top tankkal mi is volt a gond? 1. Páncélzat elrendezése, ami szögelés nélkül elég volt arra, hogy ellenálljon az AP lőszereknek, de a gold ellen már semmit nem ért és 2. a 14 cm-es ágyú, ami egy borzalmas kombinációja a rossz ágyúkezelhetőségnek, pontosságnak, átütésnek és DPM-nek, ezzel önmagát nevetségessé téve bizonyos szituációkban, különösen ezen a lassú platformon. A tankok rendbe szedésére egy jó megoldás lett volna a páncélzat nem gyengepontjainak vastagítása, illetve weakspotok hozzáadása az alsólemezen (LFP) és a 14 cm-es ágyú buffolása. Na és mit gondoltok ez történt?

Természetesen nem... Mindenesetre, mielőtt ezt folytatjuk, nézzük meg a tankot magát.

A Type 5 Heavy

Mint azt tudjuk, a Type 5 Heavy a japán nehéz ág 10-es szintű képviselője. Rendkívül vastag páncélzat jellemzi, sőt mondhatni a frontpáncélja vastagabb minden más heavyénél a játékban, magas HP-val rendelkezik (csak a Mausé több egy kicsivel nála), egy remek 10 fokos ágyúsüllyedése van és egy komoly 15,2 cm-es hajóágyúja kizárólag HE lőszerekkel, melyek elég erősek ahhoz, hogy komoly károkat okozzon bárminek, amivel csak találkozik – szó szerint bárminek. Hogyan is játszunk hát ezzel a tankkal? Hogy használjuk hatékonyan?

Előnyei:

  • Irrelevánsan magas HP érték (2900), ami 50%-kal több mint a legtöbb tier 10-es tanké és a 2. legmagasabb az egész játékban.
  • Kimondottan vastag páncélzat a tank egészén, ami annyit tesz, hogy egy 45° fokban szögelve kb. 300 mm effektív védelmet nyújt, ezzel gyakorlatilag immunis a standard lőszerekre.
  • Gyakorlatilag nincs rajta gyengepont, így a front szögelése nélkül is az AP lőszerek csak nagyritkán képesek penetrálni a Type 5-öt.
  • Jelentéktelen sebzést szenved el közvetlen arty találatkor, hiszen a játék legvastagabb tetőpáncélzata az övé.
  • Az oldalsó páncél vastag üreges páncélzattal van fedve, ami annyit tesz, hogy az oldalpáncél 2/3-ad része immunis a HEAT lőszerekre még merőleges találat esetén is.
  • 15,2 cm-es derp ágyúja cirka 450-600 HP sebzést ver a 10-es heavykbe pontos célzás esetén és még egy csomó modult is elvisz ilyenkor.
  • A prémium repeszlőszere képes bármelyik 8-as és néhány 9-es tankot is egy lövéssel kivégezni, ha egy 75 mm-es páncélrészt talál és penetrál.
  • Képes sebezni a páncéljukat szögelő, sidescrapelő és hulldown-ban pozícionáló tankokat is
  • Repeszlőszerei kb. 2x olyan gyorsan szállnak, mint a legtöbb derp ágyút használó tanké. Relatíve jó az ágyúkezelhetősége az ágyú méreteihez képest.
  • Komoly tömege van, a 4. legnehezebb tank a játékban (a Maus, Mäuschen és a kistesó Type 4 után) mindez a méretével kombinálva képes egy egész utcát lezárni miután kilőtték és nem mellesleg immunis a rammolásra.
  • 10 fokos ágyúsüllyedés, ami a fronton igaz csak -8°, de így is tökéletes.
  • A derp ágyú velejárója a fear factor, ami különösen a papír tankokat tartja vissza

Hátrányai:

  • Szörnyű általános mobilitás. Valamivel gyorsabb, mint a Maus, de nem sokkal (a lóerő/tonna aránya pedig kisebb)
  • Lassú tolatási sebesség, 4 km/h-val lassabb a Mausnál és az E 100-nál.
  • Az ammorack ugyan elég masszív, de igen nagy is mindemellett így gyakran sérül. Az ágyú is gyakorta törik.
  • Hatalmas méret, szinte elvéthetetlen célpont. Könnyen az oldalába kerülhetnek a laposabb tankok.
  • A derp ágyú töltésideje hosszú és az ágyú pontatlan (bár a töltésidő valami elképesztő, ha az 1400-as prémium alfával számolunk)
  • Kimondottan drága a fenntartása. Még prémium fiókkal és kis fogyócikkekkel is 20-50 ezer kredites mínuszban van csatánkét.
  • A 14 cm-es löveg értelmetlen. Ne használd.
  • Normál repesz lőszerrel a tank kimondottan jól keres 10-es tierhez képes, viszont így a potenciális sebzés 40%-át elveszíti. Ne használd normál lőszerrel, nem éri meg.
  • Mindenki utálni fog ebben a tankban ülve. Ha ezzel a tankkal játszol, ne legyenek érzéseid (úgymint nekem, egy szomorú és szánalmas ember vagyok) ez egy undorító tank.
  • Ha ezzel játszol, keress magad mellé még egy Type 5 játékost, hiszen minden egyes Type 5 a csatában még rosszabbá teszi a játékot.

Tűzerő

A Type 5 Heavy két ágyú közül is választhat... vagyis mégsem, hiszen a 14 cm-es löveg valószínűleg a legrosszabb ágyú a tierben. Technikailag az IS-7 ágyúja ugyan rosszabb, de maga a platform jobb, szóval a 14 cm-es ágyú rosszabb a Type 5-ön mint a 130-as az IS-7-en. Gyenge átütés, pontatlanság, gyenge DPM és rossz ágyúkezelés jellemzi ezt az ágyút, és persze ott van még az alacsony átütésű prémiumlőszer is ezen a lassú platformon. Szóval köszi, de nem. A 14 cm-es egy annyira rossz ágyú, hogy csak hátráltat, lehetsz te bármilyen skilles játékos.

Ezzel szemben a 15,2 cm-es derp egy komoly tűzerejű ágyú, már ha a prémium repesszel használod (amire azért van szükség mert így 40%-kal több sebzést vagy képes leadni). A nem átütő találatokkal képes vagy a 0-tól 800-ig tartó skálán belül sebezni, ez általában olyan 450-600 sebzés. Szóval nem kell átütést elérned ahhoz, hogy sebezz. Ha pedig egy gyengébb páncélzatú célpontot találsz az könnyen 1400-as sebzést jelenthet, ezzel komoly esélyed van egylövésezni az ilyen alacsonyabb tierű tankokat.

Köszönhetően (egy magas alfájú derphez képest) a meglepően jó ágyúkezelhetőségnek csak simán kinézel, leadsz egy gyors lövést és visszavonulsz. Az egész olyan 2-4 mp-et vesz csak igénybe attól függően, hogy milyen messze van tőled a célpont (100-200 méteren belül, szinte kapáslövéssel, peek-a-boo jelleggel harcolhatsz). Ezt a 2900 HP-ddal és a páncél kihasználásával jó néhányszor megteheted a csata folyamán. A WG elég sok tank páncélzatát buffolta az utóbbi időben ezzel őket jó hulldown illetve sidescrape harcossá téve. Más tankkal legtöbbször ezeket még prémium lőszerrel sem vagy képes átütni (pl. svéd heavyk hulldownban), viszont ez egy Type 5-tel nem probléma – laza 600-as sebzést ver a hulldownban fészkelő Kranvagn tornyába is, ezzel megszabadítva őt HP-ja 1/3-ától is visszavonulásra késztetve. Ennek az oka az, hogy a repesz lőszer robbanási sugara elég nagy ahhoz, hogy a torony alatti test-front vékonyabb tetőpáncélját is elérje, ezzel megnövelve az okozott kár mértékét. Ha bármelyik ellenséges tankot, bármilyen pozíciójában képes vagy megsebezni az már hatalmas előnyt jelent és a Type 5 erre a sebzésre lehetőséget ad. Szóval miközben a Type 5 DPM-e papíron alacsony, valójában igen is magas, hiszen szinte minden esetben képes sebzést bevinni.

Az ágyú igencsak RNG függő, nyilvánvalóan ez egyszerre jó és rossz is. A pontossága bár rendben van egy derp ágyúéhoz képest, de még mindig nagyon rossz az a 0,50 m/100m szóval néhány miss is bőven benne van a pakliban. A leadott sebzés mennyisége is RNG függő. Látod azt a Grille 15-öt ott? Upsz, eltaláltad az ágyúját és ezzel 0 sebzést okoztál. Látod azt a sidescrapelő Maust? Valahogy épp rálátsz a motorterére felülről és máris 650-et highrolloltál bele és már ki is gyulladt. Vagy talán még a szó szoros értelmében pixel méretű 50 mm vastag toronygyűrűt is eltalálhatod és átütheted (igen, ez is lehetséges). A sebzéspotenciálod lényegében „konstans” hiszen azt lehet mondani 99%-os eséllyel sebzést okoz bárminek amit eltalál (persze előfordulhat, hogy telibe lövöd a Grille 15 hatalmas ágyúját azon az aprócska tornyán). Mindennel felszerelve a töltési idő 15,8 mp. Ez egy valamivel több mint 500-as lövésenkénti átlagsebzéssel nem is annyira rossz.

A derp ágyú valóban kifogástalan, a tűzerő remek (már ha elég vastag a tárcád és a bőr a képeden ahhoz, hogy végig prémium repeszt használj) A lehetőség hogy 1400-as sebzést okozz a papír tankoknak és sebzést bármilyen páncélozott tanknak nagyon komoly fegyver. Ja és még egy dolog, amikor eltalálsz valamit általában láncolod is egyben. Ez egy elég hasznos dolog, hiszen ezzel mozgásképtelenné tetted a célpontot és még sebezted is. Egyetlen más tank sem képes erre (de meg lehet próbálni) - sok szerencsét ahhoz, hogy eltaláld a futógörgőjét és sebezz egy 50-el cikcakkban rohanó közepes tankot.

Mobilitás

Szimplán rossz, túl sok mindent tényleg nem lehet elmondani róla. Az egyetlen skill igényes dolog a tank kapcsán, hogy tudd hova kell menned vele. Tudnod kell, hol történik a legtöbb akció, hogy maximalizáld a bevitt sebzésmennyiséget. Túlságosan lassú vagy ahhoz, hogy a pálya egyik pontjáról a másikra pozicionálj át. Ha bázist kell védened próbálj felkészülni rá időben, ha már látod, hogy az ellenfél még csak útban van a bázisod felé, fordulj vissza amilyen gyorsan csak tudsz. Sosem leszel elég gyors ahhoz, hogy tetemes mennyiségű sebzést tudj bevinni. Valószínűleg a WG ebben látta a tank „balaszolásának” megoldását. Igen, így igaz.

Páncélzat

Na gyere k*cs*g

A páncél csak simán brutális. Nincsenek rajta gyengepontok (de már dolgoznak rajta). Ez csak egy hatalmas páncéltömb. Képzeld el, ahogy egy IS-7 AP-val bepróbálja... Aranyos nem? Az a sárga rész a lánctalpak mögött mintha itt sem lenne, hiszen a valóságban ezek előtt sárvédő van, tehát nem fogod látni, hol ütheted be azon a részen. Ebben a szögben egyébként a futógörgőt 280 mm vastag effektív páncél védi a leggyengébb ponton is.

NA DE HÉ! A 9.20-BAN ÉSZREVETTÜK, HOGY A TYPE 5 HEAVY TÚL LETT TOLVA ÉS EZEN VÁLTOZTATNUNK KELL!!!! IGEN, LÉNYEGÉBEN AZ ÁGYÚIHOZ NEM NYÚLUNK, AMI MIATT MINDENKI AZT HAJTJA HOGY A TYPE 5 OP ÉS UNBALANCED, DE NE AGGÓDJATOK, RAKUNK RÁ GYENGEPONTOKAT!!!

Bizony, ennyit a „gyengepontjaidról” kedves WG. És itt a képen ez egy teljesen merőleges frontpáncélú Type 5 100 méteres távolságból, képzeld el, ha a távolság ennél nagyobb és a tank még be is van szögelve. Na de mi van akkor, ha egyszerűen lenyomom azt a bizonyos billentyűt a billentyűzeten?

Ó igen, ez a beszéd! Megnyomtam a „2-es” gombot, most aztán szögelheted is a páncélod, az egész tank 60%-a egyszerű gyengeponttá válik! Még egy 45 fokban szögelt Type 5-öt is elég sok ponton át lehet ütni HEAT lőszerrel.

Erről van szó tehát, goldspammel semmi sem lehetetlen. Megpróbálhatod riszálni és bízni abban, hogy az RNG veled van és elnyeli a lövést a tracked vagy kis átütés rollt kapsz. Kockázatos, de hatékony végső megoldás HEAT ellen (és kizárólag HEAT ellen), ha a teljes tankod oldalra fordítod és az oldalát löveted. Az oldal 2/3-ada ugyanis egy elég vastag rétegelt páncél, így még egy szinte merőlegesen oldalra fordult Type 5 is immunis a HEAT-tel szemben. Mindenesetre a valamivel értelmesebb ellenfelek rájönnek a cselre és a test felsőbb részét fogják lőni, vagy a tornyodat, de egy próbát megér. Még mindig ott van a 2900 HP-d és a derp ágyúd. Még egy kiszolgáltatott helyzetben lévő Type 5 is képes jól teljesíteni bizonyos szituációkban, hiszen ott van neki egy arty ágyúval és toronnyal kombinált platform 2900 HP-val.

Egyébként a páncél kimondottan bolondbiztos. Ha 8-as, 9-es tankokat látsz, csak mutasd nekik a frontodat és nevess rajtuk mint egy idióta (ha már úgy döntöttél hogy ezzel a tanknak csúfolt förmedvénnyel játszol). Természetesen a páncél szögelése mindig jól jön, de ilyenkor nem számít. Ha látod, hogy olyan tank néz veled farkasszemet amelyik képes átütni a frontot, csak szögeld be és ennyi az egész. A torony szögelése 20-30°-ban optimális, de általában nem célravezető, hiszen így csak még több HEAT által penetrálható felületet hozol vele létre és könnyű túlszögelni is, szóval általában jobb, ha nem szögeled a tornyot csak riszálod az alvázzal együtt. Annak ellenére, hogy 10°-os ágyúsüllyedése van, a Type 5 nem egy jó hulldown tank.

Egyéb

Látótávja 400 méter, átlagosnak mondható (és ez több, mint néhány 10 könnyű tank látótávja, ami nevetséges). A rádió hatótáv szintén rendben van, de nem mintha ez bárkit is érdekelne. Az ágyúsüllyedés az oldalainál -10° előrefelé pedig -8°. A front 8°-a a 10 helyett csak ritkán okoz gondot, hiszen gyakrabban sarok harcol a tank, mintsem domb mögül durrogtat, hiszen a torony hatalmas és a frontja sima. Aztán ott van még a 14 cm-es ágyú is, ami még mindig rossz.

Felszerelések, fogyócikkek és a legénység

Töltésgyorsító, stabilizátor illetve választható szellőzés vagy optika, esetleg szuper repeszpáncél.

A töltésgyorsító és a stabi logikus választás. A szellőzés általában a leghasznosabb 3. slot felszerelés. Általában nincs szükség további látótáv növelésre, ha megfelelő legénységi skillezéssel rendelkezel elérhető a maximális látótáv. A harmadik kiválóság jel eléréséhez viszont szükség lehet a plusz látótáv küszöb fölötti, álcaérték csökkentését előidéző hatására, hiszen a spot dmg is beleszámít a dologba (és őszintén szólva egy 490 méteres látótáv igen szórakoztató tud lenni, ez szintúgy az O-Ho-n is hasznos volt mikor a 3. markot húztam). A repeszpáncél általában rosszabb az előző két lehetőségnél, (megnöveli a tank tömegét és lassítja is, így nem a repesz okoz majd kárt benned, hanem ez a fajta mobilitásvesztés, szóval többet árt, mint használ). A Type 5 eleve kismértékű sebzést szenved csak el az artyktól és a legénység sem érzékeny sérülésre (mintha a legénység egy 6 tagú szumócsapat lenne). A repeszpáncél főként más Type 5-ök elleni harcban növeli a hatékonyságunkat és gyakorlatilag immunissá teszi a tankot a B-C arty találataira. Talán a következő patchtől kezdve is hatékony lehet, hiszen meg fog növekedni a csatatéren a Shitbarn-ok (aka FV 2005 II) száma, habár talán ők majd inkább AP-t fognak használni a Type 5 ellen.

Ami a fogyócikkeket illeti, kis javítókészlet és elsősegély, illetve szabad a választás az automata tűzoltó vagy a pótellátmány közt. A pótkaja sokat segít, de a Type 5-nek jellemzően nagyok az üzemanyagtartályai és a motor is nagy eséllyel gyullad, ha valaki mögénk kerül. Ráadásul a pótkaja használatával a tank fenntartása is tovább drágul. Ha megengedheted magadnak, hogy full prémiumlőszerrel használd, akkor nyilván a pótkaja is belefér. Lényegében a pótellátmány akkor a jobb választás, ha megfelelően képzett, tűzoltó skillel ellátott legénységed van.

A legénységképzés is meglehetősen egyszerű. Elsőként javítás, hiszen nehéz tankról beszélünk. Ugyan szinte folyamatosan spot alatt leszel, de igencsak hasznos a Hatodik érzék ezen a tankon is, ami talán a legjobb legénységi skill a játékban. A pillanatkép és a sima utazás skillek tovább javítanak az ágyúkezelhetőségen, a helyzetfelismerés és a felderítő skill pedig növeli a látótávod (ezek hasznosabbak mint gondolnád) illetve a BiA is jól jön ha már elég skilles a csapat. Ó és persze, a biztonságos elhelyezés, ez nagyon fontos. A tűzoltó skill fontos, ha pótkajával használod a tankot, de képzéskor a fent említett skillek élvezzék az elsőbbséget. Az álca haszontalan ezen a tankon, de ez elég nyilvánvaló.

Játékstílus, hogy hogyan is használjuk a Type 5 Heavy-t?

Messze a legegyszerűbb 10-es tank a játékban, szinte az artyk szintjén mozog az egyszerűsége. Ezzel mindent elmondtam. Én azt mondom ha egy totál kezdőt odaültetsz a gép elé és adsz neki egy KV-1-et, ami egy tökéletes tank egy újoncnak, majd adsz neki egy Type 5 Heavy-t is, biztos vagyok benne hogy jobban fog teljesíteni a Type 5-tel, ha összehasonlítjuk a teljesítményét az adott tierek átlagával. A 10-es szint pedig nyilván egy sokkal nehezebb szint az 5-ösnél, de mégis ez a szomorú igazság.

A játék ezzel a tankkal valóban pofon egyszerű. Szereld fel a derp ágyút (MERT A 14 CM-ES EGY RAKÁS ***), pakold tele prémium lőszerrel (semmi okod arra hogy a normál lőszert használd, egyszerűen ebben az esetben nincs). Válasz egy oldalt a csata kezdetén ahonnan úgy gondolod a legtöbb ellenséges tank fog érkezni. Menj oda, keress egy fedezéket és lődd ami jön. Győzelem. Hiszen a Type 5 egy kimondottan túltolt, retardált, undorító és OP tank és csak akkor sebezhető komolyan mikor már egyedül maradt, mivel szuper lassú és lassan tölt, ahhoz hogy megvédje magát.

Mikor több ellenfelet látsz magad előtt, az alábbi prioritás szerint válaszd meg a következő célpontot:

  1. Válaszd azt a tankot amit potenciálisan átütsz repesszel, bármi is legyen az. Igen ez még az alacsony HP-s tank kivételénél is nagyobb prioritást élvez, hisz ezzel még mindig ott a lehetőséged a következő lövéssel kiszedni az egylövéses tankot, de már egy másikat lehúztál 1400 HP-val ami döntő lehet.
  2. A rád leginkább veszélyes tank a közelben
  3. Goldspammelő TD
  4. Bármilyen más goldspammer 310 mm átütés fölött
  5. Egy másik Type 5
  6. TD, ami nem arannyal lő
  7. Tier 10-es med/heavy, ami nem arannyal lő
  8. Alacsonyabb tierű tank

Jó ha tudod hova érdemesebb lőni, hiszen ez az egyetlen dolog amivel két Type 5 használót skill alapján meg lehet különböztetni. Ezek a pontok:

  • A torony/felépítmény alsó része
  • Kupolák (ha elég nagyok), nem csupán a vékonyabb páncélzatuk miatt, hanem azért is mert így splash-elhető a vékonyabb toronytető
  • A lánctalpak, bár kevesebb a bevitt sebzés, de a trackelés is hasznos
  • Talaj a tank alatt (legjobban akkor működik, ha maga a célpont alacsony és elég közel van)
  • A lánctalpak belső fele (a haspáncél felől), hiszen így kombinálódik a magasabb sebzéspotenciál és a trackelés esélye. Ez persze csak akkor működik, ha az ellenfél szögelte a frontját és elég közel van. Mindenesetre ez a legjobb pont ahova lövést adhatsz le. Elég megbízhatóan okoz 500-600 sebzést egy IS-7-ben és még oda is trackeli így. Még egy Maus vagy egy másik Type 5 ellen is komoly sebzést vihetünk így be

Összegzés a Type 5 Heavy kapcsán

Íme hát az egyéni teljesítményem, néhány szakaszos csatát leszámítva melyek többnyire vereséggel zárultak. Nem vagyok egy túl jó játékos tier 10-ben, ahhoz képest, ahogy más tierekben játszom. Példának okáért a Kranvagn-ben elért átlagsebzésem alig 300-zal több mint az Emil I-ben elért. A legjobb teljesítményt 10-es szinten az E 100-zal nyújtottam mielőtt rerolloltattam magam néhány hónapja, 2,7k átlagsebzésem volt, rengeteg HEAT-et felhasználva, ami nekem leginkább passzolt ehhez az elsővonalas heavyhez. Sosem értem el magasabb átlagsebzést semelyik másik tankommal, mint az E 100-al. Nem vagyok superunicum, még talán csak unicum sem. A recent winrate-em 58% körül van, és mivel nem vagyok olyan jó tier 10-ben, olyan 55-56%-os winrate-et produkálok itt, ha szólóban játszom, úgy ahogy a Type 5-el is tettem.

Azonban mégis közel 64%-os a winrate-em a Type 5 Heavy-vel, átlag 3300 blokkolt sebzéssel, 4400 körüli kombinált sebzéssel (az átlagsebzésem 700-al magasabb mint anno az E 100-ban és nem hiszem, hogy jobb játékos lennék mint azelőtt, hiszen a recentem nem változott) és kb. annyi csatát éltem túl mint amennyiben kilőttek, annak ellenére hogy nagyon agresszíven játszom.

Mi a fene folyik hát itt? Hogy adhatták ki ezt a tankot az egyensúlyozó részleg kezei közül? HOGYAN? MAGYARÁZZÁTOK MEG? Ez egyáltalán nincs rendben. Ez a tank olyannyira retardált és még csak nem is vicces.

Problémák a Type 5 Heavy-vel:

  • Overpowered (igen, még mindig OP, a winrate-je átlag feletti a játékostábor minden szegmensében és ez 10-es szinten történik, ahol majdnem minden játékos rosszabban teljesít a saját átlagánál, így az OP skála sokkal kisebbnek tűnik a winrate alapján, mint amekkora valójában)
  • Rossz koncepció
  • Kimondottan fájdalmas ellene játszani
  • Semmi szórakoztató nincs benne, nem jó vele játszani. Ismerem és játszottam a legtöbb Japán heavy-vel, kedvelem is őket, de egyáltalán nem tudom azt elmondani, hogy élveztem a játékot a Type 5 Heavyvel ez alatt a 146 csata alatt. A legtöbb ember számára épp olyan szörnyű ezzel a tankkal játszani, mint ellene.
  • Pay to win. Szó szerint a legnagyobb P2W gomb az egész játékban. Fizetsz a 40%-al több sebzésért. Lerövidítve ezzel azt az időt, amíg ki kell tenned a tankod a fedezék mögül, lehetővé téve, hogy több sebzést vigyél be és gyorsabban végezz az ellenfeleiddel, mintegy fear factort teremtve ezzel (hiszen 250-450 bekapott sebzés az ellenfél szemszögéből nem a világ, de 450-600 már valami). Alapvetően ez hozzásegít a csata megnyeréséhez. Persze most mondhatod azt, hogy minden prémiumlőszer P2W, és ez talán így is van, de nincs még egy olyan aranylőszer amivel 40%-kal nagyobb sebzést tudsz bevinni, lényegében minden helyzetben, mindenféle hátrány nélkül. Igen, azt mondom ez még egy P2W prémiumtanknál is rosszabb. Példának okáért ott a Defender, aminek van némi hátránya az IS-3-mal szemben (rosszabb mobilitás és ágyúkezelhetőség) és ezzel nem jelenthető ki az, hogy mindenben jobb nála. Félre ne értsetek, a Defender is egy felettébb OP és undorító tank.
  • Mindezekkel együtt, rendkívül káros a játékra nézve.

„PERSZE MERT TE A TYPE 5 NERFJÉT AKAROD, MIVEL AZZAL NEM LEHET WN8-AT PADDOLNI STB.”

Bárki aki ezt gondolja rólam menjen a fenébe. Köszönöm. A japán heavyk a kedvenc, és messze a legtöbbet játszott tankjaim a játékban. Összesen 2700 csatám van csak az O-Ha-val, ha a rerollom előtti 2400 és utáni 300 csatát összeadom. Körülbelül 1000 csatát játszottam az O-I-val, 1300-at az O-I Exp.-pel, 300-at az O-Ni-val, 600-at a Type 4-gyel (ennek jó részét még a buff előtt) és 1300-at a Type 5-tel (szintén, ebből még vagy 850-et a buff előtt). Ez úgy összesen 7200 csata, csak japán heavykkel.

Akkor várjunk csak, miért is tépem itt a számat, amikor már 7200 csatát játszottam ezekkel a tankokkal? Ez valami ironizált cikk akar lenni?

Nos, én vártam ezeket a tankokat, hogy a játékba kerüljenek már vagy 2013 óta. Szerettem a retardált kinézetüket, pontosan ilyen forma tankokkal szerettem volna játszani. Nagy, kövér, ronda és haszontalan, de valahogy mégis… gyönyörű. Aztán 2015-ben meg is kaptam őket, és rá kellett jöjjek, hogy a WG rendkívül pocsék munkát végzett az egyensúlyozásuk terén, pedig balanszolhatóak lettek volna anélkül is, hogy rossz hatással lettek volna játékra.

Szóval épp azért mivel a kedvenc tankjaim, játszottam velük, de nem a játék béli teljesítményük miatt, hanem egyszerűen csak azért, amit már fent említettem is. Szerettem a Type 5 Heavy-m mielőtt megkapta a buffot. Egy borzasztó hulladék tank volt és a legrosszabb tier 10-ben, lehangoló volt vele a játék, de ennek ellenére a kedvenc tankom volt és sokat játszottam vele – 850 csatát, mielőtt buffolták volna. Természetesen mikor ezeket a 9.17.1-es buffokat bejelentették, először nagyon felcsigáztak, végül aztán a lelkesedésem alábbhagyott. Az én kedves Type 5-ösöm egy undorító tankká vált és a játék egyik legutálatosabb része lett a játékosok szemében. Minden bizonnyal jobb lett, mint volt, túl jó is, de jelenleg sokkal lehangolóbb vele játszani, mint korábban. Miután tegnap játszottam vele, úgy döntöttem vége, ennyi volt. Nem tudok ezzel a tankkal többet játszani, egyszerűen nem szeretnék. Egyszerűen rosszul érzem magam, amikor ezzel játszom. Ezért is döntöttem úgy, hogy megírom ezt az elemzést. Mostantól rá sem nézek, amíg a WG ténylegesen újra nem egyensúlyozza (amit sajnos erősen kétlek).

Ellentétben azzal amit most a legtöbben gondoltok, a tank és az ág még mindig újraegyensúlyozható. Már sokszor beszéltem erről, de ennek az írásnak most nem ez a témája (ha szeretnéd látni, hogy képzelem el a megoldást kattints ide). 9.20-szal egy totál szánalmas újraegyensúlyozási megoldás érkezett a Type 5 jelentette problémára, viszont én nem hiszek abban hogy ebben a formában kisebb nagyobb foltozgatásokkal valóban megoldható a Type 5 Heavy helyzete. Szégyen, ha megnézzük a 9.20.1 várható Shitbarn (FV 4005 II), Rhm Pzw buffjait (még akkor is, ha a játék legrosszabb 10-eseiről van szó és valóban indokolt a buff) a WG gyakorlatilag még mindig érintetlenül hagyta a tier 8 és a szakaszok MM problémáit, amelyek jelenleg talán a játék leginkább kritikus problémái, hisz ezeket már évekkel ezelőtt javítani kellett volna, viszont még mindig jelen vannak. Én nem is remélek hát ettől túl sokat.

A Wargaming szörnyű munkát végez egyes tankok balanszolása kapcsán. Nem kell egyetértened velem és teszek magasról az egészre. Az sem érdekel, ha a leírtak miatt bannolva leszek.

Amen

TL;DR: A Type 5 Heavy hibás, OP, P2W, a játék sem vele, sem ellene nem élvezetes és extrém rossz hatással van a játékmenetre.


Írta: leggassiini

Fordította: Nortonor

Utoljára frissítve: 2017. október 5. 14:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    adee
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Robb_HUN"]Felmerült egy kérdés bennem. Ha valami jó, minek akarjátok elcseszni?
    Azért javasoltok ilyen változtatásokat, mert mint ELLENFÉL-re gondoltok a tankra.
    Egy pillanatig sem gondoltok úgy rá, mint a saját tankotokra.
    Azért kell rá gyenge pont, hogy be tudjátok ütni.
    Arra nem gondoltok, hogy bármi amit a játékosok javaslata alapján balanszoltak, az el lett "cseszve".
    Soroljam?
    Obj 268, Isu-152, Bc 25t, Hellcat, Obj 263, az összes arty,, és hosszú a sor.
    Mindíg pontosan tudjátok, hova kellene gyenge pont, milyen ágyú milyen átütéssel illene és hova.
    Arra nem gondoltok, hogy van egy réteg, AKINEK ÍGY JÓ.
    Szerintem nekik is megvan a joguk az élvezethez, és ha rosszabb játékosok is,
    A Type vonal nem feltörhetetlen dió, csak nem úgy kell feltörni mint a többi tankot. Más módszert igényel.

    Gondold végig, mit eredményezne amit kívántok!
    Mondjuk beraknak az elejére egy pontot, ami 220 pen fölött beüthető.
    Mi fog történni?
    Akinek ez a pen megvan, beüti. Akinek meg nincs, megnyomja a kettes gombot, és beüti.
    Minek akartok egy szétlőtt szitát csinálni egy páncélerődből?
    Mert így kényelmesebb? Mert nem kell vergődni vele, és ki tudod nyírni, úgy mint az összes tankot?
    Akkor minek a páncélja? Dísznek, hogy lelassítsa?
    [i]Értsd meg, bármennyire is szeretnéd, egy motorlövéses ágyúlövéses medet csinálnál belőle.[/i]
    Miért? Mert a végeredmény erre hajaz.
    Mi lenne a pozitiv egy heavyben?
    Legyen lassú, ne célozzon pontosan, ne lásson távolra, ne töltsön gyorsan, de azért páncélja se legyen, csak olyan amit be tudsz ütni egy adott ponton.
    Tessék megérteni, nem a medeknél áll meg az élet.
    Elismerem, hogy többségetek jobb játékos mint én, nem is gondolom azt, hogy jobban tudnék bármit is.
    De azt tudom, van egy rétegem, akiknek ez így jó. Tessék megérteni, vannak akiknek ÍGY JÓ.
    Nem lehet minden a ti szátok íze szerint.[/quote]

    Teljesen igazad van abban amit leírtál. Mindenki ellenfélként gondol a tankra. Természetesen minden tankot meg lehetne csinálni olyanra, hogy 8as medek átüssék bármerről. Szerintem ez így tök jó ahogy van Azt a húzást meg egyenesen utálom, hogy ezüstért is lehet prem lőszert venni....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    freezer
    • Tankos
    · 6 éve
    Egyetértek a cikkíróval, a Type5 gusztustalan OP, és balanszolni kéne, h kicsit igazodjon a többi tier10eshez.
    Ha összeereszted egy Maussal, amiben nincs gold, a Mausnak esélye sincs ellene, semmi.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kingofthenorth
    • Tankos
    · 6 éve
    Az elemzes tokeletes, az undorito reszevel nem ertek egyett ,meg csak a Type 4 Heavy-nel tartok de en is a 15 cm-es agyut hasznalom prem HE-al, nagyon draga a loszer (6800 ezust) de megis megeri nyertes csatanket az a minusz 20k ezust mert talan ez az egyeduli tank persze a Type 5 Heavy utan, amelyik tenyleg megfordit egy csatat ha van meg legalabb 1-2 kozepszeru jatekos par eros heavy-vel. Fajdalmasan sokat kepes sebezni light-okba, med-ekbe, papir TD-be (kb 1200-1300-akat egy kis szerencsevel) es 20mp-nkent szedi ki 600 dmg-el a gyanutlan E 100 HP-jat aki meg hiaba spam-el HEAT-et mert a Type 4 Heavy lanctalpa elnyeli. Volt mar 9600-as pattintos korom is, volt 1000 dmg-es korom is mert nem ertem oda idobe vagy a medek pont az en utvonalamon oltek az ellent es egyszeruen mindent taroltak. Szaz szonak is egy a vege pont mint Karacsonykor ebben az esetben is jobb adni mint kapni es ezekkel a vasakkal lehet is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    csalezlopez
    • Tankos
    · 6 éve
    kell ez a tank!!!!!! :-D
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    viktor9421
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Robb_HUN"]Felmerült egy kérdés bennem. Ha valami jó, minek akarjátok elcseszni?
    [/quote]

    játék szempontjából egyáltalán nem jó a Type 5, alapból amit képvisel, egy pay-to-win tank a lőszere miatt ami retard biztos páncéllal rendelkezik, és semmilyen gyengepont ismerete nem szükséges az ágyú használatához mert repeszt lő

    inkább kapna egy rendes ágyút, normális ágyúkarakterisztikával, átütéssel és DPM-mel, cserébe nem az lenne hogy amint meglátja valaki tölti rá a goldot (magyarul adni neki 1 vagy 2 olyan részt ami 230-240-nel beüthető ha nem forgat (mint régebben a vállpáncél)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    VonHunor
    • Tankos
    · 6 éve
    üdv!

    végigolvastam sokmindennel egyet értek, de itt jön a DE!
    még hogy nem élvezetes!!!
    egy francokat nem!
    ilyen arognás dumát nyafogást FŐLEg a lengyel csirák vernek le a játékban!
    egyszerüen nincs attol szebb, mint amikor az egyik lengyel nobot a másik után küldöd a büfébe!!!
    egyszerüen GY Ö NY Ö R Ü!!!!!!!
    szóval hajrá huzd ki és élvezd/enjoy!!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Scanmen
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="fly"][quote]Arra nem gondoltok, hogy bármi amit a játékosok javaslata alapján balanszoltak, az el lett "cseszve". Soroljam? Obj 268, Isu-152, Bc 25t, Hellcat, Obj 263, az összes arty,, és hosszú a sor.[/quote]

    Ne a játékosokra toljuk át a felelősséget,hogy "unbalanszolt" a game.
    Szerinted nem lehetne egy normálisabb játékmechanikát felépíteni?A kapzsi üzletpolitikájuk miatt sz@r ez az egész.
    Itt nem a játékosok javaslata alapján balanszolnak-balanszoltak,hanem a bevétel növelés céljából történik a sok sz@rság,ami a játékélmény rovására megy.[/quote]

    Jól látod. :shaking: Az utóbbi időben történt változások, (prém tank dömping, gold használat kényszerítés, stb) semmi másról nem szól, mint a profit maximalizálása. Ami érthető mivel ez egy üzleti vállalkozás, de ez az irányvonal hosszú távon nem működtethető, mert kifullad.
    Lehet hetente belengetni egy újabb, és még erősebb, még jobb camo-val ellátott tankot, amelyért a user csillogó szemmel nyújtja a pénztárcát, de a századik prém után megunja. Mindeközben elolvadhat a régi játékosbázis, amely látva a jelenlegi folyamatot kiszáll, és nem hajlandó még prém fiók formájában sem támogatni a fejlesztőket, (ingyen játszik) vagy végleg otthagyja a játékot.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="fly"][quote]Arra nem gondoltok, hogy bármi amit a játékosok javaslata alapján balanszoltak, az el lett "cseszve". Soroljam? Obj 268, Isu-152, Bc 25t, Hellcat, Obj 263, az összes arty,, és hosszú a sor.[/quote]

    Ne a játékosokra toljuk át a felelősséget,hogy "unbalanszolt" a game.
    Szerinted nem lehetne egy normálisabb játékmechanikát felépíteni?A kapzsi üzletpolitikájuk miatt sz@r ez az egész.
    Itt nem a játékosok javaslata alapján balanszolnak-balanszoltak,hanem a bevétel növelés céljából történik a sok sz@rság,ami a játékélmény rovására megy.[/quote]

    Egyetértek ezzel, de azért a játékosoknak is jelentős része van az "unbalanced" ben.
    Ha valami büdös, elindul a sírás hogy ezt nerfelni kellene, hogy így nem jó....
    és ha sokat, és sokan sírnak, akkor a WG előbb utóbb meglépi, különösen, ha az neki is jövedelmezőbb.
    Így aztán lesz gyenge pont a Type-n, ami jó a WG-nek, mert több aranyat fognak ellőni, jobb a játékosoknak, akik be fogják tudni ütni, csak egyedül a Type tulajdonosoknak nem jó, mert egy rakás sz*rba kell beülniük.
    Ugyanígy volt az artykkal is, addig addig sírtatok, amíg használhatatlanná tették őket. Aztán igaz hogy most nem sebeznek full HP-t csak gyorsabban lőnek és kábítanak, de kezdtek rájönni, hogy ez így mégsem az a ló amit szerettetek volna., tekintve hogy ha 1-2 arty rád fókuszál, akkor meg is van a jegyed a garázsba. Mert lehet hogy nem sebez fullra, de legalább bekábít, és nem tudsz menni 1m-t sem. Az átlagos töltésidő egy 6.-os artynak kb. 20 mp, egy kilencesnek 35-40mp. A kábítási idő 8-12mp. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha meglő az első arty akkor halott vagy mert mire eltűnnél már kapod az áldást a másiktól.
    Ezt értétek el azzal hogy kisírtátok az artyk nerfelését.
    Most lehet sírni más nerfelésért is, amit ti "balance"-nak hívtok, és egyre szarabb és szarabb lesz a játék. Aki egyedüli nyertes, az a WG, mert neki tökmindegy milyen tankot kapsz, csak fizess.

    [quote name="Hunti"][quote name="Robb_HUN"]Felmerült egy kérdés bennem. Ha valami jó, minek akarjátok elcseszni?
    Azért javasoltok ilyen változtatásokat, mert mint ELLENFÉL-re gondoltok a tankra.
    Egy pillanatig sem gondoltok úgy rá, mint a saját tankotokra.
    [/quote]
    Nekem pl. van Maus a garázsban, mégis jogosnak gondoltam a nerfet, mert az a 3000+-os dpm túl sok volt.

    Amúgy meg heavy párti vagyok, jobban is megy velük a játék, és ha hiszed ha nem, nem a medek, és most már nem is az artyk, hanem ezek a troll ágyús vackok teszik tönkre velük a játékot.Szerencsére az egyik troll ágyús td-t kiveszik a fejlesztési fából, de a maradékkal is kezdeni kell valamit.[/quote]

    A ritka kivételek erősítik a szabályt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunter9956
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Robb_HUN"]Felmerült egy kérdés bennem. Ha valami jó, minek akarjátok elcseszni?
    Azért javasoltok ilyen változtatásokat, mert mint ELLENFÉL-re gondoltok a tankra.
    Egy pillanatig sem gondoltok úgy rá, mint a saját tankotokra.
    [/quote]
    Nekem pl. van Maus a garázsban, mégis jogosnak gondoltam a nerfet, mert az a 3000+-os dpm túl sok volt.

    Amúgy meg heavy párti vagyok, jobban is megy velük a játék, és ha hiszed ha nem, nem a medek, és most már nem is az artyk, hanem ezek a troll ágyús vackok teszik tönkre velük a játékot.Szerencsére az egyik troll ágyús td-t kiveszik a fejlesztési fából, de a maradékkal is kezdeni kell valamit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    fly
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote]Arra nem gondoltok, hogy bármi amit a játékosok javaslata alapján balanszoltak, az el lett "cseszve". Soroljam? Obj 268, Isu-152, Bc 25t, Hellcat, Obj 263, az összes arty,, és hosszú a sor.[/quote]

    Ne a játékosokra toljuk át a felelősséget,hogy "unbalanszolt" a game.
    Szerinted nem lehetne egy normálisabb játékmechanikát felépíteni?A kapzsi üzletpolitikájuk miatt sz@r ez az egész.
    Itt nem a játékosok javaslata alapján balanszolnak-balanszoltak,hanem a bevétel növelés céljából történik a sok sz@rság,ami a játékélmény rovására megy.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.