Jelenleg 447 vendég és 2 tag online

2017. máj. 19. 06:23

Gázturbinás Jagdtiger (by Muerte92)

Írta:
Értékelés:
(24 szavazat)
20 hozzászólás

Jóllehet, hogy a gázturbina egy viszonylag régi találmány, 1945-ig nem készültek tervek, amiben harcjárművekhez használták volna fel. Ebben az évben készült el az első prototípus egy Jagdtiger módosításával. A népszerű hiedelemmel ellentétben 1945-ben Ausztriában szerelték fel az első tankot gázturbinával.

A gázturbinát Alfred Muller, egy német mérnök tervezte, a gyártást a Nibelungenwerke végezte Ausztriában, a csapat egy részét maga Ferdinand Porsche irányította. Noha a tervek szerint a Panther harckocsit szerették volna felszerelni gázturbinával, az egyetlen elkészült működő prototípust egy Jagdtiger páncélvadászra szerelték fel.

Fejlesztés

Érdekes módon a prototípust egy, a Henschel által gyártott Jagdtigerre szerelték fel, aminek a felfüggesztése keresztirányú torziós rudakból állt, nem a ritkább Porsche változatra, amin a torziós rudak hosszanti irányban álltak. A turbina, amit Porsche Type 305-nek nevezett el, egy egytengelyű turbina volt, a gázok áramlása tengelyirányú volt. A motortérbe hossziránt került beszerelésre, de még így is a legelső probléma, amivel szemben találták magukat a gyárban, az a gázturbina mérete volt, ami jóval nagyobb, mint az eredetileg beépített motoré.

A gázturbina egy forgószám csökkentő kapcsolás segítségével csatlakozott a tank eredeti váltórendszeréhez. A számítások során kiderült, hogy 900-1000 lóerős teljesítménye volt a turbinának, ami jelentős előrelépés volt a 600 lóerős Maybach motorhoz képest. Azonban voltak hátrányai is a szerkezetnek.

Problémák

A szövetséges légi fölény miatt az új járművek tesztelése kizárólag erdős területen történhetett meg, ahol a repülők nem láthatták meg azokat. A módosított Jagdtiger kipufogórendszere felfele állt a jármű hátsó részén. A kipufogógázok 650 Celsius fokosak voltak, amik a szemtanúk szerint kigyújtották a közeli fákat a tesztelés során.

Hiába volt egy briliáns találmány, túl későn készült el és így a Harmadik Birodalom nem vehette sok hasznát. A birodalomnak alig volt tartalék üzemanyagkészlete és a hasonló teljesítményű gázturbinák híresen sokat fogyasztottak. A Pantherre szánt gázturbina végül el sem készült a háború végéig.

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 9. 21:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 3 éve
  Már hogyne lett volna a tigrisnek repülő motorja! Ebbe a jagdtigerbe is sugárhajóművet tettek! XD

  Amúgy voltak motorok a BMW e34-es szériához, amiket eisenschwein néven ismernek. Ha jól emlékszem, azok még öntöttvasból voltak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MegaJani · 3 éve
  [quote name="gwr"]aluminium háza a párduc és tigris tanknak volt mert repcsimotorok voltak, belső alkatrésze volt aluminium mint világelsőnek[/quote]

  Azok csak repülőmotorokról voltak mintázva, mint a Rolls-Royce motorok a Cromwell-ben. Azokhoz a Spitfire-ben lévő blokkot vették alapul. :talking2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 3 éve
  [quote name="CrossMetal1"]gwr! [quote name="gwr"]aluminium háza a párduc és tigris tanknak volt mert repcsimotorok voltak, belső alkatrésze volt aluminium mint világelsőnek[/quote]
  Ez ebben a formában nem igaz. [/quote]

  Persze hogy nem Hogy lett volna már repülő motorja? Az a Sherman....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrossMetal1 · 3 éve
  gwr! [quote name="gwr"]aluminium háza a párduc és tigris tanknak volt mert repcsimotorok voltak, belső alkatrésze volt aluminium mint világelsőnek[/quote]
  Ez ebben a formában nem igaz.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 3 éve
  [quote name="IonGun"]

  Nem értem az alumínium blokk miért lenne jobb, ok a súlya kb. a harmada az öntött vasnak...Nem nagyon jöhetett be, mert a szűk 70 évvel később gyártott bömösömben még mindig vas blokk van. Inkább a dízelsége volt a T34 nagy előnye (többek között)![/quote]

  Azért egy harckocsi motor marha nehéz, nem mindegy hogy mekkora a súlya
  40.000 cm3-ről beszélünk ugye...

  Amúgy a "bömösöd" is alu, csak vasperselyes....ahogy a T-34-é is ;-)

  Ezen kívül az alu jó hővezető....háromszor jobb mint a vas...az alumínium motorblokkokban kiváló hűtés alakítható ki, ehhez járul hozzá előnyként a kis tömeg.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  IonGun · 3 éve
  [quote name="AzertsemJo"]Valóban voltak igencsak előremutató elképzeléseik sok téren.
  A gond ezek megvalósítása volt.
  Pl. a T-34 motorját az akkori német ipar nem volt képes lemásolni.
  Nem az alkatrészek megfelelő méreteinek lemásolása volt a gond, hanem az anyaguk.
  Öntöttvas , acél esetén simán másolhatták volna , viszont azok a motorok alumínium öntvény blokkal készültek.
  Ennek a technológiáját viszont nem ismerték , és nem is voltak képesek reprodukálni a háború végéig.
  Egy dolog megoldani az elméleti alapját valaminek , viszont ettől még nagyon messze van a tényleges sorozatgyártás megvalósítása.

  Amúgy nem csak a németek terveztek rengeteg "kütyüt" , aminek utólag semmi haszna nem volt.
  (esetleg a háború utáni fejlesztésekkor jelentettek segítséget más terveknél - jobb esetben.)
  Ugyanez ment mindegyik félnél , és nagy valószínűséggel ma is.
  Elvégre sok , az adott technikai szint miatt törölt tervet élesztettek/élesztenek fel ma is a technikai szint fejlődése miatt.

  Az amcsik -legalábbis a a harctéri katonáik- már rájöttek.
  Még az Irak-i balhé után nyilatkozta az egyik harckocsizójuk hogy hiába övék a világ legjobb tankja , ha gyk. egy dugós puskával kilőhető az üzemanyagszállító , és jobb esetben max 1 óra után csak egy használhatatlan roncs az egész alakulat.[/quote]

  Nem értem az alumínium blokk miért lenne jobb, ok a súlya kb. a harmada az öntött vasnak...Nem nagyon jöhetett be, mert a szűk 70 évvel később gyártott bömösömben még mindig vas blokk van. Inkább a dízelsége volt a T34 nagy előnye (többek között)!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Horgony1 · 3 éve
  A Dunán furikázó nagyobb testű szárnyashajókba is anno mikor megkaptuk az oroszoktól harckocsi motor volt.A kétezres évek elején szépen kikoptak , mert nem volt alkatrész utánpótlás így kénytelenek voltak motort cserélni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gwr · 3 éve
  aluminium háza a párduc és tigris tanknak volt mert repcsimotorok voltak, belső alkatrésze volt aluminium mint világelsőnek

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.