Jelenleg 442 vendég és 2 tag online

2017. április 13. 08:13

Találkozások 70 évvel az egymás ellen vívott csaták után

Írta:
Értékelés:
(22 szavazat)
28 hozzászólás

Megható esemény volt, ahogy két angol háborús hős a hajdani ellenséges német tank sofőrökkel találkozott több mint 70 évvel azután, hogy az ellentétes oldalon harcoltak egymással a második világháború alatt. Ernest Slarks és Dr Ken Tout egy tank kiállításon találkozott Wilhelm Fischer-rel és Waldemar Pliska-val, Bovington-ban.

A most 93 éves Dr Tout mondta: "Kezet rázni egy olyan emberrel akit megpróbáltál lelőni, egy nagyon szokatlan élmény."

Wilhelm Fischer és Waldemar Pliska a szörnyűséges harcjármű személyzeteként félelmet ültetett az angol katonák szívébe azzal, hogy a hatalmas 8,8 cm-es ágyú haragját szabadjára engedték.

Ernest Slarks és Dr Ken Tout, mint angol tankosok első kézből rendelkeznek tapasztalattal a Tigris nehéz páncélost illetően.

Most, a 90-en is túl, a négy idős ellenfél barátokká vált, mikor is meghívták őket a történelmi tank kiállítás megnyitójára a Bovingtoni tank múzeumba.

(Balról jobbra) Waldemar Pliska, Ernest Slarks, Wilhelm Fischer és Ken Tout a fiatalkori önmagukról készült fényképeket tartják kezükben amiken az egyenruhájukban voltak. Ellenségekként harcoltak egymással a második világháború alatt és most először találkoztak.

Ernest Slarks - 94 éves - (bal oldali kép, az angol hadsereg egyenruhájában) Sittingbourne-ból. Kent hihetetlennek érezte a találkozást a két némettel, de elismerte ,,furcsa is volt egy kicsit". Jobb oldalon Dr Ken Tout, egy Sherman lövésze volt.

Tigris tankok menetoszlopa. Kiemelkedően erős harckocsiknak számítottak a második világháború alatt és több mint 1300 darabot gyártottak belőlük. Fejlettebb és erősebb volt mindennél amit az angol és az amerikai hadiipar szembe tudott vele állítani, majdnem egészen a háború végéig. 

Az egykori ellenfelek szeretetteljesen üdvözölték egymást, öleléssel és kézrázással, mielőtt jókedvűen helyet foglaltak az impozáns Tigrisek árnyékában.

Dr Tout (93 éves) a West Sussex-i Rustington-ból, egy Sherman tank lövésze volt az 1. Northamptonshire Yeomanry kötelékében. Hét nappal a D-napot követően érkezett Franciaországba 1944 júniusában és részt vett a legádázabb harcokban Normandiában. Számos harcostársa halálának volt tanúja.

1944 októberében Dr Tout megsérült miután a tankja felborult. Katonai történelmi könyveket írt a tank hadviselésről és a Normandiai partraszállásról.

"Kezet rázni egy olyan emberrel akit oly sok évvel ezelőtt megpróbáltál lelőni egy nagyon szokatlan élmény. De abszolút izgalmas is volt találkozni velük, mert rengeteg közös van bennünk."

Ernest Slarks (jobbra) és Wilhelm Fischer (balra) első alkalommal találkoztak több mint 70 évvel a háborút követően.

Wilhelm Fischer (balra) 17 éves volt amikor a német hadsereg kötelékébe lépett és 1941-ben a 7. páncélos hadosztályhoz osztották be. Waldemar Pliska (jobbra) kollégája és bajtársa volt aki szintén a 7. páncélos hadosztály kötelékében szolgált, mint a Király Tigris vezetője. 

"Bizonyos értelemben jobb képet kaphatsz arról, hogy milyen emberek ellen harcolsz, ha elgondolkozol ezen, mert először csupán ismeretlen számok akiket elhomályosított a propaganda."

"Most van lehetőség arra hogy rájöjj, ők is társak, akik hasonló tapasztalatokon mentek át, élték az életüket és most boldogok, hogy megrázhatják a kezedet."

Mr Slarks őrmester volt a 23. huszár ezred kötelékében, 1944. június 14-én érkezett Arromanches-be a 11. páncélos hadosztállyal és a 29. páncélos dandárra együtt. Rádiósként szolgált egy Sherman Firefly harckocsiban és röviddel a D-nap után harcban állt az ellenséggel.

Ernest Slarks (94 éves) Sittingbourne-ból: Ken azt mondta, hogy "Amikor meghallottad a nevet: Tigris, a szíved megtelt félelemmel. Képesek voltak kilőni téged 1,5 mérföld messziről is."

"Elképesztő és hihetetlen dolog találkozni ezzel a két némettel 70 év után, habár igencsak furcsa érzés is." 

Herr Fischer és Herr Pliska számára vegyes érzésekkel teli volt a találkozás a Tigrisekkel, Mr Slarks-kal, illetve Dr Tout-tal, Normandia veteránjaival.

Herr Pliska (92 éves) Dortmund-ból így szólt: "Mielőtt megérkeztem volna a múzeumba, nem tudtam hogy miként fogok reagálni a tankokat látva. Mikor bepillantottam a belsejébe rengetek emléket és érzéseket hozott vissza, hosszú percekig nagyon nehezen bírtam velük. túl sok volt egyszerre." 

Herr Fischer hat alkalommal vesztette el az eszméletét a Tigris tank belsejében repkedő repeszek miatt a háború során. A Mainz közelében lévő Wiesbaden-ből származó 93 éves idős úr ezt mondta: "Nagyszerű dolog találkozni az angolokkal. Hajdanán ellenségek voltunk, most mindannyian barátok. Rengeteg érzelmet hozott vissza a Tigris tankok látványa. A legtöbbet ilyen tankokban szolgáltam."

Hozzátette még azt is, hogy "A Tigris tankok rémisztőek voltak. Sokkal erősebbek és nagyobbak voltak minden másnál a harcmezőn." 

"Mindannyian féltünk tőlük, de szerencsére csak viszonylag keveset tudtak gyártani belőlük." 

Herr Fischer 17 évesen lépet a német hadseregbe és 1941-ben a 7. páncélos hadosztályhoz osztották be. Tank sofőrnek képezték ki és később megkapta a képzést a Tigris I-es vezetésére is. A keleti frontra, Oroszországba vezényelték, négy éven át harcolt kegyetlen körülmények között, volt hogy a téli hőmérséklet -40°C alá is zuhant. A háború végén fogságba esett. 

Herr Pliska a 7. páncélos hadosztályban harcolt egy Király Tigris vezetőjeként. Ukrajnában szolgált 1943-tól. 

Most először a Tigris tank hat variációjából öt együtt van egy helyen. A tank múzeum saját Tigris I-ese (az egyetlen működő példány), két Király Tigris, egy Jagdtiger és egy Elephant, amit a US Army Centre of Military History adott kölcsön a kiállítás idejére. 

David Willey a tank múzeum kurátora megjegyezte: "Felemelő momentum volt látni a Tigris veteránjainak és a brit veteránok találkozóját. A velük történt beszélgetés során tiszta volt, hogy rengeteg tapasztalatot osztottak meg és nagyon várták a találkozót. Összehozni őket és a Tigris tankokat egy kiállításon csodálatos módja a tankok és a velük harcoló emberek történetének megmutatására. Ezek a történtetek természetesen épp oly erősek, mint maguk a tankok."

A német tank ami félelmet keltett minden szövetséges katona szívében.

Több mint 1300 példány épült a Tigris tankból a háború során. Fejlettebb és erősebb volt mindennél, amivel az angolok és az amerikaiak rendelkeztek majdnem egészen a háború végéig. A szövetséges harcjárművek lövedékei nem voltak képesek átütni vastag páncélzatát, míg a 8,8 cm-es löveg hatalmas pusztító erővel bírt. Nemsokkal az első 1942-es bevetése után legendás hírnévre tett szert.

A legjobb német Tigris harckocsiparancsnok Kurt Knispel volt 168 igazolt kilövéssel. Ezen tanknak a csúcssebessége 24 mph volt, de a V12-es motor túl sok üzemanyagot égetett el, 0,4 mérföldenként egy gallont. Képessé tették a haladásra négy méter mély vízben is egy "snorkel"-nek nevezett lélegeztető csővel, mivel nagyon sok híd számára túl nehéz volt az áthaladáshoz.

Az 1347 darab legyártott Tigris tankból mindösszesen hat darab élte túl a háborút. 


Eredeti forrás: www.dailymail.co.uk

Utoljára frissítve: 2017. április 13. 08:41
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SassuWinnu · 3 éve
  [quote name="Jacktor"]A Hood Bismarck általi kilövését 3 brit élte túl, abból is csak egy azt, hogy beszámolhasson róla ([url]https://youtu.be/RVc5-OLzWuA?t=1h3m39s[/url]), a Bismarck-nak viszont nem volt túlélője (illetve nyilván volt, de a britek máshogy döntöttek).
  Háborúban máshogyan gondolkozik mindenki, ezt kell megértsétek, és ez lenne a fenti cikk mondanivalója is.[/quote]
  [quote name="Szete58"]
  Lehet, nem pontos az infóm, de a britek 118 embert csak kihalásztak tudtommal.[/quote]

  A [i]Dorsetshire[/i] és a [i]Maori[/i] 116 embert mentett ki, majd tartva a német tengeralatjaróktól abbahagyták a mentést.
  Másnap az [i]U- 75[/i] és a [i]Sachsenwald[/i] további 5 túlélőtt mentett ki.

  Forrás: Angus Konstam: THE BISMARCK 1941 - Hunting Germany's greatest battleship, ISBN : 978 1 84908 383 6, Osprey Publishing, 2011
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szete58 · 3 éve
  [quote name="Jacktor"]A Hood Bismarck általi kilövését 3 brit élte túl, abból is csak egy azt, hogy beszámolhasson róla ([url]https://youtu.be/RVc5-OLzWuA?t=1h3m39s[/url]), a Bismarck-nak viszont nem volt túlélője (illetve nyilván volt, de a britek máshogy döntöttek).
  Háborúban máshogyan gondolkozik mindenki, ezt kell megértsétek, és ez lenne a fenti cikk mondanivalója is.[/quote]

  Lehet, nem pontos az infóm, de a britek 118 embert csak kihalásztak tudtommal.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wotman4000 · 3 éve
  Van egy hasoló témájú film is,ahol egy ausztrál és egy japán katonáról szól.Az utolsó golyó a cime.Igaz nem tankos film,de elég érdekes.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Amokk75 · 3 éve
  [quote name="genet"]T-55 Am,néz utána,mielöt hülyeségeket írsz...!Vietnámi háboru,M16 vsAk 47...,lehet,hogy régebbiek,ócskák,de meg bizhatoak!Amúgy a cikben nekem az jött le,régi ellenségek,ellenfelek mára jó barátok letek és vissza emlékeznek közösen ís a régi bajtársakra,barátokra,akik ott veszteték el az életüket....!Én 94-95-ben szólgáltam a seregben T-55-sön(írányzó távcsö,löveg stabilizátor,stb)ott oktaták,1 tanknak az elsö lövéstöl 10 perce van,mielöt kí szedik..!Mai tecnikával szerintetek mennyi?[/quote]
  Szia!Én is 94-től 95-ig voltam katona Tapolcán...T-55 harckocsi vezető.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz · 3 éve
  [quote name="shaman"][quote name="CSKA"]
  zentpétervár sok jelzővel rendelkezik pl.: Észak velencéje vagy éppen a cárok városa. Nekem bakancslistámon szerepel. Mindenképpen szeretnék egyszer eljutni oda. (és igen Moszkvába is szeretnék eljutni egyszer.) Állítólag nagyon szépen fel vannak újítva az épületek megőrizve a régmúlt szépségét.[/quote]Még mindig jobb ha mi megyünk el oda, mintha ők jönnek ide... :trollol:
  minden esetre igyekezz, h megelőzhesd őket

  [quote name="CSKA"]Amúgy volt nemrég egy dokumentumfilm a magyar francia légiósokról...
  érdekes történetek voltak azok is[/quote]Rejtő regényeit leszámitva sosem tetszett a légió. az meg különösen nem, h magyarok is belépnek oda, s idegen érdekért, pénzért viszik vásárra a bőrüket... :nono: A francziák meg egyebek hullhatnak ha akarnak, hajrá, de mi magyarok nem vagyunk annyian h megtehessük... :izmena:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CSKA · 3 éve
  Ééértem én a viccet,
  (csak nem szeretem :-) )
  Amúgy volt nemrég egy dokumentumfilm a magyar francia légiósokról...
  érdekes történetek voltak azok is
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32 · 3 éve
  [quote name="_Szazados_"][quote name="CSKA"][quote name="_Szazados_"]
  [/quote]
  :trollol:[/quote]
  ??? értelmes, tartalmas hozzászólás, ma sok ilyennek örvendhettünk,
  köszönjük Szazados...
  (amúgy 1944 telén történt. Miskolc Sajóbábony felőli része, Király-hegy. Ez volt Sajóbesenyő szőlőhegye, és itt találtak az egyik borospincében egy hátrahagyott oroszt. Most múlt 86 az öreg, ha érdekel beszélgethetsz vele, de a hozzászólásod alapján gondolom, nem éppen ez az, ami téged érdekel)[/quote]

  Viccnek szántam nem támadásnak, bocs ha rossz érzéssel töltött el az a kis videó, nem annak lett szánva.
  A videón csak röhögni kell :-)[/quote]

  Külső szemlélőként megnézve szerintem 10/10 embernek az jönne le, hogy kamunak titulálod (nyilván célzás formájában) CSKA kommentjét...NO OFFENSE, de igencsak félreérthető volt így...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  shaman · 3 éve
  [quote name="CSKA"][quote name="Angelus1991ster"]Kíváncsi vagyok, hogy volt német és orosz harckocsizók miként vélekednének egy ilyen találkozón.
  Nyugati és déli front egyfajta kulturáltabb háború folyt, pont mint az első világháborúban, míg keleten egy totális, megtorló, embertelen, könyörtelen és véres háború volt.

  Örülök, hogy a négyfal között egy játékban találkozok a háborúval.[/quote]

  Ez mindig emberfüggő. Apám 13 évesen a sebesült oroszt is ellátta.
  Hagyjuk már ezt a kelet-nyugatot. Oroszoknál is vannak tisztességes emberek, és pl. Szentpétervár mindig is a világ egyik kulturális fővárosa volt. Nem kell szeretni, de tisztelni azért lehet...
  (lásd cikk)[/quote]
  Szentpétervár sok jelzővel rendelkezik pl.: Észak velencéje vagy éppen a cárok városa. Nekem bakancslistámon szerepel. Mindenképpen szeretnék egyszer eljutni oda. (és igen Moszkvába is szeretnék eljutni egyszer.) Állítólag nagyon szépen fel vannak újítva az épületek megőrizve a régmúlt szépségét.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.